ruangiklan
ruangiklan

Friday, November 17, 2017

Aktiviti Pra Cuti Sekolah


Assalamualaikum!


Lagi seminggu je lagi nak cuti sekolah, memang tak sabar rasanya nak cuti panjang kan hehe. Seperti orang dewasa, kanak-kanak pun ada stres. Apa yang mereka streskan pun kita tak tau haha. Biasanya mestilah stres disebabkan hal-hal sekolah, kawan-kawan, cikgu garang dan paling nyata .... peperiksaan! hehe. Tapi berlainan sikit dengan Wani & Mira, diaorang lebih stres kepada kawan-kawan di sekolah hehe. Tang exam diaorang takda pulak mengadu, tapi tang kawan tu hampir tiap-tiap minggu gak la aku terima aduan dari diaorang haha.

Thursday, November 16, 2017

Menang Kontes NIVEA Protect & Care

  5 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Lama benor tak masuk mana-mana kontes. Entah kemana semangat itu melayang-layang, tapi bak kata orang, rezeki tak pernah salah alamat. Alhamdulillah masih ada rezeki aku dalam dunia kontes :)



Wednesday, November 15, 2017

Kidzania 'Kidz Vs Food 2.0' Kembali!


Assalamualaikum!


Zaman dulu, mak-mak kita tak bagi kita masuk dapur tolong diaorang masak, betul tak? Duduk kejap nak tengok pun diaorang akan suruh kita pergi ruang tamu tengok citer kartun atau main anak patung hehe. Tapi zaman sekarang ni, ibu-ibu sudah mula memberi peluang kepada anak-anak untuk bersama-sama didapur memasak. 

Dua-dua anakku perempuan dan sebagai ibu, aku sangat menggalakkan diaorang masuk dapur.  Setiap kali aku masuk dapur nak memasak, dia dua beradik akan berebut offer nak tolong potong itu ini, basuh beras dan lain-lain lagi. Untuk permulaan, mereka diajar untuk buat benda yang senang-senang dulu macam  basuh beras, basuh sayur, kopek kulit telur rebus, dan pukul telur. Lama-kelamaan bila Wani dah cekap sikit, aku akan ajar dia cara potong fishball. Potong fishball pun bukan guna pisau tajam tu, tapi gantikan dengan pengupas kulit kentang hehe. Tapi itu kira ok la kan, dia pun seronok nak tolong lagi.



Majlis pelancaran diserikan dengan acara memotong pulut kuning oleh En. Shahrul Nizar Ahmad bersama rakan-rakan industri yang terlibat dalam program 'Kidz vs Food 2.0'

Tuesday, November 14, 2017

Kita masih ada harapan!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Ok, this is going to be a short entry for today. Dalam perjalanan aku dan Mira ke PJ menaiki LRT, kami menyaksikan pemandangan yang cukup indah! Pemandangan indah dalam LRT yang kami naiki. Indah bukan bermaksud dalam LRT tu ada haruman bau pokok bunga atau desiran air terjun yang mengalir. Tapi pemandangan indah yang aku maksudkan adalah ... rasa timbangrasa dan keprihatinan rakyat Malaysia!

Kami dua beranak je tadi, sebab kakak kena pergi sekolah untuk latihan hari Anugerah Cemerlang dan Mira 'dicutikan'. Setibanya kami di stesen Dang Wangi, pasangan Cina suami isteri dan cucu (barangkali) mereka masuk ke dalam LRT. Tiada tempat duduk yang kosong tersedia masa tu, kerana ramai orang. Dan secara spontan kami berdua bangun untuk memberikan tempat kami kepada pasangan tu.


gambar hiasan

Monday, November 13, 2017

Dear my daughter, you have something I dont


Assalamualaikum!


Through out this 10 years of your life with us, you have shown tremendously unbelievable talents that we as parents couldn't even thought that our children would have! As our first born, you developed skills faster than your age and you love to explore new things or do it yourself to show what you can do.

I still remember your darjah 3 class teacher, Mr. Raj said to me during the Report Card Day in the Dewan Zamrud, "Hazwani ... dia sangat cepat dalam kelas. Homework dia dah siap tapi murid lain belum lagi. Dia siap request kat saya ada lagi homework tak sir, saya boring la", and we both burst into laugh. Can't believe you actually said that hahaha! Yes... you get bored easily especially when you are done with something while others still not. That's why your teacher had to give extra homework to keep you busy in the class. I remember when you came home and complained to me that there's a girl in your class who could'nt keep up in mengaji. You and your friends had finished the page while she still on the same page and ustazah will not turn to the new one until everyone has finished. So you said it was boring to wait for her. But I said that you must give her time and teach her so that she could catch up with you guys. We never leave friends behind ok.

Speaking of the topic, there's something in you that always amazes me and your father. Everytime you built/drew/wrote something, you'd come to us and show your work of art and we'd like ... wowwww! That is so beautiful sayang! Then, recently you showed us something that you made yourself. First of all, drawing is one of the skills that we (me and your father) didn't really enjoy during our childhood ... hahaha! Just to be true, I hate drawings. I hate it because I'm not good at it, especially when it comes to drawing human. I used to draw orang lidi for Pendidikan Seni and I hated it lol. 



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.