ruangiklan
ruangiklan

Friday, August 11, 2017

Perbezaan Antara Sakit Jantung, Serangan Jantung & Strok


Assalamualaikum!



Penyakit yang berkaitan dengan jantung sememangnya cukup digeruni oleh semua golongan. Kalau dahulu, kita biasa dengar penyakit jantung ni hanya dihidapi oleh warga emas berusia 50 tahun ke atas. Namun faktor pemakanan, pencemaran dan cara hidup yang tidak sihat masa kini menyebabkan semua golongan masyarakat tidak mengira usia turut terdedah kepada risiko penyakit jantung.

Pun begitu, kita perlu tahu membezakan yang manakah serangan jantung dan apakah yang dikatakan dengan sakit jantung. Apatah lagi bila ia melibatkan terma yang digunakan oleh orang awam seperti kita. Biasanya, bila seseorang yang kita kenal menghidapi penyakit yang berkait rapat dengan jantung, kita akan menggunakan terus istilah "sakit jantung", sedangkan simptom dan komplikasinya berbeza.

Di hari Jumaat yang mulia ini, aku kongsikan sedikit apakah perbezaan antara ketiga-tiga jenis penyakit jantung in untuk manfaat kita bersama. Baca panjang sikit takpe kannnn 😉



Apa itu sakit jantung (heart attack)?

Sakit jantung terjadi apabila arteri dalam jantung tersumbat (blocked) menyebabkan darah yang kaya dengan oksigen tidak sampai ke bahagian tertentu dalam jantung. Jika arteri yang tersumbat itu tidak 'dibersihkan' dengan cepat, bahagian jantung yang sebelum ini menerima aliran darah yang banyak akan mula mati. Sekiranya, seseorang itu tidak mendapatkan rawatan, kerosakan akan menjadi lebih teruk. Simptom sakit jantung bermula perlahan dan  boleh berterusan sehingga berjam-jam, berhari-hari atau berminggu-minggu sebelum kejadian sakit jantung.


Simptom sakit jantung

Antara simptom-simptom yang boleh kita kesan ialah :
  • kerap pening kepala
  • sakit/tidak selesa dibahagian lengan, bahagian belakang, bahagian leher
  • sakit dibahagian dada
  • berpeluh
  • sukar bernafas
  • sakit perut hendak muntah
  • kepenatan yang teruk untuk beberapa hari atau minggu sebelum sakit jantung. Bagi wanita, gejala pedih ulu hati, batuk dan kurang selera makan boleh berlaku.

Apa itu serangan jantung (cardiac arrest)?

Serangan jantung berlaku secara tiba-tiba dan selalunya tanpa dijangka. Ia terjadi kerana kegagalan "elektrik" dalam jantung yang menyebabkan degupan jantung menjadi tidak teratur (arrhythmia). Apabila proses pengepaman terganggung, jantung tidak dapat mengepam darah ke otak, paru-paru dan organ lain. Kemudian, seseorang itu akan rebah tidak sedarkan diri dan tiada nadi. Kematian akan terjadi dalam beberapa minit sekiranya mangsa tidak menerima rawatan dengan segera.



Simptom serangan jantung

Antara simptom-simptom serangan jantung ialah :
  • pengsan ketika melakukan aktiviti sukan
  • sukar bernafas
  • kadar denyutan tidak teratur/terlalu cepat
  • selalu berasa sangat letih dan penat
  • kerap pening kepala
  • sakit dibahagian dada

Apa itu strok (stroke)?

Strok atau "brain attack" berlaku apabila saluran darah dalam otak tersumbat. Otak kita tidak boleh menyimpan oksigen, maka ia bergantung kepada aliran darah yang kaya dengan oksigen. Strok terjadi apabila otak kekurangan bekalan darah, dan apabila tisu-tisu ini tidak mendapat bekalan oksigen lebih dari 3-4 minit, ia akan mati.



Simptom strok (stroke)

Antara simptom-simptom strok ialah :
  • beberapa bahagian seperti muka, tangan, kaki menjadi lumpuh/kebas
  • kabur penglihatan secara tiba-tiba 
  • sakit/pening kepala dan badan hilang keseimbangan
  • pertuturan tidak jelas/tidak normal dan kurang difahami



Semoga dengan perkongsian ini, kita akan dapat menambah ilmu yang sedia ada tentang organ jantung kita. Di samping itu, jom kita sama-sama jaga jantung kita dengan mengubah cara hidup dan pemakanan. Amalkan cara hidup yang sihat dan jauhilah rokok dan seangkatan dengannya. Tapi kalau korang ada soalan lebih lanjut mengenai tajuk diatas, sebaiknya korang refer pada doktor atau ahli yang pakar dalam bidang ni. Aku sekadar berkongsi fakta mengenainya.

Cakap pasal jantung ni, aku teringat kat sorang pakcik sedara aku yang kami panggil Pak Ndak Atan yang telah kembali ke rahmatullah beberapa tahun yang lalu akibat serangan jantung. Arwah tidak pernah sakit jantung (setakat yang aku tahu) sebelum itu, dan berita pemergian arwah sangat mengejutkan kami sekeluarga. Semoga roh arwah ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman....al-fatihah.



sumber : www.heart.org & kkm

Thursday, August 10, 2017

Lagi testimoni Simpul Kasih Razhani

  No comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Alhamdulillah tempahan Simpul Kasih Razhani untuk bulan puasa dan raya lepas mendapat sambutan yang baik dan menggalakkan. Cuma baru sekarang aku teringat nak kongsikan di blog huhu.

Walaupun aku buat secara kecil-kecilan bukan berskala besar macam bisnes orang lain dan cuma separuh masa, tapi syukur sangat simpul kasih ni dapat diterima dan menepati citarasa mereka.


TESTIMONI SIMPUL KASIH RAZHANI



Apa lagi yang dapat aku ucapkan selain alhamdulillah dan bersyukur atas feedback dan respon dari pelanggan. Kalau ada terkurang disana sini baik dari segi rasanya dan layanan kami, kami mohon dihalalkan ye.

Sebenarnya ada beberapa lagi testimoni dari pelanggan yang tak dapat aku nak kongsikan disini. Pasaipa? Pasai aku gatai tangan pi terdelete sebelum sempat aku screenshot ...hahaha bijak kan aku😖. So yang mana masih ada dan sempat diselamatkan je la aku share kat sini huhu. 

Terima kasih yang tak terhingga pada pelanggan-pelanggan samada yang baru atau yang repeat order ngan kami. Tempahan simpul kasih sentiasa terbuka pada yang hendak menempah, cuma kena tempah awal dan bayar awal.

Akhir sekali, majulah simpul untuk yang berkasih ...ehhh hahaha!

Tata titi tutuuuuu ....!

Wednesday, August 09, 2017

Jualan Puspanita

  2 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Lepas cuti sebulan sempena Ramadan dan cuti raya, aku kembali ke meja jualan Puspanita! Ni la dia ... kalau dah kemaruk menjual, memang payah nak lepaskan peluang yang ada depan mata hehe. Mujurlah jualan Puspanita ni hanya dibuat pada minggu pertama dan keempat setiap bulan. Means, awal dan hujung bulan time orang dah gaji.



Disebabkan aku dah selalu join jualan Puspanita kat opis ni, maka diaorang tahu port biasa aku hehe. Bukan nak demand ke ape, tapi disebabkan macam-macam benda aku jual, maka kena ada ruang yang besar dan luas untuk letak jubah, beg, makanan dan aksesori lain. 

Pernah aku try amik meja kat ruang tengah lobi, tapi macam menganggu laluan orang pulak sebab beg-beg tu kena letak atas lantai. Kalau jual makanan saje bolehlah letak atas meja kan. So, depan lif jugakla penyelesaiannya hehe.





Apa yang aku jual? Semua yang korang tengok kat atas ni la kecuali jubah dan beg atas lantai aku lupa nak amik gambar hehe. Ada yang orang punya dan ada yang aku punya. Cuma yang buat aku terkilan dengan diri sendiri, ialah tiap kali ada jualan Puspanita, simpul kasih aku mesti takda atas meja! 😢

Itulah satu-satunya produk yang aku usahakan sendiri. Bukan tak teringin, tapi tak sempat! Tempahan lain sedang menunggu, jadi aku kena dahulukan diaorang punya. Apapun syukur dengan rezeki Allah, tempahan simpul kasih Razhani tak putus walaupun dah habis raya. Terima kasih atas sokongan kawan-kawan dan customer yang repeat order ngan kami. Juga terima kasih pada cik abg yang support dan bantu menyiapkan tempahan 😍





Selain aku, rakan-rakan lain turut buka meja untuk jualan masing-masing. Lobi ni tak besar mana pun, paling banyak boleh muat 6-7 meja saja. Itu pun dah kira full house dah tu hehe.

So, sekian saja cerita pada hari ini. Moga yang membaca coretan ni ceria-ceria selalu!😉

Tuesday, August 08, 2017

Satu nota seribu makna

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Satu hari ketika sedang makan, seorang lelaki datang dan meletakkan sekeping nota kecil di atas meja makan kami. Ku tenung dan baca isi kandungannya. Ternyata kita semua struggle mencari rezeki di kota besar. Tiada kisahkan rasa malu, kerana niatnya ikhlas ingin mencari sesuap nasi demi keluarga.

Macam-macam cara digunakan demi rezeki yang halal. Sekecil-kecil usaha, sekecil-kecil modal digunakan sebaik mungkin. 




Bagiku, menjual begini lebih baik dari meminta-minta. Sekurang-kurangnya ada usaha untuk memajukan diri walaupun secara kecil-kecilan. Yang salahnya ialah bila kita langsung tidak berusaha untuk mengubah nasib sendiri dan hanya mengharapkan belas ihsan dari orang lain.

Monday, August 07, 2017

10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja


Assalamualaikum!


Jika anda bekerja di pejabat, mungkin anda tidak akan dapat lari dari situasi ini. Letih ... tiada mood ... tiada semangat...monday blues dan banyak lagi! Kadang-kadang bangun pagi, terasa seperti nak teruskan cuti dan tidak mahu ke pejabat. 

Bila di pejabat, bertambah murung sebab tengok lambakan kertas kerja di atas meja seperti tidak pernah habis! Kerja dan kerja ... dan akhirnya anda stres! Tak tahu bagaimana nak enjoykan diri ketika bekerja? Mungkin 10 tips kesejahteraan di tempat kerja ini boleh mengubah mood anda di pejabat 😉




10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja

1. JAUHI SNEK YANG TIDAK SIHAT 
Seperti coklat dan keropok. Sebaliknya, tukarkan ia kepada snek sihat seperti buah-buahan segar

2. MINUM BANYAK AIR PUTIH
Selain air putih, buah-buahan seperti oren, anggur, tembiai dan epal berupaya menjadikan anda kekal hidrasi

3. LAKUKAN SENAMAN RINGAN
Atau regangan mudah untuk meredakan ketegangan otot tubuh badan

4. ELAKKAN DIRI DARI SIBUK DENGAN SESUATU KERJA DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG
Ambil mini-breaks selama 2 minit untuk bangun dan bergerak dari tempat duduk

5. JAGA HUBUNGAN BAIK DENGAN RAKAN SEKERJA
Bertegur sapa, bergurau dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain

6. PANDAI SEIMBANGKAN MASA DIANTARA KERJAYA DAN KEHIDUPAN
Jadikan masa anda di rumah adalah untuk bersantai bersama keluarga dan rakan

7. RANCANG JADUAL HARIAN DENGAN BERKESAN
Perancangan kerja yang teratur akan membuatkan hari anda berjalan dengan lebih lancar dan seterusnya mengurangkan stres

8. AMALKAN TEKNIK MINDFULNESS
Lapangkan fikiran atau meditasi bagi mengurangkan stres dan meningkatkan fokus dan produktiviti kerja anda

9. PERGI BERCUTI
Percutian membantu mengisi 'bateri' anda dengan menghilangkan stres dan mengelakkan fikiran anda daripada memikirkan soal kerja

10. SELF-AWARENESS
Berikan komitmen sepenuhnya terhadap kerja anda tapi pada masa yang sama tahu bila masanya diri anda perlukan rehat

Semoga tips-tips di atas dapat membantu anda berasa lebih selesa dan yakin ketika di pejabat sepanjang hari 😉.





Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.