Breaking

Monday, November 16, 2020

6 Tempat Makan Menu Barat Sebenar Di Kuala Lumpur

 

Berada di Kuala Lumpur? Sedang mencari menu makanan barat yang sebenar di

area KL ini? Ia bukanlah satu kerja yang susah kerana restoran atau tempat

makan di kawasan Kuala Lumpur ini sememangnya sangat-sangat banyak.

Sebut saja nak makan apa, dari menu makanan melayu asli, makanan cina,

india dan barat, semuanya ada dengan pelbagai jenis pilihan. 


Jika kebetulan sedang berada di Kuala Lumpur dan datang kerana urusan kerja

dan sebagainya, masih belum biasa dengan keadaan di sini, tidak tahu tempat

makan mana yang okay, di sini akan dikongsikan enam tempat makan barat

sebenar di Kuala Lumpur yang boleh anda cuba. Sesekali cuba makanan barat

okay juga kan? 


#1 - Burger & Taco



Burger & Taco boleh dikatakan sudah agak terkenal untuk warga kota raya Kuala

Lumpur kerana restoran ini boleh dianggap sebagai salah satu restoran yang

mampu menyediakan menu makanan barat yang sedap. 


Burger & Taco adalah jawapannya turut memilih daging yang 100% adalah daging

lembu Australia sebagai patty dalam hidangkan yang mereka sajikan. Setiap patty

ini bersifat in the house made kerana pihak Burger & Taco membuatnya sendiri

khas dengan kepakaran yang mereka ada. 



Tidak hanya itu, Burger & Taco turut memberikan promosi khusus untuk para

pelanggan yang mahu mencuba menu mereka di sini. Sebagai contoh, boleh

dikatakan saban hari Burger & Taco ini memberikan promosi dengan harga bawah

RM19 dari jam 12 tengahari hingga 3 petang. Jika terasa tidak mahu makan

burger, jangan risau kerana di sini turut ada pelbagai jenis pilihan menu yang

lain untuk di cuba. 


Alamat: E2-04-3A, Tamarind Square, Persiaran Multimedia, 63000 Cyberjaya,

Selangor


#2 - Lepaking



Lepaking, namanya saja sudah mampu mengambarkan bagaimana keadaan

restoran ini. Pastinya agak kasual dan santai untuk berada dalam masa yang

lama sambil makan-makan. Ternyata nama yang dipilih benar-benar sesuai

dengan konsep yang dibawa. 


Di Lepaking ini ia tidak hanya mempunyai suasana makan yang hipster malah

makanannya juga turut digunakan konsep yang sama. Tak hairanlah kenapa

ramai pelanggan sering datang ke sini, lagi-lagi untuk golongan anak muda. 


Lepaking menyajikan banyak pilihan menu makanan lagi-lagi untuk makanan

citarasa barat. Terdapat pelbagai jenis pilihan makanan dan minuman untuk

dipilih bersesuaian dengan citarasa masing-masing.                        


Di sini, pemiliknya turut mementingkan keselesaan pelanggan untuk tahap yang

berikutnya dengan menyediakan pelbagai kemudahan asas seperti tandas dan

surau yang bersih dan selesa. 



Tidak lupa juga, hidangan ala western yang disajikan, sebagai contoh lamb chop,

pasta, chicken chop, sizzling dan lain-lain lagi, semuanya dalam lingkungan harga

yang agak murah dan berbaloi. Jika terasa mahu makan nasi juga boleh cuba

menu nasi ayam penyet yang juga agak popular di sini. 


Jika mahu makanan yang ala snek, Lepaking ada menawarkan menu Vietnam

spring roll dan juga corn dog cheese. Sekali makan pasti kenyang dan besar

kemungkinan akan terasa untuk kembali makan lagi di sini.


Alamat: 3 1/2, Lot 8099, Jalan Gombak, Kampung Sungai Merali, 53000

Kuala Lumpur


#3 - Zazi’s Kitchen


Mahu makan dalam suasana yang agak sunyi dan tenang untuk lari sebentar dari

hiruk pikuk kota? Atau mungkin juga mahu lepaskan tekanan kerja yang ada

supaya diri kembali terasa aman. Apa kata kali ini cuba untuk nikmati hidangan

di Zazi’s Kitchen. 


Zazi’s Kitchen merupakan sebuah kafe dengan konsep hipster dalam suasana

tenang dan santai di bawah cahaya lampu yang suram. Ini kalau datang makan

dengan pasangan sudah tentu akan bertukar kepada suasana makan yang

romantik. Tentu-tentunya isteri akan suka. 




Untuk makanannya pula, Zazi’s Kitchen menawarkan pelbagai jenis menu

makanan barat yang tidak kurang enaknya. Jika terasa mahu makan makanan

menu tempatan juga ada di sini. Jangan risau.  


Antara masakan yang boleh dicuba adalah seperti black pepper beef steak yang

sememangnya sudah mendapat banyak reaksi positif dari para pelanggan sebelum

ini. Untuk menu tempatan pula ada pilihan seperti daging tetel asam pedas,

salad set asam pedas ikan pari, nasi lemak kukus dan banyak lagi. 


Alamat: 53, Jalan SG 3/1, Pusat Bandar Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor


#4 - Pak Uda Kitchen & Grill 


Berbeza dengan restoran yang telah dikongsikan di atas, Pak Uda Kitchen & Grill

agak berbeza kerana menu di sini disajikan mengikut nama artis Hollywood yang

popular di tahun sekitar 70an sehingga 90an. Nama selebriti ini digunakan supaya

bersesuaian dengan konsep restorannya yang agak klasik tetapi tetap ada elemen

moden di dalamnya. 



Antara nama menu yang agak menarik di sini adalah seperti Madonna Cheesy

Chicken Chop dan juga Bon Jovi Salmon Fish. Nama yang cukup unik bukan?

Sekaligus membuatkan kita tertanya-tanya bagaimanalah agaknya rupa untuk

sajian tersebut. 


Di sini cukup sesuai untuk makan bersama pasangan mahupun untuk datang

makan bersama keluarga yang terdekat. Dahulu sebelum kita diuji dengan virus

COVID-19 ini, ramai juga yang datang ke restoran Pak Uda Kitchen & Grill ini

untuk menyambut hari istimewa seperti ulangtahun kelahiran, perkahwinan dan

sebagainya di sini. Harganya juga sangat berpatutan sekali. 


Alamat: No. 13-G, Jalan PPS 1, Pusat Perdagangan Selaseh, 68100 Batu Caves


#5 - The Rack Boutique Café


Makanan barat rata-rata mementingkan soal rasa, persembahan makanan dan

juga suasana dekorasi restoran. Ini kerana peminat makanan barat ini selalunya

ingin makan dalam suasana yang cozy dan selesa. Ada mood gitu. 


Menyedari akan hal itu, The Rack Boutique Café turut mementingkan perkara yang

sama. Di sini, hidangan ala-ala Barat fushion telah diperkenalkan supaya dapat

memikat selera peminat makanan di luar sana. Terdapat banyak juga pilihan

hidangan barat yang popular seperti chicken chop, pasta dan steak yang

disediakan dengan resepi rahsia mereka sendiri.



Antara menu yang paling mendapat perhatian di sini adalah seperti Talam Ramen,

Monster Platter dan Cheesy Chicken Korean dan banyak lagi. Minuman di sini

turut di bawa dalam gaya ala hipster dan ada pelbagai pilihan minuman seperti

coffee dan juga chocolate blended


Alamat : 1, Jalan Os 1/4, One Selayang, 68100 Batu Caves, Selangor



#6 - Code : Black Espresso


Suka minum kopi? Suka juga aroma kopi yang menawan hati? Jika suka bolehlah

cuba nikmati minuman kopi di Code : Black Espresso. Di sini tidak hanya ada

minuman kopi semata-mata malah ada juga pelbagai jenis pastry yang enak-enak

belaka. 



Bayangkan gabungan aroma kopi dan juga pastry yang wangi dan menyelerakan.

Sekali melangkah ke dalam kafe ini terasa aman dan tenteram dengan aroma

yang ada. Suasana kafenya juga cukup menarik dengan warna hitam-kelabu. 




Antara minuman yang sering menjadi pilihan pelanggan di sini adalah seperti

Espresso dan juga Latte. Manakala hidangan pastry yang popular pula adalah

seperti Burnt Cheesecake, Tiramisu dan juga Cinnamon Roll. 


Alamat: B-G-9, Emerald Avenue, Jalan PS 11, Selayang – Kepong Highway,

Prima Selayang


Nak menu makanan barat yang sedap dan tidak mengecewakan sebagaimana

yang telah dikongsikan di atas? Tak ada masalah, boleh saja. Walaubagaimanapun,

jika terasa tak ada masa atau mungkin kurang sihat, ada baiknya terus saja duduk

di rumah dan elakkan dari berada di tempat awam. 



Rasa teringin untuk makan itu boleh dipenuhi dengan bantuan Foodpanda yang

menawarkan pelbagai pilihan western food near me untuk dibuat pesanan. 


Dengan adanya servis pesanan dan penghantaran oleh Foodpanda begini,

dengan mudah keinginan untuk makan makanan barat dapat dipenuhi walaupun

sama sekali tidak melangkah keluar mana-mana sama sekali. 


Tidak kisahlah jika ada berada di kawasan mana sekalipun, walau termasuk

dengan kawasan Cybercjaya sekali, memang ada pelbagai restoran yang

menyajikan makanan barat yang best-best untuk anda cuba. 

4 comments:

  1. Bestnya kalau dapat makan di Zazi's Kitchen. Santai jew kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan...tempat pun tak jauh hanya di Gombak ;)

      Delete
  2. Semua belum pernah jejak lagi nih..Food apanda kan ada..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesszaaa tak perlu tinggal jejak dalam kedai, hanya tinggalkan jejak dalam foodpanda je hehe ;)

      Delete

Post a comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.