Breaking

Tuesday, December 31, 2019

Tuesday, December 31, 2019

Barang Shopee Dah Sampai!


Assalamualaikum! Bila ada sale tak nak pulak membeli. Bila takda sale, gatal tangan nak beli itu ini. Dua budak bertuah tu bukan boleh tengok ibu diaorang masuk website Shopee, mesti ada benda diaorang akan minta beli punya.

Tapi takpela, sekali sekala belanja anak barang yang diaorang suka. Diaorang pun teringin nak online shopping kan, tapi ibu awal-awal dah kasi limit harga barang nak beli mestilah tidak lebih dari RM20! haha. Boleh macam tu?


Adik punya 

Monday, December 30, 2019

Monday, December 30, 2019

Riadah Di Taman Tasik Titiwangsa Baru


Assalamualaikum! Setelah ditutup lebih kurang setahun yang lalu, kini Taman Tasik Titiwangsa berwajah baru dan mula menjadi tumpuan orang ramai. Bertambah seri dengan adanya kolam air yang dibuka untuk kanak-kanak menjadikan Taman Tasik Titiwangsa lebih popular dari mana-mana taman bunga awam di seluruh Malaysia.

Disebabkan taman tasik Titiwangsa masih viral di kalangan rakyat Malaysia, maka macam-macam isu timbul seperti, isu vandalisme dan pembuangan sampah yang menyakitkan mata. Memang geram juga bila baca kat media tentang perbuatan tak bertanggungjawab sesetengah orang, tapi itulah realitinya bila masuk tempat orang takda adab. 

Dan kerana viral itulah, taman tasik Titiwangsa tidak putus-putus menerima kunjungan dari pengunjung tempatan dan luar. 



Minggu lepas kami berkesempatan pergi ke sana beriadah sekeluarga. Ingatkan nak tunggu bila 'keadaan' reda baru nak pergi sebab memang tahu kalau tengah viral mesti sesak taman ni dengan orang ramai tapi dah anak-anak minta gigihkan juga jejak kaki ke sana. Sebenarnya, minggu sebelum tu kami dah cuba pergi tapi terpaksa cancel sebab barisan kereta yang nak masuk ke Taman Tasik Titiwangsa sama panjang dari macam barisan kereta dari Malaysia masuk ke Singapura setiap hari hehe.

Ayahnya kata, ok la minggu depan pagi-pagi kita pergi sana. Tiba hari yang dinanti, pukul 8 lebih kami dah masuk taman tasik nak cari parking. Rupa-rupanya umat manusia tetap penuh! Ingat kan bila public holiday orang tak ramai sebab pagi , rupa-rupanya.... panjang barisan kereta ha.



Parking free memang takda. Nak tak nak kami kena masuk parking berbayar dekat Restoran D'Saji. Takpe la asalkan dapat parking huhu. 

Tempat tumpuan tak lain tak bukan taman air dia la. Penuh budak-budak dan ibubapa kat kawasan ni dari pagi sampai kami nak balik tengahari. Nampak gaya macam anak-anak takda peluang nak mandi manda kat situ. Walaupun tempat dia agak luas, tapi hampir penuh ceruk dengan budak-budak main air hehe.




Bergambar dulu sebab ramai sangat orang. 
Kesian Mira tak bawa cermin mata hitam huhu. 
Kakak relaks senyum 'kambing' hahaha

Hajat Mira nak mandi kat situ sebenarnya. Tapi disebabkan terrrrlampau ramai sangat orang, kita gi cari basikal dulu la. Biasanya, tempat sewa basikal dalam kawasan taman tu jugak. Tapi hari tu pergi, satu taman kami 'tawaf' jalan kaki semata-mata nak cari basikal tapi tak jumpa! Tengok ada je orang berbasikal kat taman tapi kat mana diaorang sewa basikal tu? Adehhhh menjejeh peluh berjalan kaki tau dak!


Dua beranak baju warna sedondon! 
Tema kami : Blackpink (haha)





Mira 'bahagia' sikit sebab dia bawa scooter pergi taman. Scooter tu hadiah dari Wan beli kat kampung aritu. Bila masuk taman, dia kayuh je. Kitaorang la teruk kena jalan kaki memusing dalam taman cari orang sewa basikal haha. Rupanya tempat sewa basikal bukan lagi kat dalam taman, tapi diaorang bukak kat parking kereta sebelum masuk parking D'Saji.




Disebabkan aku dan kakak gigih nak naik basikal keliling taman, kami cari sampai dapat! Ada macam-macam jenis basikal yang boleh disewa disini. Bayaran hanya RM10/sejam. Kalau basikal yang boleh naik dua tiga orang tu mungkin berbeza sikit bayarannya.




Kaki lenguh sebab berjalan kaki tadi, tapi bila nampak basikal hilang lenguh! hehe. Puas kami dua beranak keliling satu taman naik basikal. Kalau tak turun 10kg gak tak tau la nak cakap apa 😝.

Masa ni Mira nak mandi-manda kat taman air, so ayahnya la yang temankan. 








Seronok la budak bertuah dapat main air. Ramai-ramai macam tu pun dia 'berselera' lagi nak mandi. Aku cakap jangan sampai air tu termasuk dalam mulut. Mira siap cakap ada yang bawa sabun mandi kat situ haha. Ya Allah ... aku memang tak boleh main air ramai-ramai macam ni, kecuali kalau kolam besar dan air penuh. 

Bau klorin memang kuat betul. Bila ramai sangat yang mandi main air segala siap bersabun bagai, air pun jadi keruh huhu. Mira je la sorang main air. Aku ngan kakaknya main basikal. 

Kemudahan & Pembaharuan Taman Tasik Titiwangsa

Antara pembaharuan yang boleh dinikmati oleh pengunjung Taman Tasik Titiwangsa ialah :

  • Kolam mandi kanak-kanak atau Children Waterplay Area untuk kanak-kanak berumur 3 sehingga 12 tahun
  • Bilik persalinan untuk bermain di Children Waterplay Area
  • Trek khas untuk penunggang basikal dan trek jogging
  • Tempat sewa basikal tidak lagi berada di dalam kawasan taman tasik, sebaliknya di kawasan tempat letak kereta
  • Kawasan taman permainan yang diberi nafas baru
  • Pancutan air berirama (hujung minggu)
  • Landskap hijau yang memukau dan mempesona
  • Jambatan gantung dengan elemen pencahayaan (waktu malam)
  • Kemudahan papan tanda arah
  • Laman Kerawang berkonsep ukiran dan bunga-bunga cantik
  • Tiada gerai makanan dan minuman dalam kawasan taman tasik




Banyak sebenarnya lagi kemudahan dan pembaharuan yang korang boleh lihat bila berkunjung ke taman tasik ni. Ternyata pembaharuan yang dibuat mendapat sambutan sangat baik dari pengunjung tempatan dan pelancong. Cuma sebagai pengguna janganlah pula kita ambil kesempatan merosakkan dan mencemarkan persekitaran dalam kawasan taman tasik ni. Mentang-mentangla masuk free, habis semua kemudahan dirosakkan atau tidak digunakan dengan cermat. 

Malu la sikit kat orang luar...

Pada yang nak bawa anak-anak mandi di kolam, korang boleh tengok waktu operasi taman air seperti di atas. Ibubapa juga kena awasi anak masing-masing, jangan terlepas pandang sebab memang ramai yang mandi. So kalau nak datang, pastikan masa yang sesuai ye. 

Jangan datang hari Isnin dan Jumaat sebab kerja-kerja pembersihan dan pemeriksaan akan dijalankan. Kalau datang jugak, melopong la...hehehehe.

Ohh ada video sikit untuk korang, enjoy!





Love,

Hanim

Saturday, December 28, 2019

Saturday, December 28, 2019

Yuran Sekolah Agama


Assalamualaikum! Semalam sibuk sikit sebab ada dua urusan penting yang perlu diselesaikan. Pertama, pergi JPWP untuk urusan sekolah menengah kakak. Seawal jam 8.30am kami dah 'menapak' kat sana, dalam masa 15 minit semuanya setel.

Kedua, bayar yuran sekolah. Lepas setelkan urusan di JPWP, kami pecut ke sekolah agama Mira untuk setelkan yuran dia. Tahun depan Mira dah darjah 5, bererti kena amik UPKK. Hari ni cuma perlu bayar yuran asas seperti buku tulis dan buku aktiviti je dulu. Yuran seminar UPKK nanti akan diberitahu bila sekolah bermula.

Friday, December 27, 2019

Friday, December 27, 2019

Lauk Kegemaran


Assalamualaikum! Kata orang, kalau dah jadi mak-mak ni tak boleh malas memasak atau masak ikut mood. Tapi kadang-kadang, kita masak banyak diaorang tak habis makan. Kita masak sikit tak cukup pulak. So mood nak masak pun turun naik la jugak.

Tapi kalau sekali sekala lauk 'meriah' macam ni selera tu jadi mencanak-canak naik pula ye. Semalam timbul mood rajin nak masak empat jenis lauk. Selalu satu dua jenis je. Anak-anak bertuah tu bukan semua lauk diaorang nak telan. Tapi semalam, ibu masak luar biasa dari kebiasaannya hehe.


Wednesday, December 25, 2019

Wednesday, December 25, 2019

Burger 'Flawless'


Assalamualaikum! Dari kecilnya tak pernah sunyi dengan soalan. Apa saja dia pandang, apa saja dia lihat, apa saja dia baca pasti akan ada benda dia nak tanya kita minta pencerahan. Kadang-kadang soalan yang ditanya mampu menghubungkan sel-sel otak, tapi ada masanya soalan yang ditanya tidak masuk akal lantas tidak mampu terjawab oleh kewarasan minda ibu hehe.

Kejadian berlaku di sebuah restoran McD di Kuala Lumpur. Saja gatal mulut offer makan McD hari tu, sebab dah lama tak makan fast food. Memang dah biasakan diaorang kalau fast food tak boleh makan kerap sangat. Aiskrim seringgit tu boleh la, tapi burger tu sebulan sekali je. Itu pun kalau ada duit lebih haha.


Tuesday, December 24, 2019

Tuesday, December 24, 2019

Layan Movie : Ejen Ali The Movie & Frozen II


Assalamualaikum! Seperti yang ibu janji, nak bawa anak-anak bertuah ibu pergi tengok wayang cuti sekolah ni. Tapi ibu takleh janji berapa haribulan, sebab kena tunggu gaji haha. Ejen Ali The Movie keluar wayang 28hb November aritu, tapi dekat-dekat nak hujung bulan 12 ni baru berkesempatan bawa anak-anak pergi tengok.

Benda macam ni tak boleh dirancang awal, nanti tak jadi hehe. So, hari tu tetiba ajak cik abg dan anak-anak pergi MidValley tengok Ejen Ali. Apa lagi, melompat dua orang budak bertuah tu! Kekerapan diaorang tengok wayang pun hanya boleh dikira dengan jari. Kali terakhir kami pergi tengok wayang bersama ialah pada tahun 2017! Cerita kartun 'Sing' hehe.


Monday, December 23, 2019

Monday, December 23, 2019

Mee Besen Original Melaka


Assalamualaikum! Lama dah kepingin nak merasa macam mana mee besen ni sebenarnya. Walaupun namanya orang Melaka, tapi kami tak pernah dengar nama 'Mee Besen'. Aku dapat tahu pun dari mulut orang yang pernah makan disitu dan bila cari di google, rupanya memang ada. Ingatkan jauh rupo eh dokek jo ngan umah! 

Pernah sekali aku balik Melaka, hajat nak bawa mak ngan abah datang makan sini, tapi timing tak kena sebab kedai ni beroperasi bermula pukul 3.30pm, makanya kena tunda ke hari lain. So hari tu balik dari Pantai Klebang, Wannya kata moh kite gi makan mee besen nak? Oooh pucuk dicita ulam mendatang kalau bab makan ni hahaha.

Ok jom!

Friday, December 20, 2019

Friday, December 20, 2019

Bahaya balik kampung!


Assalamualaikum! Bila balik kampung, ingat bolehlah ganti puasa atau diet sikit-sikit. Niat tu dah ada, pelan pun dah dirangka. Tapiiiiii, bila masuk dapur mak .... semua niat dan impian itu musnah, punah-ranah, hancur berderai bagai tanah runtuh jatuh bersepai! hehehe boleh bikin lirik lagu ni :p

Begitulah dilema setiap kali balik kampung! Kat kampung ni sarapan je dah mewah dengan segala jenis kuih muih, tengahari mak masak, petang gi cari pisang goreng pulak. Malam kang sambung makan mak masak haha...lama-lama tembun aku jadinya:p

Thursday, December 19, 2019

Thursday, December 19, 2019

Sarapan pagi kat Bukit Lintang


Assalamualaikum! Atok baru tunjuk satu port yang dia biasa lepak minum dengan kawan. Kalau kawan dia ajak gi minum, di kedai ni lah diaorang akan pergi. So, satu hari atok bawa ibu dulu datang sini dengan motor. Ikut jalan dalam kampung memang ibu tak pro lah. Menyelok-nyelok atok bawa. 

Tapi kalau ikut jalan besar, ibu tau la. Oohh senang je nak cari kedai dia. Arah nak gi ke Bukit lintang je. Sepanjang jalan tu ada beberapa gerai makan, tapi yang ni dekat dengan surau. Surau ape lupa dah namanya.

Tuesday, December 17, 2019

Tuesday, December 17, 2019

Pantai Klebang 2.0


Assalamualaikum! Masuk ni baru dua kali kami datang ke Pantai Klebang. Kesian kan? haha. First time datang kami lepak kat port lain. Tak banyak aktiviti kami buat masa tu, hanya main air tepi pantai je. Tapi port yang kami pergi kali ni best juga aktivitinya. 

Port yang depan sekali ni dekat dengan Food Truck, so senang la nak order makanan ke ape. Bukan makanan je, barang mainan pun sempat dirembat dua orang budak bertuah tu! 

Port depan ni rupanya ada kandang arnab tau! Adehh kami baru tau haha, apa lagi ke sana dulu kami tuju. Comelnya la arnab-arnab ni, kita hulur je lobak merah terus dingapnya! Satu cawan dijual cuma RM1, kira puas la kita bagi makan kat geng arnab tu. Tapi arnab-arnab tu je yang tak pernah kenal erti lapar. Dah habis tiga cawan pun diaorang datang dekat nak lagi haha.






Dekat enam cawan juga kami 'jamu' arnab-arnab ni, tapi diaorang masih lapar lagi hehe. Bulunya lembut dan comellll sangat! Bukan ada arnab je kat sini, ada juga guinea pig (atau hamster?) juga. Sama cutenya!






Dah puas main arnab, si kecil bertuah tu nak main pasir pulakkkk. Beli pulak mainan kat situ. Kakak yang dah nak masuk umur remaja pun kena jadi kanak-kanak balik sebab nak layankan adik tu hehehe. Takpela, bukan selalu pun korang main pasir pantai kan. Main la...




Ingat dah puas main ngan arnab, main pasir boleh balik ke? Eh takkkkk....ado layi diaorang nak main! Kami main layang-layang pulakkkkk! haha. 'Terbang' sepuluh ringgit beli layang-layang lima ringgit setiap satu. 

Cuaca tepi pantai elok panas dan berangin kuat, jadi seronok juga main layang-layang kan. Apo layi, demi anak-anak...daku layankan jua dua anak bertuah tu! Hilang terus imej seorang mak, timbul imej sorang budak remaja purba main layang-layang tengah pantai. Mujur time tu tak ramai orang sangat! Kami bantai gelak sakan! :p




Terer kan kami main layang-layang? hahaha. Atok ngan Wan tersengih-sengih tengok kami dari jauh. Ape la dari anak sampai ke cucu tak reti main layang-layang haha. Yang penting anak-anak happy! Ibunya pun dah lama tak enjoy macam ni kat tepi pantai. 

Dah puas main layang-layang, baaaaru Atok ngan Wan panggil balik hehe. Itu pun si kenit tu takmo balik, nak main lagi katanya. Ehhh kita nak gi tempat lain pulak. Next time kalau ada rezeki kita repeat datang lagi k sayang.

Love,

Ibu

Monday, December 16, 2019

Monday, December 16, 2019

Masjid Selat


Assalamualaikum! Cuti sekolah kemana tu? Kitaorang macam biasa balik kampung la. Tapi kali ni, kitaorang jalan jauh sikit tapi still dalam Melaka hehe. Cuaca di Melaka awal bulan ni sangat baik sekali, walaupun panas tapi berangin kuat. Tu yang best kalau ke tepi pantai kan.

Minggu tu kami jalan-jalan ke Masjid Selat, salah satu tempat pelancongan terkenal di Melaka. Uniknya Masjid Selat ni terletak betul-betul di tepi perairan Selat Melaka. Ramai dah tahu kan, Selat Melaka adalah jalan laluan sutera bagi perdagangan suatu masa dulu. Ia merupakan selat terpanjang dan tersibuk di dunia!



Friday, December 13, 2019

Friday, December 13, 2019

Nak diet kena ada mood!


Assalamualaikum! Ada masa dan ketikanya aku ni tak nak 'sentuh' nasi langsung! Nak kata sedang berdiet mungkin betul juga, nak kata tidak tu pun betul juga haha. Tapi itulah, bagi aku nak diet kena ada semangat yang kental dan mood yang baik. Mood tak baik, memang tak menjadi diet aku. Tapi kebanyakan masanya memang mood tak baik, so melantak la selagi boleh! haha.

Tapiiiii kalau mood baik datang, selera nak ke nasi tu pun kurang maka lauk se-simple ini pun aku mampu ulang dua kali makan!

Thursday, December 12, 2019

Thursday, December 12, 2019

Keputusan UPSR Hazwani


Assalamualaikum! Hampir terlupa ibu nak masukkan cerita tentang keputusan UPSR kakak yang diperolehinya bulan lepas huhu. Takpe, hari ini ibu kasi cerita sikit tentang itu ya. Cerita ini adalah perkongsian tentang kegembiraan seorang ibu terhadap keputusan anak dalam UPSR. Satu benda yang semua ibubapa akan lalui bilamana anak mereka telah melepasi ujian UPSR. So, ibu abadikan coretan kegembiraan ini dalam blog ibu. 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.