Powered by Blogger.

Thursday, October 31, 2019

Kisah telur mata

Thursday, October 31, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Wahhh tajuk kemain kau! kita cerita santai-santai je la ye hehe. Kisah telur mata. Berat badan naik pun ada hati mau sembang pasal makan haha. 

Takda telur mata sebiji tak syok makan. Ada masa aku suka telur mata, ada masa aku suka telur dadar. Ikut kesesuaian lauk tu la. Kalau tomyam, asam pedas, masaksyok dengan telur dadar. Kalau Siapa macam aku, angkat kening! hahaha. Kita geng la.

Inilah rupa bekal malamku. Nasi goreng telur mata! Nak dijadikan cerita la, aku dulu tak makan telur kuning yang di tengah tu. Kalau cair lagiiiiiiiiiii aku tolak jauh-jauh! So, siapa yang kena kasi perabih? cik abg aku le hehehe.


Pageviews paling banyak mengikut negara

Thursday, October 31, 2019 5 Comments

Assalamualaikum! Bila aku balik kampung, mak akan tanya "kau masih buat blog ke Nim?". Yes mom! mana boleh tinggal tu. It's my passion! ecececehhh...hehe. Dan aku takda ketetapan satu hari satu entri atau satu hari tiga empat entri kena bubuh kat blog ni. Sebab bagi aku, untuk aktif blogging, bukan kena ada entri setiap hari, tapi entri yang kita taip tu dapat memberi manfaat dan kebaikan untuk orang lain ke tak walaupun satu entri seminggu hehe. Kan? Itu pendapat peribadi aku la.

Boleh je kalau nak letak tiga empat entri satu hari. Ikut kerajinan dan kekreatifan idea masing-masing la. Kalau banyak job, banyak pergi event bolehlah kongsi banyak. 




Dan bila cakap pasal blog, baru-baru ni aku 'tergerak hati' nak tengok pageviews dari mana negara mana yang masih membaca blog aku ni. Ada ke yang masih nak baca blog kesayanganku ini? hehe.

Alangkah terkejutnya aku, bila Singapore berada paling atas dalam senarai pageviews by countries! Hai jiran sebelah(lambai tangan dan flying kiss)!, korang cari apa kat blog aku? Harap korang terhibur dan dapat manfaat dari entri-entri yang aku kongsikan disini.


Thursday, October 24, 2019

Bolehkah Orang Awam Dapatkan Rawatan Di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan (HAT)?

Thursday, October 24, 2019 4 Comments

Assalamualaikum! Hari tu borak-borak dengan kawan pasal hospital. Memang semua tau ada beberapa hospital besar dalam bandaraya Kuala Lumpur ni. Antaranya, Hospital Kuala Lumur (HKL), Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) dan Hospital Ampang dimana orang awam boleh dapatkan rawatan.

Tapi mungkin juga ramai yang tak tahu ada satu lagi hospital kat Kuala Lumpur ni yang juga menerima pesakit dari kalangan orang biasa. Tahu ke tak tahu ni? Haaa tengok tajuk pun tahu dah hospital apa tu kan hehe.  

Wednesday, October 23, 2019

Bubur Ayam Tabur Sedap & Berkat!

Wednesday, October 23, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Minggu lepas aku dan mak nak cari bubur ayam untuk abah. Pergi gerai yang biasa jual tak buka pulak. Rupanya hari Jumaat memang tak buka. Nak tunggu rojak pun tak siap lagi. Kena la pergi cari kat tempat lain.


Tuesday, October 22, 2019

Temankan Kakak Jalani Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) 2019

Tuesday, October 22, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Selain dari peperiksaan UPSR dan PSRA yang kakak perlu ambil tahun ini, ada satu lagi ujian yang penting iaitu Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSBP) 2019. Ujian ini penting bagi membolehkan kakak layak masuk ke Sekolah Berasrama Penuh. 

Pusat ujian untuk UKSBP2019, ibu pilih dekat dengan rumah. Yang dekat ada, buat apa nak pergi yang jauh hehe. Lagipun ibu risau mana la tau kot-kot tak sempat sampai ke pusat ujian kalau pilih yang jauh-jauh ni.

Tapi dalam pada kita berjaga-jaga tu, boleh terlambat juga! Perasan dekat kertas tu macam start pukul 2.30pm. Keluar rumah 1.45pm kira sempat la nak mendaftar kan. Sekaliiii .... pandang surat tu balik rupa-rupanya ujian start pukul 2.00pm! Arghhhh...time tu jugak darah ibu memecut dari hujung kaki ke hujung kepala!

Wednesday, October 16, 2019

Jom Semak Samada Korang Layak Terima Subsidi Petrol RON95 (PSP)

Wednesday, October 16, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Punyala seksa nak masuk laman web Program Subsidi Petrol (PSP) sejak ia mula dibuka untuk semakan 15 Oktober lalu, baru hari ni aku dapat akses masuk. Mungkin ramai yang nak semak serentak, maka laman web jadi 'hang'. 

Bagi yang baru perasan, PSP ni adalah Program Subsidi Petrol bersasar yang telah diperkenalkan oleh kerajaan untuk rakyat dari golongan B40 dan M40 dan keutamaan adalah penerima Bantuan Sara Hidup (BSH). 



Friday, October 11, 2019

Kursus Tsunami & Gempa Bumi

Friday, October 11, 2019 1 Comments

Assalamualaikum! Tamat sudah kursus berkaitan tsunami dan gempa bumi hari ini. Alhamdulillah selain dapat belajar ilmu baru, aku juga berjaya kumpul lima hari dari tujuh hari berkursus seperti yang disarankan oleh jabatan. So lagi dua hari aku bercadang amik EPSA je.

Tsunami dan gempa bumi tidak termasuk dalam skop kerja aku secara rasmi, tapi memandangkan subjek ini tidak diajar secara lebih mendalam masa kursus asas enam bulan, maka semua yang diajar dalam kelas tu memang baru dan sangat menarik bagiku!


Monday, October 07, 2019

Semakan Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSB) Untuk Kemasukan Ke SBP 2020

Monday, October 07, 2019 0 Comments

Assalamualaikum! Bagi ibubapa yang telah buat permohonan masuk ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) pada bulan September lepas, bulan inilah yang dinantikan-nantikan sebab semakan Ujian Kemasukan Sekolah Berasrama Penuh (UKSB) telah pun diumumkan pada 4hb Oktober lalu.

Ibubapa bolehlah membuat semakan keputusan bagi menentukan Pusat Ujian mana yang perlu dihadiri oleh anak masing-masing bagi menduduki UKSBP.




Thursday, October 03, 2019

Kek Hari Lahir Yang Tertangguh

Thursday, October 03, 2019 3 Comments

Asslamualaikum! Seperti yang ibu janjikan enam bulan yang lepas haha bahawa kakak dan adik akan dapat kek yang diidamkan akhirnya pada bulan September termakbul jua! Hadiahnya dah dapat pada tarikh lahir diaorang, cuma keknya tak dapat masa tu.

So, ibu tangguh dulu keknya tapi ibu janji kek akan tetap ada! Kesukaan mereka kek batik, tapi ibu 'segan' nak buat so ibu tempah aje la kat Facebook. Syukur dapat penjual yang boleh siapkan dalam masa dua hari.

Wednesday, October 02, 2019

Pertama kali cuba Bang Bang Milk Tea dari Tealive!

Wednesday, October 02, 2019 2 Comments

Assalamualaikum! Tertinggal keretapi sungguh ibu ni ye. Bab-bab minuman viral ni memang lah ibu lambat nak amik tahu, walaupun anak sendiri dah banyak kali telan air ni hehe. Sekarang ni kan tengah viral minuman boba bagai ni. Hat yang harga RM7-RM10 tu la yang orang sanggup beratur pergi beli semata-mata nak merasa bubble dalam minuman boba.

Ibu yang bekerja makan gaji ni pun tak telio nak membeli, tapiiiii geram jugak my sulung tu asyik dia je yang dapat minum haha. Mengalahkan orang bekerja! 

Ok la... ibu try beli minum sekali. Kita pergi tempat favorite kakak iaitu Tealive. Dia memang dah jatuh cinta dengan Tealive tu! 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.

All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.