ruangiklan
ruangiklan

Thursday, November 30, 2017

Teringin sangat nak buat macam ni!

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Memang aku dah lama benor teringin nak buat macam ni. Mana-mana pemilik kereta yang suka parking macam haremmmmm, menyusahkan pengguna lain memang perlu ditegur tapi bila dah sampai tahap tegur pun tak jalan haaaa inilah ubeknyo!

Situasi macam ni memang biasa la kan. Mana-mana kita pergi pun ada je benda macam ni berlaku. Kadang kita dah fikir tuk orang lain, tapi orang lain tak fikir sama untuk kita. Dia parking ikut sedap hempedu dia je, pahit kita yang dapat! Itu pun dah cukup berlapik ayat dia bagi, 'CANTIK PARKING'. Kalau ikutkan geram mau aje spraykan kat body kereta tu, 'OTAK KAT MANA?' huhu.


Wednesday, November 29, 2017

Usia dah 35, perlukah aku merungut lagi?

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Happy belated birthday dah to meeee! Sepatutnya entri birthday kena la buat pada tarikh birthday ye dak, tapi semalam dah ada satu entri kat blog, so kita kasi peluang up hari ni ye hehe. Tarikh 28 November adalah tarikh penting seumur hidupku, dan hari ini usiaku telah menginjak ke satu lagi anak tangga.

Alhamdulillah syukur kerana aku masih berpeluang bangun pagi dan mengucapkan betapa syukurnya aku diatas segala peluang yang Allah berikan. Nikmat mana lagi yang harus aku nafikan? 

Tuesday, November 28, 2017

Ada Apa Di Flea Market Amcorp Mall Setiap Ahad?


Assalamualaikum!

Agak lama jugak kami tak beraksi di cbs. Jadi bila berkunjung ke Flea Market di Amcorp Mall ni terubat la sikit rasa kerinduan tu.

Kebetulan aku ada kerja sikit di opis minggu lepas. Dah setel kerja, aku bawa kakak dan adik jenjalan di Flea Market Amcorp Mall. Flea Market disini beroperasi setiap Sabtu & Ahad, tapi Ahad paling ramai pengunjung!


Monday, November 27, 2017

Filem lain tak boleh lawan Paranormal Activity!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Aku adalah salah seorang peminat filem-filem seram. Tapi aku selalu ketinggalan 'keretapi', orang lain dah setahun tengok filem tu, aku baru nak cari di internet. Aku lebih suka tengok secara online berbanding di panggung wayang. Kalau ada filem seram tayang kat tv, anak-anak memang tak suka tengok terutama Mira hehe. Berbuih mulut aku cakap, itu sekadar lakonan je bukan darah betul-betul pun! Tapi budak-budak biasa la ... macam kita dulu jugak kan hehe. Sebab tu, kalau aku nak tengok filem seram aku akan bagitau diaorang yang ibu nak tengok cerita seram ni! Berterabur masing-masing lari masuk bilik ... hahaha! Main masak-masak lagi best katanya! 

Baru-baru ni, aku tertengok cerita Paranormal Activity tayang kat tv. Huiii .... boleh tahan seram woo! Padahal cerita dia cuma berkisarkan rakaman video yang dibuat dalam rumah. Mira ngan kakak pun ikut sama tengok sekali huhu. Natijahnya, nak pergi tandas pun suh berteman!



Friday, November 24, 2017

Cepatnya masa berlalu!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Semalam adalah hari pengumuman keputusan UPSR. Tahniah kepada semua pelajar darjah 6 yang telah menerima keputusan semalam. Tak kisahlah apapun keputusannya, sentiasa ingat perjalanan kamu masih jauh, masih boleh diperbaiki. Janganlah mudah putus asa ok. Kamu masih boleh pergi tingkatan 1 dan buktikan yang kamu boleh buat lebih baik dari yang sekarang.

Bila kakak tanya aku dulu UPSR dapat berapa A? Telan ailio ibu nak jawab ... nak tipu ke idok haha! Ishh takdela aku nak nipu ... terus terang aku cakap "3B 1 C"! Memang atok agak marah masa tu, tapi kena redho la kan. Sekurang-kurangnya, aku masih menunjukkan minat untuk sambung belajar ke tingkatan 1. Kalau aku cakap taknak sekolah waktu tu, mau atok kasi kawin awal-awal hahaha! 

Hurmm ... semalam gambar ni lalu kat timeline aku. Comel sungguh kakak waktu ni. Umur baru 5 tahun katakan ... inesen je muka tu. Ikut je apa ibu ayah cakap. Ibu rindu sangat waktu kamu kecil kakak ... sebab ibu merasakan ibu tak cukup spend time dengan kamu dulu 😭

Thursday, November 23, 2017

Perbankan Internet Yang Lembap Bukan Bank Pilihan Saya!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!


Hari gaji sepatutnya jadi hari paling indah, tapi keindahan itu telah dicemari dengan kelembapan teknologi yang sepatutnya tidak berlaku keatas sebuah institusi perbankan yang telah beroperasi berpuluh-puluh tahun!

Dari pagi tadi sampai ke saat aku menaip ni, perbankan internet irakyat.com.my masih tidak dapat diakses! Arghhhhhh .... apekeheinye kamu ha?! Bank lain takda masalah pun nak akses time hari gaji, bakpenye kamu ni teruk bebenor dari pagi tadi sampai sekarang asyikkkkkkkkkk 'This page isn't working'!


Wednesday, November 22, 2017

Hari Anugerah Cemerlang 2017


Assalamualaikum!


Walaupun anak-anak ibu belum layak lagi untuk menduduki UPSR, tapi bila mengetahui keputusannya bakal diumum esok, ibu pun ikut sama jadi berdebar. Apapun keputusannya, moga semua ibubapa dan murid yang terlibat dengan UPSR diberikan ketenangan saat menerima slip peperiksaan. 

Bukan mudah untuk maintain keputusan cemerlang setiap tahun. Pembelajaran sekarang makin lama makin mencabar. Bukan saja mencabar untuk anak-anak, tapi untuk ibubapa juga. Kakak dan Mira pun ada 'pasang' dan 'surut' diaorang, sebab itu kami tidak meletakkan harapan yang tinggi pada anak-anak untuk score semua A. Cukuplah mereka faham dan perbaiki kelemahan masing-masing. Tapi kalau cemerlang, itu adalah bonus buat mereka dan kami sebagai ibubapa tumpang gembira.

Minggu lepas adalah hari anugerah cemerlang di sekolah diaorang. Alhamdulillah, tahun ini mereka berdua diberikan peluang sekali lagi untuk naik ke pentas menerima sijil cemerlang. Ibu ayah ucapkan tahniah pada kakak dan adik. Semuanya atas usaha kamu sendiri dan juga didikan cikgu. Tanpa cikgu, kamu mungkin takkan berada di atas pentas hari ini. Hormatilah cikgu walau dimana kamu berada. Pantang ibu kalau anak-anak kurang ajar dengan cikgu. 


Tuesday, November 21, 2017

Raikan Hari Kanak-Kanak Bersama AirAsia & Kidzania Kuala Lumpur!


Asaslamualaikum!


Happy Children's Day to all the kiddos! Baru-baru ni aku berkesempatan membawa dua orang puteriku ke KidZania Kuala Lumpur untuk bersama-sama AirAsia meraikan Hari Kanak-Kanak Antarabangsa. Sepanjang satu hari disana, banyak aktiviti dan program menarik serta menyeronokkan disediakan untuk kanak-kanak yang hadir bagi memberi peluang mereka untuk bersinar dan menjadi Allstar, gelaran yang diberikan oleh AirAsia untuk semua stafnya.


Monday, November 20, 2017

Sambutan Hari Kanak-kanak 2017


Assalamualaikum!


Dah habis exam akhir tahun, tibalah masanya untuk bergembira! hehe. Tiga minggu sebelum tu Mira dah book nak pakai crown untuk Hari Kanak-kanak nanti. Mujurlah hari tu ada ternampak crown kat kedai My One Shop (dulu Mei Meei), ha gigih la ibu ngan ayah awak membelinya. Kakak pulak masuk persembahan pentas tapi pakaiannya hanya tshirt dan seluar PJ.

Hari Kanak-kanak secara rasminya disambut pada hari ini, 20hb November setiap tahun tapi sambutan di sekolah telah pun dibuat lebih awal. Haaa seronok tengok murid-murid semua diraikan dengan pelbagai aktiviti dan permainan. 



Puas lah tu dapat pakai crown

Friday, November 17, 2017

Aktiviti Pra Cuti Sekolah


Assalamualaikum!


Lagi seminggu je lagi nak cuti sekolah, memang tak sabar rasanya nak cuti panjang kan hehe. Seperti orang dewasa, kanak-kanak pun ada stres. Apa yang mereka streskan pun kita tak tau haha. Biasanya mestilah stres disebabkan hal-hal sekolah, kawan-kawan, cikgu garang dan paling nyata .... peperiksaan! hehe. Tapi berlainan sikit dengan Wani & Mira, diaorang lebih stres kepada kawan-kawan di sekolah hehe. Tang exam diaorang takda pulak mengadu, tapi tang kawan tu hampir tiap-tiap minggu gak la aku terima aduan dari diaorang haha.

Thursday, November 16, 2017

Menang Kontes NIVEA Protect & Care

  5 comments    
categories: ,

Assalamualaikum!


Lama benor tak masuk mana-mana kontes. Entah kemana semangat itu melayang-layang, tapi bak kata orang, rezeki tak pernah salah alamat. Alhamdulillah masih ada rezeki aku dalam dunia kontes :)



Wednesday, November 15, 2017

Kidzania 'Kidz Vs Food 2.0' Kembali!


Assalamualaikum!


Zaman dulu, mak-mak kita tak bagi kita masuk dapur tolong diaorang masak, betul tak? Duduk kejap nak tengok pun diaorang akan suruh kita pergi ruang tamu tengok citer kartun atau main anak patung hehe. Tapi zaman sekarang ni, ibu-ibu sudah mula memberi peluang kepada anak-anak untuk bersama-sama didapur memasak. 

Dua-dua anakku perempuan dan sebagai ibu, aku sangat menggalakkan diaorang masuk dapur.  Setiap kali aku masuk dapur nak memasak, dia dua beradik akan berebut offer nak tolong potong itu ini, basuh beras dan lain-lain lagi. Untuk permulaan, mereka diajar untuk buat benda yang senang-senang dulu macam  basuh beras, basuh sayur, kopek kulit telur rebus, dan pukul telur. Lama-kelamaan bila Wani dah cekap sikit, aku akan ajar dia cara potong fishball. Potong fishball pun bukan guna pisau tajam tu, tapi gantikan dengan pengupas kulit kentang hehe. Tapi itu kira ok la kan, dia pun seronok nak tolong lagi.



Majlis pelancaran diserikan dengan acara memotong pulut kuning oleh En. Shahrul Nizar Ahmad bersama rakan-rakan industri yang terlibat dalam program 'Kidz vs Food 2.0'

Tuesday, November 14, 2017

Kita masih ada harapan!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Ok, this is going to be a short entry for today. Dalam perjalanan aku dan Mira ke PJ menaiki LRT, kami menyaksikan pemandangan yang cukup indah! Pemandangan indah dalam LRT yang kami naiki. Indah bukan bermaksud dalam LRT tu ada haruman bau pokok bunga atau desiran air terjun yang mengalir. Tapi pemandangan indah yang aku maksudkan adalah ... rasa timbangrasa dan keprihatinan rakyat Malaysia!

Kami dua beranak je tadi, sebab kakak kena pergi sekolah untuk latihan hari Anugerah Cemerlang dan Mira 'dicutikan'. Setibanya kami di stesen Dang Wangi, pasangan Cina suami isteri dan cucu (barangkali) mereka masuk ke dalam LRT. Tiada tempat duduk yang kosong tersedia masa tu, kerana ramai orang. Dan secara spontan kami berdua bangun untuk memberikan tempat kami kepada pasangan tu.


gambar hiasan

Monday, November 13, 2017

Dear my daughter, you have something I dont


Assalamualaikum!


Through out this 10 years of your life with us, you have shown tremendously unbelievable talents that we as parents couldn't even thought that our children would have! As our first born, you developed skills faster than your age and you love to explore new things or do it yourself to show what you can do.

I still remember your darjah 3 class teacher, Mr. Raj said to me during the Report Card Day in the Dewan Zamrud, "Hazwani ... dia sangat cepat dalam kelas. Homework dia dah siap tapi murid lain belum lagi. Dia siap request kat saya ada lagi homework tak sir, saya boring la", and we both burst into laugh. Can't believe you actually said that hahaha! Yes... you get bored easily especially when you are done with something while others still not. That's why your teacher had to give extra homework to keep you busy in the class. I remember when you came home and complained to me that there's a girl in your class who could'nt keep up in mengaji. You and your friends had finished the page while she still on the same page and ustazah will not turn to the new one until everyone has finished. So you said it was boring to wait for her. But I said that you must give her time and teach her so that she could catch up with you guys. We never leave friends behind ok.

Speaking of the topic, there's something in you that always amazes me and your father. Everytime you built/drew/wrote something, you'd come to us and show your work of art and we'd like ... wowwww! That is so beautiful sayang! Then, recently you showed us something that you made yourself. First of all, drawing is one of the skills that we (me and your father) didn't really enjoy during our childhood ... hahaha! Just to be true, I hate drawings. I hate it because I'm not good at it, especially when it comes to drawing human. I used to draw orang lidi for Pendidikan Seni and I hated it lol. 



Saturday, November 11, 2017

Monsun Timur Laut Bermula!

  1 comment    
categories: ,

Assalamualaikum!


Dah memasuki November bermakna musim tengkujuh bakal tiba. Bagi yang dah faham pattern cuaca negara kita, Monsun Timur Laut bermula November sehingga Mac setiap tahun. Bulan Oktober merupakan monsun peralihan dan bermula minggu hadapan kita akan mengalami episod cuaca hujan lebat di kebanyakan negeri di seluruh negara.

Itu bermakna kita semua kena sentiasa alert dengan perubahan cuaca yang berlaku di tempat kita. Kejadian banjir kilat boleh berlaku dimana-mana dan kita semua kena elakkan dari berada di tempat yang mudah dinaiki air. Dan please, sentiasa 'dekatkan' diri anda dengan Jabatan Meteorologi Malaysia untuk mengetahui sebarang info mengenai cuaca di kawasan anda.


Friday, November 10, 2017

Belanja & Tebus Barangan Eksklusif HAPPIPLAYGROUND Di Watsons Sempena HappiGoHoliday!

  2 comments    
categories: , , ,

Assalamualaikum!


Cuti sekolah dah nak hampir, pasti korang ada perancangan istimewa nak bawa keluarga pergi bercuti kan? Mesti dalam kepala sekarang dah terbayang-bayang pasir putih tepi pantai, ombak saling berkejaran ... haa haa nyanyi la tu hahaha!

Anyway, nak travel kenala sediakan barang keperluan yang cukup untuk memastikan percutian kita sempurna dan selesa. Setuju? Kalau setuju, meh baca sampai habis sebab aku ada berita baik dari Watsons! 


Thursday, November 09, 2017

Projek D.I.Y dua beradik

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum!


Buku teks dah setel, so kat sekolah tak berapa nak belajar dah. Tapi cikgu kakak ada ajar projek D.I.Y dalam kelas dan akhirnya projek tu dibawa balik ke rumah. Memula kami tak faham kenapa dia minta baju tshirt yang masih elok tapi dah tak digunakan lagi, rupa-rupanya dia nak buat projek D.I.Y beg baju!

Wahhh teruja ibu mendengarnya! Tapi ibu takda baju yang tak muat, baju ibu masih muat lagi so guna baju ayah je la yek hehe. Bila si kakak buat, yang adik pun eksaited nak buat jugak. Ok la, kita bagi baju sorang satu. Simple je caranya, dah pernah tengok dalam video 5-minutes craft aritu.


Wednesday, November 08, 2017

Semak Keputusan Peperiksaan Sekolah Versi Baru


Assalamualaikum!


Minggu ni minggu pulangkan buku teks sekolah. Lepas tu diaorang dah sibuk dengan Hari Terbuka dan Hari Anugerah Cemerlang. Lepas tu baru boleh cuti dengan senang hati. Mak-mak pulak ada tugasnya tersendiri ... iaitu cek keputusan peperiksaan sekolah anak-anak haha. Gitulaaaaa setiap kali anak-anak habis peperiksaan. Mak-mak pulak yang kalut nak tahu pencapaian anak-anak macam mana.

Tapi itulah lumrah kita sebagai ibu betul tak. Anak yang jawab peperiksaan, mak-mak yang eksaited nak tahu keputusannya. Sampaikan ada yang sungguh-sungguh mengharap anak dia dapat straight A's padahal budak tu baru darjah 1. Rilek mommies ... tak semestinya dapat selain A tu menunjukkan anak kita tak pandai. Yang penting mereka berjaya menjawab soalan dan tugas kita sebagai ibubapa adalah untuk meraikan kejayaan mereka menjawab soalan peperiksaan.



Tuesday, November 07, 2017

Nak Terbang Pergi Bercuti? Traveloka Ada "Make 11.11 Fly"!


Assalamualaikum!


Ish sekejap je dah nak sampai hujung tahun ye! Terasa cepat betul masa berlalu, tau-tau je dah masuk bulan November. Sekarang ni minggu peperiksaan, hujung bulan November ni dah mula cuti sekolah. Mesti korang ada perancangan bercuti bersama keluarga nanti kan! Tak kisahlah bercuti jauh atau dekat, asalkan dapat luangkan masa bersama-sama pasangan dan anak-anak di tempat-tempat menarik luar dan dalam negara.

Tapi kan, korang dah start buat tempahan ke? Kalau korang nak book hotel dan tiket penerbangan, kenalah mula dari hari ni. Lagi pun, semua mesti dah tahu kan tarikh keramat 11/11 akan berlangsungnya jualan online atau SALE besar-besaran seluruh Malaysia. Haaaa Traveloka pun akan ada tawaran menarik untuk kita semua yang nak terbang pergi bercuti melalui "Make 11.11 Fly"!




Friday, November 03, 2017

Meriahnya NIVEA Care Run 2017!


Assalamualaikum!



Hampir 2,500 rakyat Malaysia berkumpul di Putrajaya untuk menyertai NIVEA Care Run yang dianjurkan oleh NIVEA Protect & Care, deodoran yang direka khusus untuk memberi perlindungan berpanjangan pada kulit bawah lengan. Bertemakan ‘Protects What You Care’ yang juga merangkumi kasih sayang terhadap komuniti, sumbangan sebanyak RM20,000 daripada larian tersebut telah didermakan kepada Yayasan Budi Penyayang Malaysia (PENYAYANG), sebuah badan amal yang memberi bantuan kepada  rakyat Malaysia yang memerlukannya.

Thursday, November 02, 2017

Awas 5 Punca Wanita Berisiko Jadi Buta!


Assalamualaikum!

Melalui beberapa kajian klinikal yang dibuat di Universiti New York, pakar menyatakan bahawa ramai antara kita yang tidak tahu bahawa secara anggaran dua daripada tiga orang buta di dunia terdiri dari golongan wanita.

Kajian di Unviersiti of Illinois juga mendapati wanita lebih berisiko untuk menghidap glukoma yakni punca awal yang boleh membawa kepada masalah buta. Allahu ... tak dapat bayangkan jika kita hilang penglihatan ye. Hilang penglihatan bermaksud putusnya nikmat untuk melihat menggunakan mata yang Allah kurniakan pada kita. 


Wednesday, November 01, 2017

Masa Kami Untuk Kakak & Mira!


Assalamualaikum!


Jaaaaangan cakap takda masa untuk anak-anak! Jaaaaangan cakap sibuk buat itu buat ini. Sibuk tak sibuk, ko kena ada masa untuk diaorang jugak! Jangan kejam sangat, jangan dok fikir diri sendiri je. Duit boleh cari, masa ngan anak-anak kalau boleh dibeli pun ko takkan mampu beli tau!


Ni namanya amik gambar tak kena masa haha!
Mira muncung bukan sebab marah, tapi mulut dia penuh dengan roti sosej 😂

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.