Monday, August 07, 2017

# Informasi Dan Tips # Jom Tambah Ilmu

10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja


Assalamualaikum!


Jika anda bekerja di pejabat, mungkin anda tidak akan dapat lari dari situasi ini. Letih ... tiada mood ... tiada semangat...monday blues dan banyak lagi! Kadang-kadang bangun pagi, terasa seperti nak teruskan cuti dan tidak mahu ke pejabat. 

Bila di pejabat, bertambah murung sebab tengok lambakan kertas kerja di atas meja seperti tidak pernah habis! Kerja dan kerja ... dan akhirnya anda stres! Tak tahu bagaimana nak enjoykan diri ketika bekerja? Mungkin 10 tips kesejahteraan di tempat kerja ini boleh mengubah mood anda di pejabat 😉




10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja

1. JAUHI SNEK YANG TIDAK SIHAT 
Seperti coklat dan keropok. Sebaliknya, tukarkan ia kepada snek sihat seperti buah-buahan segar

2. MINUM BANYAK AIR PUTIH
Selain air putih, buah-buahan seperti oren, anggur, tembiai dan epal berupaya menjadikan anda kekal hidrasi

3. LAKUKAN SENAMAN RINGAN
Atau regangan mudah untuk meredakan ketegangan otot tubuh badan

4. ELAKKAN DIRI DARI SIBUK DENGAN SESUATU KERJA DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG
Ambil mini-breaks selama 2 minit untuk bangun dan bergerak dari tempat duduk

5. JAGA HUBUNGAN BAIK DENGAN RAKAN SEKERJA
Bertegur sapa, bergurau dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain

6. PANDAI SEIMBANGKAN MASA DIANTARA KERJAYA DAN KEHIDUPAN
Jadikan masa anda di rumah adalah untuk bersantai bersama keluarga dan rakan

7. RANCANG JADUAL HARIAN DENGAN BERKESAN
Perancangan kerja yang teratur akan membuatkan hari anda berjalan dengan lebih lancar dan seterusnya mengurangkan stres

8. AMALKAN TEKNIK MINDFULNESS
Lapangkan fikiran atau meditasi bagi mengurangkan stres dan meningkatkan fokus dan produktiviti kerja anda

9. PERGI BERCUTI
Percutian membantu mengisi 'bateri' anda dengan menghilangkan stres dan mengelakkan fikiran anda daripada memikirkan soal kerja

10. SELF-AWARENESS
Berikan komitmen sepenuhnya terhadap kerja anda tapi pada masa yang sama tahu bila masanya diri anda perlukan rehat

Semoga tips-tips di atas dapat membantu anda berasa lebih selesa dan yakin ketika di pejabat sepanjang hari 😉.





4 comments:

  1. Hi! Sarah singgah sini :)

    https://messarah.blogspot.my/2017/07/day-1-ten-things-you-want-to-say-to-10.html

    ReplyDelete
  2. Salam anim..lama akk tak singgah sini... anim sihat..anak2 sihat.. wah siap kongsi tips lagi tu.. tq anim sudi sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam kak lya ... alhamdulillah sihat semua. Moga kak lya sekeluarga pun sihat selalu :)

      Delete

Apa kata korang?