ruangiklan
ruangiklan

Wednesday, April 26, 2017

Central Market selepas 15 tahun



Assalamualaikum!


"Kakak...adik...inilah tempat ibu suka datang masa zaman ibu sekolah menengah dulu .."

"ye ke ... best ke tempat ni bu?"

"besttt ...!"

Ok.. itu bukan dialog sebenar hahaha! Sebenarnya, Pak Jelan tanya kita nak kemana bawa anak-anak jenjalan minggu ni, dan aku jawab ... Central Market! Asyik masuk mall je ... try la masuk sini sekali, berkenalan dengan barangan kraftangan tempatan betoi dak! 😁


Friday, April 21, 2017

#SindromAyahAyah - Kenapa shopping ngan ayah lagi best berbanding ngan ibu?


Assalamualaikum!


Ingat kaum ibu je ada #sindrommakmak ni? haha .... kaum bapa pun ada sindromnye bila masuk bab shopping ni tau. 

Tak dinafikan anak-anak lebih suka shopping ngan ayahnya berbanding ngan aku. Tapi aku tak marah ...tak kecik hati pun dan tak kisah sebabbbbb aku dulu pun macam tu jugak! Bila melihatkan Pak Jelan melayan kerenah anak di sebuah shopping mall tempoh hari, aku terkenang pulak zaman aku kecik-kecik dulu.

Bestnye shopping ngan abah! Bukan la semua aku nak tu pasti dapat, tapi keseronokan memilih barang yang kita suka tu yang membuatkan kita happy sangat! "Ambillah ....", ayat tu memang aku nantikan keluar dari mulut abah kalau pergi shopping bersama. Laju je aku sauk masuk dalam troli hehe 😂



Thursday, April 20, 2017

Payung FAST AND FURIOUS 8 Edisi Terhad Dari Petron

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Haaa orang lain tengok filemnye dulu baru beli payung, kami pi beli payung dulu tapi filemnye tak tahu bila nak gi tengok 😂. Takpela dik non ... memang niat nak beli payung pun kan, walaupun harganya ...mencongkam!😭

Payung Fast And Furious 8 edisi terhad ni lain dari yang lain tau. Tak sama macam payung biasa kita beli kat kedai. Selain edisi terhad, payung ni unik sikit cara nak bukak dia. Orang tutup kuncup ke bawah, tapi dia tutup kuncup ke atas ... haha!


Wednesday, April 19, 2017

Pertandingan Kemahiran Amal Islami (KAMIL) Zon Petaling 2017 | SRAI Dato' Mufti Yusof Sahabuddin


Assalamualaikum!


Anak dara kami yang sulung ni memang aktif masuk program-program di sekolah. Baik sekolah rendah mahupun sekolah agama, mesti terselit satu nama dia dalam pertandingan mewakili sekolah. Bila aku tanya kenapa cikgu/ustazah asyik pilih awak je kakak? Dia jawab sebab suara kakak kuat .... haha yang tu memang tak boleh dinafikan!😋


Tuesday, April 18, 2017

Bila peminta sedekah datang kat meja makan ....


Assalamualaikum!

Mesti ramai yang pernah melalui situasi macam ni kat kedai makan kan? Tengah makan ramai-ramai ngan keluarga atau kawan, tetiba kita didatangi oleh seseorang dengan membuat isyarat jari untuk bagitau dia lapar atau perlukan duit untuk makan.

Kalau korang berada dalam situasi macam ni ... apa korang akan buat? Adakah korang akan halau dia? atau bagi dia duit? atau bagi dia makan?



gambar hiasan
Pernah aku kongsikan pengalaman aku dan Pak Jelan di SINI. Tapi kali ni situasinya berbeza sikit, sebab mereka ni sudah pandai bergerak dari satu kedai ke kedai lain untuk dapatkan duit. Lagi satu, banyak yang aku terserempak adalah warga asing seperti Rohingya. Pandai cakap Melayu (bukan slang Bangla) tapi sekilas air di kolam aku dah tahu mereka ni bukan orang tempatan.

***************************************************************
Situasi 1

Hari tu aku ngan Pak Jelan pergi makan kat satu restoran. Datang seorang perempuan yang agak tua bukan orang tempatan gak (macam arab) namun masih tegap berjalan meminta duit dari pelanggan di meja depan kami.

Aku tanyakan pada Pak Jelan, nak ajak dia makan ke tak since dia tunjuk tangan isyarat nak makan. Kami ni kalau orang susah tunjuk perut tunjuk isyarat lapar, muala la rasa kesian. Duit kami tak bagi, tapi kalau betul nak makan ... insyaAllah.

Rezeki datang ... dia menghampiri kami yang sedang menjamu selera. Sama jugak .. dia tunjuk isyarat perut dan tangan kat mulut. Walaupun aku tak faham apa dia merambu tapi dengar sipi-sipi broken english dia aku tau dia nak duit beli bread (roti).

"Are you hungry? You want to eat?"

Dia angguk sambil tunjuk perut dan tangan kat mulut

"Come..sit and order. Eat here", aku tunjuk meja kosong belakang kami

Dia geleng kepala ... mintak duit sambil tunjuk jari nak pergi kedai roti. 

"No..no ... eat here only. You eat here, just order", aku bertegas.

Dia geleng kepala ...nak duit gak. Last-last, aku cakap "Sorry, just eat here only we pay for you, if you want money I can't give it"

Dipendekkan cerita, disebabkan dia nak duit gak maka tak dapat kami beri. Dan waiter restoran tu pun suruh dia beredar since pelanggan offer nak belanja pun dia takmo huhu. 

****************************************************************
Situasi 2

Hari tu hari Ahad, kami baru balik dari meniaga di CBS Kota Damansara. Pi bawa anak-anak makan yong tau foo kat sebuah gerai dekat ngan umah. Tengah makan, sorang gadis remaja (Rohingya) datang kat meja kami minta RM2 sebab nak balik Seremban.

Kami terdiam .. dan Pak Jelan mula bertanya, "Seremban ada siapa?"

"Mak ... adik-adik..."

"Ko dah makan? ko nak makan?", tanya Pak Jelan

"Nak ..."

"Gi makan dulu ..", sambil tunjuk isyarat gi beratur kat yong tau foo dan pilihla apa yang dia teringin nak makan. 

So, dengan tak rasminya aku la yang escort sekejap budak tu sementara beratur tunggu yong tau foo siap! 😂 

Dah siap, aku suruh dia makan dulu. Kami takda fikir apa-apa sebab bila kami tanya nak makan ke tak, dia tak menolak. Sebab itu kami suruh dia order apa dia nak makan. 

Lepas kami siap makan, masa untuk balik. Pak Jelan hulurkan duit pada kakak untuk bagi pada budak tu. Makan dapat, duit pun dapat walau tak banyak kami bagi.

Kesimpulannya ... dalam rezeki kami ada hak orang lain. Tapi memberi duit terus bukan jalan penyelesaian yang sebenar. Kalau betul lapar nak makan, insyaAllah kami takda masalah nak belanja. Tapi kalau nak duit terus, memang kami tak amalkan beri macam tu saja. Sebab hakikatnya, ramai sangat yang dah suka menipu termasuk warga asing. Kita juga taknak galakkan diaorang ni bermaharajalela mencari rezeki dengan cara meminta-minta sehingga menjadi kebiasaan dan menjadikan ia jalan mudah untuk cari duit.

Kalau betul lapar, isi perut boleh ... isi poket sorry arrr!

Friday, April 14, 2017

Tahniah Ketua Pengarah MetMalaysia yang baru!


Assalamualaikum!


Salam Jumaat kaliannnn! Kenapala momentum mengupdate entri kebelakangan ini agak menjunam ye? Sis bukan tak cuba nak update entri setiap hari ... sis cuba ok! Apapun hari ni sis nak update satu cerita baru untuk kalian semua. 

Sis sangattttt ye! haha! Ok la , aku tukar ke 'bentuk' asal. Walaupun cerita ni bukanlah cerita sensasi atau gosip artis terkini, tapi demi kemaslahatan dan info kita bersama, meh la aku kongsikan perkhabaran berita gumbira ini heeeee

Seperti yang tertulis di tajuk atas, tahniah diucapkan kepada En. Alui di atas kenaikan pangkat sebagai Ketua Pengarah JMM a.k.a MetMalaysia yang baru berkuatkuasa 12 April 2017. Pengumuman kenaikan pangkat itu telah diwar-warkan dalam satu perhimpunan bulanan.

Tuesday, April 11, 2017

Tapak carbootsale paling happening!


Assalamualaikum!


Setiap minggu inilah tempat kami mencari rezeki. Setiap minggu, disinilah kami dan rakan-rakan lain yang mempunyai minat yang sama berkumpul dan berkenalan seterusnya membina ikatan persahabatan. 

Bukan takmo cuba meniaga kat tapak carboot lain, tapi disini kami serasi. Dari tak kenal sesiapa langsung masa memula join dulu, terus sekarang dah jadi kawan dan kalau berjumpa pasti bertegur dan memberi salam. Hebatnya ukhwah di CBS ni! alhamdulillah ....



Monday, April 10, 2017

VEET Sensitive Touch | Pinky & Friendly Trimmer Untuk Wanita!


Assalamualaikum!


Kali pertama aku tengok iklan dia di kaca tv ...woww untuk perempuan punya pun dah ada ye! hehe. Maklumla, sebelum ni mana ada lagi pencukur untuk wanita, apatah lagi yang comel dan berwarna merah jambu macam VEET Sensitive Touch ni! So, bila dapat satu dalam tangan haruslah diri ini teruja kannnn! 😋


Thursday, April 06, 2017

Robot Transformer Arcee (Autobot)

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Dalam banyak-banyak cerita pasal robot, aku paling suka layan filem Transformers dari Transformers 1 sampai yang terkini. Selalu kagum sangat tengok macam mana robot tukar jadi kereta atau motor, dan tukar balik jadi robot! Walaupun itu semua hanyalah sekadar grafik atau CGI atau apa-apa sahaja tapi, aku suka tengok details diaorang bila bertukar macam tu.



Wednesday, April 05, 2017

Resepi Mudah Mango Fruit Punch Guna Biji Mangga

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Tak pernah tahu pulak biji mangga boleh dibuat air buah! Tapi yang aku tahu, biji mangga tu paling best digigit-gigit! Itu bahagian yang paling aku suka kalau makan buah mangga. Tambah kalau mangga tu manis semanis mangga harum manis ....fuhhh!

Hari tu aku tengok ada sorang akak ni dia buat air buah menggunakan biji mangga. Ingatkan dia dok kumpul biji mangga tu nak buang la. Rupa-rupanya dia nak buat air macam fruit punch tu ha!


Tuesday, April 04, 2017

Sukan Tahunan Sekolah 2017


Assalamualaikum!


Tahun ni, sukan tahunan sekolah kakak dan Mira diadakan lebih awal sikit berbanding tahun lepas. Kali ni kami pergi bertiga je sebab Pak Jelan kena pergi meniaga di CBS Kota Damansara. Memang setiap Ahad adalah hari kami meniaga, tapi disebabkan tahun ni sukan tahunan juga dibuat pada hari Ahad, maka kami terpaksa 'berpecah' sekejap demi memberi laluan dan sokongan pada anak-anak menunjukkan bakat mereka dalam sukan.

Cuaca pagi tu ... hujan sederhana lebat! Start dari petang Sabtu membawa ke pagi Ahad. Kami bertiga pergi naik pengangkutan awam, tapi mujurlah anak-anak pandai bawa diri so alhamdulillah kami berjaya sampai di sekolah dalam jam 8am gitu.


pemandangan dari LRT Dato Keramat

Monday, April 03, 2017

Simpul Kasih Di Jualan Puspanita!


Assalamualaikum!


Jualan Puspanita kembaliiii! Sebenarnya, ini kali kedua aku join meniaga Puspanita jabatan. Kali pertama aku tak sempat nak bercerita di blog, tapi kali ni aku tekad ...tekad ...tekad nak cerita jugak! Sebab cerita ni je yang aku ada untuk update dalam blog .... haha!

Anyway, meniaga ni seronok rupanya ye! Cuma perlu ada keberanian untuk memulakan langkah. Kalau tak yakin, tak boleh jugak. Kalau over-confident pun bimbang hasilnya tak seperti yang dijangka pulak. So, kita bersederhana je la ye ... apapun, aku still eksaited!


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.