ruangiklan
ruangiklan

Tuesday, October 31, 2017

Program Bicara Ilmu Di Masjid Shah Alam


Assalamualaikum!


Ya Allah .. dimanakah kekuatanku untuk menatap blog ku ini haha. Ape le punya pemalas kebelakangan ni, hanya mampu satu hari satu entri je aku ni. Tu pun kalau ada cerita best nak dikongsi. Kalau takda ... aku nganga je la! hehe.

Hari ni last kakak exam. Mira dah habis semalam, dia punya happy la sebab sambung latihan untuk sambutan Hari Kanak-Kanak di sekolah nanti. Jadi dia dan kakaknya kena berlatih menari. Pastu dia dok peringat kat aku suh belikan crown atau tiara tuk dia pakai Jumaat ni. Haihh la anak ... maafkan lah keterlupaan ibu yang sokmo sokmo lupa ni huhu.


Monday, October 30, 2017

Hujung minggu di Perpustakan MPBJ


Assalamualaikum!


Dah lama kita tak berkunjung ke perpustakaan, sampaikan kakak pun dok mengulang soalan yang sama bila kita boleh pergi perpustakaan sebab kakak nak baca buku. Bukan nak menyekat aktiviti kegemaran kakak, tapi jadual padat kita sekeluarga setiap hari setiap minggu menyebabkan ibu terpaksa menangguh sebentar perancangan ke sini.

Alhamdulillah, dapat juga kakak dan adik lepaskan hajat datang melawat 'kawasan' heeeee. Masuk je dalam, masing-masing terus berlari ke rak buku untuk ambil buku cerita yang disukai. 


Friday, October 27, 2017

Batalkah senyum ketika solat?


Assalamualaikum!


Biasa mak-mak kalau ajar anak-anak solat, kita katakan pada mereka yang ketika solat kita tidak boleh makan, minum, bercakap kuat dan ketawa kerana ia boleh membatalkan solat. Lepas tu, anak-anak kita yang cerdik pandai bijaksana ni akan bertanya, kalau tak boleh ketawa kita boleh senyum tak? Siapa anak dia tanya soalan macam tu? Kalau ada, kita genggg! haha.

Memang tak boleh nak agak soalan sebegitu akan keluar dari mulut diaorang kan hehehe. Tapi, sebagai ibu kenalah siap sediakan jawapannya supaya diaorang tak keliru. Andaikata kalau bukan sekarang, mungkin satu hari nanti anak-anak korang akan bertanya soalan yang sama korang dah boleh jawab dengan yakin insyaAllah 😉

Wednesday, October 25, 2017

Minggu peperiksaan

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Dari dalam bilik riuh dengar suara dua budak kenit tu. Kita suruh dia ulangkaji matematik, tapi kedengaran seperti dua beradik tu tengah bergelak ketawa bergurau senda di meja belajar. Bila kita tanya buat ape yang riuh sangat tu, diaorg senyap kejap pastu bising balik hehe.

Minggu peperiksaan akhir tahun dah pun bermula. Serentak pulak tu dengan peperiksaan sekolah agama. So kita ulangkaji ala kadar je la. Untuk esok, paper matematik so malam ni kukuhkan balik sifir 1 sampai 12. Buat sikit soalan bahagi dan hafal formula. Untuk sekolah agama, katanya esok paper tauhid dan feqah. 

Tuesday, October 24, 2017

Bonda Rozita Ibrahim Pengasas Sendayu Tinggi & JRM | Dulu & Sekarang

  1 comment    
categories: 


Assalamualaikum!


Haluuuu! selamat hari Selasaaaa! Dah 2 minggu kita berselubung dalam kepanasan ye dak. Ni pun suhu baru 34⁰C-35⁰C, kita dah menggelupur cari aircond cari air. Kalau boleh 24 jam asyik nak beraircond je kan, apatah lagi kalau dalam rumah huhu. Apapun, pastikan korang minum air masak secukupnya ye, dan pastikan anak-anak juga cukup air dan jauhi dari bermain di luar terlalu lama terutama di tengah-tengah panas terik.

Berbalik kepada topik, tak ramai antara kita yang dapat kekalkan rupa dan bentuk badan setelah bertahun-tahun, termasuklah aku! Janganlah tertipu dengan kekurusan aku ni ahahahaha kerana kita semua sama je sebenarnya, bila makin berumur makin kuranglah tahap metabolisma kita. Ditambah pula dengan cara hidup dan pola pemakanan yang tak berapa nak teratur, so yeah ...agak payah nak kekalkan berat dan bentuk badan yang ideal huhu.

Apapun, ni cuma entri santai je ye. Setelah 4 tahun tidak bertemu, bulan lepas aku dipertemukan kembali dengan bonda Rozita Ibrahim di satu seminar dimana beliau turut menjadi salah seorang panel. 


Monday, October 23, 2017

Senarai Penuh TT Jam @ Gathering Rasmi Kelab Pengumpul Diecast Seluruh Malaysia


Assalamualaikum!


Hari tu aku dah share pengalaman pertama kali aku pergi TT JAM @ KELANA JAYA. Memang happening memang havoc! Tapi tu baru satu tempat je, rupa-rupanya ada lagi kat tempat lain. Sesuai sangat la kan sebab peminatnya pun ramai. So, kalau korang nak tahu kat mana lagi tempat korang boleh lepak sambil usha koleksi kereta diecast ni, jom baca sampai bawah!




Friday, October 20, 2017

Macam mana nak start carbootsale ni ye?


Assalamualaikum!


Kami start carbootsale masa Pak Jelan ikut kawannya berniaga di Kota Damansara. Lepas tu, sikit-sikit kami tambah dengan barangan kami sendiri sehinggalah sekarang ni. Kami takda rujukan online waktu tu, apatah lagi nak bertanya kawan-kawan sebab takda yang involve secara tetap dalam dunia carboot ni.

Masa tu tempat yang kami tahu ialah CBS Kota Damansara, walaupun jauh dari rumah tapi disitulah kami bermula dan masih kekal sehingga ke hari ini. Sebenarnya, tak susah pun nak mulakan bisnes carbootsale ni tapi since ada yang bertanya, maka hari ini aku akan kongsikan serba sedikit guide tentang bagaimana nak start carbootsale.


Thursday, October 19, 2017

Rombongan Sekolah Hazwani ke Hulu Dong, Raub


Assalamualaikum!



Minggu lepas dia ikut rombongan sekolah ke Pahang untuk program Kem Kesedaran Alam Sekitar anjuran MBPJ. Kem ini disponsor sepenuhnya oleh MBPJ dan merupakan kali pertama buat Hazwani menyertainya.

Keterujaan dia untuk menyertai rombongan sekolah bersama rakan-rakan dan cikgu menyebabkan anakku ini tidur tak lena, makan tak kenyang, mandi tak basah hehe. Dua minggu sebelum nak pergi asyik tanya pasal beg baju mana nak bawa, sampai aku pun malas dah nak jawab.

Kami dimaklumkan, dua buah sekolah di PJ terpilih untuk program kem kesedaran ini dan yang bestnya Hazwani dan kawan-kawan dapat pergi ke Hulu Dong, Raub, Pahang! Wowwww ... ibu pun tak pernah sampai lagi ke sana huhu.



Wednesday, October 18, 2017

Barang RM1 di CBS (Carboot Sale)


Assalamualaikum!


Aku selalu cakap barang kat cbs ni murah, tapi murah yang macam mana? Haa kali ni aku nak share barang yang berharga hanya RM1! Barang apa yang kita boleh dapat dengan harga semurah ini? Pada yang belum berkesempatan pergi ke sana, meh aku kongsikan sedikit ye.

Ok, memula kita cerita bab cuaca la ye. Cuaca memang ok ok ok sangat! Panas elok sampai ke tengahari walaupun ada mendung mendung sikit. 


Tuesday, October 17, 2017

Pengalaman Pergi TT Jam @ Kelana Jaya


Assalamualaikum!


Malam Jumaat lepas kitaorang lepak kat kedai mamak sehingga jam 1 pagi! Hah ko gila ape? Aku tak gila, ini memang betul-betul punya kejadian haha! Biasanya malam Jumaat aku dah siap-siap berselubung dalam selimut dengan anak-anak sambil layan movie kat rumah. Tapi malam tu aku dan Mira 'melepaskan' segala kenikmatan beristirehat semata-mata nak tengok koleksi diecast car yang menjadi tarikan pengunjung setiap hari Jumaat dan merasai sendiri kemeriahan TT JAM di sini.


sumber : google

Monday, October 16, 2017

Tempahan Simpul Kasih Razhani

  No comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Syukur alhamdulillah, tempahan Simpul Kasih Razhani masih mendapat tempat di hati pelanggan. Terima kasih yang tak terhingga pada yang sudi menempah simpul kasih dengan kami. Rata-rata pelanggan kami adalah repeat customer atau yang pernah tempah dengan kami sebelum ni.  Apapun terima kasih ya!

Tapi ada satu permasalahan yang selalu membelenggu kami sebagai pengusaha simpul kasih kecil-kecilan. Rasa serba salah bila permintaan pelanggan tak dapat kita penuhi. Terutama bila pelanggan tu sebut perkataan "mengidam"! Adehh ...! Kalau boleh setiap permintaan pelanggan tu ingin kami tunaikan. Kalau dia nak minggu ni, minggu ni jugak kami siapkan.

Tapi macam pernah kami katakan dulu, tempahan simpul kasih kami bergantung pada permintaan. Makanya, kami belum ada lagi simpul kasih yang ready stock punya. Semuanya dibuat jika ada permintaan. Maknanya, kami menekankan simpul kasih yang fresh (baru dibuat) buat pelanggan kami. 


Friday, October 13, 2017

Kami jual barang apa di carbootsale?


Assalamualaikum!



Teringat di awal-awal pembabitan kami dalam dunia carboot. Memula dulu kami jual baju lelaki dan perempuan, tudung bawal dan kasut je. Kebanyakannya adalah dari stok kami sendiri sebab niat masa tu nak kasi clearkan barang dan baju bajan dalam almari yang masih elok tapi dah tak muat untuk dipakai.

Tapi lama kelamaan kami jadi makin seronok dan sedikit-sedikit baju-baju digantikan dengan barangan lain seperti yang korang tengok sekarang ni.


Thursday, October 12, 2017

Tips Urus Duit Gaji & Bagaimana Nak Survive Sehingga Bulan Berikutnya

  2 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Gaji masuk awal semalam? Suka takkkk? Sukkkkaaaaaaaa haha! Yeaaaa siapa tak suka gaji masuk awal ye dak! Setiap kali tiba musim perayaan mesti gaji gomen akan jadi awal seminggu. Tapi ni kita nak bagitau bahagia gaji awal ni sekejap je ye. Jangan tertipu dengan 'kekayaan' yang sementara tu ye, sebab nak menunggu gaji seterusnya umpama menanti tempoh matang SSP 45 hari haha!

Yang keje swasta rasanya tak perlu bimbang, sebab pengeluaran gaji tak banyak beza setiap bulan. Ada perayaan ke takda perayaan ke sama jugak tarikh keluarnya. Tapi yang keje gomen kena cerdik sikitlah menguruskan duit gaji ni. Kena pandai belanja, simpan dan bajet untuk waktu-waktu kecemasan supaya tak menangis dibucu katil huhu.


gambar hiasan


Wednesday, October 11, 2017

Sanah Helwah Suamiku!

  2 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Hari paling istimewa dan sangat bermakna bagi seorang insan bernama Razlan, kerana pada tarikh 11 Oktober inilah suamiku dilahirkan ke dunia. Yang bestnya, jarang-jarang orang sambut birthday sama tarikh ngan tarikh gaji masuk haha. So, Itulah namanya 'langkah kanan' hehe.  

Dan tahun ini, walaupun birthday cik abg jatuh pada musim peralihan monsun, insyaAllah kita akan raikannya dalam suasana penuh kesederhanaan dan kegembiraan.


Tuesday, October 10, 2017

Seminar Jom Sihat, Cantik & Segak



Assalamualaikum!


Lama dah tak pergi kursus di luar pejabat. Bila sesekali dapat peluang begini seronok juga disamping untuk menambah ilmu. Apatah lagi kalau topik kursus tu kita suka dan bermanfaat untuk kita amalkan, dah tentu kita takmo ketinggalan kan.


Monday, October 09, 2017

Sibuk sangat ke?

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Yesss and alhamdulillah! It's going to be a hectic week from me tapi insyaAllah bisa diatur semuanya kalau ikut jadual hukhuk. Itu pasal lah cerita hari ni keluar lambat sangat hehe.

Minggu yang sibuk? Yessss ...dengan kerjanya (of course ..duh) dengan meetingnya (last minute postpone haha so tinggal lagi satu meeting), kemudian dengan hari istimewa untuk seseorang ..opss hehe. Pada hari yang sama kena siapkan tempahan simpul kasih dari repeat customer (alhamdulillah dan ommmmgeeeeeeeee!) sempat ke aku nak siapkan tu 😖

Fuh! doakan segala urusanku berjalan lancar ye kengkawan. 




 Motif tongkat pipi tu bukan ape...sebab nak sorok sikit pau pipi tu haha. Berjaya tak?

😜


Friday, October 06, 2017

Tinggi mana dah dia?

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Anak dara sulungku ... dah panjang dah dia! Ramai orang cakap, anak-anak tinggi ikut aku. Kaki panjang ikut aku. Ehemm ... tinggi je ke? comel dan manis ikut siapa? Ikut ayahnyeeeee??? Huh ... wateverrrrrrr hahaha!

"Kakak kan kuat makan", tu la jawabnye bila aku tanya kenapa lepas makan nak makan lagi haha. Mengaku pulak tu! Di peringkat umur begini memang begitulah kot yek hehe. Aku tak ingat pulak aku kuat makan ke tak masa umur 10 tahun. Yang pasti aku tak banyak 'mengembang' waktu tu cuma 'memanjang' je haha.

Anak dara sulung aku ni pun ada potensi ke arah tu nampaknya hehe. Dulu makannya memilih. Sekarang lauk apapun dah boleh masuk sikit-sikit, pedas sikit-sikit pun no hal janji makan nasi bertambah hehehe.


Thursday, October 05, 2017

Jaga-jaga! Hujan nak mai dah!

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Dua tiga hari ni langit nampak mendung je kan. Orang-orang tu dulu pernah berkata, langit mendung semacam ni tandanya ada 'orang besar' nak meninggal. Sejauh mana kebenarannya? Adakah sekadar kebetulan? Wallahualam ....

Ni dah masuk bulan Oktober, maknanya sekarang kita berada di fasa peralihan Monsun sebelum masuk ke musim tengkujuh bulan November nanti iaitu Monsun Timur Laut. So, dari sekarang kejadian hujan lebat dan ribut petir akan lebih kerap berlaku pada waktu petang dan awal malam terutama di pantai barat di pedalaman Semenanjung, pantai barat Sabah, kawasan barat dan tengah Sarawak.

Wednesday, October 04, 2017

Gelagat pengunjung di cbs!


Assalamualaikum!


Antara yang membuatkan aku selalu nak datang cbs ni ialah sebab aku suka tengok gelagat pengunjung yang datang ke sini setiap minggu. Ko boleh jumpa macam-macam jenis orang dan gelagat mereka hehe. Kalau cuaca baik dan cerah lagi ramai pengunjung lagi seronok!

Ada orang tak suka keadaan bersesak-sesak, ada orang suka. Bagi aku, aku pun tak suka membeli-belah dalam keadaan bersesak-sesak, tapi mujurlah kat cbs ni konsepnya open so memang boleh lalu lagi dan tak perlu berhimpt-himpit macam dalam mall tu kan!

Tuesday, October 03, 2017

Shawl Bendera Untuk Sambutan Penutup Kemerdekaan


Assalamualaikum!


Sambutannya bulan lepas tapi baru sekarang ibu nak cerita ye! Aku tak ingat pulak zaman sekolah dulu ada buat sambutan penutup kemerdekaan di sekolah. Tapi sekarang di sekolah rendah memang wajib buat sebagai salah satu aktiviti bulan kemerdekaan.

Tahun ni lain sikit dari tahun sebelumnya, sebab diaorang nak pakaian yang ada bendera Malaysia. Memang ramai parents yang amik inisiatif untuk jahit bendera jadi baju la, jubah la, skirt labuh la. Kreatif sangat ibubapa sekarang ni ye, syabas! Tapi ibu awak ni memang la takda inisiatif nak buat tu semua sebab maleh! haha. Maafkan ibu ye anak-anak!

Tapi bila Mira kata, pakai shawl dari bendera pun boleh bu, terus aku jadi macam ... oh ok! So, dipendekkan cerita malam tu kita gi My One Shop beli bendera dan balik umah try pakai kat Mira. 

Yang kakaknya pulak dah ada baju tshirt Merdeka cikgu sediakan. So, ibu tak risau pasal kakak. Esok pagi bersiap, my kenit Mira tu dah siap bertudung dan duduk di sofa ...


Monday, October 02, 2017

Aku duduk bandar, tapi ...


Assalamualaikum!

Hello Oktober!

Bulan Oktober adalah bulan istimewa buat kami sekeluarga setiap tahun. Sebab apa? Haa yang tu bila dah sampai masanya nanti aku citer la ye. Tapi hari ni aku bukan nak cerita hari istimewa, tapi nak cerita benda yang berlaku hari ni hehe.

Bukan niat nak menyalahkan sesiapa, sebab apa yang terjadi adalah ketentuan Ilahi. Betullah kan, macam mana baik macam mana elok pun perancangan kita tapi akhirnya Allah jua yang menentukan pengakhirannya. Kita dah setting baikkkk punya, tapi last-last terjadi benda yang tak disangka-sangka dan akhirnya berhuhu je la kita ye hehehe.

Alkisahnya ringkas je ...

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.