ruangiklan
ruangiklan

Saturday, June 24, 2017

Melayu kuat makan nyoq!


Assalamualaikum!






Antara barang makan yang paling laku keras tiap kali raya....santan! Kalau meniaga santan time-time nak raya ni memang boleh kaya sekejap la. Pak Jelan sebelum kui enam setengah pagi dah terpacak depan kedai runcit kat kawasan taman perumahan, tapi bila ditanya santan ada ke dak, jawapannya mengecewakan. Pi pulak market cari santan, sekali...tuddiaaaa orang punya beratuq panjang! Dah tu ada yang dah siap-siap kira berapa orang ja boleh dapat santan pasai nyoq dok ada pun tak banyak tinggai dah.

 Balik umah naik pulak motor, pi pulak masuk kampug Parit Jawa cari lagi. Mujuq la sini ada juai lagi santan. Tak payah kalut nak kena beratuq sampai laga-laga pungkoq. Berapa banyak santan hang nak, hang habaq ja...dua belas ringgit sekilo pun orang sanggup beli tau.  Orang menjuai tu pun cakap, nyoq tak banyak dapat tahun ni..buah tak berapa 'menjadi'.

Nak raya ni...takda santan tak meriah weh! heeee

Thursday, June 22, 2017

Projek Biskut Raya 2017


Assalamualaikum!

Dekat-dekat nak raya ni, orang lain dok kalut siapkan biskut raya, baju raya, kasut raya tapi aku dok kalut ke satu benda dari awal puasa sampai nak raya!

Rutin setiap kali nak raya, aku akan usahakan untuk buat sendiri 2-3 jenis biskut raya. Tambah biskut marmar carrie memang kesukaan anak dara sulungku, Hazwani. Sebelum puasa dia dah 'menyanyi-nyanyi' di telinga suruh kita buatkan. 








Inilah biskut raya aku tahun ni, tapi bukan dibuat sendiri. Disebabkan kesibukan melampau setiap hari terutama dalam menyiapkan tempahan simpul kasih, maka terpaksalah aku 'kuburkan' saja hajat nak buat biskut raya tahun ni. Sebelum-sebelum ni, memang aku dah tetapkan minggu awal puasa untuk buat biskut raya, tapi tahun ni nampaknya hajatku tak kesampaian.

Maka, kenala order jugak biskut raya walaupun satu jenis. Apa rupa raya takda biskut raya langsung kan! Takkan tak mampu nak beli sebalang dua kan kan kan!




Pun begitu, aku masih mampu berpuas hati dan bersyukur sebab sekurang-kurangnya simpul kasih air tanganku sendiri juga akan jadi 'biskut raya' tahun ni. Walaupun bukan dalam kategori biskut raya asalkan tangan ni yang menyimpul ok dah la tu kan. Jadikleeeee dari tak membuat langsung hehe. 

Tempahan simpul kasih pun dah siap dan dihantar pada yang menempah. Terima kasih pada yang repeat order ngan kami. Kesian juga pada kakak yang kepingin nak makan biskut marmar carrie dia tapi tak dapat. Sorry kakak, tahun ni ibu tak dapat tunaikan .... šŸ˜”

Kita ngunyah simpul kasih ngan cookie krisp ni je la yek .. huhu.



Wednesday, June 21, 2017

Bingkisan Raya Althea Dah Sampai!

  No comments    
categories: , ,

Assalamualaikum!


Alhamdulillah ...just in time! Bingkisan yang dinanti-nantikan dah pun tiba dengan selamatnya. Siapa tak suka dapat shopping kan lebih-lebih lagi di hari raya ni. Rezeki dapat bingkisan istimewa sempena raya dari Althea

Hari tu kan aku ada kongsikan promosi sempena Ramadan bila shopping barangan makeup dan kecantikan di Althea, Haaaa ni nak bagitau barang yang aku shopping tu dah sampaiiii! Nak tahu apa yang aku pilih kali ni? Jom usha!


Monday, June 19, 2017

Minggu Terakhir Ramadan di CBS!


Assalamualaikum!


Pejam celik pejam celik, dah masuk minggu terakhir Ramadan kita dah ye. Begitu cepatnya masa berlalu, sayu nak meninggalkan Ramadan ini. Mungkin sebab terasa ibadah yang dikerjakan masih tidak cukup banyak untuk dibuat bekalan. Moga kita semua diberikan kesempatan untuk menambah amalan di Ramadan tahun depan ...aaminn.

Sepanjang Ramadan ini juga alhamdulillah kami diberikan kesempatan untuk memeriahkan suasana pagi Ahad setiap minggu bersama yang lain walaupun dalam keadaan berpuasa .... alhamdulillah.


 sumber : CBSKotaDamansara

Saturday, June 17, 2017

Jantung abah ...

  6 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Sejak peristiwa 4 tahun lepas, abah semakin berhati-hati dalam pemakanan dia. Tiada lagi air nescafe dan makanan pun bersukat garamnya. Dalam nak maintain darah tinggi dia, rutin menelan 6 biji ubat sehari diteruskan sehingga sekarang. Dan kini, jantung pula ... organ penting dalam tubuh.

Beberapa bulan lepas, ketika abah buat rutin pemeriksaan kesihatan di Klinik Ayer Molek, dia ada cakap yang dia minta untuk jalani pemeriksaan jantung di Hospital Melaka. Nak tahu juga perkhabaran jantung didalam tu. Selepas berpuluh tahun menyedut asap rokok dan berhenti sepenuhnya 4 tahun lepas, adakah ia masih mampu menjalankan 'tugasnya' atau sebaliknya?




Saving money on every online purchase!


Assalamualaikum!

Voucher follow is an online portal which aims at bringing ease to its customers in terms of shopping. This online portal provides coupons to its customers. Gone are the day when you have to go to website and find a specific coupon and deals offered to customers. Now with advanced technology everything is advanced you just must go to this site and get number of deal and offers of various merchants related to shopping, travel, online room booking, food and many more. Present are the days when people believe in smart shopping there are number of shoppers who shop only with these coupons and get number of benefits and discounts. They always enjoy their online shopping with the new deals and discounts for which they don’t have to search for they easily get these deals on the websites like voucher follow.

Online shopping is much in trend because of number of benefits offered these days by online stores. Voucher follow does not only offer you ease and comfort by delivering your product at your doorstep but also help you to save money through its mouthwatering deals and offers. Voucher follow is an online web portal which helps its customers worldwide to get deal offers and discounts at one place. As online shopping is preferred worldwide at wide range  and most of the people go for online shopping so voucher follow take it upon them to save their money at every transaction. Voucher follow offers Categories related to online shopping, be that Fashion & Accessories, Mobiles, Electronics, Books, Baby Products, Flights, Hotels, Restaurant Deals and much more.

Some of the merchants which are associated with this online store are Bang good, Lazada, Tom Top, Zapals, Gamiss, Dresslily, Sammy Dress, and many more international stores. The website is designed in such a way that the customers are mesmerized with the ongoing deals and offers.

Now when customers know about these coupon codes and deals they are eager to use it, now the thing is how to use these coupon codes while purchasing your products. Making it easy for its customers given are the steps which you have to follow:

1. First buy the product and check if there is any coupon code for this product, if there is code available for the product you purchased then go further.

2. After filling your complete information at the time of payment apply the given code.

3. When the code is applied we get discount on the total price.

Voucher follow aims at bringing comfort and ease to its customer, if you are searching for something which aims to offer you discounts, deals and coupon then voucher follow is best place for such a smart shoppers, as online shopping is all about saving money and having discounts. Voucher follow deals in number of areas which are important in your day to day life like Beauty, Electronics, Fashion, Flowers & Gifts, Food & Beverages, Health & Fitness, Health & Beauty, Holiday & Travel, Home & Garden, Insurance, Mobile & Accessories, Online Games, Online Music, Online Shopping, Sports and Wine.

Happy shopping šŸ˜Š

Wednesday, June 14, 2017

Minggu kedua bulan enam ...


Assalamualaikum!


Alhamdulillah dah masuk minggu ke-3 kita berpuasa. Blog pun sekejap timbul sekejap tenggelam hehe. Tak terdaya nak update cerita setiap hari kerana mengejarkan urusan lain yang lebih penting. Apapun, aku akan cuba sedaya upaya untuk 'menghidupkan' kembali keceriaan blog ini dengan cerita-cerita yang bermanfaat untuk dikongsi.

Ok, minggu lepas macam biasa la kami di CBS Kota Damansara. Cuaca cantik dari pagi lagi, kepulan awan Altokumulus 'meraikan' kedatangan kami disana. Tapi, menjelang siang bahangnya makin terasa! Walaupun dah minum air masak setengah botol time sahur, tetap jugak terasa dahaganya hehe.


Friday, June 09, 2017

Hukum Penganjuran Program 'World #QuranHour'


Assalamualaikum!


Seperti tahun-tahun lepas, penganjuran 'World #QuranHour' akan diteruskan pada tahun ini pada 9 Zulhijjah bersamaan dengan 31 Ogos 2017. Program 'World #QuranHour' sudah menjadi acara tahunan dan mendapat sambutan yang menggalakkan dari masyarakat dimana ia juga mendapat kerjasama dari pelbagai agensi kerajaan dan swasta.

Justeru, penganjurannya dilihat sebagai satu usaha positif memupuk kecintaan kita kepada al-Quran dan sebagai usaha menggalakkan masyarakat membaca dan memahami isi al-Quran. 


Thursday, June 08, 2017

SNICKERS® Memahami - Memupuk toleransi dan empati di bulan Ramadan

  No comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

SNICKERS®, salah satu jenama coklat kegemaran rakyat Malaysia, telah melancarkan kempen SNICKERS® Memahami bagi menghargai amalan dan ibadah yang dipraktikkan oleh umat Islam di bulan Ramadan.

Selain daripada menunaikan ibadah puasa, umat Islam turut mengambil kesempatan sempena bulan Ramadan yang mulia ini untuk mengeratkan lagi hubungan sesama keluarga dengan berbuka puasa bersama-sama.

Tahun ini, kempen SNICKERS®  Memahami berkongsi makna serta amalan yang dilakukan di bulan Ramadan, tetapi dari perspektif mereka yang bukan beragama Islam. Kempen yang dijayakan melalui penganjuran aktiviti dan menerusi video kempen  menyaksikan SNICKERS® bersama-sama dengan masyarakat bukan beragama Islam di Malaysia, bersatu untuk memberi sokongan kepada mereka yang berpuasa. Pasukan SNICKERS® yang ditugaskan untuk menjayakan kempen SNICKERS® Memahami ini turut berpuasa bagi merasai sepenuhnya amalan di bulan Ramadan dan pengalaman mereka telah direkodkan sebagai video kempen SNICKERS® Memahami.


Menerusi kempen ini, SNICKERS® menyasarkan untuk menyemai pemahaman dan rasa hormat terhadap ibadah yang dilakukan dalam bulan Ramadan serta nilai-nilai mulia disebaliknya seperti kesabaran, pengorbanan, rasa rendah diri, sifat murah hati dan menjaga silatulrahim bersama keluarga dan rakan-rakan. Kempen ini juga dianjurkan bagi mengingatkan rakyat Malaysia tentang pentingnya toleransi serta penerimaan dalam kalangan masyarakat, dan hubungan erat antara rakyat berbilang agama serta budaya.

“Tujuan kami menganjurkan kempen SNICKERS® Memahami ini adalah untuk memberi penghormatan terhadap amalan serta tradisi di bulan Ramadan dan menyatukan rakyat Malaysia di bulan yang mulia ini. Kami ingin rakyat Malaysia untuk mendapat pemahaman yang lebih baik tentang ibadah puasa, nilai-nilai murni serta pengorbanan, dan kegembiraan berbuka puasa bersama yang orang yang tersayang,” kata Pengarah Pemasaran Mars Chocolate, Asia Tenggara, Ng See Meng.

SNICKERS® Memahami turut menghasilkan sebuah video yang menonjolkan pengalaman dua orang bukan beragama Islam berpuasa buat pertama kali dalam hidup mereka. Video berkenaan merakamkan pengalaman mereka berpuasa sambil meneruskan urusan seharian termasuklah berulang-alik dari rumah ke tempat kerja dan menghadiri mesyuarat. Salah satu ganjaran utama ialah mereka dapat berbuka puasa bersama-sama dengan rakan-rakan beragama Islam yang sentiasa membantu mereka dalam melalui pengalaman berkenaan.



Pada majlis pelancaran kempen, SNICKERS® turut disertai oleh rakan pelakon Razif Hashim, bekas pengacara radio JJ dan artis sensasi YouTube Dan Khoo bagi menyampaikan mesej tentang pemahaman, sifat belas kasihan dan pengorbanan yang dekat dengan hati mereka. Bagi JJ dan Dan Khoo, perasaan mereka acap kali tersentuh pada bulan yang mulia ini apabila melihat bagaimana rakan-rakan mereka menunaikan ibadah puasa yang memerlukan kekuatan fizikal dan mental. Bagi mereka kesungguhan serta kekuatan rakan-rakan mereka yang beragama Islam dalam meraikan Ramadan merupakan satu kejayaan yang mengagumkan.

Pada majlis yang diadakan di stesen LRT Bangsar itu, semua selebriti berkenaan turut menyertai pasukan SNICKERS® untuk mengedarkan pek buka puasa SNICKERS® Memahami. Pek yang mengandungi coklat SNICKERS®, buah kurma dan sebotol air itu diedarkan kepada orang ramai supaya mereka dapat berbuka puasa dalam perjalanan sebelum tiba ke rumah untuk menikmati juadah bersama keluarga.

Bagi mengetahui dengan lebih lanjut mengenai aktiviti serta lokasi pengedaran pek SNICKERS®, sila kunjungi laman Facebook SNICKERS® Malaysia: www.facebook.com/SNICKERSMalaysia.    



Sempena kempen SNICKERS® Memahami, SNICKERS® akan mengedarkan 15,000 pek buka puasa di kawasan-kawasan yang padat dengan orang ramai termasuklah stesen Petronas dan LRT terpilih di sekitar Lembah Klang.

Seperti kempen-kempen sebelum ini, SNICKERS® banyak mempamerkan aspek emosi, serta memahami dan menghargai semangat yang ditonjolkan ketika bulan Ramadan. Tahun lalu, SNICKERS® telah menganjurkan kempen SNICKERS® Menghargai dengan memberi tumpuan kepada usaha mengetengahkan kerjaya yang kurang mendapat penghargaan ramai seperti jururawat dan pengendali tol. Mereka ini merupakan antara individu yang sentiasa mengutamakan tanggungjawab mereka dahulu dan melewatkan berbuka puasa atas tuntutan kerja.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut, terkini dan menonton video kempen SNICKERS® Memahami, sila layari laman Facebook SNICKERS® Malaysia www.facebook.com/SNICKERSMalaysia.

Wednesday, June 07, 2017

Mendung sehari


Assalamualaikum!

Dah 3 hari tak hujan. Last hujan tengahmalam Ahad lepas. Time orang lain tidur nyenyak, tayar kami dah 'bergolek' atas jalan raya menuju ke Kota Damansara. Hujan selebat-lebatnya! Tapi tawakal je la kan, barangkali pagi nanti hujan akan beransur hilang dan cuaca kembali cerah.

Monday, June 05, 2017

Festival Raya Bersama ALTHEA!


Assalamualaikum!


Hari ni aku nak cerita sikit pasal kegemaran, kesukaan dan 'kegilaan' kami kaum wanita sepanjang masa iaitu ... barangan make-up. Cerita pasal barang make-up memang takkan boleh habis dalam satu hari. Tapi, untuk hari ni aku nak war-warkan pada korang tentang promosi istimewa sempena raya ini.

Promosi ni takda kat tempat lain, hanya di Althea! Dan lebih istimewa sebab Althea ingin meraikan lebaran ini dengan memberi hadiah kepada korang semua!  Haaa korang nak hadiah percuma tak? nak kotak edisi terhad tak? Kalau nak, sila baca sampai habis.




Ok, istimewa sempena raya ni, korang boleh usha barangan make-up di laman web Althea sebab diaorang ada dua benda nak bagi korang!

Kotak Raya Althea Edisi Terhad

Bagi yang dah biasa shopping di laman web Althea, pasti teruja bila dapat kotak istimewa setiap kali membuat pembelian secara online. Uniknya, setiap kali ada perayaan besar, Althea akan menghasilkan kotak mengikut tema perayaan itu. Hari tu aku dah dapat kotak berwarna pink sempena menyambut ulangtahun pertama Althea ... memang cantik dan cute!

Dan untuk Ramadan yang sungguh istimewa ini, kotak raya Althea edisi terhad akan menjadi milik korang bila membuat sebarang pembelian di Althea. Wowww ... kali ni temanya warna hijau, cantik dan lembut je mata memandang!






Kalau kotak pun dah cantik, apatah lagi barangannya ye tak! Boleh dijadikan sebagai tempat simpanan barangan, atau pun korang nak bagi sebagai hadiah terus kepada yang tersayang pun boleh! 


Raya Giveaway Festival

Althea juga nak bagi korang hadiah percuma tau! Macam mana caranya? Senang je, korang pilih barangan make-up atau kecantikan di laman web Althea mana yang korang suka. Buat pembelian dan korang boleh pilih salah satu barangan terpilih apabila dah check-out nanti.

Mudah je kan? Sambil-sambil kita shopping barang kita suka, kita boleh dapat hadiah lagi! 

Tapi korang kena cepat la sebab stok terhad, jadi mulakan sesi shopping korang hari ni dan dapatkan hadiah percuma dari Althea sempena raya! Aku pun tak sabar nak memilih ... checklist dah panjang ni hehehe!

Nak usha lebih, sila ke :


Website: www.althea.kr

Instagram: @altheakorea



Friday, June 02, 2017

Bila tiba Ramadan ...

Assalamualaikum!

Hujannnn di pagi Jumaat pertama Ramadan...alhamdulillah! Dah masuk hari ke 7 kita berpuasa, alhamdulillah walaupun cuaca luar agak terik pada hari² sebelumnya tapi disebabkan kami duduk dalam umah je maka tak terasa sangat kedahagaan itu hehe.

Apapun, Wani dan Mira juga berjaya menempuh minggu pertama puasa walaupun ada satu dua hari terberancai hehe. Mungkin juga tahun ini Ramadan jatuh dalam minggu cuti sekolah, maka drama minta makan minta minum itu tidak melampau sangat kalau nak dibandingkan dengan tahun lepas hehehehe.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.