ruangiklan
ruangiklan

Friday, November 25, 2016

Saya tak letak pop-up iklan di blog

  6 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Pengiklanan di blog adalah salah satu bentuk sumber pendapatan bagi seseorang blogger. Pengiklanan di blog pula boleh dikategorikan kepada beberapa jenis, antaranya statik banner dan pop-up. Tapi, jika letak terlalu banyak iklan berbentuk pop-up akan mengundang rasa menyampah orang bila masuk blog kita. Dan itulah yang aku cuba nak elakkan ...

Jangankan orang, aku sendiri pun tak suka masuk blog yang banyak keluar iklan pop-up ni. Sepantas 2 saat aku akan tekan 'X'. Lagi satu, aku tak suka masuk blog yang iklan dia banyak nau mengelip-ngelip. Setakat satu dua tu takpa lagi, tapi kalau atas bawah kiri kanan iklan kotak kecik tu mengelip-ngelip, aku give up nak baca lagi! 




Kalau korang bukak blog aku melalui pc atau smartphone, korang akan jumpa kotak 'Like Page' ni. Ini bukan iklan pop-up dan rasanya yang ni tak menimbulkan masalah buat pembaca selama ni dan bukan wajib pun untuk korang like fanpage blog aku tu hehe. Tapi bila ko dah like sekali, next time ko bukak dia takkan keluar dah kotak tu, betul tak? Banyak blog yang aku masuk pasti akan keluar kotak ni. 

Annoying ke? 😅


paparan di pc


Yang gambar atas ni bila ko bukak melalui pc. Aku memang dah bercadang nak buang kotak tepi tu. UPDATE: Dah buang pun. Walaupun income dia dalam bentuk USD, tapi setakat ni aku punya tak sampai USD1 pun! 😂😂 Aku punya nuffnang lagi laju dari ni 😛


paparan di smartphone


Yang di atas ni, bila ko bukak melalui smartphone. Kotak iklan kat tepi tadi akan jadi memanjang macam ni. Tapi korang still boleh skrol dan baca entri aku sampai bawah. Nak lagi puas, sila bukak baca di pc 😉


iklan nuffnang di sidebar


Kenapa aku bercerita pasal pop-up iklan ni ye? Sebab aku dapat feedback mengatakan blog aku 'banyak gila pop up iklan' sampai tak boleh nak baca. Mungkin yang dia maksudkan tu kotak yang kat tepi blog tu kot. Sebab aku takda letak iklan pop up selain banner di bawah header dan seketul nuffnang di dibawah post dan di sidebar seperti dalam gambar. Itu pun kadang² timbul kadang² 'tenggelam' iklan dia haha😂

Apapun terima kasih pada dia juga sebab tergerak jari nak terjah entri di blog aku ni 😁. Di kesempatan ini, kalau korang berminat nak letak iklan kat blog aku sangatla dialu²kan. Harga cun punya! 😉


Thursday, November 24, 2016

Program Keusahawanan di SSI


Assalamualaikum!


Salah satu modul pembelajaran yang didedahkan kepada pelajar di Seven Skies International (SSI) ialah melalui Program Pembangunan Karakter. Dalam program ini, terdapat beberapa kategori utama yang menjadi teras dalam kaedah pembelajaran di sekolah. Selain kecemerlangan dalam akademik, para pelajar di sini juga didedahkan dengan kemahiran dalam bidang keusahawanan sejak di bangku sekolah.

Ya, para pelajar di SSI diajar ilmu asas dalam perniagaan! Meniaga apa? Haaa yang tu nanti akan aku kongsikan selanjutnya nanti. Ini juga menjadi sebab mengapa aku tertarik untuk berkongsi pengalaman para pelajar disini mempamerkan bakat usahawan mereka walaupun masih dibangku sekolah.




Sebelum aku bercerita lanjut mengenai program keusahawanan di SSI ini, meh aku kongsikan sikit konsep keusahawanan yang cuba diterapkan dalam modul pembelajaran di sini

Keusahawanan (Entrepreneurship)

  • Program keusahawanan yang merupakan salah satu modul pembangunan karakter adalah satu program khusus untuk pelajar Grade 9 dengan tujuan utamanya untuk menyiapkan mereka dengan kemahiran-kemahiran asas dalam bidang perniagaan untuk dipraktikkan dalam kehidupan sebenar
  • SSI ingin melahirkan generasi muda Muslim yang mampu memulakan dan mengendalikan perniagaan mereka sendiri atau mengetuai institusi-institusi lain
  • Memastikan graduan SSI dibekalkan dengan pengalaman bagaimana membina dan menguruskan perniagaan mereka sendiri, sekali gus melahirkan generasi yang berkeyakinan dan bersedia untuk mengambil pekerja dan bukan menunggu pekerjaan.

Menarik kan!  Satu kelebihan buat anak-anak kita kalau ada ilmu dan kemahiran asas dalam bidang keusahawanan. Dari sini lah kita boleh serlahkan lagi bakat anak-anak untuk menjana pendapatan sendiri dengan dibantu oleh guru-guru disini.



Ok, antara projek keusahawanan yang telah dijalankan sendiri oleh pelajar Grade 9 (sekarang Grade 10) tahun lepas, ialah :


  • The Game Warz : Game warz is an independent gaming tournament service which provides consoles and computer for gaming tournaments, as well as setting up food stalls and other attractions such as Segway rideS etc. Gamewarz made a total revenue of RM4445. – Yusuf Chowdhury, age 15



  • Lost treasures: Lost treasures is gift shop that sells the finest hand crafted gifts imported from Bangladesh, such as hand-made gift cards to coconut carved lanterns. – Ameena Bhaduri, age 14. (made a total revenue of RM 1,850)


  • Fruitylicious: Fruitylicious is a fruit catering business, which setup fruit and juice vending stalls at major events across Kuala Lumpur. – Nuha Iqbal Camalodeen age 14 (made a total revenue of RM 2000)



  • Taztiez: Taztiez is fast food based company which operated in many courses and functions providing cheap and tasty burgers for everyone - Latt Danial Bin Latt Sharizan age 14 (made a total revenue of RM 2,800)


  • Come n go: “Come n go” is the caterer of some of the best tasting smoothies with a wide variety of flavours from cookies and cream to mysterious mango. Revenue: RM1500 - Ungku Irsyad age 15 (made a total revenue of RM 2000)
   
     

  • Pink Ruby: Pink Ruby is a staple provider of customized notebooks, badges and bookmarks and many more amazing accessories - By Iffah Nafisah age 14 years old (made a total revenue of RM 800)



  • Covers Cover: A product based supplier of wide variety of hijabs and scarves of all designs and colors - by Kyra Rizal (15 years old). (made a total revenue of RM 8000)



  • Kolas Crazy Foodies: Kolas Crazy Foodies is a convenience store based project with stalls with a variety of food such as Nasi Lemak to Brownies as well as drinks and much more - by  Khaulah (14 years old). (made a total revenue of RM 850)


  • Khattati: Khattati is a clothing and calligraphy based business which supplied customized shirts, notebooks, item chests and much more. Novaira Naeem (14 years old).  (made a total revenue of RM 2,300)

  https://2.bp.blogspot.com/-Ohrm8EWiYik/WCFq4123EyI/AAAAAAABEOg/xedIuDTK-ckwfzV_6kd84OhgAYVzPnf6QCLcB/s640/3L6A9629.JPG


Lebih kurang 9 projek keusahawanan telah dikendalikan sendiri oleh para pelajar di SSI tahun lepas. Untuk pengetahuan korang, produk-produk ini adalah hasil dari pelajar sendiri dan mereka menjualnya di majlis-majlis konferens yang dijalankan oleh Mercy Mission.

Dan melalui projek-projek ini juga, mereka telah berjaya menjana pendapatan RM25K untuk tahun lepas! Ohsem!

Menyedari potensi yang ada dalam diri mereka inilah yang membuatkan SSI komited untuk membekalkan ilmu secara teori dan praktikal agar generasi muda Muslim dapat membiasakan diri dengan dunia perniagaan. Dan semuanya bermula di SSI! ^^

Bagi aku sendiri, program seperti ini sangat dialu-alukan dan bagus untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar tentang selok belok perniagaan. Dan dari sinilah kita dapat melihat sendiri keupayaan mereka dalam mempraktikkan kemahiran yang dipelajari melalui program keusahawanan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi, korang boleh layari laman web mereka di :





P/S: The nature of their business is their own and all rights, ownership and intellectual property belongs to the children to which any copyrights belong to them.


#RuleLikeElena | Puteri Elena of Avalor Terbaru Dari Disney!

  5 comments    

Assalamualaikum!


Bagi peminat karakter Puteri atau Princess pasti ternanti-nanti siri adaptasi kartun terbaru dari Disney, Puteri Elena of Avalor. Siri Elena of Avalor ini telah pun menemui tayangan perdana pada 13 November 2016 yang lalu di Disney Channel (ASTRO CH 615).




Siapa Princess Elena of Avalor ni?

The latest Princess named Elena, a strong-willed and courageous teenager. 

She fought an evil sorceress who attacked her family and was trapped inside an enchanted jewel for decades before she was freed. Now, after saving her kingdom at the tender age of 16, she is the Crown Princess of Avalor and rules with guidance from the Grand Council.

Despite going through many challenges in learning how to be a good ruler, Elena is decisive and fearless in standing up for herself and what she believes in. In addition to guidance from the Grand Council on ruling, Elena also has some special help in the form of Zuzo, her spirit guide; three flying jaquins (magical creatures that are part jaguar and part macaw; and a Sceptre of Light which has many powers that help Elena overcome magical and non-magical challenges. 

*********************************************************

Dalam setiap episod, korang akan dapat saksikan nilai-nilai murni yang terdapat pada karakter Princess Elena. Antaranya, thoughtfulness, resilience, compassion and leadership (bertimbang rasa, daya tahan, kasih sayang dan kepimpinan)

Bila melihat karakter Princess Elena ni, teringat aku pada anak sulungku, Hazwani yang juga mempunyai sifat compassion (kasih sayang) dalam diri dia. Sifat ini memang terserlah terutama bila dia berhadapan dengan haiwan seperti kucing.




Kalau jumpa kucing, mesti dia akan panggil dan usap-usap bulu kawan tu. Kalau jumpa kucing yang manja, memang dia akan dukung macam dukung anak hehe. Bukan tu aje, dia akan sentiasa alert jika kucing tu lapar. Pasti akan diberikan makanan atau dia sendiri pergi beli wet food dan bagi kucing tu makan. 




Moga sifat kasih sayang yang ada pada Hazwani akan sentiasa menjadikan dia menyayangi dan menghargai sesiapa sahaja disekelilingnya dan menjadi inspirasi kepada adiknya sepertimana karakter Princess Elena of Avalor 😍

#RuleLikeElena

Wednesday, November 23, 2016

Memasak Lebih Senang Bila Ada Tefal Manual Chopper dari Lazada!


Assalamualaikum!


Ingat lagi tak hari tu aku cakap nak kongsikan salah satu barang yang aku dapat dari 'Parcel of Joy' sempena Lazada Online Revolution? Ok, hari ni aku nak kongsi ngan korang barang tu 😉

Kaum wanita memang sinonim dengan masak memasak kan. Kalau kat dapur tu, memang barang wajib ada antaranya pisau untuk memotong. Tapi, tiap kali nak mengopek atau menghiris bawang tiap kali tu jugak la aku 'menangis' haha. Ada orang kata mata tu pedih berair sebab tak biasa motong bawang. Ishhh ... dah 10 tahun aku memasak untuk suami dan anak-anak takkan masih tak biasa kot 😜. Bukan sebab tu ye ...tapi aku rasa barangkali mata aku ni banyak simpan air kat dalam, tu sebab suka nau merembes 😂😂.


Tuesday, November 22, 2016

Hanya RM20 Sejam, Maideasy Bersihkan Rumah!


Assalamualaikum!


Kerja lima hari seminggu, jadi masa bila aku boleh kemas rumah? kalau hari bekerja takkan dapat kemas sepenuhnya, jadi kena la tunggu hari Sabtu. Hari Ahad dah tentu kena pergi meniaga, so sebelum tinggalkan rumah haruslah sebersih-bersihnya dan sewangi-wanginya supaya bila bukak pintu ... auummm wangi je rumah 😉

Rutin ibu berkerjaya macam aku ni kena selalu 'curi' masa untuk pastikan kerja rumah setel setiap hari. Mujurlah cik abe pun selalu menolong buat kerja-kerja rumah, kalau tak jiwa ni rasa tak tenang je tinggalkan rumah dalam keadaan 'kapal pecah'. Tapi, kadang-kadang aku 'tersungkur' juga kepenatan dan masa itulah aku perlukan pertolongan pakar 😊


Skuter 'baru' untuk Hazmira!

  10 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Lama dah dia punya teringin nak skuter tu. Alhamdulillah nak jadi rezeki Mira, dapat rembat seketul masa meniaga 2 minggu lepas. Alkisahnya time jalan-jalan 'cuci mata' nampak sorang peniaga tayang 2 buah skuter masih elok masih nampak baru lagi. Nak tau harga dia berapa? cuma RM25 sebuah! Giler ko tak nak rembat?? haha ... aku tak mintak murah dah, sebab bagi aku harga tu memang dah cukup murah dan mampu milik. Apa lagi ..kami patah balik la ke kereta nak bincang laki bini.

Bincang punya bincang, kami setuju nak beli 2 buah sekali! Baru RM50 ... ok sangat dah tu diknon. Sukanya hati ibu bawa 5 helai duit RM10 dalam tangan jalan laju-laju ngan anak-anak ke tempat jual tadi. Sekali tengok .... alaaaaaa 2 buah skuter lesap dari pandangan mata tak sampai 20 minit! 😂

Muncung kejap anak dara tu sebab skuter yang dia suka dirembat orang huhu. Takpe, takpe jom kita gi tengok tempat lain sebab ibu ada ternampak satu lagi orang jual skuter. Kita pi tengok berapa harga dia naaaa ...



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.