Powered by Blogger.

Friday, December 28, 2018

Stay Fresh Body Sparkling Mist Wangian Penuh Kelembutan

Friday, December 28, 2018 0 Comments

Assalamualaikum!


Bak kata orang, wanita dan minyak wangi berpisah tiada. Tapi zaman sekarang tak kira lelaki atau wanita kalau nak keluar rumah mestilah nak berbau wangi dan segar kan. Jadi tak hairanlah kalau permintaan terhadap produk minyak wangi sentiasa tinggi di kalangan kaum wanita khususnya.

Thursday, December 27, 2018

Pore Purifying Serum Cleanser Membersih 2 Dalam 1

Thursday, December 27, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! 


Memiliki kulit jenis berminyak menjadikan saya lebih berhati-hati dalam memilih produk pembersih wajah. Tersilap langkah, pasti akan memburukkan lagi keadaan. Sejujurnya, sebelum ini saya hanya menggunakan makeup remover dan pembersih wajah yang berasingan.

Namun, ini kali pertama saya berjumpa dengan Pore Purifying Serum Cleanser yang bertindak sebagai cleanser dan serum dalam satu botol!

Monday, December 24, 2018

Friday, December 21, 2018

Budak yang selalu aku dukung dulu, kini dah jadi suami orang!

Friday, December 21, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! 

Terimbas kembali kenangan terindah waktu duduk di Cheras lebih kurang 29 tahun yang lalu. 
Lebih tepat lagi Flat Sri Kota, Bandar Tun Razak. 
Walaupun indah tapi banyak yang aku tak boleh nak ingat sebab masa tu aku kecil lagi, baru sekolah tadika. 
Nak masuk darjah 5 baru pindah ke rumah sekarang.

Antara yang aku ingat, ialah main kat kebun jiran depan blok.
Tapi sekarang kebun tu dah jadi Highway Loke Yew hahaha.
So setiap kali aku lalu situ, aku akan nampak rumah lama aku blok 92.
Zaman dulu, kengkawan aku adalah anak-anak jiran satu blok. 
Yang empunya kebun ni adalah salah satunya.
Aku bukan setakat berkawan dengan diaorang, tapi aku suka sangat layan adik diaorang yang kecil sekali.

Anak bongsu...time tu kemaruk nak ada adik.
Tu yang aku suka sangat layan anak-anak jiran yang masih kecil atau baby.
Termasuklah adik kepada kawan aku ni hehe.
Nama dia Syafiq..aku tak pasti umur dia masa tu.
Tapi dia baru nak boleh berjalan kot.
Sukaaaa sangat main ngan dia, layan dia, jaga dia.
Sampai kakak-kakak dia pun tahu aku suka budak.

Kehulu kehilir aku dukung dia.
Layan dia bermain.
bagi dia botol susu haha.
Pendek kata, aku gi rumah dia nak layan bermain ngan dia je.

Dah la tu...panjang sangat ceritanya haha!




Wednesday, December 19, 2018

Keputusan UPKK Hazwani

Wednesday, December 19, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! 

Eh berdebor jugak lah bila nak semak keputusan dia semalam. 
Kat group WhatssApp ramai parents dah tanya dari pagi boleh semak ke tak secara online
Ada juga yang komplen akses ke laman web tu tak boleh dibuka. 
Ye la...keputusan keluar serentak, memang ramai la yang cuba nak semak secara online, tak heranlah kalau tersekat-sekat atau takleh masuk.

Tapi semalam aku cuba juga semak secara online
Alhamdulillah boleh tengok keputusan ... fuh! 
Sebelum tu terkenang pada jawapan kakak bila aku tanya kakak target boleh dapat berapa A nanti. 
Dia jawab,"insyaAllah...8A ma". 
Huihh konfiden nau!

Dia konfiden, kita serabut perut haha! 
Betul ke tak anak aku ni huhu. 
Kang kalau dapat lain dari yang ditarget, sedih ke dia? 
Ibu ni dah la tak pandai memujuk.





Sejak dari darjah 1, setiap kali lepas exam aku akan tanya ok ke paper arini, boleh jawab?
Dan jawapannya dari darjah 1 sampai sekarang ... "ok".
Tapi kadang-kadang dia cakap boleh jawab, tapi result dia 'kelaut' juga hehe.
Tu yang buat ibu berdebor menunggu keputusan UPKK ni.



Monday, December 17, 2018

[Video] Unboxing Hadiah Hari Lahir Dari Althea!

Monday, December 17, 2018 0 Comments


Assalamualaikum! Happy brithday to meeee! Walaupun birthdaynya dah lepas, tapi happynya terasa sampai sekarang sebab baru je terima hadiah besarrrrr dari Althea! 

Sebenarnya, Althea ada umum untuk bagi rewards pada semua #AltheaAngels sebagai hadiah bagi meraikan ulang tahun hari lahir setiap bulan. Kebetulan bulan November adalah bulan kelahiran saya, maka saya dapat point untuk tebus hadiah yang saya nak di website Althea

Bahagia kan!


Thursday, December 13, 2018

My Top 10 Must-Have Items From Althea!

Thursday, December 13, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! I have known Althea since their 1st year in 2016 and I just can't believe they have been doing so great since then until they become one of the most established and well-known K-beauty brand in South East Asia and Malaysia particularly!

I must admit I began to indulge myself into this beauty and skincare products like seriously since I first knew about Althea. Though I'm not categorized as a beauty junkie but Althea's product sincerely has helped me to improve my skin and make me more discipline in my skincare routine lol.


Wednesday, December 12, 2018

Jom Bayar Saman, Dapat Diskaun Sehingga 50%!

Wednesday, December 12, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Hujung tahun memang banyak nak pakai duit kan. Nak kena bayar sana, nak bayar sini. Yang ada anak sekolah, nak kena stenbai duit untuk sekolah pulak. Tapi kalau kena saman tetap kena bayar jugak kan.

Saya sekadar berkongsi info, kalau korang ada saman kenderaan yang belum dilunaskan lagi korang boleh bayar bulan ni sebab diaorang ada bagi tawaran diskaun sehingga 50% bagi semua saman trafik terpilih mengikut terma dan syarat sempena Hari Bertemu Pelanggan IPD Petaling Jaya 



Monday, December 10, 2018

Bantuan Pendidikan Untuk Ibubapa Yang Ada Anak Sekolah Rendah/Menengah

Monday, December 10, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! BERITA BAIK UNTUK IBU BAPA YANG ADA ANAK SEKOLAH

Bantuan pendidikan untuk pelajar pra sek/tadika/sekolah rendah dan sekolah menengah akan DIBUKA mulai 11 Disember/Selasa ini. 

Semua permohonan hanya melalui online  di laman web Zakat Selangor, www.zakatselangor.com.my. Permohonan  hanya boleh dibuat mulai 11 Disember sahaja. 



Friday, December 07, 2018

Mengenang kembali tempat mencari rezeki

Friday, December 07, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Ya Allah...rindunya pada tempat ni! Tempat kami sekeluarga mencari sesuap nasi sebuku roti secawan teh setiap hari Ahad. Cabaran meniaga carboot suatu masa dulu kini tinggal kenangan. Walaupun dah lama tak join kawan-kawan lain di tapak cbs Kota Damansara ni tapi kerinduan tu masih ada.

Cabaran tu tetap ada, tapi kami teruskan juga sebab minat dan niat nak cari rezeki halal. Seronok jangan cakapla, barang laku sikit pun kita dah rasa lega sangat. Memula dulu meniaga sebab nak let-go barang sendiri je, tapi lama-lama rasa seronok tu datang, mula la 'ketagih' nak masuk tapak setiap minggu menyebabkan kami gigih cari barang untuk terus buka tapak kat sini.



Thursday, December 06, 2018

Shopping Di Ezbuy Berbaloi Sebab Ada PRIME MEMBERSHIP!

Thursday, December 06, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Rasanya semua orang dah familiar dengan online shopping kan. Zaman sekarang kaedah online shopping atau membeli belah atas talian lebih diutamakan, terutama untuk mereka yang tiada masa nak membeli-belah secara konvensional.


Lagipun membeli belah atas talian lebih mudah, menjimatkan masa dan kos. Tak perlu nak bersesak-sesak dengan orang ramai. Kita pilih barang yang kita nak beli, klik, buat bayaran dan tunggu je barang sampai depan pintu!


[VIDEO] Sepakan penalti gagal, Malaysia Ke Final AFF Suzuki 2018

Thursday, December 06, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Bagai nak pecah jantung tengok perlawanan bola separuh akhir semalam antara Malaysia dan Thailand. Walaupun separuh masa pertama kita dapat samakan kedudukan dengan Thailand dengan jaringan cantik oleh Syahmi Safari, namun Thailand dapat juga mengatasi kita bila membuat jaringan kedua selepas itu. Lagi seram bila Malaysia kena layang kad kuning kedua! Semuanya gara-gara bola terkena tangan pemain kita. Namanya siapa dah lupa pulak hehe.

Dah la kena layang kad kuning kedua, kena pulak keluar padang, pasukan lawan dapat sepakan penalti! Adehhh .... bertalu-talu kena 'penampar'! Rasa nak tampor juga muka pemain yang menjadi punca pasukan lawan dapat penalti tu hehe. 



Wednesday, December 05, 2018

Kawasan ini diserang wabak DENGGI!

Wednesday, December 05, 2018 0 Comments




Assalamualaikum! Hurmm musim 'dia' dah datang! Bila hujan, panas, hujan, panas tak menentu beginilah yang akan terjadi di kebanyakan kawasan perumahan. 

Baru-baru ni poster amaran ni dilekatkan di dinding blok, maksudnya kawasan wabak denggi telah 'menyerang' kawasan sekitar. Sebelum ni pun kawasan Ampang memang dah banyak kali dapat amaran serangan wabak denggi.

Thursday, November 29, 2018

Hadiah simple dari anak-anak boleh cairkan hati ibu!

Thursday, November 29, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Betapa mudahnya nak amik hati seorang ibu kan. Tak semestinya hadiah mahal, tapi kalau anak bagi kita amikkkk. Tak semestinya makan di restoran mahal atau hotel tapi kalau anak nak belanja kita kata okkkkkk .... haha!

Tapi sekarang anak-anak kecil lagi, masih di bangku sekolah rendah. So hadiah apa yang rasa-rasa diaorang boleh beri pada ibu? 


Dari kakak, takda huruf 'R' tapi faham kan haha!

Wednesday, November 28, 2018

Kasut Sekolah Hitam Wajib Tahun 2021

Wednesday, November 28, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Ada ke ibubapa yang dah start beli kelengkapan persekolahan anak-anak? Dah tentulah kasut sekolah termasuk dalam senarai kan. Hari tu kan menteri dah umum pemakaian kasut hitam di sekolah kan. So, kena beli kasut hitam atau kasut putih?


Tuesday, November 27, 2018

Cukup tempoh 2 tahun jadi AJK PIBG!

Tuesday, November 27, 2018 0 Comments




Assalamualaikum! Hohoho ... kejap je masa 2 tahun berlalu. Kini berakhirlah sudah tanggungjawab yang digalas sebagai ajk pibg. 

Tapi cukuplah 2 tahun tu sebagai ajk pibg. Takmo dah sambung haha! Bagilah peluang pula pada ibubapa lain yang mungkin ada buah fikiran dan idea untuk disumbangkan. Tak dinafikan banyak kenangan bersama dengan rakan ajk yang lain sepanjang 2 tahun ni. Kagum dengan semangat dan sumbangan mereka yang bersungguh-sungguh mencari dana untuk sekolah.

Monday, November 26, 2018

Althea | Milk Peel Cream Mask

Monday, November 26, 2018 0 Comments


Althea Milk Peel Cream Mask

Assalamualaikum! Bila kita perlukan sesuatu untuk 'manjakan' wajah selepas seharian sibuk dengan kerja di pejabat, saya hanya fikirkan satu je ... mask

But mask saya kali ni agak berlainan sedikit dari mask biasa yang saya gunakan sebelum ni. So boleh dikatakan this is my first experience la hehe.

Bukan badan je kita nak rasa fresh dan sihat, Muka pun nak kena freshThat's why bila saya dapat mask terbaru dari Althea, iaitu Milk Peel Cream Mask saya tak tunggu lama untuk mencubanya.

Thursday, November 22, 2018

Hari Anugerah Cemerlang | Sekolah Rendah Agama

Thursday, November 22, 2018 0 Comments


Assalamualaikum! Tahun ni merupakan tahun pertama kakak naik atas pentas terima hadiah. Setelah 5 tahun belajar, alhamdulillah merasa juga kakak ye. Adik pulak tahun kedua tahun ni, syukur juga untuk my kenit sorang lagi tu. Bukan tak percaya dia boleh cemerlang, tapi masa minggu peperiksaan aritu ada isu sikit dengan dia hehe.

Isunya...

Wednesday, November 21, 2018

[Video] - Unboxing My Althea's Milk Peel Cream Mask

Wednesday, November 21, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Haloooooo ... it's unboxing time! Since kotak pink kita ni dah sampai sejak dari minggu lepas, baru sekarang la kita boleh share the video with you here. Sorrrrryyyyyy .....!

Anyway, memang saya ternanti-nanti sebab kali ni saya berpeluang cuba Milk Peel Cream Mask dari Althea! Biasa pakai mask kannnn. Tapi kali ni, Althea bagi cuba cream mask yang diperkayakan dengan AHA, BHA & susu yang bergabung untuk memberikan tekstur kelembapan disamping membuang sel-sel kulit mati dan mengecilkan liang pori di wajah.



Tuesday, November 20, 2018

SSPN-i untuk anak-anak ibu

Tuesday, November 20, 2018 0 Comments



Assalamualaikum! Alhamdulillah urusan sspn-i untuk anak-anak ibu dah selesai. Akhirnya mereka ada akaun tabung pendidikan sorang satu. Ibu dah lama target nak buka akaun sspn untuk anak-anak sejak dari mereka darjah 1 lagi, tapi apapun syukur sekarang mereka dah ada.

Monday, November 19, 2018

Mandian Segar No.1 Untuk Keluarga Dari Dettol Profresh!

Monday, November 19, 2018 0 Comments



Assalamualaikum! Mungkin ini cliche, tapi tahu tak pemilihan jenis mandian yang sesuai adalah sama penting juga seperti kita memilih jenis pencuci muka yang betul? Atau korang main pilih je setiap kali membeli? Mestilah tak kan! 

Sepertimana kita memilih produk penjagaan wajah, begitu jugalah kita kena pandai memilih untuk produk pembersihan diri seperti mandian dari Dettol Profresh ni. Saya tahu jenama Dettol memang dah lama established di kalangan pengguna di Malaysia. Tapi kali ni saya nak share yang Dettol dah lancarkan produk mandian shower gel yang terbaru iaitu Dettol Profresh!

Friday, November 16, 2018

Hari Anugerah Cemerlang | Sekolah Rendah

Friday, November 16, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Alhamdulillah tahun ni anak-anak ibu masih berkesempatan naik atas pentas terima anugerah. Ibu bangga bukan kerana semata-mata anak-anak ibu cemerlang di sekolah. Tapi ibu bersyukur dan berterima kasih pada Allah kerana kurniakan nikmat ini pada anak-anak ibu dan ibu hanya tumpang gembira dengan kejayaan mereka.

Semalam adalah hari besar bagi anak-anak ibu. Tiada kata-kata yang lebih indah dapat ibu berikan melainkan ucapan tahniah dan syukur kerana dengan izinNya, kakak adik cemerlang lagi tahun ini.




Tuesday, November 13, 2018

Althea | Petal Velvet Sunaway & Petal Velvet Powder

Tuesday, November 13, 2018 0 Comments

Petal Velvet Sunaway SPF 50 PA+++


Assalamualaikum! Alahaiii susah bebenau nak cari sunscreen yang sesuai untuk kulit ni. Walaupun cuaca sekarang asyik hujan je, tapi bila datang teriknya, kulit wajah masih boleh terdedah dengan sinaran matahari yang membahayakan!

Kebanyakan dari kita tentu dah ada krim sunscreen yang biasa kita gunakan setiap hari betul tak. Tapi, this time saya nak share sunscreen Petal Velvet Sunaway SPF 50 PA+++ dari Althea! 



Friday, November 09, 2018

Memang Patut Mufti Tegur Tu!

Friday, November 09, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Drama-drama sekarang ni kena ada tajuk 'gempak' atau 'unik' baru boleh tarik penonton ke? Kita faham la zaman dulu dan sekarang dah tentu tak sama. Berapa kerat je drama yang dihasilkan dari idea dan olahan pengarah tu sendiri. Selebihnya 'dicedok' dari novel-novel tempatan.

Tak salah kalau nak buat drama ikut novel, ada je yang mendapat sambutan yang baik di kalangan penonton. Tapi kali ni .... hurmm.


kredit : mstar online

Friday, November 02, 2018

Style bila bergambar

Friday, November 02, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Seminggu diaorang 'bermain' di sekolah untuk minggu kokurikulum, pagi ni cikgu kongsikan gambar-gambar penyampaian hadiah. Kita pinjam gambar ye cikgu...thank you hehe.

Kedua-duanya menang hadiah tapi ibu tak pasti korang main game apa. Kakak ada cerita dia main futsal atau bola tampar dapat nombor 3. 

Tapi tu la .... cikgu share banyak gambar tadi, ibu dok tercari-cari la mana kakak ni. Dia kata akan terima hadiah tapi tak nampak gambarnya. Rupanyaaaaaaa ...dia tutup dengan sijil adehhhh .... hehe.


cer cari mana satu Hazwani

Thursday, November 01, 2018

Tiada lagi peperiksaan bagi murid Tahun 1,2 & 3 mulai 2019!

Thursday, November 01, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Ingat lagi tak kita ada share entri makluman untuk ibubapa tentang soal selidik ibubapa 2 bulan lepas? Haa jangan cakap kita tak share ye. 


Kelmarin, kementerian telah pun membuat keputusan semalam bahawa mulai tahun 2019 tiada lagi peperiksaan bagi murid Tahun 1,2 dan 3. Waahhh mesti ramai ibubapa yang lega dengan pengumuman ini kan? Atau ada yang menentang?


Wednesday, October 31, 2018

Sorry, I disappointed you

Wednesday, October 31, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Not much talking from you this morning. I know you are sad coz your friends are going and you are not. I'm sorry coz today you are supposed to go for a trip with school friends, but I have misplaced your trip form until today and totally forgotten to pay for the trip.

Totally understood if you are mad at me. It wasn't my intention to ignore your request. I am aware of you wanting so much to go to the trip with your school friends few weeks before, but sometimes I make mistakes too. 

And I'm sorry coz I have disappointed you...





Love,
Hanim

Tuesday, October 30, 2018

Pink Box Althea Dah Sampai!

Tuesday, October 30, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Syoknyee bila nampak kotak merah jambu atas meja. Hilang segala penat lelah bekerja seharian hehe. Orang perempuan begitulah, kalau nampak satu-satu benda yang dia suka dan idamkan lama, itulah yang akan jadi terapi untuk dirinya ... setuju?

Minggu lepas kotak merah jambu ni sampai yeayy! Setakat ni, Althea memang efisien. Tak sampai seminggu barang dah sampai. Tambahan pula, Althea baru je lancarkan produk terbarunya maka haruslah kita mencuba ye tak!


Friday, October 26, 2018

Bayangkan Mira jadi pengawas sekolah

Friday, October 26, 2018 2 Comments


Assalamualaikum! Minggu lepas dia cakap mulut je. MInggu ni dia bawa balik surat offer pengawas percubaan di sekolah. 

"Ibu ... cikgu kata kalau nak jadi pengawas tak boleh datang lambat. Kena ada kat sekolah sebelum tujuh sepuluh". Kalau lambat 3 kali, tak boleh jadi pengawas"

Hahaha ... selama ni sampai sekolah pun tujuh suku, tujuh dua puluh. Kalau awak pun bangun dan bersiap lambat, memang sampai pun lambat le.


Thursday, October 25, 2018

Pageview 'Unknown Region' ni dari mana ye?

Thursday, October 25, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Lamanyeeeeeee tak sembang pasal blog kan. Dulu ada gak buat tutorial blog, tapi sekarang terus sendu hehe. 

Kadang-kadang tu ada gak godek-godek tengok statistik blog ni, walaupun tak berapa nak gempak, tapi alhamdulillah boleh lah kan hehe. 

Bila tak join event, masih juga perlu berblogging. Selagi ada yang sudi nak baca dan manfaatkan cerita kita selagi itulah jari ini akan 'menari-nari' di papan kekunci. Kalau takda yang sudi nak baca, kita still menaip jugak untuk tatapan dan bacaan sendiri hehe. Dah minat macam tu la. Luar je sains, dalaman kita sastera wak! ekekeke.



Wednesday, October 24, 2018

3 Perkara Ibubapa TAK SEPATUTNYA Buat Bila Ambil Anak Di Sekolah

Wednesday, October 24, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Kalau ambil anak-anak balik dari sekolah, kawasan depan pagar tu adalah tempat paling sibuk selain dari tempat letak kereta berhampiran sekolah betul tak. Kadang-kadang ada ibubapa yang nak cepat, malas nak parking jauh atau takda parking langsung dan terus berhentikan kenderaan depan pagar sekolah.

Biasa tak nampak benda ni? Atau korang juga antara ibubapa yang selalu buat macam ni? Hurmm... agak-agaknya la kan, betul ke apa yang kita buat tu? Pernah terfikir tak mungkin cara kita selama ni tak berapa betul dan sebenarnya boleh menyusahkan orang lain? Pernah perasan tak?


gambar hiasan

Tuesday, October 23, 2018

Tak Suka Naik Teksi Sebab Apa?

Tuesday, October 23, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Isu lama yang kini jadi kecoh semula. Bermula dengan tindakan biadap segelintir pengusaha teksi di Langkawi yang dikatakan bertindak keluar ketika sesi dialog bersama Perdana Menteri sambil mengeluarkan kata-kata kesat akibat tidak berpuas hati kerana kerajaan mahu mengekalkan Grab.

Kemudian, timbullah pula isu layanan antara teksi dan Grab. Tak dinafikan ramai antara kita yang lebih selesa memilih perkhidmatan Grab atau E-hailing. Bagi kita, 2 sebab ni lah yang menjadi punca utama masyarakat dah muak dan jelak nak guna teksi sebagai pengangkutan awam:


MEMILIH TEMPAT 

TAK NAK GUNA METER

Sumber : Malaysiakini

Siapa suka cari kutu kucing?

Tuesday, October 23, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Harap benda ni tak terlalu pelik bagi korang ye sebab memang itulah yang saya suka buat hehehe. Siapa suka cari kutu kucing? Eh ada orang geli dengan kutu kucing ni tau tapi bukan saya hehe. Mungkin sebab saya dah terbiasa sejak saya mula-mula bela kucing tahun 1995.

Walaupun saya dah lama tak bela kucing, tapi bila jumpa kucing yang ada kutu ni saya boleh jadi gian pulak. Gian mencari kutu kucing hehe. Boleh duduk bersila dibuatnya tau! Kucing tu takkan dapat pergi mana-mana la jawabnya haha. Tambah kalau banyak sangat kutu kat badan dia tu, pastu besar-besar gemuk pulak....ishh memang takkan kulepaskan dikau wahai kutu!


Monday, October 22, 2018

Lepas kelas tambahan

Monday, October 22, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Minggu lepas adalah kelas tambahan terakhir kakak untuk tahun ini. Tahun depan dah tentu akan ada lagi kelas tambahan untuk UPSR. Bertambah sibuk la jadual kita lepas ni ye nak. Isnin sampai Jumaat dah sibuk dengan sekolah, tambah hari Sabtu kena pergi kelas tambahan pulak. Ibubapa yang anak-anaknya nak masuk Tahun 4 & 5 tahun depan kena siap siaga la ye.

Memang diakui, tahun ni kami tak berjalan sangat kemana-mana. Hari Sabtu kakak dah kena pergi kelas tambahan. Kalau takda kelas tambahan pasti ada je aktiviti dia di sekolah tu. Kalau clash dengan aktiviti lain, terpaksa batal yang tu untuk bagi laluan pada aktiviti kakak, terutama kelas tambahan atau program pembelajaran.

Sebab tu kalau kakak cuti panjang atau kakak tiada kelas tambahan ibu pasti akan berehat sepuas-puasnya di rumah! Time ni la pun ibu dapat melunjur kaki berbaring pastu tido haha. 


Friday, October 19, 2018

[VIDEO] Best pulak guna SpeedyMando ni!

Friday, October 19, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Barang-barang Tupperware dari dulu sampai sekarang memang selalu menggugat iman. Makin lama makin hebat rekabentuk dan coraknya. Yang terbaru kita dapat tengok demo guna SpeedyMando oleh kak Mah tukang jual Tupperware kat opis ni hehe.

Barang Tupperware ni kaum hawa memang cukup suka kumpul kan. Sampai jadi bahan lawak kat media sosial kalau mak-mak beli Tupperware orang lain tak boleh usik atau guna.

Tapi SpeedyMando ni kalau dah beli tak guna, rugi sangat wak! Sebab ia banyak membantu kerja-kerja memasak kita di dapur. Lebih-lebih lagi yang suka masak banyak-banyak atau suka jamu orang. Haaa SpeedyMando ni akan memudahkan kerja-kerja menghiris segala jenis bawang, kentang, timun dan lain-lain.

Jom layan video kita!



Thursday, October 18, 2018

12 Inisiatif Terbaru Peringkat Sekolah Bermula 2019

Thursday, October 18, 2018 4 Comments

Assalamualaikum! Sejak kerajaan Malaysia yang baru dibentuk, banyak perkara yang telah dan sedang melalui rombakan besar-besaran. Bidang pendidikan tidak ketinggalan dalam berdepan dengan perubahan ini. 


Justeru, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyenaraikan 12 inisiatif terbaru peringkat sekolah yang akan berkuatkuasa pada Tahun 2019.




Wednesday, October 17, 2018

Betulkah anak sulung suka memberontak?

Wednesday, October 17, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Persoalan yang hanya anak sulung boleh jawab. Tapi kalau dilihat dalam ahli keluarga ni memang yang sulung selalunya suka memberontak pun hehe. Kita anak bongsu mujur tak berapa nak aktif dalam aktiviti pemberontakan ni haha.

Anyway, anak sulung kita sejak meningkat dewasa banyak benda yang berubah tentang dia. Satu je tak berubah iaitu masih banyak tanya hehe which is good actually. Yang Mira pun sama suka banyak tanya. Kadang-kadang benda tu kita tak pernah amik tahu pun selama ni tapi bila anak tanya mesti kita kena tahu benda tu untuk jawab soalan dia tu. Haishhh ...

Back to kakak ... she's grown up now. Tak lama lagi dah darjah 6. Pemikiran dan karakternya berubah sama sekali. Dia lebih garang dan tegas ... mengenan ibunya barangkali. Ye la, macam Mira cakap, ibu ni suka marah-marah tau. Dah kalau dicakap sekali dua kali tiga kali tak melekat di hati, maunya tak dimarah!


Tuesday, October 16, 2018

Review | Eyeliner Chica Y Chico

Tuesday, October 16, 2018 1 Comments


Assalamualaikum! Minta ampunnn minta maaf ye kakak adik. Kita baru nak share pasal barangan make-up yang kita tebus dari Althea hari tu. Gunanya dah lama tapi baru hari ni ada masa nak taip story kat blog hehe.

Kita ni sebenarnya suka sangat dengan eyeliner, tapi tak suka guna yang pensel sebab setiap kali nak lukis garisan dia tu, nampak comot! So, masa nak tebus reward point hari tu kita dah target nak cuba liquid brush eyeliner di Althea dan kita jumpa One Killer Eyeliner Chica Y Chico!



Thursday, October 11, 2018

Bukan Hepatitis C tapi ....

Thursday, October 11, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Kecik-kecik dulu mak la yang selalu ambil berat sakit pening kita. Yang teman kita pergi jumpa doktor pun mak juga. Yang letak tuala basah di dahi kalau demam panas pun mak juga la. 

Tapi bila anak-anak dah ada keluarga sendiri, duduk berjauhan maka mak dan abah la yang jaga satu sama lain. Itulah satu benda yang kita rasa sedih ... sedih memikirkan dalam usia begini pun diaorang kena pergi sendiri buat sendiri. Sebab tu kita akan sedaya upaya untuk ambil cuti temankan mak ke hospital dan berjumpa doktor.




Tuesday, October 09, 2018

Aten Ucuk!

Tuesday, October 09, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Alahaiiii anak buah kesayanganku ... Aten dah besor dah ye! Dulu kecik cinonet je awak, dengan mulut bak burung muncung ke depan, pipi gebol, badan debab, mata sitap haha awaklah cucu pertama dan permata hati intan payung kesayangan Atok dan Wan. 

Time awak kecik, Ucu sekolah menengah dah tapi perangai masih kebudak-budakan haha! Sebab awak la Atok rajin bawa kami pergi taman haha. Bawa awak main buaian, panjat sana sini. Atok sayang sangat kat awak Aten ... dipeluk diciumnya cucu dia ni.

Tapi bila cucu dah besor Atok sayang dari jauh je la hehe.


Friday, October 05, 2018

Jejak kasih selepas lebih 50 tahun terpisah!

Friday, October 05, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Terharu ... sedih ...sebak bila mengenang kembali pertemuan mereka pada petang itu. Betapa lama mak menunggu saat itu hadir dalam hidupnya dan alhamdulillah doa mak dimakbulkan Allah swt. 

Dalam hidup kita ni, dari zaman kanak-kanak sampai ke tua pasti ada perjalanan kehidupan yang kita takkan boleh lupakan sepanjang hayat. Begitulah mak ... di usia yang hampir 70 tahun, akhirnya hajat mak untuk bertemu keluarga yang banyak berjasa padanya dulu tercapai. 


Dari kiri belakang : Uncle Musa, Uncle Rose, Uncle Mud, Mak & Uncle John (Zulkifli)

Thursday, October 04, 2018

Rasa macam nak lari dari KL ni!

Thursday, October 04, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Berita sedih pagi ni telah viral di media tentang kembalinya ke rahmatullah keenam-enam anggota bomba yang telah lemas ketika misi menyelamat mangsa di sebuah lombong di Puchong. Innalihiwainnailaihirojiun ... salam takziah dan al fatihah buat kesemua mangsa lemas, moga ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan beroleh ganjaran yang tinggi disisi Allah swt.


Wednesday, October 03, 2018

Face painting untuk Mira

Wednesday, October 03, 2018 4 Comments

Assalamualaikum! Teringin benar dia bila nampak ada orang buat face painting tu hehe. Minggu lepas kami hadir di satu majlis sambutan birthday di PJ. Kat majlis tu ada servis face painting untuk kanak-kanak, so Mira nampak macam berminat sangat nak mencubanya. Tapi dia takmo lukis dimuka sebab esok sekolah katanya hehe, so lukis kat tangan je la.

Tuesday, October 02, 2018

Benda nampak kecil tapi impaknya besar!

Tuesday, October 02, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Ingat tak dulu-dulu zaman kita sekolah rendah, semua murid mesti ada buku catatan kecil. Kemana saja pergi kena bawa. Masuk perhimpunan kena bawa, catit segala arahan yang cikgu beri dalam tu. Kalau ada kerja sekolah yang perlu disiapkan atau barang yang perlu dibawa ke sekolah, catit dalam buku tu juga. 

Tapi budaya tu macam dah tak wujud sekarang. Dah senang, nak senang lagi! Tangan kosong takda pegang buku atau kertas. Jangan kan kata murid-murid, perangai begini boleh pergi sampai ke orang dewasa. Masuk meeting melenggang kangkung! Pergi seminar tangan kosong. Harapkan orang lain bagi kertas dan pen untuk kita catit info. Kalau takda, takdala.

sumber : mstar

Monday, October 01, 2018

UPKK & SPM

Monday, October 01, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Bermula bulan September, anak-anak kita akan menduduki peperiksaan yang penting iaitu UPSR yang dah berakhir minggu lepas, UPKK bermula dari hari ini sehingga Khamis, SPM & STPM yang akan bermula dalam bulan November nanti.

Parents nervous tak?? tentulah nervous kan...biasalah tu anak-anak amik exam, mak pak yang lebih dramanya hehe. Tapi itulah keseronokan jadi ibubapa betul tak. Kita berkongsi perasaan tu dengan anak-anak dan dalam masa yang sama kita bagi motivasi kat diaorang untuk berusaha sebaik yang boleh, berdoa dan bertawakal.


Thursday, September 27, 2018

Zaman sekarang anak sudah pandai marah ibu!

Thursday, September 27, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Begitulah nasib kaum ibu di zaman ini. Zaman serba canggih, zaman semua di hujung jari. Kalau dulu mak-mak dan ayah-ayah je yang berhak marah anak, tegur anak, rotan anak. Tapi sekarang itu semua dah terbalik!

Perlukah ibu dimarahi? Perlukah mengajukan soalan seperti itu? Tak pasal-pasal ibu rasa bersalah bila Mira ajukan soalan tu pagi tadi. Terkejut ...tergamam ....terdiam. Emosi terganggu sekejap dan soalan itu tak berjawab sehingga kini.

Salahkah? salahkah akuuuuuu...????


Wednesday, September 26, 2018

Tegur selagi boleh, cegah sebelum parah!

Wednesday, September 26, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Tak yah tengok jauh-jauh ...tengok ahli keluarga kita sendiri sudah. Abah kite pun dulu 'galak' nak mencuba produk-produk 'kesihatan' ni. Asal ada yang keluar kat tv, dia pasti akan cuba beli sebotol. Masa dia beli sebotol, dia tak cerita kat kita. Dah berbotol-botol ambil, berbulan-bulan telan baru dia bukak cerita hehe.

Minum jus tu, dia kata serasi. Kemain bercerita betapa tekanan darah dia boleh turun, kencing manis terkawal. Tapi lepas 5-6 botol, pergi cek balik tekanan darah ... apasal makin tinggi?? Haaaa tak berhenti takat situ! Tak serasi jus ni, dia try beli jenama lain pulak. Yang famous tu laaa!



Tuesday, September 25, 2018

Kemaruk nak berbaju hujan pulak dah!

Tuesday, September 25, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Macam-macam akal lah anak ibu yang nombor dua ni. Makin naik umur makin kuat dia menyakat ibu. Tapi dengan adik je lah ibu boleh bermanja pun. Adik umur je 9 tahun, tapi perangai kadang-kadang macam budak umur 4 tahun. Suka merajuk, cepat sentap pastu suka menyakat orang. Kita sakat dia, dia marah. Dia sakat kita, kita marah dia merajuk balik haha.

Dengan adik je la ibu dapat merasa ada anak kecik. Kakak dah besar, dah malu kalau ibu cium peluk segala. Adik je yang ibu boleh gigit pipi, cubit cium pipi, main peluk peluk. Kalau sehari ibu tak peluk cium dia, mula la kuar ayat offer, ibu bila nak gigit pipi mira? ibu tak cium mira lagi hari ni kan? hahaha... sayang anak-anak ibu.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.