ruangiklan
ruangiklan

Monday, July 31, 2017

Hujung Minggu


Assalamualaikum!

Hujung minggu korang dimana? Kami kat mana lagi kalau bukan disini lerrrrr! Minggu sebelum tak dapat nak join, sebab 'terbabasss' haha. Tapi minggu ni alhamdulillah ... ku gigihkan juga bangun dan bersiap seawal pukul 3 pagi sebab tak sanggup lagi 'terbabas' macam minggu sudah hehehe.

Satu benda kena tau, kita kalau dah biasa join meniaga macam ni bila 'tertinggal' satu minggu memang bangun pagi rasa macam ...ermmm tak sempurna! Macam tak kena je ... sebab dah biasa walaupun mata mengantuk badan penat, dan kena bangun sepertiga malam dikala orang lain sedang lena diulit mimpi tapi bagi kami penat macam mana pun, tetap berharap dapat pergi sini. Kecuali la kalau Pak Jelan tak sihat atau ada hal kecemasan yang lain, maka nak tak nak kena amik 'cuti' huhu.



Minggu lepas ok. Ruang parkir yang banyak kosong pada minggu-minggu sebelumnya (sebab raya) sudah dipenuhi dengan peniaga baru dan lama. Cuaca pun ok, cuma sebelah pagi tu bila langit gelap dengan awan tebal, dan bunyi guruh berdentum menjadikan hati-hati kami berdebar seketika ... haha! 

Mujurlah awan tebal dan bunyi guruh tu sekadar 'lalu bagi salam' je, dan langit kembali cerah seperti sediakala. Apapun, kalau meniaga konsep terbuka macam ni kita kena sediakan 'Plan B' supaya barang jualan tidak dibasahi hujan 😊










Memandangkan minggu ni minggu gaji, maka ramai yang buat jualan murah untuk barangan masing-masing. Walaupun barang terpakai, tapi masih mendapat tempat dihati pembeli tempatan dan orang luar. Cuma kita kena pandai pilih dan tawar harga yang berpatutan. Janganlah minta harga murah melampau sangat! Depa pun kena bayar sewa tapak tau ... so, tawar harga tu biar win-win situation ye!

Friday, July 28, 2017

Dialah Mira

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Panjang akal ... memang panjang akal budak bertuah ni. Perangai yang dia tak buat masa baby dulu, dia buat sekarang. Itulah Mira ... 

Baru-baru ni, tolong dia siapkan kerja rumah projek sains. Ingatkan bila dia cakap minta tolong ibu guntingkan gambar haiwan tu, maknanya setakat gunting gambar je la. Rupa-rupanyaaaaa kena gantung ngan tali ikat kat pengyangkut baju pulakkkk.


Alhamdulillah siap juga la projek sains dia, walaupun dok merengek! 

Sorry sayang, ibu kurang meluangkan masa dengan Mira dan kakak kebelakangan ni. Ibu cuba untuk duduk bersama kakak dan Mira sama-sama tolong buat kerja sekolah. Ibu cuba berikan pertolongan pada kakak dan Mira setakat yang ibu mampu. Ibu cuma berharap Mira dan kakak belajar sungguh-sungguh dan hargai ilmu yang ada.



Minggu lepas, awak bagi ibu surat cinta ni. Awak buat tiga surat, satu untuk ibu satu untuk ayah satu lagi untuk kawan awak. Ibu tanya untuk kakak takda ke? Awak jawab nanti awak buat lain untuk kakak. Awak nak bagi kat kawan awak tu sebab dia nak pindah sekolah dah. 

Awak kata ibu garang, tapi awak sayang ibu sangat sangat. Allahu .. ibu pun sayang awak dan kakak dunia akhirat. Ibu mana tak sayang anak ... garang pun kerana sayang. Kalau anak orang, takkan ibu peduli ... tapi Mira dan kakak, ibu perlu asuh supaya tak menyusahkan hidup orang lain kelak. 

Love you both 💗💗

Wednesday, July 26, 2017

Majlis Amanat & Jamuan Raya


Assalamualaikum!



Walaupun raya dah habis, tetap nak selitkan juga sedikit kenangan raya untuk tahun ni. Cerita di penghujung syawal, lain sikit majlis jamuan raya peringkat opis besar kali ni sebab turut diserikan lagi dengan Majlis Amanat oleh YB Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi.



Antara intipati ucapan YB, adalah berharap misi dan visi opis besar dapat dilaksanakan mengikut pencapaian dan teknologi yang sedia ada. 


YB belum sampai lagi masa ni. Geng kiri..😆

Geng kanan ..😆

khusyuk mendengar ucapan amanat YB

Selesai ucapan amanat YB kita ready untuk makannnnnn! Tahun ni takda jamuan raya, so tahun ni dengan KP baru haruslah kita buat jamuan kan!





Alhamdulillah dengan juadah yang tersedia. Ramai puas hati terutama lemang dan ketupat daun. Dua juadah tu staf kitaorang sendiri yang masak dan hasilnya memang terbaikkkk! Ramai puji dan puas hati ...sedap belaka!

Bukan setakat juadah raya, buah durian dan kambing panggang pun hado! Nasi aku tak pandang dahhhh haha! Adehhh... acaner aku nak diet ni. Terpaksala ditunda ke satu tarikh yang tak dapat dipastikan hehe. 




YB berangkat pulang

Di akhir jamuan, ada sesi karoks dan bergambar. Memandangkan suaraku ini tak berapa nak merdu untuk disumbangkan, maka kita bergambar je lah sebagai kenangan di opis. 




Syawal yang dirai telah pun berakhir. Alhamdulillah di atas segala nikmat dan rezeki yang dikurniakan. Moga tahun hadapan kita berkesempatan untuk meraikan aidilfitri lagi.


Tuesday, July 25, 2017

Jamuan Raya Puspanita MOSTI


Assalamualaikum!


Alamakkk ... raya dah habis tapi cerita raya tak habis lagi hikhik. Takpe la, ni throwback je pun ... mengenang memori manis sementara masih didalam perkhidmatan. Besok dah pencen takdenye nak melalui ni semua lagi dah kan! 




Dipendekkan cerita, tahun ni sambutan raya Puspanita MOSTI dibuat di Lembaga Perlesenan Tenaga & Atom (LPTA) di Dengkil. Lepas tu, setiap agensi dikehendaki menghias gerai makanan masing-masing untuk kategori Gerai Tercantik dan Gerai Terbaik.

Tahun ni gerai kami menyediakan laksa untuk jamuan raya. So, meh kita tengok gambar-gambar yang sempat aku tangkap aritu.

sampai-sampai je sana terus pergi kat meja gerai

jiran-jiran kami

Tadaaaaa .... sebelum laksa sampai!

Laksa sudah sampai!


Dah siap hias gerai, kita masuk dalam duduk dendiam kat meja sementara menunggu ketiba VIP. Lebih kurang kul 11.45am, barulah majlis dimulakan. Diselang-seli dengan persembahan dari setiap agensi, lepas tu sambung makan hehe.




Team Puspanita MetMalaysia


Perut sudah kenyang, hati ada senang, makanan pun sudah tapau ...ehhh hahaha!

Monday, July 24, 2017

Seronoknya jamuan raya di sekolah!


Assalamualaikum!

Inilah komitmen ibubapa bila tiba bulan Syawal hehe. Raya kan sebulan ...katanya. Maka, mak-mak la kena siapkan juadah apa yang patut untuk anak-anak bawa ke sekolah. 

Untuk tahun ini, anak-anak request aku buatkan simpul kasih untuk potluck diaorang. Memandangkan ibu tak dapat nak buat kuih raya tahun ni, maka ok lah! Kita menyimpul je la hehe.


Simpul kasih ni memang sesuai dibuat sebagai potluck juadah raya. Mudah, kering dan tak perlu banyak bekas! 

Tahun ni kakak dan adik hanya pergi jamuan raya sekolah rendah je. Sekolah agama punya kakak awal-awal dah tarik diri taknak pergi kerana jamuan tu dibuat pada pagi Sabtu. Dia pulak gaduh penat. Dah la 5 hari tu direct bangun pagi, so Sabtu tu dia nak bangun lambat sikit la ceritanya.

Yang Mira pulak nak pergi! Oklah, gosokkan baju raya siap-siap pakai dari rumah, dah bermakeup bergincu. Dah sampai depan pagar sekolah dah ...alih-alih dia tarik tangan takmo masuk! Nak balikk ...nak balikkk! Adehhh ... banyak songeh budak bertuah ni tau! Semalam beria cakap nak pergi beraya, bila dah sampai depan sekolah dia buat hal pulak. Dipendekkan cerita, akhirnya dua-dua tak pergi...yennadei! haha.





kelas kakak




Selain jamuan, ada pertandingan pakaian tercantik jugak! Tengoklah adik-adik kita ...ehh anak-anak kita kat atas ni melaram baju raya masing-masing! Wowwww .... kembang di pinggang uollssss! hehe. 

Kakak dan Mira walaupun tak menang, tapi tetap masuk persembahan. Diaorang kalau bab lagu raya memang champion! haha..


Persembahan dari kelas kakak


Persembahan dari kelas Mira


Haaa begitulah cerita raya deme kat sekolah rendah. Sakan bergambar sakan makan dengan cikgu-cikgu deme. Setahun sekali kan ... nak bagi budak-budak gembira menyambut Syawal ngan kengkawan dan cikgu.

Semua gambar dan video kat atas ni adalah perkongsian dari ibubapa dan cikgu. Thank you cikgu!

Friday, July 21, 2017

Tips pikat hati pembeli


Assalamualaikum!



Setiap minggu pasti ada cerita berbeza di sini. Kadang ada suka, ada duka, ada ceria, ada kepelikan dan bermacam lagi perasaan! Tapi itulah lumrahnya barangkali, bila kita berjumpa dan bergaul dengan orang dari pelbagai jenis latarbelakang kehidupan.

Memula dulu, aku ingatkan berniaga ni hanya aku jual ko beli ....habis cerita! Tapi rupa-rupanya, bila kita meniaga ni kita bukan sekadar menjual barangan tapi berkongsi ilmu! Itu pun salah satu tips memikat hati pembeli jugak kan 😉




Back to the story, pagi tu dimulakan dengan gerimis mengundang hehe. Dah siap susun barang, boleh pulak terasa setitik dua titik kemudian bertitik-titik turun dari langit. Tapi memandangkan ianya hanya gerimis, maka kami tutup je la dengan kain kanvas.

Peniaga carboot semakin bertambah dari minggu sebelumnya, tapi pengunjung yang datang agak berkurangan. Mungkin juga sebab ni masih tengah bulan, jadi orang hanya jalan-jalan tengok barang je.

Mana-mana peniaga pun pasti akan berhadapan dengan risiko sebegini, ye tak? Biasa la tu ... kadang ada turun ada naiknya. Apapun, moh kita jenjalan 'cuci mata' jap!









Setiap minggu, my kenit dan kakaknya juga tidak ketinggalan mengepau hehe. Setelah 3 buah buku komik (3 RM10) dan 2 brooch kecik (satu RM1), beg Frozen ini jadi rembatan terakhir untuk minggu ini ... hohoho!

Kalau suruh cari barang hilang, payah nak berjumpa. Tapi kalau perkataan 'Frozen' ceruk gunung pun dia boleh nampak! My kenit ni masih 'berhantu' dengan kartun Frozen, sanggup meratap merayu minta belikan. Mujur la beg ni RM5 je ... hehe. 



Last but not least, one of our customer yang very peramah! Salah satu tips pikat hati pembeli ialah kita kena ada ilmu tentang barangan yang kita jual. Bila ada ilmu, maka senang kita nak berinteraksi dan berkongsi ilmu dengan pembeli. Alhamdulillah ...benda yang dijual simple je, bekas tepak sireh. Tapi, dalam banyak-banyak orang yang datang melihat, memegang dan bertanyakan harganya, bekas tepak sireh tembaga ini akhirnya jadi milik beliau.

Terima kasih daun keladi .... minggu depan datang la lagi 😀

Thursday, July 20, 2017

Jamuan 3 in 1


Assalamualaikum!


Ada seminggu lebih lagi bulan Syawal kita, so aci la kalau aku cerita lagi pasal makan-makan raya ni kan? hehe. Kali ni jamuan kita buat 3 dalam 1 terus! Maka, jadilah jamuan perpisahan merangkap jamuan kenaikan pangkat merangkap jamuan ghayerrrr! hehe..


Untuk kenaikan pangkat dan pindah keluar dari bahagian kami, yang diraikan adalah pengarah En. tutttttt yang telah dinaikkan pangkat ke Jusa tutttt dan kini bertugas di tuttttt .... haha! Sorry boh, nak cerita details tak boleh le ... privacy der. Cerita pasal makanan boleh...nanti aku cerita penuh kat korang yek 😜

Nak tangkap gambar hiasan dalaman memang tak dapat le diknon. Simple giler hiasan aidilfitri kitaorang...hampir tiada hiasan! haha. Tapi jamuan raya wajib ada 'makanan raya' atas meja! 😋 Kekdahnya, ada yang potluck ada yang order so moh kita throwback balik makanan raya aritu.









Sebenarnya ada banyak lagi makanan, tapi yang ni je aku ada dalam henpon. Itu pun, gambar 4 makanan kat atas ni aku minta kat rakan sekerja sebagai kenang-kenangan. Sebab laksam tu memeyyyyyy sedap! Dua tiga kali gak aku menambah aritu hehe. Cocktail buah punnnnnn menyengat sedap dia! Miauuuu ... haha

Aku pun ada bawa makanan jugak, tapi lebih kepada orang order. Tuuuu roti jala ngan kari ayam le. Kul 4 pagi aku dah start 'menjala' di dapur hikhik.






Tak lengkap la raya kalau takda gambar raya beramai-ramai ye tak. Ni semua memang kaki gelak, kaki merapu kat opis. Sorang takda rasa macam duduk dalam gua la ...haha! Tapi dalam dok merapu-merapu tu, ni la pasukan srikandi yang dalam otaknya ada nombor dan kod-kod yang orang biasa tak boleh nak baca. Haaaa ... kalau sorang cuti bersalin, memang 'tempang' jugakla 2-3 bulan hehehehe 😋

Ok la, selamat hari raya!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.