Powered by Blogger.

Saturday, September 30, 2017

Pantun Diri Saya by Hazwani

Saturday, September 30, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Memang ibu akui, ibu jarang bercerita pasal kakak sekarang ni. Bukan sebab ibu tak nak tapi anak ibu yang sulung ni sangat pemalu kalau disuruh bergambar ... hehehe. Betullah ... anak perempuan kenalah ada sifat malu tu. Tu sebab gambar ngan kakak sangat sedikit dalam simpanan berbanding adiknya. Masa waktu baby sedaplah bergambar, tapi bila dah umur 10 tahun ni dah pandai menolak kalau diajak. 

Tapi disebabkan ibu ni jenis degil hahaha, maka kakak kena juga bergambar. Alaa gambar dengan ayahnya je punnn! Ibu baru perasan gambar kakak dengan ayah waktu umur 10 tahun ni belum ada lagi kan. Gambar selfie ngan kakak pun tak banyak, so depan sekolah jugak kakak berdiri sebelah ayah hehe.


Friday, September 29, 2017

Lampu khemah menerangi kegelapan malam!

Friday, September 29, 2017 7 Comments

Assalamualaikum!


Asyik cerita pasal cbs pasal chilindo, pasal cbs pasal chilindo. Dua tu je la ko asyik ulang ye Nim! haha. Ye la ... janji ada cerita ye dak! Sementara cerita lain nak timbul, aku cerita la mana yang aku sempat nak cerita. Kang takda cerita langsung, senyap terus blog kesayangan aku ni.

Sekarang ni musim peralihan monsun, maksudnya cuaca kering akan berubah menjadi hujan sekejap-sekejap sementara menunggu tibanya Monsun Timur Laut pada bulan November. So ... itu jelah nak kabor bagitau korang hehe. Selit jap info cuaca .. ok la tu kannnn!


Thursday, September 28, 2017

5 Sebab kenapa carbootsale (cbs) ni best!

Thursday, September 28, 2017 4 Comments

Assalamualaikum!


Benar kata orang, kalau kita dah suka dengan satu-satu benda tu kita akan jadi ketagih! Kalau tak buat atau tak dapat, mula la 'menggelupur' atau tak senang hati, setuju? Walaupun hasilnya belum dapat ditentukan tapi kerana minat yang mendalam, macam mana susah pun kita mesti akan buat jugak!

Begitulah jugak dengan aktiviti carboot ni. Sejak berkecimpung membantu Pak Jelan dalam aktiviti carbootsale ni, kami jadi makin bersemangat setiap minggu. Kalau dulu, hari Sabtu & Ahad hanya duduk dirumah, tapi sekarang dah dipenuhi dengan aktiviti jualan cbs.

Monday, September 25, 2017

Bid lagi ...

Monday, September 25, 2017 3 Comments

Assalamualaikum!


Kali ketiga aku bid dah ni haha! Kali ni bid sebab nak surprisekan cik abg dan anak. Ada dua tiga benda yang aku berkenan nak berikan pada diaorang, dan kalau kena ngan bajet why not kan!




Yeahhh kali ni aku hadkan pada 3 barang je. Tak macam yang pertama dan kedua, sampai 8-9 barang aku bid hehe. Bid pun ikut bajet dan kalau boleh bawah RM10 ikut jenis dan kualiti barang.


Set pemotong rambut proclipper

Set pemutar skru

Bekal makanan


Set pemotong rambut dan set pemutar skru tu opkos untuk cik abg aku lah. Bukan takda mesin potong rambut dalam simpanan, tapi bila nampak hat kaler merah ni nampak macam comel pulak kan haha. Apepun, sebelum nak bid kena baca description dulu. Pastu target bajet berapa kita nak bid untuk barang tu. Alhamdulillah, aku bid dapat tiga belas ringgit lebih untuk mesin potong rambut. Cik abg pun dah guna mesin potong rambut ni, dan ok katanya.

Bekal makanan tu pulak untuk my sulung. Kotak kedua aritu dah dapatkan satu untuk Mira, bila bukak dan tengok ishh macam comel je! So, untuk kali ni aku try dapatkan satu lagi untuk kakak. Anak-anak memang rajin nak bawa bekal, tapi kalau beli bekal mahal-mahal akhirnya hilang tanpa dikesan disekolah. Makanya, guna je la bekal makanan ni ha ... murah dan comel!

So tercapailah misi ibu nak gembirakan hati suami dan anak-anak. Seronok memang seronok cuma kena berhati-hati agar tidak terlajak. Setakat ni takda masalah dari segi kualiti dan penghantaran barang. Dan memang tak dinafikan 'berhantu' jugak benda alah ni haha! Barang apa lagi aku nak target lepas ni kat Chilindo? Tungguuuuuuu ... hahahaha!

Thursday, September 21, 2017

Peniaga jangan pentingkan diri sendiri boleh tak!

Thursday, September 21, 2017 3 Comments

Assalamualaikum!


Alaaaa tiap-tiap minggu asyik cerita pasal carbooooottttt je! Takda cerita lain ke? Alahaiii .. ada yang tak suka ke kita cerita pasal ni wak? Kalau tak menepati citarasa awak awak semua, minta maaf la ye. Cerita ni je pun yang kita mampu share haha. Dah nama pun personal blog, so banyak cerita pun pasal aktiviti rutin kita setiap minggu la wak. 

Kita share ni pun untuk bagi panduan pada yang mungkin nak mulakan jualan carboot satu hari nanti dan untuk dijadikan kenangan masa hadapan wak. Mana la tau satu hari nanti, kita dah tak larat nak buat ni semua, so kita buka blog baca je la apa yang kita dah lalui selama ni. Sweet tak cenggitu?? haha!

Anyway, cuaca best sangat minggu lepas kat KD. Pengunjung dari pagi dah ramai shopping berjemaah hehe. Ramai yang ambil kesempatan cuti hujung minggu bawa keluarga dan kawan-kawan jenjalan tengok barang di sini. 




Tapi dalam kemeriahan berjual beli tu, ada juga yang buat onar di pagi hari sehingga menyusahkan peniaga lain. Mana taknya, seawal pukul 4-5 pagi sudah ada peniaga yang susun barang niaga di tapak masing-masing walaupun jual beli bermula pukul 6.30 - 7 pagi. Kemain awal dia susun barang walhal, tapak kiri dan kanan masih kosong. Bayangkanla macam mana kereta peniaga lain nak masukkan kenderaan? Bila barang kena lenyek dengan tayar tau pulak marah dan tak puas hati. Tapi dia tak sedar ke, yang dia tu awal-awal lagi menyusahkan orang lain? 

Sebab tu la, kita kena sentiasa beringat. Kita datang sini sama-sama nak cari rezeki yang halal. Tapi jangan pentingkan diri sendiri sehingga menyusahkan pihak lain! Penganjur dah tetapkan peraturan start meniaga pukul 7 pagi, maka ikutlah peraturan tu. 

So, kalau boleh set up barang tu jangan la sebelum subuh. Fikir sama kesenangan orang lain nak masuk parking. Jangan fikir nak lepaskan diri sendiri je! Kalau yang memang dah biasa disini atau faham peraturan, dia takkan buka selagi belum kul 6 atau 6.30pagi. Sebab tu kami buka jualan agak lambat dan mengemas pun lambat haha. 











Meniaga ni bukan sekadar nak cari duit, tapi kita nakkan ukhwah yang baik sesama peniaga. Kalau kita permudahkan urusan orang lain, insyaAllah urusan kita juga Allah permudahkan. Tak gitu?


Wednesday, September 20, 2017

Ferris Wheel @ Wangsa Walk Mall

Wednesday, September 20, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Macam-macam cara la mak tu nak bagi anak-anak dia happy kan. Kalau boleh hari-hari nak bagi something yang anak tu suka supaya dia senyummmm sokmo! Ibu hargai sangat sangat bila kakak dan adik bersama-sama ibu dan ayah cari rezeki walaupun di hujung minggu. Jumpa kawan-kawan hanya di sekolah pagi dan sekolah agama. Tiba hujung minggu pun terpaksa ikut ibu ayah ke sana sini ๐Ÿ˜”.

Hari tu masuk sini, Mira dah aim nak naik benda ni. Tapi masa tu orang ramai, so kita postpone pada minggu lepas. Time ni orang dok sibuk beratur kat Baskin Robin untuk aiskrim percuma (beratur panjang kat belakang tu), so takda orang la kat Ferris Wheel ni hehe.



Kakak tak nak naik pada mulanya, tapi aku cakap naikla temankan adik. Dia nak aku naik sekali, hishhh ... jangan kak, kang ibu naik takmo turun terus haha. Ibu bukan tak suka naik benda alah ni tapi biarlah kakak dan adik je yang naik. Ibu dah puas merasa semua ni masa muda-muda dulu. Sekarang ni, nak bagi kakak dan adik reward sebab sudi temankan ibu ayah ke hulu ke hilir cari rezeki.


permata jantung buah hati ibu

Yang beria nak naik pun Mira je. Kakak ni pemalu banyak. Suruh dia naik ngan adik pun dia takmo, nak ibu juga naik sekali. Tapi paksa juga dia naik sama-sama hahaha ... bukan ngan orang lain pun ngan adik sendiri. Ferris Wheel ni jenis indoor so senangla ibu nak perhati kakak dan adik dari bawah. Bayaran pun kira ok la RM5 seorang. 

Walaupun masing-masing dah besar panjang, nak teruja terkinja-kinja macam dulu tu takde la. Tapi kita tahu la diaorang suka dan happy dapat naik. Tersenyum-senyum melambai-lambai je la dari dalam tu kat ibu hehe. 




So, kalau korang datang ke Wangsa Walk Mall bawa la anak-anak naik Ferris Wheel ni. Tak tinggi mana pun dan selamat insyaAllah.


Tuesday, September 19, 2017

CBS Wangsa Walk | Selamat Hari Malaysia!

Tuesday, September 19, 2017 6 Comments


Assalamualaikum!


Selamat Hari Malaysia! Minggu lepas korang gi jenjalan mana? Kitaorang kat mana lagi, kalau bukan di Wangsa Walk hehe. Orang KL ni memang best la, hujung minggu tak pernah nak 'lekat' di rumah haha! Tapi, baguslah tu kan jenjalan sambil shopping gituuu.

Alhamdulillah cuaca minggu lepas terrsangat lah baik! Start kitaorang buka kedai sampai la ke malam, cerah elok langit dan pengunjung pun ramai menyinggah. 



Monday, September 18, 2017

NIVEA Protect & Care Pilihanku Untuk Perlindungan Berpanjangan!

Monday, September 18, 2017 3 Comments

Assalamualaikum!


Korang kalau keluar rumah ada pakai deodoran tak? Urghhhh ... rasa tak selesa yang teramat sangat kalau tak pakai, betul tak! Keluar rumah kelam kabut, tetiba terlupa nak pakai deodoran aduhhh dia punya azab nak hadap bau 'masam' tu seharian memang mengerikan! ๐Ÿ˜‚ Tambah pulak kita keje dalam pejabat yang ada penghawa dingin, lagi menusuk bau dia! haha.

Sebab tu, setiap wanita perlu ada deodoran yang sesuai untuk memastikan kita rasa selesa tidak kira dimana jua kita berada. Deodoran sesuai yang macam mana tu? Haaa yang sesuai macam NIVEA Protect & Care ni lah! ๐Ÿ˜๐Ÿ‘‡





Produk terbaru istimewa untuk mereka yang inginkan perlindungan berpanjangan dan penjagaan kulit bawah lengan yang lembut, NIVEA memperkenalkan NIVEA Protect & Care, deodoran yang diperkayakan dengan esen NIVEA crรจme, warisan krim kecantikan yang berkualiti dengan formulasi penjagaan tersendiri dan haruman yang lembut. Maksudnya, deodoran NIVEA ni bukan sahaja bertindak untuk memberikan bau yang harum dan kesegaran sepanjang hari tetapi ia juga melindungi kulit bawah lengan kita dari kerosakan dan kerengsaan akibat dari mencukur atau mencabut bulu.

Motif utama deodoran NIVEA Protect & Care ini adalah untuk memberi perlindungan yang berpanjangan sehingga 48 jam dan kesegaran sepanjang hari. Formula inovatifnya yang lembut juga menyuburkan dan memberikan kita kulit bawah lengan yang lembut dan licin.

"Di NIVEA, kami percaya bahawa penjagaan kulit dapat melindungi dan menjaga kulit pada seluruh badan anda termasuk bahagian bawah lengan. Dalam kehidupan seharian yang sibuk, kita sering mengabaikan perkara yang kecil seperti kersosakan kulit yang disebabkan oleh mencukur dan mencabut bulu bawah lengan, Bahagian bawah lengan kita memerlukan penjagaan yang lebih teliti, oleh itu deodoran Protect & Care NIVEA menawarkan perlindungan dan penjgaan yang terdapat dalam semua produk NIVEA, bagi memenuhi keperluan kita pada kulit bawah lengan," kata Ng Hock Guan Pengurus Negara Beiersdorf Malaysia & Singapura.

Kenapa aku pilih deodoran NIVEA Protect & Care?

Sebenarnya, sejak di zaman sekolah menengah lagi aku dah gunakan deodoran. Tapi nak cari deodoran yang selesa dipakai tu payah! Bau harum je tak cukup kalau ketiak rasa melekit dan gatal-gatal. Apatah lagi bila kita sedang bersukan atau bekerja di luar pejabat. Sebab tu, aku kena pilih deodoran yang bukan sahaja memberi kesegaran kulit tapi mampu melindungi kulit sepanjang hari.



NIVEA Protect & Care


Antara yang roll-on dan spray, aku lebih suka spray deodoran. Mungkin sebab aku trauma guna yang roll-on punya dulu, dah sedap pakai ehhh kenapa rasa melekit-lekit ketiak aku ni? ehhh nape gatal-gatal pulak ni? Haa langsung tak jadi satu keje, asyik nak menggaru je kan haha. Tapi aku cuba guna NIVEA Protect & Care yang roll-on punya ni, ehh ok la pulak. Rasa selesa, wangi dan yang penting kulit bawah lengan a.k.a ketiak rasa lembut je...gituuuu.

So, tak kisah lah guna yang spray atau roll-on, janji kita guna NIVEA Protect & Care untuk penjagaan dan perlindungan kulit bawah lengan kita. Barulah keluar rumah rasa berkeyakinan dan aura positif di sekeliling kita. Cuba korang keluar rumah tak pakai deodoran sepanjang hari ... agak-agak dapat aura positif ke negatif ? hehe.

Jom sertai NIVEA Care Run!

Bulan Oktober depan NIVEA nak ajak korang berlari tau! Lari ke mana? Haaaa NIVEA Protect & Care akan menganjurkan acara larian NIVEA Care Run pada 29hb Oktober 2017 (Ahad). Korang yang aktif masuk acara larian bolehlah sertai acara larian 5km di Presint 6 Putrajaya. Selain tu, pada hari tersebut turut bakal berlangsung ialah akitiviti berbentuk pendidikan untuk meningkatkan kesedaran tentang penjagaan kulit bawah lengan.




Bukan tu saja, korang juga akan dapat NIVEA Kit Run yang bernilai RM100 untuk dibawa pulang! ada lagiiii .... korang berpeluang bertemu dan beramah mesra dengan selebriti terkenal tanahair seperti Siti Saleha, Nadia Heng dan Fiqrie di acara larian tu nanti. Cepatlah ajak anak-anak, keluarga, kawan-kawan daftar sekarang ye. 


NIVEA Care Run Kit



So, jangan lupa daftar untuk acara larian NIVEA Care Run tau. Korang hanya perlu bayar RM65 untuk pendaftaran dan NIVEA Care Run Kit bernilai sehingga RM100 bakal menjadi milik korang! 

Sebahagian yuran penyertaan yang diperolehi melalui acara larian ini akan disalurkan kepada Yayasan Budi Penyayang Malaysia (PENYAYANG), sebuah badan amal yang mengutip dan mengagihkan dana untuk rakyat Malaysia yang memerlukan. 

Untuk mendaftar, korang boleh layari www.niveacarerun.com.my.

Siapa yang belum dapatkan deodoran NIVEA Protect & Care ni bolehlah pergi dapatkan segera di semua kedai dan farmasi pasaraya dan pasaraya hiper seluruh negara. 


Deodoran Protect & Care NIVEA roll-on 50ml
RM17.50

Deodoran NIVEA Protect & Care Spray 150ml
RM11.30


Maklumat lanjut, layari www.facebook.com/mynivea

Friday, September 15, 2017

Kakak nangis tengok cerita Hachiko

Friday, September 15, 2017 7 Comments

Assalamualaikum!


Buat pertama kalinya kakak tengok filem dan menangis.  Sedih ... tapi best filem ni! Cerita tentang kesetiaan seekor anjing yang tidak berbelah bagi terhadap tuannya walaupun tuannya dah mati. Filem ini adalah berdasarkan cerita sebenar yang pernah berlaku di Jepun sebelum perang dunia ke-2. 





Cerita dia start dari hari pertama Hachiko bertemu dengan Professor Wilson (Richard Gere) di stesen keretapi, dan sejak itu hubungan mereka menjadi rapat sehingga pada hari kematian tuannya. Konsep cerita ni simple dan ada elemen kelakar sikit pada mulanya, tapi bila di pertengahan mula jadi sedih terutama part Hachiko mengetahui tuannya telah tiada lagi. Tapi dia setia juga pergi ke stesen keretapi menunggu tuannya setiap hari. Ahhh sedih sangat! Kakak menangis masa part ni, pastu dia tanya kenapa sedih sangat cerita ni huhu. Dia tak tau ibu dia pun berair mata masa tu huhu.

Pastu, anak Professor tu amik dan bawa balik Hachiko ke rumah dan bela dia. Tapi hati Hachiko tetap rindukan tuannya dan ingin kembali ke stesen keretapi tu. Akhirnya, anak Professor tu mengalah dan izinkan Hachiko pergi. Part ni pun kami menangisssss!

Paling sedih masa part Hachiko setia berdiri atas batu tempat dia selalu menunggu tuan dia keluar dari stesen keretapi tu dari pagi sehingga ke trip terakhir. Dah habis hari tu, dia akan tido bawah gerabak lama dan lelapkan mata. Esoknya, dia kembali balik ke stesen bila dengar bunyi keretapi dan tunggu sehingga ke malam. Hachiko ulang alik ke sana setiap hari selama 10 tahun semata-mata kerana nak tunggu tuan dia sehinggalah Hachiko menghembuskan nafas terakhir berdekatan stesen keretapi tu. Aduhhh...menangis lagi kami dua beranak huhu. 

Sekali lagi kakak menangis masa part Hachiko mimpi tengok tuan dia keluar dari stesen keretapi dan sambut dia dengan senyuman dan pelukan. Adehh ... dengan aku sekali terbawa-bawa kesedihan tu. Dah la ibu ni hati 'tisu' air mata mudah mengalir macam air terjun kalau sedih-sedih ni. Kesian Hachiko, rindu sangat pada tuan dia sampai termimpi-mimpi.




Setianya dia menunggu tuan dia selama 10 tahun. Tapi cerita sebenar, Hachiko tunggu tuan dia selama 9 tahun dan mati pada bulan 8 Mac 1935 ☝. Sebagai memperingati Hachiko, satu tugu peringatan menyerupai Hachiko telah dibina berdekatan dengan stesen keretapi Shibuya. Tugu tu dibina setahun sebelum Hachiko mati. 

Begitulah pengakhiran bagi Hachiko. Sedihla cerita ni ... aku taknak tengok dah pasni. Tapi sebab tak pernah tengok lagi filem ni, tu yang teringin nak tau. Last-last dua beranak menangis ... hehe.



Thursday, September 14, 2017

Lampu parti dari Chilindo!

Thursday, September 14, 2017 4 Comments

Assalamualaikum!


Dalam kotak kedua Chilindo aku ada berjaya bid lampu parti. Motif aku bid pun tak tahu la kenapa haha tapi dah terrrmenang dengan harga RM3.90, maka teruskan aje la!


gatal tangan pi bid haha!




Begini je rekabentuknya. Ringan je pun, dan yang transparent tu bukan kaca tapi plastik je. Cucuk kat soket dan menyala la dia. Nak pasang lampu parti ni ada 2 cara. Satu, guna soket tu je, cucuk kat plug dan pasang.

Dua, bukak soket kat bawah lampu dan boleh pasang terus kalau korang ada lampu jenis bulat macam ni ๐Ÿ‘‡



Tadaaaa!


Petik suis lampu dan terhasillah cahaya lampu ala disko dalam rumahmu! Cahaya dalam lampu ni berpusing tau so korang akan nampak efek cahaya tu 'menari-nari' atas lantai hehe.





Not bad ... cantik kan!

Wednesday, September 13, 2017

CBS WANGSA WALK | Pengalaman join carbootsale

Wednesday, September 13, 2017 13 Comments

Assalamualaikum!

Tarikh keramat tanggal 9hb September, bermulalah episod carboot kami di sini. Wahhh kerrrramat la sangat ye haha! Walaupun kami tinggal di KL tapi ni la first time kami join aktiviti carbootsale di Wangsa Walk ni. Dekat jugakla dengan rumah kami, kalau tahu jalan dalam cepat je sampainye.

Aku try cari info kat google, kot-kot ada yang sudi berkongsi pengalaman meniaga carboot di sini tapi tak banyak yang ada. Pastu tu try cari kat facebook, kot-kot admin dia ada update aktiviti carboot setiap minggu tapi tak seaktif yang KD punya huhu. So, mujur kawan Pak Jelan ajak datang sini dan cuba untuk tengok sambutan. Fuh ... neves kita wakkkk!



Tuesday, September 12, 2017

Aku yang 'mengganas' ke ... Chilindo yang 'mengganas'?

Tuesday, September 12, 2017 5 Comments

Assalamualaikum!


Bungkusan Chilindo kedua telah pun selamat sampai ke pangkuan haha! Kali ni keterujaannya lebih sikit dari bungkusan yang pertama, sebab barang yang aku nak telah berjaya aku dapatkan. Lagipun, kita bid murah-murah je wak ikut bajet sendiri. Kalau dapat .. dapatla. Kalau tak berjaya, cuba bid lagi haha! Kalau ikut tips macam mana nak bid dengan selamat, insyaAllah tiada penyesalan ...gituuuu.



Dah masuk kali kedua aku beli barangan di Chilindo, tapi setakat ni tiada masalah dari segi penghantaran. Lepas checkout, ko tunggu la 3 hari dia akan update melalui sms dan call ko cakap barang on the way. Sebab tu aku suka guna COD walaupun terpaksa bayar RM12 huhu.

Dari segi jumlah barangan, alhamdulillah tiada yang tak cukup setakat ni. Lapan barang aku beli, lapan barang jugak yang berjaya sampai ke tanganku. 

Banyak barang yang aku teringin nak dapatkan dari Chilindo ni. Tapi memula macam tak yakin je nak bid, jadi kali ni bila dah yakin aku teruskan niat dihati. Ingat! yang penting kita jangan gopoh nak dapatkan barang tu cepat dan usaha untuk bid ikut harga atau target yang kita nak. Kalau korang ikut tips-tips ni insyaAllah nanti boleh repeat lagi ..opsss haha! Aku tahu banyak isu pasal chilindo ni. Baca komen dia kt fb pun dah cukup 'menggerunkan'. Tapi setakat ni alhamdulillah bagi aku.

Antara barang-barang yang berjaya aku bid di chilindo ....

Tripod Octopus 

Tripod Octopus ni senang nak amik gambar haha. Kalau suruh my kenit tu amik gambar asyik bergoyang je huhu, so ada tripod kecik ni bolehlah 'ikat' kat besi dan senang la sikit nak amik gambar apapun kan.


Pengupas Nanas

Aku pun tak tahu la kenapa aku bid pengupas nanas ni haha. Tetiba boleh menang pulak. Mujur hanya RM2.50 je harganya haha. 


Lampu Parti Mini LED


Haaaa lampu parti memula aku pun tak tau la kenapa aku bid. Tapi lepas Pak Jelan try pasang ...whoaaaaaa hou leng arrrr! Kalau nak rasa efek disko dalam umah sekali sekala bolehlah pasang lampu ni hehe.


Lampu Perkhemahan


Berbaloi gak bid lampu khemah ni. Cahanya terang dan boleh caj tenaga samada melalui tenaga solar atau elektrik.


Pembersih Vakum Kereta


Pembersih vakum kereta ni memang dah lama aku aim kat chilindo. Aku beli khas untuk Pak Jelan supaya dia boleh vakum dalam kereta dengan jayanya. Aku bid dapat harga RM13.20, kira ok la tu kan hehe.


Kotak Makanan Elektrik


Haaaa kotak makanan elektrik ni untuk aku la. Senang letak makanan dalam tu, cucuk elektrik dan panaskan. Tapi aku belum sempat nak rasmikan lagi bekas makanan ni. Tunggu la aku bawa bekal makanan nanti ye hehe.


Bekal Makanan


Bid bekal makanan ni untuk Mira, sebab dia punya bekal makanan asyik tertinggal kat sekolah. Bila bawa bekal, aku bagi dia bekal plastik putih yang transparent tu. Kesian pulak tengok muka asyik monyok je kan sebab bekal tak lawa haha. Tu la ... siapa suruh tinggalkan bekal di sekolah. Mujurlah ibu teringat terus cuba bid bekal makanan ni dengan harga hanya RM3!


Dapur Gas Satu Kepala

Dapur ni opkos untuk aku jugakla. Ingat nak gunakan untuk goreng simpul kasih aku tu. Senang boleh aku menggoreng sambil duduk atas lantai hehe. Yang ni aku bid RM25.90, paling tinggi dalam 8 barang ni. Aku memang bajet bawah RM30 pun untuk dapur ni.

So, itu je la barang yang aku berjaya bid di chilindo. Memang tiap-tiap satu barang tu aku dah target berapa aku nak bid. Bila dah dapat barang yang aku nak ni, rasanya dah cukupla kot buat masa ni hehe. Tapi tak tahu la ... di masa akan datang, kot-kot terrrrjumpa barang lain yang berkenan di hati ke ... kan kan kan ๐Ÿ˜‹


Monday, September 11, 2017

CBS KD | Rezeki selepas hujan

Monday, September 11, 2017 6 Comments

Assalamualaikum!


Minggu ni luar biasa penatnya! Ini kali pertama kami marathon cbs dua hari berturut-turut. Pendek kata, cuti Sabtu & Ahad dipenuhi dengan aktiviti bercarboot petang ke malam dan pagi ke tengahari. Penat memang penat, tapi pengalaman baru bercarboot di satu tempat ni membuatkan kami nak pergi lagi! Kat IG aku ada share sikit gambo pada hari kejadian. Tapi kat blog nanti aku cerita penuh ye.

Minggu ni aku mulakan dengan di Kota Damansara dulu. Cuaca dari pagi memang dah 'berat' hehe. KL mendung, bila sampai KD bertambah-tambah mendungnya. Tapak carboot minggu ni full house! Seawal jam 5 pagi dah penuh tapak depan, belakang, kiri dan kanan. Pak Jelan cakap yang mana datang lambat terpaksa kereta parking luar dan bawa barang niaga je masuk dalam tapak.


Langit gelap awal pagi


Friday, September 08, 2017

Cara Perkahwinan Zaman Jahiliyyah

Friday, September 08, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Sedikit perkongsian ilmu di hari Jumaat penuh barokah ini. Moga dengan perkongsian ini, kita dapat menambah ilmu yang sedia ada dan perbaiki cara hidup mengikut syariat Islam. 


gambar hiasan


Berminat nak tau cara orang zaman jahiliyyah berkahwin, sebelum kedatangan Nabi Muhammad saw? Isteri baginda Nabi saw sendiri, ibu sekalian umat Islam, Sayyidatina A'isyah telah ceritakan pasal cara-cara umat jahiliyyah dulu berkahwin. 


[Sanad hadis] Telah berkata Yahya bin Sulaiman, telah menceritakan kepada kami Ibnu Wahb dari Yunus -dalam riwayat lain- Dan Telah menceritakan kepada kami Ahmad bin Solih, telah menceritakan kepada kami Anbasah, telah menceritakan kepada kami Yunus dari Ibnu Syihab ia berkata; telah mengabarkan kepadaku Urwah bin Zubair bahawa Aisyah isteri Nabi saw telah mengabarkan bahawa "Sesungguhnya pada masa Jahiliyah ada empat macam cara pernikahan:

1. Pertama, adalah pernikahan sebagaimana yang dilakukan orang-orang pada masa sekarang ini, iaitu seorang lelaki meminang kepada wali si wanita, kemudian memberikannya mahar lalu menikahinya. 

2. Kedua, seorang suami berkata kepada isterinya pada saat isterinya sedang suci (tidak haid), "Pergilah temui si Fulan (lelaki lain yang lebih elok darjat atau rupanya) dan bergaullah (bersetubuh) dengannya." Sementara si suami menjauhi isterinya itu sementara waktu (tidak menyetubuhinya) hingga benar-benar ia hamil dari hasil persetubuhannya dengan lelaki lain itu. 

Dan jika terbukti telah hamil, barulah si suami tadi menggauli isterinya bila-bila masa ia suka. Si suami melakukan hal itu, hanya untuk mendapatkan keturunan yang baik (dari segi darjat dan rupa). Istilah nikah ini adalah Nikah Al-Istibdlaa'

3. Kemudian yang ketiga, sekelompok orang lelaki (kurang dari sepuluh lelaki) menggauli seorang wanita (dalam satu masa atau selang masa yang singkat). Dan jika ternyata wanita itu hamil dan sudah melahirkan, maka setelah masa bersalinnya berlalu beberapa hari, wanita itu pun akan mengirimkan surat kepada semua lelaki tadi, dan tidak seorang pun yang boleh menolak. Hingga mereka semua pun berkumpul di tempat si wanita itu. 

Lalu wanita itu pun berkata, "Kamu semua telah tahu apa perbuatan kamu yang dulu. Dan aku telah melahirkannya, maka anak itu adalah anakmu wahai Fulan." Yakni, wanita itu memilih salah seorang dari mereka yang ia sukai, dan lelaki yang ditunjuk itu tidak boleh mengelak. 

4. Kemudian yang keempat; Orang ramai berkumpul, lalu menggauli seorang wanita, dan tak seorang pun yang dapat menolak bagi orang yang telah pernah menggauli wanita. Para wanita itu adalah wanita pelacur. Mereka meletakkan tanda pada pintu-pintu rumah mereka sebagai tanda, siapa yang ingin bersetubuh dengan mereka maka ia boleh masuk dan menggauli mereka (dengan bayaran). 

Dan ketika salah seorang dari mereka hamil, lalu melahirkan, maka mereka (semua lelaki itu) pun dikumpulkan, lalu dipanggilkanlah orang yang pandai selok belok nasab (Al Qafah), dan si Al Qafah inilah yang menyerahkan anak si wanita itu kepada orang yang dianggapnya sebagai bapanya, sehingga anak itu dipanggil sebagai anak darinya. Dan orang itu tidak boleh mengelak.

Maka ketika Nabi Muhammad saw diutus dengan membawa kebenaran, beliau pun menghapuskan segala bentuk pernikahan jahiliyah, kecuali pernikahan yang masih diamalkan oleh orang-orang hari ini (cara pertama)."

[Riwayat Bukhari di dalam Sahihnya, no 5127]

Ini adalah salah satu dalil yang menunjukkan Nabi saw menghapuskan cara-cara perkahwinan jahiliyyah yang penuh dengan syubhah dan bermasalah. 3 cara yang dihapuskan itu bersifat tidak adil dan merosakkan akhlak, pemikiran, keturunan, wujud penindasan, dan menimbulkan kekeliruan/ketidak-puashatian pelbagai pihak.

Malangnya hari ini wujud sesetengah pihak cuba menghidupkan semula cara perkahwinan seperti ini, samada pihak atheist, atau mereka yang terpengaruh dengan gaya hidup dunia barat (yang bergaul bebas dan suka seks sebelum kahwin). Hadis ini juga mempunyai kaitan dengan hukum anak tidak sah taraf berbin/binti bapa biologinya.

Semoga kita, lebih-lebih lagi anak-anak kita dijauhkan dari malapetaka masalah sosial sebegini rupa.

kredit : SINI

Wednesday, September 06, 2017

Kenapa sanggup bersusah payah demi ayam?

Wednesday, September 06, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!


Itu adalah satu soalan yang pernah aku ajukan pada mak pada tahun-tahun sebelum ini. Aku tak faham kenapa mak begitu bersungguh-sungguh sanggup menghabiskan duit demi nak mencantikkan reban ayam belakang rumah tu, walhal takda sapa nak datang menengok pun. Takda sapa heran pun kalau reban tu senget ke, nak runtuh ke, yang penting diaorang datang dapat beli ayam!

Tapi itulah mak eton. Dulu kami bela kucing pun macam tu jugak. Walaupun tidak semewah ayam-ayam mak sekarang, tapi boleh dikatakan bahagia hidup kucing-kucing yang mak bela dulu. Baik di rumah, mahupun di tempat dia bekerja. Dibelainya, tido sekali dalam bilik, dinyanyikan sebelum tido ... haiii manja melampau kucing-kucing mak dulu! hehe.

Sebab tu bila mak balik kampung mulakan hobi bela ayam, perangai dia tetap sama. Walhal, dia bukan peniaga ayam kampung sepenuh masa. Ayam tu pun bukan macam kucing, boleh dipegang dibelai dicium. Kita datang dekat je dia dah lari! Tapi bila tabur jagung dia mencanak datang mematuk. 


masa untuk makannnn! 
Cer baling jagung, memang laju dia mematuk.


Tapi macam mana aku cakap pun, mak eton tetap istiqomah bela ayam bertahun-tahun lamanya. Tak pernah dia jemu melayan ayam-ayam dia setiap hari. Lepas solat Subuh, dia akan buka pintu reban dan lepaskan ayam-ayam tua ke tanah. Yang kecik lagi, ayam yang masih mengeram lagi dia biarkan dulu dalam reban. Kang kul 9 lebih kang dia gi bersihkan reban ayam pulak. Lepas dah bersih, bagi makan dedak dulu. Anak ayam makanannya lain, ayam remaja dan ayam tua makanannya lain. Kang tengahari mak eton masak nasi pulak tuk ayam-ayam dia. Masak nasik ok! Bertuah ko wahai ayam-ayam ... walaupun ko ditakdirkan untuk jadi lauk tapi kenyang jugak perut ko mak eton buat haha!

Ayam mak eton tu je la kejenye ...mematuk je! Sampai terik dah aku tengok tempolok tu! Selagi belum azam maghrib selagi tu la dia tak berhenti mematuk. Mak eton pernah cerita, pernah sekali tempolok ayam dia bocor sebab terkena dawai pintu reban ayam. Bila patuk jagung, jagung tu keluar balik dari tempolok dia. Kesian ayam ...  tu yang mak tekad nak renovate reban ayam yang dah usang ni.


ayam-ayam wan


Cakap pasal reban ayam, sebelum kejadian nak renovate reban ni dekat 7 orang 'kencing' abah! Maksudnya, berjanji di mulut nak buat tapi batang hidung tak nampak sampai ke sudah. Ada yang datang, cakap boleh buat pastu suruh beli kayu untuk reban tapi esoknya dia hilang dari pandangan. Memang kuat nipu orang Melayu ni. Tak boleh buat, ko cakap je la tak boleh buat. Gi nipu orang buat ape, bodo ngat!

Akhirnya, rezeki mak dapat jugak abah carikan tukang buat reban ni. Walaupun orang ni kerja siang tapi petang dia balik, dia akan singgah buat sehingga maghrib. Dia je lah harapan mak abah untuk siapkan reban ayam ni. Yang lain hancusss tak boleh pakai punya orang!


Mira je la layan ayam, kakak dah tak pandang dah sekarang.


Sejak mak eton bela ayam ni, mak eton takda kawan rapat kat kampung. Kalau ada pun dia berborak dengan jiran depan umah tu je la. Dari pagi sampai petang dia dengan ayam dia je. So nak membawang tak boleh la kan haha. Dia lebih suka layan ayam dari duduk dalam umah tak buat ape. Katanya, bela ayam takda la sunyi sangat. Anak menantu cucu jauh dari mata, ayam-ayam ni la yang temankan mak setiap hari. Kalau ada orang nak beli, baru dia jual. Kalau anak menantu cucu balik, dia akan potong buat lauk. Walaupun kos tanggung makanan ayam-ayam ni boleh cecah ratus setiap bulan tapi, mak eton tetap istiqomah membelanya. Kami nak halang pun tak sampai hati, walaupun kami tahu mak eton penat uruskan reban ayam setiap hari. Abah pulak memang dah tak larat nak buat kerja berat, memang mak la yang uruskan dari A to Z kat reban tu.


in progress


Renovation reban ayam mak eton masih dalam proses, baru 60% siapnya. Nak tukar seketul terus tak mampu woooo, tapi tukar pintu ngan jaring dan lantai tu boleh la. Janji jangan runtuh je reban tu. Setiap pintu lain kategori ayamnya. Ada yang anak ayam duduk ngan mak dia, ada yang mak ayam tengah mengeram telur, ada yang ayam dara, ada yang ayam tua ... hahaha! Parokkkk ...tapi hanya mak eton je yang kenal ayam-ayam dia. Aku tengok samaaaaaa je!

Tujuan mak eton suh renovate reban ayam ni pun sebenarnya untuk memudahkan dia membersihkan reban ayam setiap hari. Kalau 'tembak' air tu senang sikit taik ayam jatuh ke bawah hehe. Bila bersih ayam pun sihat, kita makan pun sihat kannnn hehe.

Moga tercapai hajat mak eton nak cantikkan 'banglo' ayam-ayam dia. Mujur mak eton tak suh tambah lif naik tingkat dua kan ...hahaha!

Tuesday, September 05, 2017

Jangan makan depan Mira!

Tuesday, September 05, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Cuti panjang sudah pun berakhir. Warga kota telah kembali ke bandar menjalani kehidupan seperti biasa. Bagaimana ya hari ni? Ada yang sudah masuk pejabat, atau sambung cuti lagi? hehe. Ikutkan tahap kemalasan, memang rasa nak sambung cuti ye dak. Tapi bila memikirkan kerja di opis yang sedang menunggu dengan kertas berselerakan di atas meja ...hurmmm marilah kita jadi pekerja mithali ye hehehe.

Tapi kakak tak pergi sekolah hari ni. Dia demam pulak...kesian anak ibu. Mulanya kaki terpelecot, lepas tu terus jadi demam dan batuk. So, dapat la dia mc satu hari. Kalau demam berterusan jugak, kena gi klinik balik amik darah huhu. Moga anak ibu cepat sembuh ya.

Cerita pasal Mira pulak, haiii ... pedih hati bila mengenangkan ayat dia semalam. Walaupun dia takda niat nak cakap macam tu, tapi kata-kata spontan dia tu membuatkan aku terfikir sejenak ... hurmm.

Alkisahnya, malam tadi aku ke dapur. Ku tenung nasi yang berbaki dan separuh ikan masam asam pedas dalam periuk. Niat dihati takmo membazir. Siapa pula yang akan makan lagi memandangkan hari dah larut malam sangat. Kalau ditunggu esok, pastinya basi. Nehi!nehi! Mana mungkin aku akan membiarkan lauk sesedap itu disia-siakan?? Lantas ku ambil pinggan, ku cedok nasi dan lauk dan kusatukan. Ku bawa kedepan, kududuk disofa ... ku baca bismillah dan aku makan. Selang dua suap, si Mira datang ....."aikk! makan lagi??" Toinggggggggggggggggggg! pedihnya disituuuuu wakkkkkkk! ๐Ÿ˜‘

Dia bagi penekanan terus pada ayat tu dengan perkataan LAGI, seolah-olah ibunya baru lepas makan 15 minit yang lalu. Walhal waktu terakhir ibu makan adalah 6 jam yang lepas! Haiii la anak ... dikau membuat diri rasa bersalah menjamah nasi diwaktu malam .... hehe! 

Lepas ni kena makan sembunyi-sembunyi la gamaknya. Kalau nak makan larut malam, tak boleh makan depan Mira. Trauma dengar ayat aikkk! makan lagi? dia tu huhu..


Misi tercapai! tinggal kuah asam pedas sedap melekat!



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.