Breaking

Sunday, December 06, 2020

7 Makanan Barat Menyelerakan Yang Ada Di kawasan Sekitar

 

Assalamualaikum! Bandar besar seperti Kuala Lumpur bukan sahaja dikenali sebagai bandar metropolitan yang maju tapi juga terkenal dengan pelbagai jenis variasi makanan dari tempatan mahupun antarabangsa. Sebagai warga KL yang telah menetap disini lebih 20 tahun, aku tidak perlu pergi jauh untuk menikmati hidangan makanan Barat kerana semua yang sedap ada di Kuala Lumpur.


Memang terdapat banyak restoran makanan Barat di Kuala Lumpur, tapi nak cari yang sedap dan kena dengan tekak kita serta harga berpatutan tidak mudah. Tambah sekarang, kita tidak digalakkan untuk keluar rumah kecuali ada tujuan penting. 


1. Cafe Hashtag Lapar



Salah satu pilihan hidangan Western yang boleh korang cuba ialah dari Cafe Hashtag Lapar yang terletak di Taman Maluri ini. Antara hidangan makanan Barat yang available disini ialah seperti Chicken Chop, Chicken Grill, Lamb Chop, Sirloin Steak dan pelbagai jenis burger dan sandwish. 

Mereka juga ada menyediakan hidangan Mixed Grill dan Mixed Platter, so korang juga boleh order secara kombo. Memang sesuai sangat dengan namanya, #Lapar so bila korang lapar ingat Cafe Hashtag Lapar!

Alamat : No. 123-G, Jalan Kampung Pandan, Taman Maluri 55100 Kuala Lumpur

.
2. Restoran Pak Ya 




Kalau korang dekat dengan area Keramat atau Setiawangsa, korang boleh cuba sajian makanan Barat dari Restoran Pak Ya ni. Segala jenis makanan Western ada dijual disini, dari Chicken Chop sampai la ke Pasta. 

Yang menariknya, mereka juga ada hidangan nasi yang digabungkan dengan makanan Barat seperti Lamb Chop Rice, Fish & Rice, Chicken Chop Rice dan banyak lagi! So kalau korang nak nasi campur Western, inilah tempatnya!

Alamat : Jalan AU 1a/4d, AU1 54200 Kuala Lumpur, Selangor.

3. Overloaded Western KL


Ada satu restoran di Setiawangsa yang menyediakan hidangan makanan Barat yang menyelerakan! Di Overloaded Western KL, korang boleh cuba pelbagai jenis menu pasta dan meatballs dengan harga yang berpatutan.

Selain itu, mereka juga ada menjual pemanis mulut dan kek yang mampu menambat hati dan selera korang. Pendek kata, lepas makan main course bolehlah try kek moist coklat diaorang pula. Jadi, kalau korang berada di sekitarnya jangan lepaskan peluang mencuba ya!


Alamat : No.1, Jalan 37/56, Taman Setiawangsa, 54200 Kuala Lumpur


4. Abento Burger Pandan Indah



Apa yang menarik di Abento Burger Pandan Indah ni? Well, ada menu yang mungkin korang tertarik nak cuba disini. Nampak macam hidangan burger yang biasa je kan. Sebenarnya, diaorang ada menu burger yang jarang-jarang kita boleh dapat di tempat lain. 


Di sini, mereka ada menu Burger Unta dan Burger Rusa! Haa kalau korang ada kenalan yang mengidam nak makan daging rusa atau daging unta, inilah tempatnya! Nak yang ada cheese pun boleh, dan yang paling best sekali ...harganya memang sangat berpatutan!


Alamat : Jalan Pandan Indah 1/25, Pandan Indah 55100 Kuala Lumpur (Hadapan Hameed Maju)


5. Franky Fresh


Teringin nak makan hidangan roti sosej ala-ala macam dalam filem America? Yang dalam filem tu dagingnya tak halal. Tapi di Franky Fresh korang boleh nikmati hidangan makanan Barat yang halal lagi menyelerakan. Daging sosej yang besar dan berjus adalah dari daging yang diimport dari Australia bersama ramuan herba dan rempah ratus yang diapit dengan roti besar.


Antara menu yang korang boleh cuba ialah The OG Frank, Cheesy Bomb dan Meaty Mayhem. Peminat daging serta sosej mesti wajib cuba hidangan ini dan nikmati kepuasannya!


Alamat : 213/26, Jalan Ampang, Batu 4½ Jalan Ulu Kelang, 68000 Ampang, Kuala Lumpur.


6. Cafe Pizza Sampan


Dah bosan makan pizza bulat? Apa kata korang cuba kelainan pula kali ini dengan pizza berbentuk sampan! Ya, inilah namanya kreativiti. Hidangan Western yang unik ini telah mendapat review yang cukup memuaskan dari pelanggan. Pendek kata, sampan pizza ni wajib untuk mereka yang mahu mencubanya pertama kali.


Korang boleh pilih samada mahu Pizza Sampan Original Chicken, Original Beef, Original Lamb, Chicken Cream, Chicken BBQ atau Smokey Beef. Mereka juga ada set Western dan set Pasta yang sedap dan lazat. So, kalau korang berada dekat dengan kawasan Pandan Jaya, bolehlah mencubanya.


Alamat : 24, Jalan Pandan 3/6a, Pandan Jaya 55100 Kuala Lumpur.


7. Grellas (Wangsa Maju)



Jika ada yang teringin nak makan lamb chop, boleh mencuba hidangan ini dari Grellas yang mementingkan presentation makanan yang kemas dan menyelerakan. Yang pastinya korang akan dapat hidangan lengkap yang sihat iaitu kombinasi sayur dan daging dalam satu pinggan.


Selain itu, mereka juga ada KiloMeater Super Sandwich iaitu kombinasi 3 jenis daging, lembu, kambing dan ayam dalam satu sandwich. Menarik kan! Jangan lupa mencubanya dan rasakan kelainan rasa dan kepuasan.


Alamat : 21, Jalan Wangsa Delima 12, Wangsa Maju 53300 Kuala Lumpur


Jadi yang mana satu pilihan hati? Yang penting, semuanya dihujung jari tidak perlu keluar rumah, hanya pilih dan tunggu foodpanda bawa makanan korang sampai depan pintu. Untuk itu, aku lebih suka menggunakan aplikasi delivery foodpanda untuk cari western food near me yang dekat dengan rumah.


Bila ada servis perkhidmatan pesanan dan penghantaran makanan seperti foodpanda, lebih mudah untuk kita buat pilihan dan lebih selamat. Inilah cara paling mudah dan selesa untuk semua tidak kira berada dimana.

No comments:

Post a comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.