Breaking

Showing posts with label Peti sejuk. Show all posts
Showing posts with label Peti sejuk. Show all posts

Monday, February 14, 2022

Monday, February 14, 2022

Selamat datang Elba!

 

Assalamualaikum! Barang elektrik yang paling aku impikan sekarang adalah peti sejuk. Peti sejuk sangat penting untuk dapur kecilku tapi peti sejuk yang sekarang ni telah terlalu uzur dan menanti masa untuk 'mati'.


Dah lebih 5 tahun sebenarnya peti sejuk National tu tak berfungsi seperti yang sepatutnya. Bahagian freezer jer elok tapi yang bawah tu langsung tak sejuk. Aku dah cuba juga panggil orang baiki tapi kate dia,"aiyooo ... ini brand (National) susah mau cari spare part orr. Kalau ganti motor kena tiga latus juga... baik u beli baru saja maaa"


Ishhh nak beli baru bukan kaleng-kaleng harga dia pun. Harga satu pintu pun dah lima enam ratus. Aku nak dua pintu sebab boleh simpan banyak barang. Setiap kali balik kampung, aku hanya mampu merenung serai, daun pandan, daun pisang, daun limau purut, daun kari, daun kunyit, cili padi bla bla bla dalam kebun mak. Bukan tak teringin nak bawa balik tu semua, tapi freezer aku mana sesuai nak simpan tu.


Bayangkan bertahun-tahun aku hidup dengan freezer je haha. Situlah simpan ikan, cili boh, ayam, udang, sotong. Sayur jauh sekali! Nak makan baru beli. Nak simpan jangan harap! 




Bye bye National!


Lama-lama aku fikir ah tak boleh jadi camni! Kena korbankan jugak wang ringgit untuk peti sejuk baru. Peti sejuk National pun dah 25 tahun usianya! Dari aku darjah 6 tuuu! Memang tahan lasak jugak walaupun bahagian bawah dia tak beku dan kaki sebelah dah reput.


Ok, kali ni aku nekad aku kena beli jugak. Aku try usha kat Shopee tapi harga dia aduh makkk .... ! Walaupun kerajaan bagi baucar Save 3.0 untuk tebus peti sejuk baru tapi harga dia lepas tolak masih lagi seribu lebih! Aku try usha kat Mudah.my dan akhir sekali kat Marketplace fb. Nak beli baru aku tak mampu, so aku pilih yang second-hand pun jadi la...asalkan berfungsi elok atas dan bawah.


Aku try hubungi seller tu dari marketplace. Dia dari Sungai Buloh dan boleh cod ke rumah aku di Ampang. Sebelum tu aku dah tengok siap-siap jenis peti sejuk yang dia jual di marketplace tu. Aku berkenan dengan jenama Toshiba dan Hitachi, 2 pintu dan kondisi mantap. Tapi, aku terjumpa peti sejuk Elba 3 pintu yang sama harga dengan Toshiba dan Hitachi tadi. Kondisinya bagus dan besar sikit dari peti sejuk lama.



sumber : carousell

sumber : fb marketplace



Akhirnya aku deal dengan dia untuk Elba. Yang mana rongak tu aku mintak dia gantikan yang baru dan dia setuju. Warranty 2 bulan. Kenapa 3 pintu? Senang aku nak simpan barang basah macam seafood, ayam, daging, tulang. Tempat dia memang dah ada di tengah tu. Yang atas aku boleh isi aiskrim, cili boh, sosej, daging burger, kentang goreng dan lain-lain so dia tak bercampur dengan barang basah. Yang bawah sekali aku boleh letak segala macam jenis sayur-sayuran, roti canai frozen, buah-buahan dan banyak lagi!


Haaa sekarang aku boleh tersenyum lebar tiap kali balik kampung. Memang aku akan pau habis-habisan serai, kelapa parut dan segala jenis daun yang ada dalam kebun mak hehehe. Ni kalau beli kat kedai dah takda sen sen harga dia. Satu ikat mau seringgit lima posen! Balik kampung aku petik je dalam kebun😁


Aku dah tak perlu beli sayur atau fishball atau buah-buahan sikit-sikit. Aku boleh simpan tanpa was-was dan makan bila-bila masa. Lega rasanya dah bertukar baru. Walaupun hanya second-hand syukur sangat aku masih mampu beli. Ramadan pun dah nak dekat kan, peti sejuk kena lengkap dan barang kena stenbai nak masak. Sekurang-kurangnya lauk tak habis tu aku boleh simpan dalam peti sejuk kan. Ais pun takyah beli boleh buat sendiri.


Dah lebih 2 minggu aku guna setakat ni berfungsi dengan baik dan sejuk! Biarlah melayang lima ratus lebih janji barang ada kan hehe.


Next kitchen gadget .... Air fryer!

Saturday, June 21, 2014

Saturday, June 21, 2014

Dikau Banyak Berjasa .....


Assalamualaikum!



Umur peti sejuk ni lebih kurang 18 tahun dah tapi masih bertahan sehingga kini. Dari zaman aku darjah 6 lagi, peti sejuk ni dah banyak berjasa kepada kami sekeluarga. 

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.