ruangiklan
ruangiklan

Thursday, May 31, 2018

Tabung Harapan Malaysia

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Banyak komen dan pandangan yang diberikan oleh netizen bila tertubuhnya Tabung Harapan Malaysia. Baru-baru ni PM kita, Tun Mahathir menyatakan rasa terharu dan memohon sumbangan derma pada rakyat Malaysia yang sudi dan ingin membantu bagi menghadapi krisis keberhutangan negara yang kini menjadi isu panas semenjak kerajaan baru terbentuk pada 10 Mei 2018.

Yang menyokong ramai, tak kurang juga yang meroyan tanda tak setuju. Dah nama pun derma atau sumbangan, kenapa perlu cepat melatah? Orang lain buat onar takda pulak mereka nak melatah atau pertikaikan?



Selalu kita tanya, apa sumbangan kita pada negara. Nah, inilah masanya kita berhenti bertanya dan lakukan apa yang kita perlu lakukan untuk negara tercinta. 

Kalau anda rakyat yang prihatin dan tak kisah untuk menderma dan menyumbang secara sukarela, bolehlah sumbangkan ke AKAUNTAN NEGARA MALAYSIA ( cek) dan JABATAN AKAUNTAN NEGARA(online) melalui akaun:
MAYBANK 5660 1062 6452

Mungkin juga ada antara korang yang mungkin tidak bersetuju dengan aku tentang perkara ini. Itu adalah hak masing-masing untuk menerimanya. Asalkan kita jangan perlekeh usaha yang mereka cuba lakukan untuk selamatkan kewangan negara kita.

Lagi satu, jangan pi masukkan duit ke sembarangan akaun bank ya. Rujuk dulu akaun bank tu samada dari Kementerian Kewangan atau tidak. Pastikan ianya sah dari Kementerian Kewangan barulah derma.

Tapi ingat, ini derma .. sumbangan. Takda paksaan untuk kita. Nak derma dermalah seikhlas hati. Takmo derma duduk diam-diam jangan banyak bunyi dan komplen. Orang nak selamatkan kewangan negara yang sememangnya dah buruk rekodnya. Kita yang tak menyumbang apa ni jangan menunjukkan kecetekan akal mempersoalkan rasional orang yang hendak membantu.

Love,
Hanim

Monday, May 28, 2018

Apa Komen Mereka Tentang Simpul Kasih Razhani?

  No comments    
categories: ,

Assalamualaikum! Alhamdulillah dah masuk minggu kedua kita berpuasa. Bagaimana puasa kalian sepanjang dua minggu ni? Sempurna ke tak? Yang menentukan sempurna atau tidak itu hanya Allah yang bisa tentukan betul tak. Kita ni sebagai hamba hanya perlu melaksanakan perintahNya sebaik mungkin ok.

#DoneTazkirah pagi ni hehehe....

Ok, so bercakap tentang Simpul Kasih Razhani. Sebelum masuk puasa hari tu aku ada buatkan beberapa tempahan untuk makan makan biasa pelanggan. Aku cakap kalau sudi berilah pandangan dan komen macam mana persembahan dan rasa simpul kasih kami tu. 


Thursday, May 24, 2018

Senarai Gaji Perdana Menteri dan Menteri-menteri Lain Selepas Ditolak 10%

  2 comments    


Assalamualaikum! Cerita pasal gaji lagi kita ye hehe. Tapi bukan nak cerita pasal penjawat awam dapat gaji, tapi nak cerita pasal gaji PM dan ahli kabinet yang lain! Tidak menjadi kelaziman untuk para menteri mengongsikan nilai pendapatan bulanan mereka sebagai menteri dan ahli kabinet, tapi dengan pimpinan kerajaan yang baru ini, semuanya dihujung jari!

So dalam sidang media kelmarin, PM ada menyatakan bahawa gaji PM ,TPM dan ahli kabinet yang lain akan dipotong sebanyak 10% berikutan melihatkan kepada keadaan kewangan dan hutang negara. Ini adalah satu langkah baru yang disambut baik oleh semua terutama rakyat.


Agong bersama barisan menteri dan ahli kabinet yang baru selepas majlis angkat sumpah

Makan Malam Dengan Family Uncle Musa

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Masuk hari ke-8 kita berpuasa ni barulah mata tak berapa nak mengantuk rasa. Mungkin sebab aura gaji hari ni haha maka bahagia tu telah melenyapkan kemengantukan seminggu lepas. Alhamdulillah dapatlah belanja anak-anak makan untuk buka puasa kang insyaAllah.

Tak tau nak cerita apa hari ni. Nak cerita politik, kita bukan pakar sangat dalam analisis politik. Tapi kita suka baca perkembangan semasa dunia hari ini terutama yang berlaku dalam negara kita. Apapun, moga dengan adanya pimpinan baru ini segala masalah dan kemelut yang sedang berlaku dalam negara dapat diselesaikan dengan baik. Kecam pun tak guna, menyalak apatah lagi. Tugas kita sebagai rakyat dah selesai dalam PRU14 yang lalu. Sekarang bagi laluan pada mereka yang terpilih untuk buat kerja. 

Anyway, since kita takda cerita gosip best nak dikongsi so kita share la cerita few months back dimana kami telah dijemput oleh Uncle Musa and his family untuk makan malam di Restoran Simply Ribs, TTDI. 


Monday, May 21, 2018

Juadah wajib kami bila tiba puasa!


Assalamualaikum! Dah masuk hari kelima kita berpuasa, rasanya masih tak terlambat aku ucapkan selamat berpuasa kepada rakan-rakan muslimin dan muslimat. Dan dah masuk hari kelima jugalah, mata aku masih 'lalok' sebab mengantuk hehe.

Ni pun barulah berkesempatan nak bukak blog sebab dah beberapa minggu ni aku dok sibuk dengan dunia realiti sampai takda masa nak duduk dalam dunia maya sekejap. 

Bila bercerita pasal bulan Ramadan, mesti sangat sinonim dengan satu jenis makanan ni. Dalam banyak-banyak juadah yang dijual di Pasar Ramadan atau yang dimasak sendiri, bubur lambuk adalah makanan yang akan aku hadap setiap kali ketika berbuka. Tak makan nasi takpa, asalkan ada bubur lambuk.


sumber : google

Wednesday, May 16, 2018

Hadiah Hari Guru | Istimewa Tapi Kelakor!

  1 comment    
categories: 

Assalamualaikum! Mira ni kuat blur berbanding kakaknya. Entah apa yang dia fikir sebenarnya hehe. Tapi keletahnya memang tak pernah tak menghiburkan! Lawak dia kadang-kadang boleh diterima, tapi kadang-kadang ada yang tak masuk di akal!

Sambutan Hari Guru biasalah anak-anak nak bagi hadiah untuk cikgu-cikgu mereka. Oklah, kita gi kedai cenderahati tengok hadiah apa yang menarik untuk bagi pada cikgu. Pilih punya pilih, sorang ambil satu. Hadiah bebas pilihlah apa saja, tapi kena hadap ibu dulu untuk 'ditapis' haha. 

Pastu diaorang pilih pembalut dan kad ucapan sorang satu.

Thursday, May 10, 2018

PRU14 | Sehari selepas 9 Mei

  1 comment    

Assalamualaikum! How does it feel to breathe air after the May 9th? We still breathe the same air but I admit the air after the May 9th is more fresher!

Syukur alhamdulillah seluruh rakyat Malaysia tak tido malam tadi kerana menantikan keputusan rasmi PRU14. Dari jam 5pm dah tercongok depan tv dan handphone untuk mengetahui status undi di tempat masing-masing.


Wednesday, May 09, 2018

#PRU14 | Mengundi kali kedua!

  No comments    

Assalamualaikum! Berdebor rasa menunggu keputusan #PRU14 malam ni. Macam-macam ramalan yang dikeluarkan oleh pelbagai pihak tentang siapakah yang akan membentuk kerajaan pada 10hb Mei ini.

Sebagai rakyat Malaysia, aku seperti orang lain telah menunaikan tanggungjawab tengahari tadi. Panjang betul orang beratur, tapi demi Malaysia tercinta dan kerana tanggungjawab kami sebagai pengundi yang akan menentukan masa depan negara tercinta, barisan panjang pun kami redah! hehe.


Cuaca cerah baik punya. Panas jangan cakapla tapi benda lima tahun sekali mana boleh tak buat kan.

Sunday, May 06, 2018

Wujudkan Baiti Jannati Untuk Golongan Miskin Bandar


Assalamualaikum! Istilah Baiti Jannati atau Rumahku Syurgaku memang ramai yang dah tahu kan? Semua orang juga ingin merasai aura Baiti Jannati dalam kehidupan mereka, samada dengan ibubapa atau dengan pasangan hidup masing-masing. 

Dan itu membuatkan aku terfikir, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan Baiti Jannati? Ada orang berpendapat Baiti Jannati atau Rumahku Syurgaku maksudnya mempunyai sebuah rumah yang selesa didiami oleh sebuah keluarga.

Ada pula yang berpandangan Rumahku Syurgaku ni bila kita pandang wajah ibu kita, ayah kita, anak-anak kita, pasangan hidup kita itulah yang sentiasa membuat kita rasa bahagia dan disayangi.

Tapi kalau kita rangkumkan kedua-duanya sekali, pasti pengertiannya lebih tepat dan mendalam kan? 😉



Wednesday, May 02, 2018

Kelas Aneka Cheese Cake

  3 comments    
categories: ,

Assalamualaikum! Tiga kelas yang aku ambil untuk tahun ni di bawah Puspanita Kebangsaan semuanya tentang kek! Memula kelas Chocolate Cheese Lava Cake, pastu kelas Dekorasi Kek, minggu lepas aku gi kelas Aneka Cheese Cake pulak.

Tidak seperti dua kelas sebelum ni, kelas Aneka Cheese Cake ni dibuat di Kolej Komuniti Selayang dan merupakan kunjungan pertama aku disana. 

Sama juga dengan sebelum ni, aku juga takda pengetahuan tentang kek apatah lagi cheese cake. Tapi bila dah masuk kelas ni ...ohhhh senang jugak nak membuatnya ye hehe. Cuma bahan yang digunakan berkualiti dan mahal, patutlah cheese cake boleh cecah RM15 sebekas!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.