Thursday, March 30, 2017

Minggu gaji di CBS Kota Damansara!

Thursday, March 30, 2017 4 Comments

Assalamualaikum!

Tiga minggu aku tak mai sini, terubat juga rindu minggu lepas! Dua minggu sebelum tu sebab kakak dan adik ada ujian, lepas tu minggu berikutnya sebab nak siapkan tempahan simpul kasih. So aku kena stenbai di rumah dan Pak Jelan sorang je gi meniaga sini. Tapi minggu lepas macam free sikit, so bila Pak Jelan ajak  ... tak banyak bunyi, jommmm kita serbu!

Memandangkan ini minggu gaji, so kami kebiasaannya akan ramailah yang berkunjung ke sini untuk tengok-tengok dan beli kalau berkenan. Yang pasti, setiap minggu alhamdulillah ramai pengunjung tak kira dari sini atau dari luar yang akan memeriahkan carbootsale Kota Damansara!



Wednesday, March 29, 2017

Sanah Helwah My Precious Pearls!

Wednesday, March 29, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


I can never forget this date my entire life! Sebab tarikh 23 Mac adalah titik permulaan kehidupan untuk kedua-dua puteriku tersayang. Kebetulan pula tarikh yang sama dengan World Meteorological Day dan birthday Sultan Johor so, happy happy belated birthday to you too!😉

Tapi beberapa hari sebelum tu, my kenit Mira dah dok bagi bayangan nak suruh kita ingat tarikh birthday dia haha. Kang dia tanya, khamis ni birthday sapa bu? urmm ... birthday sultan johor la. Lagi? urmm .. birthday hari meteorologi la. Lagi? urmmm ... tu je la mana ada dah. Ade lagi laaaa ... birthday kakak adik la! eh mana ada ... birthday awak berdua dah lepas ... tahun depan plak la. Saje nyakat haha!😋


My precious #tilljannah ...amboiii nak jugak letak 
hashtag tu kannn haha 😝

Monday, March 27, 2017

Menarik Sungguh Little Vive Green Market @ The Parenthood, Sunway Pyramid

Monday, March 27, 2017 3 Comments

Assalamualaikum!


Penghujung cuti sekolah baru-baru ni, banyak aktiviti santai dan menarik untuk seisi keluarga berlangsung di The Parenthood, Sunway Pyramid. Antara yang menarik ialah Little Vive Green Market yang telah berlangsung selama 2 hari bermula 25 Mac hingga 26 Mac yang lalu.

Kebetulan hari lahir kakak dan adik pula jatuh pada minggu cuti sekolah, so memang langkah kanan la bila dijemput ke sana hehe. Sambil anak-anak bermain dalam Playland, ibu boleh tengok-tengok barangan tempatan yang dijual di Little Vive Green Market ni. 




Little Vive Green Market, The Parenthood

Apa sebenarnya Little Vive Green Market ni? Ok, Little Vive Green Market ni dianjurkan oleh The Parenthood dengan tujuan untuk mengumpulkan jenama produk tempatan di bawah satu bumbung samada berbentuk makanan, tanaman, produk kesihatan, kraftangan dan lain-lain.

Menariknya, kesemua produk yang ada disini adalah organik, mesra alam dan paling penting BUATAN MALAYSIA!

Ada pelbagai jenis produk yang boleh kita temui di Little Vive Green Market ni tau. Kalau nak tahu apa dia, jom kita jalan-jalan 'cuci mata' 😉



Ok, Chilli Garlic ni paling aku rekomen untuk korang cuba. Rasa dia macam Sambal Hebi tapi yang ni lebih sikit bawang putih. Tak berapa pedas just nice untuk kanak-kanak 8 tahun ke atas. Sesuai sangat makan dengan nasi panas atau buat nasi goreng atau sambal nasi lemak...fuh!




Mereka juga ada menjual madu lebah dan sos makanan. Yang korang tengok berwarna-warni tu adalah pasta tau. Sebenarnya tu veggie pasta yang sihat bebas bahan pengawet dan pewarna. Yang berwarna-warni tu mereka gunakan coloring dari sayur-sayuran tu sendiri, so nak bagi anak-anak makan takda masalah sangat! Bukan saja cantik dipandang, tapi sihat untuk dimakan.



Coklat! Ahaaa ... peminat coklat tegar juga boleh dapatkan coklat bar di Little Vive Green Market ni. Apa perbezaan coklat disini dengan coklat bar di luar ye? Haaa coklat bar ni mengandungi hanya 3 bahan utama iaitu cocoa mass, cocoa butter dan organic sugar. Segalanya dari bahan semulajadi dan tiada bahan gluten atau susu atau bahan pengawet. 

Rasanya? rasanya tetap sedap dan manis ...tapi menyihatkan!




Kita ni asyik prihatin tentang makanan yang sihat je, tapi pernah terfikir tak peralatan makanan seperti sudu, garfu, pinggan atau cutting-board yang kita gunakan setiap hari tu bersih ke atau dalam diam kita membenarkan bakteria sedang membiak dengan jayanya? 

Haaa di Little Green Vive Market ni mereka menjual produk kitchen-ware yang 100% adalah dari bahan semulajadi, lebih tepat lagi dari sekam padi dan kanji tumbuhan!

Bayangkanlah sekam padi pun boleh beri manfaat dalam kehidupan kita tau! Produk dari Husklife Malaysia ni boleh bertahan sehingga 3-5 tahun dan bersifat antibakteria. So, sisa makanan kita tu takda la melekat dan meninggalkan kesan kekuningan pada pinggan atau mangkuk. Ianya juga bersifat non-toxic, BPA Free dan tahan lasak.

Haa tu baru sikit je aku tunjuk tu. Nak tengok apa lagi yang best ada kat Little Vive Green Market, The Parenthood ni? Jom terjah bawah!














Best kan! Dari makanan, produk kesihatan, kraftangan dan cenderahati, kemasan dan barang kemas untuk wanita, hiasan yang dibuat sendiri dan banyak lagi produk tempatan kita yang boleh dibanggakan ada kat sini! 

Walaupun Little Green Vive Market telah berakhir semalam, korang masih boleh dapat semua produk di atas di Be Bold Outlet di The Parenthood, Sunway Pyramid atau beli secara online dari pembekal-pembekal produk masing-masing.  Info selanjutnya di :

Facebook : Vive Green Market
Instagram : @vivagreenmarket
Lokasi : The Parenthood,
1st Floor, Sunway Pyramid West
(masuk dari PADINI)
10AM-8PM


Monday, March 20, 2017

Petua Daun Semambu Untuk Campak Halus

Monday, March 20, 2017 3 Comments

Assalamualaikum!


Seminggu yang lepas Mira diserang campak halus! Bintik-bintik merah dalam tekak dan rasa sakit bila nak telan tu rupanya pencetus kepada serangan campak halus. Ingatkan sebab dia tekak dia melecet, kita pun suruh lah dia minum air masak banyak-banyak. Rupa-rupanya 'benda' lain nak datang ye huhu.

Esoknya, naik ruam merah satu badan! Assudoh ...anak ibu kena demam campak halus ni. Pergi klinik, doktor juga mengesahkan. Mujur juga dia tak demam. Tapi doktor beri cuti seminggu berserta ubat demam dan krim untuk gatal badan. 

Thursday, March 16, 2017

Tempah Simpul Kasih Razhani - Sekali Ngunyah Payah Nak Berhenti!

Thursday, March 16, 2017 2 Comments

Assalamualaikum!


Ketagih ... ralit .... sedap ngunyah! Itulah gambaran tiap kali aku tanya bagaimana rasanya simpul kasih ni. Kalau korang peminat snek kudapan maka korang akan faham maksud aku hehe. Alhamdulillah, syukur kami diberikan kesempatan dan peluang untuk menghasilkan sendiri snek kudapan simpul kasih. 

Ada orang panggil simpul kasih, ada orang panggil popia simpul. Kedua-duanya sama, tapi kerana aku belajar buat simpul kasih ni dari kakak iparku dulu maka aku panggil simpul kasih la. 


Contoh Pek 1kg


Simpul Kasih Rangup Snek Ringan 

Simpul kasih kami dibuat daripada isi ikan sardin segar, maka segala bahan untuk masak inti adalah dimasak sendiri dirumah. 

Dalam banyak-banyak snek dan kudapan, simpul kasih paling sesuai untuk dimakan samada bersama keluarga atau teman. Yang penting, sekali kunyah takkan berhenti! hehe 😁

Simpul kasih juga sesuai untuk dijamu pada tetamu yang datang. Dah dekat nak raya ni, mesti korang tercari-cari kerepek atau kudapan yang sedap dan sesuai selain kuih dan biskut raya kan? Haaaa cer korang try letak simpul kasih ni dalam balang, insyaAllah makin berseri meja makan dipagi raya nanti heeee 😉


Contoh Pek 500gm


Harga Simpul Kasih Razhani

Kami menjual 2 jenis pek, iaitu :

1kg : RM30.00
500gm : RM18.00

Self-pickup : (500GM-4KG)

Weekdays : A&W Petaling Jaya
Weekends & Malam : TESCO Ampang


Penghantaran bergantung kepada tempat dan lokasi anda. Tempahan berskala besar (lebih dari 5kg) perlu dibuat 3 minggu lebih awal untuk mengelakkan sebarang kelewatan dipihak kami. Pembayaran 50% perlu dibuat terlebih dahulu untuk menunjukkan komitmen anda menempah dengan kami. Kesian la kat kami, berhempas pulas siapkan, tapi customer diam je tak bagi respon sampai ke sudah! 

Kami juga menerima tempahan sempena raya nanti. 

Harga yang tertera tidak termasuk kos penghantaran. Boleh self-pickup di KL sekitar Selangor. Bayaran boleh dibuat secara BANK-IN & TUNAI SAHAJA.

TESTIMONI SIMPUL KASIH RAZHANI

Alhamdulillah respon dan feedback dari pelanggan baru dan tetap sangat memberangsangkan! Terima kasih pada yang repeat order ngan kami, thanks for your support!




100% HOMEMADE
100% BUMIPUTERA
100% HALAL


Untuk sebarang pertanyaan dan tempahan, boleh kirimkan pesanan WhatsApp ke 019-2514574 @ 010-5673525


Wednesday, March 15, 2017

Tuesday, March 14, 2017

Minggu Ujian & Serangan Campak Halus!

Tuesday, March 14, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!

Bulan Mac bulan ujian. Minggu pertama sibuk dengan ujian sekolah agama dan minggu ni giliran sekolah rendah pulak. Aku pun sibuk jugak dua tiga minggu ni ... sibuk menyimpul kasih di rumah! hehe.

Start hari Sabtu lepas, dia komplen sakit tekak tak boleh nak telan. Aku ingatkan sebab kurang air masak maka, tekak 'melecet' dan mengakibatkan radang. Pandai pandai je ibu bagi diagnosis sendiri kan haha ... tapi mengetahui Mira ni jenis yang payah sikit nak minum air masak, tu yang keluar diagnosis serupa tu 😋

Bila aku suluh lampu tengok dalam mulut dia, ternyata ada bintik-bintik merah! Tekaan pertama aku ..ishhh takkan HMFD kot? Tapi mujur tekaanku salah huhu. Habis tu apa? Takkan la disebabkan kurang minum air masak boleh jadi sakit macam ni sekali? Bukan kemarau sangat pun ...?

Sunday, March 12, 2017

Formula Wanita Cemerlang Sempena Hari Wanita Sedunia Anjuran Stellavingze International

Sunday, March 12, 2017 1 Comments

Assalamualaikum!


Tangan yang menghayun buaian mampu menggoncang dunia! 

Bagi insan yang bergelar wanita termasuk diriku, pastinya Hari Wanita yang disambut pada 8 Mac setiap tahun adalah satu hari yang sangat bermakna buat kami, memperingati perjuangan dan pengorbanan serta menjadikan tokoh-tokoh wanita hebat sebagai inspirasi kepada wanita lain untuk meneruskan wadah perjuangan wanita. 

Untuk itu, masih belum terlewat kiranya untuk aku mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada semua rakan-rakan yang bergelar WANITA! 





Anugerah terbesar bagi seorang insan adalah bila dia dilahirkan sebagai wanita. Dan, fitrah wanita itu penuh dengan kelembutan dan kesopanan. Namun, disebalik kelembutan itu ada ketegasan dan kekuatan yang tersembunyi. Di sisi Islam juga, wanita diangkat dan dimuliakan dengan kedudukan istimewa kerana peranan besar mereka dalam bidang sosial, budaya, ekonomi dan politik.

Kemeriahan sambutan Hari Wanita Sedunia 2017 telah disambut dalam satu majlis anjuran Stellavingze International pada 8 Mac lepas bertempat di Melilea, Bangsar South. Untuk makluman korang, Stellavingze International diasaskan oleh Datuk Stella Chin, seorang usahawanita berjaya, seorang isteri, ibu dan anak yang penyayang. Dalam bidang profesional, beliau merupakan usahawanita cemerlang dan pernah memenangi Third Annual World Outstanding Chinese Female Entrepreneur Award.

Datuk Stella Chin berpendapat, ramai wanita di luar sana yang berada dalam dilema samada untuk menumpukan perhatian kepada keluarga dan melupakan cita-cita atau mengejar impian sendiri dan mengabaikan tanggungjawab kepada keluarga. Namun beliau percaya, setiap wanita mempunya hak untuk menikmati kehidupan yang lebih bermakna.





Melalui Stellavingze International, beliau sedia membimbing dan membantu para wanita mempersiapkan diri mereka, meningkatkan penampilan dan kebijaksanaan diri, menonjolkan kelebihan dan kekuatan wanita supaya mereka boleh mengubah kehidupan dengan mencapai kejayaan. Stellavingze International adalah platform unik untuk semua wanita mengembangkan dan mempamerkan keyakinan diri!

Untuk itu, di majlis sambutan Hari Wanita Sedunia kelmarin Stellavingze International berjaya mengumpulkan barisan wanita-wanita hebat dan cemerlang dari pelbagai lapisan dan pencapaian untuk berkongsi inspirasi kepada hadirin malam itu.



Antara barisan tetamu kehormat yang sudi berkongsi cerita dan inspirasi, Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Binti Ismail, Pengerusi Yayasan Suara Wanita (YASNITA), Datin Azizan Binti Hj. Shariff, Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga, Parlimen Lembah Pantai, Datin Noor Faezah Binti Mohd Ashref, Naib Presiden Yayasan Wanita Cemerlang dan Miss Wee Siew Ling, Pengarah Urusan Stellavingze International.


Tan Sri Datin Paduka Seri Hajah Zaleha Binti Ismail, Pengerusi Yayasan Suara Wanita (YASNITA)

Wanita adalah unik kerana mampu mencorak modal insan yang cemerlang. Beliau mengulas tentang bagaimana beliau mampu membentuk seorang anak kecil untuk bercita-cita tinggi dan menyokong cita-citanya tercapai. Beliau berkata, hanya wanita sahaja yang mampu memikul tanggungjawab sedemikkian ; melahir, membesarkan, mendidik dan jugaa memberi sokongan. Tambahan beliau lagi, wanita dilahirkan dengan minda yang unik dan mampu melakukan beberapa tugasa pada satu masa.

Tidak seperti zaman yang lalu, wanita kini mempunyai pendidikan dan kuasa untuk mengubah dunia. Seorang wanita yang berpendidikan mampu menjadi 'influencer' dan contoh akhlak serta budi yang baik.

Pentingnya bagi seorang wanita untuk mempunya prinsip dan intergriti serta bijak membahagikan waktu dalam kempimpinan keluarga mahupun organisasi

Beliau mengakhiri ucapan dengan pesanan bagi kaum wanita untuk sentiasa menjaga kesihatan  dan menimba ilmu, imbangi kesihatan fizikal, mental dan emosi kerana itulah aset wanita yang paling berharga



Datin Azizan Binti Hj. Shariff, Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga, Parlimen Lembah Pantai



Sebagai Pengerusi Majlis Pembangunan Wanita dan Keluarga, Parlimen Lembah Pantai, Datin Azizan menekankan kepentingan memiliki prinsip, ikhlas dalam menjalankan tanggungjawab dan utamakan keluarga.

Wanita yang meninggalkan kerjaya dan menjadi suri rumah harus mempunyai kemahiran dan bijak berniaga untuk menambah pendapatan keluarga. Bagi wanita yang berkerjaya pula beliau menasihatkan untuk sekali-sekala adakan sebuah majlis atau jamuan untuk mengeratkan silaturrahim bersama ahli keluarga dan rakan-rakan.

Beliau juga berpesan bagi wanita untuk sentiasa bersabar, mempunyai iman yang teguh dan menjaga kesihatan



Datin Noor Faezah Binti Mohd Ashref, Naib Presiden Yayasan Wanita Cemerlang

Datin Noor Faezah memulakan forum dengan berpendapat bahawa wanita hebat kerana tugas dan tanggungjawab beliau begitu banyak kepada keluarga, kerjaya dan masyarakat. Beliau menambah wanita yang hebat mampu berdiri teguh, menyokong insan lain, memberi didikan dan memberi motivasi khususnya bagi insan-insan yang tidak bernasib baik. 

Beliau juga berpendapat wanita mampu menjadi pemimpin yang cemerlang hanya dengan memimpin dengan kasih sayang yang akan meningkatkan motivasi pekerja dan pengikut mereka.

Mengulas tentang aktiviti Yayasan Wanita Cemerlang, beliau berkata bahawa insan yang memerlukan amat sukar untuk dicari dan justeru tugas kita sebagai wanita dan rakyat yang bertanggungjawab perlu menemui mereka dalam kumpulan seperti persatuan dan sukarelawan untuk memastikan kadar kemiskinan negara kekal rendah.

Akhir kata beliau berkata bahawa wanita mempunyai lumrah dan sifat yang lembut dan berkasih sayang, berusaha bersungguh-sungguh dan kuat menghadapi cabaran



Miss Wee Siew Ling, Pengarah Urusan Stellavingze International

Ms Wee Siew Ling yang bertindak sebagai Pengarah Urusan Stellavingze International berkata bagi seorang ibu yang bekerja seperti beliau, selalu menghadapi kekangan masa. Beliau perlu bijak mengendalikan keluarga, kerjaya dan masa untuk diri sendiri dan selalunya beliau sering mengorbankan diri sendiri. 

Namun begitu, beliau berkata tidak mustahil segala tanggungjawab dapat dilaksanakan jika wanita pandai membahagikan masa. Beliau memetik formula Datuk Stella Chin Pengasas Stellavingze International

Formula tersebut adalah :

Kebahagiaan wanita = (+) Kasih sayang/cinta , (-) Kebencian/ kemarahan , (x) Kesyukuran , (÷) Umpatan/ gosip


Beliau berpandukan formula itu selama 13 tahun karier beliau berlangsung dan mendapati diri beliau adalah lebih bahagia. Beliau juga menggunakan kesempatan ini untuk mengajak wanita menyertai Stellavingze International, dan menemui kebahagiaan dalam kehidupan yang seimbang.

Mengakhiri ucapan beliau, beliau berkata wanita umpama air yang mudah membiasakan diri dalam apa-apa keadaan, namun begitu jangan sekali-kali mencabar mereka kerana lautan yang tenang juga bakal membawa tsunami.



Demi mempersiapkaan wanita untuk membolehkan mereka mencapai cita-cita, Stellavingze International ingin mempelawa semua wanita untuk menyertai kursus dan latihan yang disediakan. Terdapat dua jenis kursus dan latihan yang disediakan, iaitu :

STELLAVINGZE SMART STAR 

*Peringkatan Nilai Kewanitaan*

⧭Objektif - Membantu wanita dalam mengurus :
  • Diri
  • Kerjaya
  • Perkahwinan
  • Keluarga
  • Anak-anak
  • Mempunyai Kehidupan Yang Seimbang Dan Indah

⧭Kursus 90 Hari Stellavingze Smart Star :
  • Kelas Imej
  • Kesihatan dan Kecantikan
  • Pembentukan Minda dan Rohani
  • Pengurusan Rumah Tangga
  • Interaksi Bersama Anak
  • Formula Kehidupan Yang Seimbang dan Indah


⧭Setelah menamatkan Kursus 90 Hari Stellavingze Smart Star: 

  • Majlis meraikan Stellavingze Smart Star dan lahirnya seorang wanita yang lebih bahagia 

⧭Kelayakan: 
  • Pendidikan:Diploma / Ijazah 
  • Pengalaman:2 tahun ke atas 
  • Status Perkahwinan : Berkahwin/Bujang 

⧭Syarat-syarat kemasukan: 
  • Bersedia untuk meningkatkan nilai kewanitaan dan jati diri sebagai wanita 
  • Perlu menjadi ahli Stellavingze International

Stellavingze Guiding Star 

*Melahirkan Usahawan Wanita Berkredibiliti*

⧭Objektif:

1. Peluang untuk wanita mencipta keupayaan menjana pendapatan, mengecapi transformasi dalam kejayaan 
2. Membina asas yang kukuh dan menuju kearah kehidupan yang lebih berjaya 
3. Mentransformasikan bakat kepimpinan anda, membantu orang lain untuk berjaya 

⧭Stellavingze Guiding Star menyediakan:
  • Kursus pengurusan, pembentangan dan kelas untuk memperbaharui imej dalam membantu wanita untuk membina asas perniagaan yang kukuh. 
  • Menyediakan penyelesaian perniagaan yang sesuai dengan permintaan pasaran. 
  • Menyediakan rakan niaga dengan operasi yang mudah dan tenaga kerja. 

⧭Kursus dan Latihan: 

➥ Kelas Imej Perniagaan 
➥ Latihan Skill Perniagaan 
➥ Kursus Ekslusif Home Party MELILEA 
➥ Latihan Profesional Kesihatan dan Kecantikan 
➥ Kelas Pengurusan Perniagaan 
➥ Kelas Kualiti Kepimpinan 

⧭Kelayakan Penyertaan: 

Pendidikan : Ijazah 
Pengalaman: Bekerja dalam bidang korporat selama setahun/lebih 
Umur: 25 - 60 tahun




Jadilah wanita berinspirasi dan menginpirasi orang lain... SELAMAT HARI WANITA!

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari : http://www.stellavingzeinternational.com/malaysia/

Monday, March 06, 2017

Hanya yang pernah melaluinya saja yang faham!

Monday, March 06, 2017 9 Comments

Assalamualaikum!


Ya ... hanya mereka yang pernah melalui situasi sebegini saja yang faham keperitan orang lain! Kenapa aku cakap begitu? sebab kami juga pernah mengalami benda yang sama seperti mereka. Dan bila kita berada dalam situasi sebegini, memang tak ramai yang sedia menghulurkan bantuan disaat kita memerlukan ...

Barangkali juga, ada yang lebih selesa mendapatkan bantuan dari kenalan atau pomen berbanding orang yang tidak dikenali. Aku faham ketakutan itu, apatah lagi bila kita berseorangan tanpa teman dengan kereta tersadai di tepi laluan kecemasan.



Friday, March 03, 2017

Selamat 11 Tahun!

Friday, March 03, 2017 10 Comments

Assalamualaikum!


Perghhh bizi mencanak hari ni! Ingat nak update citer ni pagi tadi tapi tak menyempat pulakkkk! Apapun hari ini bertarikh 3hb Mac adalah tarikh bersejarah buat sepasang suami isteri yang disatukan 11 tahun lalu di Masjid Ar-Rahimah, Kg Pandan.

Hurmm... aku tak pandai nak karang ayat jiwang-jiwang ni, apatah lagi nak bermadah pujangga. Bagi aku, cinta tak bisa diungkapkan hanya dibibir saja tapi dibuktikan dengan tindakan dan kasih sayang yang ditunjukkan.

 
selepas 11 tahun

11 tahun lepas

Ternyata kamu jodohku dan aku adalah jodoh kamu hingga ke jannah..

Happy Anniversary to us! 




Wednesday, March 01, 2017

Soalan matematik budak darjah 2

Wednesday, March 01, 2017 6 Comments

Assalamualaikum!


Kerja sekolah ..oh kerja sekolah! Tak dinafikan, sejak silibus KBAT diperkenalkan di sekolah-sekolah, proses pemahaman dan penyelesaian soalan menuntut sedikit kreativiti dari murid-murid dalam menjawab soalan. Tiada lagi soalan berbentuk direct, sebaliknya murid-murid perlu berfikir bagaimana menyelesaikan masalah mengikut pemahaman masing-masing terhadap soalan.

Hurmm ...