Powered by Blogger.

Friday, May 31, 2019

Concealer Pilihan Hati Untuk Hari Raya

Friday, May 31, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Hadoiii tajuk...tak boleh blah yek. Macam la dia sorang je pakai concealer selama ni hahaha. Anyway, nak cerita jugak la dalam blog ni. Benda baik kita share betul tak. Sebagai salah seorang dari #AltheaAngels tak salah kalau kita kongsi produk kosmetik yang sesuai dan berbaloi untuk dimiliki.

Anyway, hari tu aku dapat parcel dari Althea dan salah satu produk yang sampai adalah set Flawless Creamy Concealer yang mempunyai 4 warna untuk kesesuaian tona kulit. Secara jujurnya, ini kali pertama aku guna concealer sebagai foundation hehe. 



Thursday, May 30, 2019

[Recommended] Skin Relief Spot Film Gel Untuk Masalah Jerawatku!

Thursday, May 30, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Punya la lama dok mencari ubat apa nak kasi hilang jerawat ni, akhirnya aku ketemu juga. Walaupun sejak dah masuk 3 series ni, jerawat pun keluar seketul-seketul, tak macam muda remaja dulu (hehe) tapi bila dia keluar dekat tempat yang tak sepatutnya iaitu di mukaku, haaaa haru kejap la jadinya hahaha.

Pertama kali aku diperkenalkan dengan produk Skin Relief Spt Film Gel dari Althea, aku macam skeptikal sikit pun ada. Maklumla, dah banyak kali kecewa kan hehe. Tapi rupanya ada beza ketara produk ni dengan yang lain-lain yang pernah aku guna.


Wednesday, May 29, 2019

[Watercolor Cream Tint] 4 Rona Warna Menarik Untuk Dipakai Di Pagi Raya

Wednesday, May 29, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Tinggal lagi kurang seminggu je kita nak sambut Hari Raya. Mesti semua orang sibuk buat persiapan raya kan. Tapi jangan lupa juga tambahkan ibadah kita di 10 malam terakhir ni ok. 

Anyway, cakap pasal persiapan mak-mak mesti ada plan setiap tahun betul tak. Baju apa, design macam mana, kasut apa, biskut raya beli mana semuanya demi keluarga. Tapi mak-mak mesti nak kelihatan cantik berseri di pagi raya jugak kan.


Friday, May 24, 2019

Kekal Dilindungi, Kebaikan Dikongsi Sepanjang Ramadan Bersama Dettol

Friday, May 24, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Alhamdulillah telah masuk ketiga kita berpuasa namun kemeriahan berpuasa dan menyambut Ramadan tetap dirasai. Setiap tahun, sepanjang bulan Ramadan iaitu bulan kesembilan dalam kalender hijriah, umat Islam seluruh dunia akan menjalani ibadah berpuasa. Selain itu, bulan Ramadan juga merupakan masa untuk umat Islam beribadat, bersolat, membuat kebajikan dan mengamalkan kesederhanaan dalam pelbagai aspek.


Thursday, May 23, 2019

Penjual laksam yang jujur

Thursday, May 23, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Sebelum ni takda telio pun tengok laksam. Tapi sejak opis buat makan-makan, dan diaorang order laksam terus aku jatuh ketagih dengan makanan dari Pantai Timur tu. Masuk bulan Ramadan aku try cari kat bazar tapi takut terbeli yang tak sedap.

Pengalaman beli makanan tapi dapat yang hampeh bukan aku sorang je yang terkena betul tak. Baik apa pun jenis makanan. Nasi mentah la, inti semosa masam la. Bukan senang nak cari orang yang betul-betul jujur dalam perniagaan makanan. Walaupun bukan semua, yang seketul dua tu la yang buat kita jadi trauma nak beli lagi. Aku terus banned kalau terkena sekali. 


Wednesday, May 15, 2019

Projek Onde-onde

Wednesday, May 15, 2019 7 Comments

Assalamualaikum! Kalau dah tempat tu ramai perempuan lebih dari lelaki, mesti ada je projek mak-mak yang akan dilaksanakan. Asal ada masa terluang, ada geng nak buat, ada bahan dan ringkas pula cara nak buatnya mesti akan ada yang nak join sekali.

Untuk bulan Ramadan ni, kitaorang plan buat onde-onde atau buah melaka. Actually bukan aku la yang plan sekali, tapi diaorang la plan aku just bayar dan join sekali nak buat. Dapat juga sorang bawa balik sikit bekalan onde-onde untuk berbuka puasa.

Tuesday, May 14, 2019

Juadah yang ditunggu-tunggu setiap kali Ramadan

Tuesday, May 14, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Salam Ramadan buat seluruh umat Islam. Dah masuk minggu kedua kita berpuasa, mesti banyak juadah dan makanan yang kita dah sediakan untuk keluarga tercinta kan. Tak kisah la beli ke, masak ke, rumit ke, ringkas ke, kering ke, berkuah ke mesti ada makanan yang menjadi kegemaran kita kan.

Makanan kegemaran aku untuk bulan Ramadan ni ada satu. Bukan kuih, bukan lauk, bukan nasi, bukan juga lemang dan rendang. Tapi satu juadah yang bulan lain takda, hanya di bulan Ramadan je jumpa. 


Monday, May 13, 2019

Dari sahabat untuk sahabat

Monday, May 13, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Dah 4 hari sejak kak Sitty tinggalkan meja dia. Sekarang dengan rasminya, meja kiri dan kanan aku kosong tidak berpenghuni. At least untuk 2-3 hari lagi, itu pun kalau pengganti dia jadi datang lapor diri.

Beberapa bulan lepas bila kak Sitty dapat surat tawaran balik Sabah. Aku mampu tersenyum sekejap lepas tu aku diam sepanjang hari. Aku happy tapi dalam masa yang sama sedih. Sedih sebab aku dah anggap dia macam kakak aku. Walaupun diluar aku tersenyum, tapi dalam hati aku dah start menangis sebenarnya.



Tuesday, May 07, 2019

Aten ke menara gading!

Tuesday, May 07, 2019 3 Comments

Assalamualaikum! Rezeki tak pernah salah alamat, memang kali ini alamatnya untuk Aten. Alhamdulillah syukur akhirnya cita-cita mama, cita-cita papa, doa atok dan wan, doa ucu dan yang terutama impian Aten dah pun tercapai!

Sebelum tu, agak cuak juga bila dapat tahu kursus yang Aten idam-idamkan tu mungkin tak dapat. Dia dah la minat ke arah seni. Bila isi borang permohonan, hampir semua kursus pasal seni je. Bila diaorang filter, alih-alih ada kursus perbankan dan undang-undang pulak! Mau tak 'melompat' orang tu hehe.

Dalam 12 kursus yang dia kena isi, hanya 3 kursus sahaja yang diterima berkenaan dengan seni. Lagilah 'meroyan' anak dare tu haha!

Lepas tu Aten dapat surat tawaran interbiu untuk Diploma Seni Lukis dan Seni Reka di Uitm Shah Alam. Nervous ni nervous! Walaupun ucu tak ikut, tapi mama selalu wassap Ucu macam mana keadaan Aten di sana. Fuh! 


Monday, May 06, 2019

Ujian di ambang Ramadan

Monday, May 06, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Cerita minggu lepas, lebih tepat lagi penghujung April. Kejadian ini tidak pernah berlaku sebelum ini, tapi akhirnya terjadi pada pagi tu.

Pagi Jumaat, kami keluar rumah lebih awal dari biasa. Pukul 6.30am pagi dah start enjin dan mula bergerak. Sampai di laluan keluar dari parking, dalam gelap Subuh yang samar itu tetiba nampak kelibat kereta tertonggeng sikit. Rupa-rupanya tayar depan sebelah kanan kereta tu dah masuk ke longkang!

Friday, May 03, 2019

Begini rupanya bukaan 10cm!

Friday, May 03, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Kita biasa tengok video ibu-ibu bersalin secara c-sect melalui perkongsian di fb kan. Berapa cm doktor toreh dan berapa lapis doktor potong kulit perut untuk sampai ke rahim ibu? Berjuang demi anak sorang yang dikandung 9 bulan 10 hari. Sampai masa, si ibu terpaksa dibedah untuk menyelamatkan nyawa si anak tadi.

Tapi pernah tak kita terfikir, bagaimana ibu yang bersalin secara normal ye?  Pernah tanya tak bukaan 10cm tu macam mana ye? Berapa besar 10cm tu? Ambil pembaris dan tengok 10cm, tapi tak boleh bayangkan sebab pembaris tu lurus haha. Sebelum ni aku pun takda la tertanya, tapi bila dah orang share gambar ni, oohh baru tauuuuuu.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.