Friday, September 30, 2016

Pentingnya kena hadir ceramah kebakaran!

Friday, September 30, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Ada satu soalan yang penceramah tu ajukan semalam yang membuatkan aku terfikir, yang mungkin selama ni barangkali kebanyakan dari kita suka ambil enteng benda ni. Berapa banyak antara kita yang ketika duduk buat kerja di pejabat, bila loceng kecemasan berbunyi dan kita masih melakukan kerja di meja? 

Sebab tu bila encik bomba mengatakan bahawa masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah pasal benda ni, aku tak boleh nafikan kerana itulah hakikatnya. Tapi syukur penerangan dan pencerahan dari encik bomba semalam sedikit sebanyak telah menyedarkan kami yang hadir tentang kepentingan mengetahui tentang latihan kebakaran.


Thursday, September 29, 2016

Semak Nama Penerima Layak Dapat Dekoder MYTV Basic 2016

Thursday, September 29, 2016 13 Comments

Assalamualaikum!


Semalam dapat BRIM kan? Mesti dah habis semalam jugak kan hehe. Apapun tahniah yang dapat 'gaji' BRIM untuk bulan September. Ada satu lagi hadiah untuk penerima BRIM, ni pun aku dapat tahu dari blog Cik Akak ni. Maklumla, aku kan tak layak nak dapat BRIM ni, malas nak cakna lebih. Tapi teringat pulak kat abah! So nak tengok kot-kot abah pun dapat dekoder MYTV ni.


Wednesday, September 28, 2016

Tuesday, September 27, 2016

Gejala Diabetes & Tanda-tanda Awal Penyakit Buah Pinggang

Tuesday, September 27, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Setiap kali pemeriksaan kesihatan, memang ada rasa cuak sikit yang ni. Sebab aku pernah 'kantoi' 2 tahun lepas bila pakar tu cakap buah pinggang aku bermasalah sebab ada protein dalam urin. Memang risau dah aku masa tu sampai dia sarankan aku pergi buat pemeriksaan lanjut di hospital dan banyakkan minum air masak. Takut punya pasal aku tak pergi huhu tapi aku nekad banyakkan minum air masak lepas tu. Dan alhamdulillah bila check balik, ujian urin aku dah kembali normal.

Orang mungkin nampak luarannya seperti tiada apa-apa yang perlu dirisaukan. Tapi hakikatnya samada kita kurus atau gemuk, kita juga terdedah dengan risiko penyakit buah pinggang. Jangan ingat orang yang ada masalah berat badan je berisiko untuk kena diabetes dan penyakit buah pinggang. Yang kurus pun berisiko!




Apa itu Diabetes?
  • Diabetes adalah keadaan dimana pankeras tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi atau insulin tidak digunakan secara berkesan. Ketidakseimbangan insulin mengakibatkan paras gula dalam darah badan meningkat, akhirnya merosakkan organ-organ didalam badan

Jenis-jenis Diabetes

1. Diabetes Jenis I
  • Kira-kira 5% orang menghidapi diabetes jenis ini
  • berlaku terutamanya dikalangan orang muda berumur 20 tahun kebawah
  • disebabkan oleh kegagalan pakreas untuk menghasilkan insulin atau terlalu sedikit insulin dihasilkan
  • mereka memerlukan suntikan insulin

2. Diabetes Jenis II
  • Kira-kira 95% orang menghidapi diabetes jenis ini
  • biasanya berlaku dikalangan dewasa berumur 30 tahun keatas
  • badan tidak dapat menghasilkan insulin secara berkesan
  • dikawal melalui pemakanan, senaman dan/atau ubat-ubatan/insulin
  • berkaitan dengan kegemukan dan gaya hidup yang tidak aktif

Apakah Paras Gula Darah Saya?

1. Paras glukosa darah normal dikalangan orang yang TIDAK MENGHIDAPI DIABETES

Berpuasa - 4.4-6.1 mmol/L
Tidak berpuasa - 4.4-8.0mmol/L

2. Paras glukosa darah normal dikalangan orang YANG MENGHIDAPI DIABETES

Berpuasa - 5.0-7.2 mmol/L

Tidak berpuasa - <10.00 mmol/L

Apakah Tanda-tanda & Gejala Bagi Diabetes?
  • Kerap kencing
  • Terlalu dahaga
  • Letih
  • Penurunan berat badan tanpa sebab
  • Perubahan penglihatan secara tiba-tiba
  • Kebas pada tangan atau kaki
  • Luka yang lambat sembuh

Apakah Faktor-faktor Risiko Bagi Diabetes?
  • Sejarah penyakit diabetes dalam keluarga
  • berat badan berlebihan
  • umur 40 tahun ketas
  • sejarah bayi besar 
  • sejarah menghidap diabetes ketika mengandung

Apakah Komplikasi Diabetes?
  • Kegagalan fungsi buah pinggang
  • Penyakit jantung dan strok
  • Komplikasi pada mata
  • Kerosakan saraf
  • Pemotongan anggota badan
  • Mati pucuk

Tahukah anda? Lebih dari 3000 kes baru bagi kegagalan fungsi buah pinggan peringkat akhir dikesan di Malaysia setiap tahun, lebih 55% daripadanya menghidapi penyakit diabetes.

Bagaiamana Diabetes boleh mempengaruhi badan dan buah pinggang anda?
  • Mungkin kerosakan saluran-saluran darah kecil didalam badan anda dan mempengaruhi buah pinggang, mata, kulit, saraf, otot, usus dan jantung. Selain itu, tekanan darah tinggi dan kekerasan pada arteri boleh menyebabkan penyakit jantung
  • Paras gula yang tinggi akan menambahkan tugas buah pinggang, akibatnya kerosakan pada unit penapis dalam buah pinggang berlaku. Ini membawa kepada kebocoran protein dalam air kencing
  • Diabetes menambahkan risiko kepada jangkitan saluran kencing kerana kandungan gula yang tinggi dalam air kencing.

Bagaimana Kita Nak Tahu Jika Buah Pinggang Bermasalah?

Pada peringkat awal, mungkin tiada tanda. Walaubagaimana pun korang boleh berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pemeriksaan protein dalam air kencing. Sekiranya kegagalan fungsi buah pinggang berlaku, anda mungkin akan mengalami :
  • Keletihan
  • Rasa mual, muntah
  • Keletihan
  • Bengkak pada kaki, pergelangan tangan, tapak kaki atau bengkak pada mata
  • Berat badan bertambah kerana cecair tidak dapat dikeluarkan
  • Sesak nafas

Bagaimana Boleh Kita Cegah Penyakit Buah Pinggang Yang Disebabkan oleh Diabetes?
  • Mengikuti rawatan yang ditetapkan bagi mengawal gula dalam darah
  • Mengawal tekanan darah pada 130/80 mmHg
  • Mengawal paras kolesterol melalui makanan dan ubat-ubatan jika perlu
  • Mendapatkan pemeriksaan kandungan proteion dalam air kencing setiap tahun
  • Mendapatkan pemeriksaan darah untuk fungsi buah pinggang
  • Merawat jangkitan saluran kencing diperingkat awal
  • Amalkan makanan sihat yang kaya sdengan serat, rendah lemak, natrium (garam) dan kolesterol
  • Mencapai dan mengekalkan berat badan yang unggul
  • Bersenam 30 minit setiap hari, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
  • Berhenti merokok

Penyakit buah pinggang merupakan pembunuh senyap! Tanda-tanda dan gejala hanya muncul pada peringkat akhir penyakit buah pinggang. Ujian dan pemeriksaan awal adalah langkah terbaik sekiranya korang berada didalam risiko tinggi. 


kredit info : www.nkf.org.my

Monday, September 26, 2016

Sesuatu untuk yang berkaki enam

Monday, September 26, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Kalau dah kena bangkit pukul 3-4 pagi hanya kerana seekor lipas merayap di tepi ko ketika sedang tidur, aku rasa itu sudah melampau! haha. Adehh ... berani sangat dah binatang berkaki enam ni sekarang ye. kalau time lampu rumah menyala dan 'dia' datang memang aku cakap,"ko keluar ko mati!". Pastu 'dia' kuar jugak memang aku libaskan aje dengan pemukul lalat tu.

Tapi kalau time malam bergelap dan semua tengah tido, memang tak dapat la nak monitor dia muncul dari celah mana. Tau-tau buka mata sesungut dia dah melambai-lambai kat kita hahaha ....eiiii!


Saturday, September 24, 2016

Kupon & Diskaun Untuk Online Shopping Di Paylesser.com!

Saturday, September 24, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!

Kenapa perlu bayar lebih? Haaa memang ngam sungguh tagline dia! Membeli belah dan boleh berjimat dalam masa yang sama adalah idaman setiap orang kan. Lagi best kalau dapat beli barang dengan potongan diskaun sehingga 90%. Jimat masa, jimat tenaga jimat segala! Ini pun boleh dikira sebagai satu cara untuk jadi pembeli yang bijak! 



Rupa-rupanya ada satu laman web yang menawarkan tawaran diskaun beli belah dan kupon secara online! Di Paylesser.com, korang boleh dapatkan tawaran menarik untuk jenama besar seperti GROUPON, LAZADA, ZALORA, ALTHEA, FASHION VALET dan lain-lain. 

Dari barangan seperti pakaian, barangan kecantikan dan kesihatan, aksesori fesyen, makanan dan restoran, travel dan percutian, perkakas rumah dan hadiah untuk yang tersayang, semuanya dihimpunkan didalam satu laman web dengan diskaun dan potongan harga yang berbaloi untuk 'kaki' shopping macam aku dan kita semua! ;)



Oh ya, untuk dapatkan kupon dan diskaun beli belah di Paylesser.com ni, caranya korang hanya perlu layari laman web dan pilih kategori barangan yang korang suka. Paling best, semua kupon dan diskaun ini adalah percuma! Wowwweeeee ^^

Contohnya, korang nak bawa keluarga pergi makan kat restoran so korang boleh pilih restoran yang menawarkan harga diskaun menarik. Klik je "Get Offer" nanti akan keluar paparan tentang menu yang disediakan dan pakej yang ditawarkan. Senang bukan! ^^




Haa korang jugak yang senang nak rancang apa-apa gathering untuk keluarga. Semuanya hanya dihujung jari! Yang pasti, korang boleh jimat banyak kalau gunakan kupon dan diskaun melalui Paylesser Malaysia. Cepat, mudah, banyak pilihan dan yang penting ada diskaun dan kupon untuk korang. So cepat-cepat terjah laman web tu ye! ^^

Friday, September 23, 2016

Hanya kerana seekor kucing ....

Friday, September 23, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Sekelip mata je dia berubah! Dari seorang kakak yang garang macam guru displin berubah jadi seorang yang penyayang dan lemah lembut. Dari seorang yang 'keras' ketika bercakap terus berubah jadi seorang yang tenang dan pendiam. Hanya kerana seekor kucing ...

Dia akan duduk disitu takkan bergerak kemana-mana bila ada kucing manja datang minta dibelai. Takkan dihirau adiknya yang ajak dia berlari-lari main. Tengoklah anak kucing tu .. lena elok dalam dakapan kakak. Urut kepala sikit dah lentok hehe. Teringin nak simpan seekor katanya, tapi kami cakap tunggu kakak darjah 6, kalau rajin kemas rumah baru bagi dia bela.


mendodoi 'anak' kesayangan

Thursday, September 22, 2016

Seven Skies International (SSI) Sekolah Islamik Yang Menerapkan Pembangunan Karakter

Thursday, September 22, 2016 14 Comments

Assalamualaikum!


Pendidikan anak adalah antara elemen penting yang perlu diberi perhatian oleh ibubapa. Tanyalah sesiapapun, pastinya mereka mahukan yang terbaik terutamanya dalam soal pendidikan anak-anak. Sebab tu adalah menjadi keutamaan ibubapa termasuklah aku untuk mencari sekolah yang menyediakan modul pembelajaran yang bukan sahaja mampu memberi ilmu pengetahuan tetapi mampu membentuk akhlak dan keperibadian anak-anak kita menjadi seorang muslim dan muslimah yang berpegang kepada ajaran agama dan nilai-nilai murni. 





Seven Skies International (SSI)

Baru-baru ini aku dijemput untuk melawat dan melihat sendiri sistem dan modul pembelajaran di Seven Skies International (SSI), sebuah sekolah berkonsepkan international islamic school yang terletak di Kota Damansara. Memang peluang yang baik, tambahan pula ni merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki di sekolah yang bertaraf antarabangsa seperti SSI. Teringin juga nak tahu apakah bentuk program pembelajaran dan adakah modulnya berbeza dengan sekolah-sekolah biasa yang lain ;)

  • Seven Skies International (SSI), adalah projek sekolah yang diinisiatifkan oleh Mercy Mission yang bertindak sebagai pertubuhan bukan untuk keuntungan (non-profit) yang membantu masyarakat
  • SSI menggunakan silibus dari Cambridge dalam modul pembelajaran. Mereka juga menyediakan modul untuk pembentukan karakter dan sahsiah pelajar
  • Mempunyai 10 buah kelas. Nisbah guru kepada pelajar adalah 1:18, memastikan setiap pelajar mendapat perhatian yang secukupnya dari guru yang mengajar. Kadangkala, dua orang guru ditempatkan sekali dalam satu kelas.



Seven Skies International (SSI) diasaskan oleh Dr. Tawfique Chowdhury pada September 2014, yang menggunakan silibus dari Cambridge dan kurikulum antarabangsa. Tapi korang jangan risau ye, silibus Cambridge ni telah mendapat kelulusan dari Kementerian Pendidikan Malaysia (MOE).


SSI menekankan konsep kurikulum holistik dalam modulnya bagi membentuk pembangunan komprehensif dalam diri pelajar. Pun begitu, SSI juga sangat mementingkan pendedahan tentang Islam yang merupakan aspek terpenting dalam hidup seorang muslim.



Pembelajaran Di Seven Skies International (SSI)



Kindergarten ( 3-5 years old)

  • The Early Yeats Foundations Stage curriculum focuses on providing a creative and caring environment fostering a 'play to learn' atmosphere. Through an infusion of games and play with a focus on developing Islamic awareness early in their childhood, the children develop a positive approach to their external environment.

Primary (5-11 years old)
  • The primary or middle school is the centre of the Seven Skies educational focus, in line with the statement of our pious predecessors: "For the next seven years, teach them". Education in the primary or middle school is broken up into class learning, focusing on core academic and Islamic modules, and house learning, focusing on character and moral development.

Secondary (11-16 years old)
  • Teachers are essentially mentors and friends to our students, helping the students to connect their skill and strengths to the curriculum and extracurricular pursuits of the school. This unique relationship fosters a stronger bond between teacher and pupil, providing them a friendly caring environment during the challenges of their teenage years.


Ok, sebelum aku teruskan lagi dengan info mengenai SSI ni apakata kita melawat dulu kemudahan dan prasarana yang terdapat di SSI ni.

Makmal Sains dan pelajar-pekajar dari Grade 7 hingga 9

Para pelajar sedang menjalankan eksperimen kimia untuk 
menghasilkan kristal merah.

Kelas Agama Islam Grade 6. Cikgu ni dari UK

Kelas Bahasa Inggeris Grade 4

Pelajar sedang menjawab soalan Bahasa Inggeris

Kelas Bahasa Melayu Grade 3


Walaupun bahasa pengantar di SSI menggunakan Bahasa Inggeris, tapi subjek Bahasa Melayu juga diajar disini. Ini adalah untuk memperkasakan lagi bahasa kebangsaan dan memastikan pelajar fasih dalam kedua-dua bahasa dengan baik selain turut mempelajari Bahasa Arab :)

Proses Kemasukan Ke Seven Skies International (SSI)

Oh ya, proses kemasukan ke SSI ni ada ujian ye. Untuk tadika, anak-anak akan diberi ujian pemerhatian, dimana guru-guru akan menilai kebolehan mereka berkomunikasi samada dengan guru mahupun dengan rakan-rakan lain. 

Untuk Grade 1(5 tahun) dan keatas pula, ujian bertulis untuk menilai skil penulisan akan dijalankan. 


Anak Dato' Aliff Syukri pun belajar kat sini! ;)

Kelas Matematik Grade 2

Pelajar Grade 2 sedang melakukan aktiviti mewarna 
mengikut nombor yang diberikan.

Kelas pembelajaran karakter Grade 8 

Makmal Komputer. Pelajar sedang belajar 3D graphic design

Antara hasil 3D graphic design yang dihasilkan oleh pelajar menggunakan 
komputer dan printer 3D


Untuk makluman korang, dalam satu kelas hanya ada lebih kurang 15 hingga 18 orang pelajar sahaja. Dengan cara ini, guru lebih mudah mengawal pelajar dan memberi tumpuan yang lebih baik. Pelajar pula akan jadi lebih fokus dan mudah menyerap ilmu yang diajar. Environment dalam kelas juga berbeza dengan kelas di sekolah rendah biasa, dimana pelajar-pelajarnya sangat kompetitif bila guru memberikan soalan. Memang tinggi semangat adik-adik kita ni untuk dapatkan ilmu dari guru mereka.


Sesuai dengan tarafnya sebagai Islamic International School, SSI juga melahirkan hafiz dan hafizah yang berkualiti dikalangan pelajarnya. Kagum sangat bila mendengarkan alunan suara adik Yusuf membacakan ayat-ayat dari surah al-Baqarah, membuatkan aku lebih yakin dengan sistem pembelajaran di SSI.





Dalam memastikan anak-anak mendapat pendedahan ilmu yang secukupnya terutama diperingkat awal, selain mementingkan prasarana dan kemudahan di sekolah kita juga perlu menitikberatkan pembentukan karakter diri dan akhlak seorang pemimpin dalam diri setiap pelajar. Sebab tu di SSI, pelajar bukan sahaja didedahkan dengan ilmu akademik semata-mata, tapi mereka juga diajar tentang pembangunan karakter yang menjadi teras pembelajaran.


Program di Seven Skies International (SSI)



Ada 3 kunci utama dalam program pembangunan karakter yang diterapkan dalam modul. Elemen-elemen tersebut ialah :


  1. Term Themes (Solution Oriented Leaders)
  2. Boot Camps ( The Art of Fear Removal)
  3. Extracurricular Activities (Multi Talented & Socially Intelligent Leaders)

Term Themes

  • We create vision and a large world-view in our children through introducing them to social evils and problems. Every term a common social problem (for example:pollution, world hunger, racism etc.) Subsequently, the students are educated, inspired and engaged about it. They are given talks on these themes by local and global experts, subject matter and industry gurus at sessions known as "Coffee@Seven Skies". The students have and opportunity to engage and ask questions and quench their thirst by learning about matters that are plaguing the world and humanity at large. Subsequently, they are encouraged to plan an action of change - on how to fix these social evils and restore peace, dignity and order to society.
  • The classes compete with one another to develop solutions and projects to be showcased to the public on a special term theme night every term wherein the students are judged by industry experts and the school parent community on the projects and solutions.

Bootcamps
  • The aim of the Character Development boot camp model ia to help remove the hurdles which prevent many youth from reaching their full potential - such as fear, lack of confidence, phobias (such as of dark, of snakes etc.) while equipping them with basic life and survival skills.

Extracurricular Activities
  • An essential part of our character development program primarily focuses on character building though sof skill enhancement and physical activity component of our curriculum though a myriad of pyhsical acitivities ranging from Taekwondo, Futsal and Basketball
  • The extracurricular aspect of the character development program primarily focuses on character building through sof skill enhancement and physical activities. Our children learn to create motion grpahics, 3D modelling, create websites and learn how to setup tea,s and fundraise online, learn to debate in team, some travel overseas to Africa to take part in charity teams, others compete and perform at the highest level in Taekwondo competitions. The school supports the children to investigate their true individual potential in matters that interest them.


Selain dari 3 program di atas, SSI juga berhasrat melahirkan pemimpin yang mempunyai sifat berdikari dan mengembangkan nilai keusahawanan dalam diri pelajar. Dan hasrat ini direalisasikan dalam Program Entrepreneurship yang diajar disini. Sangat berlainan dengan modul pembelajaran di lain-lain sekolah, dan bagi aku ini satu peluang untuk para pelajar meneroka potensi diri masing-masing dalam mencari minat untuk berniaga di masa akan datang. Memang menarik!



Untuk pengetahuan korang, pelajar dari Grade 9 akan diajar tentang perniagaan dan mencapai target, pemasaran, pengurusan sumber manusia dan keuntungan. Adalah menjadi matlamat SSI untuk memastikan para pelajar mempunyai keberanian dan keazaman untuk mencapai impian mereka dan mampu menyara diri dalam proses tersebut.



Baking Session


Hari tu kedatangan kami bukan sahaja untuk melihat dan melawat SSI, tapi kakak dan adik berpeluang menunjukkan bakat memasak dalam kelas muffin bersama dengan adik-adik di SSI. 


Chef Mira dah ready nak membaking ;)

Mira dan Amani (anak kak Ayu) satu team hehe

Chef Wani sedang mengayak tepung. 
Adik di sebelah tu pun khusyuk mengayak :p

Dibantu oleh cikgu. Semua teruja nak pegang tepung hehe

Meriahnya suasana dalam kelas muffin :)



sesi suai kenal dengan adik-adik di SSI

Seriusnya Chef Mira hehe 

Tersenyum bila dah dapat pegang muffin buatan 
sendiri kan hehehe.



Alhamdulillah, sepanjang lawatan kami di SSI sangat memuaskan dan membuatkan aku berfikir betapa pentingnya pendidikan yang menerapkan pembangunan karakter. Pendidikan tidak seharusnya berpaksikan semata-mata akademik di dalam buku, tapi kita juga kena pastikan anak-anak menjadi insan yang mempunyai inspirasi untuk berjaya dalam hidup.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi tentang Seven Skies International (SSI) ni, korang boleh layari :



Email : info@sevenskies.edu.my

No. Tel : 03-6151-6952


Wednesday, September 21, 2016

Perangai Anak No. 2

Wednesday, September 21, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Mira .. Mira ... Mira. Semakin naik umur dia, makin 'panjang' akalnya! Tak dinafikan memang mencabar bila berhadapan dengan anak no.2 ni. Ragamnya, pe'elnya, perasaannya, pemikirannya sangat berbeza dengan apa yang aku jangkakan. 

Apa sebenarnya yang mencabar pasal Mira ni? Dia tak mencabar bila 'angin' dia baik, sama je sebenarnya macam budak-budak lain yang seusia dengan dia. Tapi bila dia rasa satu dunia tak sayang dia, 2 trademark ni la yang dia akan tunjuk! 


Tuesday, September 20, 2016

Tips Mudah Shopping Online Di EZBUY!

Tuesday, September 20, 2016 8 Comments

Assalamualaikum!


Shopping shopping shopping! Korang pernah ada pengalaman shopping secara online? Sekarang ni kan semuanya di hujung jari je kan. Haaa bagi yang 'kaki' shopping online, mesti korang pernah dengar EZBUY kan. Kalau belum dengar atau belum pernah cuba shopping di EZBUY takpe, teruskan membaca sebab aku ada tips dan ganjaran yang nak dikongsi ngan korang bila shopping dengan di EZBUY!




Masuk je laman EZBUY ni, mata dah mula rambang dah! Mana taknye, macam-macam ada! Dari pakaian wanita dan lelaki, mainan untuk kanak-kanak, beg tangan dan aksesori, barangan kosmetik, gajet, barangan sukan dan banyak lagi yang korang boleh jumpa di bawah satu bumbung!

Ada 2 barang yang aku dok aim sekarang ni hehe ... satu ialah jaket blazer dan satu lagi beg tangan! heee ;)

cantiknya blazer tu! :)


yang mana satu nak pilih ni? hurmm hehe

Adehhh ... mana satu nak pilih ni? Rambang biji mata aku dibuatnya! Blazer tu memang aku berkenan sungguh! pilihan warna pun cantik cantik belaka. Beg tangan pun banyak pilihan sampai pening aku nak klik mana satu hehehe. Silap-silap haribulan, mau aku terrrrklik 2-3 beg sekali ni heeee .... sabar Nim sabar :p

Tips Mudah Shopping Online di EZBUY

  • Mudah sangat nak shopping online di EZBUY ni. First, korang kena register akaun kat http://bit.ly/2bOn1Ua . Lepas berjaya register, automatik korang akan dapat voucher RM15. Kalau dah buat, boleh terus login dan terus pilih barang yang korang nak


  • Bila korang pilih barang, pastikan "Domestic Shipping" tu FREE RM 0.00, macam kat dalam gambar di bawah ni. Korang kena alert dan cek selalu sebelum klik "Add to Cart". Kalau ada caj, maka korang kena tambah harga untuk "Domestic Shipping"(gambar 1)

Gambar 1 (rujuk anak panah oren)

Gambar 2 (rujuk anak panah oren)

  • Kemudian, klik "Add To Cart". Korang boleh pilih lagi barangan dan semua item akan terkumpul di bahagian tepi sebelah kanan. Dah habis pilih, korang klik "Check Out" (rujuk gambar 3)

 
Gambar 3 (rujuk anak panah merah)

  • Lepas korang tekan "Check Out", dia akan keluar paparan seperti dalam gambar (gambar 4). Semak balik barangan yang telah korang pilih tadi termasuk Shipping Fee dalam gambar (nombor 1). "Shipping Fee" ni berubah mengikut jenis pilihan shipping yang korang pilih. Ada 4 jenis shipping yang disediakan, mengikut tarikh penghantaran yang sesuai


Gambar 4


Letakkan kod EZFRIEND15 pada "Use credit and coupon code" di kotak sebelah kanan tu untuk menikmati diskaun sebanyak 15% untuk shipping. Maksudnya, caj shipping korang akan ditolak dari 15% dari harga asal shipping yang korang pilih. Tapi kod ni hanya untuk pembaca blog aku je tau, yang tak baca blog aku ...rugiiiii sangat ;)

  • Dah siap masukkan kod tadi, korang tekan "Check Out" dan paparan seperti dalam gambar (di bawah) akan kelihatan



Isikan alamat penghantaran dan klik "Save". Kemudian, korang boleh klik "Next" untuk membuat pembayaran. Ada 3 pilihan bank yang boleh korang pilih, iaitu MAYBANK, PUBLIC BANK & RHB BANK. Pembayaran dibuat dalam masa 24 jam, nanti korang akan dapat mesej melalui telefon pintar atau emel.

Kalau korang nak laaaagiiii jimat, korang boleh register PRIME. Amende PRIME ni? Tak kira berapa banyak barang yang korang shopping, berapa besar saiz parcel dan beratnya, shipping fee hanya RM8.80 sahaja!




Ekslusif untuk pelanggan Ezbuy, korang hanya perlu bayar RM188.00 untuk setahun dan terus boleh nikmati shipping fee RM8.80 setiap kali korang shopping. Nak cuba yang 1 month trial dulu pun boleh. Sebab kebanyakan barangan kat Ezbuy ni dari luar negara, dah tentu kos penghantaran pun mahal kan. Tapi dengan PRIME, beli barang banyak mana pun shipping fee tetap RM8.80 ...i likeeeeeee ;) 

Macam mana nak daftar PRIME? Korang boleh klik di http://bit.ly/2cowhRI dan isikan butiran disana. Cepat daftar ye, cuma limit 100 pendaftaran je setiap hari.



Amacam? Senang kan! Suka la tu hehehe. Aku dah kongsikan tips-tips tu, korang jangan lupa ikut ok. Banyak barangan korang boleh shopping di EZBUY ni. Aku sarankan korang beli 3-4 item sekali supaya boleh jimat banyak untuk kos penghantarannya nanti. Ok, selamat bershoppinggggg! ;)

Monday, September 19, 2016

Petua Melegakan Bengkak Akibat Gigitan Serangga

Monday, September 19, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Alkisahnya, malam tu kami empat beranak berjalan kaki gi kedai. Balik dari kedai, singgah duduk kejap atas batu kat tempat pejalan kaki tu sambil melayan kucing dan hirup angin malam. Yang Mira ...berjalan atas rumput halus sebab nak tangkap kucing tu. Tengah dok berborak ngan cik abe, Mira menjerit sambil berlari kearah kami.

"Semut gigit buuuuuu ...!" nangis sambil sapu-sapu kaki dia. Tengok punya tengok rupanya Mira terpijak sarang semut yang tersembunyi di celah-celah rumput halus tu. Kecil je semut tu .. so aku cakap kat dia, "sikit je tu dik ... balik kang letak minyak k"


Friday, September 16, 2016

Tiga ekor 'tumbang' dihari raya ke3

Friday, September 16, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Tahun ni kemeriahan menyambut aidiladha lebih terasa di opis. Kat umah tak dapat nak ikut tengok orang sembelih lembu, sebab pagi tu terlajak bangun pulak hehehe. Tahun ni jugak julung-julung kalinya ibadah korban dilakukan di opis. So, staf-staf yang tak balik kampung tu la yang memeriahkan suasana dipagi raya ke-3 ;)


Thursday, September 15, 2016

'Cuci Mata' Kat Sasuke Outlet

Thursday, September 15, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Ada satu kedai bundle baru beroperasi dekat ngan umah kami. Kedai bundle yang ni lain sikit dari yang biasa kami masuk. Kedai lain pasang kipas tapi Sasuke Outlet ni ada air-cond uollsss hehehe. 

Mula beroperasi pada 29 Julai yang lepas, Sasuke Outlet menjual baju-baju bundle dari kanak-kanak hinggalah dewasa. Lain benar konsep kedai bundle ni. Tak macam kedai bundle yang lain, aku masuk mesti bau 'bundle'. Tapi yang ni takda bau pulak heeee :p


pintu masuk

Tuesday, September 13, 2016

Tambang Percuma LRT Selama 3 Hari!

Tuesday, September 13, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Selamat hari raya aidiladha! Ada yang dah start keje ke arini? Korang gi keje naik ape? Haaa meh sini nak kabor berita baik untuk mereka yang menggunakan perkhidmatan LRT terutama laluan KELANA JAYA.

Tak seperti Raya Puasa, Raya Aidiladha tahun ni ada juga warga kota yang tak pulang ke kampung berhari raya. Buktinya, semalam kat Taman Tasik Dato' Keramat masih ramai yang menghabiskan masa bersama keluarga beriadah diwaktu petang. Rupa-rupanya ramai yang senasib dengan kami ... hehehe.

Masuk tahun ni dah 3 tahun kami beraya haji di KL. Lagipun kena jimat cuti tahunan, maklumla ada lagi 3-4 bulan nak kena hadap ni. Mana nak tau cuti kecemasan ke ape, cuti sedara kahwin ke, aku kenala stenbai siap-siap! Aku rasa bukan aku sorang je yang kes macam ni kan ... haha. Korang yang kena keje tu pun ada yang barangkali bos tak bagi tambah cuti, atau cuti dah habis atau cuti tinggal 2-3 hari je lagi T_T. So, nak taknak .... kembali lah dikau ke opis!