ruangiklan
ruangiklan

Wednesday, September 05, 2018

Idea Baju Bendera | Dari Jubah Ke Gaun Bendera


Assalamualaikum! Ni kali pertama ibu terlibat secara langsung dalam pembikinan baju bendera anak-anak. Bukan senang ok! Jenuh nak mikir idea macam mana nak reka baju diaorang ni. Memula baju Mira sebab Mira nak pakai 30hb Ogos untuk sekolah agama. Konsepnya baju bendera dan menutup aurat.

Kita pun apa lagi ...google la tengok design contoh baju mak-mak lain tu buat. Adehhh ...semua pakat jahit mesin, memang la lawa elok cantik baju tu. Ibu ni apa tau ... jahit sembat reti la haha. Sekali ibu tengok ada orang share pasal tampal tampal baju ni. Haaa apo layi ... ibu pun cengggggggg!




Konsep kita bukan nak menang pertandingan, tapi asal baju tu ada bendera sudah hehe. Tapi anak masuk sebab nak menang ..acaner tu? haha! Takpela ...kita siapkan dulu bajunya ye. Menang kalah belakang kira. Disebabkan ibu tak reti buat baju terus dari kain bendera, mari kita olah dan tambah props untuk jubah Mira jadi gaun bendera ala-ala princess gitu.

Mira nak pakai jubah katanya, so permulaannya adalah sehelai jubah biru. Cadangan asal nak jahit je satu kain bendera tu kat jubah tu, tapi pasal banyak sangat kena jahit, maka idea tu kena cancel hehe. Konsepnya kita nak kurangkan menjahit.




Macam-macam props ibu gunakan untuk buat gaun bendera Mira ni. Kejap masuk kedai dua ringgit, kejap masuk kedai benang cari hiasan. Akhirnya, ibu beli kertas berkilat tu dan bunga mangga rambu ramba hehe.





Disebabkan ibu jahit tak berapa kemas, ibu tambahkan rambu ramba merah tu untuk kasi tutup kehodohan jahitan ibu hehe. Lagipun budak lain tak pakai rambu ramba ni kan. So, ibu mencipta kelainan sikit disamping nak tutup jahitan yang senget benget tu. Yang bestnya, ibu kena jahit sikit je kat bahagian bawah jubah, so takda la guna satu bendera terus. Tapi disebabkan ibu first time buat dan kekok sikit, 2-3 helai jugak bendera 'dikorbankan' untuk bahagian bawah ni je huhu.


Beli lagi props tambahan


Kat dada tu dah ada 'bulan' dan 'bintang', tapi bila dari jauh nampak malap je. So, ibu kasi lekat 'batu permata' kat tepi-tepi dia tu. Barulah ada shining sikit maaaaa.




Untuk hiasan di kepala pulak, Mira pakai tudung hitam. pastu ibu buatkan cekak kasi lilit rambu ramba merah tu lagi. Pastu ingat ooohhh kita merdeka dah 61 tahun kan, ha ok ibu kasi pacak nombor '61' atas cekak hehe.

Guna apa untuk nombor '61' tu? kita guna lilin kek je wak beli kat kedai My One Shop haha ... itu je yang ternampak di depan mata dan terlintas di fikiran haha.



Inilah hasilnya!


My girl 💗


Ini je lah yang termampu ibu buat untuk Mira hehe. Mujurlah kurang menjahit dan kurang kain digunakan. Disebabkan jubah ni dah ada kaler biru so ibu tampal tampal jahit sikit-sikit je untuk jadikan ia lebih menarik. Mira punyalah happy bila baju dia siap. Siap cakap,"sayyyyyanggggg mama ...terima kasih mama buatkan baju Mira!" alahaiii ... hilang penat timbul sebak terharu cair ibu dengar anak hargai apa yang ibu buat.

Love you too,

Ibu

7 comments:

  1. Menarik. Tapi tu la. Sebenarnya macam tak setuju bila bendera negara kita dipotong2.Tak pernah lagi tengok negara potong bendera buat baju. Hehe. Hanya pendapat je

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak mengapa, kita meraikan pendapat yang berbeza. Jauh sekali niat kita nak menghina dan memperlekehkan bendera negara, sekadar memeriahkan suasana sambutan :)

      Delete
  2. hebat mama.menarik idea kreatif tu. Meletop baju dak Mira.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq acik ...ilham last minit macam ni la jadinya hehe

      Delete

Apa kata korang?

Note: only a member of this blog may post a comment.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.