ruangiklan
ruangiklan

Friday, November 18, 2016

Sandwich telur anak dara ...


Assalamualaikum!



Sejak balik dari aktiviti perkhemahan badan beruniform di sekolah, kakak tekad nak cuba resepi ni kat rumah. Banyak benda yang dia belajar dalam 2 hari 1 malam tu dan antaranya cara-cara nak buat sandwich telur. So, bila balik rumah dia tak sabar dah la nak try buat untuk ayah, ibu dan adik dia ;)

Memandangkan ini percubaan pertama kakak buat sandwich telur, maka kita bagi dia peluang conquer dapur malam tu hehe. Ibu dan adik hanya perhati dari tepi je la ye :)


Thursday, November 17, 2016

Cabaran dalam berniaga carboot


Assalamualaikum!


Berniaga apa pun memang ada cabaran dan dugaannya. Meniaga online ke meniaga pasar malam ke meniaga dalam kedai ke memang akan berhadapan dengan pelbagai situasi yang melibatkan pelanggan. 

Nak kata stres meniaga tu tak la, tapi ada masanya bila 'gelora jiwa' tu datang dan kita dapat pelanggan yang tak masuk akal permintaan dia .. haa korang fikir-fikirla sendiri ye hahaha 😋😋



Wednesday, November 16, 2016

Pergi Bercuti Dengan Traveloka Sempena Promosi Hujung Tahun!


Assalamualaikum!


Pejam celik pejam celik, dah nak sampai akhir tahun dah kita ni ye. Cuti sekolah pun dah semakin hampir, mesti ada yang dah mula memikirkan ke mana nak bawa keluarga bercuti kali ni, betul tak? Ye la, hampir setahun tak kemana-mana, asyik dengan kerjanya, sekolahnya, urusan hariannya ... hari-hari ulang benda yang sama. Kan bagus kalau dihujung tahun macam ni, kita ambil kesempatan pergi bercuti tenangkan fikiran sambil-sambil merapatkan hubungan sesama keluarga. 

Kalau korang diberikan pilihan dan cara yang paling mudah untuk mencari tempat percutian mesti korang nak kan kan kan :) So, untuk menghilangkan pening korang aku cadangkan satu laman web yang boleh jadikan impian percutian korang satu kenyataan! Dah la menjimatkan masa, malah korang tak perlu susah payah cari hotel dan tiket penerbangan sebab semua tu korang boleh dapatkan dengan mudah hanya dihujung jari je!




Kat mana nak cari hotel murah dengan harga diskaun yang gempak? Susah ke nak tempah hotel secara online? Ishh ..tak susah mananye kalau korang tempah di Traveloka. Pengguna yang bijak mesti akan gunakan peluang ni sebaik mungkin untuk dapatkan hotel yang diidamkan. Di Traveloka lengkap molek belaka semua ada! 

Pilihan hotel dari 100 buah hotel merentasi Malaysia, Indonesia & Singapore ditambah lagi dengan harga promosi sempena cuti sekolah ni! Means, korang punya percutian tidak terhad dalam negara je tau, pergi bercuti ke Indonesia & Singapore pun masih boleh dapatkan hotel bertaraf bintang pada harga diskaun! Ohsem! :)




INGAT PROMOSI INGAT TRAVELOKA!

Kalau korang yang suka laman web yang memberikan promosi sambil bercuti, maka laman web Traveloka adalah pilihan yang tepat lagi melekat. Korang bayangkan sudahlah boleh bercuti dapat pula keistimewaan lagi dan penghargaan.  Jom kita tengok antara promosi yang korang boleh check out di Traveloka sekarang ;)


1) Just Say Yes!



Promosi ini membolehkan korang mendapatkan potongan hotel dengan cara menempah hotel melalui atas talian sahaja. Kod kupon potongan akan diberikan setelah segala butir -butir didalam laman sesawang lengkap diisi. Nah, aku pasti korang mesti teruja dengan potongan yang diberikan oleh Traveloka. 


2) SPECIAL FARES with Malindo Air



Kalau korang bercadang nak bercuti ke Phuket, Traveloka ada menawarkan tambang istimewa untuk tiket penerbangan satu hala dan dua hala dengan Malindo Air. Cepat-cepat book, ada 2 hari je lagi untuk korang buat tempahan.


Tempahan dari : sekarang - 18 November 2016
Travel dari : 10 November 2016 - 31 Ogos 2017


3) SMARTER TRAVEL BEGIN WITH THE RIGHT CHOICE




Untuk menjadikan percutian korang sekeluarga lebih bermakna dan lebih jimat, sempena cuti sekolah ni Traveloka ada menawarkan promosi untuk hotel dan tiket penerbangan yang korang takkan boleh menolak! Hanya di Traveloka memberikan penghargaan kepada pemegang kad kredit Citibank ;)

Tempahan dari : 1 November 2016 - 31 Januari 2017


Cara Nak Tempah Hotel

Mudah sangat nak tempah hotel di Traveloka. Tiga cara mudah dan korang boleh pilih hotel mana korang nak atau yang bersesuaian dengan bajet korang. So, jangan pening-pening meh aku tunjukkan caranya ;)

1.  Klik sini https://www.traveloka.com/en-my/promotionKlik pada 'Destination/Hotel Name', nanti akan keluar pilihan bandar/negeri yang mempunyai bilangan hotel yang tersedia



2.  Pilih tarikh 'check-in' dan 'check-out'




3.  Klik 'Search Hotels' dan korang boleh temukan pelbagai pilihan hotel yang tersedia dalam senarai!




Mudah kan? semudah menarik dan menghembus nafas je ;). So sekarang, korang mesti dah tahu nak bawa keluarga korang ke mana cuti sekolah ni kan? Nak cari hotel takda masalah lagi, nak tiket penerbangan murah takda masalah lagi. Korang klik je link https://www.traveloka.com/en-my/ dan semua ditanggung beres! Tak perlu nak terhendap-hendap cari kat tempat lain :p



Selamat bercutiiiiiiii! ;)


Tuesday, November 15, 2016

Ayam Masala Cuping

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Hai awak awak semua, masak apa tengah hari ni? Dah ada idea nak masak ape? Kalau takda meh la kita nak kongsi resepi ayam simple mimple punya! Yang bujang, yang dah berkahwin confirm insyaAllah boleh sukses kalau ikut resepi ni haha :D

Ayam Masala Cuping? Pernah dengar? ayam masala tu pernah dengar kan, tapi tang cuping tu tak pernah lagi dak hahaha. Sebenaqnya, resepi yang aku nak kongsikan kali ni bukanlah hasil air tanganku tapi hasil dari air tangan suamikuuuuuu haha.




Tengoklah kalau orang lelaki memasak .. memang kebabom dia punya masakan haha. Inilah dinner kami sekeluarga malam tadi. Yang kakak dan adik ayam goreng je, yang ayam masala cuping ni lauk kami berdua ;)

Cara memasak memang simple giler! Walaupun nama dia 'masala' tapi takda letak rempah apa pun, tapi sebab tuan punya resepi kata letak la 'ayam masala cuping', maka kita ikutkan je la ye hehe.

Bahan-bahanAyam bahagian paha, bawang merah 4 ulas, bawang putih 3 ulas, cili kisar, serbuk kunyit, air asam jawa, garam, gula, minyak masak

1. Basuh ayam dengan tepung, buang lendir dan dan toskan. Lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam

2. Panaskan kuali dengan minyak masak. Goreng ayam dulu sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan alihkan ayam ke dalam pinggan

3. Potong bawang merah dan bawang putih, goreng dalam minyak tadi sehingga naik bau wangi. Masukkan cili kisar ikut sukatan korang (kalau nak pedas letak banyak sikit) dan kacau hingga pecah minyak

4. Masukkan air asam jawa dan kacau perlahan. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan perlahankan api. Masukkan ayam goreng tadi ke dalam kuali dan kacau rata

Amacam? simple kan! Tapi rasa dia sangat memuaskan hati dan perutku haha. Makan ngan nasi panas bersama lauk ni je ... alhamdulillah kenyang sampai ke Subuh hehe.

Sekali sekala suami masuk dapur ... memang 'meletop'! ^^


Selamat mencuba!


Monday, November 14, 2016

Lazada Online Revolution | Apa ada dalam Parcel of Joy?


Assalamualaikum!


Sale sale sale! Ada yang suka shopping online kat sini? Tarikh 11.11 memang tarikh cantik untuk korang borong barang-barang di Lazada. Sebab apa? sebab bermula 11.11.2016, Lazada tengah 'menggila' dengan promosi harga sempena Lazada Online Revolution. Memang rambang mata dibuatnya bila tengok segala jenis barang kat Lazada ni menjunam habis harga dia!




LAZADA Online Revolution 2016

LAZADA Online Revolution merupakan jualan secara online terbesar di Asia Tenggara, dan Lazada Malaysia menawarkan rangkaian barangan lebih daripada 1000 jenama dan 55 000 peniaga tempatan dan antarabangsa. 

Untuk pengetahuan korang, Online Revolution 2016 adalah kali yang kelima sejak pelancarannya pada tahun 2012. Dengan tema "Brands for All" (Jenama untuk Semua), promosi terhebat Lazada ini akan berlangsung selama 1 bulan bermula dari 11 November 2016 sehingga 14 Disember 2016.

Walaupun sekarang pertengahan bulan tapi memang ramai yang ambil kesempatan untuk borong barang-barang keperluan dengan harga murah dan berbaloi sangat! Antara jenama yang mengambil bahagian adalah seperti Drypers, L'Oréal, Nestlé, Tefal dan jenama-jenama lain seperti Prodiet, Microsoft, ZTE, Goon, Bosch, Tesco, Mattel, dan banyak lagi!




Tarikh 11.11 ni bukan saja syok untuk shopping sakan sempena Lazada Online Revolution, tapi hari ni juga aku dapat 'box of joy' dari Lazada! Rasa macam dapat hadiah hari lahir pulak, walaupun tarikh birthday aku lagi 2 minggu hehe. Teruja terbeliak mata tengok isi dalam kotak ni ..wowww! 


Muka ada senyummmmmm! ^^



Perkakas dapur yang lama kuiidamkan! Food chopper ni memang memudahkan kerja aku didapur. Tak sabar try dan kongsi ngan korang nanti. Tunggu next entri aku ye 😉 Murah giler sekarang kat Lazada weh! Korang klik SINI yek



Koleksi wireless speaker dari Logitech ni memang mengancam habis! Murah sangat dah ni, korang nak klik SINI yek 



Nescafe White Coffee perisa pandan untuk Pak Jelan. Macam sedap je ni kan! Korang nak beli, pastikan klik di SINI 



Suka makan maggi? Jom try Maggi Royale Thai White ni, beli je kat SINI 




Sandisk Dual Drive ni memang idamanku! Boleh cucuk kat smartphone terus. Meroyan giler kalau korang tengok harga dia kat Lazada sekarang ni, rugi kalau tak rembat sekarang wooo! Kalau nak rembat, korang klik terus kat SINI 



Cun betul beg Milo edisi Ola Bola ni weh! Korang boleh dapatkan secara percuma bila korang beli ikut promosi di Lazada. Cari yang ada gambar beg ni tau, korang klik je kat SINI

Apa tunggu lagi? Memang elok sangat dah ni kalau korang nak borong sakan di Lazada Malaysia. Untuk ibu-ibu yang nak beli pampers anak ke, barangan eletrik ke memang inilah masa yang sesuai untuk dapatkan dengan harga murah sangat! Jangan lupa terjah http://www.lazada.com.my/online-revolution/


Berkesan ke ubat yang dia ambil untuk berhenti merokok tu?

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Dah masuk 2 minggu dia berulang alik ke klinik rokok tu. Doktor pun macam tak percaya je Pak Jelan datang balik selepas minggu pertama. Ye la ... doktor tu cakap sebelum-sebelum ni pesakit yang datang ke situ hanya bertahan satu minggu je. Masuk minggu kedua dah tak nampak batang hidungnya. Bila Pak Jelan muncul kali kedua minggu lepas, terkedu juga doktor tu huhu.

Memang harapan kami untuk dia berhenti merokok.  Tapi bukan la berhenti mengejut terus! Nasihat doktor kalau boleh kurangkan bilangan batang rokok dan konsisten makan ubat yang diberikan. 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.