Breaking

Sunday, June 12, 2022

Kerana Lambat Dimandulkan Nyawa Mochi Dalam Bahaya!

 

Assalamualaikum! Rancang nak mandulkan mochi selepas 2 bulan melahirkan anak. Tapi umur anak-anaknya tak panjang, hanya mampu hidup 2 minggu sahaja. Puting susunya pun dah tak membengkak dan badannya kurus. Umur mochi sekarang lebih kurang dalam 7-8 bulan.


Ya, mochi ni boleh dikira sebagai 'ibu' muda. Badannya kecil dan tak berapa nak berisi. Tapi dia on-heat awal dan akhirnya bunting. Disebabkan mochi dah takda anak untuk disusukan, aku buat keputusan untuk cepat-cepat hantar dia ke vet. Masa ni cukup sebulan mochi melahirkan anak. Tak perlu tunggu 2 bulan sebab bimbang dia boleh on-heat balik bila-bila masa. Masa tu dah tak boleh nak operate mandul, kena tunggu pulak dia habis menggatal.




Terus set temujanji booking tarikh untuk mochi. Harga mandul kat vet kawasan rumah aku ni seratus lima puluh untuk betina. Yang jantan murah sikit seratus je. Pejam mata je la bayar janji kes mochi setel. Aku tak nak tangguh lama-lama nanti timbul pulak masalah lain.


Rupa-rupanya betul masalah lain datang haha. Sebelum hantar ke vet, mochi kena puasa 6 jam. Itu memang prosedur biasa setiap kali sebelum nak hantar kucing pergi vet untuk dimandulkan. Jangan la tak bagi makan langsung. Aku still bagi dia air dan sedikit kibble buat alas perut. Dia pun tak makan tak banyak.


Petang tu, vet call aku maklumkan mochi ada masalah dengan peranakannya. Mochi disahkan mengidap Pyometra! Satu penyakit yang biasa terjadi dikalangan kucing jika tidak dimandulkan.




Vet kata peranakannya dah membengkak dan akan beralih ke organ lain jika tidak dibuang cepat. Pyometra ni boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat! Tak fikir panjang dah, aku minta vet buat yang sepatutnya demi mochi. Tambah lagi seratus huhu.


Alhamdulillah mochi selamat dibedah dan dimandulkan. Lega hati rasanya bila semua kucingku dah dimandulkan dan vaksin. Pasni kita maintain vaksin tahunan dan jaga pemakanan diaorang. Moga anak-anak bulus mama membesar dan sihat bagai juara!

2 comments:

Post a Comment

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.