Breaking

Wednesday, December 29, 2021

Akhirnya, keputusan UPKK Mira dah keluar!

 

Assalamualaikum! Debaran itu datang lagi. Pagi semalam adalah waktu paling genting dalam hidup ibubapa dan anak-anak termasuklah aku sebab berdebar tunggu tengok result UPKK anak masing-masing. Serius aku cakap, dua tahun ni memang sekolah agama Mira tak berapa aktif pdprnya. Harapkan kelas online dan homework yang diberi ustazah, itu sahaja yang menjadi 'bekalan'. Mujurlah sebelum lockdown tahun ni, sekolah ada buat kelas tambahan.Bila sekolah dah buka dan datang sekolah bergilir, barulah dia boleh belajar.


Bila JAKIM umum ibubapa dah boleh semak keputusan UPKK 2021 di fb, maka berbondong-bondonglah ibubapa cuba nak pergi ke website https://simpeni.islam.gov.my .Tapi macam biasalah .... masalah yang sama berulang kembali. Bila dah ramai-ramai 'masuk' memang website jadi jem. Sama la jugak tahun 2018 masa nak semak keputusan UPKK kakak. Website takleh masuk dan hantar sms pun takda reply!




Bila aku tanya Mira berapa target Mira untuk UPKK, jawabnya 5A. Sebenar dan sejujurnya, aku tak sampai hati nak tetapkan target untuk dia sebab corak pembelajaran dia untuk dua tahun kebelakang ini penuh dengan 'lompang'.


Dengan Covid-19nya, dengan lockdownnya, dengan pdprnya. Kelas tambahan pun setengah jalan je pergi sebab lockdown. Selebihnya belajar sendiri dan secara online dengan ustazah. So aku cakap, asalkan jangan gagal dah la. Cuma macam biasa. subjek Bahasa Arab/Lughatul Quran tu aku cakap siang-siang dengan dia, mama memang takleh bantu haha. 


So semalam, dari pagi aku cuba semak masuk website tapi asyik jem tak boleh akses. Hantar sms dua kali sampai ke sudah tak dibalas! Mira pun asyik wassap mama dah boleh tengok result ke. Alahai anak mama ...tak sabar berdebor jugak le tu😁


Last-last jam 12 tengah malam, aku try refresh lagi dan wallaaaaa! 




Alhamdulillah.....syukur segala puji bagi Allah! Sebak aku tengok result Mira. Alhamdulillah memang bersyukur sangat. Target Mira tercapai malah lebih lagi Allah bagi. Terus aku screenshot dan wassap ke dia dan kakaknya di kampung.


Suka betul dia. Barangkali dia sendiri pun tak sangka boleh capai result sebaik ini. Mama tumpang bangga dan gembira dengan Mira. Nak peluk jauh pulak ... takpe nanti tunggu mama balik, mama peluk adik kuat-kuat!


Congratulation my precious pearl!

1 comment:

Post a Comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.