Powered by Blogger.

Tuesday, July 16, 2019

Restock Produk Kecantikan Di Althea!

Tuesday, July 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Time for beauty shoppingggggg. Bestnye dapat shopping kan, lebih-lebih lagi kalau shopping tak guna duit, tebus point je hehe. Nak lagi best kena shopping kat Althea sebab lengkap segala barangan penjagaan dan kecantikan kita boleh kita dapat kat website dia.

So hari tu aku dapat tebus point Althea, dah tentu aku ada plan nak beli apa ngan point tu. Barang yang aku nak memang dah pernah guna dan aku pun dah pernah share kat blog ni, so kalau aku restock tu maksudnya memang baguih la barangan tu untuk aku.



Friday, July 12, 2019

Pertama kali masuk pertandingan dah kena downgrade?

Friday, July 12, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Hari tu dia mengadu ustad dia tak bagi main alat muzik, kali ni kes lain pulak. Tapi dia mengadu tu takdala mukanya masam macam hari tu. Ni dia cerita berseloroh je la dengan kita. Tapi, dalam seloroh-selorohnya tu terasa juga hati my kenit tu.

Bila dia dapat tahu dia dipilih masuk dalam pertandingan nasyid wakil sekolah, punyalaaaa eksaited my kenit tu. Siap suruh ibu carikan lagu yang dia nak hafal tu kat youtube. Hari-hari itulah yang dia nyanyi, sampai ibu pun nyanyi sama la! :)

Satu hari dia balik bercerita, cikgu tak bagi dia pegang mikrofon dah. Bila ditanya kenapa? jawabnya cikgu cakap suara Mira sumbang. Aduhaii...kesian anak ibu ni. Kalau ikutkan 'panas' hati ni, nak je cakap suh cikgu awak je la nyanyi...suara dia merdu sangat kot!


Friday, July 05, 2019

Bila Mira masuk kereta dengan muka begitu ...

Friday, July 05, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Anugerah dari Illahi, mak-mak ni tau ja anak-anak tu ada masalah ke tak, betul tak. Tengok je la mak kita, kita tak cakap apapun dia hulur juga lima puluh ke seratus ke. Tau-tau je dompet kita tengah berhabuk kan hahahaha. Macam tu la kita ngan anak-anak kita pun. Tengok muka pun dah tahu! Tengok mulut tu muncung sedepa pun dah tahu jantan atau betina bermasalah atau tidak budak ni.

Dah lama tak cerita pasal hal anak-anak, terutama Mira. Dia macam tu la, ada masa happy ada masa down ada masa macam biasa. Kita kena tahu ekpresi wajah dia macam mana tiap kali masuk dalam kereta haha. Kalau dari jauh muka dah senyum tu memang la dia tengah happy-go-lucky.

Tapi kalau nampak sikit....sikittttt je muncung mulut tu dengan muka masam dia, haaaa memang ada isu la ni kat sekolah. So sapa nak kena setel? Ibu lerrrrrr .... 

Thursday, July 04, 2019

Aku tak suka nescafe, tapi ....

Thursday, July 04, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Dah masuk bulan Zulkaedah bulan Julai. Moga perancangan kita semua untuk bulan ini dan akan datang dipermudahkan olehNya. Apapun, kita kerja macam biasa, hidup macam biasa, makan macam biasa, tido macam biasa ye hehe.

Sapa sini suka minum nescafe? I'm a tea person actually. Aku tak suka nescafe. Tak suka tu bukanlah tak boleh minum langsung, tapi nescafe bukan my type of drink kata omputih hehe. Kalau orang dah hidang dalam cawan tu aku minum juga sikit tanda hormat. Tapi kalau gi kedai, pilihan utama aku ialah teh tarik. 


Wednesday, July 03, 2019

Jamuan Raya Di Perkarangan Pejabat

Wednesday, July 03, 2019 5 Comments

Assalamualaikum! Hari ni last Syawal, ada lagi ka buat open house? Aku baru je turun dari tingkat 5, rupanya arini diaorang buat open house! Alhamdulillah kenyang perut, jimat duit takyah kuar beli lunch hehe.

Ok, jamuan raya opis sudah, open house kengkawan sudah, tinggal lagi jamuan raya HQ je. Tu pasal la tajuk dia begitu ye hehe. Jamuan raya HQ telah pun selamat diadakan di perkarangan pejabat minggu lepas. 

Berbagai juadah raya disediakan samada melalui catering atau potluck dari setiap bahagian. Bahagian aku order roti jala hehe. 

Anyway, meriah suasana macam biasa, makanan pun banyak pilihan belaka. Cuma tak larat nak perabih suma, so yang mana berkenan di tekak je kita amik makan ye.

Monday, July 01, 2019

Percutian Ke Western Australia Yang Dinanti-nantikan!

Monday, July 01, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Bila dah melepasi tempoh setengah tahun ni, mula la fikiran tu melayang-layang ke tempat atau negara yang teringin untuk aku jejakkan kaki. Asyik main kat dalam negara je, sesekali nak juga treat myself dengan percutian ke luar negara. What's on my mind? -Western Australia! Walaupun aku bukan kaki travel tapi aku ada satu impian untuk pergi sana nanti. Tapi sebelum tu, kena la ada perancangan dan survey dulu kan. Kot-kot ada promosi untuk tiket ke, hotel ke so kalau boleh jimat banyak kenapa nak bayar lebih kannnn?

Australia adalah sebuah negara yang besar terlalu banyak tempat-tempat cantik dan menarik yang boleh kita terokai dan lawati, terutama di bahagian Australia Barat atau Western Australia. Nak pergi jalan-jalan satu Australia tu takla, tapi pilihan tempat yang nak pergi tu memang banyak so kenala pilih yang berbaloi.



Friday, June 28, 2019

Cikgu meluah perasaan tentang Hazwani

Friday, June 28, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Minggu ni kebanyakan sekolah buat open day (atau report card day) so ramai la ibubapa update kat fb kat media sosial pasal benda ni, terutama anak-anak baru darjah 1. Aku pun update juga haha buat kenang-kenangan. Besok anak-anak dah sekolah menengah kita up lagi kan hehe.

So kami datang berdua, tapi 'berpecah'. Ayahnya mengadap cikgu kelas Mira, dan aku masuk mengadap cikgu kelas Hazwani. Nak tahu sangat apa perkembangan dia dalam kelas. Maklumlah, UPSR lebih kurang 2 bulan je lagi kan, tipula kalau aku cakap aku tak nervous. Tipula kalau aku cakap aku tak letak harapan tinggi kat dia. Of course aku berharap, sebab aku tahu dia boleh buat. 



Wednesday, June 26, 2019

'Mata' baru Hazwani

Wednesday, June 26, 2019 7 Comments

Assalamualaikum! Berbulan-bulan terperap di kedai, akhirnya dapat juga tebus semalam. Patahnya dari tahun lepas lagi. Cuba la nak baiki sendiri, tapi kalau dah bukan pakar tu janganlah nak memandai-mandai kan. Akhirnya kena serah pada yang pakar, so ke kedai la jawabnya.

Kalau dah rabun, takda spek mata rasa macam separuh buta. Apatah lagi bila duduk paling belakang sekali dalam kelas. Balik rumah mengadu tak nampak tulisan cikgu kat depan. Pergi tuisyen pun sama, duduk barisan kedua depan pun tak nampak sangat tulisan di papan putih. 

Begitulah perasaan orang rabun macam kami hehe. Aku punya cermin mata pun dah hilang sebab kes tahun lepas. Kes apa? Ha tu kang aku cerita ye hehe. 


Tuesday, June 25, 2019

Sambutan Aidifitri Di Ofis Meriah!

Tuesday, June 25, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Macam mana raya korang? Minggu ni last la pun kalau nak gi open house atau buat makan-makan raya kan. Minggu pertama dan kedua raya tak berapa nak meriah sangat jemputan open house kan. 

Tapi masuk minggu ketiga (minggu lepas) bapak punye jem jalan KL-SELANGOR ni hehe. Rupanya orang pakat gi open house sana sini. Masuk hiway pun jem...pacitaaa? hehe. Anyway, kita pun ada cerita raya nak kongsi, cerita di ofis jeeee hehe.

Alhamdulillah dah 7 tahun aku keje office hour, masih diberikan peluang dan nikmat meraikan Aidilfitri bersama kengkawan office. Dari segi makanan meriahnya jangan cakap la. Tak pernah tak havoc makanan bahagian aku ni hehe. Tapi yang penting bab kerjasama tu penting ye adik-adik. Kita ni tuan rumah, so buat cara tuan rumah. Gi la tolong apa yang patut, tunjuk muka dan sama-sama buat kerja. Jangan tau makan je hehe.


Friday, June 14, 2019

Aidilfitri satukan kami

Friday, June 14, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Hari raya selain berkumpul anak beranak, kunjungan sedara mara ke rumah juga memeriahkan sambutan aidilfitri. Namun, dalam kegembiraan menyambut lebaran, kami terima berita sedih pemergian bapa sedara, iaitu adik abah sehari sebelum raya.

Al fatihah buat bapa sedara, Idris Bin Ahad atau lebih dikenali dengan panggil Pakcik Zali. Tahun ni je dua orang adik abah kembali ke rahmatullah. Moga roh-roh mereka dicucuri rahmatNya.


Wednesday, June 12, 2019

Indahnya Aidilfitri 2019

Wednesday, June 12, 2019 4 Comments

Hariii raaaya...hari yang mulia. Penuh bererti kepada kita. Tua muda miskin dan kaya, menyambutnya dengan gembiraaaaaaa! Berhati-hati di jalan raya...semoga anda selamat tiba. Ucapan selamat hari raya dari EON untuk semuaaaaa...!

Assalamualaikum! Haaa time nak mengarang ni la keluar lagu ni dalam kepala hehehe. Inilah lagu yang diaorang dok main dalam televisyen masa kita kecil-kecil dulu...ingat tak? Ah budak sekarang mana tauuuu, ni lagu raya retro untuk budak zaman 90-an je. Dah lebih 30 tahun pun boleh ingat lagi bait-bait lagu ni. Tapi tu la... lirik lagu cepat ingatnya sampai berpuluh tahun, surah al-Baqarah dari kecil mengaji tak lekat-lekat lagi dalam kepala aku ni. Haihh..

Monday, June 03, 2019

Biskut raya den siap!

Monday, June 03, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Dua hari lagi nak raya ha, persiapan raya macam mana? Kami biasa-biasa je, yang penting anak-anak punya mesti ada. Tapi selain anak-anak punya, ibu punya pun kena ada hehe. Apa lagi kalau bukan projek biskut raya!

Alhamdulillah aku masih berkesempatan meneruskan tradisi membuat biskut raya sendiri. Beli bahan dan buat sendiri terasa kepuasannya! 


Tahun ni aku sempat buat 4 jenis, dan tahun ni buat pertama kalinya biskut mama carey tak dapek den nak buat. Kito buek biskut tokap-tokap yo ha hehe. Sonang kojo sikit ha.

Biskut Dahlia

Biskut Nestum

Florentine @ Almond Crunchy

Simpul Kasih

Jadi la ha. Buat untuk sendiri dan mak. Campur ngan maruku sikit dapat la 5-6 jenis kesemuanya. Seronok tengok tetamu datang ke rumah makan biskut yang kita buat sendiri. Omak den pun ada projek kek dio sendiri. Duo jenis kek dok dalam oven tu ha. Kek gula hangus dan kek biasa vanilla. Ado orang panggil kek gula hangis tu kek sarang semut, ada yang kata kek span. Tak kisahla janji rupo eh samo! hehe.

Eh lupa nak bagitau, kakak dan adik pun ada menolong buat biskut ngan kek. Kiranya ni projek biskut raya kami 3 beranak la hehe.

Selamat Hari Raya!
Hanim

Friday, May 31, 2019

Concealer Pilihan Hati Untuk Hari Raya

Friday, May 31, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Hadoiii tajuk...tak boleh blah yek. Macam la dia sorang je pakai concealer selama ni hahaha. Anyway, nak cerita jugak la dalam blog ni. Benda baik kita share betul tak. Sebagai salah seorang dari #AltheaAngels tak salah kalau kita kongsi produk kosmetik yang sesuai dan berbaloi untuk dimiliki.

Anyway, hari tu aku dapat parcel dari Althea dan salah satu produk yang sampai adalah set Flawless Creamy Concealer yang mempunyai 4 warna untuk kesesuaian tona kulit. Secara jujurnya, ini kali pertama aku guna concealer sebagai foundation hehe. 



Thursday, May 30, 2019

[Recommended] Skin Relief Spot Film Gel Untuk Masalah Jerawatku!

Thursday, May 30, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Punya la lama dok mencari ubat apa nak kasi hilang jerawat ni, akhirnya aku ketemu juga. Walaupun sejak dah masuk 3 series ni, jerawat pun keluar seketul-seketul, tak macam muda remaja dulu (hehe) tapi bila dia keluar dekat tempat yang tak sepatutnya iaitu di mukaku, haaaa haru kejap la jadinya hahaha.

Pertama kali aku diperkenalkan dengan produk Skin Relief Spt Film Gel dari Althea, aku macam skeptikal sikit pun ada. Maklumla, dah banyak kali kecewa kan hehe. Tapi rupanya ada beza ketara produk ni dengan yang lain-lain yang pernah aku guna.


Wednesday, May 29, 2019

[Watercolor Cream Tint] 4 Rona Warna Menarik Untuk Dipakai Di Pagi Raya

Wednesday, May 29, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Tinggal lagi kurang seminggu je kita nak sambut Hari Raya. Mesti semua orang sibuk buat persiapan raya kan. Tapi jangan lupa juga tambahkan ibadah kita di 10 malam terakhir ni ok. 

Anyway, cakap pasal persiapan mak-mak mesti ada plan setiap tahun betul tak. Baju apa, design macam mana, kasut apa, biskut raya beli mana semuanya demi keluarga. Tapi mak-mak mesti nak kelihatan cantik berseri di pagi raya jugak kan.


Friday, May 24, 2019

Kekal Dilindungi, Kebaikan Dikongsi Sepanjang Ramadan Bersama Dettol

Friday, May 24, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Alhamdulillah telah masuk ketiga kita berpuasa namun kemeriahan berpuasa dan menyambut Ramadan tetap dirasai. Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah, umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat Islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek.


Thursday, May 23, 2019

Penjual laksam yang jujur

Thursday, May 23, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Sebelum ni takda telio pun tengok laksam. Tapi sejak opis buat makan-makan, dan diaorang order laksam terus aku jatuh ketagih dengan makanan dari Pantai Timur tu. Masuk bulan Ramadan aku try cari kat bazar tapi takut terbeli yang tak sedap.

Pengalaman beli makanan tapi dapat yang hampeh bukan aku sorang je yang terkena betul tak. Baik apa pun jenis makanan. Nasi mentah la, inti semosa masam la. Bukan senang nak cari orang yang betul-betul jujur dalam perniagaan makanan. Walaupun bukan semua, yang seketul dua tu la yang buat kita jadi trauma nak beli lagi. Aku terus banned kalau terkena sekali. 


Wednesday, May 15, 2019

Projek Onde-onde

Wednesday, May 15, 2019 7 Comments

Assalamualaikum! Kalau dah tempat tu ramai perempuan lebih dari lelaki, mesti ada je projek mak-mak yang akan dilaksanakan. Asal ada masa terluang, ada geng nak buat, ada bahan dan ringkas pula cara nak buatnya mesti akan ada yang nak join sekali.

Untuk bulan Ramadan ni, kitaorang plan buat onde-onde atau buah melaka. Actually bukan aku la yang plan sekali, tapi diaorang la plan aku just bayar dan join sekali nak buat. Dapat juga sorang bawa balik sikit bekalan onde-onde untuk berbuka puasa.

Tuesday, May 14, 2019

Juadah yang ditunggu-tunggu setiap kali Ramadan

Tuesday, May 14, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Salam Ramadan buat seluruh umat Islam. Dah masuk minggu kedua kita berpuasa, mesti banyak juadah dan makanan yang kita dah sediakan untuk keluarga tercinta kan. Tak kisah la beli ke, masak ke, rumit ke, ringkas ke, kering ke, berkuah ke mesti ada makanan yang menjadi kegemaran kita kan.

Makanan kegemaran aku untuk bulan Ramadan ni ada satu. Bukan kuih, bukan lauk, bukan nasi, bukan juga lemang dan rendang. Tapi satu juadah yang bulan lain takda, hanya di bulan Ramadan je jumpa. 


Monday, May 13, 2019

Dari sahabat untuk sahabat

Monday, May 13, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dah 4 hari sejak kak Sitty tinggalkan meja dia. Sekarang dengan rasminya, meja kiri dan kanan aku kosong tidak berpenghuni. At least untuk 2-3 hari lagi, itu pun kalau pengganti dia jadi datang lapor diri.

Beberapa bulan lepas bila kak Sitty dapat surat tawaran balik Sabah. Aku mampu tersenyum sekejap lepas tu aku diam sepanjang hari. Aku happy tapi dalam masa yang sama sedih. Sedih sebab aku dah anggap dia macam kakak aku. Walaupun diluar aku tersenyum, tapi dalam hati aku dah start menangis sebenarnya.



Tuesday, May 07, 2019

Aten ke menara gading!

Tuesday, May 07, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Rezeki tak pernah salah alamat, memang kali ini alamatnya untuk Aten. Alhamdulillah syukur akhirnya cita-cita mama, cita-cita papa, doa atok dan wan, doa ucu dan yang terutama impian Aten dah pun tercapai!

Sebelum tu, agak cuak juga bila dapat tahu kursus yang Aten idam-idamkan tu mungkin tak dapat. Dia dah la minat ke arah seni. Bila isi borang permohonan, hampir semua kursus pasal seni je. Bila diaorang filter, alih-alih ada kursus perbankan dan undang-undang pulak! Mau tak 'melompat' orang tu hehe.

Dalam 12 kursus yang dia kena isi, hanya 3 kursus sahaja yang diterima berkenaan dengan seni. Lagilah 'meroyan' anak dare tu haha!

Lepas tu Aten dapat surat tawaran interbiu untuk Diploma Seni Lukis dan Seni Reka di Uitm Shah Alam. Nervous ni nervous! Walaupun ucu tak ikut, tapi mama selalu wassap Ucu macam mana keadaan Aten di sana. Fuh! 


Monday, May 06, 2019

Ujian di ambang Ramadan

Monday, May 06, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Cerita minggu lepas, lebih tepat lagi penghujung April. Kejadian ini tidak pernah berlaku sebelum ini, tapi akhirnya terjadi pada pagi tu.

Pagi Jumaat, kami keluar rumah lebih awal dari biasa. Pukul 6.30am pagi dah start enjin dan mula bergerak. Sampai di laluan keluar dari parking, dalam gelap Subuh yang samar itu tetiba nampak kelibat kereta tertonggeng sikit. Rupa-rupanya tayar depan sebelah kanan kereta tu dah masuk ke longkang!

Friday, May 03, 2019

Begini rupanya bukaan 10cm!

Friday, May 03, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Kita biasa tengok video ibu-ibu bersalin secara c-sect melalui perkongsian di fb kan. Berapa cm doktor toreh dan berapa lapis doktor potong kulit perut untuk sampai ke rahim ibu? Berjuang demi anak sorang yang dikandung 9 bulan 10 hari. Sampai masa, si ibu terpaksa dibedah untuk menyelamatkan nyawa si anak tadi.

Tapi pernah tak kita terfikir, bagaimana ibu yang bersalin secara normal ye?  Pernah tanya tak bukaan 10cm tu macam mana ye? Berapa besar 10cm tu? Ambil pembaris dan tengok 10cm, tapi tak boleh bayangkan sebab pembaris tu lurus haha. Sebelum ni aku pun takda la tertanya, tapi bila dah orang share gambar ni, oohh baru tauuuuuu.


Friday, April 26, 2019

Angkara percaya, tergadai bahagia

Friday, April 26, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Syukurrrr ayah haji tak meninggal. Dah la anak kena tahan polis, bapak pulak terlantar di hospital. Hanya kerana angkara sorang manusia bernama Hamadi, haru biru keluarga Ustaz Haji Mukhsin!

Dia punya gila kuasa sampai sanggup pergunakan anak-anak yatim madrasah untuk kaut keuntungan dari orang ramai. Boleh pulak bawa balik ke rumah kondo dia tu! Ecah pun dah jadi macam robot, terpaksa akur dengan S.U.A.M.I walhal terang-terang apa suami dia buat tu salah. Memang inilah true colors Hamadi yang sebenar!

Baru Ecah tahu yang Madi tu memang dah lama gilerkan si Nur. Terang lagi bersuluh masa dia cakap dengan Juita, siap buat loud speaker! Haaaa terkejut badak tak kau Ecah, osah lah laki kau yang ganggu Nur selama ni. Lelaki jenis apa? Kau rase? 

Mak lampir dipanggilnya kau Ecah! 

Demi nak membuktikan Adam tidak bersalah, Nur sanggup jumpa Juita. Tak sangka Juita berpakat dengan pihak hospital untuk palsukan laporan DNA. Dia tahu Nur tu lemah dan tak mampu melawan, tapi demi suami dia akhirnya merayu juga di kaki Juita untuk lepaskan Adam. Bila terkeluar ayat,"aku sanggup buat apa je...", haaaaaaa pucuk dicita ulam mendatang la si Juita tu!


Thursday, April 25, 2019

Kurang ajar kau Madi!!!

Thursday, April 25, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Dari episod satu lagi aku memang sakit hati tengok citer ni. Tapi malam tadi membuatkan aku bertambah benci ngan si Madi. Dah sampai angkat tangan kat mak mertua tu dah kenape cetannnn! kan dah kena cetan haha! Menyirap darah aku tengok dia selamba tampar mak ecah tanpa rasa bersalah. Memang kurang ajarrrrr punya menantu! 

Dan lagi terserlah kebodohan si ecah. Dah tengok mak sendiri kena pukul pun ko masih nak taat lagi ka?? Dia hentam kau pun kau diam. Ni dia hentam mak kau, kau masih boleh suruh dia balik lagi??? Eeiii vongok sungguh la ecah ni. Dah kena ugut syurga neraka, terus ecah kecut perut. Heyyyyy apekejadahnya nak cakap pasal tu kalau Madi tu pun lebih neraka dari neraka jahannam. Suami kalau dah angkat tangan kat isteri apatah lagi pukul mak mertua layak lagi ke nak cakap pasal syurga neraka?? Hukum semua ni terpakai untuk suami yang baik dan beriman bukan macam Madi si penunggang agama tu. Mak tu dah kena pukul kena halau, barulah ko terkinja-kinja menyesal minta maaf. Vongok sangat eh!

sumber : google

'Cheese' kau etok!

Thursday, April 25, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Menangis daku tengok trend makanan orang sekarang. Bukan la menangis menggugu-gugu tu, tapi nangis dalam hati la hehe. Ape laaaaaa nak jadi dengan orang sekarang ni. Orang moden ni. Orang zaman la ni! 

Yang pelik-pelik ajeee yang korang sumbat dalam tekak ye. Kalau makanan tu asalnya pedas ko tukar tambah cheese. Kalau makanan tu asalnya kena masak ko pergi bekukan! Heyyyy I cannot brain this la hehe.

Minggu lepas daku terbaca artikel pasal la ni orang dah jual etok 'cheese' pulak dah. Firstly, etak ke etok weh? Aku tau etok je haha. Tak pernah dengar lagi orang panggil etak. Dua binatang yang sama ke atau lain-lain? Ah lantak lah...aku panggil etok je.


sumber : berita harian online

Wednesday, April 24, 2019

Blog Che Mat kembali bersiaran!

Wednesday, April 24, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Sejak penguatkuasaan dibuat terhadap produk-produk tempatan tak kira la kosmetik, kesihatan, jamu dan macam-macam lagi yang telah memudaratkan kesihatan ramai pengguna di Malaysia ni, rupanya apa-apa bentuk pengiklanan atau review juga dipantau oleh pihak SKMM.

Blog yang selalu kita masuk dan skodeng segala resepi lauk dan kuih, blog tiffinbiru.com tetiba disekat oleh SKMM beberapa bulan lepas. Siapa tak kenal Che Mat kan, blogger masakan tersohor yang selalu berkongsi apa saja resepi lauk-pauk, kuih-muih, kek-kek dan segala macam jenis lagi masakan kat blog beliau.

Kita ni silent reader je, tapi murung dan tertanya-tanya juga kenapa pulak blog masakan Che Mat boleh kena sekat dengan SKMM? Blog masakan kotttt....bukan cerita gosip atau blog politik! Eh tak masuk akal la!



Tuesday, April 23, 2019

MyKad untuk kakak

Tuesday, April 23, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Akhirnya kakak dah ada kad pengenalan sendiri! Bermakna kakak sudah hilang hak keistimewaan sebagai kanak-kanak la kan haha. No more tambang bas separuh pasni! Tapi dimata ibu, awak tetap my little baby for-eva! ciaaa ciaaa ciaaaaaa :p

Dalam pada kita beringat nak buat kad pengenalan kakak, terlajak juga tarikhnya! Birthday bulan Mac, buat IC bulan April hehe. Bukan tak ingat, tapi dok mencari surat beranak dia mana 'terbang'. Last-last daku give up tak boleh mikir dah, terus buat surat beranak baru sekali ngan IC la.

Wednesday, April 17, 2019

Guru caturku masuk kejohanan kali pertama

Wednesday, April 17, 2019 0 Comments

Assalamulaikum! Dari kecil, memang aku teringin nak belajar main catur. Tapi dalam family takda siapa yang pandai main permainan tu. Kami tau main dam aji je hehe. Tak sangka rupa-rupanya anak sendiri yang jadi guru caturku!

Macam yang aku cakap tadi, dalam family kami takda siapa yang main atau berminat nak main catur. Kesudahannya, aku 'buta' catur sehingga umur 34 tahun. Namun perancangan Allah tu Maha Hebat. Dia lahirkan seorang pemain catur dalam keluarga kami. 

Inilah cikgu caturku .... Nurul Hazwani.

Tuesday, April 16, 2019

Gigi siapa berterabur ni?

Tuesday, April 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Gigi adalah satu bahagian penting yang sangat sensitif. Mak-mak macam kita ni mesti nak anak-anak kita ada gigi yang sihat dan cantik. Kalau sebatang gigi tu luruh atau rosak, mesti kita bising kan. Haa tu la! makan lagi gula-gula, coklat blablablabla! Walhal kita masa kecil-kecil dulu pun dua kali lima sama! Pastu kena marah ngan mak kan haha. 

Seingat aku, dua beradik tu tak pernah ada masalah besar dengan gigi masing-masing. Yang kakak kalau gigi dia rosak, gigi tu akan tanggal sendiri bila sampai masanya. Yang adik punya, pesen gigi tu mereput sendiri. Tak luruh tapi dia makin lama makin 'haus' dan reput. Sebabnya masa tu dia kuat minum susu dan jarang gosok gigi. 

So pendek cerita, kakak dan adik memang tak pernah cabut gigi di klinik gigi. Hanya pernah buat scalling dan tampal gigi je. Gigi diaorang cukup senang tanggal! Time aku pula, dulu kalau gigi rosak kena pergi jumpa doktor gigi atau cabut kat klinik gigi di sekolah. Jarang sangat la nak tunggu gigi tu tanggal sendiri. So diaorang lebih beruntung la hahaha.




Monday, April 15, 2019

Hadiah pelik dari kawan Mira!

Monday, April 15, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Hahahahaha ibu tak tahu nak letak tajuk apa, tapi itulah yang sesuai untuk entri birthday tahun ni. Lain macam hadiah yang Mira dapat dari kengkawan dia. Ada yang bagi buku, ada yang bagi keychain. Tapi ada satu hadiah ni yang buat ibu konpius dan terfikir-fikir apakah maksud tersirat disebalik yang kawan dia cuba ingin sampaikan.

Satu hari Mira bawa balik beberapa buah buku dan tunjukkan pada ibu. Mira cakap ni kawan Mira, Amalin yang bagi untuk birthday Mira. Dia bagi awal sebab birthday Mira jatuh pada hari cuti sekolah, jadi nak bagi awal sikit la.

Friday, April 12, 2019

Sanah Helwah My Precious Pearls!

Friday, April 12, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Baaaachak! Aku tanya ape khabar semuaaaa hehe. Lamaaaa giler tak bersiaran nih! Pehal aku ni, dah tak nak main blog lagi dah ke. Aiseyyy bukan niatku tak nak main blog, tapi tugasan di dunia realiti lebih banyak dari di dunia maya ini.

Tapi yang banyak-banyak tu dah habis pun, so sekarang aku ada masa la untuk cerita pasal birthday anak-anak kesayangan hamba. Walaupun ibu lambat (lambat 3 minggu!) sikit mencoretkan tentang tarikh bersejarah kedua-dua puteri ibu, tapi ibu tak pernah lupa ok! Tak boleh lupa pun sebab ada je diaorang kasi peringat kat ibu hahaha.




Friday, April 05, 2019

Madi dibebaskan!

Friday, April 05, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Cuak juga bila Juita tunduk terus malam tu haha! Menggelabah Adam sampai tak jadi nak bagitau Nur. Giler apa! Jangan samakan Adam dengan semua lelaki yang singgah di lorong tu. Tapi adakah Adam tak sama macam diaorang? ke dia pun dua kali lima gak? Lelaki kannn...hehe.

Nur dapat 'cium' something fishy pasal laki dia, tapi tak tahu apa dia. Takpe Nur, tak lama kau akan dapat 'madu' baru hahaa. Eh macam la aku pengarah cerita ni! :p 

Lembut juga hati ayah haji mengizinkan isterinya tolong Ecah untuk ikat jamin si Madi. Sayangkan anak gitu laaaa! Anak menantu je tak reti sedar diri. Giler si Madi ni haha! Keluar penjara jerit macam tarzan. Dia tak tahu lagi tu duit sapa yang ikat jamin dia tu.




Thursday, April 04, 2019

Biar mandul, jangan lurus bendul

Thursday, April 04, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dia dok ulang lagi gazette Ecah dan Nur terjun kolam. Mungkin dalam episod 2 ni kottt! Permulaan cerita pun dah diselubungi dengan masalah kewangan Darul Mukhsin. Yang mak Adam tak habis-habis prejudis dia. Dah boleh terima Nur sikit-sikit tapi masih skeptikal dengan orang lorong secara keseluruhan. 

Yang kelakarnya, Ayah haji balas,"takpe, nanti kita bentang karpet merah untuk awak dari jalan sampai ke lorong rumah Nur, pasang khas untuk orang have-have macam awak" hahahaha...baru ada akai!

"Gembira acik kau!", amboiii Madi dah ke 'dalam' pun sempat jugak kau mengherdik bini kau ye. Tak habis-habis modal 'mandul' kau ye. Lancang sungguh mulut Madi ni...ya Allah. Ecahhhh please la buka mata kau luas-luas. Terang-terangan dia menghina kau. Nak simpan lagi buat apa suami begitu! 


Wednesday, April 03, 2019

Dejavu

Wednesday, April 03, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Teruja semua menunggu episod pertama drama bersiri Nur 2. Tengok gazette dia pun dah boleh membangkitkan rasa ingin mengadap depan tv pukul 10 malam. Apapun, last episod dalam Nur Madi kena tangkap kan! So aku nak tengok episod 1 ni, macam mana dia dalam penjara tu. Makin elok ke makin teruk hehehe.

Alhamdulillah syukur mak Adam boleh dah terima kehadiran Nur dalam keluarga. Sampai bila nak berdendam dengan menantu sendiri kan. Yang paling dibenci tu la yang menyelamatkan nyawa dia tika tercekik tertelan petai dulu huhu. Akhirnya  mak dia sendiri pujuk Adam untuk bawa balik Nur dalam hidup mereka. Dejavu sangattttt!



Friday, March 22, 2019

Beyblade 'kegilaan' budak-budak sekarang!

Friday, March 22, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Mana-mana aku pergi mesti nampak budak-budak lelaki pegang benda ni. Rupa-rupanya yang diaorang kecoh beyblade beyblade tu benda ni la ye! Sekarang ni musim beyblade, siap ada pertandingan lagi dan bukan dikalangan kanak-kanak je join. Bapa kepada kanak-kanak pun buat pertandingan beyblade yo!

Tapi benda ni kalau dibawa ke sekolah sure kena rampas kan. So, diaorang simpan kat mana? Aku sempat interview sorang budak ni, dia cakap simpan dalam beg baju. Balik sekolah, baru boleh main. Wahhh pandai ko ye!

Beyblade ni ada macam-macam jenis, macam-macam bentuk dan macam-macam nama. Budak-budak tu dah bagitau dah nama setiap satu, tapi aku memang tak boleh ingat sebab komplikated sangat nak menyebutnya haha. Lebih teruja nak tengok diaorang 'pusing' benda tu je.


Monday, March 18, 2019

Beza datang mesyuarat PIBG waktu siang dengan waktu malam!

Monday, March 18, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Dalam tempoh 6 tahun kakak bersekolah agama, ini kali pertama aku pergi mesyuarat PIBG sekolah dia. Sekolah pagi memang setiap tahun pergi, tapi sekolah agama ini yang pertama kalinya. Kenapa? sebab mesyuarat PIBG dia buat malam. 

Kenapa malam? sebab kebanyakan ibubapa duduk di luar kawasan jadi kalau buat hari cuti waktu siang mungkin takkan dapat sambutan. Tapi memang ada betulnya. Sekolah kebangsaan punya mesyuarat PIBG mana pernah cukup korum walaupun dibuat pada hari Sabtu dan waktu siang.

Jadi, sekolah agama diaorang buat pada waktu malam. Tapi bagi aku pula, agak susah nak stay back sebab kami duduk jauh nuuu di Kolumpo! Kang balik umah dah pukul berapa! Tapi tahun ni kita buat pengecualian sikit. Nak merasa juga suasana mesyuarat PIBG waktu malam ni hehehe.



Friday, March 15, 2019

Bila lihat anak berlatih bola jaring

Friday, March 15, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Anak-anak ibu semakin hari semakin membesar. Kalau boleh ibu nak berada dekat dengan anak-anak ibu sepanjang masa macam ibu-ibu lain. Ibu nak tengok apa aktiviti kakak dan adik di sekolah. Nak duduk satu kelas tengok apa yang kakak dan adik belajar. Nak berada di padang bersukan dengan kakak dan adik.

Tapi tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Tapi bila ibu dapat peluang tu, ibu takkan lepaskan! Bila anak-anak masuk darjah 1, mak-mak memang excited nak ikut mana anak pergi, apa mereka buat. Tapi anak ibu dah darjah 6! Perlu ke ibu teman kakak selalu?



Wednesday, March 13, 2019

Pengalaman berharga sebagai AJK PIBG

Wednesday, March 13, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Apa perasaan aku bila mula-mula dilantik jadi ajk pibg sekolah anak 2 tahun lepas? Janggal ... tak suka...kekok. Rasa menyesal pun ada masa tu sebab niat bersuara nak betulkan minit mesyuarat. Alih-alih namaku kena calon jadi ajk! Ramai pulak tu angkat tangan hahaha.

Tapi sepanjang 2 tahun ni, banyak yang aku belajar bila bercampur dengan ibubapa lain dalam pasukan pibg sekolah. Satu benda yang kita lakukan bersama-sama demi kepentingan semua pelajar termasuk anak-anak kita. Tak minta balasan apatah lagi bayaran sebab ikhlas nak bantu sekolah.

Pada aku la, bukan mudah jadi ajk. Kena ada persefahaman dengan ajk ibubapa lain, kena berbincang untuk sebarang program pibg dan kena aktif! Tak guna jadi ajk tapi takda sumbangan buah fikiran dan tenaga kan. So, 2 tahun punya tempoh ni banyak mengajar aku untuk bergerak lebih aktif di sekolah. Walaupun tak semua program sekolah aku dapat hadirkan diri, tapi cuba juga untuk sumbangkan idea bantu yang lain.


Friday, March 08, 2019

Kawan atau Tanggungjawab?

Friday, March 08, 2019 1 Comments


Asalamualaikum!

Lama tak cerita pasal my kenit yang nombor dua tu. Banyak cerita pasal Mira ni, ada sedih, ada kelakar, ada marah, ada lawak! Haaa my kenit ni memang pakar buat lawak. Kuat merajuk tapi boleh melawak hehe.

Baru-baru ni dia mengadu teruk pasal kawan dia bising dalam kelas. Ni kat sekolah agama ye. Faham-faham je la bila bercampur murid lelaki dan perempuan, memang payah nak dapat kelas yang senyap.

So, si Mira kan pengawas. Bila ustaz ada hal atau takda dalam kelas dia ditugaskan jaga kelas. Mira mengadu kelasnya ya Allah ...bising yakmat mamaaa! Pening kepala Mira kalau kelas bising ni! Disuruh diam takmo. Ditegur dimarah taknak dengar. Last-last ustaz suruh Mira tulis nama siapa yang bising dan ustaz akan rotan.



Monday, March 04, 2019

Berpanas berhujan demi bola jaring

Monday, March 04, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Sukan yang kakak minat selain badminton. Pernah dia terpilih untuk wakil sekolah masa darjah 4 tapi ayahnya tak benarkan sebab keputusan peperiksaan dia tak memuaskan masa tu. Kecewa bukan kepalang anak dara tu. Tapi syaratnya dah dipersetujui dan tanpa kompromi.

Bukan niat nak menghalang minat dia, tapi kami kena bertegas sebab pelajaran sangat penting. Bila ibubapa jenis exam-oriented ni begitulah agaknya kan hehe. You can play tapi mesti pandai bahagi masa untuk belajar dan berlatih. Jangan merungut penat dan sebagainya, sebab sukan itu pilihan, manakala belajar itu wajib. Jadi bila tahun tu dia tak berapa 'perform' dalam pelajaran, kami terpaksa 'rehatkan' dia setahun.



Friday, March 01, 2019

Lagi 6 bulan nak UPSR!

Friday, March 01, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Dah masuk bulan Mac, sedar tak sedar lagi 6 bulan je lagi kakak akan menduduki peperiksaan UPSR! Anak yang amik UPSR, ibu yang nervous ni ... acaner? hehe. Mana-mana ibubapa pun mesti ada perasaan yang sama bila anak-anak ada exam besar kan. Tahun ni kakak akan menduduki peperiksaan UPSR, dan dah tentulah ibu ayah mendoakan kecemerlangan buat kakak.

Memanglah tahun ni jadual kakak agak padat dengan pelbagai aktiviti. Dengan wakil sekolah bola jaringnya, dengan pertandingan kalam jamaie yang tak lama laginya, dengan belajarnya, dengan kelas tusiyennya, dengan kelas tambahan sekolah agama lagi ....haihhh bertabahlah ye kakak. Semua ni akan berakhir pada bulan September nanti insyaAllah.


Tuesday, February 26, 2019

[VIDEO] Simple Makeup Tutorial By #AltheaMakeup With Me!

Tuesday, February 26, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Simple makeup is always my #mission. Since seluruh hidupku banyak invlove dengan kerja, family dan sedikit keseronokan maka aku perlu makeup yang simple dan kemas. Jujur, sebelum ni kalau pergi opis aku prefer #bareface. Hanya pakai bedak biasa dan siap!

But since #Althea hadir dalam hidupku, semuanya berubah! haha ecececeh. Tapi itulah yang sebetulnya. Sejak guna produk penjagaan kulit dan alat solek dari #Althea, aku rasa senang sekali untuk mengenakan makeup ke pejabat.


Monday, February 18, 2019

Berendam seharian di Lubuk Manggis

Monday, February 18, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Lama dah tak berendam dalam air sungai.
Walaupun anak-anak ada mengajak.
Tapi asyik takda masa je.
Tapi nak jadi rezeki diaorang, akhirnya sampai juga ke sungai!

Sekali masuk memang tak keluar.
Dari pagi kami sampai, makan dan tukar pakaian.
Anak-anak terus berendam sampai ke petang.
Sesekali keluar minta makan.
Lepas tu dia bantai kuak lentang hehe.

Friday, February 15, 2019

Sebenarnya bumi berbentuk ...

Friday, February 15, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Aduhhhh! kecoh pasal isu bumi sfera atau rata.
Aku tak tahu hujah dan fakta mana diaorang guna untuk klaim bumi itu rata.
Tapi ada juga yang menyokong!

Bak kata pepatah, rambut sama hitam hati lain-lain.
Pandangan kita dah tentu ada yang berbeza.
Tapi biasa la, yang sana mengecam disini.
Yang sini mengecam sana untuk menegakkan pendapat masing-masing.

Dari sekolah rendah kita belajar bumi itu sfera.
Tapi orang sekarang pakai ilmu saja tak cukup.
Nak tahu bumi itu sfera atau rata kena tanya pada ahlinya.
Siapa ahlinya?
Angkasawan la!
Mujurlah Malaysia ni ada angkasawan negara.
So dialah selayaknya menjawab persoalan ini kan.


kredit : insta DrSMS

Tuesday, February 12, 2019

Kisah Angpau Hazwani

Tuesday, February 12, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Bizi! bizi! bizi!
Tapi kena ada waktu juga untuk blog kesayangan.
Gong Xi Fa Cai to all my chinese friends!

Seronok budak-budak cuti sekolah seminggu kan.
Ibu pun seronok pi keja jalanraya kosong hehe.
Pagi gerak lambat pun takda masalah.
Lima belas minit dah sampai.
Balik petang lagi best.
Sebelum kul 6 dah sampai umah.
Nikmatnyaaaa!

Siap masak, sebelum kul 7 boleh duduk rehat jap.
Tapi malam ngantuknya tetap sama hehehe.

Alkisahnya Hazwani.
Dia dah eksaited yakmat dari hari pengumuman.
Katanya pusat tuisyen dia akan bagi angpau.
Berapa?
Tiga puluh ringgit!
Wowww! kakak kayooo!
Kami pun ok lah.
Adik dah siap sedia nak pau haha.
Kakak pulak ada plan dia.
Kejap nak beli barang sekolah.
Kejap nak belanja ibu.
Kejap nak simpan beli beg.
Mana satu niii?? :p



Friday, February 01, 2019

My New Makeup Line from ALTHEA !

Friday, February 01, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Hello Februari!
Yesssss! My Luna Box is here!
My source of happiness dah sampai!
Never fail to make me smile.
Never tired to give me surprise.

Kali ni they have new makeup line for you ladies!
Rugilah kalau tak grab sekarang.
Tengok kali pertama terus jatuh cinta!




Setiap kali terima parcel merah jambu dari Althea, saya pasti akan buat video unboxing
Tak tahulah kenapa, tapi keterujaan tu tak pernah padam dengan Althea haha.
Mesti happy mesti ceria kalau dari Althea!
Coz I know they have everything I need for my makeup and skincare.




New makeup line from Althea yang korang harus jatuh cinta!

💖 Watercolor Cream Tint Set
💖 BCLxAlthea Eye Palette
💖 Spotlight Eye Glitter
💖 Skin Relief Spot Film Gel
💖 Flawless Creamy Concealer Set









Tak sabar nak try different shades of lip tint tu. 
Ada 4 uolls!
I can mix match with the concealer.
Nice!
Not forgetting the BCLxAlthea Eye Palette dan Eye Glitter for a glamorous look!
And Skin Relief for those yang have pimples like me but wanna look fantastic when apply makeup.
Awesome!

Wait for my tutorial and review ya!
Wish me luck! haha.

#AltheaAngels,

Hanim

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.