Powered by Blogger.

Wednesday, May 15, 2019

Projek Onde-onde

Wednesday, May 15, 2019 6 Comments

Assalamualaikum! Kalau dah tempat tu ramai perempuan lebih dari lelaki, mesti ada je projek mak-mak yang akan dilaksanakan. Asal ada masa terluang, ada geng nak buat, ada bahan dan ringkas pula cara nak buatnya mesti akan ada yang nak join sekali.

Untuk bulan Ramadan ni, kitaorang plan buat onde-onde atau buah melaka. Actually bukan aku la yang plan sekali, tapi diaorang la plan aku just bayar dan join sekali nak buat. Dapat juga sorang bawa balik sikit bekalan onde-onde untuk berbuka puasa.

Tuesday, May 14, 2019

Juadah yang ditunggu-tunggu setiap kali Ramadan

Tuesday, May 14, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Salam Ramadan buat seluruh umat Islam. Dah masuk minggu kedua kita berpuasa, mesti banyak juadah dan makanan yang kita dah sediakan untuk keluarga tercinta kan. Tak kisah la beli ke, masak ke, rumit ke, ringkas ke, kering ke, berkuah ke mesti ada makanan yang menjadi kegemaran kita kan.

Makanan kegemaran aku untuk bulan Ramadan ni ada satu. Bukan kuih, bukan lauk, bukan nasi, bukan juga lemang dan rendang. Tapi satu juadah yang bulan lain takda, hanya di bulan Ramadan je jumpa. 


Monday, May 13, 2019

Dari sahabat untuk sahabat

Monday, May 13, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dah 4 hari sejak kak Sitty tinggalkan meja dia. Sekarang dengan rasminya, meja kiri dan kanan aku kosong tidak berpenghuni. At least untuk 2-3 hari lagi, itu pun kalau pengganti dia jadi datang lapor diri.

Beberapa bulan lepas bila kak Sitty dapat surat tawaran balik Sabah. Aku mampu tersenyum sekejap lepas tu aku diam sepanjang hari. Aku happy tapi dalam masa yang sama sedih. Sedih sebab aku dah anggap dia macam kakak aku. Walaupun diluar aku tersenyum, tapi dalam hati aku dah start menangis sebenarnya.



Tuesday, May 07, 2019

Aten ke menara gading!

Tuesday, May 07, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Rezeki tak pernah salah alamat, memang kali ini alamatnya untuk Aten. Alhamdulillah syukur akhirnya cita-cita mama, cita-cita papa, doa atok dan wan, doa ucu dan yang terutama impian Aten dah pun tercapai!

Sebelum tu, agak cuak juga bila dapat tahu kursus yang Aten idam-idamkan tu mungkin tak dapat. Dia dah la minat ke arah seni. Bila isi borang permohonan, hampir semua kursus pasal seni je. Bila diaorang filter, alih-alih ada kursus perbankan dan undang-undang pulak! Mau tak 'melompat' orang tu hehe.

Dalam 12 kursus yang dia kena isi, hanya 3 kursus sahaja yang diterima berkenaan dengan seni. Lagilah 'meroyan' anak dare tu haha!

Lepas tu Aten dapat surat tawaran interbiu untuk Diploma Seni Lukis dan Seni Reka di Uitm Shah Alam. Nervous ni nervous! Walaupun ucu tak ikut, tapi mama selalu wassap Ucu macam mana keadaan Aten di sana. Fuh! 


Monday, May 06, 2019

Ujian di ambang Ramadan

Monday, May 06, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Cerita minggu lepas, lebih tepat lagi penghujung April. Kejadian ini tidak pernah berlaku sebelum ini, tapi akhirnya terjadi pada pagi tu.

Pagi Jumaat, kami keluar rumah lebih awal dari biasa. Pukul 6.30am pagi dah start enjin dan mula bergerak. Sampai di laluan keluar dari parking, dalam gelap Subuh yang samar itu tetiba nampak kelibat kereta tertonggeng sikit. Rupa-rupanya tayar depan sebelah kanan kereta tu dah masuk ke longkang!

Friday, May 03, 2019

Begini rupanya bukaan 10cm!

Friday, May 03, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Kita biasa tengok video ibu-ibu bersalin secara c-sect melalui perkongsian di fb kan. Berapa cm doktor toreh dan berapa lapis doktor potong kulit perut untuk sampai ke rahim ibu? Berjuang demi anak sorang yang dikandung 9 bulan 10 hari. Sampai masa, si ibu terpaksa dibedah untuk menyelamatkan nyawa si anak tadi.

Tapi pernah tak kita terfikir, bagaimana ibu yang bersalin secara normal ye?  Pernah tanya tak bukaan 10cm tu macam mana ye? Berapa besar 10cm tu? Ambil pembaris dan tengok 10cm, tapi tak boleh bayangkan sebab pembaris tu lurus haha. Sebelum ni aku pun takda la tertanya, tapi bila dah orang share gambar ni, oohh baru tauuuuuu.


Friday, April 26, 2019

Angkara percaya, tergadai bahagia

Friday, April 26, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Syukurrrr ayah haji tak meninggal. Dah la anak kena tahan polis, bapak pulak terlantar di hospital. Hanya kerana angkara sorang manusia bernama Hamadi, haru biru keluarga Ustaz Haji Mukhsin!

Dia punya gila kuasa sampai sanggup pergunakan anak-anak yatim madrasah untuk kaut keuntungan dari orang ramai. Boleh pulak bawa balik ke rumah kondo dia tu! Ecah pun dah jadi macam robot, terpaksa akur dengan S.U.A.M.I walhal terang-terang apa suami dia buat tu salah. Memang inilah true colors Hamadi yang sebenar!

Baru Ecah tahu yang Madi tu memang dah lama gilerkan si Nur. Terang lagi bersuluh masa dia cakap dengan Juita, siap buat loud speaker! Haaaa terkejut badak tak kau Ecah, osah lah laki kau yang ganggu Nur selama ni. Lelaki jenis apa? Kau rase? 

Mak lampir dipanggilnya kau Ecah! 

Demi nak membuktikan Adam tidak bersalah, Nur sanggup jumpa Juita. Tak sangka Juita berpakat dengan pihak hospital untuk palsukan laporan DNA. Dia tahu Nur tu lemah dan tak mampu melawan, tapi demi suami dia akhirnya merayu juga di kaki Juita untuk lepaskan Adam. Bila terkeluar ayat,"aku sanggup buat apa je...", haaaaaaa pucuk dicita ulam mendatang la si Juita tu!


Thursday, April 25, 2019

Kurang ajar kau Madi!!!

Thursday, April 25, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Dari episod satu lagi aku memang sakit hati tengok citer ni. Tapi malam tadi membuatkan aku bertambah benci ngan si Madi. Dah sampai angkat tangan kat mak mertua tu dah kenape cetannnn! kan dah kena cetan haha! Menyirap darah aku tengok dia selamba tampar mak ecah tanpa rasa bersalah. Memang kurang ajarrrrr punya menantu! 

Dan lagi terserlah kebodohan si ecah. Dah tengok mak sendiri kena pukul pun ko masih nak taat lagi ka?? Dia hentam kau pun kau diam. Ni dia hentam mak kau, kau masih boleh suruh dia balik lagi??? Eeiii vongok sungguh la ecah ni. Dah kena ugut syurga neraka, terus ecah kecut perut. Heyyyyy apekejadahnya nak cakap pasal tu kalau Madi tu pun lebih neraka dari neraka jahannam. Suami kalau dah angkat tangan kat isteri apatah lagi pukul mak mertua layak lagi ke nak cakap pasal syurga neraka?? Hukum semua ni terpakai untuk suami yang baik dan beriman bukan macam Madi si penunggang agama tu. Mak tu dah kena pukul kena halau, barulah ko terkinja-kinja menyesal minta maaf. Vongok sangat eh!

sumber : google

'Cheese' kau etok!

Thursday, April 25, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Menangis daku tengok trend makanan orang sekarang. Bukan la menangis menggugu-gugu tu, tapi nangis dalam hati la hehe. Ape laaaaaa nak jadi dengan orang sekarang ni. Orang moden ni. Orang zaman la ni! 

Yang pelik-pelik ajeee yang korang sumbat dalam tekak ye. Kalau makanan tu asalnya pedas ko tukar tambah cheese. Kalau makanan tu asalnya kena masak ko pergi bekukan! Heyyyy I cannot brain this la hehe.

Minggu lepas daku terbaca artikel pasal la ni orang dah jual etok 'cheese' pulak dah. Firstly, etak ke etok weh? Aku tau etok je haha. Tak pernah dengar lagi orang panggil etak. Dua binatang yang sama ke atau lain-lain? Ah lantak lah...aku panggil etok je.


sumber : berita harian online

Wednesday, April 24, 2019

Blog Che Mat kembali bersiaran!

Wednesday, April 24, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Sejak penguatkuasaan dibuat terhadap produk-produk tempatan tak kira la kosmetik, kesihatan, jamu dan macam-macam lagi yang telah memudaratkan kesihatan ramai pengguna di Malaysia ni, rupanya apa-apa bentuk pengiklanan atau review juga dipantau oleh pihak SKMM.

Blog yang selalu kita masuk dan skodeng segala resepi lauk dan kuih, blog tiffinbiru.com tetiba disekat oleh SKMM beberapa bulan lepas. Siapa tak kenal Che Mat kan, blogger masakan tersohor yang selalu berkongsi apa saja resepi lauk-pauk, kuih-muih, kek-kek dan segala macam jenis lagi masakan kat blog beliau.

Kita ni silent reader je, tapi murung dan tertanya-tanya juga kenapa pulak blog masakan Che Mat boleh kena sekat dengan SKMM? Blog masakan kotttt....bukan cerita gosip atau blog politik! Eh tak masuk akal la!



Tuesday, April 23, 2019

MyKad untuk kakak

Tuesday, April 23, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Akhirnya kakak dah ada kad pengenalan sendiri! Bermakna kakak sudah hilang hak keistimewaan sebagai kanak-kanak la kan haha. No more tambang bas separuh pasni! Tapi dimata ibu, awak tetap my little baby for-eva! ciaaa ciaaa ciaaaaaa :p

Dalam pada kita beringat nak buat kad pengenalan kakak, terlajak juga tarikhnya! Birthday bulan Mac, buat IC bulan April hehe. Bukan tak ingat, tapi dok mencari surat beranak dia mana 'terbang'. Last-last daku give up tak boleh mikir dah, terus buat surat beranak baru sekali ngan IC la.

Wednesday, April 17, 2019

Guru caturku masuk kejohanan kali pertama

Wednesday, April 17, 2019 0 Comments

Assalamulaikum! Dari kecil, memang aku teringin nak belajar main catur. Tapi dalam family takda siapa yang pandai main permainan tu. Kami tau main dam aji je hehe. Tak sangka rupa-rupanya anak sendiri yang jadi guru caturku!

Macam yang aku cakap tadi, dalam family kami takda siapa yang main atau berminat nak main catur. Kesudahannya, aku 'buta' catur sehingga umur 34 tahun. Namun perancangan Allah tu Maha Hebat. Dia lahirkan seorang pemain catur dalam keluarga kami. 

Inilah cikgu caturku .... Nurul Hazwani.

Tuesday, April 16, 2019

Gigi siapa berterabur ni?

Tuesday, April 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Gigi adalah satu bahagian penting yang sangat sensitif. Mak-mak macam kita ni mesti nak anak-anak kita ada gigi yang sihat dan cantik. Kalau sebatang gigi tu luruh atau rosak, mesti kita bising kan. Haa tu la! makan lagi gula-gula, coklat blablablabla! Walhal kita masa kecil-kecil dulu pun dua kali lima sama! Pastu kena marah ngan mak kan haha. 

Seingat aku, dua beradik tu tak pernah ada masalah besar dengan gigi masing-masing. Yang kakak kalau gigi dia rosak, gigi tu akan tanggal sendiri bila sampai masanya. Yang adik punya, pesen gigi tu mereput sendiri. Tak luruh tapi dia makin lama makin 'haus' dan reput. Sebabnya masa tu dia kuat minum susu dan jarang gosok gigi. 

So pendek cerita, kakak dan adik memang tak pernah cabut gigi di klinik gigi. Hanya pernah buat scalling dan tampal gigi je. Gigi diaorang cukup senang tanggal! Time aku pula, dulu kalau gigi rosak kena pergi jumpa doktor gigi atau cabut kat klinik gigi di sekolah. Jarang sangat la nak tunggu gigi tu tanggal sendiri. So diaorang lebih beruntung la hahaha.




Monday, April 15, 2019

Hadiah pelik dari kawan Mira!

Monday, April 15, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Hahahahaha ibu tak tahu nak letak tajuk apa, tapi itulah yang sesuai untuk entri birthday tahun ni. Lain macam hadiah yang Mira dapat dari kengkawan dia. Ada yang bagi buku, ada yang bagi keychain. Tapi ada satu hadiah ni yang buat ibu konpius dan terfikir-fikir apakah maksud tersirat disebalik yang kawan dia cuba ingin sampaikan.

Satu hari Mira bawa balik beberapa buah buku dan tunjukkan pada ibu. Mira cakap ni kawan Mira, Amalin yang bagi untuk birthday Mira. Dia bagi awal sebab birthday Mira jatuh pada hari cuti sekolah, jadi nak bagi awal sikit la.

Friday, April 12, 2019

Sanah Helwah My Precious Pearls!

Friday, April 12, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Baaaachak! Aku tanya ape khabar semuaaaa hehe. Lamaaaa giler tak bersiaran nih! Pehal aku ni, dah tak nak main blog lagi dah ke. Aiseyyy bukan niatku tak nak main blog, tapi tugasan di dunia realiti lebih banyak dari di dunia maya ini.

Tapi yang banyak-banyak tu dah habis pun, so sekarang aku ada masa la untuk cerita pasal birthday anak-anak kesayangan hamba. Walaupun ibu lambat (lambat 3 minggu!) sikit mencoretkan tentang tarikh bersejarah kedua-dua puteri ibu, tapi ibu tak pernah lupa ok! Tak boleh lupa pun sebab ada je diaorang kasi peringat kat ibu hahaha.




Friday, April 05, 2019

Madi dibebaskan!

Friday, April 05, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Cuak juga bila Juita tunduk terus malam tu haha! Menggelabah Adam sampai tak jadi nak bagitau Nur. Giler apa! Jangan samakan Adam dengan semua lelaki yang singgah di lorong tu. Tapi adakah Adam tak sama macam diaorang? ke dia pun dua kali lima gak? Lelaki kannn...hehe.

Nur dapat 'cium' something fishy pasal laki dia, tapi tak tahu apa dia. Takpe Nur, tak lama kau akan dapat 'madu' baru hahaa. Eh macam la aku pengarah cerita ni! :p 

Lembut juga hati ayah haji mengizinkan isterinya tolong Ecah untuk ikat jamin si Madi. Sayangkan anak gitu laaaa! Anak menantu je tak reti sedar diri. Giler si Madi ni haha! Keluar penjara jerit macam tarzan. Dia tak tahu lagi tu duit sapa yang ikat jamin dia tu.




Thursday, April 04, 2019

Biar mandul, jangan lurus bendul

Thursday, April 04, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dia dok ulang lagi gazette Ecah dan Nur terjun kolam. Mungkin dalam episod 2 ni kottt! Permulaan cerita pun dah diselubungi dengan masalah kewangan Darul Mukhsin. Yang mak Adam tak habis-habis prejudis dia. Dah boleh terima Nur sikit-sikit tapi masih skeptikal dengan orang lorong secara keseluruhan. 

Yang kelakarnya, Ayah haji balas,"takpe, nanti kita bentang karpet merah untuk awak dari jalan sampai ke lorong rumah Nur, pasang khas untuk orang have-have macam awak" hahahaha...baru ada akai!

"Gembira acik kau!", amboiii Madi dah ke 'dalam' pun sempat jugak kau mengherdik bini kau ye. Tak habis-habis modal 'mandul' kau ye. Lancang sungguh mulut Madi ni...ya Allah. Ecahhhh please la buka mata kau luas-luas. Terang-terangan dia menghina kau. Nak simpan lagi buat apa suami begitu! 


Wednesday, April 03, 2019

Dejavu

Wednesday, April 03, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Teruja semua menunggu episod pertama drama bersiri Nur 2. Tengok gazette dia pun dah boleh membangkitkan rasa ingin mengadap depan tv pukul 10 malam. Apapun, last episod dalam Nur Madi kena tangkap kan! So aku nak tengok episod 1 ni, macam mana dia dalam penjara tu. Makin elok ke makin teruk hehehe.

Alhamdulillah syukur mak Adam boleh dah terima kehadiran Nur dalam keluarga. Sampai bila nak berdendam dengan menantu sendiri kan. Yang paling dibenci tu la yang menyelamatkan nyawa dia tika tercekik tertelan petai dulu huhu. Akhirnya  mak dia sendiri pujuk Adam untuk bawa balik Nur dalam hidup mereka. Dejavu sangattttt!



Friday, March 22, 2019

Beyblade 'kegilaan' budak-budak sekarang!

Friday, March 22, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Mana-mana aku pergi mesti nampak budak-budak lelaki pegang benda ni. Rupa-rupanya yang diaorang kecoh beyblade beyblade tu benda ni la ye! Sekarang ni musim beyblade, siap ada pertandingan lagi dan bukan dikalangan kanak-kanak je join. Bapa kepada kanak-kanak pun buat pertandingan beyblade yo!

Tapi benda ni kalau dibawa ke sekolah sure kena rampas kan. So, diaorang simpan kat mana? Aku sempat interview sorang budak ni, dia cakap simpan dalam beg baju. Balik sekolah, baru boleh main. Wahhh pandai ko ye!

Beyblade ni ada macam-macam jenis, macam-macam bentuk dan macam-macam nama. Budak-budak tu dah bagitau dah nama setiap satu, tapi aku memang tak boleh ingat sebab komplikated sangat nak menyebutnya haha. Lebih teruja nak tengok diaorang 'pusing' benda tu je.


Monday, March 18, 2019

Beza datang mesyuarat PIBG waktu siang dengan waktu malam!

Monday, March 18, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Dalam tempoh 6 tahun kakak bersekolah agama, ini kali pertama aku pergi mesyuarat PIBG sekolah dia. Sekolah pagi memang setiap tahun pergi, tapi sekolah agama ini yang pertama kalinya. Kenapa? sebab mesyuarat PIBG dia buat malam. 

Kenapa malam? sebab kebanyakan ibubapa duduk di luar kawasan jadi kalau buat hari cuti waktu siang mungkin takkan dapat sambutan. Tapi memang ada betulnya. Sekolah kebangsaan punya mesyuarat PIBG mana pernah cukup korum walaupun dibuat pada hari Sabtu dan waktu siang.

Jadi, sekolah agama diaorang buat pada waktu malam. Tapi bagi aku pula, agak susah nak stay back sebab kami duduk jauh nuuu di Kolumpo! Kang balik umah dah pukul berapa! Tapi tahun ni kita buat pengecualian sikit. Nak merasa juga suasana mesyuarat PIBG waktu malam ni hehehe.



Friday, March 15, 2019

Bila lihat anak berlatih bola jaring

Friday, March 15, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Anak-anak ibu semakin hari semakin membesar. Kalau boleh ibu nak berada dekat dengan anak-anak ibu sepanjang masa macam ibu-ibu lain. Ibu nak tengok apa aktiviti kakak dan adik di sekolah. Nak duduk satu kelas tengok apa yang kakak dan adik belajar. Nak berada di padang bersukan dengan kakak dan adik.

Tapi tak semua benda yang kita nak kita akan dapat. Tapi bila ibu dapat peluang tu, ibu takkan lepaskan! Bila anak-anak masuk darjah 1, mak-mak memang excited nak ikut mana anak pergi, apa mereka buat. Tapi anak ibu dah darjah 6! Perlu ke ibu teman kakak selalu?



Wednesday, March 13, 2019

Pengalaman berharga sebagai AJK PIBG

Wednesday, March 13, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Apa perasaan aku bila mula-mula dilantik jadi ajk pibg sekolah anak 2 tahun lepas? Janggal ... tak suka...kekok. Rasa menyesal pun ada masa tu sebab niat bersuara nak betulkan minit mesyuarat. Alih-alih namaku kena calon jadi ajk! Ramai pulak tu angkat tangan hahaha.

Tapi sepanjang 2 tahun ni, banyak yang aku belajar bila bercampur dengan ibubapa lain dalam pasukan pibg sekolah. Satu benda yang kita lakukan bersama-sama demi kepentingan semua pelajar termasuk anak-anak kita. Tak minta balasan apatah lagi bayaran sebab ikhlas nak bantu sekolah.

Pada aku la, bukan mudah jadi ajk. Kena ada persefahaman dengan ajk ibubapa lain, kena berbincang untuk sebarang program pibg dan kena aktif! Tak guna jadi ajk tapi takda sumbangan buah fikiran dan tenaga kan. So, 2 tahun punya tempoh ni banyak mengajar aku untuk bergerak lebih aktif di sekolah. Walaupun tak semua program sekolah aku dapat hadirkan diri, tapi cuba juga untuk sumbangkan idea bantu yang lain.


Friday, March 08, 2019

Kawan atau Tanggungjawab?

Friday, March 08, 2019 1 Comments


Asalamualaikum!

Lama tak cerita pasal my kenit yang nombor dua tu. Banyak cerita pasal Mira ni, ada sedih, ada kelakar, ada marah, ada lawak! Haaa my kenit ni memang pakar buat lawak. Kuat merajuk tapi boleh melawak hehe.

Baru-baru ni dia mengadu teruk pasal kawan dia bising dalam kelas. Ni kat sekolah agama ye. Faham-faham je la bila bercampur murid lelaki dan perempuan, memang payah nak dapat kelas yang senyap.

So, si Mira kan pengawas. Bila ustaz ada hal atau takda dalam kelas dia ditugaskan jaga kelas. Mira mengadu kelasnya ya Allah ...bising yakmat mamaaa! Pening kepala Mira kalau kelas bising ni! Disuruh diam takmo. Ditegur dimarah taknak dengar. Last-last ustaz suruh Mira tulis nama siapa yang bising dan ustaz akan rotan.



Monday, March 04, 2019

Berpanas berhujan demi bola jaring

Monday, March 04, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Sukan yang kakak minat selain badminton. Pernah dia terpilih untuk wakil sekolah masa darjah 4 tapi ayahnya tak benarkan sebab keputusan peperiksaan dia tak memuaskan masa tu. Kecewa bukan kepalang anak dara tu. Tapi syaratnya dah dipersetujui dan tanpa kompromi.

Bukan niat nak menghalang minat dia, tapi kami kena bertegas sebab pelajaran sangat penting. Bila ibubapa jenis exam-oriented ni begitulah agaknya kan hehe. You can play tapi mesti pandai bahagi masa untuk belajar dan berlatih. Jangan merungut penat dan sebagainya, sebab sukan itu pilihan, manakala belajar itu wajib. Jadi bila tahun tu dia tak berapa 'perform' dalam pelajaran, kami terpaksa 'rehatkan' dia setahun.



Friday, March 01, 2019

Lagi 6 bulan nak UPSR!

Friday, March 01, 2019 0 Comments

Assalamualaikum!

Dah masuk bulan Mac, sedar tak sedar lagi 6 bulan je lagi kakak akan menduduki peperiksaan UPSR! Anak yang amik UPSR, ibu yang nervous ni ... acaner? hehe. Mana-mana ibubapa pun mesti ada perasaan yang sama bila anak-anak ada exam besar kan. Tahun ni kakak akan menduduki peperiksaan UPSR, dan dah tentulah ibu ayah mendoakan kecemerlangan buat kakak.

Memanglah tahun ni jadual kakak agak padat dengan pelbagai aktiviti. Dengan wakil sekolah bola jaringnya, dengan pertandingan kalam jamaie yang tak lama laginya, dengan belajarnya, dengan kelas tusiyennya, dengan kelas tambahan sekolah agama lagi ....haihhh bertabahlah ye kakak. Semua ni akan berakhir pada bulan September nanti insyaAllah.


Tuesday, February 26, 2019

[VIDEO] Simple Makeup Tutorial By #AltheaMakeup With Me!

Tuesday, February 26, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Simple makeup is always my #mission. Since seluruh hidupku banyak invlove dengan kerja, family dan sedikit keseronokan maka aku perlu makeup yang simple dan kemas. Jujur, sebelum ni kalau pergi opis aku prefer #bareface. Hanya pakai bedak biasa dan siap!

But since #Althea hadir dalam hidupku, semuanya berubah! haha ecececeh. Tapi itulah yang sebetulnya. Sejak guna produk penjagaan kulit dan alat solek dari #Althea, aku rasa senang sekali untuk mengenakan makeup ke pejabat.


Monday, February 18, 2019

Berendam seharian di Lubuk Manggis

Monday, February 18, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Lama dah tak berendam dalam air sungai.
Walaupun anak-anak ada mengajak.
Tapi asyik takda masa je.
Tapi nak jadi rezeki diaorang, akhirnya sampai juga ke sungai!

Sekali masuk memang tak keluar.
Dari pagi kami sampai, makan dan tukar pakaian.
Anak-anak terus berendam sampai ke petang.
Sesekali keluar minta makan.
Lepas tu dia bantai kuak lentang hehe.

Friday, February 15, 2019

Sebenarnya bumi berbentuk ...

Friday, February 15, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Aduhhhh! kecoh pasal isu bumi sfera atau rata.
Aku tak tahu hujah dan fakta mana diaorang guna untuk klaim bumi itu rata.
Tapi ada juga yang menyokong!

Bak kata pepatah, rambut sama hitam hati lain-lain.
Pandangan kita dah tentu ada yang berbeza.
Tapi biasa la, yang sana mengecam disini.
Yang sini mengecam sana untuk menegakkan pendapat masing-masing.

Dari sekolah rendah kita belajar bumi itu sfera.
Tapi orang sekarang pakai ilmu saja tak cukup.
Nak tahu bumi itu sfera atau rata kena tanya pada ahlinya.
Siapa ahlinya?
Angkasawan la!
Mujurlah Malaysia ni ada angkasawan negara.
So dialah selayaknya menjawab persoalan ini kan.


kredit : insta DrSMS

Tuesday, February 12, 2019

Kisah Angpau Hazwani

Tuesday, February 12, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Bizi! bizi! bizi!
Tapi kena ada waktu juga untuk blog kesayangan.
Gong Xi Fa Cai to all my chinese friends!

Seronok budak-budak cuti sekolah seminggu kan.
Ibu pun seronok pi keja jalanraya kosong hehe.
Pagi gerak lambat pun takda masalah.
Lima belas minit dah sampai.
Balik petang lagi best.
Sebelum kul 6 dah sampai umah.
Nikmatnyaaaa!

Siap masak, sebelum kul 7 boleh duduk rehat jap.
Tapi malam ngantuknya tetap sama hehehe.

Alkisahnya Hazwani.
Dia dah eksaited yakmat dari hari pengumuman.
Katanya pusat tuisyen dia akan bagi angpau.
Berapa?
Tiga puluh ringgit!
Wowww! kakak kayooo!
Kami pun ok lah.
Adik dah siap sedia nak pau haha.
Kakak pulak ada plan dia.
Kejap nak beli barang sekolah.
Kejap nak belanja ibu.
Kejap nak simpan beli beg.
Mana satu niii?? :p



Friday, February 01, 2019

My New Makeup Line from ALTHEA !

Friday, February 01, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Hello Februari!
Yesssss! My Luna Box is here!
My source of happiness dah sampai!
Never fail to make me smile.
Never tired to give me surprise.

Kali ni they have new makeup line for you ladies!
Rugilah kalau tak grab sekarang.
Tengok kali pertama terus jatuh cinta!




Setiap kali terima parcel merah jambu dari Althea, saya pasti akan buat video unboxing
Tak tahulah kenapa, tapi keterujaan tu tak pernah padam dengan Althea haha.
Mesti happy mesti ceria kalau dari Althea!
Coz I know they have everything I need for my makeup and skincare.




New makeup line from Althea yang korang harus jatuh cinta!

💖 Watercolor Cream Tint Set
💖 BCLxAlthea Eye Palette
💖 Spotlight Eye Glitter
💖 Skin Relief Spot Film Gel
💖 Flawless Creamy Concealer Set









Tak sabar nak try different shades of lip tint tu. 
Ada 4 uolls!
I can mix match with the concealer.
Nice!
Not forgetting the BCLxAlthea Eye Palette dan Eye Glitter for a glamorous look!
And Skin Relief for those yang have pimples like me but wanna look fantastic when apply makeup.
Awesome!

Wait for my tutorial and review ya!
Wish me luck! haha.

#AltheaAngels,

Hanim

Thursday, January 31, 2019

Misi cari periuk nasi berjaya!

Thursday, January 31, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Sejak periuk nasi tak menyala lampunya.
Terpaksalah aku masak nasi guna gas dapur.
Berbulan lamanya bertahan.
Akhirnya aku tewas!

Start tahun 2019, aku ada resolusi.
Resolusi nak cukupkan kelengkapan rumah sedikit demi sedikit.
Ada 3 barangan elektrik yang aku perlukan dalam rumah tu.
Dua darinya berjaya dah berjaya aku beli.

Pertama, vakum dan kedua periuk nasi ni.
Kedua-duanya dari Shopee!
Adoiii ...'berhantu'lah online shopping ni hahaha!
Pantang bukak mesti membuak-buak hati tu nak klik beli.


Wednesday, January 30, 2019

Sepetang Bermain Badminton Dengan Anak-anak

Wednesday, January 30, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Konsep bersukan ni luas sebenarnya.
Nak kata dah lama tak besukan dengan anak-anak tak betul juga.
Cuma sukannya bukan di taman permainan.
Tapi di shopping mall! haha.
Walaupun tak membeli, sekadar 'cuci mata'.
Tapi jalan kaki 'tawaf' satu kompleks tu pun kira bersukan gak la kan hehehehe.

Tapi takkan la tiap-tiap minggu nak pergi 'lapor diri' kat mall tu.
Tak tenteram hidup kalau dijadikan tabiat hehe.
So, minggu lepas kami buat sukan lain.
Ini sukan yang sebetul-betulnya sukan hehe.
Sukan yang mengeluarkan peluh!


Monday, January 28, 2019

Vakum beli di Shopee dah sampai!

Monday, January 28, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Barang yang dinantikan telah tiba.
Demi kesenangan kerjaku di rumah.
Fikir punya fikir, akhirnya aku beli jua vakum ni.

Inilah kali pertama aku beli barangan elektrik secara online.
Sebelum ni agak bimbang juga, bimbang ditipu.
Walaupun harganya tak sampai beratus-ratus tapi kena berhati-hati juga.
Tapi alhamdulillah, terbuka hati nak membelinya.

Macam-macam jenis, macam-macam jenama ada.
Kena pandai pilih spek, survey harga dan lihat testimoni pengguna.
Tengok punya tengok, akhirnya aku pilih yang ini!

Friday, January 25, 2019

Bahan bacaan untuk Wani & Mira di hujung minggu

Friday, January 25, 2019 3 Comments


Assalamualaikum!

Kejap je dah Jumaat!
Esok Sabtu, lusa Ahad.
Selain homework yang berlambak nak kena siap.
Ibu sediakan bahan bacaan untuk kakak dan adik ngadap.

Mujur di opis ada perpustakaan.
Ibu boleh pinjamkan.
Nak pergi perpustakaan luar, entah kan bila masanya.
Setiap kali ada buku baru masuk, ibu akan pilih cerita-cerita yang menarik untuk dibaca.

Pilihan mereka?
Komik kartun.
Tapi sekarang ni, kakak dah boleh terima novel sikit-sikit.
Cuma dia cepat pening kalau baca buku tulisan yang kecil.
Yang Mira still 'melekat' dengan komik.

Takpe.
Janji baca.
Untuk release mind.
Untuk hiburan.
Untuk bagi minat membaca.



Thursday, January 24, 2019

Awak ingat saya ada masa untuk pening kepala?

Thursday, January 24, 2019 4 Comments

Assalamualaikum!

Bila aku cakap aku dah lain dari dulu.
Bila aku cakap aku dah tak kurus macam dulu.
Bila aku cakap baju kurung aku dah tak muat.
Kengkawan semua tak percaya!

Tapi semalam telah membuktikan ramalanku selama ini benar.
Masa nak tunggu anak-anak habis sekolah.

Aku terserempak dengan kawan meniaga.

Borak punya borak.
Dia tegur, "nampak berisi sikit dah Nim"

Aku sengih je la.
Dah memang betul pun haha.

Eh, bukankah itu yang aku mahukan selama ini?
Walaupun dulu aku pasang cita-cita.
Cita-cita nak naikkan sikit berat badan.
Dan bila akhirnya tercapai, rasa menyesal pulak haha!
Walaupun aku sedar dan perasan diri ini dah semakin memberat.
Tapi sebab aku ni tinggi sikit je.
Maka, ke-berisi-an itu tak nampak sangat.
Tapi percayalah, ia makin hampir huhu.

Takpelah.
Nanti kita eksais ye hehehehe.
Anak-anak pun dah bising.
Ibu dah malas nak bersenam.
Kita pun dah jarang pergi taman.
Heyyyy ibu bukan malas.
Tapi Isnin sampai Jumaat kita 'bersenam' juga kan.
Dari pagi sampai malam tak habis-habis bergerak sana sini.
Kira bersenam la tu :p

Friday, January 18, 2019

Trend #10YearChallenge

Friday, January 18, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Apa saja berkaitan dengan dunia alam maya mesti cepat viralnya.
Manusia di zaman ini sangat seronok melakukan pelbagai #challenge.
Tahun lepas viral dengan #kekechallenge.
Lebih 2-3 juta video menari sambil kereta bergerak dikongsikan di media sosial.

2019?
Wow! Belum habis bulan 1 pun, dah ada #challenge baru.
Trend kongsi gambar 10 tahun dulu dengan sekarang.
Jangan lupa hashtag #10YearChallenge.

Siapa join?
Ramaiii...setakat ini lebih dari 3 juta gambar dikongsikan di semua platform media sosial.
Aku join gak ke?
Eh mestilah ada!
Kenala seiring dengan trend kan hehe.

Anyway, aku ada terbaca beberapa tweet tentang #10YearChallenge di Twitter.
Antaranya, adakah kemungkinan data (gambar #10YearChallenge) yang kita kongsikan itu boleh disalahgunakan sebagai latihan pengecaman wajah mengikut peringkat umur - say like 10 tahun?

Walaupun Facebook menafikan terlibat dalam plot #10YearChallenge ni.
Itu tak bermaksud kita tak perlu berhati-hati.
Apa saja yang kita kongsikan di media sosial, pastikan ia selamat.
Bab aurat 10 tahun lepas, itu patut didahulukan la ye.
Takda kompromi takda alasan.
Sendiri mau ingat, sendiri mau jawab nanti ha.



Thursday, January 17, 2019

5 Kenangan Aku Dengan Bas Mini

Thursday, January 17, 2019 2 Comments

Assalamualaikum!

Sekarang ni asal petang je mesti jem!
So hiburan dalam kereta mestilah dengar radio.
Tapi semalam topik #SinarPetang memang best!
Cerita pasal 'Aku & Bas Mini'.
Langsung terkenang zaman-zaman kita naik bas mini dulu hehe.

Aku sempat merasa naik bas mini.
Tapi dah lupa la bas mini nombor berapa untuk Kg Pandan.
Tapi itulah pengangkutan utama waktu tu.
Bila dikenang balik zaman tu, memang lucu.
Macam-macam benda berlaku dalam bas hehe.


sumber : google

Tuesday, January 15, 2019

Memaksa atau meletakkan harapan untuk anak berjaya? Adakah sama?

Tuesday, January 15, 2019 3 Comments


Assalamualaikum!

Jujur lah ye, memang aku berharap sangat anak-anak berjaya.
Kalau boleh beranak ramai tu lain cerita.
Setakat hari ni, ada 2 orang budak comel ni je dalam pelukan dan jagaanku.
Dah tentu kita sebagai ibu selalu doa yang baik-baik untuk mereka.

Salahkah aku meletakkan harapan yang tinggi buat kakak?
Dalam konteks dia sekarang, pelajaran adalah yang paling utama.
Tapi ada yang kata aku terlalu 'memaksa' anak untuk berjaya.
Walhal paksaan dan meletakkan harapan itu dua benda yang berbeza.

UPKK 2018

Kalau nak tahu, aku memang tak expect kakak boleh dapat cemerlang!
Malah aku tak yakin dia boleh dapat sebanyak tu.
Tapi bila slip keputusan UPKK berada di tangan, baru aku sedar kakak memang boleh buat!
Maka, untuk UPSR & PSRA insyaAllah ibu doakan kakak cemerlang.


Monday, January 14, 2019

Selamat bersara 'mummy'!

Monday, January 14, 2019 3 Comments

Assalamualaikum!

Belum seminggu, tapi dah rasa rindu kat mummy.
Bila pandang meja sebelah ...kosong.
Mulala terkenang masa-masa aku dengan mummy.

Setiap pagi bila masuk opis. 
Tiap kali aku sampai di meja, pasti akan wish dia "good morninggg".
Kadang-kadang kalau dia bukak bekal makanan dia, aku akan tanya.
You makan apa tu mummy?
Walaupun aku tahu makanannya sama je...nasi goreng sayur.

Mummy ni vegetarian, sangat berdisplin dalam pemakanan.
Kalau bukan nasi goreng, dia akan beli roti organik.
Bukan roti biasa yang kita makan ni ye.
Dia bukan saja pantang tak makan ikan, daging ni semua.
Makanan yang ada bahan pengawet pun dia takkan sentuh.
Nasi pun guna beras perang!
Ko jamulah nasi ayam kapitan, nasi kari kambing, nasi lemak biasa sekalipun!
Takde dia heran haha!

So, bab jaga kesihatan ni memang mummy champion la kat opis ni.
Kadang kita nak gi amik air masak, dia dok buat senaman ringan kat tepi mesin air tu.
Itulah amalan dia dari sejak aku masuk situ sampai hari dia nak pencen.
Berdisplin, komited, tak makan 'rasuah' dan tahan nafsu makan haha.


Friday, January 11, 2019

Althea | Ho Ho Ho! Wishlist 2018 Accomplished!

Friday, January 11, 2019 1 Comments

Assalamualaikum!

Happy New Year 2019!
Hope it's not too late for me to wish to everyone.
It's coming to the third week and life is so hectic with kids and work.
Juggling everyday from home to school and office.

It's always about the kids and their activities.
I only have me-time whenever I sleep lol.
That's ok I guess since the school has just started and there are still things that need to be settled.
In the meantime, I'm just gonna relax and chill a bit.

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.