ruangiklan
ruangiklan

Friday, June 29, 2018

Pencapaian Hazwani Di Sekolah


Assalamualaikum! Asyik cerita pasal biskut raya pasal raya je ibu ni, hari ni ibu nak citer pasal anak ibu pulak la. Anak-anak baru je habis exam sebelum cuti raya aritu, dan keputusan exam dah pun diperolehi walaupun laman web SAPS tak boleh dibuka sehingga kini.

Sebelum cerita pasal exam, ibu nak cerita pasal semalam. Cikgu kakak hantar gambar kakak dalam WhatsApp tengah menunjukkan aksi ketika berpidato. Rupanya semalam kakak ada pertandingan pidato dalam kelas! Malam sebelum tu, kakak dah cakap nak berlatih dengan ibu tapi disebabkan homework belum siap maka ibu kata tak boleh, kena siapkan juga homework dulu baru berlatih pidato. Sampai masa, kakak dah mengantuk dan masuk tidur awal.

Esoknya, cikgu bagi gambar kakak, dan kakak bagitahu kakak dapat tempat kedua dalam pertandingan pidato dalam kelas. Allahuakbar ... tahniah kakak! Walaupun kakak hanya sempat hafal 2 perenggan dan tak berlatih malam sebelumnya, tapi kakak berjaya melakukannya.



Kakak cakap kakak gementar juga sampai tangan tu duduk macam tu sehingga ke akhir masa hehe. Takpela kakak, at least kakak boleh berdiri dan bercakap di depan kawan-kawan macam tu. Ibu tak boleh .... ibu punya stage-fright maha teruk dari sekolah rendah lagi. Mungkin tu la kot ibu kurang pencapaian di sekolah rendah dulu huhu.

Next, cerita pasal exam pulak. Sebelum cuti aritu kan budak-budak dah habis exam, minggu lepas dia balik tunjuk paper BM Penulisan dan alhamdulillah markahnya dah meningkat kepada 84%. Kakak dapat markah tertinggi dalam kelas untuk BM Penulisan kali ni ...tahniah sekali lagi sayangku!




Sebelum ni kakak pernah dapat markah corot untuk subjek BM Penulisan, buat ibu rasa bersalah kerana kurang fokus untuk mengajar kakak subjek tu. Orang Melayu macam kita kalau tak dapat menguasai bahasa ibunda sendiri malu sangat rasanya. Baik masuk dan duduk dalam gua tu diam-diam .... bagi pendapat ibu la hehe.

Sejak tu setiap kali kita buat homework, latih tubi soalan, perbincangan kata kunci ibu akan pastikan kakak memahami kehendak soalan dan jawab berpandukan apa yang diberi dengan sedikit penambahan maklumat.

Maklumla, kakak tak pergi tuisyen hanya bergantung kepada cikgu di sekolah, kelas tambahan dan tunjuk ajar dari ibu dan ayah di rumah. So, setiap kali ibu minta kakak buat karangan ibu akan cakap,"kakak, sila bagi ibu karangan standard 5", hehe means kakak kena karang ayat yang sesuai dengan pengetahuan kakak tentang tajuk yang diberi.

Keep up the good work baby! Moga kakak terus sukses dan maju dalam pelajaran dan bidang yang diceburi di sekolah. Terima kasih kerana disebalik ketegasan, kegarangan dan kecenderungan ibu membebel ketika mengajar awak telah awak terima dengan redha dan ikhlas. Ibu mungkin garang sikit ketika mengajar tapi niat ibu tak lain hanyalah untuk memberi kefahaman kepada awak supaya lebih fokus dan berhati-hati menjawab soalan. Alhamdulillah cara itu berjaya akhirnya dan awak berjaya buktikan yang awak mampu lakukannya.

Love,
Ibumu

1 comment:

  1. Alhamdulillah tahniah.. semoga kakak terus sukses dalam pelajaran dan kehidupan.. aamiin :)

    ReplyDelete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.