ruangiklan
ruangiklan

Tuesday, November 13, 2018

Althea | Petal Velvet Sunaway & Petal Velvet Powder

  No comments    
categories: , , , , ,

Petal Velvet Sunaway SPF 50 PA+++


Assalamualaikum! Alahaiii susah bebenau nak cari sunscreen yang sesuai untuk kulit ni. Walaupun cuaca sekarang asyik hujan je, tapi bila datang teriknya, kulit wajah masih boleh terdedah dengan sinaran matahari yang membahayakan!

Kebanyakan dari kita tentu dah ada krim sunscreen yang biasa kita gunakan setiap hari betul tak. Tapi, this time saya nak share sunscreen Petal Velvet Sunaway SPF 50 PA+++ dari Althea! 



Friday, November 09, 2018

Memang Patut Mufti Tegur Tu!


Assalamualaikum! Drama-drama sekarang ni kena ada tajuk 'gempak' atau 'unik' baru boleh tarik penonton ke? Kita faham la zaman dulu dan sekarang dah tentu tak sama. Berapa kerat je drama yang dihasilkan dari idea dan olahan pengarah tu sendiri. Selebihnya 'dicedok' dari novel-novel tempatan.

Tak salah kalau nak buat drama ikut novel, ada je yang mendapat sambutan yang baik di kalangan penonton. Tapi kali ni .... hurmm.


kredit : mstar online

Friday, November 02, 2018

Style bila bergambar

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Seminggu diaorang 'bermain' di sekolah untuk minggu kokurikulum, pagi ni cikgu kongsikan gambar-gambar penyampaian hadiah. Kita pinjam gambar ye cikgu...thank you hehe.

Kedua-duanya menang hadiah tapi ibu tak pasti korang main game apa. Kakak ada cerita dia main futsal atau bola tampar dapat nombor 3. 

Tapi tu la .... cikgu share banyak gambar tadi, ibu dok tercari-cari la mana kakak ni. Dia kata akan terima hadiah tapi tak nampak gambarnya. Rupanyaaaaaaa ...dia tutup dengan sijil adehhhh .... hehe.


cer cari mana satu Hazwani

Thursday, November 01, 2018

Tiada lagi peperiksaan bagi murid Tahun 1,2 & 3 mulai 2019!


Assalamualaikum! Ingat lagi tak kita ada share entri makluman untuk ibubapa tentang soal selidik ibubapa 2 bulan lepas? Haa jangan cakap kita tak share ye. 


Kelmarin, kementerian telah pun membuat keputusan semalam bahawa mulai tahun 2019 tiada lagi peperiksaan bagi murid Tahun 1,2 dan 3. Waahhh mesti ramai ibubapa yang lega dengan pengumuman ini kan? Atau ada yang menentang?


Wednesday, October 31, 2018

Sorry, I disappointed you

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Not much talking from you this morning. I know you are sad coz your friends are going and you are not. I'm sorry coz today you are supposed to go for a trip with school friends, but I have misplaced your trip form until today and totally forgotten to pay for the trip.

Totally understood if you are mad at me. It wasn't my intention to ignore your request. I am aware of you wanting so much to go to the trip with your school friends few weeks before, but sometimes I make mistakes too. 

And I'm sorry coz I have disappointed you...





Love,
Hanim

Tuesday, October 30, 2018

Pink Box Althea Dah Sampai!


Assalamualaikum! Syoknyee bila nampak kotak merah jambu atas meja. Hilang segala penat lelah bekerja seharian hehe. Orang perempuan begitulah, kalau nampak satu-satu benda yang dia suka dan idamkan lama, itulah yang akan jadi terapi untuk dirinya ... setuju?

Minggu lepas kotak merah jambu ni sampai yeayy! Setakat ni, Althea memang efisien. Tak sampai seminggu barang dah sampai. Tambahan pula, Althea baru je lancarkan produk terbarunya maka haruslah kita mencuba ye tak!


Friday, October 26, 2018

Bayangkan Mira jadi pengawas sekolah

  3 comments    
categories: 


Assalamualaikum! Minggu lepas dia cakap mulut je. MInggu ni dia bawa balik surat offer pengawas percubaan di sekolah. 

"Ibu ... cikgu kata kalau nak jadi pengawas tak boleh datang lambat. Kena ada kat sekolah sebelum tujuh sepuluh". Kalau lambat 3 kali, tak boleh jadi pengawas"

Hahaha ... selama ni sampai sekolah pun tujuh suku, tujuh dua puluh. Kalau awak pun bangun dan bersiap lambat, memang sampai pun lambat le.


Thursday, October 25, 2018

Pageview 'Unknown Region' ni dari mana ye?

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Lamanyeeeeeee tak sembang pasal blog kan. Dulu ada gak buat tutorial blog, tapi sekarang terus sendu hehe. 

Kadang-kadang tu ada gak godek-godek tengok statistik blog ni, walaupun tak berapa nak gempak, tapi alhamdulillah boleh lah kan hehe. 

Bila tak join event, masih juga perlu berblogging. Selagi ada yang sudi nak baca dan manfaatkan cerita kita selagi itulah jari ini akan 'menari-nari' di papan kekunci. Kalau takda yang sudi nak baca, kita still menaip jugak untuk tatapan dan bacaan sendiri hehe. Dah minat macam tu la. Luar je sains, dalaman kita sastera wak! ekekeke.



Wednesday, October 24, 2018

3 Perkara Ibubapa TAK SEPATUTNYA Buat Bila Ambil Anak Di Sekolah

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Kalau ambil anak-anak balik dari sekolah, kawasan depan pagar tu adalah tempat paling sibuk selain dari tempat letak kereta berhampiran sekolah betul tak. Kadang-kadang ada ibubapa yang nak cepat, malas nak parking jauh atau takda parking langsung dan terus berhentikan kenderaan depan pagar sekolah.

Biasa tak nampak benda ni? Atau korang juga antara ibubapa yang selalu buat macam ni? Hurmm... agak-agaknya la kan, betul ke apa yang kita buat tu? Pernah terfikir tak mungkin cara kita selama ni tak berapa betul dan sebenarnya boleh menyusahkan orang lain? Pernah perasan tak?


gambar hiasan

Tuesday, October 23, 2018

Tak Suka Naik Teksi Sebab Apa?


Assalamualaikum! Isu lama yang kini jadi kecoh semula. Bermula dengan tindakan biadap segelintir pengusaha teksi di Langkawi yang dikatakan bertindak keluar ketika sesi dialog bersama Perdana Menteri sambil mengeluarkan kata-kata kesat akibat tidak berpuas hati kerana kerajaan mahu mengekalkan Grab.

Kemudian, timbullah pula isu layanan antara teksi dan Grab. Tak dinafikan ramai antara kita yang lebih selesa memilih perkhidmatan Grab atau E-hailing. Bagi kita, 2 sebab ni lah yang menjadi punca utama masyarakat dah muak dan jelak nak guna teksi sebagai pengangkutan awam:


MEMILIH TEMPAT 

TAK NAK GUNA METER

Sumber : Malaysiakini

Siapa suka cari kutu kucing?

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Harap benda ni tak terlalu pelik bagi korang ye sebab memang itulah yang saya suka buat hehehe. Siapa suka cari kutu kucing? Eh ada orang geli dengan kutu kucing ni tau tapi bukan saya hehe. Mungkin sebab saya dah terbiasa sejak saya mula-mula bela kucing tahun 1995.

Walaupun saya dah lama tak bela kucing, tapi bila jumpa kucing yang ada kutu ni saya boleh jadi gian pulak. Gian mencari kutu kucing hehe. Boleh duduk bersila dibuatnya tau! Kucing tu takkan dapat pergi mana-mana la jawabnya haha. Tambah kalau banyak sangat kutu kat badan dia tu, pastu besar-besar gemuk pulak....ishh memang takkan kulepaskan dikau wahai kutu!


Monday, October 22, 2018

Lepas kelas tambahan

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Minggu lepas adalah kelas tambahan terakhir kakak untuk tahun ini. Tahun depan dah tentu akan ada lagi kelas tambahan untuk UPSR. Bertambah sibuk la jadual kita lepas ni ye nak. Isnin sampai Jumaat dah sibuk dengan sekolah, tambah hari Sabtu kena pergi kelas tambahan pulak. Ibubapa yang anak-anaknya nak masuk Tahun 4 & 5 tahun depan kena siap siaga la ye.

Memang diakui, tahun ni kami tak berjalan sangat kemana-mana. Hari Sabtu kakak dah kena pergi kelas tambahan. Kalau takda kelas tambahan pasti ada je aktiviti dia di sekolah tu. Kalau clash dengan aktiviti lain, terpaksa batal yang tu untuk bagi laluan pada aktiviti kakak, terutama kelas tambahan atau program pembelajaran.

Sebab tu kalau kakak cuti panjang atau kakak tiada kelas tambahan ibu pasti akan berehat sepuas-puasnya di rumah! Time ni la pun ibu dapat melunjur kaki berbaring pastu tido haha. 


Friday, October 19, 2018

[VIDEO] Best pulak guna SpeedyMando ni!

  No comments    
categories: , ,

Assalamualaikum! Barang-barang Tupperware dari dulu sampai sekarang memang selalu menggugat iman. Makin lama makin hebat rekabentuk dan coraknya. Yang terbaru kita dapat tengok demo guna SpeedyMando oleh kak Mah tukang jual Tupperware kat opis ni hehe.

Barang Tupperware ni kaum hawa memang cukup suka kumpul kan. Sampai jadi bahan lawak kat media sosial kalau mak-mak beli Tupperware orang lain tak boleh usik atau guna.

Tapi SpeedyMando ni kalau dah beli tak guna, rugi sangat wak! Sebab ia banyak membantu kerja-kerja memasak kita di dapur. Lebih-lebih lagi yang suka masak banyak-banyak atau suka jamu orang. Haaa SpeedyMando ni akan memudahkan kerja-kerja menghiris segala jenis bawang, kentang, timun dan lain-lain.

Jom layan video kita!



Thursday, October 18, 2018

12 Inisiatif Terbaru Peringkat Sekolah Bermula 2019


Assalamualaikum! Sejak kerajaan Malaysia yang baru dibentuk, banyak perkara yang telah dan sedang melalui rombakan besar-besaran. Bidang pendidikan tidak ketinggalan dalam berdepan dengan perubahan ini. 


Justeru, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyenaraikan 12 inisiatif terbaru peringkat sekolah yang akan berkuatkuasa pada Tahun 2019.




Wednesday, October 17, 2018

Betulkah anak sulung suka memberontak?


Assalamualaikum! Persoalan yang hanya anak sulung boleh jawab. Tapi kalau dilihat dalam ahli keluarga ni memang yang sulung selalunya suka memberontak pun hehe. Kita anak bongsu mujur tak berapa nak aktif dalam aktiviti pemberontakan ni haha.

Anyway, anak sulung kita sejak meningkat dewasa banyak benda yang berubah tentang dia. Satu je tak berubah iaitu masih banyak tanya hehe which is good actually. Yang Mira pun sama suka banyak tanya. Kadang-kadang benda tu kita tak pernah amik tahu pun selama ni tapi bila anak tanya mesti kita kena tahu benda tu untuk jawab soalan dia tu. Haishhh ...

Back to kakak ... she's grown up now. Tak lama lagi dah darjah 6. Pemikiran dan karakternya berubah sama sekali. Dia lebih garang dan tegas ... mengenan ibunya barangkali. Ye la, macam Mira cakap, ibu ni suka marah-marah tau. Dah kalau dicakap sekali dua kali tiga kali tak melekat di hati, maunya tak dimarah!


Tuesday, October 16, 2018

Review | Eyeliner Chica Y Chico



Assalamualaikum! Minta ampunnn minta maaf ye kakak adik. Kita baru nak share pasal barangan make-up yang kita tebus dari Althea hari tu. Gunanya dah lama tapi baru hari ni ada masa nak taip story kat blog hehe.

Kita ni sebenarnya suka sangat dengan eyeliner, tapi tak suka guna yang pensel sebab setiap kali nak lukis garisan dia tu, nampak comot! So, masa nak tebus reward point hari tu kita dah target nak cuba liquid brush eyeliner di Althea dan kita jumpa One Killer Eyeliner Chica Y Chico!



Thursday, October 11, 2018

Bukan Hepatitis C tapi ....

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum! Kecik-kecik dulu mak la yang selalu ambil berat sakit pening kita. Yang teman kita pergi jumpa doktor pun mak juga. Yang letak tuala basah di dahi kalau demam panas pun mak juga la. 

Tapi bila anak-anak dah ada keluarga sendiri, duduk berjauhan maka mak dan abah la yang jaga satu sama lain. Itulah satu benda yang kita rasa sedih ... sedih memikirkan dalam usia begini pun diaorang kena pergi sendiri buat sendiri. Sebab tu kita akan sedaya upaya untuk ambil cuti temankan mak ke hospital dan berjumpa doktor.




Tuesday, October 09, 2018

Aten Ucuk!

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Alahaiiii anak buah kesayanganku ... Aten dah besor dah ye! Dulu kecik cinonet je awak, dengan mulut bak burung muncung ke depan, pipi gebol, badan debab, mata sitap haha awaklah cucu pertama dan permata hati intan payung kesayangan Atok dan Wan. 

Time awak kecik, Ucu sekolah menengah dah tapi perangai masih kebudak-budakan haha! Sebab awak la Atok rajin bawa kami pergi taman haha. Bawa awak main buaian, panjat sana sini. Atok sayang sangat kat awak Aten ... dipeluk diciumnya cucu dia ni.

Tapi bila cucu dah besor Atok sayang dari jauh je la hehe.


Friday, October 05, 2018

Jejak kasih selepas lebih 50 tahun terpisah!

  1 comment    
categories: ,

Assalamualaikum! Terharu ... sedih ...sebak bila mengenang kembali pertemuan mereka pada petang itu. Betapa lama mak menunggu saat itu hadir dalam hidupnya dan alhamdulillah doa mak dimakbulkan Allah swt. 

Dalam hidup kita ni, dari zaman kanak-kanak sampai ke tua pasti ada perjalanan kehidupan yang kita takkan boleh lupakan sepanjang hayat. Begitulah mak ... di usia yang hampir 70 tahun, akhirnya hajat mak untuk bertemu keluarga yang banyak berjasa padanya dulu tercapai. 


Dari kiri belakang : Uncle Musa, Uncle Rose, Uncle Mud, Mak & Uncle John (Zulkifli)

Thursday, October 04, 2018

Rasa macam nak lari dari KL ni!

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Berita sedih pagi ni telah viral di media tentang kembalinya ke rahmatullah keenam-enam anggota bomba yang telah lemas ketika misi menyelamat mangsa di sebuah lombong di Puchong. Innalihiwainnailaihirojiun ... salam takziah dan al fatihah buat kesemua mangsa lemas, moga ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan beroleh ganjaran yang tinggi disisi Allah swt.


Wednesday, October 03, 2018

Face painting untuk Mira

  4 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Teringin benar dia bila nampak ada orang buat face painting tu hehe. Minggu lepas kami hadir di satu majlis sambutan birthday di PJ. Kat majlis tu ada servis face painting untuk kanak-kanak, so Mira nampak macam berminat sangat nak mencubanya. Tapi dia takmo lukis dimuka sebab esok sekolah katanya hehe, so lukis kat tangan je la.

Tuesday, October 02, 2018

Benda nampak kecil tapi impaknya besar!


Assalamualaikum! Ingat tak dulu-dulu zaman kita sekolah rendah, semua murid mesti ada buku catatan kecil. Kemana saja pergi kena bawa. Masuk perhimpunan kena bawa, catit segala arahan yang cikgu beri dalam tu. Kalau ada kerja sekolah yang perlu disiapkan atau barang yang perlu dibawa ke sekolah, catit dalam buku tu juga. 

Tapi budaya tu macam dah tak wujud sekarang. Dah senang, nak senang lagi! Tangan kosong takda pegang buku atau kertas. Jangan kan kata murid-murid, perangai begini boleh pergi sampai ke orang dewasa. Masuk meeting melenggang kangkung! Pergi seminar tangan kosong. Harapkan orang lain bagi kertas dan pen untuk kita catit info. Kalau takda, takdala.

sumber : mstar

Monday, October 01, 2018

UPKK & SPM


Assalamualaikum! Bermula bulan September, anak-anak kita akan menduduki peperiksaan yang penting iaitu UPSR yang dah berakhir minggu lepas, UPKK bermula dari hari ini sehingga Khamis, SPM & STPM yang akan bermula dalam bulan November nanti.

Parents nervous tak?? tentulah nervous kan...biasalah tu anak-anak amik exam, mak pak yang lebih dramanya hehe. Tapi itulah keseronokan jadi ibubapa betul tak. Kita berkongsi perasaan tu dengan anak-anak dan dalam masa yang sama kita bagi motivasi kat diaorang untuk berusaha sebaik yang boleh, berdoa dan bertawakal.


Thursday, September 27, 2018

Zaman sekarang anak sudah pandai marah ibu!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Begitulah nasib kaum ibu di zaman ini. Zaman serba canggih, zaman semua di hujung jari. Kalau dulu mak-mak dan ayah-ayah je yang berhak marah anak, tegur anak, rotan anak. Tapi sekarang itu semua dah terbalik!

Perlukah ibu dimarahi? Perlukah mengajukan soalan seperti itu? Tak pasal-pasal ibu rasa bersalah bila Mira ajukan soalan tu pagi tadi. Terkejut ...tergamam ....terdiam. Emosi terganggu sekejap dan soalan itu tak berjawab sehingga kini.

Salahkah? salahkah akuuuuuu...????


Wednesday, September 26, 2018

Tegur selagi boleh, cegah sebelum parah!


Assalamualaikum! Tak yah tengok jauh-jauh ...tengok ahli keluarga kita sendiri sudah. Abah kite pun dulu 'galak' nak mencuba produk-produk 'kesihatan' ni. Asal ada yang keluar kat tv, dia pasti akan cuba beli sebotol. Masa dia beli sebotol, dia tak cerita kat kita. Dah berbotol-botol ambil, berbulan-bulan telan baru dia bukak cerita hehe.

Minum jus tu, dia kata serasi. Kemain bercerita betapa tekanan darah dia boleh turun, kencing manis terkawal. Tapi lepas 5-6 botol, pergi cek balik tekanan darah ... apasal makin tinggi?? Haaaa tak berhenti takat situ! Tak serasi jus ni, dia try beli jenama lain pulak. Yang famous tu laaa!



Tuesday, September 25, 2018

Kemaruk nak berbaju hujan pulak dah!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum! Macam-macam akal lah anak ibu yang nombor dua ni. Makin naik umur makin kuat dia menyakat ibu. Tapi dengan adik je lah ibu boleh bermanja pun. Adik umur je 9 tahun, tapi perangai kadang-kadang macam budak umur 4 tahun. Suka merajuk, cepat sentap pastu suka menyakat orang. Kita sakat dia, dia marah. Dia sakat kita, kita marah dia merajuk balik haha.

Dengan adik je la ibu dapat merasa ada anak kecik. Kakak dah besar, dah malu kalau ibu cium peluk segala. Adik je yang ibu boleh gigit pipi, cubit cium pipi, main peluk peluk. Kalau sehari ibu tak peluk cium dia, mula la kuar ayat offer, ibu bila nak gigit pipi mira? ibu tak cium mira lagi hari ni kan? hahaha... sayang anak-anak ibu.


Monday, September 24, 2018

Nasi goreng anak dara

  3 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Minggu ni minggu UPSR, so pada anak-anak yang mengambil UPSR, acik ucapkan selamat berjaya! Semoga tenang hati ketika menjawab soalan dan dipermudahkan ye. Anak acik tahun depan baru UPSRnya. Sekarang ni tengah sibuk dengan kelas kepung UPKKnya. Acik pun berdebar juga ni untuk UPKK bulan 10 nanti, sama-samalah doakan untuk anak acik pulak ye. Thank you!

Alahaiiii...anak masak nasi goreng pun nak citer dalam blog ka? Eh aku yang cerita ko yang panassss! hehe. Poyo tak poyo ... anak sendiri punya nasi goreng tentulah ibunya suka nak berkongsi sebagai kenang-kenangan. Walaupun ini bukan kali pertama kakak masak nasi goreng, tapi sebab dia anak Hanim, maka nasi goreng kakak mesti ada dalam blog ibu hehe.

Hurmm... sekejapan dah kakak, tau-tau dah darjah 5. Tahun depan darjah 6. Pastu Form 1 ... cepat sangat membesar ni kenapa?? 




Friday, September 21, 2018

Tukar baju di saat akhir!


Assalamualaikum! Tak sangka baju bendera yang first ibu buat untuk kakak terpaksa ditukar ke baju lain malam sebelum hari ni, hari sambutan penutup bulan kemerdekaan di sekolah pagi. Asalnya, kakak nak pakai baju kebaya, ibu pun dok mikir corak bendera macam mana yang sesuai untuk baju kebaya kakak. Maklumlah, kaedah hanya tampal tampal gitu je.

Tapi malam tadi tak sangka la last minute, kita tukar plan! Kakak tak jadi pakai baju kebaya pulak dah! Padahal hampir 80% siap dah ibu mendeko baju kebaya awak haha.


Wednesday, September 19, 2018

Cara berkesan kawal kencing manis


Assalamualaikum! Penyakit ni tak kira jantina dan umur. Orang muda pun boleh kena kalau tak berhati-hati dalam pemakanan. Kelmarin pergi melawat orang sakit, dapat tahu rupanya bacaan kencing manisnya mencanak naik 15! Orang pempuan naik 6-7 pun dah seriau dah weh, tambah kalau pempuan mengandung kan.

Memang ada banyak produk yang 'claim' boleh kawal kencing manis dan sebagainya. Tapiiiii ... seeloknya lah kan, jangan lah kita ni pemalas sangat nak kawal secara sendiri atau semulajadi. Takkan semua nak kena harap produk semata? Memang ... duit tu duit awak, suka hati awak lah kan nak belanja macam mana. Ye la ..sedangkan doktor pakar berbuih mulut nasihatkan pun tak jalan. Inikan pulak mommyblogger sendu macam kita ...huhu. 

Apapun, kita still nak kongsikan disini supaya mana la tahu terbuka hati awak semua untuk amalkan kaedah yang lebih selamat dan secara semulajadi instead of telan segala jenis mak nenek produk yang berlambak di pasaran. Bukan tak boleh, tapi selidik dulu kaji dulu dan jangan ada mentaliti yang mengatakan bahawa kita makan produk tu tak perlu senaman, melantaklah apapun tetap takkan memudaratkan. Salah konsep tu ....


sumber : fb (sharing dari Dr. Rafidah)

Tuesday, September 18, 2018

Mira diserang pepijat!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Kesian my kenit tu, dia sorang je kena. Kakak dia terselamat walaupun tido atas katil yang sama. Bila dia tanya kenapa Mira je yang kena, kakak tak kena? Menggaru juga ibu nak menjawabnya tapi mungkin kat bahagian tempat dia tidur tu yang ada pepijatnya. 

Sama jugak kesnya dengan ibu. Ibu sorang je kena gigit pepijat, padahal tido sebelah ayah gak. Ehhh tu pun nak story ke?? haha. Selalu dia gigit bawa betis. Bangun pagi tengok tengok dah berbintat merah kat situ. Tapi takda la gelembung air macam Mira kena, cuma bintat merah yang kalau digaru memang 'sedap' tapi hazab nak tunggu kesan merah dia hilang haha!


Friday, September 14, 2018

Bukti keberadaan kantor dan pabrik mesin atm serta pemilik di Kiev,Ukraine oleh team www.altrades.org

  No comments    
categories: ,

Pada 2 September 2018 top leader dari Indonesia , Singapore mengunjungi kantor pusat dan pabrik produksi atm di Kyiv. Dalam menjalankan bisnis team www.altrades.org yang paling penting adalah :
  1. Jangka panjang bahkan diwariskan dan legal compliance di Estonia, Brasil , serta Amerika.
  2. Bisa di lihat, dikunjungi serta bertemu pemilik perusahaan jadi tahu visi misinya.
  3. Pembagian profit untuk investor pasif real masuk akal dan untuk agen distributor ada komisi.
  4. Bukan money game, bukan Ponzi bukan hyip dan tidak merugikan orang lain.
  5. Tidak ada fix income atau janji-janji palsu, semua berdasarkan bisnis yang transparent.



Thursday, September 13, 2018

[VIDEO] Pencarian Juara Masterchef Puspanita Met 2018


Assalamualaikum! Minggu lepas kami main masak-masak. Tapi bukan aku masak, orang lain masak, aku tukang ambik video je hehe. Tu pun video syok sendiri sebagai tanda kenang-kenangan.

Ada 5 kumpulan yang mengambil bahagian kali ni, demi merebut gelaran Juara Masterchef Puspanita Met! Alaa bukan nak menang sangat pun, kami bertanding sekadar untuk suka-suka dan memeriahkan suasana. Kalau menang bonus la kan. Kalau tak menang still dapat makan hehe.

Melihatkan kemahiran dan bakat yang ada pada peserta yang bertanding kali ini membuatkan aku sujud syukur kerana tak masuk bertanding sama. Bukan level konfiden tu tak tinggi, tapi masalahnya ... tu la konfiden level tak berapa nak tinggi. Ehh ...sama ke tu?? haha!


Wednesday, September 12, 2018

Jangan la takut derma darah!


Assalamualaikum! Amboiii sakan bercuti 4 hari ye, mesti jauh langkah masing-masing kan hehe. Yang baru masuk kerja, selamat bekerja. Untuk anak-anak kita yang bersekolah selamat kembali ke bangku sekolah hehe. 

Minggu lepas ada kempen derma darah dekat pejabat. Memang dah lama niat nak derma darah, cuma kaki je yang tak bergerak-gerak nak ke sana. Orang kita ni jenis nak semua kena ada depan mata (maksudnya dekat) baru la nak pergi ... termasuklah aku hehe. Kebetulan Pusat Darah Negara ada buat kempen derma darah di Jabatan Kimia, memang takkan ku lepaskan la.


Friday, September 07, 2018

Soalan Latih Tubi & Set Peperiksaan Percubaan PERCUMA Untuk UPSR, PT3 Dan SPM


Assalamualaikum! Lebih kurang 2 minggu lagi anak-anak kita yang Tahun 6 akan menduduki peperiksaan UPSR. Ibubapa pun tentu rasa berdebar untuk anak masing-masing kan. Tahun depan ibu dan ayah pulak akan rasa berdebar untuk kakak huhu.

Pastinya semua pihak sedang rancak melakukan pecutan terakhir meneliti topik-topik dan soalan-soalan bersama cikgu dan rakan. Masih ada masa lagi untuk buat soalan latih tubi atau gerak gempur, insyaAllah korang boleh pecut!


Thursday, September 06, 2018

Althea Angels | Berjaya Tebus Mata Ganjaran Untuk 4 Barang Ini!

  3 comments    
categories: , , ,

Assalamualaikum! Sibuk dengan tugasan di pejabat membuatkan aku rasa macam nak terbang pergi bercuti la ni jugak! Tapi gaji lambat lagi haha, dah tu kalau dapat gaji pun kena setel banyak benda. So, kesimpulannya kena tangguh lagi la perancangan nak gi bercuti hohoho.

Tu sebab aku suka shoppingggggg! Eh shopping bukan semestinya kena guna cash atau kad kredit je ye. Tapi boleh guna point jugak tau! Tu yang kembali ceria hatiku dan rasa hidup ni rupanya taklah sekejam yang ku sangkakan haha!



Wednesday, September 05, 2018

Idea Baju Bendera | Dari Jubah Ke Gaun Bendera


Assalamualaikum! Ni kali pertama ibu terlibat secara langsung dalam pembikinan baju bendera anak-anak. Bukan senang ok! Jenuh nak mikir idea macam mana nak reka baju diaorang ni. Memula baju Mira sebab Mira nak pakai 30hb Ogos untuk sekolah agama. Konsepnya baju bendera dan menutup aurat.

Kita pun apa lagi ...google la tengok design contoh baju mak-mak lain tu buat. Adehhh ...semua pakat jahit mesin, memang la lawa elok cantik baju tu. Ibu ni apa tau ... jahit sembat reti la haha. Sekali ibu tengok ada orang share pasal tampal tampal baju ni. Haaa apo layi ... ibu pun cengggggggg!


Tuesday, September 04, 2018

Permohonan Online Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP)


Assalamualaikum! Pejam celik pejam celik dah masuk bulan September dah kita ye. Bulan ni juga bakal berlangsungnya peperiksaan UPSR untuk murid-murid Tahun 6 seluruh negara. Pada yang bakal mengambil peperiksaan, acik ucapkan selamat menjawab soalan ye anak-anak. Tenang-tenangkan fikiranmu, banyakkan berdoa dan buat yang terbaik!

Bila dah tamat Tahun 6 nanti, kemanakah anak-anak kita seterusnya? ibubapa dah ada perancangan ke untuk diaorang masuk kemana nanti? Ada yang target nak masuk MRSM, Sekolah Menengah Agama dan sebagainya. Haaa minggu lepas cikgu dalam group WhatsApp ada kongsikan laman website untuk Permohonan Masuk Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Secara Online. Korang ada dapat tak? kalau tak dapat, takpe ...kita kongsikan di sini ya. Nanti boleh share-sharekan dengan yang lain.


Monday, September 03, 2018

Sambutan Hari Kebangsaan 2018 | Baju Bendera Malaysia Untuk Mira


Assalamualaikum! Ibu rasa kan benda paling mencabar setakat ni yang ibu pernah buat dalam hidup adalah menyiapkan baju bendera anak! Ibu dah la tak pandai menjahit, masuk kelas menjahit dulu pun separuh jalan je. Tetiba anak request nak baju bendera untuk masuk pertandingan pakaian patriotik di sekolah ... mau tak tanjat mak gegirl! 

Tengok design mak-mak lain buat untuk anak masing-masing tergugat juga rasa hehe.  Macam-macam fesyen, macam-macam baju diaorang buat. Elehhh ...apa susah, hantar je kain bendera ke tukang jahit. Tu satu hal, tapi yang buatkan ibu bertukar fikiran ialah sebab bila Mira bersorak,"yeay yeayy mama buat!" Mama BUAT ok ... BUAT tu macam Mira berharap sungguh ibu yang jahit sendiri ...terus macam ... ok ibu buat la untuk mu anak. Lagipun ibu buat sendiri baru ada nilai sentimental kan. Tangkap gambar banyak-banyak dan simpan, nanti dah tua boleh tengok balik ...oohhh ini baju aku buat dulu untuk diaorang ye (hahahahaha cam hareeee imaginasiku)


Saturday, September 01, 2018

Taman Tasik Titiwangsa Ditutup

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum! So cuti tiga hari bermula semalam, korang gi mana? ada yang bawa keluarga pergi tengok wayang la, gi shopping la, jalan-jalan kat taman tasik la. 

Kat KL ni banyak taman tasik, tapi yang paling dapat sambutan ialah Taman Tasik Titiwangsa sebab ia terletak di tengah-tengah bandar Kuala Lumpur. Tapi yang syok bagi anak-anak ialah sebab kat situ boleh sewa basikal hehe.

Thursday, August 30, 2018

Parents shouldn't confuse with these two words


Assalamualaikum! FORCE or ENCOURAGE.

Being a mom for 11 years, I realize that we parents always do get confused with these two words. More often we hope that our children would be more independent and could learn something new for the benefits of their future life. But we always forget in the process of doing it we tend to force them to do it themselves rather than to encourage.

I myself is far from perfect. But, motherhood has given me opportunities more than I deserve to learn how to change my bad parenting to the less-bad one. 


Wednesday, August 29, 2018

Bila anak-anak minta ibu buatkan baju bendera ...


Assalamualaikum! Jadi ibu ni kena pandai serba serbi. Omputih kata ape ....  multitasking hohoho. Tapi ibu bab jahit menjahit ni ibu surrender awal-awal la. Memang ibu tak pandai dalam bab tu! Jahit tangan reti la ..tu pun senget benget gak sembat aku haha!

Tapiiiiiii bila anak-anak minta tolong jahitkan baju bendera sempena sambutan merdeka kat sekolah, nak tak nak ibu kena paksa diri ibu untuk PANDAI menjahit. Eh bukan guna mesin jahit pun ... jahit cara tradisional je la hehe. Jahit sembat tu reti la ...

Menjahit satu hal ...idea nak buat macam mana baju bendera satu hal lagi. Mira nak masuk pertandingan baju bendera kat sekolah agama. Pastu sambung ke pertandingan baju bendera di sekolah rendah pulak nanti. Kakak je yang nak masuk pertandingan untuk sekolah rendah. Bila tanya kenapa taknak masuk sekolah agama punya? Malu sebab ada budak lelaki kat sekolah .... macam ni la anak ibu ayah, pandai malu dah ye. Tak perlu ibu bebel panjang bab ni lagi hehe.


Tuesday, August 28, 2018

Rendang Raya Haji

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum! Macam biasa, raya haji tak jauh pun geraknya. Sehari sebelum raya pun masih bekerja lagi. Balik kerja terus singgah kedai beli daging dan bahan-bahan nak masak rendang. 

Dalam kepala ni ada dua benda je ... rendang daging dan nasi himpit. Apa barang raya takda makanan raya ye tak hehe. So, petang tu 'berperang' la aku kat dapur. Mira tengok cam pelik je ... nape ibu nak susah-susah nak masak rendang tu? Takyah la masak. Dah nama pun raya anakku ...kena la ada lauk sikit atas meja di pagi raya. Kalau kat kampung takda makna la ibu nak masak hehe. 

Dia makan sungguh rupanya rendang daging aku masak hehe. Ingatkan tak suka ...sebab pedas la, ada bawang la blablabla. Ni elok pulak dia bedal sama ngan kakak dan ayahnya. Tapi rendang tu tak pedas pun sebenarnya haha!


Monday, August 27, 2018

Soal Selidik Ibubapa | Kajian Keperluan Perlaksanaan Peperiksaan Bagi Murid Tahap 1



Assalamualaikum! Minggu lepas cikgu kelas Mira ada kongsikan mesej di group WhatsApp kelas Mira tentang kajian soal selidik mengenai perlu ke tidak diadakan peperiksaan untuk murid-murid Tahun 1, 2 & 3. 

Ye la ... peperiksaan ni pun satu isu besar juga dikalangan ibubapa dari dulu lagi. Ada ibubapa yang kesian tengok anak-anak dari darjah 1 dah kena 'tekan' dengan peperiksaan di sekolah. Dari awal lagi, diaorang dah kena study hard untuk dapat markah tinggi untuk setiap subjek. Tu belum kena tekan lagi dengan ibubapa yang berkeras nak anak-anak dapat cemerlang di sekolah setiap kali peperiksaan. Kalau keputusan gagal atau kaler merah, mula la balik kena bebel sebab banyak main di sekolah.


Hazwani perlu guna pencuci muka, tapi yang mana satu?

  1 comment    
categories: ,

Assalamualaikum! Budak umur 11 tahun zaman dulu dengan budak umur 11 tahun zaman sekarang mana sama. Darjah 5 tahu apa ...tahu main berlari sana sini sampai mak jerit suruh balik. Muka berminyak ke, kusam ke, berjerawat ke peduli hape! Sental je dengan sabun buku tu ha, basuh ngan air ...siap! Itu ibu le tu hehe.

Bila anak sendiri tanya minta bila boleh pakai itu (pencuci muka), ibu macam ...ha? apa dah jadi ngan budak darjah 5 sekarang? haha! Adehhh ... cepat nau kakak membesar ni. Baru darjah 5 kotttt ...! 

Tapi tu la ... kakak dan ibu mana sama. Kita matang pun tak sama. Kakak sekarang berfikir macam orang dewasa padahal sekolah rendah lagi. Ibu masuk tingkatan 1 pun masih kebudak-budakan ....apatah lagi nak memikirkan tentang muka berminyak atau jerawat huhu. Dah masuk tingkatan 3 .... haaaa baru terhegeh-hegeh nak masuk ke dalam dunia kecantikan wanita. Barulah usha mak ngah (kakak ibu) pakai apa hari-hari untuk cuci muka, bagi muka licin putih berseri. 


My baby is a big girl now

Friday, August 24, 2018

Top 10 Things You Shouldn’t Make a Kid Do

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum! Sometimes, parent cross an invisible line in the upbringing of the children, making a little person do things that were prohibited several days ago. However, if the grown-up person can distinguish situations and determine the necessity of this or that action, a kid isn't able to do that yet. There is a list of things you shouldn’t force your kid to do.


Thursday, August 23, 2018

Cita-cita dia dikala usianya 11 tahun ...

  2 comments    
categories: 


Assalamualaikum! My anak dara sulung ni baru lepas habis trial UPKK. Lepas tu hidupnya sibuk dengan program di sekolah dan kelas tambahan. Tapi itu tak menghalang dia dari mengadap Mobile Legend  yang menjadi kepeningan ibu sekarang ni. 

Nak kata tak bagi dia main, memang ibu tak bagi pun. Yang bagi tu ayahnya, sebab tu dalam handphone ayahnya je yang ada game tu. Dalam handphone ibu ...sorrryyyyy no way! Mujurlah ibu dah tetapkan dari awal lagi yang diaorang hanya boleh ngadap phone hari Sabtu & Ahad je. Itu pun petang Jumaat handphone ayahnya dah terlepas ke tangan dia!


Muka kakak kena 'conteng' sempena perasmian sambutan 
kemerdekaan di sekolah hehe

Tuesday, August 21, 2018

Aiskrm pertama kakak

  3 comments    
categories: 

Asalamualaikum! Sebagai seorang anak yang mempunyai curiosity yang tertinggi, kakak akan berasa puas hati bila dia dapat mencuba sesuatu eksperimen tu sendiri. Lebih-lebih lagi kalau bahan-bahan yang diperlukan sangat mudah didapati dan mampu milik hehe.

Dah banyak minggu dia dok 'menyanyi' di telinga ibu nak cuba buat aiskrim sendiri di rumah lepas percubaannya buat dalam kelas sains berjaya! So, dengan bersemangat dan penuh yakin bahawa ibu akan bersetuju untuk membenarkan dia buat sendiri eksperimen tu, dia pun minta bahan-bahan yang diperlukan.

Sonang jo nak buek aiskrim ni ruponyo! Dia perlukan esen vanila, sebungkus ais, gula, susu kotak, garam dan tenaga untuk menggoncang!



Monday, August 20, 2018

Semangat Merdeka


Assalamualaikum! Fuh! berkurun lama kutinggalkan 'sawang' di blog ni. Bukan takda cerita nak dikongsikan tapi masa asyik tak cukup memanjang. Kakak baru je lepas habis trial UPKK. Yang adik pulak baru lepas sibuk menghias kelas dengan bendera jalur gemilang.

Cakap pasal bendera ni, rasanya ada 5 ke 6 helai bendera dah dia borong untuk hias kelas. Tapi separuh tu guna duit kelas dia la, yang separuh lagi ibu belikan. Tahun ni adik cakap dia nak dapat hadiah untuk kelas tercantik sempena sambutan merdeka kat sekolah agama. Dia takmo bagi kelas Syafie & Hambali menang, so dia nak beli bendera banyak-banyak gantung kat dalam kelas hehe.

Minggu lepas ustazahnya hantar gambar, memang cantik la kelas dia. Bendera kat tingkap, kat siling, kat atas meja semua tempat ada! Rajin pulak ustazah melayankan anak-anak muridnya kan. Ibubapa terharu sangat ... terima kasih ustazah!



Tuesday, August 07, 2018

Althea's Real Fresh Detoxer Skin | Rose atau Green Tea?


Assalamualaikum! Bergelumang dengan kerja yang tak pernah habis di pejabat 8 jam sehari, 5 hari seminggu membuatkan diri ini tak cukup rasa kasih sayang huhu. Tapi kasih sayang itu kembali bila saya dapat parcel berwarna merah jambu minggu lepas! The one and only thing I've been waiting for is here!

No one can resist when it comes to Althea right!



Thursday, August 02, 2018

Selagi terdaya menahan, takmo jumpa doktor!


Assalamualaikum! Sekarang pakej selsema dan sakit kepala. Setakat selsema saja, insyaAllah tanpa ubat boleh bertahan lagi. Tapi semalam dia 'naik' kat kepala sampai satu keje pun tak jadi! Akhirnya, aku tumbang juga di pertengahan jalan cerita Andainya Takdir 2 episod 19 hehe akibat telan ubat selsema.

Dia tak boleh terlampau sejuk atau terlampau panas sangat. Kalau melampau ... mula la srettt sretttt hidung ni. Ditambah pulak resdung huhu. Bila selsema dan ada resdung, menjadi-jadi dia punya gatal! Terasa seperti nak gonyoh-gonyoh je hidung, tapi tak berani la huhu. Kang melecet berdarah lagi panjang cerita.


Tuesday, July 31, 2018

Terbang bercuti dengan Malindo Air



Assalamualaikum! Masa first time dengar nama Malindo Air ni, korang ada tertanya-tanya tak, ni company kapal terbang dari mana? Nama macam Malaysia, eh macam Indonesia pun ada. Konfius sikit kan?


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.