ruangiklan
ruangiklan

Thursday, January 24, 2019

Awak ingat saya ada masa untuk pening kepala?

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Bila aku cakap aku dah lain dari dulu.
Bila aku cakap aku dah tak kurus macam dulu.
Bila aku cakap baju kurung aku dah tak muat.
Kengkawan semua tak percaya!

Tapi semalam telah membuktikan ramalanku selama ini benar.
Masa nak tunggu anak-anak habis sekolah.

Aku terserempak dengan kawan meniaga.

Borak punya borak.
Dia tegur, "nampak berisi sikit dah Nim"

Aku sengih je la.
Dah memang betul pun haha.

Eh, bukankah itu yang aku mahukan selama ini?
Walaupun dulu aku pasang cita-cita.
Cita-cita nak naikkan sikit berat badan.
Dan bila akhirnya tercapai, rasa menyesal pulak haha!
Walaupun aku sedar dan perasan diri ini dah semakin memberat.
Tapi sebab aku ni tinggi sikit je.
Maka, ke-berisi-an itu tak nampak sangat.
Tapi percayalah, ia makin hampir huhu.

Takpelah.
Nanti kita eksais ye hehehehe.
Anak-anak pun dah bising.
Ibu dah malas nak bersenam.
Kita pun dah jarang pergi taman.
Heyyyy ibu bukan malas.
Tapi Isnin sampai Jumaat kita 'bersenam' juga kan.
Dari pagi sampai malam tak habis-habis bergerak sana sini.
Kira bersenam la tu :p

Friday, January 18, 2019

Trend #10YearChallenge


Assalamualaikum!

Apa saja berkaitan dengan dunia alam maya mesti cepat viralnya.
Manusia di zaman ini sangat seronok melakukan pelbagai #challenge.
Tahun lepas viral dengan #kekechallenge.
Lebih 2-3 juta video menari sambil kereta bergerak dikongsikan di media sosial.

2019?
Wow! Belum habis bulan 1 pun, dah ada #challenge baru.
Trend kongsi gambar 10 tahun dulu dengan sekarang.
Jangan lupa hashtag #10YearChallenge.

Siapa join?
Ramaiii...setakat ini lebih dari 3 juta gambar dikongsikan di semua platform media sosial.
Aku join gak ke?
Eh mestilah ada!
Kenala seiring dengan trend kan hehe.

Anyway, aku ada terbaca beberapa tweet tentang #10YearChallenge di Twitter.
Antaranya, adakah kemungkinan data (gambar #10YearChallenge) yang kita kongsikan itu boleh disalahgunakan sebagai latihan pengecaman wajah mengikut peringkat umur - say like 10 tahun?

Walaupun Facebook menafikan terlibat dalam plot #10YearChallenge ni.
Itu tak bermaksud kita tak perlu berhati-hati.
Apa saja yang kita kongsikan di media sosial, pastikan ia selamat.
Bab aurat 10 tahun lepas, itu patut didahulukan la ye.
Takda kompromi takda alasan.
Sendiri mau ingat, sendiri mau jawab nanti ha.



Thursday, January 17, 2019

5 Kenangan Aku Dengan Bas Mini


Assalamualaikum!

Sekarang ni asal petang je mesti jem!
So hiburan dalam kereta mestilah dengar radio.
Tapi semalam topik #SinarPetang memang best!
Cerita pasal 'Aku & Bas Mini'.
Langsung terkenang zaman-zaman kita naik bas mini dulu hehe.

Aku sempat merasa naik bas mini.
Tapi dah lupa la bas mini nombor berapa untuk Kg Pandan.
Tapi itulah pengangkutan utama waktu tu.
Bila dikenang balik zaman tu, memang lucu.
Macam-macam benda berlaku dalam bas hehe.


sumber : google

Tuesday, January 15, 2019

Memaksa atau meletakkan harapan untuk anak berjaya? Adakah sama?



Assalamualaikum!

Jujur lah ye, memang aku berharap sangat anak-anak berjaya.
Kalau boleh beranak ramai tu lain cerita.
Setakat hari ni, ada 2 orang budak comel ni je dalam pelukan dan jagaanku.
Dah tentu kita sebagai ibu selalu doa yang baik-baik untuk mereka.

Salahkah aku meletakkan harapan yang tinggi buat kakak?
Dalam konteks dia sekarang, pelajaran adalah yang paling utama.
Tapi ada yang kata aku terlalu 'memaksa' anak untuk berjaya.
Walhal paksaan dan meletakkan harapan itu dua benda yang berbeza.

UPKK 2018

Kalau nak tahu, aku memang tak expect kakak boleh dapat cemerlang!
Malah aku tak yakin dia boleh dapat sebanyak tu.
Tapi bila slip keputusan UPKK berada di tangan, baru aku sedar kakak memang boleh buat!
Maka, untuk UPSR & PSRA insyaAllah ibu doakan kakak cemerlang.


Monday, January 14, 2019

Selamat bersara 'mummy'!

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Belum seminggu, tapi dah rasa rindu kat mummy.
Bila pandang meja sebelah ...kosong.
Mulala terkenang masa-masa aku dengan mummy.

Setiap pagi bila masuk opis. 
Tiap kali aku sampai di meja, pasti akan wish dia "good morninggg".
Kadang-kadang kalau dia bukak bekal makanan dia, aku akan tanya.
You makan apa tu mummy?
Walaupun aku tahu makanannya sama je...nasi goreng sayur.

Mummy ni vegetarian, sangat berdisplin dalam pemakanan.
Kalau bukan nasi goreng, dia akan beli roti organik.
Bukan roti biasa yang kita makan ni ye.
Dia bukan saja pantang tak makan ikan, daging ni semua.
Makanan yang ada bahan pengawet pun dia takkan sentuh.
Nasi pun guna beras perang!
Ko jamulah nasi ayam kapitan, nasi kari kambing, nasi lemak biasa sekalipun!
Takde dia heran haha!

So, bab jaga kesihatan ni memang mummy champion la kat opis ni.
Kadang kita nak gi amik air masak, dia dok buat senaman ringan kat tepi mesin air tu.
Itulah amalan dia dari sejak aku masuk situ sampai hari dia nak pencen.
Berdisplin, komited, tak makan 'rasuah' dan tahan nafsu makan haha.


Friday, January 11, 2019

Althea | Ho Ho Ho! Wishlist 2018 Accomplished!


Assalamualaikum!

Happy New Year 2019!
Hope it's not too late for me to wish to everyone.
It's coming to the third week and life is so hectic with kids and work.
Juggling everyday from home to school and office.

It's always about the kids and their activities.
I only have me-time whenever I sleep lol.
That's ok I guess since the school has just started and there are still things that need to be settled.
In the meantime, I'm just gonna relax and chill a bit.

Thursday, January 10, 2019

Hazwani nak smartphone? Ini syarat ibu

  2 comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Hahaha kemain bersyarat ye ibu.
Dulu ibu kata kalau kakak dapat no.1 ibu akan bagi hadiah.
Tapi masa tu dia tak reti minta smartphone lagi.
Dan masa tu belum dapat no.1 lagi dalam exam sekolah rendah atau agama.
So ibu dengan berani dan konfiden offer nak bagi hadiah la.

Masuk darjah 4, dia dah pandai tawar-menawar dengan kita.
Kalau kakak dapat top 10 boleh dapat hadiah tak mama?
Emmm boleh..tapi bawah RM50 je la.
Dan akhirnya dia pilih KFC.
Tapi ada benda lain gak dia tapau!

Masuk darjah 5, dia pujuk lagi.
Kalau kakak dapat no.1,  kakak nak minta sesuatu dari mama boleh?
Apa dia?
Kakak nak smartphone boleh?
Mak aii...advance betul permintaan kakak kali ni.
Tapi lama dah dia 'menyanyi' nak smartphone.
Apa awak ingat smartphone tu macam beli ikan kat pasar yek?

Tapi awak mesti dapat no.1 la.
Tak kisah result sekolah rendah atau agama.
Dan dia dapat no.2 exam akhir tahun sekolah agama ...fuh!
Pastu dia merayu, mama kakak dapat no.2 tak boleh ke dapat smartphone?
Hahaha...perjanjian macam manaaa?
Hanya sah untuk no.1 sayang!


Big Apple Donut favorite kakak

Wednesday, January 09, 2019

10 Jenis Perangai Ibubapa Dalam Group WhatsApp Yang Korang Kena Tahu!


Assalamualaikum!

Persekolahan dah bermula, mesti guru-guru tengah sibuk uruskan banyak benda berkaitan pelajar.
Dan sudah pasti banyak benda perlu sentiasa dimaklumkan pada ibubapa secepat mungkin untuk tindakan pantas bagi memudahkan urusan sekolah.
Untuk tujuan itulah, ramai guru mengambil insiatif mewujudkan group WhatsApp untuk ibubapa. 
Apa saja info berkaitan sekolah dan pelajar akan terus disalurkan dalam group sebagai makluman awal kepada ibubapa.
Selain ia memudahkan guru untuk mendapat respon pantas dari ibubapa berkenaan apa-apa isu di sekolah.

Itu antara TUJUAN penubuhan group WhatsApp sekolah.
Tapi penubuhan ini ada pro dan con dia.
Walaupun benda ni nampak 'kecil' tapi kesan dia boleh buat kita meroyan juga tau haha.
Aku pasti ibubapa lain pun ada rungutan kecil pasal benda ni.

Kadang-kadang naik fed-up pun ada.
Tapi sebab guru yang buat group WhatsApp ni, maka tak nampak apa-apa masalah disitu.
Tapi masalah akan timbul bila dalam ramai-ramai tu, ada sorang dua yang boleh bikin kita rimas dan terus left group!



Tuesday, January 08, 2019

Singkirkan 'Whitehead' dan 'Blackhead' Dengan Sebum Out Peel Off Mask


Assalamualaikum!

Selain jerawat dan parut jerawat yang merosakkan kulit wajah.
Whitehead dan blackhead juga menghantui kita semua.
Siapa takda whitehead atau blackhead?
Tipu la kalau kata takda.

Pelbagai faktor menjadi penyumbang kepada terjadinya whitehead.
Antaranya, disebabkan hormon tidak seimbang.
Pemakanan.
Penggunaan alat solek yang tidak sesuai.
Pengeluaran sebum berlebihan.


Monday, January 07, 2019

Yuran PIBG Memang Tak Wajib, Tapi ...


Assalamualaikum!

Baru masuk minggu kedua 2019.
Tapi macam-macam isu yang viral sekarang ni.
Antaranya, isu yuran PIBG tidak wujud!
Memang kena la pada tempat dan masanya.

Kalau 20 tahun dulu, mungkin takda isu.
Tapi zaman semua 'dihujung jari' ni, yang takda isu pun boleh dijadikan isu.
Kalau tak silap (kalau silap betulkan ye), permulaan isu ini bermula bila timbul istilah 'yuran' dan 'sumbangan'.
Kalau yuran, dah tentu kena bayar setiap tahun kan.
Tapi bila ada pihak yang mempersoalkan ianya bukan yuran tapi sumbangan, maka disinilah bermulanya pertikaian samada wajib ke tidak ibubapa untuk beri sumbangan untuk PIBG sekolah.

Dia macam ni lah.
Kita kena faham dulu apa itu sumbangan PIBG.
Sebagai ibubapa, kita kena ambil tahu.
Bukan bila part nak bayar mulut kita bising.
Tapi tak ambil tahu untuk apa kita bayar.


Friday, January 04, 2019

Happy Birthday Aten!

  No comments    
categories: ,

Assalamualaikum!

Rasa macam baru semalam dia keluar dari perut mama dia.
Rasa macam baru semalam aku jaga dia.

Pejam celik pejam celik dah besar dahhhhh cucu sulung Hj. Hashim ni.
Dengan dia la kami sekeluarga dapat merasai kegembiraan menerima kehadiran cucu pertama dan anak buah pertama dalam keluarga.
Memang ditatang bagai minyak yang penuh terutama oleh atok dan uwan.
Maklumla, dia saja budak kecil dalam family kan hehe.

Alhamdulillah, aten dah besar panjang sekarang.
18 tahun tu ucu rasa cepat juga berlalu.
Masa aten lahir 18 tahun yang lepas, ucu baru berumur 17 tahun.
Baru lepas exam SPM.
Kebetulan mama memang duduk berpantang di rumah uwan.


Thursday, January 03, 2019

My No.1 best friend!

  No comments    
categories: 

Assalamualaikum!

Bila umur semakin meningkat, persekitaran pun berubah.
Hubungan berubah.
Keperluan juga berubah.

Kita takkan boleh treat sesuatu atau seseorang itu dengan cara yang sama seperti dulu.
Kalau baby, cara baby.
Kalau budak, cara budak.
Kalau remaja, cara remaja.
Begitulah juga dengan Hazwani, anakku yang sulung.

Tak dinafikan...memang bersyukur gembira bila tengok anak yang sulung membesar meninggi dengan jayanya.
Makan makin berselera.
Main tak tentu masa.
Tidur tersangatlah lena.
Belajarnya je yang sederhana hehe.
Tapi cita-citanya hendak jadi doktor jauh di Korea.
Aaaminnnn!


Wednesday, January 02, 2019

Pengawas lama dan pengawas baru di hari pertama persekolahan!


Assalamualaikum!

Bermula tahun ini, kakak dan adik akan pakai baju sepesen! 
Sebab tahun ini Mira dapat jadi pengawas.
Maka, baju untuk sekolah rendah takda kaler putih dah, semua biru belaka.

Dia punya eksaited dapat sarung baju pengawas.
Tapi budak ni tak tahan panas, berpeluh.
Pakai baju kurung biasa pun dia gaduh berpeluh.
Tak tahu lah nasib dia macam mana kalau pakai uniform pengawas hehe.

Kelengkapan sekolah untuk diaorang yang biasa-biasa je.
Yang penting buku tulis dan buku kerja kena ada.
Kakak pula kemeja pengawas tahun lepas dah tak muat.
Bila ibu cakap dia makin 'mengembang' tahu pulak marah ke kita.
Kain tu pun dah ketat.
Kena tempah baru yang lebih la citernye.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.