Friday, October 28, 2016

Boat Noodle Jaya One, PJ

Friday, October 28, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Baru nak try makan #meesampan ni. Maklumla, kalau nak pergi sendiri memang payah nak sampai, mujur kawan ajak boleh la test tekak makan boat noodle ni. Sementara kaum Adam pergi solat Jumaat, kami berlima naik bas free dari PJ ke Jaya One. Jaraknya kalau nak diikutkan memang dekat dah, tapi disebabkan kami naik bas maka jadi jauh la sikit. Pukul 1.00pm baru sampai di lokasi ...huhu.




Sedikit kelainan di Carbootsale Kota Damansara

Friday, October 28, 2016 8 Comments

Assalamualaikum!


Saban minggu, suasana carbootsale di Kota Damansara memang meriah. Meriah dengan peniaga, meriah dengan barang. Untuk minggu lepas, kami nak cuba kelainan sikit dengan meniaga kasut. Haaa rupa-rupanya banyak juga koleksi kasut-kasut lama kami anak beranak yang masih elok tapi dah tak muat tersimpan rapi di rumah tu. 

Cari punya cari, banyak pasang jugak kami dapat kumpulkan. Ada yang kasut berjenama, kasut kulit, kasut kanak-kanak kepunyaan dua beradik tu tapi masih elok dan boleh dipakai. 


pelanggan pertama kami :)



Alhamdulillah, cuaca hari tu sangat la baik. Redup elok je sepanjang pagi. Seronok tengok peniaga-peniaga semangat kemas barang masing-masing kat tapak meniaga. Kami siap je set up barang pelanggan pertama kami datang. Akak dan abang kat atas ni nak beli seterika rupanya. Tak sempat aku nak snap gambar seterika tu hehe. Terima kasih kerana sudi datang beli ngan kami :)


Tuesday, October 25, 2016

Harap-harap janganlah dia menipu orang lagi ...

Tuesday, October 25, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Pernah tak ko didatangi oleh seseorang yang cakap dia dalam kesusahan dan perlukan wang sebab blablablablabla? Pernah tak ko tengok riak muka dia seolah-olah dia benar-benar perlukan bantuan ko masa tu ... terutamanya dalam soal duit?! Ko tak kenal dia, dan dia tak kenal ko tapi atas dasar sesama Islam dan atas dasar kemanusiaan, maka ko berniat nak tolong dia.

Memula tu aku tak syak apa-apa yang pelik sehinggalah ....

Semuanya bermula bila kami on the way balik dari kedai printing, kami didatangi oleh seorang gadis! 

Monday, October 24, 2016

Dan header blog pilihanku adalah ...

Monday, October 24, 2016 2 Comments

Assalamualaikum!


Lama dah tak cakna pasal blog ni. Benda yang dah lama aku nak tukar sebenarnya adalah header blog aku ni. Header lama tu pun aku yang buat, tapi orang dah tak letak gambar banyak-banyak macam tu kan haha :p

Aku suka konsep header yang simple dan soft, sesuai dengan kematangan umurku (hehe). So, plan aku nak letak bunga setopok, nama blog dan niche blog. 



Ni yang aku malas nak design sendiri! Adeee je yang tak kena serba serbi. Ye la ... orang tangan tak berseni, memang ada kekurangannya. Tu pasal la aku takut nak minta tolong orang buat kan. Sendiri buat pun dah 7-8 kali tukar design. Padahal konsep nak simple dan soft, yang penting mesti ada bunga! hehe ...

Ini header pertama yang aku design haritu. Berjam-jam nak siapkan dia saje! Jenuh aku meng-google watercolor flower , yang cantik sikit dan menepati citarasa corak bunga ni je. Nampak ringkas giler kan! Sepatutnya dia jadi senang la sebab takda corak 'sarat' atau kena lukis doodle bagai. Tapi, aku nak siapkan ni je ... dekat 3 jam! Tu nak kate ... tangan tak berseni hehehe.




Akhirnya, beginilah rupa header rasmi blog aku. 

Header baru , semangat baru :)


Friday, October 21, 2016

Sementara menunggu char kuey tiow ...

Friday, October 21, 2016 0 Comments

Assalamualaikum!


Alhamdulillah hari ni selsema menyerang seawal time breakfast pagi tadi. Nak bercakap ngan orang pun duk cover mulut ngan tisu takut virus bebas berterbangan diudara huhu. Mujur malam tadi dah lepas hajat nak pekena char kuey tiow kat gerai yang selalu kami lepak sekeluarga. Rupanya tukang masak tu, bini dia baru bersalin. Patutlah setiap kali lalu depan gerai dia, asyik bergelap je hehe ...


Wednesday, October 19, 2016

Berkongsi makanan dengan kawan sekolah, ok ke?

Wednesday, October 19, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!

Walaupun kakak dan adik bukan pembawa bekal yang tegar ke sekolah, tapi ada masanya bila diaorang teringin nak bawa bekal. aku akan cuba bagi yang terbaik. Tapi makanan tu kena ikut selera dan tekak diaorang la. Kalau aku hias cantik-cantik macam bento dengan tomato atau buah ceri atau salad ke, alamatnya memang kena tolak mentah-mentah la hehe.

Aku akui makanan yang dibekalkan untuk diaorang tu biasa-biasa je macam nasi goreng, nasi lemak, roti jala, makaroni, spaghetti goreng telur atau roti kaya. Style kakak, kalau bekalkan dia makanan kena lebih sikit sebab sekarang ni selera makan dia dah bertambah baik. Yang adik pulak, kalau bekalkan nasi kat dia cukuplah satu senduk je letak. Kalau aku letak lebih dari 2 senduk atau penuh macam kakak, balik umah kang memang kena bebel la dengan dia. Pastu dia bagi alasan tak dapat habiskan makanan tu sebab aku letak banyak sangat ....boleh cenggitu??? T_T

Haihhh ...macam mana la nak berisi badan tu kalau makan satu senduk je T_T


Tuesday, October 18, 2016

Kembali beraksi di Carboot Sale Kota Damansara!

Tuesday, October 18, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!


Yat ..yi ..sam..sei! Fuh ...empat bulan kami 'berehat' dari bercarboot di Kota Damansara. Rindu, angau jangan cakap la. Si kakak dari minggu ke minggu dia ulang soalan yang sama, bila kita nak gi berniaga ni buuuu. Nak wat macam mana, ada je aktiviti diaorang kat sekolah setiap Sabtu & Ahad. Kadang-kadang tu ayah tak sihat, kadang ibu tak sihat, kadang kaki adik bengkak, kadang hujan di pagi hari. 

Sekarang ni, masing-masing ada agenda bila tiba hujung minggu. Kena bahagi masa betul-betul dan kena set priority untuk anak-anak dulu. Kalau minggu tu diaorang ada kem atau aktiviti di sekolah, alamatnya memang tak boleh la kami nak gi berniaga. Tapi alhamdulillah, 2 minggu sebelum Ahad lepas, aku dan Pak Jelan dah rancang nekad nak jugak ke Kota Damansara. Memandangkan anak-anak pun takda sebarang aktiviti penting di sekolah, maka moh la kita bercarboot disana! 




Alhamdulillah, cuaca pagi tu amat-amat menyebelahi kami walaupun aku bangun kul 5 pagi masa tu tengah hujan lebat di KL. Kami bertolak dari rumah pukul 5.50 pagi macam tu, lalu ikut NKVE dan berhenti solat Subuh kat tempat rehat tol Kota Damansara. 

Kakak dan adik memang teruja bila kami bagitau kami nak pergi berniaga di sana pagi tu. Bangkit pagi pun senang hehe .. bersiap pun cepat je, tak macam time nak pergi sekolah hehe. Sampai kat tapak cun cun pukul 6.30pagi. Masa ni ramai peniaga dah mula bukak payung, buka bonet, buka barang jualan kat tapak masing-masing. Nak datang sini memang kena awal-awal pagi, sebab kalau lambat tak dapat lah tapak strategik yang diidamkan hehe. Yang penting kena pilih tapak yang membelakangkan matahari, sebab bila pukul 10 dan keatas dia punya terik tu ...perghhh boleh mandi peluh kat situ hehe.





Setelah empat bulan 'berehat' dan bila kembali ke sini, suasananya tetap sama ... meriah baq hang! Berborak dengan akak sebelah, dia kata dua tiga minggu sebelum tu cuaca panas terik tapi hari tu alhamdulillah redup dari pagi sampai ke tengahari, cuma tak berangin je. Hampir kesemua tapak disini penuh dengan peniaga dan pengunjung pun ramai! Memang rezeki untuk para peniaga hari tu ;)


tapak kami ;)




Sebenarnya kan, kami bercadang nak bertukar 'angin' bercarboot di tempat lain. Tapi ada sesuatu yang 'mengikat' kami untuk kembali ke sini. Kami dah terbiasa dengan suasana disini dan lagi satu, kawan-kawan peniaga peramah dan ada yang masih ingat kat kami walaupun dah berbulan tak datang sini huhu. Terharu sangat orang masih ingat kat kita T_T

Disebabkan dah berbulan tak bercarboot, maka kesabaran menghadapi kerenah pelanggan tu memang agak mencabar sikit bagi kami hehe. Walaupun geram dalam hati, tapi muka tetap senyum je kat pelanggan haha. Begitulah lumrah meniaga kan, dah murah orang mau mintak lagi murah haha :p

Tak sah kalau tak 'cuci mata' kat sini kan. Jom tengok apa lagi yang diaorang jual kat sini ;)















Best kan! InsyaAllah minggu ni ingat nak ke sana juga. Tapi ada beberapa tempat lain yang masih dalam pertimbangan kami. Apapun, itu semua terpulang pada agenda anak-anak la. Kalau diaorang takda aktiviti penting dan semua ahli keluarga pun sihat, maka bolehlah berbisnes nanti ;)

Kalau korang belum jejakkan kaki disini, jom la luangkan masa bawa family berkunjung ke Carboot Sale Kota Damansara berdekatan dengan Ghulam Mee. Macam-macam barangan ada dijual dengan harga murah. Yang jual barangan collector item pun ada disini. Boleh 'cuci mata' dan beli kalau ada yang berkenan. Kalau korang nak try berniaga disini pun boleh, hanya walk-in je dan sewa tapak RM20 ;)


Monday, October 17, 2016

Pilihan Permainan & Alat Pembelajaran Untuk Anak Di Toysdirect.my

Monday, October 17, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Kanak-kanak dan permainan berpisah tiada. Sememangnya, anak-anak sekarang lebih beruntung sebab ada pelbagai jenis alat permainan yang bersifat education toys di pasaran. Tapi, bagaimana ibubapa boleh membuat pilihan yang terbaik untuk memastikan anak-anak mendapat manfaat dan ilmu walaupun ketika mereka sedang bermain?



Dalam menentukan jenis permainan yang sesuai untuk anak-anak, ibubapa sebenarnya tak susah nak buat pilihan. Yang penting ibubapa perlu tahu dimana nak cari alat permainan dan pembelajaran yang sesuai dengan konsep 'bermain sambil belajar' atau berbentuk education toys.

Untuk itu, aku suka ke website www.toysdirect.my ! Walaupun kakak dan adik masing berumur 9 & 7 tahun, mereka masih kanak-kanak dan suka bermain serta melakukan aktiviti bersama dirumah sebagai release tension selepas penat belajar.

Antara yang menjadi pilihan diaorang ialah :



Aquadoodle Drawing Mat
RM45.00


Walaupun masing-masing dah berumur 7 & 9 tahun, tapi diaorang ni masih kuat menconteng tau! Ada masa diaorang suka melukis atau menulis atas kertas, ada masa tengok dinding tu jadi tempat inspirasi diaorang meluahkan bakat 'seni' hehe. Kalau korang pun ada anak yang suka menconteng, maka Aquadoodle Drawing Mat ni memang sesuai untuk mereka!



RM58.00


Space Sand ni bukan diaorang aje yang suka main, aku pun suka! Bukan senang nak dapat harga macam ni untuk 4kg tau. Banyak tempat aku survey, kebanyakannya susah nak dapat harga dengan berat macam ni. 

Pastu siap dengan tray dan 30 aksesori lagi! Kakak dan adik confirm puas main ni, membangkitkan imaginasi dan bagus untuk merangsang minda dan kemahiran motor anak-anak.




RM26.00


Ahaaa ... marker pen ni memang ramai yang mencari, betul tak! haha. Pasni korang tak perlu pening kepala tengok dinding rumah dengan 'mural' seni anak-anak :p


RM79.00


Haaa yang ni pun menarik jugak! Aku memang tengah mencari drawing board untuk atas meja. Kakak dan adik tu memang suka kalau dapat sorang satu ni :D.

Wahhh! kalau ikutkan hati memang nak belikan diaorang ketiga-tiga item di atas ni. Diaorang lagi suka kot! haha. Tapi, tengok harga pun memang sangat berpatutan kan. Sesuai juga kalau dijadikan sebagai hadiah untuk hari lahir atau pencapaian baik di sekolah. 

Macam mana nak buat pembelian di www.toysdirect.my?

  • Our products are in either READY STOCK or PRE-ORDER basis. 
  • For ready stock items, parcel will be posted out within 1-3 days after payment received.
  • For pre-order items, estimated arrival time will be around 4 to 6 weeks after payment date
  • For ready stock + pre-order items in same order, you can choose either to receive ready stock items first (as separate parcel) or all in one items in same parcel.  Postage will be different by separate parcel. We will call you for comfirmation after order receive.
  • Parcel collection can be either by POS LAJU / POS DOMESTIK / SELF COLLECT.
  • Both pos laju / pos domestik are safe with tracking no.
  • Main different is pos domestik take extra few days, pos laju is express way which only takes 1-3days.
 
For SELF COLLECT, please deduct the postage from total amount and bank in the balance.
 
Self collection is available at below location.
 
1) Kepong Tmn Bukit Maluri / Desa parkcity (Day Time)
2) Desa Sri Hartamas (Weekdays 10am) 
3) Bandar Utama Centerpoint (Sat 11am to 12.15pm)
4) Jalan Kapar, KLANG (during office hours only) 
For Jalan Kapar collection, please inform 2 days in advance.
 
Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :



Wednesday, October 12, 2016

Sukan Tahunan | Pingat Pertama Mira

Wednesday, October 12, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Buat kali pertamanya, anak den masuk acara olahraga. Anak den yang mana? Si Mira la .. macam tak percaya je dia terpilih masuk acara larian. Bukan tak yakin dengan bakat dia, bukan tak percaya dengan kebolehan yang dia ada. Tapi selama ni dia tunjuk bakat membaca, menyanyi, menari dan merajuk aje. Tak perasan pulak bakat larian pun dia ada ... hehehehe.

Diaorang ni dari zaman sekolah tadika lagi memang agak aktif dengan aktiviti dan sukan. Baik dari acara konsert sekolah, hafazan Quran, tari menari, atau sukan, memang nama diaorang sokmo kena panggil ngan cikgu. 


Monday, October 10, 2016

Dapatkan Koleksi Thermal Ware La Gourmet Bersama Guardian Untuk Dana Autisme!

Monday, October 10, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Baru-baru ni Guardian telah melancarkan kerjasama bersama produk termal jenama La Gourmet untuk sama-sama mengumpul dana bagi program pembangunan kemahiran Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia (NASOM). Majlis pelancaran tersebut telah selamat diadakan di Taman Burung Kuala Lumpur, yang turut dihadiri oleh Pengarah Pemasarannya Ms Christina Low.

Program kerjasama Guardian dan La Gourmet kali ini mendapat ilham dari golongan istimewa yang perlu dijadikan sebagai inspirasi kepada masyarakat di luar sana. Dan bagi merealisasikan matlamat ini, Guardian mengambil inisiatif menyatakan sokongannya terhadap NASOM dengan memperkenalkan rangkaian barangan termal dengan cetakan lakaran burung yang istimewa hasil bakat seni dari adik Muhammad Akhtar Bin Ismail yang juga seorang autistik.




Ms. Christina Low berkata, "Kami mengakui sebagai peneraju dalam sektor farmasi runcit, kesihatan dan kecantikan, kami berada di kedudukan unik untuk memanfaatkan sifat murni rakyat Malaysia, untuk menyumbang ke arah usaha-usaha kebajikan. Dengan lebih 400 cawangan di seluruh negara menawarkan khidmat kepada ramai pelanggan, sokongan daripada jaringan rakan-rakan niaga yang luas, Guardian menyediakan lebih banyak capaian berbanding peruncit-peruncit lain. Dan telah menjadi polisi kami untuk memanfaatkan capaian ini untuk membantu mengumpul dana seberapa banyak yang boleh untuk tujuan kebajikan.

Bagi tujuan ini, kami memperuntukkan sumbangan sebanyak RM200,000 daripada program ini kepada Dana Pembangunan Kemahiran, yang diuruskan oleh NASOM.

Program ini juga akan memanfaatkan capaian Guardian bagi mengumpul dana untuk program pembangunan kemahiran NASOM yang bermatlamat melatih kanak-kanak autistik agar mereka dapat diambil bekerja. Sepajang proses itu, kami turut menyasarkan untuk meningkatkan kesedaran tentang keperluan khusus golongan ini dalam komuniti kami."


di booth seni adik Muhammad Akhtar


Kagum sangat dengan bakat seni yang ada pada adik Akhtar ni. Walaupun beliau seorang autistik tapi masih boleh menghasilkan seni yang menarik dan kreatif hanya dengan menggunakan plastesin! Sangat santai dan penuh daya imaginasi yang tinggi yang mungkin tiada pada anak-anak lain yang normal.

Antara hasil seni yang dihasilkan oleh adik Akhtar ...





Di sebalik kekurangan ada keindahannya, dan Guardian turut mahu berkongsi keindahan hasil seni adik Akhtar ini bersama pelanggan setia Guardian dengan mengabadikan lakaran burung pada rangkaian barangan termal La Gourmet secara eksklusif dan terhad!


Dari kiri, Ms. Christina Low, adik Akhtar dan 
wakil La Gourmet


penyampaian cenderahati dari adik Akhtar


Rangkaian Barangan Termal La Gourmet Siri Burung 2016

Produk termal La Gourmet dengan cetakan lakaran burung ini mempamerkan keunikan burung-burung yang terdapat di Malaysia. Barangan termal ini adalah eksklusif untuk pelanggan Guardian, dimana korang boleh dapat penjimatan sebanyak 62% daripada harga asal! Ohsemmmm!




Rangkaian koleksi La Gourmet termasuklah bekas air, bekas makanan dan cawan termal.  La Gourmet, satu jenama yang komited dalam menghasilkan produk yang menggalakkan gaya hidup sihat dan bercirikan alam sekitar. 

Untuk kolaborasi bersama Guardian, terdapat 3 siri burung yang berbeza pada koleksi La Gourmet untuk dimiliki setiap bulan bermula 6 Oktober ini sehingga 31 Disember 2016


Flamingo Series (Oktober 2016)


Malaysian Bird Series (November 2016)


Penguin Series (Disember 2016)


Bagaimana Nak Dapatkan Koleksi Barangan Termal La Gourmet Eksklusif?

Korang hanya perlu membuat pembelian sebanyak RM20 dimana-mana kedai Guardian seluruh negara untuk menerima sekeping setem. Apabila 5 setem berjaya dikumpulkan, korang boleh menebus mana-mana barangan tersebut pada harga penjimatan 62% daripada harga biasa.


Kalau korang nak dapatkan setem esktra, korang boleh cari barangan yang menawarkan 'Beli 1 Dapat 1' setem seperti dibawah ini.




So, tunggu apa lagi. Jom kita membeli sambil menyumbang untuk dana autisme. Sama-samalah kita menyokong usaha murni ini dan bakat yang ada pada golongan autisme seperti adik Akhtar. Moga Guardian terus komited meneruskan misi kebajikan tanggungjawab korporatnya kepada komuniti dan pelanggan di masa akan datang. 

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari www.guardian.com.my


Terima kasih pada Taman Burung Kuala Lumpur bagi peluang 3 ekor
burung parrot bertenggek atas tangan dan bahu. 
Yang kaler pink tu 'nakal' siap patuk aku punya brooch 
tudung lagi hehehe :p

Friday, October 07, 2016

Tukar IC Tentera kepada IC Awam di UTC Keramat

Friday, October 07, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Tolong jaga kad pengenalan korang baik-baik. Jangan bagi hilang, jangan kasi rosak, jangan bagi pada orang yang tak dikenali dan kalau masih guna kad pengenalan yang lama, sila tukar pada yang baru. Oh, tu pesanan tuk aku jugak sebab masih belum tukar pada IC yang ada dua gambar tu hehehe.

Ada yang tertanya-tanya, macam mana prosesnya nak tukar kad pengenalan ni? Yang tu senang je. Korang boleh pergi ke JPN yang berdekatan atau buat di UTC berhampiran. Tapi, macam mana nak tukar kad pengenalan tentera kepada kad pengenalan awam? Haaaa .. yang tu kejap lagi aku ceritakan yek.


Wednesday, October 05, 2016

Dua hari sebelum Awal Muharam 1438H ...

Wednesday, October 05, 2016 8 Comments

Assalamualaikum!


Duit duit ... di mana ko duuuuuiiit! Macam-macam dugaan kereta 'kebal' aku yang seketul ni. Lima bulan lepas 'terbang' dah beratus-ratus ringgit Malaysia. Kali ni pun nak kena 'terbang' lagi la beratus gara-gara cermin depan retak kena hentam! T_T




Perghh .. cermin depan tu yop! Tukar seketoi pun tak lari RM700+. Mujur dulu pasang tinted mahal sikit, kalau tak mau tembus cermin pecah berderai T_T.


Apa benda yang menghentam cermin depan kereta? Cik abe aku pun tak pasti. Katanya time lalu jalan menghala ke KL base, kereta depan terlanggar sesuatu dan benda tu melayang hentam cermin depan kami. Benda tu berlaku terlalu cepat memang tak perasan objek apa yang melayang kena kat cermin kereta! Mujur cik abe tak hilang kawalan masa tu ... alhamdulillah.

Duit boleh dicari, nyawa dan keselamatan tu lebih penting. Tak boleh nak salahkan pemandu kereta depan tu, mungkin dia jugak tak sempat elak dari terlanggar objek tu. Yang penting tiada kehilangan nyawa atau tercedera. 

Hurmm ... terpaksa la dikau bertahan ye si 'kebal'. Doa-doakan la tuan ko ni balik kang terpijak beg duit berisi seratus juta ringgit :p 

Kahkahkahkahkah! 

Tangisan dalam tawa ... 

Tuesday, October 04, 2016

Dia nak sangat ke Perpustakaan MBPJ

Tuesday, October 04, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Taman tasik atau perpustakaan? Diaorang ni dua tempat tu je la yang akan diminta setiap minggu. Tak reti nak minta gi tempat lain, kalau minta bukan dapat pegi pun hehe. Tapi yang ni ..lama dah dia berhajat, lama dah disuarakan keinginan nak kesana. Dan akhirnya, hari tu dapat juga jejakkan kaki ke Perpustakaan MBPJ, Petaling Jaya. 

Kadang-kadang bila difikirkan balik, bakpe payah nau nak bawa anak-anak gi perpustakaan ye. Bukan diaorang minta gi tengok konsert atau perabih duit suh beli itu ini. Gi baca buku je pun ... free pulak tu! Rasa bersalah sangat pulak bila tak dapat tunaikan kali pertama dia minta.