Powered by Blogger.

Friday, April 26, 2019

Angkara percaya, tergadai bahagia

Friday, April 26, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Syukurrrr ayah haji tak meninggal. Dah la anak kena tahan polis, bapak pulak terlantar di hospital. Hanya kerana angkara sorang manusia bernama Hamadi, haru biru keluarga Ustaz Haji Mukhsin!

Dia punya gila kuasa sampai sanggup pergunakan anak-anak yatim madrasah untuk kaut keuntungan dari orang ramai. Boleh pulak bawa balik ke rumah kondo dia tu! Ecah pun dah jadi macam robot, terpaksa akur dengan S.U.A.M.I walhal terang-terang apa suami dia buat tu salah. Memang inilah true colors Hamadi yang sebenar!

Baru Ecah tahu yang Madi tu memang dah lama gilerkan si Nur. Terang lagi bersuluh masa dia cakap dengan Juita, siap buat loud speaker! Haaaa terkejut badak tak kau Ecah, osah lah laki kau yang ganggu Nur selama ni. Lelaki jenis apa? Kau rase? 

Mak lampir dipanggilnya kau Ecah! 

Demi nak membuktikan Adam tidak bersalah, Nur sanggup jumpa Juita. Tak sangka Juita berpakat dengan pihak hospital untuk palsukan laporan DNA. Dia tahu Nur tu lemah dan tak mampu melawan, tapi demi suami dia akhirnya merayu juga di kaki Juita untuk lepaskan Adam. Bila terkeluar ayat,"aku sanggup buat apa je...", haaaaaaa pucuk dicita ulam mendatang la si Juita tu!


Thursday, April 25, 2019

Kurang ajar kau Madi!!!

Thursday, April 25, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Dari episod satu lagi aku memang sakit hati tengok citer ni. Tapi malam tadi membuatkan aku bertambah benci ngan si Madi. Dah sampai angkat tangan kat mak mertua tu dah kenape cetannnn! kan dah kena cetan haha! Menyirap darah aku tengok dia selamba tampar mak ecah tanpa rasa bersalah. Memang kurang ajarrrrr punya menantu! 

Dan lagi terserlah kebodohan si ecah. Dah tengok mak sendiri kena pukul pun ko masih nak taat lagi ka?? Dia hentam kau pun kau diam. Ni dia hentam mak kau, kau masih boleh suruh dia balik lagi??? Eeiii vongok sungguh la ecah ni. Dah kena ugut syurga neraka, terus ecah kecut perut. Heyyyyy apekejadahnya nak cakap pasal tu kalau Madi tu pun lebih neraka dari neraka jahannam. Suami kalau dah angkat tangan kat isteri apatah lagi pukul mak mertua layak lagi ke nak cakap pasal syurga neraka?? Hukum semua ni terpakai untuk suami yang baik dan beriman bukan macam Madi si penunggang agama tu. Mak tu dah kena pukul kena halau, barulah ko terkinja-kinja menyesal minta maaf. Vongok sangat eh!

sumber : google

'Cheese' kau etok!

Thursday, April 25, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Menangis daku tengok trend makanan orang sekarang. Bukan la menangis menggugu-gugu tu, tapi nangis dalam hati la hehe. Ape laaaaaa nak jadi dengan orang sekarang ni. Orang moden ni. Orang zaman la ni! 

Yang pelik-pelik ajeee yang korang sumbat dalam tekak ye. Kalau makanan tu asalnya pedas ko tukar tambah cheese. Kalau makanan tu asalnya kena masak ko pergi bekukan! Heyyyy I cannot brain this la hehe.

Minggu lepas daku terbaca artikel pasal la ni orang dah jual etok 'cheese' pulak dah. Firstly, etak ke etok weh? Aku tau etok je haha. Tak pernah dengar lagi orang panggil etak. Dua binatang yang sama ke atau lain-lain? Ah lantak lah...aku panggil etok je.


sumber : berita harian online

Wednesday, April 24, 2019

Blog Che Mat kembali bersiaran!

Wednesday, April 24, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Sejak penguatkuasaan dibuat terhadap produk-produk tempatan tak kira la kosmetik, kesihatan, jamu dan macam-macam lagi yang telah memudaratkan kesihatan ramai pengguna di Malaysia ni, rupanya apa-apa bentuk pengiklanan atau review juga dipantau oleh pihak SKMM.

Blog yang selalu kita masuk dan skodeng segala resepi lauk dan kuih, blog tiffinbiru.com tetiba disekat oleh SKMM beberapa bulan lepas. Siapa tak kenal Che Mat kan, blogger masakan tersohor yang selalu berkongsi apa saja resepi lauk-pauk, kuih-muih, kek-kek dan segala macam jenis lagi masakan kat blog beliau.

Kita ni silent reader je, tapi murung dan tertanya-tanya juga kenapa pulak blog masakan Che Mat boleh kena sekat dengan SKMM? Blog masakan kotttt....bukan cerita gosip atau blog politik! Eh tak masuk akal la!



Tuesday, April 23, 2019

MyKad untuk kakak

Tuesday, April 23, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Akhirnya kakak dah ada kad pengenalan sendiri! Bermakna kakak sudah hilang hak keistimewaan sebagai kanak-kanak la kan haha. No more tambang bas separuh pasni! Tapi dimata ibu, awak tetap my little baby for-eva! ciaaa ciaaa ciaaaaaa :p

Dalam pada kita beringat nak buat kad pengenalan kakak, terlajak juga tarikhnya! Birthday bulan Mac, buat IC bulan April hehe. Bukan tak ingat, tapi dok mencari surat beranak dia mana 'terbang'. Last-last daku give up tak boleh mikir dah, terus buat surat beranak baru sekali ngan IC la.

Wednesday, April 17, 2019

Guru caturku masuk kejohanan kali pertama

Wednesday, April 17, 2019 0 Comments

Assalamulaikum! Dari kecil, memang aku teringin nak belajar main catur. Tapi dalam family takda siapa yang pandai main permainan tu. Kami tau main dam aji je hehe. Tak sangka rupa-rupanya anak sendiri yang jadi guru caturku!

Macam yang aku cakap tadi, dalam family kami takda siapa yang main atau berminat nak main catur. Kesudahannya, aku 'buta' catur sehingga umur 34 tahun. Namun perancangan Allah tu Maha Hebat. Dia lahirkan seorang pemain catur dalam keluarga kami. 

Inilah cikgu caturku .... Nurul Hazwani.

Tuesday, April 16, 2019

Gigi siapa berterabur ni?

Tuesday, April 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Gigi adalah satu bahagian penting yang sangat sensitif. Mak-mak macam kita ni mesti nak anak-anak kita ada gigi yang sihat dan cantik. Kalau sebatang gigi tu luruh atau rosak, mesti kita bising kan. Haa tu la! makan lagi gula-gula, coklat blablablabla! Walhal kita masa kecil-kecil dulu pun dua kali lima sama! Pastu kena marah ngan mak kan haha. 

Seingat aku, dua beradik tu tak pernah ada masalah besar dengan gigi masing-masing. Yang kakak kalau gigi dia rosak, gigi tu akan tanggal sendiri bila sampai masanya. Yang adik punya, pesen gigi tu mereput sendiri. Tak luruh tapi dia makin lama makin 'haus' dan reput. Sebabnya masa tu dia kuat minum susu dan jarang gosok gigi. 

So pendek cerita, kakak dan adik memang tak pernah cabut gigi di klinik gigi. Hanya pernah buat scalling dan tampal gigi je. Gigi diaorang cukup senang tanggal! Time aku pula, dulu kalau gigi rosak kena pergi jumpa doktor gigi atau cabut kat klinik gigi di sekolah. Jarang sangat la nak tunggu gigi tu tanggal sendiri. So diaorang lebih beruntung la hahaha.




Monday, April 15, 2019

Hadiah pelik dari kawan Mira!

Monday, April 15, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Hahahahaha ibu tak tahu nak letak tajuk apa, tapi itulah yang sesuai untuk entri birthday tahun ni. Lain macam hadiah yang Mira dapat dari kengkawan dia. Ada yang bagi buku, ada yang bagi keychain. Tapi ada satu hadiah ni yang buat ibu konpius dan terfikir-fikir apakah maksud tersirat disebalik yang kawan dia cuba ingin sampaikan.

Satu hari Mira bawa balik beberapa buah buku dan tunjukkan pada ibu. Mira cakap ni kawan Mira, Amalin yang bagi untuk birthday Mira. Dia bagi awal sebab birthday Mira jatuh pada hari cuti sekolah, jadi nak bagi awal sikit la.

Friday, April 12, 2019

Sanah Helwah My Precious Pearls!

Friday, April 12, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Baaaachak! Aku tanya ape khabar semuaaaa hehe. Lamaaaa giler tak bersiaran nih! Pehal aku ni, dah tak nak main blog lagi dah ke. Aiseyyy bukan niatku tak nak main blog, tapi tugasan di dunia realiti lebih banyak dari di dunia maya ini.

Tapi yang banyak-banyak tu dah habis pun, so sekarang aku ada masa la untuk cerita pasal birthday anak-anak kesayangan hamba. Walaupun ibu lambat (lambat 3 minggu!) sikit mencoretkan tentang tarikh bersejarah kedua-dua puteri ibu, tapi ibu tak pernah lupa ok! Tak boleh lupa pun sebab ada je diaorang kasi peringat kat ibu hahaha.




Friday, April 05, 2019

Madi dibebaskan!

Friday, April 05, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Cuak juga bila Juita tunduk terus malam tu haha! Menggelabah Adam sampai tak jadi nak bagitau Nur. Giler apa! Jangan samakan Adam dengan semua lelaki yang singgah di lorong tu. Tapi adakah Adam tak sama macam diaorang? ke dia pun dua kali lima gak? Lelaki kannn...hehe.

Nur dapat 'cium' something fishy pasal laki dia, tapi tak tahu apa dia. Takpe Nur, tak lama kau akan dapat 'madu' baru hahaa. Eh macam la aku pengarah cerita ni! :p 

Lembut juga hati ayah haji mengizinkan isterinya tolong Ecah untuk ikat jamin si Madi. Sayangkan anak gitu laaaa! Anak menantu je tak reti sedar diri. Giler si Madi ni haha! Keluar penjara jerit macam tarzan. Dia tak tahu lagi tu duit sapa yang ikat jamin dia tu.




Thursday, April 04, 2019

Biar mandul, jangan lurus bendul

Thursday, April 04, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dia dok ulang lagi gazette Ecah dan Nur terjun kolam. Mungkin dalam episod 2 ni kottt! Permulaan cerita pun dah diselubungi dengan masalah kewangan Darul Mukhsin. Yang mak Adam tak habis-habis prejudis dia. Dah boleh terima Nur sikit-sikit tapi masih skeptikal dengan orang lorong secara keseluruhan. 

Yang kelakarnya, Ayah haji balas,"takpe, nanti kita bentang karpet merah untuk awak dari jalan sampai ke lorong rumah Nur, pasang khas untuk orang have-have macam awak" hahahaha...baru ada akai!

"Gembira acik kau!", amboiii Madi dah ke 'dalam' pun sempat jugak kau mengherdik bini kau ye. Tak habis-habis modal 'mandul' kau ye. Lancang sungguh mulut Madi ni...ya Allah. Ecahhhh please la buka mata kau luas-luas. Terang-terangan dia menghina kau. Nak simpan lagi buat apa suami begitu! 


Wednesday, April 03, 2019

Dejavu

Wednesday, April 03, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Teruja semua menunggu episod pertama drama bersiri Nur 2. Tengok gazette dia pun dah boleh membangkitkan rasa ingin mengadap depan tv pukul 10 malam. Apapun, last episod dalam Nur Madi kena tangkap kan! So aku nak tengok episod 1 ni, macam mana dia dalam penjara tu. Makin elok ke makin teruk hehehe.

Alhamdulillah syukur mak Adam boleh dah terima kehadiran Nur dalam keluarga. Sampai bila nak berdendam dengan menantu sendiri kan. Yang paling dibenci tu la yang menyelamatkan nyawa dia tika tercekik tertelan petai dulu huhu. Akhirnya  mak dia sendiri pujuk Adam untuk bawa balik Nur dalam hidup mereka. Dejavu sangattttt!



Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.