Tuesday, February 28, 2017

Parking punya pasal ...!

Tuesday, February 28, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!


Yang menjadi masalah besar kepada kami dan juga segelintir peniaga carboot kebelakangan ini ialah ... ketiadaan parking kosong! Lantas, ia menjadi cabaran kepada kami setiap minggu terutama yang duduk jauh.

Kalau dulu kami sampai pukul 6.30am, masih boleh dapat parking kosong bahagian depan tapi sekarang memang takda harapan kalau sampai sana hatta sebelum pukul 6.30am pun! Bila dah takda parking kosong, maka terpaksalah mencari di bahagian belakang. Dan, beberapa kali juga kami hampir tak jadi meniaga disebabkan masalah ini. 

So, apa kami buat untuk mengatasi masalah ini?



Monday, February 27, 2017

Friday, February 24, 2017

Kursus IMS

Friday, February 24, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!


Alhamdulillah kursus dua hari berakhir dengan lancar dan jayanya semalam di opis. Walaupun hanya dua hari, tapi kesibukan yang dihadapi dengan tugas hakiki membuatkan masa begitu pantas berlalu. Mujur makanannya boleh tahan sedap ... haha!

Since ia berkaitan dengan kerja, maka kursus ni amat perlu untuk yang terlibat ... termasuklah aku. Things are gonna slightly change, so nak tak nak we have to prepare from nowBut overall, we like this new changes sebab IMS yang baru akan lebih canggih dan memudahkan kerja masukkan data.





Dan tak lengkap kursus kalau tak amik gambar dengan lecturer kan hahaha! Inilah cikgu kami untuk 2 hari, Mr Lukas Ivica dari Slovakia! Bersusah payah memahamkan kami dengan sistem baru yang akan digunapakai dalam masa terdekat.

It's my first time meeting a lecturer from outside after 13 years of service. But everyone was behaving very good since semua pun dah pangkat mak mak kannnn hehe. Don't worry, niat nak belajar je πŸ˜‰




Dan semalam, Mr Lukas sempat edarkan sedikit cenderahati buat peserta kursus. Yang bentuk awan tu macam stress ball, genggam bila rasa tangan lenguh. Nampak sangat muka semua muka stres kan ahahaha! Yang panjang sikit tu ballpen dan yang pendek sikit tu ingatkan pen jugak, rupanya screwdriver pelbagai guna. 

Terima kasih pada Mr Lukas dan rakan yang mengajar kami selama 2 hari tentang IMS. Terima kasih untuk cenderhati yang super cute ni! 😍

Thursday, February 23, 2017

Jual 'Kereta' Online

Thursday, February 23, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Dua hari tak bersiaran di blog, rasa macam ada yang tak kena. Tapi disebabkan tuntutan kerja yang agak teruk jugak, maka terpaksalah masa untuk berblog dikorbankan seketika. Tapiiiii aku tetap aktif seperti biasa di instagram dan fb tau. Cuma bila nak start menaip entri tu rasa culas sikit kekdahnya! πŸ˜‚

Disebabkan aku takda benda yang boleh dishare di blog hari ni, maka aku nak cerita sikit pasal 'kereta' yang baru-baru ni aku iklankan di fb dan instagram. Lebih tepat lagi wagon! Alhamdulillah, 'wagon' ni bakal menemui tuan barunya nanti hehe. 

Thank you so much Lisa!😍


Tuesday, February 21, 2017

Nota Sains Bergambar Darjah 4, 5 & 6

Tuesday, February 21, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Sejak masuk darjah 4 ni, boleh dikatakan hari-hari kakak bawa balik homework dari sekolah tak kira sekolah rendah atau sekolah agama. Kadang tu tak cukup masa nak buat ulangkaji sebab nak kena kejar siapkan kerja sekolah dulu. Lepas siapkan homework sekolah rendah sambung pula dengan sekolah agama. Bila nak start buat ulangkaji, otak dah penat!

Sebab tu, aku pesan kalau ada homework buat la time cikgu takda dalam kelas. Dari awak buat bising berborak dengan kawan, baik awak buka buku dan siapkan homework. Dia pulak cakap tak sempat nak buat juga dalam kelas. Bukan sebab berborak, tapi sebab cikgu suruh jaga kelas kalau cikgu ada meeting dan sebagainya. Ye tak ye pulak, lupa ibu yang awak tu pengawas ...heeeee.


Cuma bila kakak takda homework, barulah dia boleh buat ulangkaji. Tapi tu la ...nak menerangkan pada dia tentang satu-satu subjek tu satu hal. Nak memahamkan dia pun satu hal jugak. Tak dinafikan anak-anak memang suka bertanya aku kalau diaorang tak faham, tapi masalahnya ibu diaorang ni garang macam singa bila mengajar! huhu. Tu sebab aku kena cari alternatif lain untuk sediakan nota ringkas bergambar untuk bagi diaorang faham ... kan.

Dalam mencari tu, kebetulan aku terjumpa nota yang sesuai! Syukur terbaca entri kak Moon yang memang sedang mencari nota upsr untuk anak teruna beliau hehe. Terus aku klik dan download nota-nota tersebut untuk simpanan kakak. 




Kredit untuk cikgu ameer firdaus yang buat nota ni. At least bila ada nota bergambar ni, kakak boleh dapat 'tangkap' poin utama untuk setiap topik. Kesian pulak dia asyik rujuk buku je, dah la ayat karangan je dalam buku teks tu ... budak-budak mana nak hadam sangat kalau ayat karangan panjang berjela huhu.

Monday, February 20, 2017

10 Benda Tentang Diri Hazwani Di Usia 10 Tahun

Monday, February 20, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!


Lama tak bercerita pasal anakku yang sulung ni. Walaupun setiap hari perlu bergelumang dengan sekolah 2 sesi, kemudian balik rumah sambung pulak ngan homework, tapi masih sempat lagi daku memerhati perubahan demi perubahan yang berlaku pada dia setiap hari. 

Memang ku akui, agak janggal perasaan ini bila anak-anak semakin membesar. Mungkinkah perubahan ini terlalu mendadak bagiku? Kerana aku tak biasa bila sesuatu yang telah lama sebati dalam diri dia bukan lagi menjadi kebiasaan baginya....



Throwback berjimba di Sunway Lagoon

Friday, February 17, 2017

Dua tahun meniaga carboot, ini kali pertama kami kena halau ...!

Friday, February 17, 2017 5 Comments

Assalamualaikum!

Saat mencemaskan bagi kami sekeluarga pagi Ahad yang lepas! Sebenarnya, tiap kali nak pergi sana mesti hati dok dupdapdupdap. Sebelum ni, kami pergi dengan hati yang tenang tapi sejak dua menjak ni, tak boleh nak kawal perasaan berdebar ...berdebar tak dapat parking!

Alkisahnya, pagi tu kami pergi macam biasa ... sebelum 6.30am dah sampai kat kawasan berhampiran. Dari jauh, kami tengok memang hampir semua tapak parking telah penuh dengan kereta peniaga yang berada disitu lebih awal dari kami. Ada yang dah siap susun barang pun, duduk berehat main henpon! 

Tetiba sampai kat pintu masuk, admin letak kon kat tengah jalan dan arahkan kami masuk ikut jalan belakang sebab semua parking di bahagian depan dah penuh! huhu.

Thursday, February 16, 2017

D.I.Y Payung meniaga

Thursday, February 16, 2017 12 Comments

Assalamualaikum!


Teringin nak ada payung meniaga sendiri! Dilema setiap kali meniaga panas terik matahari pasti menerjah ke muka dan badan kami haha. Tengok orang lain redup je duduk bawah payung kan, selesa gituuuu!

So, kami pun pasang angan-angan la nak ada payung meniaga sendiri. Nak beli bajet pulak takda, so kita D.I.Y kan aje payung pantai jadi payung meniaga ye hehe. Walaupun idea D.I.Y ni bukanlah yang dirancang pada mulanya tapi dengan idea geliga dari cik abgku telah membuahkan hasil yang mantop dan menjimatkan! 


Monday, February 13, 2017

[Girl-Talk] - Haid & Senggugut

Monday, February 13, 2017 3 Comments
Assalamualaikum!

Aku tahu hari ini akan tiba jua akhirnya, walaupun bagi aku ia agak awal untuk dia. Tapi bila dia dah buka soalan, maka aku anggap dia dah bersedia untuk tahu lebih lagi tentang 'kawan baik' dia di masa depan.

Zaman kita dulu, umur 10 tahun takda masa nak tanya pasal haid ke, pasal senggugut ke, pasal jerawat ke. Yang ko tahu, balik sekolah tukar pakaian gi main kat padang! 

Nak tanya mak pasal haid? 

Ko budak kecik ...bukan masanya lagi nak tanya soalan tu!

Hehehe ... memang pun. Masa tu fikir, budak kena buat cara budak. Dan topik seperti haid bukanlah topik popular yang mak-mak dulu suka share ngan anak perempuan. Bila dah tiba masanya baru mak cerita. Tapi, mak tak cerita pun ...akak aku yang cerita hehe.


Friday, February 10, 2017

Jadual Qadha Solat

Friday, February 10, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Selama ni, tentu kita pernah terfikirkan macam mana kita nak qadha solat yang kita tertinggal atau sengaja tinggalkan dulu? Ada tak mekanisme khusus yang boleh kita jadikan sebagai rujukan untuk memudahkan kita mengqadha solat kita?

Alhamdulillah, aku terjumpa info ni di FB dan sekarang aku kongsikan di blog mudah-mudahan kita semua mendapat manfaat dan kebaikan darinya.


kredit : JAWI 

Wednesday, February 08, 2017

10 Tips Meniaga Carboot Sale

Wednesday, February 08, 2017 10 Comments

Assalamualaikum!


Sudah dua tahun Pak Jelan berkecimpung dalam dunia carbootsale, dan aku dah setahun setengah join meniaga di tapak Kota Damansara. Sepanjang tempoh ini, banyak pengalaman yang kami pelajari baik dari rakan peniaga, penganjur mahupun pelanggan yang datang membeli.

Seronok sangat meniaga carboot ni! Dari sekadar suka-suka, terus jadi salah satu cara tambah pendapatan keluarga. Walaupun cabaran berdepan dengan ragam pelanggan setiap minggu, tapi puas hati bila dapat bersama-sama dengan carbooter yang lain berkongsi ilmu dan pengalaman masing-masing meniaga sebelum ni. 

Kami meniaga carboot ni pun baru 2 tahun, maka tips yang dikongsi ini adalah dari pengalaman peribadi dan juga perkongsian dari rakan niaga carboot yang lain. 



Tuesday, February 07, 2017

Vlog pertama Mira!

Tuesday, February 07, 2017 3 Comments
Assalamualaikum!



Kakak dia ada sekali buat dulu, sekarang dia pulak mengikut! Dia tahu dalam handphone ibu ni memang takda game yang best, hanya ada zombie yang dah berkurun lama tak main hehe. So, kalau boring sangat tengok kartun di YouTube maka inilah kerja dia ... buat vlog!

Memula memang aku tak perasan masa bila dia bervlog, hinggalah satu hari aku godek-godek galeri gambar dalam handphone ...dan terjumpa video dia cakap sorang-sorang depan kamera! 



Monday, February 06, 2017

Dari roller-blade, kini hoverseat pulak!

Monday, February 06, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Hoverboard memang trendy di kalangan kanak-kanak dan remaja sekarang ni. Aku pernah cuba naik sekali, syok tapi payah gila nak seimbangkan badan dan 'pandu' hoverboard tu tanpa pegang apa-apa! 

Tapi kalau cuba hoverseat, senang sikit nak main dan kawal sebab kita boleh duduk dan tangan kita yang 'pandu' macam pandu kereta gitu hehe.


Friday, February 03, 2017

Cuti Tahun Baru Cina

Friday, February 03, 2017 2 Comments
Assalamualaikum!


Cuti umum Tahun Baru Cina mesti ramai yang ambil peluang pulang ke kampung halaman masing-masing kan? Tambahan cuti seminggu pulak tu, kebanyakan kedai pun masih tutup sehingga ke hari ini. 

Kami tak pernah meniaga pada hari cuti umum besar seperti CNY ni. Agak bimbang juga mulanya kalau sambutan dari peniaga carboot tak semeriah minggu biasa. Tapi, rezeki tu kan di tangan Allah Taala, alhamdulillah sambutan di Kota Damansara minggu tu memang tak mengecewakan!


Thursday, February 02, 2017

Motivasi diri dengan mesin timbang berat badan!

Thursday, February 02, 2017 3 Comments
Assalamualaikum!



Entri santai-santai je hari ni kite ye ...

Rasa-rasanya ada tak yang muka senyum bila tengok nombor di mesin penimbang berat? Hahahaha ... hakikatnya memang aku senyum! Senyum sebab akhirnya misi aku yang bertahun-tahun dulu tercapai jua akhirnya! Alhamdulillah ...!

Motivasi  orang ni memang berbeza-beza... ada yang bersemangat bila kulit muka dia licin halus bebas jerawat. Ada yang bersemangat bila berat badan dia menurun. Tapi aku ... jiwaku bersemangat bila aku lihat angka itu heeeee 😁


Wednesday, February 01, 2017

Koleksi Permata Zirconia Swarovski Melengkapkan Naluri Kewanitaan!

Wednesday, February 01, 2017 8 Comments

Assalamualaikum!


Diamonds are women's best friend ...indeed! Siapapun pasti takkan menolak jika diberikan peluang untuk memilikinya. Apatah lagi, emas dan permata adalah simbol keindahan, kesempurnaan dan kualiti  yang tinggi ...sama seperti wanita. 

Namun, untuk memiliki batu permata tulen yang barangkali harganya mencecah 5-6 angka mungkin takkan kesampaian bagi sesetengah orang. Mujur, kolaborasi dinamik antara HWL Jewellery Trading Sdn Bhd + Zirconia Swarovski kini boleh menjadikan impian setiap wanita untuk memiliki permata Zirconia yang setanding dan berkualiti tinggi tercapai!




Bagi melihat sendiri koleksi permata Zirconia yang cantik dan berkilau, aku berpeluang hadir ke majlis menandatangani perjanjian penjenamaan bersama jenama baru C88 Premier antara HWL Jewellery Trading Sdn Bhd dengan Zirconia Swarovski di Hotel Istana, Kuala Lumpur baru-baru ini. 

Untuk pengetahuan, HWL Jewellery Trading Sdn Bhd telah berkecimpung dalam industri barang kemas sejak 30 tahun yang lalu bermula pada tahun 1985 dan memiliki 600 cawangan kedai emas di seluruh Malaysia.


(KIRI) Mr Low Soon Tian, Pengarah HWL Jewellery Trading Sdn Bhd 
memeterai perjanjian dengan CEO Zirconia


Sejarah penjenamaan C88 Premier bermula apabila ia dikenali sebagai CAP88 sebelum ditukar kepada C88 pada tahun 2009 yang juga menyaksikan perubahan nama syarikat Hup Weng Lee Jewellery Trading Company diubah kepada HWL Jewellery Trading Sdn Bhd. 

Dan pencapaian cemerlang ini diteruskan lagi pada tahun 2017 dengan kolaborasi dinamik bersama Swarovski Gemstones, syarikat antarabangsa yang menghasilkan batu permata pada standard tertinggi. 









Teknik Pasang Batu Berperingkat Berlian Asli
(C88 Premier)
Teknik Pasang Batu Biasa
Sering dijumpai dalam barang kemas berperingkat tinggi
Biasa digunakkan dalam barang kemas yang murah
Kos mahal, melibatkan proses yang kompleks dan memerlukan masa yang panjang
(Dapat dipercepatkan dengan teknologi terbaru)
Kos murah, proses yang lebih mudah dan mengambil masa yang singkat
Serampang (‘gigi’) yang mempunyai permukaan yang halus dan berkilat
Meningalkan kesan-kesan pasang batu, serampang (‘gigi’) bermuka kasar dan tidak berkilat
Jarak diantara batu permata adalah sama
Jarak diantara batu permata tidak setara
Produk akhir yang paling sempurna
Produk akhir yang tidak menarik perhatian




Keindahan kilauan permata dari Zirconia Swarovski membuatkan ia mempunyai daya tarikan yang tersendiri. Kualiti dan potongannya begitu kemas dan tampak mewah samada ia digabungkan dengan 18K emas putih atau 22K emas kuning dengan harga RM799, sesuai dengan tagline C88 Premier - Eternal Sparkles

Ada beberapa koleksi permata Zirconia yang dipamerkan di majlis tersebut, dan terus terang memang aku terpegun dengan kehalusan, kekemasan serta reka bentuknya. 







Sesungguhnya kolaborasi antara jenama C88 Premier dibawah HWL Jewellery Trading Sdn Bhd dengan Zirconia Swarovski  menghasilkan koleksi yang mampu melengkapkan naluri wanita yang memakainya. Potongan yang kemas, kilauan yang menggoda dan yang pasti kualiti batu permata Zirconia yang dibuat khas dari Austria ini mampu memberikan kombinasi yang mewah dan elegan pada si pemakai!




Untuk wanita yang sukakan perhiasan batu permata yang tampak mewah dan elegan tapi masih mampu dimiliki, maka inilah pilihan tepat korang!





Terima kasih atas jemputan untuk hari yang bersejarah ini! Terima kasih juga pada cik abeku yang sudi mengizinkan dan menemani ke sini. Tak sabar nak tunggu hadiah teristimewa dari Zirconia sampai ke pangkuan πŸ˜‰

Kalau korang nak tahu lebih info atau nak lihat koleksi-koleksi lain yang ada, jemput singgah :


Laman Web : http://c88.my/