Breaking

Monday, March 23, 2020

Hari ke-6 Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19


Assalamualaikum! Since roti sosej cheese mendapat sambutan hangat dari warga dalam rumah ni, aku ingat nak repeat buat hari ni. Tapi roti tak cukup, so salah sorang dari kami kena keluar pergi kedai cari roti gardenia.

So cik abg la kena pergi. Aku kirim beli bawang besar dan bawang merah sekali. Dalam tiga barang yang aku pesan, satu barang je yang betul sampai....bawang besar. Giler ah! bawang merah dan roti gardenia cukup susah nak jumpa sekarang ni yek.

Spesis terancam ke ape ni?? Diaorang cakap barang keperluan semua cukup, tak perlu panik. Dah tiga hari kitaorang mencari roti (apa-apa jenama) tapi rak roti kat semua kedai licin!




Rupanya hari ni, pihak Gardenia keluarkan kenyataan bahawa pengeluaran roti mereka telah sampai ke paras maksima. Patutlaaaaa tiga empat hari ni payah nak jumpa sebuku roti! Laris macam pisang goreng panas!

Jangan kan kata jenama Gardenia, jenama lain pun tak nampak di rak-rak pasaraya, kedai runcit, stesen minyak. So nak kena panik ke macam mana ni? hahaha. 

Pada mereka yang rembat roti sekali 4-5 buku tu insaflah. Fikirlah sama untuk orang lain yang nak juga makan roti. Kena buat macam minyak masak paket tu, seorang hanya boleh beli 2 paket je baru tak berebut. 



Hari ni kes kematian akibat Covid-19 terus meningkat dengan 14 kematian. Rekod positif Covid-19 pun naik sampai 212 kes. Benda kita tak nampak dengan mata kasar ni memang menakutkan. Bukan kat luar je kita kena hati-hati, tapi kat opis pun kena sentiasa bersih.

Terima kasih bos sediakan hand sanitizer dan glove untuk geng operasi. Sebelum mulakan tugas habis aku lap meja, keyboard, mouse, telefon dan kerusi dengan Dettol. Lantai bilik rehat pun mop. Tombol pintu keluar dan masuk, butang lif pun aku lap sekali. Better be safe than sorry. Orang nak kata paranoid ke ape ke lantaklah.




So korang yang kena duduk di rumah duduklah diam-diam jangan keluar jika tak perlu. Ambil peluang ini untuk berada disamping keluarga. Jangan pandang remeh dan perlekehkan perintah PKP. Biar kami yang kena kerja ni je keluar. Demi tugas dan tanggungjawab. Sama-sama kita bantu frontliners kita putuskan wabak Covid-19 ni.


#StayAtHome #Covid-19 #KitaJagaKita #RestrictionMovementOrder

Love,

Hanim

1 comment:

  1. Roti kat rumah ni pun baru je habis.
    Planning hari ni nak suruh husband beli.
    Semalam keluar ziarah wife cousin meninggal tawakal ajelah cuma memang takde bersalaman pun

    ReplyDelete

Post a comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.