Breaking

Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

Monday, April 18, 2022

Monday, April 18, 2022

Yogurt Untuk Buka Puasa

 

Assalamualaikum! Haritu masuk Econsave bukak peti ais nak cari susu coklat Farm Fresh, sebab adik nak buat coklat ais untuk buka puasa. Sayangnya takda, tapi mata ni terlihat kelibat yogurt jenama Farm Fresh di situ.


Terus amik, belek-belek kemudian letak dalam bakul. Lama dah tak makan yogurt. Biasanya aku tak galakkan buka puasa makan benda-benda masam, berjeruk dan pedas. Tapi dalam hati cakap, minum air buah dulu, pastu baru makan yogurt. Takde la perut meragam 'terkejut'.



Yogurt Farm Fresh ni perisa stroberi. Harga jangan tanya sebab bukan aku yang bayar haha. Dah tu resit suami yang pegang. Entah kemana perginya. Berbuka asyik minum air manis je. Badan dah 'kembang' bertambah 'kembang' jadinya. So kita seimbangkan dengan yogurt.


Antara kebaikan yogurt ialah mengurangkan risiko diabetes, baik untuk kesihatan gigi dan tulang, mengurangkan rasa lapar, baik untuk sistem pencernaan, merawat masalah sembelit dan banyak lagi.




Yogurt sedap dimakan sejuk-sejuk. Kalau dimakan bila dah tak sejuk, kemasamannya akan lagi terasa. Tapi ok je kalau kita dah biasa makan yogurt. Sejuk ke tak sejuk ke, tetap stok makan.




Memang tebal dan penuh berkrim yogurt dia. Tapi aku tak nampak lagi mana storberinya masa ni. So suap je la. Memang pekat masam yogurt tapi sedap! Terasa macam makan yogurt asli. Dah sampai separuh baru nampak stoberi haha.  Kacau rata dan makan semula, ahhh sedap!


Rasa manis stroberi yang just nice je. Tak manis yang keterlaluan. Masih mengekalkan rasa yogurt tu. Memang best ni buat makan moreh.

Wednesday, March 23, 2022

Wednesday, March 23, 2022

Sushi RM1

 

Assalamualaikum! Apa barang yang sedap dan boleh dapat dengan harga satu ringgit sekarang ni? Taufufa pun dah naik jadi tiga ringgit semangkuk. Pendek kata, makanan yang dulu harganya seringgit takkan dapat harga macam tu sekarang.


Kat bawah rumah aku ni ada bermacam jenis gerai makanan. Sejak kerajaan membenarkan peniaga meniaga untuk memperbaiki ekonomi akibat PKP yang berlarutan, banyak gerai-gerai kecil boleh kita nampak meniaga di tepi jalan. Ada yang meniaga char kuey tiow, kopi, pisang goreng cheese, takoyaki, sushi dan banyak lagi.




Ada satu stall kecil jual sushi situ. Tengok gambar kat banner macam kenal je muka tu. Rupanya sushi wak doyok. Teringat dia baru bukak restoran sushi kat melawati mall kan. Baru tak baru la.


Tapi sebelum dia bukak restoran sushi tu, stall sushi dia dah memang ada tepi jalan. Anak aku yang sulung pulak suka makan sushi. Entah dari mana dia tengok agaknya. Walaupun aku suka sushi tapi last aku makan zaman sekolah menengah dulu je. 







Seketul sushi tu harganya seringgit. Dalam gambar nampak macam kecil kan, maklumla amatur amik gambar hehe. Tapi sebenarnya memang padan harga dia seringgit! Tu belum ko ngap lagi. Padu dan kena betul dengan tekak kita orang Malaysia.


Satu set ada 10 ketul so harganya RM10. Jangan tanya aku yang mana satu best. Bagi aku semuanya best! Sushi ni bukan macam dalam restoran sushi yang guna ikan mentah, udang mentah tu. Sushi ni telah di'malaysia'kan citarasanya jadi memang boleh 'masuk' tekak orang kita.



Kakak dan aku memang enjoy makan sushi seringgit ni. Kalau membeli tak boleh beli satu set. Kena dua set haha. Makan sushi saje dua puluh ringgit huhu. Tapi berbaloi 10 ketul tu boleh ngap sorang hahaha. Syukur lah adik tak suka kalau tak tiga puluh ringgit dah terbang hahaha :p.


Wednesday, June 24, 2020

Wednesday, June 24, 2020

Pak Lah Gulai Sembilang Warisan, Pekan Batu 5 Kuala Kurau


Assalamualaikum! Selalu pagi-pagi pekena roti canai atau nasi lemak. Tapi pagi tu, kami sekeluarga nak try makan gulai ikan sembilang di Pekan Batu 5, Kuala Kurau. Memang istimewa sikit, sebab kedai makan gulai ikan sembilang ini adalah kepunyaan kawan suami.

Ye, kalau balik kampung di Perak ada je tempat nak disinggah. Tambah pula, suami ramai member di sana. Faham-faham je la hehe. 

Tapi kalau bab makan, aku ikut je hohoho.


Monday, April 27, 2020

Monday, April 27, 2020

Shopee | Sambal Malas & Sambal Gila Dari Bettys Kitchen


Assalamualaikum! Alhamdulillah syukur kita dah masuk dalam bulan Ramadan 1441H. Walaupun tahun ni kita berpuasa dalam suasana ujian Covid-19 yang masih berpanjangan dari bulan Januari, tapi aku sangat bersyukur masih diberikan kesempatan untuk merasai nikmat Ramadan yang sangat-sangat dirindukan dan dinantikan oleh seluruh umat Islam di dunia.


Mesti kita semua ada persiapan untuk Ramadan ni kan. Selain niat nak perkemaskan ibadah dan menambah pahala, mak-mak macam kite ni mesti fikir nak masak ape la untuk berbuka dan bersahur nanti. Dah la hari-hari time PKP ni mak-mak asyik masak je kan. Aku pun cemuih makan lauk sendiri haha. Nak membeli kedai tak bukak. So, aku kena ada lauk back-up!

Thursday, May 28, 2015

Thursday, May 28, 2015

Telur Goreng Planta Untuk Si Manja Saya #telurgorengplanta


Assalamualaikum!


Telur goreng ... masa kita kecik-kecik dulu lauk ni la yang menjadi pujaan hatiku hehe. Balik sekolah letak beg, tukar baju duduk kat meja makan kemudian, "mak ... nak nasi ngan telur goreng satu letak kicap tau!" hehe. Berselera aku makan sampai menambah-nambah! Amboiii, kemain aku kan suka-suka hati je order kat mak kannnn. Tapi, tu time aku kecik lagi la .... umur macam Mira tu ha. 

Bila dah besar panjang, dah darjah 4 dah pandai masuk dapur dan mak dah bagi masak sendiri barula aku masak sendiri telur goreng. Sekarang, anak-anak aku pulak ikut perangai yang sama ni! haha. Hari-hari kakak mesti tanya, "buu... malam ni kita makan apa?". Kalau tak sebut 'telur goreng', memang muncung je la mulut tu hehe.





Aku keje kat PJ tinggal kat KL. Kadang-kadang sampai umah pun dah Maghrib. Dari dalam kereta lagi dah fikir nak masak apa untuk anak-anak dan suami ni. Kang kalau masak lauk yang complicated sangat, kena ambil masa yang lama untuk siap. Anak-anak pun belum tentu makan lauk tu kalau tak kena dengan selera diaorang. Malam-malam gini biasanya diaorang lebih suka lauk yang simple dan sedap!

So, senang citer aku sediakan hidangan istimewa kegemaran kami sekeluarga! Eh ..nampak je simple tau tapi anak-anak aku memang cukup suka lauk telur goreng terutama bila aku guna marjerin Planta! Perghhh ...sapa pernah goreng telur guna Planta? Memang sedappppppp! Dari baunya pun dah boleh membangkitkan selera kita ... patutlah anak-anak aku makan menambah-nambah kalau makan #telurgorengplanta dengan kicap! hehe.

Cara-caranya mudah saja:






Hahaha beginilah kak long kalau di dapur. Nak goreng telur guna Planta senang je kot ...tapi still aku nak tunjuk jugakla. Ni pun satu pendedahan untuk anak-anak aku juga supaya diaorang rajin masuk dapur satu hari nanti. Lepas ni, kakak dah boleh buat sendiri telur goreng Planta... nanti ibu pulak order kat kakak yek! hehehe. 




Nak sediakan #telurgorengplanta ni senang sangat! Yang pertama, cuma perlu panaskan kuali kecil. Panaskan kemudian letak satu sudu marjerin Planta. 




Bila marjerin dah cair, langkah kedua adalah pecahkan telur dan biarkan ia sebentar sehingga garing. Bau diaaaaa ....fuh! Mira dari dalam bilik dah jerit, "amboiiiii wanginye .... ni mesti telur goreng planta kan ni bu!" Tau takpeeeeee .....:)





Tekunnya ibu menggoreng ...ibu sapa la ni yek! hahaha.... langkah ketiga, goreng sampai nampak kegaringan kat tepi telur goreng tu.




Walaupun sudipku kontot, tapi memang berguna ketika memasak hehe. Senang sangat bila menggoreng guna Planta. Keje memasak di dapur jadi lebih senang, tambah anak-anak cukup suka hidangan telur goreng Planta ni. Ibu pun tak perlu susah payah nak fikir lauk lain, sebab dengan telur goreng Planta anak-anak ibu dapat hidangan yang berkhasiat dan sedap.




Ta-da! Inilah langkah terakhir. Inilah hasilnya ...telur goreng Planta yang dinanti-nantikan oleh Mira! Telur goreng Planta hebat dari segi rasanya, tekstur, aroma, warna dan kurang berminyak menjadikan ia pelengkap untuk apa saja jenis hidangan atau boleh dimakan begitu saja.

Hidangan #telurgorengplanta juga melengkapkan anak-anak kita untuk perkembangan yang sihat. Telur goreng Planta untuk si manja hebat!




Teruja Mira tengok telur goreng Planta dia dah siap! Makan ngan nasi atau macam tu je pun boleh. Yang bestnya, telur goreng ni tak berminyak dan garing di bahagian tepi. Mira cukup suka telur goreng yang garing dan berbau wangi! ^^





Telur goreng Planta pilihan kami sekeluarga. Resepi yang mudah dan rasa yang sedap serta aromanya membangkitkan selera sesiapa sahaja! Memang ada kelainan menggoreng telur dengan Planta. 

Anak-anak suka ibu bahagia! Terima kasih Planta. Ibu-ibu pun boleh cuba resipi #telurgorengplanta untuk anak-anak. Gerenti sedap! ^^


Sunday, June 29, 2014

Sunday, June 29, 2014

Ramadhan Treat At Bangi Golf Resort Restaurant Giveaway!!


Assalamualaikum!





Kali terakhir Anim buat contest di blog kesayangan Nukilan Kenit ini ialah pada bulan September 2013. Taklah lama sangat kan hehehe. Bukannya tak nak buat, malah kepingin sangat nak aktif bersegmen dan bergiveaway dengan semua rakan-rakan blogger, tapi komitmen terhadap benda lain sangatla tidak mengizinkan waktu tu.

Anim ingin berikan sesuatu yang istimewa buat pembaca dan rakan-rakan sempena bulan Ramadhan yang bakal menjelang. Dan, kali ini pihak Bangi Golf Resort telah bermurah hati ingin memberikan hadiah istimewa kepada pembaca blog Nukilan Kenit

Terima kasih BGR!! (^_^)

Ini juga salah satu cara Anim menghargai rakan-rakan dan pembaca yang tidak jemu berkunjung ke blog ini. Terima kasih atas sokongan dan kehadiran korang di blog Anim ni.

So, Anim nak buat GA seringkas dan semudah yang boleh. Harap korang boleh join dan support Anim ye! Oh ya, blogger atau bukan blogger juga dijemput untuk join tau. Asalkan ada emel, senang Anim nak hubungi korang.




Bismillahirrahmanirrahim


Caranya tersangat la mudah uolls!!


  • LIKE fanpage NUKILAN KENIT

  • Sila berikan jawapan untuk soalan ini, "Kenapa anda ingin menjamu selera di Restoran Bangi Golf Resort?". Jawapan hendaklah tidak melebihi 30 patah perkataan.

  • Tinggalkan jawapan anda di ruangan kotak komen di bawah entri ini beserta alamat emel. Jawapan yang tidak disertakan dengan emel tidak akan dikira sebagai jawapan lengkap, lantas tidak akan dilayan.


Tarikh tutup penyertaan



29hb Jun 2014 bersamaan 1 Ramadhan 1435H
(SEBELUM 12.00 TENGAHARI)



Anim mencari 5 pemenang bertuah yang boleh memberikan jawapan terbaik dan paling menyentuh hati hehe. Nak tahu, hadiah yang bakal korang menangi?



2 VOUCHER BERBUKA PUASA PERCUMA 
di Restoran Bangi Golf Resort untuk setiap pemenang!!


Voucher ini sah tempoh dari 2hb Julai sehingga 26hb Julai 2014. Jadi, korang boleh set time and date yang sesuai untuk menikmati juadah berbuka puasa yang disediakan oleh Restoran Bangi Golf Resort.

Terbaikkkk bukan! (^_^)


So, mudah je kan? Hanya berikan jawapan terbaik untuk soalan di atas dan sekiranya terpilih korang dah boleh berbuka puasa bersama pasangan korang di Restoran Bangi Golf Resort! Mana tahu rezeki korang kali ini (^_^)

Ohsem! (^_^)

Seorang dapat 2 voucher ok! Korang nak bawa pasangan ke, nak bagi pada ibu ayah sebagai token atau hadiah anniversary diaorg ke, atau korang nak hadiahkan voucher tu sebagai hadiah hari lahir pada sahabat atau kenalan pun boleh!

So, moh join sekarang dan berikan sebab mengapa korang ingin makan di Restoran Bangi Golf Resort. Tak tahu jawapannya? Boleh rujuk entri INI dan insyaAllah korang akan tahu jawapannya hehe.


Selamat Mencuba!

(^_^)

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.