ruangiklan
ruangiklan

Friday, September 15, 2017

Kakak nangis tengok cerita Hachiko

  7 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Buat pertama kalinya kakak tengok filem dan menangis.  Sedih ... tapi best filem ni! Cerita tentang kesetiaan seekor anjing yang tidak berbelah bagi terhadap tuannya walaupun tuannya dah mati. Filem ini adalah berdasarkan cerita sebenar yang pernah berlaku di Jepun sebelum perang dunia ke-2. 





Cerita dia start dari hari pertama Hachiko bertemu dengan Professor Wilson (Richard Gere) di stesen keretapi, dan sejak itu hubungan mereka menjadi rapat sehingga pada hari kematian tuannya. Konsep cerita ni simple dan ada elemen kelakar sikit pada mulanya, tapi bila di pertengahan mula jadi sedih terutama part Hachiko mengetahui tuannya telah tiada lagi. Tapi dia setia juga pergi ke stesen keretapi menunggu tuannya setiap hari. Ahhh sedih sangat! Kakak menangis masa part ni, pastu dia tanya kenapa sedih sangat cerita ni huhu. Dia tak tau ibu dia pun berair mata masa tu huhu.

Pastu, anak Professor tu amik dan bawa balik Hachiko ke rumah dan bela dia. Tapi hati Hachiko tetap rindukan tuannya dan ingin kembali ke stesen keretapi tu. Akhirnya, anak Professor tu mengalah dan izinkan Hachiko pergi. Part ni pun kami menangisssss!

Paling sedih masa part Hachiko setia berdiri atas batu tempat dia selalu menunggu tuan dia keluar dari stesen keretapi tu dari pagi sehingga ke trip terakhir. Dah habis hari tu, dia akan tido bawah gerabak lama dan lelapkan mata. Esoknya, dia kembali balik ke stesen bila dengar bunyi keretapi dan tunggu sehingga ke malam. Hachiko ulang alik ke sana setiap hari selama 10 tahun semata-mata kerana nak tunggu tuan dia sehinggalah Hachiko menghembuskan nafas terakhir berdekatan stesen keretapi tu. Aduhhh...menangis lagi kami dua beranak huhu. 

Sekali lagi kakak menangis masa part Hachiko mimpi tengok tuan dia keluar dari stesen keretapi dan sambut dia dengan senyuman dan pelukan. Adehh ... dengan aku sekali terbawa-bawa kesedihan tu. Dah la ibu ni hati 'tisu' air mata mudah mengalir macam air terjun kalau sedih-sedih ni. Kesian Hachiko, rindu sangat pada tuan dia sampai termimpi-mimpi.




Setianya dia menunggu tuan dia selama 10 tahun. Tapi cerita sebenar, Hachiko tunggu tuan dia selama 9 tahun dan mati pada bulan 8 Mac 1935 ☝. Sebagai memperingati Hachiko, satu tugu peringatan menyerupai Hachiko telah dibina berdekatan dengan stesen keretapi Shibuya. Tugu tu dibina setahun sebelum Hachiko mati. 

Begitulah pengakhiran bagi Hachiko. Sedihla cerita ni ... aku taknak tengok dah pasni. Tapi sebab tak pernah tengok lagi filem ni, tu yang teringin nak tau. Last-last dua beranak menangis ... hehe.



Thursday, September 14, 2017

Lampu parti dari Chilindo!


Assalamualaikum!


Dalam kotak kedua Chilindo aku ada berjaya bid lampu parti. Motif aku bid pun tak tahu la kenapa haha tapi dah terrrmenang dengan harga RM3.90, maka teruskan aje la!


gatal tangan pi bid haha!




Begini je rekabentuknya. Ringan je pun, dan yang transparent tu bukan kaca tapi plastik je. Cucuk kat soket dan menyala la dia. Nak pasang lampu parti ni ada 2 cara. Satu, guna soket tu je, cucuk kat plug dan pasang.

Dua, bukak soket kat bawah lampu dan boleh pasang terus kalau korang ada lampu jenis bulat macam ni 👇



Tadaaaa!


Petik suis lampu dan terhasillah cahaya lampu ala disko dalam rumahmu! Cahaya dalam lampu ni berpusing tau so korang akan nampak efek cahaya tu 'menari-nari' atas lantai hehe.





Not bad ... cantik kan!

Wednesday, September 13, 2017

CBS WANGSA WALK | Pengalaman join carbootsale


Assalamualaikum!

Tarikh keramat tanggal 9hb September, bermulalah episod carboot kami di sini. Wahhh kerrrramat la sangat ye haha! Walaupun kami tinggal di KL tapi ni la first time kami join aktiviti carbootsale di Wangsa Walk ni. Dekat jugakla dengan rumah kami, kalau tahu jalan dalam cepat je sampainye.

Aku try cari info kat google, kot-kot ada yang sudi berkongsi pengalaman meniaga carboot di sini tapi tak banyak yang ada. Pastu tu try cari kat facebook, kot-kot admin dia ada update aktiviti carboot setiap minggu tapi tak seaktif yang KD punya huhu. So, mujur kawan Pak Jelan ajak datang sini dan cuba untuk tengok sambutan. Fuh ... neves kita wakkkk!



Tuesday, September 12, 2017

Aku yang 'mengganas' ke ... Chilindo yang 'mengganas'?

  5 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Bungkusan Chilindo kedua telah pun selamat sampai ke pangkuan haha! Kali ni keterujaannya lebih sikit dari bungkusan yang pertama, sebab barang yang aku nak telah berjaya aku dapatkan. Lagipun, kita bid murah-murah je wak ikut bajet sendiri. Kalau dapat .. dapatla. Kalau tak berjaya, cuba bid lagi haha! Kalau ikut tips macam mana nak bid dengan selamat, insyaAllah tiada penyesalan ...gituuuu.



Dah masuk kali kedua aku beli barangan di Chilindo, tapi setakat ni tiada masalah dari segi penghantaran. Lepas checkout, ko tunggu la 3 hari dia akan update melalui sms dan call ko cakap barang on the way. Sebab tu aku suka guna COD walaupun terpaksa bayar RM12 huhu.

Dari segi jumlah barangan, alhamdulillah tiada yang tak cukup setakat ni. Lapan barang aku beli, lapan barang jugak yang berjaya sampai ke tanganku. 

Banyak barang yang aku teringin nak dapatkan dari Chilindo ni. Tapi memula macam tak yakin je nak bid, jadi kali ni bila dah yakin aku teruskan niat dihati. Ingat! yang penting kita jangan gopoh nak dapatkan barang tu cepat dan usaha untuk bid ikut harga atau target yang kita nak. Kalau korang ikut tips-tips ni insyaAllah nanti boleh repeat lagi ..opsss haha! Aku tahu banyak isu pasal chilindo ni. Baca komen dia kt fb pun dah cukup 'menggerunkan'. Tapi setakat ni alhamdulillah bagi aku.

Antara barang-barang yang berjaya aku bid di chilindo ....

Tripod Octopus 

Tripod Octopus ni senang nak amik gambar haha. Kalau suruh my kenit tu amik gambar asyik bergoyang je huhu, so ada tripod kecik ni bolehlah 'ikat' kat besi dan senang la sikit nak amik gambar apapun kan.


Pengupas Nanas

Aku pun tak tahu la kenapa aku bid pengupas nanas ni haha. Tetiba boleh menang pulak. Mujur hanya RM2.50 je harganya haha. 


Lampu Parti Mini LED


Haaaa lampu parti memula aku pun tak tau la kenapa aku bid. Tapi lepas Pak Jelan try pasang ...whoaaaaaa hou leng arrrr! Kalau nak rasa efek disko dalam umah sekali sekala bolehlah pasang lampu ni hehe.


Lampu Perkhemahan


Berbaloi gak bid lampu khemah ni. Cahanya terang dan boleh caj tenaga samada melalui tenaga solar atau elektrik.


Pembersih Vakum Kereta


Pembersih vakum kereta ni memang dah lama aku aim kat chilindo. Aku beli khas untuk Pak Jelan supaya dia boleh vakum dalam kereta dengan jayanya. Aku bid dapat harga RM13.20, kira ok la tu kan hehe.


Kotak Makanan Elektrik


Haaaa kotak makanan elektrik ni untuk aku la. Senang letak makanan dalam tu, cucuk elektrik dan panaskan. Tapi aku belum sempat nak rasmikan lagi bekas makanan ni. Tunggu la aku bawa bekal makanan nanti ye hehe.


Bekal Makanan


Bid bekal makanan ni untuk Mira, sebab dia punya bekal makanan asyik tertinggal kat sekolah. Bila bawa bekal, aku bagi dia bekal plastik putih yang transparent tu. Kesian pulak tengok muka asyik monyok je kan sebab bekal tak lawa haha. Tu la ... siapa suruh tinggalkan bekal di sekolah. Mujurlah ibu teringat terus cuba bid bekal makanan ni dengan harga hanya RM3!


Dapur Gas Satu Kepala

Dapur ni opkos untuk aku jugakla. Ingat nak gunakan untuk goreng simpul kasih aku tu. Senang boleh aku menggoreng sambil duduk atas lantai hehe. Yang ni aku bid RM25.90, paling tinggi dalam 8 barang ni. Aku memang bajet bawah RM30 pun untuk dapur ni.

So, itu je la barang yang aku berjaya bid di chilindo. Memang tiap-tiap satu barang tu aku dah target berapa aku nak bid. Bila dah dapat barang yang aku nak ni, rasanya dah cukupla kot buat masa ni hehe. Tapi tak tahu la ... di masa akan datang, kot-kot terrrrjumpa barang lain yang berkenan di hati ke ... kan kan kan 😋


Monday, September 11, 2017

CBS KD | Rezeki selepas hujan


Assalamualaikum!


Minggu ni luar biasa penatnya! Ini kali pertama kami marathon cbs dua hari berturut-turut. Pendek kata, cuti Sabtu & Ahad dipenuhi dengan aktiviti bercarboot petang ke malam dan pagi ke tengahari. Penat memang penat, tapi pengalaman baru bercarboot di satu tempat ni membuatkan kami nak pergi lagi! Kat IG aku ada share sikit gambo pada hari kejadian. Tapi kat blog nanti aku cerita penuh ye.

Minggu ni aku mulakan dengan di Kota Damansara dulu. Cuaca dari pagi memang dah 'berat' hehe. KL mendung, bila sampai KD bertambah-tambah mendungnya. Tapak carboot minggu ni full house! Seawal jam 5 pagi dah penuh tapak depan, belakang, kiri dan kanan. Pak Jelan cakap yang mana datang lambat terpaksa kereta parking luar dan bawa barang niaga je masuk dalam tapak.


Langit gelap awal pagi


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.