Breaking

Showing posts with label Story Kenit. Show all posts
Showing posts with label Story Kenit. Show all posts

Monday, January 09, 2023

Monday, January 09, 2023

Dulu Laksa, Sekarang Laksam

 

Sebelum aku berpindah ke Pantai Timur pada tahun 2004, aku adalah peminat laksa selain kuey tiow goreng. Laksa apa? Laksa Kedah. Tempat yang aku selalu pergi makan laksa ialah kat Subang Perdana, pakcik tu meniaga bawah pokok atas motor je. Biasanya, lepas aku meniaga carboot aku dan family akan pergi makan laksa dan cendol kat situ.


Dari kecil, aku memang dah biasa dengan laksa. Mak pun pandai buat laksa dan biasanya guna ikan sardin tin je. Itu pun dah sedap! Tapi selera aku tetap laksa ikan selayang la.


Tahun 2004 aku pindah kerja ke Kuantan. Kat sanalah aku jumpa macam-macam jenis makanan yang sebelum ni aku tak pernah makan atau tak pernah jumpa. Contoh, kat sana ada nasi air which kat sini orang panggil bubur nasi. Tapi nasi air kat sana lain, siap ada daun ape ntah dalam nasi air tu. 



Memula, aku skeptikal gak kat laksam ni sebab tak pernah rasa la katakan. Rupa bentuknya lain tak sama dengan laksa yang aku selalu dok makan. Tapi satu hari tu, aku pergi pasar malam kat Taman Tas dan kat situlah aku jumpa laksam dan try buat pertama kali.


Ya Allah .... terus aku jatuh cinta! Even dah pindah balik KL pun aku masih berharap dapat jumpa laksam yang sedap macam ni. Syukurlah kat rumah aku tu ada satu gerai jual aneka kuih termasuk laksam. MasyaAllah kuahnya pekat likat, lengkap dengan sayur seperti kobis, kacang panjang dan tu lagi jenis sayur aku lupa dah hehe. Kuah dan cili dia tu yang buat lagi sedap. 


Satu bungkus laksam tu pun dah boleh kenyang sampai ke tengahari. Syahduuuuuu!

Saturday, January 07, 2023

Saturday, January 07, 2023

Sistem Nombor Giliran Online JPJ Yang Baru

 

Kawan aku ada bagitau jpj dah takda sistem nombor giliran yang macam dulu, tekan kat mesin dia dan keluar kertas nombor. Sekarang, semuanya di hujung jari! Aku tak faham sangat sehinggalah aku pergi sendiri baru-baru ni.


Tujuan pergi jpj sebab nak tukar hakmilik kereta. Aku tak tahu cawangan lain sama ke tak dengan yang kat PJ ni, tapi sekarang sistem nombor giliran kena scan dulu baru dapat. Dan aku juga tak pasti samada ia terhad untuk urusan tertentu atau semua jenis sebab aku ada tengok uncle sorang tu nak renew lesen masih pegang kertas nombor giliran.



Anyway, sebelum masuk untuk sebarang urusan kita kena download app JPJeQ dulu. Nanti akan keluar bar code seperti di bawah ni.


Dah scan, kita kena pilih jenis urusan. Nak renew lesen ke, nak renew road tax ke. Pilih dan barulah nombor giliran kita akan keluar.




Paparan nombor giliran yang baru ni siap dengan penunjuk "Kedudukan Menunggu" dan "Anggaran Masa Menunggu". Maksudnya, pelanggan tak perlu berkumpul ramai bersesak-sesak dalam satu tempat sementara tunggu nombor dipanggil. Kita boleh duduk di luar atau tunggu di kereta atau duduk minum pagi kejap atau setelkan urusan di tempat lain asalkan jangan jauh sangat.

Lagi satu, kalau tetiba kita ada kecemasan atau terpaksa batalkan urusan masa tu kita boleh terus tekan "Batal". Takdala orang kat kaunter tu tekan nombor kita banyak kali huhu.




Yang bestnya, bila nombor kita dah dekat-dekat nak sampai tu, dia akan keluar notification (macam gambar atas) bagitau yang kita dah boleh stenbai atau pastikan kita berada dekat dengan jpj. Yang ni aku suka betul! Takda la kita melangut sejam kat dalam tu kan. Kalau dapat tempat duduk takpala. Kalau kena berdiri sejam disitu tak ke hawau jadinye haha.



Bila nombor kita dah dipanggil, dia akan keluar paparan macam kat atas ni. So, kita dah boleh angkat punggung dan pergi ke kaunter berkenaan untuk apa jua urusan. Senang giler! Memudahkan urusan sebab semua ada handphone kan. Pembaziran kertas juga dapat dikurangkan. Bila buat sistem nombor giliran macam ni, takda la yang nak potong barisan atau tipu nombor. 


Terima kasih jpj memudahkan urusan. Terbaik!


Thursday, January 05, 2023

Thursday, January 05, 2023

Cara Tukar Hakmilik Kenderaan Di JPJ

 

Baru-baru ni  aku buat keputusan untuk jual kereta aku tu. Banyak tak terkira 'jasa' dia dari sejak aku bujang sampai anak dah remaja. Susah senang aku ngan kereta tu lah. Enjin terbaik dan tahan lasak, tak banyak 'kerenah'. 

Tapi dalam tempoh Covid (dari tahun 2020), kereta tu dah mula buat perangai. Sikit-sikit dia 'merajuk' dan akhirnya tersadai. Berat aku nak lepaskan sebenarnya, sebab niat di hati nak repair balik kereta tu. Tapi suami cakap, lagi banyak duit yang keluar untuk repair dia sebab nak kena overhaul balik enjin tu semua. Dengan tayar kempisnya, bateri mampus, lantai belakang bocor dan bonet dah masuk air. 

Fikir punya fikir, timbang punya timbang akhirnya aku buat keputusan untuk lepaskan dia pergi.



So kebetulan, ada orang letak no. phone tanya kalau nak jual kereta ni boleh call dia. Bila dah setuju dengan harga, dia bagi duit (tunai) dan aku bagi geran kereta. Hari tu jugak, orang tu bawak kereta aku masuk bengkel, repair apa yang patut dan cat balik. Dah tu, booking tarikh untuk masuk Puspakom. Semua ni orang tu yang setelkan.

Tak sampai sebulan dia dapat cari pembeli baru. Tapi kena buat pertukaran hakmilik dulu di JPJ. Disinilah peranan aku sebagai pemilik asal. 




Sebelum pergi JPJ, penting untuk kita dapatkan butiran pembeli atau pemilik baru kenderaan dari ejen yang amik kereta kita tu. Sebab kita akan perlu isi butiran pembeli di borang tukar hakmilik kenderaan. Yang aku ni, ejen tu tak bagi apa-apa pun, so jadi gelabah sikit kat kaunter. Pegawai jpj tu cakap, memang kena ada butiran pembeli.

Dah dapat butiran pembeli, pergila ke JPJ berhampiran. Aku tak tahu cawangan lain macam mana, tapi di Petaling Jaya sistem nombor giliran bukan macam dulu lagi. Semuanya pakai online je sekarang. 

First, kena download apps JPJeQ di Playstore. Lepas tu, baru boleh scan untuk dapatkan nombor giliran.



Dah dapat nombor giliran, boleh pergi ke kaunter pertanyaan untuk dapatkan borang tukar hakmilik. Isi butiran peribadi dan butiran pembeli. Kemudian cari kerusi kosong dan duduk tunggu sehingga nombor dipanggil hehe.


Urusan selesai tak sampai setengah jam. Mungkin sebab aku pergi bukan awal pagi sangat, dalam pukul 9am. Dah setel, pegawai jpj akan bagi slip rujukan tukar hakmilik ni dan bolehlah beri pada ejen tu untuk tindakan pembeli tu pulak. Pertukaran nama ni kena bayar RM100 tapi bukan aku yang bayar, pembeli tu yang kena bayar.


So, part aku dah setel. Sedih tu memang sedih. Kereta pertama kot. Tapi lagi sedih kalau tengok dia tersadai jadi tukun besi buruk aje. 


Selamat berkhidmat pada tuan baru.


Tuesday, December 27, 2022

Tuesday, December 27, 2022

Selamat Pengantin Baru Semoga Kekal Abadi

 

🎢🎡Selamat pengantin baru ... semoga kekal abadi 🎢🎡

🎢🎡 Bahgia...ke anak cucu. Sentosa..murah rezeki🎢🎡


Cuti krismas ramai orang dah balik ke kampung bercuti. Tapi aku masih di KL sebab kena kerja. Siangnya pula, kami hadir kenduri kahwin anak sepupu di UPM, Serdang. Jujur, kami memang jarang dapat jemputan kahwin hahahaha.


Macam biasa peneman aku di majlis adalah anak-anak dan suami. Tapi cik abg dah cari port kat luar lepak2 lepas makan sambil 'berasap' haha. Tak ramai sedara yang dapat aku jumpa sebab masing-masing dah balik masa ni. So, kita beramah mesra dengan tuan rumah, makan dan amik gambar dengan pengantin je la ye.


Mujurlah sepupu aku, Alin masih ada di majlis. Tapi tak lama kami dapat borak, sebab dia pun kena balik.



Bersama pengantin baru

With my sista

Nasi kenduri sedapppppp!


Kiranya ni kenduri penutup untuk tahun 2022. Terima kasih Abg Ayob dan Kak Ros sekeluarga. Jumpa my sister pun kejap je sebab dia sampai lambat sangat haha. Aku terpaksa balik tinggalkan dia dan abg ipar sebab nak keje malam pulak.


Tahniah buat pasangan pengantin baru, moga bahagia dan diberkati selalu.

Thursday, December 15, 2022

Thursday, December 15, 2022

Suka Tengok Baki Cuti, Tapi Sayang ....

 

Tahun ni pencapaian terbaik aku dalam perkhidmatan ialah kurang amik cuti rehat hehe. Sekali je aku amik cuti awal tahun ni, lepas tu tak sentuh langsung cuti rehat. Teringat dulu masa keje waktu pejabat, dok berkira-kira nak isi borang cuti rehat walaupun tahu baki cuti tinggal ciput.


Pastu bulan November bila nak isi berapa GCR (Gantian Cuti Rehat), mula buat muka sedih sebab baki cuti pun 'sendu' huhu. Sudahnya, tak isi GCR tapi bawak ke depan cuti rehat tu sebab tahun depan nak guna lagi. Sudahnya, gcr aku tak berisi beberapa tahun. Rugi yakmat!



Bila aku masuk keje syif, aku nekad nak kumpul gcr sebanyak yang boleh. Banyak kelebihan keje syif, salah satunya banyak cuti rehat boleh kumpul. Nak cuti guna cuti off keje je. Tapi tak ramai yang bersedia nak keje syif terutama staf pempuan.


So bila aku tengok baki cuti rehat aku tahun ni, wahhh berbunga-bunga rasa hati haha. Tak pernah aku kumpul cuti rehat sebanyak tu dalam tempoh aku keje. Bila sampai masa nak isi borang gcr ingat nak simpan 40 hari baki 9 hari bawak ke depan. Tapi rupanya aku hanya mampu bermimpi sebab cuti gcr maksimum hanya 15 hari haha.


Nampak gaya banyak tahun lagi la aku nak kena cukupkan cuti gcr aku ni. Baki sebulan lebih cuti tu kena bawak ke tahun hadapan. Belum lagi tambah ngan cuti rehat tahunan tuk tahun depan tu.  Banyak-banyak cuti nak gi mana tuuuuuuu?


Tuesday, December 06, 2022

Tuesday, December 06, 2022

Cari Buku Di Selangor International Book Fair (SIBF) 2022

 


Kakak ada ternampak iklan Karangkraf kat TikTok berkenaan dengan pameran buku bulan ni. Dia cakap memang nak pergi. Tapi sebenarnya, ada tempat lagi dia nak ajak aku pergi. Pergi bundle dan pergi pantai haha. Adoiiii satu-satu boleh tak. 


Aku suh bagi pilihan satu antara dua. Nak pergi bundle atau book fair. Dia cakap alaa kena pilih ke haha. Aah ye (saje nyakat). Last-last dia pilih bundle haha. Lepas layan bundle, aku cakap ngan ayahnye jom la kite bawak anak-anak gi book fair. Aku kalau bab anak-anak nak buku ni memang takda masalah.


Diaorang jangan cakapla, memang eksaited sangat bila tau kami nak bawak gi book fair ni. Terutama kakak tu, katanya nak cari buku latihan. Yang adik pulak dok usha kat novel.




Pameran buku SIBF ni berlangsung dari 1hb hingga 11hb Disember. So, masih ada masa dan kesempatan lagi kalau korang nak pergi. Masa kami pergi ni hari Ahad waktu petang, ramai orang tapi tak crowded sangat. 


Bukan takat buku je ada, makanan pun ada dijual. Food truck 'bersepah' kat luar dewan. Pendek kata kalau bawak family datang sini takkan lapar. Bawak duit saja haha.












Dok 'tawaf' 2 kali baru jumpa booth buku yang kakak nak beli. Begitu jugak adik, nak pergi booth Iddin Ramli katanya. Mama kenal tak Iddin Ramli? Tak kenal .... Ramlee Awang Murshid kenal la. Hilal Asyraf kenal la haha.

Dah beli buku masing-masing, tak sah kalau tak beli makanan. Tengok pulak ada food truck kat luar tu siap ngan meja kerusi untuk orang duduk makan. Kami beli kepok lekor, ayam cheese, curly fries berempah dan air mangga susu. 






Alhamdulillah rezeki anak-anak dapat pergi SIBF 2022. Dah beli buku harap exam tahun ni masing-masing boleh perform ye.


Friday, November 25, 2022

Friday, November 25, 2022

PRU15 Yang Penuh Kejutan Dan Drama!

 


Tanggal 19hb November, tiba masa untuk memilih kerajaan baru untuk negara tercinta. PRU15 menyaksikan penglibatan pengundi berumur 18 turut mengambil bahagian dalam proses pengundian setelah rang undang-undang membenarkan pengundi berumur 18 tahun untuk mengundi.


Malah, mereka tak perlu mendaftar kerana nama mereka telah automatik ada dalam sistem daftar pengundi. So boleh terus semak kawasan dan tempat pengundian secara online.


Macam biasa, kali ni kami mengundi untuk kawasan Parlimen Titiwangsa. Pagi tu balik keje, terus pegi menyerah diri di pusat pengundian sebab tengaharinya ada hal pulak. Pagi hujan renyai tapi tak menghalang dari orang ramai untuk melaksanakan tanggungjawab lima tahun sekali.




Proses berjalan lancar, tapi akak aku cakap masa dia tengah beratur berlaku sedikit kekecohan barangkali ada pengundi yang berdiri dalam barisan dan terpaksa menunggu lama. Bila dah terlalu ramai yang keluar serentak macam-macam hal la yang jadi kan.


Tahu tak, sampai saat beratur menunggu giliran ni aku masih bergelar pengundi 'atas pagar'. Aku tak tahu nak pilih yang mana. Nampak semua calon yang bertanding bagi kawasan Titiwangsa ni semuanya hebat-hebat. Tapi boleh ka diaorang buat kerja nanti?


Trend mengundi kali ni pun aku tengok ramai yang mengundi bukan ikut parti tapi secara individu. Means, kalau dia dari parti besar sekalipun tapi sejenis yang tak pernah tunjuk muka dan turun padang untuk bantu rakyat di kawasannya memang 'haram' la undi untuk dia. Teringat aku kat R*** H**** yang menang Titiwangsa PRU lepas tapi harammmm apa dia buat tuk kawasan. Bila dah menang, pegang jawatan menteri lagi cam hawau tak turun kawasan. PRU ni dia try kat Sepang, syukur sangat dia tak menang haha.





Diaorang juga tengok rekod-rekod lepas calon yang bertanding. Kalau yang jenis bercakap dalam Parlimen mulut cam longkang dan hanya mampu pung pang pung pang tapi keje tak jalan pun tak boleh menang gak di hati pengundi.


Ingat, pengundi sekarang makin bijak. Sebab tu PRU15 kali ni dalam sejarah tiada parti yang menang majoriti mudah. Itu menunjukkan rakyat tidak lagi bergantung pada satu parti politik semata-mata kerana kebanyakan yang ada terpalit dengan isu kluster mahkamah dan lain-lain. Aku pun nak bengang dengan isu korupsi dan salah guna kuasa oleh diaorang ni. 





Dan PRU15 kali ni menyaksikan buat kali pertama pengumuman siapa Perdana Menteri yang ke-10 terpaksa ditangguh sehingga lima hari! Bila tiada parti yang menang majoriti mudah, maka parti yang ada masing-masing nak berunding untuk kerjasama. Kejap tolak, kejap setuju, kejap bantah, kejap bersatu. Agong suh  mengadap boleh pulak mintak tangguh! Siap kena berunding majlis-majlis diraja bagai. Bila dah keluar titah ada yang tak setuju pulak! Heyyyyyy ni sapa yang derhaka sebenarnya ni ha.


Dan setelah berunding dengan majlis raja-raja, Agong akhirnya menitahkan bahawa Dato Seri Anwar Ibrahim dilantik sebagai Perdana Menteri ke-10 buat Malaysia. Kun Faya Kun. 



sumber : sinarharian


Memang penuh kejutan dan drama dalam PRU15 ni. Masing-masing nak lepas tengkuk sendiri demi kuasa. Semua tu rakyat boleh nampak dalam lima hari proses melantik Perdana Menteri. Aku berharap sangat PM kita yang baru ni boleh memberi harapan baru dan perubahan yang lebih baik dalam kerajaan yang akan diterajuinya. 


Yang masih berbalah dan tak berpuas hati dengan titah Agong tu bawak2lah belajar bersabar dan menerima takdir. Kalau dengan abah dulu yang jadi PM tanpa bertanding pru tu pun kita boleh terima, takkan yang ni terang-terang menang (walaupun bukan majoriti) kita tak boleh terima.


Kita sebagai rakyat tetap punya kuasa. Tengok dulu bagaimana beliau mentadbir negara, mengembalikan kepercayaan rakyat dan pelabur asing terhadap kerajaan, mengekalkan kedaulatan agama dan bahasa serta melawan rasuah dan kleptokrasi. 


Tahniah PM ke-10!

Tuesday, November 01, 2022

Tuesday, November 01, 2022

Entah Siapa Yang Salah Ku Tak Tahu

 

Rutin amik kakak dan adik dari sekolah setiap hari dah jadi rutin harian aku. Means aku lah mama supir diaorang tak kira hari aku keje atau off.  Sejak 'kete kebal' aku tak boleh gerak, hanya Exora ni la 'kaki' yang kami ada untuk bergerak ke mana-mana lebih-lebih lagi untuk hantar kakak dan adik ke sekolah yang sejauh 15km tu.


Takda sapa yang mintak jadi begini. Lebih-lebih lagi awal bulan yang masih jauh lagi nak menjengah ke minggu gaji. Tapi kalau dah ditakdirkan begitu maka begitulah kejadiannya. Tayar bocor dalam perjalanan balik! Bukan sebiji tayar tapi dua biji sekali bocor. Tersadai aku dan anak beranak di tepi jalan tengahari tu. Suami tolong callkan towing truck dan kereta dibawa ke bengkel tayar berdekatan.





Termenung aku kejap di situ. Berapa pulak nak kena ni. Tapi syukur sangat anak-anak tak cedera. Mulala telinga aku ni terngiang-ngiang bait lagu "entah siapa yang salah ku tak tahu". Biasa orang share video pendek kat FB memang ada la diselit lagu ni hehe.


Tayar depan dan belakang yang bocor. Try tanya untuk tayar second-hand, tapi tauke kata,"ada sebiji saja". Hmmm.... nak tak nak kena amik tayar baru. Kang tak balik pulak aku anak beranak. 





Mujur juga rim tayar masih elok. Kalau bengkok mau 'terbang' lagi duit di awal bulan ni. Kadang-kadang kita dah beringat, dah alert, kalau boleh nak elak benda-benda macam ni dari berlaku. Tapi apalah daya. Nak kata aku trauma itu tak jugak. Esoknya aku still kena drive macam biasa hantar anak-anak pergi dan balik sekolah.


Bila anak-anak memerlukan dan bergantung pada kau untuk pergi dan balik sekolah, memang tak sempat nak rasa traumanya. Kena kuatkan jiwa cekalkan hati pegang stereng tu. Begitulah aku rasa ....


Friday, October 21, 2022

Friday, October 21, 2022

Kali Pertama Ke Ekspo Kucing 2022

 

Bersawang habis blog bulan ni! Mana pergi semangat tu entah. Nak kata hilang, takda sebab. Mungkin terlampau sibuk dengan hidup sekarang sejak aku amik balik jawatan mama supir haha. Tapi syukur sangat kehidupan kini sedikit berubah. Tapi penatnya yarabbi! Badan dah tua la katakan.


So moh le kite citer pasal ekspo kucing yang aku pergi awal bulan Oktober aritu. Memang aku dah lama sangat target nak bawa anak-anak pergi sini. Since kali pertama kami pergi sini, memang aku tak tahu apa nak expect atau nak kena bawa apa. Tapi yang aku tahu aku nak pergi sana tengok barang-barang kucing dan survey harga kibble.



Ekspo Kucing yang berlangsung selama 3 hari ni diadakan di MARTRADE dari jam 10 pagi sehingga 10 malam. Kami dapat pergi pada hari terakhir ekspo, memang dah dapat agak akan lebih meriah dan padat dengan orang yang pergi pada saat-saat akhir. Tapi syukur kami pergi pagi dan tak perlu bersesak beratur nak beli tiket.


Bayaran lima ringgit sorang, memang ok la sangat kan. Dapat gelang masuk dan buku baucar untuk tebus pelbagai barang kucing. Aku dah tak sabar nak 'ukur jalan' dalam dewan tu hehe. Anak-anak cakap mama ni terlebih eksaited sangat padahal bukan shopping barang aku atau diaorang pun. Eh mesti le eksaited, ni first time kot! Sayang anak-anak bulus macam ni la, kan aku dah cakap kalau dah sayang memang sayang sungguh!




Ekspo kucing tapi bukan ada pameran kucing saja kat ekspo ni. Ada juga pameran burung, reptilia dan haiwan berbulu lain seperti arnab, hamster dan kambing. Pendek kata, yang datang ni bukan saja pencinta kucing tapi pencinta haiwan.


Booth makanan kucing pelbagai jenama memenuhi setiap ruang dewan. Berpinau mata aku pergi ke setiap booth. Rupa-rupanya, buku baucar yang dapat free tadi boleh digunakan untuk tuntut hadiah dari setiap booth. Maklumla, first time datang tengok orang dok pegang buku baucar beratur tunggu nak dapatkan free gift. 


Sambil-sambil tu kami singgah kat booth pameran haiwan dan mencuba beberapa aktiviti seperti beri makan arnab dan pegang ular!









Nak jugak tu bergambar dengan haiwan haha. Dapatla bergambar dengan burung kakak tua, ular dan arnab. Ular tu memang aku tak tau dari mana datangnya keberanian nak sentuh dia! Inilah kali pertama aku pegang ular, tak sangka kulit dia licin dan lembut haha.


Aku kalau nampak arnab mulala nak jadi macam budak-budak jugak. Teringin nak masuk 'kandang' bagi diaorang makan haha. Bayaran cuma lima ringgit pastu kau akan diberi sebatang lobak merah (kerat 20), masuk dalam dan bolehlah 'bermanja' dengan arnab sambil bagi makan haha.







Penat berjalan dalam dewan, kami singgah food truck kat luar dewan ekspo untuk mengisi perut yang lapar. Lepas makan sambung lagi masuk dalam. Anak-anak dah mula mengeluh penat. Relaks la! Mama tak habis jalan lagi ni haha. Dari pukul 10 sampai pukul 2 petang aku keluar masuk dalam.


Dah cukup tebus free gift dan beli kibble untuk 'majikan-majikan' di rumah, so moh le kita balik hehe. Alhamdulillah misi tercapai nak datang ekspo ni. Memang puas hati sangat dengan aturcara event ni, walaupun ramai sangat orang tapi masih mudah dapat parking kereta. Cuma kat pintu masuk tu kadang-kadang 'berlaga' dengan troli bawa barang yang keluar masuk. Bukti jualan laris la kan!


Thank you suami dan anak-anak temankan mama jalan-jalan kat ekspo kucing ni. Looking forward to the next event kalau diizinkan :).

Monday, August 15, 2022

Monday, August 15, 2022

Semua naik!

 

Assalamualaikum. Baru-baru ni masa bawak mak pergi check-up kat klinik, aku berhadapan dengan situasi yang menghibakan . Kebanyakan yang datang ke klinik tu adalah orang tua samada ditemani pasangan, atau anak atau datang seorang. 


Kalau datang check-up first kena pergi kaunter pendaftaran letak buku temujanji. Tunggu nama dipanggil, pastu bawak mak pergi cucuk amik darah hujung jari untuk test glukosa. Pastu pergi bilik sebelah pulak amik berat badan tekanan darah. Pastu pergi pulak kaunter satu lagi ikut zon dan letak buku dan tunggu lagi nombor dipanggil. Lepas tu barulah masuk bilik jumpa doktor.



Begitulah rutin aku dan mak setiap kali ada temujanji di klinik. Kalau yang datang ditemani pasangan atau anak takpela. Ni ada yang datang seorang, terkial-kial tak tahu ke mana hala tuju lepas pendaftaran. Ada seorang pakcik ni dia datang seorang, lepas pendaftaran dia pergi ke tempat nak cucuk darah dan terus letak buku dalam bakul dan pergi duduk di kerusi. Aku yang tengok tak sampai nak buat tak tau. Aku panggil pakcik tu balik dan tekankan nombor giliran dan ketip satu nombor di buku dia, satu lagi suh dia pegang. Kalau nombor disebut baru pergi ke kaunter. Terkial-kial dia blur disitu, tak tau la dia faham ke tak aku cakap ape. 


Mak yang turut ada kat situ pun cakap,"macam tu la abah kau dulu. Sorang-sorang datang tak tau nak pergi mana dulu. Mak dulu pun masuk klinik sorang-sorang. Abah kau tunggu kat luar". Hmm terdiam aku. InsyaAllah mak ... pasni mak takkan keseorangan lagi di klinik. Anim akan teman mak selagi anim mampu.


Dan alhamdulillah sejak dari temujanji mak di Hospital Melaka lagi sampai sekarang, aku yang akan balik pastikan mak dapat pergi klinik. Bagi aku perkara sebegini memang jadi tanggungjawab anak. Bukan tanggungjawab cucu atau anak sedara melainkan ada hal mustahak yang tak boleh dielakkan, barulah boleh mintak tolong orang lain. Tapi sebolehnya, aku akan usahakan jugak untuk balik atau paling teruk pun tukar je tarikh temujajanji. Asalkan tidak menyusahkan sedara mara.




Tapi tu la keputusan pemeriksaan kesihatan mak kali ni membuatkan aku sedikit risau. BP naik, gula naik, berat badan pun naik! Mana taknya, makan durian aritu sepuas-puasnya mak cakap. Pastu raya haji dapat sumbangan daging korban makan lagi. Mana tak naik segala. Aku diamkan je la, memang betul pun haha. Tapi pasni mak kena kawal balik ye.


Puas duduk seminggu ngan mak. Bawak mak keluar makan di kedai hampir setiap hari. Happy sangat tengok mak dapat jalan-jalan sekitar pekan walaupun hanya untuk pergi beli barang. Haihh sedih lagi :(. Moga satu hari nanti aku dapat transfer sini balik duduk ngan mak...


Friday, July 15, 2022

Friday, July 15, 2022

Isu-isu Sensitif Di Media Sosial

 

Assalamualaikum! Semakin hari semakin rancak dunia alam maya sekarang. Macam-macam isu sensasi yang aku perhatikan di media sosial baik di FB mahupun di IG. Yang baik kena puji, yang buruk kena keji. Itu memang dah jadi sebahagian dari rutin harian netizen. Ye la ... semua news sekarang di hujung jari. Kau tak puas hati boleh terus tunjuk kat komen.


Kadang-kadang aku tak faham dari mana datang 'kekuatan' orang yang cuba nak tarik perhatian orang lain dengan upload konten dengan niat nak provoke orang kat media sosial. Tak terfikirkah benda itu akan menjatuhkan diaorang? Tak terfikirkah pendapat diaorang tu hanya akan memburukkan keadaan? 




Isu Agama

Sekarang masih 'panas' isu video yang viral tentang penghinaan terhadap Islam oleh orang Islam sendiri. Yang ni ramai dah agak memang perbuatannya disengajakan dengan niat menimbulkan provokasi terhadap orang Islam. Dah kena tangkap pun minah tu dan bfnya. 


Moga jadi peringatan dan pengajaran buat kita semua. Jangan tunjukkan kebodohan dan kejahilan kita pada orang bila Allah sedang menutup aib kita. Kau nak provok siapa bila buat share konten macam tu? Kau nak orang bergaduh? Nak tunjuk yang kau berani bersuara? Kau dapat apa? Aku pun tak faham orang macam ni. 


Isu Bangsa/Kaum

Bukan mudah nak hidup harmoni dalam sebuah negara yang berbilang kaum. Kadang-kadang ada selisih faham tu biasa la. Sedangkan adik beradik satu bapa satu mak pun bolehkan bertikam lidah. Tapi janganla sampai pergi tunjuk kat media sosial melainkan ia melibatkan kesalahan jenayah. Zaman sekarang ni silap sikit je pun orang dah up kat FB lalu jadi viral. Habis orang lain yang takda kene mengena pun terpalit sama. 


Sama-sama la kita jaga keharmonian ni. Tak kira apa pun bangsa, kalau dah hidup berjiran atau bekerja sama dalam satu bangunan kena hormat antara satu sama lain. Cuma jangan melampau pergi masuk campur urusan kaum lain kemudian jadikan topik membawang di media sosial. Tak cerdik ah gitu. Dia punya hal dia punya hal lah. Kita tak perlu nak judge kaum lain ok.


Hal Keluarga

Yang ni cukup kena jaga. Tutup rapat-serapatnya. Jangan bagi orang luar dapat bayangan apa yang kau sedang lalui. Kalau ikutkan hati, memang banyak benda kita tak puas hati. Tapi kalau perlu lepaskan, jangan pilih media sosial. Tak kisahlah apa-apa hal pun, pasal jiran ke, mertua ke, ipar duai ke, penyondol ke, pasangan ke, anak ke, majikan ke, rakan sekerja ke. 


Dah tu nak lepas ke siapa? Kalau aku cakap "mengadu je pada Allah" bunyi macam cliche sangat kan. Tu semua orang pun tau. Tapi sebagai seorang yang dah dewasa menginjak ke usia 40 tahun ni, aku sendiri pun dah 'penat' nak marah2 orang. Aku tersangat sayang pada diri sendiri sampai aku rasa membazir buang emosi hanya kerana aku marah orang tu. Buat apa penatkan hati. Darah tinggi dari takda jadi ada. Untuk apa? Buang terus orang tu dari hidup kau. Jangan mention dia di mana-mana pun. Dia tak layak ada dalam ingatan kau. 


Isu Haiwan

Yang ni pun viral gak baru-baru ni. Pasal haiwan ni boleh jadi banyak cabang tahap kesensitifannya. Bergantung kepada konteks yang dibincangkan. Macam baru-baru ni yang viral pasal stetmen dari seorang selebriti tentang bagi anjing makan. Aku pun tak setuju stetmen dia tu. Mana boleh pukul rata macam tu. Sampai ke hati kau kalau jumpa anjing tepi jalan merenung penuh harapan menunggu seseorang bagi makan. Dia bukan macam kucing boleh mengiau kita dah tahu dia lapar. Ni kalau anjing menyalak kang, habis kita lari lintang pukang sebab ingat dia nak kejar gigit kita. Walhal dia mintak makan. 


Berhati-hatilah bila nak beri pendapat tu. Orang lain nak bagi anjing makan biarkan dengan cara mereka asalkan pandai jaga sentuhan. Setakat bagi makan takkan nak jadi isu. Kalau pencinta haiwan, takda isu anjing atau kucing. Isunya dia lapar dan kita kena bantu bagi dia makan.


Lain la kalau kau jadikan anjing sebagai 'bodyguard' masuk keluar mall. Jadikan anjing sebagai haiwan peliharaan macam kucing. Ha yang tu memang kena tegur la. Kena tahu hukum la. Apatah lagi kita ni orang Islam. Jangan buat hukum sendiri.


Hal Suami Isteri

Aku tak pasti orang lain, tapi bagi aku isu suami isteri ni agak sensitif untuk dibincangkan secara terbuka di media sosial. Tak kisah samada kesalahan itu dari pihak isteri atau suami, tapi sebolehnya jangan dicanang. Sebab kita pun tak sempurna di mata dia cuma pasangan tak canang. Kalau dia canang jugak, maknanya dia pun 2x5 la haha. Hal suami isteri ni kena cakap depan-depan. Kalau nak gaduh biar dia depan muka kita. Cakap apa yang terbuku di hati. Biar habis di situ.


Bila dah up di media sosial, ia akan melibatkan orang luar dalam masalah yang hanya kita dan pasangan je yang tahu. Orang yang komen pun bukan tahu situasi sebenar. 


Itu je yang aku dapat fikirkan buat masa ni. Kalau pasal kongsi gambar makanan, kebahagiaan rumahtangga, anak dapat 10A SPM, beli barang berjenama atau bercuti itu tak berapa sensitif bagi aku. Kita happy bila tengok orang happy. Tak perlu dengki mendengki apatah lagi cakap belakang. 


Benda ni juga jadi pengajaran buat aku dan anak-anak. Sering aku ingatkan diaorang, jangan sesekali dedahkan perkara yang tak sepatutnya diketahui orang di IG atau tiktok. Nak cari solusi sila berbincang dengan orang tu. Hatta bergaduh ngan kawan sekolah sekalipun, jangan disindir kawan tu dalam status ke ape. Manners kena jaga.

Monday, July 04, 2022

Monday, July 04, 2022

Sepetang Di Dusun Durian

 

Assalamualaikum! Sekarang masih rancak orang membeli durian walaupun dah nak hujung musimnya. Kat kawasan umah ni pun orang masih rancak mengambil kesempatan menjual dan membeli durian sementara harganya masih berpatutan.


Aku ni pulak tertahan-tahan dari awal bulan lagi nak beli ke tak durian tu. Hari-hari berjalan kat tepi port diaorang menjual tapi mampu jeling tepi dan berlalu pergi haha. Dah la situ dapat sambutan ramai pulak yang sanggup beratur semata-mata nak membeli dan merasa pelbagai jenis gred durian yang dijual. Bayangkan lepas solat Jumaat, pelanggan dah beratur depan port tu untuk beli. 


Tak pernah lagi aku tengok sambutan luar biasa macam tu. At least bukan kat tempat aku ni la. Tapi kali ni memang betul-betul orang sanggup demi nak makan durian. Dipendekkan cerita, satu hari aku dapat panggilan. Suara tu aku kenal betul. Rupanya pakcik sedara akuπŸ˜‚

         

First time dapat capai buah durian sambil kaki berpijak dibumi. Ini betul2 atas kepala ni!πŸ˜†


Pakcik ajak ke dusun buah dia di Rembau amik buah durian. Ya Allah, sungguh aku tak teringat pakcik sendiri ada dusun durian padahal mak pernah bercerita sebelum ni yang dia dan arwah abah pernah pergi sebelum covid melanda. Kali ni memang langkah kanan betul! Kebetulan minggu tu aku memang niat nak balik kampung tengok mak walaupun dapat cuti sabtu ahad je. Ahad petang kami dah kena balik KL dan pakcik pulak kena balik  Johor. Jadi kena sampai jugak ke dusun tu hari Sabtu.


Patutlah aku dok tertahan-tahan nak beli durian, rupanya nak jadi rezeki kami sekeluarga merasa durian piyor dan fresh dari dusun pakcik aku ni.  





Yang bestnya, pokok durian kat dusun ni tak berapa tinggi sampaikan ada yang boleh dicapai dengan tangan je hehe. Kami sampai dusun dalam pukul 6 lebih tapi langit masih cerah cuaca pulak baik memang sesuai la nak lepak-lepak makan durian kat sini.


Tapi sebelum makan, kami kena kutip buah durian yang baru gugur. Apa lagi, laju-laju la aku tolak troli ikut suami meronda kawasan kutip buah. Tapi aku cuak jugak le sebab jalan bawah pokok, mula la kepala ni membayangkan yang bukan-bukan! :p


Hasil kutipan

Tukang sorong :p


Bertambah happy aku bila pakcik kata yang kutip kami boleh bawak balik. Kami dapat kutip 2 troli penuh! Yang nak dimakan buah durian lain yang memang dah ada so jom kita layan sebiji dua!





Alhamdulillah puas hati dapat makan durian sepuasnya. Mak pun happy dapat merasa lagi durian tahun ni. Sebelum ni mak datang ngan arwah abah bila nak makan durian. Kami je la yang pertama kali jejakkan kaki ke dusun pakcik aku ni.


Aku tak tahu la berapa biji dah bedal. Asal pakcik belah je, aku ngap haha. Pakcik banyak tanam durian IOI, tembaga dan musang king. Merasa jugak la kami semua jenis gred buah tu. Memang berbeza rasa dan tekstur setiap gred tu. Aku tak kira dah gred apa semuanya aku bedal haha.






Termenung jap suami tengok berbakul-bakul buah durian depan mata :p


Ingatkan kami bawa balik yang dalam troli je, rupanya ada sebakul lagi yang dah dikutip untuk dibawa balik. Buat tempoyak boleh nak makan pun boleh. Yang berbakul-bakul tu dah ada tuannya. Yang nak dibawa balik dok atas tanah tu, dalam troli dan bakul pink. Fuhh! hah makan la durian tu sampai lebam nim. Tak yah gaduh-gaduh nak beli durian dah. Takyah jeling-jeling durian tepi jalan tu dah :p.


Fuhh memang satu pengalaman baru buat aku. Kutip buah dan menikmati durian yang segar dari pokok. Terima kasih sangat kat pakcik aku yang ingat kat kami :D moga murah rezeki selalu.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.