Breaking

Thursday, October 28, 2021

Siapa kena nebulizer treatment tu?

 

Assalamualaikum! Ginila bila anak-anak bulus ramai mengalahkan manusia hehe. Bila tak sihat mula la mama risau tak lena tidur dibuatnya. Seminggu selepas amik Dino dari pasar, dia mula mengalami selsema. Aku ingatkan selsema biasa macam kucing lain.


Tapi kali ni Dino selsema terus lepas tu kerap bersin. Hidung basah jangan cakapla hehe sampai kami gelar dia CINGUS!๐Ÿ˜‚ sebab hingus meleleh doploh patjam. Dah la tu sekali pulak ngan pakej nafas berbunyi atau macam orang semput tu ...ha! 


Aku dah risau sebab lain macam bunyi nafas dia. Nafas berbunyi dan seperti ada benda tersekat di kerongkong dia. Tapi selera makan dia ok dan aktif seperti biasa. Cuma kesian sebab kita boleh dengar nafas dia tu dan betapa susahnya dia tarik nafas.




So, aku bawak dia pergi vet. Doktor pun bagitau Dino punya kahak sudah nak sampai ke paru-paru!๐Ÿ˜ฑ Dino kena jalani nebulizer treatment sebanyak 3 kali (1 sesi 1 kali) untuk cairkan kahak.


What?? nebulizer treatment? neb macam orang semput selalu amik kat klinik tu ke? Huh ... dah macam kucing semput dah si Dino ni. Aku bayangkan Dino pakai neb letak kat hidung tu๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜ Maafkan mama tergelak๐Ÿ˜‚


kredit gambar : FB Kitty's Cottage Desa Pandan



Macam mana ye rupa diaorang buat nebulizer treatment kat Dino tu? Di waktu pandemik macam ni, owner tak boleh masuk dalam bilik rawatan dan konsultasi pun hanya melalui telefon saja. Aku kena bawak Dino tiga kali ke vet (selama 3 hari) untuk buat treatment tu.


Sempat aku tanya vet tu macam mana rupa nebulizer treatment tu. Adakah kena pakai alat tekup kat muka tu? Vet cakap, kucing akan diletakkan dalam satu chamber pastu ubat (gas) akan dilepaskan dalam chamber tu untuk kucing sedut selama 30 minit. Senang citer macam gambar di atas la.


Satu sesi RM30/30 minit.






Gitu gini kena dalam RM100+ (ubat + neb 1x) gak la. Doktor bagi ubat antibiotik, ubat anti-radang, ubat cair kahak, ubat selsema, dan multivitamin. Ini tak termasuk untuk dua lagi sesi neb yang Dino kena buat.


Alhamdulillah sekarang dah kurang bunyi nafas dia. Hingus pun dah tak meleleh. Selsema beransur baik. Overall ubat + 3x nebulizer treatment kena dalam RM160+ huhu.

No comments:

Post a Comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.