Wednesday, November 30, 2016

Anugerah Cemerlang Sekolah Agama & Sekolah Rendah

Wednesday, November 30, 2016 14 Comments

Assalamualaikum!


Ini merupakan tahun pertama kami dijemput ke sekolah agama untuk tengok anak naik pentas terima anugerah. Mira dapat tempat ke-4 dalam kelas dia. So, aku tak expect akan dapat surat jemputan. Bila tengok keputusan tu ...aikk no.4 ada terima hadiah jugak ke? hehe. Ohhh rupanya Mira dapat anugerah untuk peratusan terbaik darjah satu.


Tuesday, November 29, 2016

Shopping Online Di Shopback & Dapat Balik Cashback!

Tuesday, November 29, 2016 3 Comments

Assalamualaikum!


Dekat nak hujung-hujung tahun ni, ramai yang ambil peluang untuk shopping online sempena jualan murah. Maklumla, sana sini ada diskaun dan potongan harga yang memang tak boleh ditolak. Tapi pernah tak korang dengar tentang konsep shopback dapat cashback? Maksudnya, korang shopping barang dan korang akan dapat balik pulangan duit.

Aikkk ... acaner tu? πŸ˜‰

Bukan ke shopping tu kena keluar duit? Ahaaa, korang jangan terkejut sebab di Shopback memang korang boleh dapat pulangan duit bila bershopping di sana!




Istimewanya Shopback ni, ia memberikan pulangan duit sehingga 30% kepada pelanggan bila membeli-belah di lebih 1000 online store. Kiranya sistem Shopback ni memang menguntungkan penjual dan pembeli dengan memberi balik komisyen yang diperolehi dari penjual terus kepada pembeli semula. Haa, korang tak nak ke? πŸ˜‰

So, macam mana nak dapat cashback ni ye?




Memula, korang register dan buat pembelian macam biasa dimana-mana platform popular seperti Lazada Malaysia, Groupon Malaysia, Photobook Malaysia atau mana-mana jenama yang berdaftar dengan Shopback. Disitu juga akan tertera jumlah cashback yang korang akan dapat dan akan dimasukkan ke dalam akaun bank korang dalam masa 48 jam. 

Korang boleh tengok video dibawah ni untuk lebih jelas dan faham πŸ˜‰




Banyak cara kita boleh jadi pengguna yang bijak, dan bagi aku bershopping di Shopback ni salah satu darinya! Pulangan duit tadi kita boleh simpan atau kita boleh gunakan untuk membeli barang keperluan lain pula. So, korang yang kaki shopping online tu jangan lupa usha laman web Shopback ni untuk nikmati lebih pulangan dalam setiap wang yang dibelanjakan. Ni baru betul-betul penjimatan! 



Website : SHOPBACK MY

Facebook:  ShopBackMalaysia

Instagram : ShopbackMy

Friday, November 25, 2016

Saya tak letak pop-up iklan di blog

Friday, November 25, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Pengiklanan di blog adalah salah satu bentuk sumber pendapatan bagi seseorang blogger. Pengiklanan di blog pula boleh dikategorikan kepada beberapa jenis, antaranya statik banner dan pop-up. Tapi, jika letak terlalu banyak iklan berbentuk pop-up akan mengundang rasa menyampah orang bila masuk blog kita. Dan itulah yang aku cuba nak elakkan ...

Jangankan orang, aku sendiri pun tak suka masuk blog yang banyak keluar iklan pop-up ni. Sepantas 2 saat aku akan tekan 'X'. Lagi satu, aku tak suka masuk blog yang iklan dia banyak nau mengelip-ngelip. Setakat satu dua tu takpa lagi, tapi kalau atas bawah kiri kanan iklan kotak kecik tu mengelip-ngelip, aku give up nak baca lagi! 




Kalau korang bukak blog aku melalui pc atau smartphone, korang akan jumpa kotak 'Like Page' ni. Ini bukan iklan pop-up dan rasanya yang ni tak menimbulkan masalah buat pembaca selama ni dan bukan wajib pun untuk korang like fanpage blog aku tu hehe. Tapi bila ko dah like sekali, next time ko bukak dia takkan keluar dah kotak tu, betul tak? Banyak blog yang aku masuk pasti akan keluar kotak ni. 

Annoying ke? πŸ˜…


paparan di pc


Yang gambar atas ni bila ko bukak melalui pc. Aku memang dah bercadang nak buang kotak tepi tu. UPDATE: Dah buang pun. Walaupun income dia dalam bentuk USD, tapi setakat ni aku punya tak sampai USD1 pun! πŸ˜‚πŸ˜‚ Aku punya nuffnang lagi laju dari ni πŸ˜›


paparan di smartphone


Yang di atas ni, bila ko bukak melalui smartphone. Kotak iklan kat tepi tadi akan jadi memanjang macam ni. Tapi korang still boleh skrol dan baca entri aku sampai bawah. Nak lagi puas, sila bukak baca di pc πŸ˜‰


iklan nuffnang di sidebar


Kenapa aku bercerita pasal pop-up iklan ni ye? Sebab aku dapat feedback mengatakan blog aku 'banyak gila pop up iklan' sampai tak boleh nak baca. Mungkin yang dia maksudkan tu kotak yang kat tepi blog tu kot. Sebab aku takda letak iklan pop up selain banner di bawah header dan seketul nuffnang di dibawah post dan di sidebar seperti dalam gambar. Itu pun kadang² timbul kadang² 'tenggelam' iklan dia hahaπŸ˜‚

Apapun terima kasih pada dia juga sebab tergerak jari nak terjah entri di blog aku ni 😁. Di kesempatan ini, kalau korang berminat nak letak iklan kat blog aku sangatla dialu²kan. Harga cun punya! πŸ˜‰


Thursday, November 24, 2016

Program Keusahawanan di SSI

Thursday, November 24, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Salah satu modul pembelajaran yang didedahkan kepada pelajar di Seven Skies International (SSI) ialah melalui Program Pembangunan Karakter. Dalam program ini, terdapat beberapa kategori utama yang menjadi teras dalam kaedah pembelajaran di sekolah. Selain kecemerlangan dalam akademik, para pelajar di sini juga didedahkan dengan kemahiran dalam bidang keusahawanan sejak di bangku sekolah.

Ya, para pelajar di SSI diajar ilmu asas dalam perniagaan! Meniaga apa? Haaa yang tu nanti akan aku kongsikan selanjutnya nanti. Ini juga menjadi sebab mengapa aku tertarik untuk berkongsi pengalaman para pelajar disini mempamerkan bakat usahawan mereka walaupun masih dibangku sekolah.




Sebelum aku bercerita lanjut mengenai program keusahawanan di SSI ini, meh aku kongsikan sikit konsep keusahawanan yang cuba diterapkan dalam modul pembelajaran di sini

Keusahawanan (Entrepreneurship)

  • Program keusahawanan yang merupakan salah satu modul pembangunan karakter adalah satu program khusus untuk pelajar Grade 9 dengan tujuan utamanya untuk menyiapkan mereka dengan kemahiran-kemahiran asas dalam bidang perniagaan untuk dipraktikkan dalam kehidupan sebenar
  • SSI ingin melahirkan generasi muda Muslim yang mampu memulakan dan mengendalikan perniagaan mereka sendiri atau mengetuai institusi-institusi lain
  • Memastikan graduan SSI dibekalkan dengan pengalaman bagaimana membina dan menguruskan perniagaan mereka sendiri, sekali gus melahirkan generasi yang berkeyakinan dan bersedia untuk mengambil pekerja dan bukan menunggu pekerjaan.

Menarik kan!  Satu kelebihan buat anak-anak kita kalau ada ilmu dan kemahiran asas dalam bidang keusahawanan. Dari sini lah kita boleh serlahkan lagi bakat anak-anak untuk menjana pendapatan sendiri dengan dibantu oleh guru-guru disini.



Ok, antara projek keusahawanan yang telah dijalankan sendiri oleh pelajar Grade 9 (sekarang Grade 10) tahun lepas, ialah :


  • The Game Warz : Game warz is an independent gaming tournament service which provides consoles and computer for gaming tournaments, as well as setting up food stalls and other attractions such as Segway rideS etc. Gamewarz made a total revenue of RM4445. – Yusuf Chowdhury, age 15



  • Lost treasures: Lost treasures is gift shop that sells the finest hand crafted gifts imported from Bangladesh, such as hand-made gift cards to coconut carved lanterns. – Ameena Bhaduri, age 14. (made a total revenue of RM 1,850)


  • Fruitylicious: Fruitylicious is a fruit catering business, which setup fruit and juice vending stalls at major events across Kuala Lumpur. – Nuha Iqbal Camalodeen age 14 (made a total revenue of RM 2000)



  • Taztiez: Taztiez is fast food based company which operated in many courses and functions providing cheap and tasty burgers for everyone - Latt Danial Bin Latt Sharizan age 14 (made a total revenue of RM 2,800)


  • Come n go: “Come n go” is the caterer of some of the best tasting smoothies with a wide variety of flavours from cookies and cream to mysterious mango. Revenue: RM1500 - Ungku Irsyad age 15 (made a total revenue of RM 2000)
   
     

  • Pink Ruby: Pink Ruby is a staple provider of customized notebooks, badges and bookmarks and many more amazing accessories - By Iffah Nafisah age 14 years old (made a total revenue of RM 800)



  • Covers Cover: A product based supplier of wide variety of hijabs and scarves of all designs and colors - by Kyra Rizal (15 years old). (made a total revenue of RM 8000)



  • Kolas Crazy Foodies: Kolas Crazy Foodies is a convenience store based project with stalls with a variety of food such as Nasi Lemak to Brownies as well as drinks and much more - by  Khaulah (14 years old). (made a total revenue of RM 850)


  • Khattati: Khattati is a clothing and calligraphy based business which supplied customized shirts, notebooks, item chests and much more. Novaira Naeem (14 years old).  (made a total revenue of RM 2,300)

  https://2.bp.blogspot.com/-Ohrm8EWiYik/WCFq4123EyI/AAAAAAABEOg/xedIuDTK-ckwfzV_6kd84OhgAYVzPnf6QCLcB/s640/3L6A9629.JPG


Lebih kurang 9 projek keusahawanan telah dikendalikan sendiri oleh para pelajar di SSI tahun lepas. Untuk pengetahuan korang, produk-produk ini adalah hasil dari pelajar sendiri dan mereka menjualnya di majlis-majlis konferens yang dijalankan oleh Mercy Mission.

Dan melalui projek-projek ini juga, mereka telah berjaya menjana pendapatan RM25K untuk tahun lepas! Ohsem!

Menyedari potensi yang ada dalam diri mereka inilah yang membuatkan SSI komited untuk membekalkan ilmu secara teori dan praktikal agar generasi muda Muslim dapat membiasakan diri dengan dunia perniagaan. Dan semuanya bermula di SSI! ^^

Bagi aku sendiri, program seperti ini sangat dialu-alukan dan bagus untuk memberi pendedahan awal kepada pelajar tentang selok belok perniagaan. Dan dari sinilah kita dapat melihat sendiri keupayaan mereka dalam mempraktikkan kemahiran yang dipelajari melalui program keusahawanan.

Kalau korang nak tahu lebih lanjut lagi, korang boleh layari laman web mereka di :





P/S: The nature of their business is their own and all rights, ownership and intellectual property belongs to the children to which any copyrights belong to them.


#RuleLikeElena | Puteri Elena of Avalor Terbaru Dari Disney!

Thursday, November 24, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Bagi peminat karakter Puteri atau Princess pasti ternanti-nanti siri adaptasi kartun terbaru dari Disney, Puteri Elena of Avalor. Siri Elena of Avalor ini telah pun menemui tayangan perdana pada 13 November 2016 yang lalu di Disney Channel (ASTRO CH 615).




Siapa Princess Elena of Avalor ni?

The latest Princess named Elena, a strong-willed and courageous teenager. 

She fought an evil sorceress who attacked her family and was trapped inside an enchanted jewel for decades before she was freed. Now, after saving her kingdom at the tender age of 16, she is the Crown Princess of Avalor and rules with guidance from the Grand Council.

Despite going through many challenges in learning how to be a good ruler, Elena is decisive and fearless in standing up for herself and what she believes in. In addition to guidance from the Grand Council on ruling, Elena also has some special help in the form of Zuzo, her spirit guide; three flying jaquins (magical creatures that are part jaguar and part macaw; and a Sceptre of Light which has many powers that help Elena overcome magical and non-magical challenges. 

*********************************************************

Dalam setiap episod, korang akan dapat saksikan nilai-nilai murni yang terdapat pada karakter Princess Elena. Antaranya, thoughtfulness, resilience, compassion and leadership (bertimbang rasa, daya tahan, kasih sayang dan kepimpinan)

Bila melihat karakter Princess Elena ni, teringat aku pada anak sulungku, Hazwani yang juga mempunyai sifat compassion (kasih sayang) dalam diri dia. Sifat ini memang terserlah terutama bila dia berhadapan dengan haiwan seperti kucing.




Kalau jumpa kucing, mesti dia akan panggil dan usap-usap bulu kawan tu. Kalau jumpa kucing yang manja, memang dia akan dukung macam dukung anak hehe. Bukan tu aje, dia akan sentiasa alert jika kucing tu lapar. Pasti akan diberikan makanan atau dia sendiri pergi beli wet food dan bagi kucing tu makan. 




Moga sifat kasih sayang yang ada pada Hazwani akan sentiasa menjadikan dia menyayangi dan menghargai sesiapa sahaja disekelilingnya dan menjadi inspirasi kepada adiknya sepertimana karakter Princess Elena of Avalor 😍

#RuleLikeElena

Wednesday, November 23, 2016

Memasak Lebih Senang Bila Ada Tefal Manual Chopper dari Lazada!

Wednesday, November 23, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Ingat lagi tak hari tu aku cakap nak kongsikan salah satu barang yang aku dapat dari 'Parcel of Joy' sempena Lazada Online Revolution? Ok, hari ni aku nak kongsi ngan korang barang tu πŸ˜‰

Kaum wanita memang sinonim dengan masak memasak kan. Kalau kat dapur tu, memang barang wajib ada antaranya pisau untuk memotong. Tapi, tiap kali nak mengopek atau menghiris bawang tiap kali tu jugak la aku 'menangis' haha. Ada orang kata mata tu pedih berair sebab tak biasa motong bawang. Ishhh ... dah 10 tahun aku memasak untuk suami dan anak-anak takkan masih tak biasa kot 😜. Bukan sebab tu ye ...tapi aku rasa barangkali mata aku ni banyak simpan air kat dalam, tu sebab suka nau merembes πŸ˜‚πŸ˜‚.


Tuesday, November 22, 2016

Hanya RM20 Sejam, Maideasy Bersihkan Rumah!

Tuesday, November 22, 2016 9 Comments

Assalamualaikum!


Kerja lima hari seminggu, jadi masa bila aku boleh kemas rumah? kalau hari bekerja takkan dapat kemas sepenuhnya, jadi kena la tunggu hari Sabtu. Hari Ahad dah tentu kena pergi meniaga, so sebelum tinggalkan rumah haruslah sebersih-bersihnya dan sewangi-wanginya supaya bila bukak pintu ... auummm wangi je rumah πŸ˜‰

Rutin ibu berkerjaya macam aku ni kena selalu 'curi' masa untuk pastikan kerja rumah setel setiap hari. Mujurlah cik abe pun selalu menolong buat kerja-kerja rumah, kalau tak jiwa ni rasa tak tenang je tinggalkan rumah dalam keadaan 'kapal pecah'. Tapi, kadang-kadang aku 'tersungkur' juga kepenatan dan masa itulah aku perlukan pertolongan pakar 😊


Skuter 'baru' untuk Hazmira!

Tuesday, November 22, 2016 10 Comments

Assalamualaikum!


Lama dah dia punya teringin nak skuter tu. Alhamdulillah nak jadi rezeki Mira, dapat rembat seketul masa meniaga 2 minggu lepas. Alkisahnya time jalan-jalan 'cuci mata' nampak sorang peniaga tayang 2 buah skuter masih elok masih nampak baru lagi. Nak tau harga dia berapa? cuma RM25 sebuah! Giler ko tak nak rembat?? haha ... aku tak mintak murah dah, sebab bagi aku harga tu memang dah cukup murah dan mampu milik. Apa lagi ..kami patah balik la ke kereta nak bincang laki bini.

Bincang punya bincang, kami setuju nak beli 2 buah sekali! Baru RM50 ... ok sangat dah tu diknon. Sukanya hati ibu bawa 5 helai duit RM10 dalam tangan jalan laju-laju ngan anak-anak ke tempat jual tadi. Sekali tengok .... alaaaaaa 2 buah skuter lesap dari pandangan mata tak sampai 20 minit! πŸ˜‚

Muncung kejap anak dara tu sebab skuter yang dia suka dirembat orang huhu. Takpe, takpe jom kita gi tengok tempat lain sebab ibu ada ternampak satu lagi orang jual skuter. Kita pi tengok berapa harga dia naaaa ...



Friday, November 18, 2016

Sandwich telur anak dara ...

Friday, November 18, 2016 4 Comments

Assalamualaikum!



Sejak balik dari aktiviti perkhemahan badan beruniform di sekolah, kakak tekad nak cuba resepi ni kat rumah. Banyak benda yang dia belajar dalam 2 hari 1 malam tu dan antaranya cara-cara nak buat sandwich telur. So, bila balik rumah dia tak sabar dah la nak try buat untuk ayah, ibu dan adik dia ;)

Memandangkan ini percubaan pertama kakak buat sandwich telur, maka kita bagi dia peluang conquer dapur malam tu hehe. Ibu dan adik hanya perhati dari tepi je la ye :)


Thursday, November 17, 2016

Cabaran dalam berniaga carboot

Thursday, November 17, 2016 5 Comments

Assalamualaikum!


Berniaga apa pun memang ada cabaran dan dugaannya. Meniaga online ke meniaga pasar malam ke meniaga dalam kedai ke memang akan berhadapan dengan pelbagai situasi yang melibatkan pelanggan. 

Nak kata stres meniaga tu tak la, tapi ada masanya bila 'gelora jiwa' tu datang dan kita dapat pelanggan yang tak masuk akal permintaan dia .. haa korang fikir-fikirla sendiri ye hahaha πŸ˜‹πŸ˜‹



Wednesday, November 16, 2016

Pergi Bercuti Dengan Traveloka Sempena Promosi Hujung Tahun!

Wednesday, November 16, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Pejam celik pejam celik, dah nak sampai akhir tahun dah kita ni ye. Cuti sekolah pun dah semakin hampir, mesti ada yang dah mula memikirkan ke mana nak bawa keluarga bercuti kali ni, betul tak? Ye la, hampir setahun tak kemana-mana, asyik dengan kerjanya, sekolahnya, urusan hariannya ... hari-hari ulang benda yang sama. Kan bagus kalau dihujung tahun macam ni, kita ambil kesempatan pergi bercuti tenangkan fikiran sambil-sambil merapatkan hubungan sesama keluarga. 

Kalau korang diberikan pilihan dan cara yang paling mudah untuk mencari tempat percutian mesti korang nak kan kan kan :) So, untuk menghilangkan pening korang aku cadangkan satu laman web yang boleh jadikan impian percutian korang satu kenyataan! Dah la menjimatkan masa, malah korang tak perlu susah payah cari hotel dan tiket penerbangan sebab semua tu korang boleh dapatkan dengan mudah hanya dihujung jari je!




Kat mana nak cari hotel murah dengan harga diskaun yang gempak? Susah ke nak tempah hotel secara online? Ishh ..tak susah mananye kalau korang tempah di Traveloka. Pengguna yang bijak mesti akan gunakan peluang ni sebaik mungkin untuk dapatkan hotel yang diidamkan. Di Traveloka lengkap molek belaka semua ada! 

Pilihan hotel dari 100 buah hotel merentasi Malaysia, Indonesia & Singapore ditambah lagi dengan harga promosi sempena cuti sekolah ni! Means, korang punya percutian tidak terhad dalam negara je tau, pergi bercuti ke Indonesia & Singapore pun masih boleh dapatkan hotel bertaraf bintang pada harga diskaun! Ohsem! :)




INGAT PROMOSI INGAT TRAVELOKA!

Kalau korang yang suka laman web yang memberikan promosi sambil bercuti, maka laman web Traveloka adalah pilihan yang tepat lagi melekat. Korang bayangkan sudahlah boleh bercuti dapat pula keistimewaan lagi dan penghargaan.  Jom kita tengok antara promosi yang korang boleh check out di Traveloka sekarang ;)


1) Just Say Yes!



Promosi ini membolehkan korang mendapatkan potongan hotel dengan cara menempah hotel melalui atas talian sahaja. Kod kupon potongan akan diberikan setelah segala butir -butir didalam laman sesawang lengkap diisi. Nah, aku pasti korang mesti teruja dengan potongan yang diberikan oleh Traveloka. 


2) SPECIAL FARES with Malindo Air



Kalau korang bercadang nak bercuti ke Phuket, Traveloka ada menawarkan tambang istimewa untuk tiket penerbangan satu hala dan dua hala dengan Malindo Air. Cepat-cepat book, ada 2 hari je lagi untuk korang buat tempahan.


Tempahan dari : sekarang - 18 November 2016
Travel dari : 10 November 2016 - 31 Ogos 2017


3) SMARTER TRAVEL BEGIN WITH THE RIGHT CHOICE




Untuk menjadikan percutian korang sekeluarga lebih bermakna dan lebih jimat, sempena cuti sekolah ni Traveloka ada menawarkan promosi untuk hotel dan tiket penerbangan yang korang takkan boleh menolak! Hanya di Traveloka memberikan penghargaan kepada pemegang kad kredit Citibank ;)

Tempahan dari : 1 November 2016 - 31 Januari 2017


Cara Nak Tempah Hotel

Mudah sangat nak tempah hotel di Traveloka. Tiga cara mudah dan korang boleh pilih hotel mana korang nak atau yang bersesuaian dengan bajet korang. So, jangan pening-pening meh aku tunjukkan caranya ;)

1.  Klik sini https://www.traveloka.com/en-my/promotionKlik pada 'Destination/Hotel Name', nanti akan keluar pilihan bandar/negeri yang mempunyai bilangan hotel yang tersedia



2.  Pilih tarikh 'check-in' dan 'check-out'




3.  Klik 'Search Hotels' dan korang boleh temukan pelbagai pilihan hotel yang tersedia dalam senarai!




Mudah kan? semudah menarik dan menghembus nafas je ;). So sekarang, korang mesti dah tahu nak bawa keluarga korang ke mana cuti sekolah ni kan? Nak cari hotel takda masalah lagi, nak tiket penerbangan murah takda masalah lagi. Korang klik je link https://www.traveloka.com/en-my/ dan semua ditanggung beres! Tak perlu nak terhendap-hendap cari kat tempat lain :p



Selamat bercutiiiiiiii! ;)


Tuesday, November 15, 2016

Ayam Masala Cuping

Tuesday, November 15, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Hai awak awak semua, masak apa tengah hari ni? Dah ada idea nak masak ape? Kalau takda meh la kita nak kongsi resepi ayam simple mimple punya! Yang bujang, yang dah berkahwin confirm insyaAllah boleh sukses kalau ikut resepi ni haha :D

Ayam Masala Cuping? Pernah dengar? ayam masala tu pernah dengar kan, tapi tang cuping tu tak pernah lagi dak hahaha. Sebenaqnya, resepi yang aku nak kongsikan kali ni bukanlah hasil air tanganku tapi hasil dari air tangan suamikuuuuuu haha.




Tengoklah kalau orang lelaki memasak .. memang kebabom dia punya masakan haha. Inilah dinner kami sekeluarga malam tadi. Yang kakak dan adik ayam goreng je, yang ayam masala cuping ni lauk kami berdua ;)

Cara memasak memang simple giler! Walaupun nama dia 'masala' tapi takda letak rempah apa pun, tapi sebab tuan punya resepi kata letak la 'ayam masala cuping', maka kita ikutkan je la ye hehe.

Bahan-bahanAyam bahagian paha, bawang merah 4 ulas, bawang putih 3 ulas, cili kisar, serbuk kunyit, air asam jawa, garam, gula, minyak masak

1. Basuh ayam dengan tepung, buang lendir dan dan toskan. Lumur dengan serbuk kunyit dan sedikit garam

2. Panaskan kuali dengan minyak masak. Goreng ayam dulu sehingga kekuning-kuningan. Angkat dan alihkan ayam ke dalam pinggan

3. Potong bawang merah dan bawang putih, goreng dalam minyak tadi sehingga naik bau wangi. Masukkan cili kisar ikut sukatan korang (kalau nak pedas letak banyak sikit) dan kacau hingga pecah minyak

4. Masukkan air asam jawa dan kacau perlahan. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan perlahankan api. Masukkan ayam goreng tadi ke dalam kuali dan kacau rata

Amacam? simple kan! Tapi rasa dia sangat memuaskan hati dan perutku haha. Makan ngan nasi panas bersama lauk ni je ... alhamdulillah kenyang sampai ke Subuh hehe.

Sekali sekala suami masuk dapur ... memang 'meletop'! ^^


Selamat mencuba!


Monday, November 14, 2016

Lazada Online Revolution | Apa ada dalam Parcel of Joy?

Monday, November 14, 2016 6 Comments

Assalamualaikum!


Sale sale sale! Ada yang suka shopping online kat sini? Tarikh 11.11 memang tarikh cantik untuk korang borong barang-barang di Lazada. Sebab apa? sebab bermula 11.11.2016, Lazada tengah 'menggila' dengan promosi harga sempena Lazada Online Revolution. Memang rambang mata dibuatnya bila tengok segala jenis barang kat Lazada ni menjunam habis harga dia!




LAZADA Online Revolution 2016

LAZADA Online Revolution merupakan jualan secara online terbesar di Asia Tenggara, dan Lazada Malaysia menawarkan rangkaian barangan lebih daripada 1000 jenama dan 55 000 peniaga tempatan dan antarabangsa. 

Untuk pengetahuan korang, Online Revolution 2016 adalah kali yang kelima sejak pelancarannya pada tahun 2012. Dengan tema "Brands for All" (Jenama untuk Semua), promosi terhebat Lazada ini akan berlangsung selama 1 bulan bermula dari 11 November 2016 sehingga 14 Disember 2016.

Walaupun sekarang pertengahan bulan tapi memang ramai yang ambil kesempatan untuk borong barang-barang keperluan dengan harga murah dan berbaloi sangat! Antara jenama yang mengambil bahagian adalah seperti Drypers, L'OrΓ©al, NestlΓ©, Tefal dan jenama-jenama lain seperti Prodiet, Microsoft, ZTE, Goon, Bosch, Tesco, Mattel, dan banyak lagi!




Tarikh 11.11 ni bukan saja syok untuk shopping sakan sempena Lazada Online Revolution, tapi hari ni juga aku dapat 'box of joy' dari Lazada! Rasa macam dapat hadiah hari lahir pulak, walaupun tarikh birthday aku lagi 2 minggu hehe. Teruja terbeliak mata tengok isi dalam kotak ni ..wowww! 


Muka ada senyummmmmm! ^^



Perkakas dapur yang lama kuiidamkan! Food chopper ni memang memudahkan kerja aku didapur. Tak sabar try dan kongsi ngan korang nanti. Tunggu next entri aku ye πŸ˜‰ Murah giler sekarang kat Lazada weh! Korang klik SINI yek



Koleksi wireless speaker dari Logitech ni memang mengancam habis! Murah sangat dah ni, korang nak klik SINI yek 



Nescafe White Coffee perisa pandan untuk Pak Jelan. Macam sedap je ni kan! Korang nak beli, pastikan klik di SINI 



Suka makan maggi? Jom try Maggi Royale Thai White ni, beli je kat SINI 




Sandisk Dual Drive ni memang idamanku! Boleh cucuk kat smartphone terus. Meroyan giler kalau korang tengok harga dia kat Lazada sekarang ni, rugi kalau tak rembat sekarang wooo! Kalau nak rembat, korang klik terus kat SINI 



Cun betul beg Milo edisi Ola Bola ni weh! Korang boleh dapatkan secara percuma bila korang beli ikut promosi di Lazada. Cari yang ada gambar beg ni tau, korang klik je kat SINI

Apa tunggu lagi? Memang elok sangat dah ni kalau korang nak borong sakan di Lazada Malaysia. Untuk ibu-ibu yang nak beli pampers anak ke, barangan eletrik ke memang inilah masa yang sesuai untuk dapatkan dengan harga murah sangat! Jangan lupa terjah http://www.lazada.com.my/online-revolution/


Berkesan ke ubat yang dia ambil untuk berhenti merokok tu?

Monday, November 14, 2016 1 Comments

Assalamualaikum!


Dah masuk 2 minggu dia berulang alik ke klinik rokok tu. Doktor pun macam tak percaya je Pak Jelan datang balik selepas minggu pertama. Ye la ... doktor tu cakap sebelum-sebelum ni pesakit yang datang ke situ hanya bertahan satu minggu je. Masuk minggu kedua dah tak nampak batang hidungnya. Bila Pak Jelan muncul kali kedua minggu lepas, terkedu juga doktor tu huhu.

Memang harapan kami untuk dia berhenti merokok.  Tapi bukan la berhenti mengejut terus! Nasihat doktor kalau boleh kurangkan bilangan batang rokok dan konsisten makan ubat yang diberikan.