Powered by Blogger.

Wednesday, October 31, 2018

Sorry, I disappointed you

Wednesday, October 31, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Not much talking from you this morning. I know you are sad coz your friends are going and you are not. I'm sorry coz today you are supposed to go for a trip with school friends, but I have misplaced your trip form until today and totally forgotten to pay for the trip.

Totally understood if you are mad at me. It wasn't my intention to ignore your request. I am aware of you wanting so much to go to the trip with your school friends few weeks before, but sometimes I make mistakes too. 

And I'm sorry coz I have disappointed you...





Love,
Hanim

Tuesday, October 30, 2018

Pink Box Althea Dah Sampai!

Tuesday, October 30, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Syoknyee bila nampak kotak merah jambu atas meja. Hilang segala penat lelah bekerja seharian hehe. Orang perempuan begitulah, kalau nampak satu-satu benda yang dia suka dan idamkan lama, itulah yang akan jadi terapi untuk dirinya ... setuju?

Minggu lepas kotak merah jambu ni sampai yeayy! Setakat ni, Althea memang efisien. Tak sampai seminggu barang dah sampai. Tambahan pula, Althea baru je lancarkan produk terbarunya maka haruslah kita mencuba ye tak!


Friday, October 26, 2018

Bayangkan Mira jadi pengawas sekolah

Friday, October 26, 2018 2 Comments


Assalamualaikum! Minggu lepas dia cakap mulut je. MInggu ni dia bawa balik surat offer pengawas percubaan di sekolah. 

"Ibu ... cikgu kata kalau nak jadi pengawas tak boleh datang lambat. Kena ada kat sekolah sebelum tujuh sepuluh". Kalau lambat 3 kali, tak boleh jadi pengawas"

Hahaha ... selama ni sampai sekolah pun tujuh suku, tujuh dua puluh. Kalau awak pun bangun dan bersiap lambat, memang sampai pun lambat le.


Thursday, October 25, 2018

Pageview 'Unknown Region' ni dari mana ye?

Thursday, October 25, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Lamanyeeeeeee tak sembang pasal blog kan. Dulu ada gak buat tutorial blog, tapi sekarang terus sendu hehe. 

Kadang-kadang tu ada gak godek-godek tengok statistik blog ni, walaupun tak berapa nak gempak, tapi alhamdulillah boleh lah kan hehe. 

Bila tak join event, masih juga perlu berblogging. Selagi ada yang sudi nak baca dan manfaatkan cerita kita selagi itulah jari ini akan 'menari-nari' di papan kekunci. Kalau takda yang sudi nak baca, kita still menaip jugak untuk tatapan dan bacaan sendiri hehe. Dah minat macam tu la. Luar je sains, dalaman kita sastera wak! ekekeke.



Wednesday, October 24, 2018

3 Perkara Ibubapa TAK SEPATUTNYA Buat Bila Ambil Anak Di Sekolah

Wednesday, October 24, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Kalau ambil anak-anak balik dari sekolah, kawasan depan pagar tu adalah tempat paling sibuk selain dari tempat letak kereta berhampiran sekolah betul tak. Kadang-kadang ada ibubapa yang nak cepat, malas nak parking jauh atau takda parking langsung dan terus berhentikan kenderaan depan pagar sekolah.

Biasa tak nampak benda ni? Atau korang juga antara ibubapa yang selalu buat macam ni? Hurmm... agak-agaknya la kan, betul ke apa yang kita buat tu? Pernah terfikir tak mungkin cara kita selama ni tak berapa betul dan sebenarnya boleh menyusahkan orang lain? Pernah perasan tak?


gambar hiasan

Tuesday, October 23, 2018

Tak Suka Naik Teksi Sebab Apa?

Tuesday, October 23, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Isu lama yang kini jadi kecoh semula. Bermula dengan tindakan biadap segelintir pengusaha teksi di Langkawi yang dikatakan bertindak keluar ketika sesi dialog bersama Perdana Menteri sambil mengeluarkan kata-kata kesat akibat tidak berpuas hati kerana kerajaan mahu mengekalkan Grab.

Kemudian, timbullah pula isu layanan antara teksi dan Grab. Tak dinafikan ramai antara kita yang lebih selesa memilih perkhidmatan Grab atau E-hailing. Bagi kita, 2 sebab ni lah yang menjadi punca utama masyarakat dah muak dan jelak nak guna teksi sebagai pengangkutan awam:


MEMILIH TEMPAT 

TAK NAK GUNA METER

Sumber : Malaysiakini

Siapa suka cari kutu kucing?

Tuesday, October 23, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Harap benda ni tak terlalu pelik bagi korang ye sebab memang itulah yang saya suka buat hehehe. Siapa suka cari kutu kucing? Eh ada orang geli dengan kutu kucing ni tau tapi bukan saya hehe. Mungkin sebab saya dah terbiasa sejak saya mula-mula bela kucing tahun 1995.

Walaupun saya dah lama tak bela kucing, tapi bila jumpa kucing yang ada kutu ni saya boleh jadi gian pulak. Gian mencari kutu kucing hehe. Boleh duduk bersila dibuatnya tau! Kucing tu takkan dapat pergi mana-mana la jawabnya haha. Tambah kalau banyak sangat kutu kat badan dia tu, pastu besar-besar gemuk pulak....ishh memang takkan kulepaskan dikau wahai kutu!


Monday, October 22, 2018

Lepas kelas tambahan

Monday, October 22, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Minggu lepas adalah kelas tambahan terakhir kakak untuk tahun ini. Tahun depan dah tentu akan ada lagi kelas tambahan untuk UPSR. Bertambah sibuk la jadual kita lepas ni ye nak. Isnin sampai Jumaat dah sibuk dengan sekolah, tambah hari Sabtu kena pergi kelas tambahan pulak. Ibubapa yang anak-anaknya nak masuk Tahun 4 & 5 tahun depan kena siap siaga la ye.

Memang diakui, tahun ni kami tak berjalan sangat kemana-mana. Hari Sabtu kakak dah kena pergi kelas tambahan. Kalau takda kelas tambahan pasti ada je aktiviti dia di sekolah tu. Kalau clash dengan aktiviti lain, terpaksa batal yang tu untuk bagi laluan pada aktiviti kakak, terutama kelas tambahan atau program pembelajaran.

Sebab tu kalau kakak cuti panjang atau kakak tiada kelas tambahan ibu pasti akan berehat sepuas-puasnya di rumah! Time ni la pun ibu dapat melunjur kaki berbaring pastu tido haha. 


Friday, October 19, 2018

[VIDEO] Best pulak guna SpeedyMando ni!

Friday, October 19, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Barang-barang Tupperware dari dulu sampai sekarang memang selalu menggugat iman. Makin lama makin hebat rekabentuk dan coraknya. Yang terbaru kita dapat tengok demo guna SpeedyMando oleh kak Mah tukang jual Tupperware kat opis ni hehe.

Barang Tupperware ni kaum hawa memang cukup suka kumpul kan. Sampai jadi bahan lawak kat media sosial kalau mak-mak beli Tupperware orang lain tak boleh usik atau guna.

Tapi SpeedyMando ni kalau dah beli tak guna, rugi sangat wak! Sebab ia banyak membantu kerja-kerja memasak kita di dapur. Lebih-lebih lagi yang suka masak banyak-banyak atau suka jamu orang. Haaa SpeedyMando ni akan memudahkan kerja-kerja menghiris segala jenis bawang, kentang, timun dan lain-lain.

Jom layan video kita!



Thursday, October 18, 2018

12 Inisiatif Terbaru Peringkat Sekolah Bermula 2019

Thursday, October 18, 2018 4 Comments

Assalamualaikum! Sejak kerajaan Malaysia yang baru dibentuk, banyak perkara yang telah dan sedang melalui rombakan besar-besaran. Bidang pendidikan tidak ketinggalan dalam berdepan dengan perubahan ini. 


Justeru, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah menyenaraikan 12 inisiatif terbaru peringkat sekolah yang akan berkuatkuasa pada Tahun 2019.




Wednesday, October 17, 2018

Betulkah anak sulung suka memberontak?

Wednesday, October 17, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Persoalan yang hanya anak sulung boleh jawab. Tapi kalau dilihat dalam ahli keluarga ni memang yang sulung selalunya suka memberontak pun hehe. Kita anak bongsu mujur tak berapa nak aktif dalam aktiviti pemberontakan ni haha.

Anyway, anak sulung kita sejak meningkat dewasa banyak benda yang berubah tentang dia. Satu je tak berubah iaitu masih banyak tanya hehe which is good actually. Yang Mira pun sama suka banyak tanya. Kadang-kadang benda tu kita tak pernah amik tahu pun selama ni tapi bila anak tanya mesti kita kena tahu benda tu untuk jawab soalan dia tu. Haishhh ...

Back to kakak ... she's grown up now. Tak lama lagi dah darjah 6. Pemikiran dan karakternya berubah sama sekali. Dia lebih garang dan tegas ... mengenan ibunya barangkali. Ye la, macam Mira cakap, ibu ni suka marah-marah tau. Dah kalau dicakap sekali dua kali tiga kali tak melekat di hati, maunya tak dimarah!


Tuesday, October 16, 2018

Review | Eyeliner Chica Y Chico

Tuesday, October 16, 2018 1 Comments


Assalamualaikum! Minta ampunnn minta maaf ye kakak adik. Kita baru nak share pasal barangan make-up yang kita tebus dari Althea hari tu. Gunanya dah lama tapi baru hari ni ada masa nak taip story kat blog hehe.

Kita ni sebenarnya suka sangat dengan eyeliner, tapi tak suka guna yang pensel sebab setiap kali nak lukis garisan dia tu, nampak comot! So, masa nak tebus reward point hari tu kita dah target nak cuba liquid brush eyeliner di Althea dan kita jumpa One Killer Eyeliner Chica Y Chico!



Thursday, October 11, 2018

Bukan Hepatitis C tapi ....

Thursday, October 11, 2018 0 Comments

Assalamualaikum! Kecik-kecik dulu mak la yang selalu ambil berat sakit pening kita. Yang teman kita pergi jumpa doktor pun mak juga. Yang letak tuala basah di dahi kalau demam panas pun mak juga la. 

Tapi bila anak-anak dah ada keluarga sendiri, duduk berjauhan maka mak dan abah la yang jaga satu sama lain. Itulah satu benda yang kita rasa sedih ... sedih memikirkan dalam usia begini pun diaorang kena pergi sendiri buat sendiri. Sebab tu kita akan sedaya upaya untuk ambil cuti temankan mak ke hospital dan berjumpa doktor.




Tuesday, October 09, 2018

Aten Ucuk!

Tuesday, October 09, 2018 2 Comments

Assalamualaikum! Alahaiiii anak buah kesayanganku ... Aten dah besor dah ye! Dulu kecik cinonet je awak, dengan mulut bak burung muncung ke depan, pipi gebol, badan debab, mata sitap haha awaklah cucu pertama dan permata hati intan payung kesayangan Atok dan Wan. 

Time awak kecik, Ucu sekolah menengah dah tapi perangai masih kebudak-budakan haha! Sebab awak la Atok rajin bawa kami pergi taman haha. Bawa awak main buaian, panjat sana sini. Atok sayang sangat kat awak Aten ... dipeluk diciumnya cucu dia ni.

Tapi bila cucu dah besor Atok sayang dari jauh je la hehe.


Friday, October 05, 2018

Jejak kasih selepas lebih 50 tahun terpisah!

Friday, October 05, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Terharu ... sedih ...sebak bila mengenang kembali pertemuan mereka pada petang itu. Betapa lama mak menunggu saat itu hadir dalam hidupnya dan alhamdulillah doa mak dimakbulkan Allah swt. 

Dalam hidup kita ni, dari zaman kanak-kanak sampai ke tua pasti ada perjalanan kehidupan yang kita takkan boleh lupakan sepanjang hayat. Begitulah mak ... di usia yang hampir 70 tahun, akhirnya hajat mak untuk bertemu keluarga yang banyak berjasa padanya dulu tercapai. 


Dari kiri belakang : Uncle Musa, Uncle Rose, Uncle Mud, Mak & Uncle John (Zulkifli)

Thursday, October 04, 2018

Rasa macam nak lari dari KL ni!

Thursday, October 04, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Berita sedih pagi ni telah viral di media tentang kembalinya ke rahmatullah keenam-enam anggota bomba yang telah lemas ketika misi menyelamat mangsa di sebuah lombong di Puchong. Innalihiwainnailaihirojiun ... salam takziah dan al fatihah buat kesemua mangsa lemas, moga ditempatkan bersama orang-orang yang soleh dan beroleh ganjaran yang tinggi disisi Allah swt.


Wednesday, October 03, 2018

Face painting untuk Mira

Wednesday, October 03, 2018 4 Comments

Assalamualaikum! Teringin benar dia bila nampak ada orang buat face painting tu hehe. Minggu lepas kami hadir di satu majlis sambutan birthday di PJ. Kat majlis tu ada servis face painting untuk kanak-kanak, so Mira nampak macam berminat sangat nak mencubanya. Tapi dia takmo lukis dimuka sebab esok sekolah katanya hehe, so lukis kat tangan je la.

Tuesday, October 02, 2018

Benda nampak kecil tapi impaknya besar!

Tuesday, October 02, 2018 3 Comments

Assalamualaikum! Ingat tak dulu-dulu zaman kita sekolah rendah, semua murid mesti ada buku catatan kecil. Kemana saja pergi kena bawa. Masuk perhimpunan kena bawa, catit segala arahan yang cikgu beri dalam tu. Kalau ada kerja sekolah yang perlu disiapkan atau barang yang perlu dibawa ke sekolah, catit dalam buku tu juga. 

Tapi budaya tu macam dah tak wujud sekarang. Dah senang, nak senang lagi! Tangan kosong takda pegang buku atau kertas. Jangan kan kata murid-murid, perangai begini boleh pergi sampai ke orang dewasa. Masuk meeting melenggang kangkung! Pergi seminar tangan kosong. Harapkan orang lain bagi kertas dan pen untuk kita catit info. Kalau takda, takdala.

sumber : mstar

Monday, October 01, 2018

UPKK & SPM

Monday, October 01, 2018 1 Comments

Assalamualaikum! Bermula bulan September, anak-anak kita akan menduduki peperiksaan yang penting iaitu UPSR yang dah berakhir minggu lepas, UPKK bermula dari hari ini sehingga Khamis, SPM & STPM yang akan bermula dalam bulan November nanti.

Parents nervous tak?? tentulah nervous kan...biasalah tu anak-anak amik exam, mak pak yang lebih dramanya hehe. Tapi itulah keseronokan jadi ibubapa betul tak. Kita berkongsi perasaan tu dengan anak-anak dan dalam masa yang sama kita bagi motivasi kat diaorang untuk berusaha sebaik yang boleh, berdoa dan bertawakal.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.