Friday, January 12, 2018

# Anything and Everything # Cuaca

Jom jadi RakanMet!


Assalamualaikum!


Sudah dua hari hujan berturut-turut di KL. Di kebanyakan negeri dan kawasan juga mengalami keadaan yang sama. Bila cuaca signifikan atau ekstrem melanda, barulah kita sedar betapa pentingnya untuk mengetahui info tentang cuaca semasa betul tak!

Untuk makluman kawan-kawanku yang dikasihi sekelian, kini kita boleh mendaftar sebagai RakanMET sebagai satu saluran perkongsian maklumat mengenai perkembangan cuaca di Malaysia dan sebagai medium untuk melapor keadaan cuaca kepada pihak Jabatan Meteorologi Malaysia.
Aplikasi RakanMET ini juga boleh dijadikan sebagai platform untuk mewujudkan interaksi dua hala antara pihak jabatan dengan orang awam dengan menyediakan maklumat yang sahih dan boleh dipercayai.

Cara pendaftaran sebagai RakanMET telah pun ada di gambar diatas. Korang boleh daftar di https://rakanmet.met.gov.my. Lebih mudah akses dengan smartphone kerana kita perlu mengaktifkan geolokasi bagi membolehkan RakanMET tahu lokasi  Dengan cara ini, pihak jabatan dan orang awam boleh saling berkongsi info tentang cuaca di tempat masing-masing dan melaporkannya disini.

3 comments:

Apa kata korang?