ruangiklan
ruangiklan

Thursday, August 31, 2017

Merdeka 60, raya aidiladha dan sambung cuti 4hb September!


Assalamualaikum!


Dah 60 dah usia kemerdekaan negara kita yang tercinta. Apa kita buat untuk sambut merdeka? Budak-budak sekolah memang eksaited bab sambut-menyambut merdeka ni kan. Kat sekolah, ramai-ramai pegang bendera waktu perhimpunan dan nyanyi lagu merdeka sampai bergema dewan sekolah. Kalau sekolah menengah, murid-murid akan buat pentomen atau sajak atas pentas. 

Bulan ni bukan saja kita menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke 60, tapi insyaAllah kita bakal menyambut raya aidiladha esok. Cuti yang dinanti-nantikan oleh orang bandar sebab serentak dengan cuti raya aidiladha dan cuti sekolah. Jalan di KL pun tak jem macam selalu, sebab ramai yang ambil kesempatan pulang kek kampung masing-masing.


Tahniah buat Malaysia juga sebab berjaya capai sasaran 111 pingat emas malah lebih lagi dari tu! Walaupun ramai yang kecewa Malaysia gagal raih emas untuk final bola sepak malam kelmarin, tapi still kita juara Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 secara keseluruhan. Kalah dan menang adat pertandingan, masih ada ruang dan peluang untuk kita perbaiki mutu permainan di masa akan datang. 

Dan semalam juga PM umum Isnin 4hb September sebagai cuti peristiwa bagi Malaysia. Aku tak tengok tv pun, tapi cik abg yang bagitau hehe. Sambung cuti ... sapa tak mau weh hehe.  


sambutan merdeka di opis


Tak kira dimana kita berada, setinggi mana kita menggapai langit, semahal mana pun pakaian yang kita pakai, jangan di lupa tanahair tempat kita dilahirkan. Tanamkan rasa cinta pada negara dalam hati anak-anak dan bukan kebencian. Negara tidak bersalah, tapi yang bertanggungjawab ke atas negara adalah rakyat dan pemimpinnya. Pemimpin bersilih ganti tapi negara Malaysia tetap selalu dihati.

Selamat ulangtahun kemerdekaan yang ke-60 Malaysia!💗

Wednesday, August 30, 2017

Chh..Chh..Chilindo!

  3 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Tergagap-gagap nak menyebutnye ye hahaha! Apapun, aku pun dah sama dah 'terperangkap' dalam 'sangkar' Chilindo ni. Orang lain dah 'reda', aku baru nak cerita. Agak teruk juga penangan Chilindo ni ye, memula suka suki je bid sana bid sini, sekali terrrmenang pulak! Banyak pulak terrrmenang tu hehehe.

Oh, sebelum tu ini bukan entri berbayar ye. Ye, aku bayar tapi bukan dibayar hehe. 



Tengok barang-barang yang ada kat website www.chilindo.com tu boleh tahan juga menggodanya. Apatah lagi kita yang bid harga! Sapa paling tinggi dia menang. Tapi nak menang pun kena menang dengan cara yang bijak. Jangan terlampu eksaited ko bid, last-last harga tu tak berbaloi dengan kualiti barang yang ko dapat. Mau menangis tak berlagu nanti!

Tips bida (bid) barang di Chilindo

Sebelum aku bid, aku dah baca komen dan feedback dari pelanggan lain. Sebab tu untuk mengelakkan rugi besar, aku tetapkan harga yang aku nak bid untuk satu-satu barang tu. Misalnya, bawah RM5 je untuk barang kecil. Paling tinggi aku bid hanya setakat RM8+. Melainkan barang tu besar seperti basikal atau barangan elektrik baru ko boleh bajet untuk bawah RM30 pulak. Pastikan kualiti barang yang kita nak bid tu sesuai dengan nilai yang kita letak. Kalau rajin, survey dulu harga barang tu di website lain. Agak-agak ko tak boleh menang dengan harga tu, ko bagi dulu pada orang lain dan ko cuba bid sekali lagi sampai la ko berjaya dapat harga ko nak.

Ya, aku bid macam tu la. Jangan kerana kita nak sangat barang tu maka kita bid harga tinggi melampau sedangkan ko boleh beli dengan murah lagi di tempat lain. Paling penting, ko baca dulu description barangan kat bawah tu barulah ko decide nak bid ke tak atau ko rasa nilai bid ko tu berpatutan atau tak. Jangan barang dah sampai dalam tangan baru ko menangis sebab dapat tahu barang yang ko bid sampai seratus lebih tu rupanya diperbuat dari plastik! huhu.


Jam Tangan Fesyen Putih

Jam Tangan Fesyen Hitam

Super Sealer Mudah Alih

Tali Pinggang Kulit Lelaki

Set Pemutar Skru 

 GO SHOT F2 3D Telefon Pembesar Skrin

Cermin mata hitam

Cermin mata hitam-kuning

Light Brown Aviators


Ada 9 barang kesemuanya! Barang kecik-kecik je aku pilih, sebab baru first time beli kan. Tak tau lagi kualiti macam mana tu, sebab tu la aku bid rendah-rendah je hehe. Tapi pada aku, lebih baik beli banyak barang dari hanya satu dua barang je. Sebab rasa macam tak berbaloi pulak ko bid lampu suluh RM3.00 tapi kos penghantaran sampai RM8! Better ko beli banyak, tapi kos penghantaran dia tetap sama. 


Barang yang menang bid!


Total nilai kesemua barangan ni bawah RM60 termasuk kos penghantaran. Kat situ dia tulis tambah RM8 untuk penghantaran, tapi kalau ko pilih untuk COD, ko kena tambah lagi RM4 so jumlah kos penghantaran RM12. Setakat ni, 9 barang aku bid 9 barang sampai ke tangan dengan selamat.

Aku pilih kaedah pembayaran secara tunai iaitu melalui COD, sebab cara tu lebih selamat berbanding secara online. Dah ada barang depan mata, baru bayar. Kalau barang tak sampai lagi, at least duit ko tak lesap macam tu je kan haha!

Haaa banyak dah tips aku bagi ni. Yang penting, ko kena ingat kemampuan ko berbelanja. Bab kualiti nanti aku cerita hari lain k.

Okla, selamat berchilindo!

Tuesday, August 29, 2017

Jualan Merdeka di CBS Kota Damansara!


Assalamualaikum!


Port lepak kami sekeluarga setiap hujung minggu. Hari Ahad lepas, cuaca baik walaupun sebelah pagi sebelum Subuh hujan sedikit. Sepanjang pagi tu, hanya kelihatan awan Altokumulus (AC) di langit sambil ditemani bunyi jet pejuang yang sedang membuat formasi untuk sambutan ulangtahun kemerdekaan Khamis ni.



Monday, August 28, 2017

Tempahan Simpul Kasih Razhani untuk raya aidiladha

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Budak dah start cuti sekolah, ramai yang amik kesempatan untuk pulang ke kampung halaman bagi merayakan Hari Raya Korban yang jatuh pada hari Sabtu ni insyaAllah. Persiapan raya? Takde persiapan sangat nye punnn, pergi kerja balik kerja, pergi meniaga balik meniaga, menyimpul menyimpul menyimpul tu la keje teman kebelakangan ni hehe.

Mula-mula ingat takmo bukak order untuk raya korban, tapi macam tak sampai hati la pulak, sebab masa raya puasa hari tu ramai yang mengadu tak dapat merasa simpul kasih gara-gara aku tutup order awal dek kerana tempahan banyak dari tempat lain.

So, kali ni aku bukak order untuk deme-deme di opis pulak. Tapi di opis je lah! Aku tak promot online, sebab bimbang tak sempat nak siapkan. Lagi pun aku bizi ngan keje, tolong cik abg aku meniaga hujung minggu. So, yang mana terdaya oleh kudratku ... aku terima la. Untuk kawan opis pun aku amik tak banyak, yang order sekilo sekilo aku boleh hadap lagi la hehe.




Cerita pasal simpul kasih ni kan, mungkin ramai yang tak tahu  aku buat berdasarkan tempahan orang. Orang tempah baru aku buat. Aku takda simpul kasih yang readymade atau yang sudah siap sebab setiap kali aku buat inti, mesti ada yang menempah. So, memang tak sempat nak peram lama inti tu. Lagi satu, aku bukan penyimpul kasih sepenuh masa. So, korang janganlah expect tempah hari ni esok terus dapat. Dalam satu minggu, aku hanya boleh amik minimum tempahan 5kg je. Selebihnya kena bawa ke minggu depan. Pendek kata, minggu ni ko order, minggu depan la dapat sebab orang lain punya order pun aku kene siapkan jugak. Kalau aku boleh selitkan order sikit-sikit tu mungkin boleh tapi kena tengok jugak kelapangannya.

Lepas tu kan, sekarang ni banyak kes order banyak tapi tak bayar deposit dulu. Aku yang baca ni pun naik trauma. Dulu hampir nak kena macam ni. Order sampai 10kg last-last dia senyap macam tu je! Sejak dari tu, aku minta deposit dulu dari pelanggan untuk 'lock-deal'. Minta maaf la kalau ada yang tak setuju dengan cara aku ni, tapi kita semua nak win-win situation kan. Harap dapat memahami keadaan penyimpul kasih kecil-kecilan seperti kami ni huhu.

So, kalau korang nak order banyak dan nak cepat silalah tempah awal seawal 3 minggu dari tarikh korang nak ok. Tempahan simpul kasih masih dibuka macam biasa ye, cuma lepas raya lah productionnye heeee

Oh, lagi satu. Mungkin harga Simpul Kasih Razhani terpaksa dinaikkan sedikit lepas raya ni. Melihatkan harga ikan sardin dan kulit popia yang melonjak naik sejak dari lepas raya puasa hari tu, membuatkan aku tercongak-congak balik betapa tidak terkawalnya harga barangan kita huhu. Tengoklah macam mana nanti ....

Selamat Hari Raya!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.