Breaking

Showing posts with label Sanah Helwah. Show all posts
Showing posts with label Sanah Helwah. Show all posts

Tuesday, March 24, 2020

Tuesday, March 24, 2020

Sambutan hari lahir dalam minggu PKP Covid-19



Assalamualaikum! Yesterday was big day for my girls. Kesian my girls especially Mira, yang sangat berhajat nak sambut birthday dengan kawan-kawan di sekolah agama. Memandangkan perintah kawalan pergerakan masih berkuatkuasa sampai hujung bulan ni, maka rancangan nak celebrate dengan kawan-kawan sekolah tahun ni tak tercapai.

Begitu juga dengan kakak, teringin nak sambut dengan kawan di sekolah menengah. Maklumla, ini tahun pertama dia di sekolah menengah, dapat kawan baru tentulah nak sambut birthday dengan kenalan baru kan.

Tapi itu la... memang tak dapat nak keluar rumah buat masa ni. Keluar pun tak guna, banyak kedai tutup. Nampaknya hadiah hari lahir terpaksa ditunda ke tarikh lain. Hari ni (semalam) kita buat makan-makan satu keluarga dulu je la ye.

Thursday, November 28, 2019

Thursday, November 28, 2019

Selamat hari lahirku yang ke....


Assalamualaikum! Dah tua-tua ni, takda apa yang lebih bermakna dari meluangkan masa dengan keluarga. Walaupun takda perancangan nak ambil cuti untuk sambut birthday, tapi simple celebration pun ok dah. 

Keinginan untuk celebrate pun tak berapa nak ada, tapi hajat tu nak bawa anak-anak pergi tengok wayang dan jalan-jalan. Cuma belum ada kesempatan lagi. Harapnya bulan 12 nanti, bolehlah tunaikan hajat diaorang. Itu pun dah cukup bahagia bagiku.


Tuesday, November 05, 2019

Tuesday, November 05, 2019

Sanah helwah abah!


Assalamualaikum! Dari zaman muda dia dah berkelana mencari rezeki. Walau sekolah hanya setakat darjah enam, tapi dengan kudrat tulang empat kerat itulah dia menyara seorang isteri dan tiga anak yang masih kecil. 

Hidup di bandar pada zaman tu bukanlah senang. Dengan hanya dia seorang bekerja pada masa tu dan anak-anak yang masih kecil, kami hanya mampu berteduh dibawah bumbung rumah setinggan. Tak banyak yang aku dapat ingat tentang kehidupan dirumah setinggan sebab masa tu aku masih kecil. Tapi yang aku ingat, walaupun rumah kami rumah setinggan tapi sangat kemas sangat cantik dengan pokok bunga gantung dihadapan beranda rumah dan tepi tangga. Aku masih ingat abah belikan basikal pertamaku basikal BMX berwarna merah lepas tengok aku terkial-kial menolak basikal kawan dari belakang. Walaupun kami serba kekurangan masa tu tapi abah tak sampai hati tengok anak hanya mampu menolak basikal kawan dari belakang.

Friday, April 12, 2019

Friday, April 12, 2019

Sanah Helwah My Precious Pearls!


Assalamualaikum! Baaaachak! Aku tanya ape khabar semuaaaa hehe. Lamaaaa giler tak bersiaran nih! Pehal aku ni, dah tak nak main blog lagi dah ke. Aiseyyy bukan niatku tak nak main blog, tapi tugasan di dunia realiti lebih banyak dari di dunia maya ini.

Tapi yang banyak-banyak tu dah habis pun, so sekarang aku ada masa la untuk cerita pasal birthday anak-anak kesayangan hamba. Walaupun ibu lambat (lambat 3 minggu!) sikit mencoretkan tentang tarikh bersejarah kedua-dua puteri ibu, tapi ibu tak pernah lupa ok! Tak boleh lupa pun sebab ada je diaorang kasi peringat kat ibu hahaha.




Friday, January 04, 2019

Friday, January 04, 2019

Happy Birthday Aten!


Assalamualaikum!

Rasa macam baru semalam dia keluar dari perut mama dia.
Rasa macam baru semalam aku jaga dia.

Pejam celik pejam celik dah besar dahhhhh cucu sulung Hj. Hashim ni.
Dengan dia la kami sekeluarga dapat merasai kegembiraan menerima kehadiran cucu pertama dan anak buah pertama dalam keluarga.
Memang ditatang bagai minyak yang penuh terutama oleh atok dan uwan.
Maklumla, dia saja budak kecil dalam family kan hehe.

Alhamdulillah, aten dah besar panjang sekarang.
18 tahun tu ucu rasa cepat juga berlalu.
Masa aten lahir 18 tahun yang lepas, ucu baru berumur 17 tahun.
Baru lepas exam SPM.
Kebetulan mama memang duduk berpantang di rumah uwan.


Monday, March 26, 2018

Monday, March 26, 2018

Happy Birthday My Princesses!


Assalamualaikum!


Seminggu lebih 'bercuti' dari blog, terus jem kepala otak ni! Nikmat cuti sempena cuti sekolah aritu membuatkan kemalasan yang berganda-ganda hahaha! Cukup-cukuplah malas awak tu Nim, kasi update satu cerita hari ni ok!

Bulan Mac bulan yang istimewa buat kami sekeluarga, awal bulan aritu anniversary kami. Dan pada 23 Mac yang lalu, birthday dua orang puteri kami. Alhamdulillah masing-masing dah menginjak satu tahun. Mana ibu pergi kalau diaorang tengok anak-anak ibu, mesti kuar soalan "besar dah Mira tu Nim ... taknak bagi dia adik lagi ke?" Aduhaiii ...tak tahu macam mano den nak jawab hehehe, rezeki anak ni siapa pun takkan menolak apatah lagi kalau kita dah lama mengharap. Tapi aku senang je, we go with the flow ... insyaAllah doa-doakan yek!


selfie senyap-senyap dua beradik

Wednesday, October 11, 2017

Wednesday, October 11, 2017

Sanah Helwah Suamiku!


Assalamualaikum!


Hari paling istimewa dan sangat bermakna bagi seorang insan bernama Razlan, kerana pada tarikh 11 Oktober inilah suamiku dilahirkan ke dunia. Yang bestnya, jarang-jarang orang sambut birthday sama tarikh ngan tarikh gaji masuk haha. So, Itulah namanya 'langkah kanan' hehe.  

Dan tahun ini, walaupun birthday cik abg jatuh pada musim peralihan monsun, insyaAllah kita akan raikannya dalam suasana penuh kesederhanaan dan kegembiraan.


Wednesday, March 29, 2017

Wednesday, March 29, 2017

Sanah Helwah My Precious Pearls!


Assalamualaikum!


I can never forget this date my entire life! Sebab tarikh 23 Mac adalah titik permulaan kehidupan untuk kedua-dua puteriku tersayang. Kebetulan pula tarikh yang sama dengan World Meteorological Day dan birthday Sultan Johor so, happy happy belated birthday to you too!😉

Tapi beberapa hari sebelum tu, my kenit Mira dah dok bagi bayangan nak suruh kita ingat tarikh birthday dia haha. Kang dia tanya, khamis ni birthday sapa bu? urmm ... birthday sultan johor la. Lagi? urmm .. birthday hari meteorologi la. Lagi? urmmm ... tu je la mana ada dah. Ade lagi laaaa ... birthday kakak adik la! eh mana ada ... birthday awak berdua dah lepas ... tahun depan plak la. Saje nyakat haha!😋


My precious #tilljannah ...amboiii nak jugak letak 
hashtag tu kannn haha 😝

Wednesday, March 30, 2016

Wednesday, March 30, 2016

Kenapa Tak Minta?


Assalamualaikum!


Sebelum 23 Mac lagi ibu dah tunggu kot-kot kalau anak-anak ibu nak request kek untuk birthday. Tapi takda respon pun? Takkan kakak dan adik dah takda mood nak berkek-kek ni? hehe ... yang diaorang dok tunggu hanya goodies bag untuk diberikan pada kawan-kawan. 

Habis kek macam mana?

Akhirnya ibu la yang tanya soalan dulu pasal kek tu ..."nak kek tak?"




"Nakkkkkk ..." Ibu dah tanya baru nak bagi jawapan. Tak seperti tahun-tahun sebelum ni, dah siap request nak kek apa hehe ...




Ibu tak lupa, hatta anak-anak tak minta pun. Tapi ibu pulak yang risau kenapa anak-anak tak minta. Janganlah cepat membesar sangat ye anak-anakku huhu ...

Happy birthday sayang-sayang ibu ....

Wednesday, March 23, 2016

Wednesday, March 23, 2016

Sanah Helwah Girls!


Assalamualaikum!


23 Mac 2016 ... sorang genap 9 tahun, sorang lagi genap 7 tahun hari ni. Semakin hari semakin bijak makin banyak 'akal', makin pandai bergaya, makin pandai menyakat ibu dan ayah. 

Hari ni sekolah, cadang nak bagi goodies bag untuk kengkawan di sekolah, tapi ibu mintak postpone ke hari Jumaat ni insyaAllah hehe....



Monday, November 30, 2015

Monday, November 30, 2015

Sanah Helwah Yang Ke 32!


Assalamualaikum!


Terkejut bila Pak Jelan bagitau pagi tadi yang pelakon dan pelawak Yus Jambu sudah meninggal dunia. Innalillahiwainnailaihirojiun .... salam takziah kuucapkan pada keluarga dan sahabat-sahabat seperjuangan arwah. Ye la, sakit takda apa takda tetiba dengar dah meninggal ... memang terkedu kejap rasa. Ada yang kata arwah sesak nafas, ada yang kata kerana jantung. Apapun, bila sudah tamat 'tempoh' kita dipinjamkan di atas dunia ini, maka pada Dialah kita akan dikembalikan. Moga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ... al-fatihah ...



Friday, April 03, 2015

Friday, April 03, 2015

Bila Kakak Dapat Kad Ucapan Dari Kawan ....


Assalamualaikum!




Semalam dikeluarkan beberapa keping kad cantik dari dalam beg sekolah dan ditunjuknya kat aku. 

"Buu ... kakak dapat kad ucapan birthday dari kawan ..."

"Huh ....?"

Kad yang dihulur aku sambut dan kemudian dibuka ....

Nenenenene nengggg nenene nenggggg nenenenenenene nengggg nenene nengggg nenene nenggggg (tak dapat cam yek? jap aku buh video :D)

Friday, March 27, 2015

Friday, March 27, 2015

Kek Hari Lahir & Goodies Bag


Assalamualaikum!



Anak-anak dara bizi memasukkan makanan dalam goodies bag masing-masing. Walaupun tarikh birthday diaorg sama ..23 Mac yang lepas tapi masing-masing nak sambut kat sekolah masing-masing hehe. It's ok ... kita pun dah sambut satu family aritu kan ..so it's time to celebrate with their friends.

Kelas kakak tak ramai ..hanya 22 orang murid. Yang adik pulak hanya 20 orang. So, penyediaan goodies bag tak la banyak sangat tapi aku lebihkan 2-3 bag tuk setiap sorang.

Monday, March 23, 2015

Monday, March 23, 2015

Hari Ini ... 8 & 6 Tahun Yang Lepas!


Assalamualaikum!




Kalau boleh diulang kembali saat itu ....  tentu sekali aku takkan menolaknya! Alhamdulillahirobbil alamin ..... anak-anak ibu kini semakin membesar dan sihat dengan izinNya.

Walau banyak kerenahnya, walau macam-macam ragam kedua-duanya tapi itulah 'harta' dan kenangan yang tinggal untuk aku dan ayahnya bila kami dah tua nanti. Sesuatu untuk dikenang ... sesuatu untuk disenyumkan andai hayat masih dikandung badan.

Tuesday, October 14, 2014

Tuesday, October 14, 2014

Birthday Ayah, Kelas Ganti dan Buku Baru!


Assalamualaikum!




Birthday boy minggu lepas .... hehe. Amboiii birthday boy la sangatttt! :p

Tak dan nak letak gambaq baru, buh gambar raya ni je la yek, nampak segak sikit aihh! haha. Sanah helwah abg, walaupun dah ucap happy birhtday pagi Sabtu 11hb tu hehe. Dulu masa mula-mula kawen, gigih tunggu kul 12 tghmalam nak jadi orang pertama wish happy besday kat dia, tapi sekarang belum kul 12 tghmalam aku dah krohhhh krohhhh krohhh .... dah acaner tu? hahaha.

Wednesday, June 18, 2014

Wednesday, June 18, 2014

Menu Brunch - Happy Birthday Bos! (^_^)


Assalamualaikum!

Pagi semalam aku tak bersemangat nak makan ....tettibbaaa! Pertamanya, sebab aku frust terlupa nak amik repot kad Mira sebelum cuti sekolah tengah tahun hari tu. Keduanya, sebab aku nak simpan 'tong' kecik aku ni untuk tengharinya nanti hahaha.

Ade orang nak belanja weh! ^^


Wednesday, March 27, 2013

Wednesday, March 27, 2013

Sanah Helwah My Precious Pearls - Part 2

Assalamualaikum!~

Memandangkan minggu ni cuti sekolah, maka sesi kedua sambutan besday My Pearls dibuat di nurseri. Pada 26hb Mac, tercapai gak hajat Kenit nak bagi anak-anak celebrate besday ngan kawan-kawan. Seronok la malam sebelum tu kami prepare goodies tuk kawan-kawan depa.


beria-ia Wani nak tolong, seronok katanya hehe.

Monday, March 25, 2013

Monday, March 25, 2013

Sanah Helwah My Precious Pearls! - Part 1

Assalamualaikum!~

Misi nak sambut besday bersama My Pearls sekeluarga sudah tercapai Sabtu lepas...alhamdulillah. Memang seronok dan senang nak handle besday dua orang anak dara ni sebab besday diaorg jatuh pada tarikh yang sama hehe.

So, preparation kami biasa-biasa je. Pastikan ada wan & atuk, kek, belon & hadiah! But, this year ada pembaharuan sedikit, special preformance dari bidan terjun...mr badut! muahahaha. Tak sangka berbakat jugak mr badut baru kiter ni hehehe.

Saturday 23 Mac 2013


chocolate sponge kek with angry bird design - from ayah & ibu

Tuesday, February 12, 2013

Tuesday, February 12, 2013

Sanah Helwah (^_^)

Assalamualaikum sumer!~

Dah petang pun, and still aku kat kampung yang mendamaikan. Orang lain dah mula nak balik umah masing-masing selepas lama  bercuti. Malam tadi pun dah start 'jam' kat hiway PLUS. Malam ni lagi dashyat kot, lagi ramai la orang ber'gusti' kat tengah hiway malam ni hehehe. Aku ngan incik somi?? Kitaorg balik sebelum subuh sok hahaha...sempoi tak? Dari kampung straight to opis, insyaAllah boleh sampai sebelum kul 7.30am. Kitorg dah bese travel awal-awal pagi...lebih mudah dan yang penting tak perlu menyesakkan diri dalam trafik 'jam' kat hiway tu.

Dalam 2/3 hari ni angin bertiup agak kencang walaupun tak hujan.  Seronok rasa hirup udara segar. Tapi sok keje opis konpem berlambak! Padahal...buat je la ye dop?hehehe. Orang lain takda keje tu lagi kasihan, so anim janganla nak komplen kalu keje berlambak plak. Bukan suruh angkat batu pun hehe. Nakal anim ni!

Apaperpun, untuk hari ni amatlah spesel bagi kedua ikon yang dihormati oleh geng muda. Sapa lagi kalu bukan Ustaz azhar Idrus (UAI) & Imam muda Ashraf . Sanah helwah buat mereka berdua, semoga Allah sentiasa memberkati hidup dan amalan mereka juga sumbangan mereka dalam menyampaikan dakwah kepada masyarakat terutama orang-orang muda.

Umur yang panjang dan rezeki yang murah adalah ujian dari Allah s.w.t , maka sebagai muhasabah untuk diriku & korang sumer agar mengisikan umur yang kita ada ini dengan memohon keredhaanNya dan beribadah seikhlas mungkin. Wallahualam.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.