Powered by Blogger.

Thursday, December 12, 2019

Keputusan UPSR Hazwani

Thursday, December 12, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Hampir terlupa ibu nak masukkan cerita tentang keputusan UPSR kakak yang diperolehinya bulan lepas huhu. Takpe, hari ini ibu kasi cerita sikit tentang itu ya. Cerita ini adalah perkongsian tentang kegembiraan seorang ibu terhadap keputusan anak dalam UPSR. Satu benda yang semua ibubapa akan lalui bilamana anak mereka telah melepasi ujian UPSR. So, ibu abadikan coretan kegembiraan ini dalam blog ibu. 


Thursday, November 28, 2019

Selamat hari lahirku yang ke....

Thursday, November 28, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Dah tua-tua ni, takda apa yang lebih bermakna dari meluangkan masa dengan keluarga. Walaupun takda perancangan nak ambil cuti untuk sambut birthday, tapi simple celebration pun ok dah. 

Keinginan untuk celebrate pun tak berapa nak ada, tapi hajat tu nak bawa anak-anak pergi tengok wayang dan jalan-jalan. Cuma belum ada kesempatan lagi. Harapnya bulan 12 nanti, bolehlah tunaikan hajat diaorang. Itu pun dah cukup bahagia bagiku.


Friday, November 22, 2019

Hazwani Dari Darjah Satu Sampai Darjah Enam

Friday, November 22, 2019 7 Comments

Assalamualaikum! Tahun ni adalah tahun terakhir kakak di sekolah rendah. Allahuakbar... begitu cepat masa enam tahun berlalu. Masih teringat di kala menghantar kakak ke sekolah di hari pertama persekolahan dia tahun 2014!

Ni yang rasa nak throwback gambar-gambar lama ni, masa Hazwani baru nak melangkah ke alam darjah satu. Sungguh comel, sungguh kecik, sungguh putih dia masa tu hehehe. 


2014

Darjah 1

Wednesday, November 20, 2019

School Trip Ke Melaka

Wednesday, November 20, 2019 6 Comments

Assalamualaikum! Dari awal tahun, dua orang budak kenit tu dok 'nyanyi' la kat telinga, maa nak gi lawatan boleh? boleh la maaaa. Yang kakak lagi best alasan dia, maaa boleh la maaa tahun depan kakak dah tak sekolah sini lagi, nanti tak dapat jumpa kawan dah. Boleh la maaa. See? alasan kukuh lagi padu kan? Ada betul jugak cakap kakak tu, kesian pulak dia lagi pun ni tahun terakhir dia di sekolah rendah.

Tapi bila yang sulung nak pergi, yang kecik pun nak ikut! Ibu ni bukan boleh tengok muka kesian seorang budak, memang akan 'cair' punya! So, yang sulung pun pergi yang kecik pun dapat pergi hehe. Alahaiii gi Melaka je pun. Kampung halaman sendiri hahaha tapi walaupun kampung kami tak pernah bawa diaorang pergi melawat tempat-tempat bersejarah kat sana. Sadis kan! 


Tuesday, November 19, 2019

Pendaftaran Tingkatan Satu

Tuesday, November 19, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Tahun hadapan kakak bakal melangkah ke alam persekolahan yang baru. Sekolah baru, persekitaran baru, kawan baru, cikgu baru, subjek baru. Segalanya baru! Ibu dan ayah hanya mampu berdoa dan berusaha menyediakan keperluan sekolah kakak semampu kami. Harapan kami cuma kakak dapat menjadi pelajar yang berdedikasi dan menjadi contoh yang baik kepada adik.

Minggu lepas adalah minggu pendaftaran Tingkatan Satu untuk kakak. Disebabkan dia bersekolah di Selangor, maka penempatan untuk sekolah menengah juga dibuat di Selangor. Dan SMK Assunta adalah yang terdekat dengan opis ibu, sama seperti sekolah rendah dia dulu.

Monday, November 18, 2019

Tealive dah ada di PJ New Town!

Monday, November 18, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Wahhh sekarang peminat setia Tealive terutama di PJ dah tak perlu pergi jauh, sebab dekat PJ Newtown ni outlet Tealive baru saja dibuka kepada orang ramai. Kebetulan aku dapat tahu ni pun sebab kat instagram Tealive ada war-warkan pasal promosi BUY 1 FREE 1 di outlet-outlet terpilih.

So apa lagi, kita kasi terjah la! :p

Thursday, November 14, 2019

Hari Anugerah Cemerlang & Majlis Graduasi Kakak

Thursday, November 14, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Sehari sebelum hari anugerah cemerlang, ibu 'tumbang' disebabkan pakej demam, selsema dan batuk. Balik rumah ibu dah tak larat nak bukak mata pun. Lepas mandi dan solat maghrib, ibu terbaring atas sofa dengan kain tuala tutup muka sebab nak tahan hingus keluar haha.

Nampaknya kakak dan adik kena jaga ibu la. Kakak memasak, kemas dapur dan adik kemas rumah dan bagi ibu makan ubat. Dia jugalah yang pilihkan baju kerja ibu hehe. Makan pun tak berasa di lidah sebab selsema teruk sangat. Tapi paksakan juga sebab nak makan ubat. Pastu ibu 'pengsan' sampai ke pagi.

Alhamdulillah, esoknya (semalam) ibu bangun pagi demam dan selsema dah hilang. Tinggal batuk je tapi tak teruk sangat. Terima kasih anak2 ibu jaga ibu semalam. Baru ada tenaga nak meraikan hari penting kakak dan adik.

My first born

Cinta hati pertama kami

Disebabkan ibu kerja semalam, maka ibu dan ayah sampai lambat sikit tak dapat tengok kakak dan adik naik pentas terima anugerah Matapelajaran Terbaik dan Sijil Pengawas kakak huhu. Tapi kami sempat tengok penyampaian sijil tamat sekolah rendah kakak sampai habis acara.

So terima kasih cikgu tolong amikkan gambar 😉.

Well done Wani!

Tahniah kakak dan adik. Ibu tak sangka kakak masih boleh terima anugerah untuk Matapelajaran Terbaik BM Penulisan kali ni. Sangat tak sangka sebab ibu tahu kakak dah berpenatan mengadap UPSR dan tak mahu paksa kakak untuk tambah stres. Rupanya memang rezeki kakak dapat anugerah tahun ni.

Good job Mira!

Adik pun tak sangka akan dapat anugerah juga untuk Matapelajaran Terbaik Dunia Seni Visual, sebab ibu tengok adik banyak main haha. Alhamdulillah ada rezeki Mira lagi tahun ni. Tahun depan Mira dah darjah lima, kita sama-sama belajar nanti ye sayang. Tapi ibu garang, tiga kali ulang kalau tak dapat ibu bertukar jadi naga! muahahaha.

Terima sijil pengawas

Yeaaaa kakak dah graduate!

"Look mama, I made it!" - kakak

Teristimewa adalah majlis graduasi kakak. Tahun ni merupakan tahun terakhir kakak di sekolah rendah. Cepatnya enam tahun berlalu! rasanya seperti baru semalam menghantar dia ke kelas darjah satu. Ibu luar je nampak rileks takda apa, tapi dalam hati tu sebak, hiba, sedih, terharu sebab anak sulungku semakin hari semakin membesar dan bakal melalui fasa remaja dan alam persekolahan baru lepas ni. 

Tak dapat ibu gambarkan kakak bila dah habis sekolah menengah nanti! Lepas tu universiti kalau ada rezeki, lepas tu tup tup dah berkerjaya. Adakah kakak akan tinggalkan ibu?? Arghhh ibu tak boleh survive tanpa anak-anak ibu. Tapi itulah 'harga' yang perlu dibayar oleh mana-mana insan yang bergelar ibu dan ayah. Pengorbanan sampai mati. Walau berat hati ini, ibu kena lepaskan awak dan adik juga satu hari nanti. Menaip ni pun air mata dah bergenang. Oh dem, anak baru je tamat sekolah rendah tapi ibu hiba terlebih dos ni dah kenapa???😆😅 

Hey, kalau bukan 'hati tisu' tu bukan mak-mak la kan haha. Apa saja berkait dengan anak mesti buat mata bergenang punya lah!😢




Ibu tak lupa minta kakak bergambar kenangan dengan cikgu-cikgu yang dah banyak bantu kakak dalam UPSR tahun ni. Kalau boleh dengan semua cikgu dari Tahun Satu sampai Tahun Enam hehe tapi hanya dapat capai tiga orang cikgu yang mengajar kakak Tahun Enam. Penghargaan tertinggi kepada Cikgu kelas dan English teacher, Cik Sivajothi, Cikgu Syafiqah ngajar Sains dan Cikgu Rokiah ngajar Matematik. Hanya Allah dapat balas jasa dan bakti semua cikgu. 

Terima kasih cikgu!


Tahniah buat kedua-dua sahabat terbaik dalam hidupku, my precious pearls, my left and right, my bitter and sweet, my dunia wal akhirat, my nyawa. Hanya terbaik buat kamu berdua, doa dari ibu dan ayah. Terima kasih ya Allah beri peluang kepada kami untuk melihat anak-anak membesar dan berkongsi kegembiraan ini dengan mereka. Moga ibu dan ayah diberi peluang untuk sentiasa berada disisi awak berdua untuk tahun-tahun akan datang insyaAllah. Bergenang lagi ...😢.

Kita tiga beranak memang selalu bergaduh manja tapi you never know how much I love you both! Always be good to youself and others ok. Macam yang selalu ibu cakap, berilmu dan beradab. Kalau berilmu tapi tiada adab takda guna. Biar luaran kita orang tak pandang cantik asal hati mesti baik. Tapi anak-anak ibu akan membesar menjadi muslimah yang cantik, berilmu, solehah dan budi pekerti yang baik..aamiinn aaamiinn yarabbal alamin.

Ok sambung nangis.

Love,

Ibumu

Tuesday, November 12, 2019

Tarikh Rasmi Semak Keputusan UPSR 2019

Tuesday, November 12, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Pada ibubapa yang sedang menantikan keputusan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) 2019, tarikh rasmi telah pun dikeluarkan semalam oleh Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia dalam satu kenyataan media.

Selain keputusan UPSR 2019, ibubapa juga boleh mendapatkan keputusan Pentaksiran Alternatif Sekolah Rendah (PASR) pada tarikh yang sama.


Thursday, November 07, 2019

Ratah Asam Pedas Ikan Patin

Thursday, November 07, 2019 2 Comments


Assalamualaikum! Antara ikan yang aku suka makan ialah ikan patin. Masak lemak tempoyak atau masak asam pedas, kalau jumpa lauk ni memang aku tak pandang ayam, daging atau ikan lain dah. Memang ikan patinlah yang menjadi pilihan tekakku. Nikmat sungguh!

Wednesday, November 06, 2019

Wedding Couture Di Tanah Perkuburan

Wednesday, November 06, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Pagi-pagi dah tersedak tengok gambar 'pengantin'. Ni bukan sebarang 'pengantin' ni. Tak pernah dibuat orang bergambar di tanah perkuburan. Apatah lagi di perkuburan orang yang berlainan agama dengan kita. Astaghfirullahalazim.

Dulu pernah viral gambar selfie ditanah kubur. Hamba Allah yang post gambar tu di media sosial teruk kena kecam dengan warga netizen. Kali ni kes upgrade sikit, grave bride Tu omputih kata, kalau Melayu kata pengantin kubur namanya hehe.


sumber : fb

Tuesday, November 05, 2019

Sanah helwah abah!

Tuesday, November 05, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Dari zaman muda dia dah berkelana mencari rezeki. Walau sekolah hanya setakat darjah enam, tapi dengan kudrat tulang empat kerat itulah dia menyara seorang isteri dan tiga anak yang masih kecil. 

Hidup di bandar pada zaman tu bukanlah senang. Dengan hanya dia seorang bekerja pada masa tu dan anak-anak yang masih kecil, kami hanya mampu berteduh dibawah bumbung rumah setinggan. Tak banyak yang aku dapat ingat tentang kehidupan dirumah setinggan sebab masa tu aku masih kecil. Tapi yang aku ingat, walaupun rumah kami rumah setinggan tapi sangat kemas sangat cantik dengan pokok bunga gantung dihadapan beranda rumah dan tepi tangga. Aku masih ingat abah belikan basikal pertamaku basikal BMX berwarna merah lepas tengok aku terkial-kial menolak basikal kawan dari belakang. Walaupun kami serba kekurangan masa tu tapi abah tak sampai hati tengok anak hanya mampu menolak basikal kawan dari belakang.

Thursday, October 31, 2019

Kisah telur mata

Thursday, October 31, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Wahhh tajuk kemain kau! kita cerita santai-santai je la ye hehe. Kisah telur mata. Berat badan naik pun ada hati mau sembang pasal makan haha. 

Takda telur mata sebiji tak syok makan. Ada masa aku suka telur mata, ada masa aku suka telur dadar. Ikut kesesuaian lauk tu la. Kalau tomyam, asam pedas, masaksyok dengan telur dadar. Kalau Siapa macam aku, angkat kening! hahaha. Kita geng la.

Inilah rupa bekal malamku. Nasi goreng telur mata! Nak dijadikan cerita la, aku dulu tak makan telur kuning yang di tengah tu. Kalau cair lagiiiiiiiiiii aku tolak jauh-jauh! So, siapa yang kena kasi perabih? cik abg aku le hehehe.


Pageviews paling banyak mengikut negara

Thursday, October 31, 2019 5 Comments

Assalamualaikum! Bila aku balik kampung, mak akan tanya "kau masih buat blog ke Nim?". Yes mom! mana boleh tinggal tu. It's my passion! ecececehhh...hehe. Dan aku takda ketetapan satu hari satu entri atau satu hari tiga empat entri kena bubuh kat blog ni. Sebab bagi aku, untuk aktif blogging, bukan kena ada entri setiap hari, tapi entri yang kita taip tu dapat memberi manfaat dan kebaikan untuk orang lain ke tak walaupun satu entri seminggu hehe. Kan? Itu pendapat peribadi aku la.

Boleh je kalau nak letak tiga empat entri satu hari. Ikut kerajinan dan kekreatifan idea masing-masing la. Kalau banyak job, banyak pergi event bolehlah kongsi banyak. 




Dan bila cakap pasal blog, baru-baru ni aku 'tergerak hati' nak tengok pageviews dari mana negara mana yang masih membaca blog aku ni. Ada ke yang masih nak baca blog kesayanganku ini? hehe.

Alangkah terkejutnya aku, bila Singapore berada paling atas dalam senarai pageviews by countries! Hai jiran sebelah(lambai tangan dan flying kiss)!, korang cari apa kat blog aku? Harap korang terhibur dan dapat manfaat dari entri-entri yang aku kongsikan disini.


Thursday, October 24, 2019

Bolehkah Orang Awam Dapatkan Rawatan Di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (HAT)?

Thursday, October 24, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Hari tu borak-borak dengan kawan pasal hospital. Memang semua tau ada beberapa hospital besar dalam bandaraya Kuala Lumpur ni. Antaranya, Hospital Kuala Lumur (HKL), Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Hospital Ampang dimana orang awam boleh dapatkan rawatan.

Tapi mungkin juga ramai yang tak tahu ada satu lagi hospital kat Kuala Lumpur ni yang juga menerima pesakit dari kalangan orang biasa. Tahu ke tak tahu ni? Haaa tengok tajuk pun tahu dah hospital apa tu kan hehe.  

Wednesday, October 23, 2019

Bubur Ayam Tabur Sedap & Berkat!

Wednesday, October 23, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Minggu lepas aku dan mak nak cari bubur ayam untuk abah. Pergi gerai yang biasa jual tak buka pulak. Rupanya hari Jumaat memang tak buka. Nak tunggu rojak pun tak siap lagi. Kena la pergi cari kat tempat lain.


Tuesday, October 22, 2019

Temankan Kakak Jalani Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) 2019

Tuesday, October 22, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Selain dari peperiksaan UPSR dan PSRA yang kakak perlu ambil tahun ini, ada satu lagi ujian yang penting iaitu Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) 2019. Ujian ini penting bagi membolehkan kakak layak masuk ke Sekolah Berasrama Penuh. 

Pusat ujian untuk UKSBP2019, ibu pilih dekat dengan rumah. Yang dekat ada, buat apa nak pergi yang jauh hehe. Lagipun ibu risau mana la tau kot-kot tak sempat sampai ke pusat ujian kalau pilih yang jauh-jauh ni.

Tapi dalam pada kita berjaga-jaga tu, boleh terlambat juga! Perasan dekat kertas tu macam start pukul 2.30pm. Keluar rumah 1.45pm kira sempat la nak mendaftar kan. Sekaliiii .... pandang surat tu balik rupa-rupanya ujian start pukul 2.00pm! Arghhhh...time tu jugak darah ibu memecut dari hujung kaki ke hujung kepala!

Wednesday, October 16, 2019

Jom Semak Samada Korang Layak Terima Subsidi Petrol RON95 (PSP)

Wednesday, October 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Punyala seksa nak masuk laman web Program Subsidi Petrol (PSP) sejak ia mula dibuka untuk semakan 15 Oktober lalu, baru hari ni aku dapat akses masuk. Mungkin ramai yang nak semak serentak, maka laman web jadi 'hang'. 

Bagi yang baru perasan, PSP ni adalah Program Subsidi Petrol bersasar yang telah diperkenalkan oleh kerajaan untuk rakyat dari golongan B40 dan M40 dan keutamaan adalah penerima Bantuan Sara Hidup (BSH). 



Friday, October 11, 2019

Kursus Tsunami & Gempa Bumi

Friday, October 11, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Tamat sudah kursus berkaitan tsunami dan gempa bumi hari ini. Alhamdulillah selain dapat belajar ilmu baru, aku juga berjaya kumpul lima hari dari tujuh hari berkursus seperti yang disarankan oleh jabatan. So lagi dua hari aku bercadang amik EPSA je.

Tsunami dan gempa bumi tidak termasuk dalam skop kerja aku secara rasmi, tapi memandangkan subjek ini tidak diajar secara lebih mendalam masa kursus asas enam bulan, maka semua yang diajar dalam kelas tu memang baru dan sangat menarik bagiku!


Monday, October 07, 2019

Semakan Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSB) Untuk Kemasukan Ke SBP 2020

Monday, October 07, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Bagi ibubapa yang telah buat permohonan masuk ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) pada bulan September lepas, bulan inilah yang dinantikan-nantikan sebab semakan Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSB) telah pun diumumkan pada 4hb Oktober lalu.

Ibubapa bolehlah membuat semakan keputusan bagi menentukan Pusat Ujian mana yang perlu dihadiri oleh anak masing-masing bagi menduduki UKSBP.




Thursday, October 03, 2019

Kek Hari Lahir Yang Tertangguh

Thursday, October 03, 2019 3 Comments

Asslamualaikum! Seperti yang ibu janjikan enam bulan yang lepas haha bahawa kakak dan adik akan dapat kek yang diidamkan akhirnya pada bulan September termakbul jua! Hadiahnya dah dapat pada tarikh lahir diaorang, cuma keknya tak dapat masa tu.

So, ibu tangguh dulu keknya tapi ibu janji kek akan tetap ada! Kesukaan mereka kek batik, tapi ibu 'segan' nak buat so ibu tempah aje la kat Facebook. Syukur dapat penjual yang boleh siapkan dalam masa dua hari.

Wednesday, October 02, 2019

Pertama kali cuba Bang Bang Milk Tea dari Tealive!

Wednesday, October 02, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Tertinggal keretapi sungguh ibu ni ye. Bab-bab minuman viral ni memang lah ibu lambat nak amik tahu, walaupun anak sendiri dah banyak kali telan air ni hehe. Sekarang ni kan tengah viral minuman boba bagai ni. Hat yang harga RM7-RM10 tu la yang orang sanggup beratur pergi beli semata-mata nak merasa bubble dalam minuman boba.

Ibu yang bekerja makan gaji ni pun tak telio nak membeli, tapiiiii geram jugak my sulung tu asyik dia je yang dapat minum haha. Mengalahkan orang bekerja! 

Ok la... ibu try beli minum sekali. Kita pergi tempat favorite kakak iaitu Tealive. Dia memang dah jatuh cinta dengan Tealive tu! 


Wednesday, September 25, 2019

Koleksi Doodle Hazwani

Wednesday, September 25, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Haaaa jerebu paling teruk tahun ni. Sampai kena dicutikan tiga hari dari sekolah. Maka bermulalah episod kebosanan tahap maksimum! 

Yang mengadu bosan tu adik la. Dia mana boleh duduk dirumah lama-lama, asyik nak ajak gi kedai la, gi jenjalan la. Yang kakak pandai cari benda nak dibuat. Walaupun duduk dirumah, akal mesti 'berjalan' hehe. 

Wednesday, September 18, 2019

Food Truck Depan Amcorp Mall

Wednesday, September 18, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Kalau dekat PJ ni, ada satu tempat makan outdoor yang boleh korang cuba, iaitu Tapak Food Truck di depan Amcorp Mall. Setiap malam kawasan parkir depan Amcorp ni memang penuh dengan food truck yang menjual pelbagai jenis makanan untuk pengunjung.

Nak Western ada, burger ada, kebab ada, nasi dan sup ada, goreng-goreng pun ada. Air pula ada pelbagai jenis, sediakan aja la duitnya hehe.

Pertama kali la ni aku makan kat food truck ni dengan family. Lepas maghrib orang makin ramai. Lepas Isyak penuh semua meja! So kalau nak datang better lepas maghrib sebab walaupun meja banyak disediakan tapi kalau dah terlampau ramai takut kena tunggu pulak. 



Monday, September 16, 2019

Selepas sebiji karipap dan dua biji seri muka...

Monday, September 16, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Langkah 'kanan' aku hari ni sebab kebetulan HQ ada buat seminar AKRAB dan ujian saringan kesihatan untuk semua staf. Aku pun dah lama tak buat ujian darah, nak tahu juga berapa bacaan gula aku kali ni.

Lagi satu, sejak dua menjak ni diri ini terasa bagai dipam-pam dengan rakusnya haha. Maksudnya aku perasan berat makin bertambah! Sedih bila tengok 'kepingan-kepingan' lelemak disana sini. Cuma dari luar tak nampak kehodohan itu huhu. Apa boleh buat, dah lama tak ke taman berjogging. Nak kata menambah makan tak juga, kadang-kadang takda makanan pun nak makan haha.

So, aku ambil la peluang ni untuk cek balik tahap kesihatan aku.



Sebenarnya, meja belakang kat belakang tu untuk buat ujian personaliti diri. Tapi aku tak berminat haha. So aku buat ujian saringan kesihatan je. Ukur tinggi ... masih sama. Tapi bila timbang berat...Allahuakbar! Ape teruk sangat naik ni?!! Malu aku nak amik gambar letak sini haha. 

Paling berat masa aku mengandungkan Mira dulu, naik sampai 70kg. Tapi yang ni tak mengandung pun dah lebih dari 70???! Faham sendiri la tinggi tak tinggi naiknya tu huhu. Patutla badan terasa berat betul huwaaaa!




Paling penting buat ujian darah untuk tahu paras gula dalam darah. Pagi tu aku makan sebiji karipap dan dua biji kuih seri muka hehe. Turun bawah buat ujian ni terus jadi 6.8mmol/L. Staf tu cakap jangan lebih dari 7.0 dah la. Aku pun satu ... lepas 10 minit aku makan terus turun buat ujian hehe. Lenkali tunggu dalam setengah jam ke baru buat.

Tekanan darah aku alhamdulillah baik. Overall, semua bacaan baik cuma aku memang tak puas hati dengan timbangan berat badan aku kali ni. Tak nak salahkan penimbang tu sebab aku tau memang salah aku, dan memang aku perasan memang badan ni dah 'mengembang'. 

Takpa, nanti kita pergi jogging la ye. Doakan ye hehe.


Love,
Hanim

Saturday, September 14, 2019

Doktor Beni Kongsi Topeng Muka Yang Sepatutnya Dipakai Ketika Musim Jerebu

Saturday, September 14, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Jerebu kuat melanda negara dah lebih seminggu. Paling teruk kena sekarang adalah di Klang dengan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) lebih dari 200. Tapi belum ada arahan untuk tutup sekolah buat masa ni.

Anak-anak pun aku nasihatkan tak payah nak keluar rumah ke kedai kalau takda keperluan. Udara tak bersih, nak bernafas pun tak selesa. Semalam aku ke kedai pun pakai 'topeng muka'. Tapi 'topeng muka' aku tu sebenarnya kain purdah huhu. Jadi la kan dari takde hehe.


Thursday, September 12, 2019

Kenangan itu kembali selepas dua tahun ...

Thursday, September 12, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Hari ini FB bawa keluar gambar dua tahun lepas. Dua tahun lepas, setiap kali tiba hari Sabtu & Ahad kami sekeluarga akan 'berkampung' di tapak-tapak CBS. 

Walaupun pada ketika itu, banyak dugaan, ujian dan cabaran yang kami kena tempuhi namun dalam pada yang sama banyak juga kenangan indah dan manis yang buat kami kuat dan boleh survive dalam dunia CBS bertahun-tahun.



Tuesday, September 10, 2019

Blog Aku dan Denaihati.com

Tuesday, September 10, 2019 1 Comments
Assalamualaikum! Diam tak diam dah hampir tujuh tahun aku dalam dunia blogging. Walaupun tempoh itu agak baru kalau nak dibandingkan dengan rakan blogger yang lain yang sudah berbelas tahun berkongsi cerita dan pengalaman,  namun kesempatan dan peluang untuk mengenali mereka selama ini menjadikan aku lebih menyintai dunia penulisan blog.

Dari awal pembabitan aku dalam penulisan blog, dari sekadar hanya suka-suka dan untuk mengisi masa lapang, namun kini blog telah menjadi salah satu platform untuk menjana pendapatan. Walaupun tidak banyak, namun ia adalah sesuatu yang tidak terjangka olehku pada masa tu. Tak dinafikan juga perkenalan dengan rakan blogger melalui blog-blog mereka adalah salah satu punca aku masih istiqomah sehingga sekarang.

Penulisan blog aku bermula pada tahun 2012, tapi aku mula aktif dua tahun kemudian dan event pertama yang aku join sebagai seorang blogger adalah Sepetang Bersama Blogger 2014 (SBB) anjuran Denaihati.com. Memang SBB dan Denaihati.com berpisah tiada. Siapa pengasas Denaihati.com? Dialah abg Amir Hassan, tapi masa tu aku kenal dia sebagai ‘Abg Denaihati’ hehe.


Selain SBB 2014, aku berpeluang join event beliau di SBB 2016. Itulah antara kenangan berharga aku sepanjang jadi blogger. Mula-mula join untuk berkenalan dengan rakan blogger yang tak pernah bersua muka lagi dan dari sinilah aku sedar betapa besar dan pentingnya SBB sebagai platform membentuk sillaturrahim sesama blogger. Buktinya, walaupun aku sudah jarang turun event, namun hubungan dengan rakan blogger yang dikenali sejak dari mula masih lagi utuh sehingga ke hari ini. Untuk itu, aku bersyukur dan berterima kasih pada Abg Denaihati a.k.a Hj. Amir kerana memberi peluang pada aku, blogger yang masih ‘hijau’ pada ketika itu.

Dan sebagai blogger baru pada waktu itu, penulisan Abg Denaihati a.k.a Hj Amir memberi ilham untuk aku memperbaiki kemahiran dalam penulisan blog. Buktinya, aku pernah join kontes penulisan entri blog anjuran beliau.

Beliau bukan saja pengasas Denaihati.com malah mempunyai team atau pasukan sendiri yang juga terdiri daripada blogger. Bukan saja tau, team Denaihati mempunyai portal beli-belah mereka sendiri iaitu denaisell.com. Korang bolehlah singgah ye!


Blogger always,
Hanim

Happy One Month-versary!

Tuesday, September 10, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Memula lapor diri aku ditempatkan di Kuantan, Pahang. Enam tahun di forecast dan setahun di stesen. Kemudian, aku minta ditukarkan ke HQ. Di HQ, aku masuk bahagian satelit masih juga syif, tapi hanya 6 bulan saja. Lepas tu anak dah sekolah, aku minta tukar masuk office hour.

Tujuh tahun aku di bahagian data. Walaupun kerja aku dah tak cerap cuaca macam dulu, tapi di bahagian data ni masih mendekatkan diriku dengan kerja pencerapan di stesen yang pernah aku buat dulu. Kenangan? Memang la tersangat banyak kenangan manis disitu. Di Kuantan pun ada, di sini pun ada. 


Friday, September 06, 2019

Malam merdeka

Friday, September 06, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Orang selalu cakap, jangan tanya apa sumbangan negara pada kita tapi tanyalah apa sumbangan kita pada negara. So, apa sumbangan kita sebenarnya? Adakah dengan hanya mengibar bendera atau melekatkan bendera pada kenderaan atau memakai pakaian seperti bendera itu tanda sayangkan negara?

Terpulang. Bagaimana kita sayang atau bagaimana kita menghargai itu adalah benda yang subjektif dan tidak tertumpu kepada satu bahagian je. Bagi aku, jangan buat perkara yang cenderung menghina kedaulatan dan kebebasan negara, serta pelihara dan hormat bendera kita.



Tuesday, September 03, 2019

Solat Hajat Untuk Kakak

Tuesday, September 03, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dup dap dup dap berasa hati ibu ni. Esok adalah hari penting untuk kakak. Esok akak ada peperiksaan penting iaitu UPSR. Walaupun ia tidak sepenting SPM tapi ia adalah permulaan kepada langkah dimanakah halatuju pembelajaran kakak untuk sekolah menengah.

Tahun lepas kakak cemerlang dalam UPKK. Dalam pada ibu tak sangka kakak boleh dapat 8A, kakak telah buktikan yang kakak boleh! Maka, tahun ini ibu yakin dan berdoa agar kakak diberikan kejayaan cemerlang dalam UPSR dan PSRA. Kedua-duanya sama penting bagi ibu.


Sekolah agama

Thursday, August 29, 2019

Ibu & Pekerja

Thursday, August 29, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Makin kakak nak dekat UPSR ni, makin ibu gementar! Alhamdulillah kakak dah ada peningkatan dalam pencapaian akademik. Tapi depan kakak ibu berlagak cool, wat lek wat pis je hehehe. 

Meskipun ibu ni bekerja, tapi pelajaran kakak dan adik ibu kena hadap juga. Tak boleh 'lepas tangan' biarkan kakak dan adik belajar sendiri walaupun ibu tahu korang boleh buat sendiri. Kalau boleh setiap fasa kakak dan adik, ibu nak turut serta sekali. Sebab itu, ibu akan tolong juga walau macam mana sibuk sekali pun!


Friday, August 23, 2019

I love my job

Friday, August 23, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Dah 2 minggu aku tak bersiaran, apo kabo semua? Harap semuanya sihat mehat ye. Dah masuk bulan Ogos dah kita ye. Aku satu kursus pun tak pergi lagi ni. Acaner nak capai KPI 7 hari berkursus macam ni? hehe.

Aku jarangggg sangat nak bercerita pasal kerja. Tapi meh la kita sembang pasal kerja sikit ok. Sikitttt je!

Sebenarnya, aku tak pernah jangka yang aku akan bekerja dalam bidang ini. Malah tak pernah ada dalam checklist aku sebagai pekerjaan yang diidamkan sejak dibangku sekolah. Nak jadi cikgu, doktor, peguam tu ada la. Tapi bukan sebagai pemerhati cuaca a.k.a meteorologi.


Monday, July 29, 2019

Sambal Ikan Bilis Petai

Monday, July 29, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Musim durian ramai yang upload gambar dan video makan durian. Buah yang muncul setahun sekali ni memang dinanti-nantikan oleh semua terutama penggemarnya betul tak. Termasuk aku juga la tu hehe.

Hilang satu nikmat hidup siapa yang tak suka durian ni weh! hehe. Tapi ada satu lagi nikmat hidup yang rugi kalau tak makan.

P.E.T.A.I!


Tuesday, July 23, 2019

Pilihan Sekolah Menengah : MRSM atau SBP atau SMK?

Tuesday, July 23, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Borang permohonan penempatan sekolah (BPPS) dah keluar pun minggu lepas. Pejam celik pejam celik Hazwani nak masuk sekolah menengah pulak ye. Mula la ibu ni nak hiba, sebak, sedih ni. Anak yang ditatang selama 12 tahun dalam sedikit masa lagi bakal melangkah ke fasa baru alam sekolah menengah.

Agaknya kebanyakan mak-mak pun macam ni kot ha. Perasaan tu bercampur-baur. Kita dok kata dia kecik lagi, tapi sebenarnya dah besar panjang! Esok masuk sekolah menengah, besok lagi masuk universiti, besok lagi dah keje, besok lagi dah kawen huhu.



Friday, July 19, 2019

Waktu Bekerja Fleksibel Berkuatkuasa 1 Ogos 2019

Friday, July 19, 2019 1 Comments



Assalamualaikum! Sejak skim waktu bekerja yang baru diperkenalkan beberapa bulan yang lepas, aku tengok banyak perubahan positif. Kebanyakan staf penjawat awam kat opis ni pun dah tak kelam kabut terkejar-kejar masa nak sampai di opis tepat pada masa.

Sebelum ni, yang mana masuk keje awal terutama pukul 7.30am pasti akan buat 'larian balapan' dari kereta ke tempat thumbprint sebab nak kejar lagi seminit tu. Kalau 7.31am lambat lah jadinya. Cukup bulan laporan attendance keluar, nampak merahhhhhh je atas kertas tu hehe.

Oppss! sebelum tu nak bagitahu, WBF ni untuk yang bekerja waktu pejabat aje ye. Yang syif tu kena patuhi lah waktu bekerja syif yang sedia ada ye. Jangan terkeliru pulak!

Tuesday, July 16, 2019

Restock Produk Kecantikan Di Althea!

Tuesday, July 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Time for beauty shoppingggggg. Bestnye dapat shopping kan, lebih-lebih lagi kalau shopping tak guna duit, tebus point je hehe. Nak lagi best kena shopping kat Althea sebab lengkap segala barangan penjagaan dan kecantikan kita boleh kita dapat kat website dia.

So hari tu aku dapat tebus point Althea, dah tentu aku ada plan nak beli apa ngan point tu. Barang yang aku nak memang dah pernah guna dan aku pun dah pernah share kat blog ni, so kalau aku restock tu maksudnya memang baguih la barangan tu untuk aku.



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.