Breaking

Wednesday, March 23, 2022

Sushi RM1

 

Assalamualaikum! Apa barang yang sedap dan boleh dapat dengan harga satu ringgit sekarang ni? Taufufa pun dah naik jadi tiga ringgit semangkuk. Pendek kata, makanan yang dulu harganya seringgit takkan dapat harga macam tu sekarang.


Kat bawah rumah aku ni ada bermacam jenis gerai makanan. Sejak kerajaan membenarkan peniaga meniaga untuk memperbaiki ekonomi akibat PKP yang berlarutan, banyak gerai-gerai kecil boleh kita nampak meniaga di tepi jalan. Ada yang meniaga char kuey tiow, kopi, pisang goreng cheese, takoyaki, sushi dan banyak lagi.




Ada satu stall kecil jual sushi situ. Tengok gambar kat banner macam kenal je muka tu. Rupanya sushi wak doyok. Teringat dia baru bukak restoran sushi kat melawati mall kan. Baru tak baru la.


Tapi sebelum dia bukak restoran sushi tu, stall sushi dia dah memang ada tepi jalan. Anak aku yang sulung pulak suka makan sushi. Entah dari mana dia tengok agaknya. Walaupun aku suka sushi tapi last aku makan zaman sekolah menengah dulu je. 







Seketul sushi tu harganya seringgit. Dalam gambar nampak macam kecil kan, maklumla amatur amik gambar hehe. Tapi sebenarnya memang padan harga dia seringgit! Tu belum ko ngap lagi. Padu dan kena betul dengan tekak kita orang Malaysia.


Satu set ada 10 ketul so harganya RM10. Jangan tanya aku yang mana satu best. Bagi aku semuanya best! Sushi ni bukan macam dalam restoran sushi yang guna ikan mentah, udang mentah tu. Sushi ni telah di'malaysia'kan citarasanya jadi memang boleh 'masuk' tekak orang kita.



Kakak dan aku memang enjoy makan sushi seringgit ni. Kalau membeli tak boleh beli satu set. Kena dua set haha. Makan sushi saje dua puluh ringgit huhu. Tapi berbaloi 10 ketul tu boleh ngap sorang hahaha. Syukur lah adik tak suka kalau tak tiga puluh ringgit dah terbang hahaha :p.


2 comments:

  1. Ui.. sedapnya sushi. Ngam baca entri ni waktu lunch. Ke Aeon Mall lah kita jap lagi cari sushi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.