Breaking

Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

Tuesday, October 02, 2018

Tuesday, October 02, 2018

Benda nampak kecil tapi impaknya besar!


Assalamualaikum! Ingat tak dulu-dulu zaman kita sekolah rendah, semua murid mesti ada buku catatan kecil. Kemana saja pergi kena bawa. Masuk perhimpunan kena bawa, catit segala arahan yang cikgu beri dalam tu. Kalau ada kerja sekolah yang perlu disiapkan atau barang yang perlu dibawa ke sekolah, catit dalam buku tu juga. 

Tapi budaya tu macam dah tak wujud sekarang. Dah senang, nak senang lagi! Tangan kosong takda pegang buku atau kertas. Jangan kan kata murid-murid, perangai begini boleh pergi sampai ke orang dewasa. Masuk meeting melenggang kangkung! Pergi seminar tangan kosong. Harapkan orang lain bagi kertas dan pen untuk kita catit info. Kalau takda, takdala.

sumber : mstar

Monday, April 30, 2018

Monday, April 30, 2018

Peluang Miliki Rumah Mampu Milik Dengan RUMAWIP



Assalamualaikum! Memiliki rumah pertama sendiri adalah impian bagi setiap orang terutama warga kota yang tinggal dan bekerja di bandar. Namun, faktor kos sara hidup yang tinggi menyebabkan komitmen untuk memiliki rumah sendiri di bandar terbatas. Selain itu kos pemilikan tanah dan kos penyediaan infrastruktur turut mempengaruhi keperluan untuk memiliki rumah terutama kepada warga kota yang bergaji kecil.

Demi memastikan warga kota di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan dapat mengecapi impian memiliki rumah pertama sendiri, Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) dan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mewujudkan satu program inisiatif iaitu Rumah Wilayah Persekutuan (RUMAWIP) bagi merealisasikan impian ini.

Inisiatif bermula pada pembentangan Bajet 2013 oleh YAB Perdana Menteri yang menyedari tentang keperluan kerajaan menyediakan perumahan selesa dan mampu milik kerana ia merupakan keperluan asas rakyat. 

Friday, October 20, 2017

Friday, October 20, 2017

Macam mana nak start carbootsale ni ye?


Assalamualaikum!


Kami start carbootsale masa Pak Jelan ikut kawannya berniaga di Kota Damansara. Lepas tu, sikit-sikit kami tambah dengan barangan kami sendiri sehinggalah sekarang ni. Kami takda rujukan online waktu tu, apatah lagi nak bertanya kawan-kawan sebab takda yang involve secara tetap dalam dunia carboot ni.

Masa tu tempat yang kami tahu ialah CBS Kota Damansara, walaupun jauh dari rumah tapi disitulah kami bermula dan masih kekal sehingga ke hari ini. Sebenarnya, tak susah pun nak mulakan bisnes carbootsale ni tapi since ada yang bertanya, maka hari ini aku akan kongsikan serba sedikit guide tentang bagaimana nak start carbootsale.


Thursday, October 12, 2017

Thursday, October 12, 2017

Tips Urus Duit Gaji & Bagaimana Nak Survive Sehingga Bulan Berikutnya


Assalamualaikum!


Gaji masuk awal semalam? Suka takkkk? Sukkkkaaaaaaaa haha! Yeaaaa siapa tak suka gaji masuk awal ye dak! Setiap kali tiba musim perayaan mesti gaji gomen akan jadi awal seminggu. Tapi ni kita nak bagitau bahagia gaji awal ni sekejap je ye. Jangan tertipu dengan 'kekayaan' yang sementara tu ye, sebab nak menunggu gaji seterusnya umpama menanti tempoh matang SSP 45 hari haha!

Yang keje swasta rasanya tak perlu bimbang, sebab pengeluaran gaji tak banyak beza setiap bulan. Ada perayaan ke takda perayaan ke sama jugak tarikh keluarnya. Tapi yang keje gomen kena cerdik sikitlah menguruskan duit gaji ni. Kena pandai belanja, simpan dan bajet untuk waktu-waktu kecemasan supaya tak menangis dibucu katil huhu.


gambar hiasan


Monday, August 07, 2017

Monday, August 07, 2017

10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja


Assalamualaikum!


Jika anda bekerja di pejabat, mungkin anda tidak akan dapat lari dari situasi ini. Letih ... tiada mood ... tiada semangat...monday blues dan banyak lagi! Kadang-kadang bangun pagi, terasa seperti nak teruskan cuti dan tidak mahu ke pejabat. 

Bila di pejabat, bertambah murung sebab tengok lambakan kertas kerja di atas meja seperti tidak pernah habis! Kerja dan kerja ... dan akhirnya anda stres! Tak tahu bagaimana nak enjoykan diri ketika bekerja? Mungkin 10 tips kesejahteraan di tempat kerja ini boleh mengubah mood anda di pejabat πŸ˜‰




10 Tips Kesejahteraan Di Tempat Kerja

1. JAUHI SNEK YANG TIDAK SIHAT 
Seperti coklat dan keropok. Sebaliknya, tukarkan ia kepada snek sihat seperti buah-buahan segar

2. MINUM BANYAK AIR PUTIH
Selain air putih, buah-buahan seperti oren, anggur, tembiai dan epal berupaya menjadikan anda kekal hidrasi

3. LAKUKAN SENAMAN RINGAN
Atau regangan mudah untuk meredakan ketegangan otot tubuh badan

4. ELAKKAN DIRI DARI SIBUK DENGAN SESUATU KERJA DALAM JANGKA MASA YANG PANJANG
Ambil mini-breaks selama 2 minit untuk bangun dan bergerak dari tempat duduk

5. JAGA HUBUNGAN BAIK DENGAN RAKAN SEKERJA
Bertegur sapa, bergurau dan saling hormat-menghormati antara satu sama lain

6. PANDAI SEIMBANGKAN MASA DIANTARA KERJAYA DAN KEHIDUPAN
Jadikan masa anda di rumah adalah untuk bersantai bersama keluarga dan rakan

7. RANCANG JADUAL HARIAN DENGAN BERKESAN
Perancangan kerja yang teratur akan membuatkan hari anda berjalan dengan lebih lancar dan seterusnya mengurangkan stres

8. AMALKAN TEKNIK MINDFULNESS
Lapangkan fikiran atau meditasi bagi mengurangkan stres dan meningkatkan fokus dan produktiviti kerja anda

9. PERGI BERCUTI
Percutian membantu mengisi 'bateri' anda dengan menghilangkan stres dan mengelakkan fikiran anda daripada memikirkan soal kerja

10. SELF-AWARENESS
Berikan komitmen sepenuhnya terhadap kerja anda tapi pada masa yang sama tahu bila masanya diri anda perlukan rehat

Semoga tips-tips di atas dapat membantu anda berasa lebih selesa dan yakin ketika di pejabat sepanjang hari πŸ˜‰.





Wednesday, February 08, 2017

Wednesday, February 08, 2017

10 Tips Meniaga Carboot Sale


Assalamualaikum!


Sudah dua tahun Pak Jelan berkecimpung dalam dunia carbootsale, dan aku dah setahun setengah join meniaga di tapak Kota Damansara. Sepanjang tempoh ini, banyak pengalaman yang kami pelajari baik dari rakan peniaga, penganjur mahupun pelanggan yang datang membeli.

Seronok sangat meniaga carboot ni! Dari sekadar suka-suka, terus jadi salah satu cara tambah pendapatan keluarga. Walaupun cabaran berdepan dengan ragam pelanggan setiap minggu, tapi puas hati bila dapat bersama-sama dengan carbooter yang lain berkongsi ilmu dan pengalaman masing-masing meniaga sebelum ni. 

Kami meniaga carboot ni pun baru 2 tahun, maka tips yang dikongsi ini adalah dari pengalaman peribadi dan juga perkongsian dari rakan niaga carboot yang lain. 



Tuesday, January 10, 2017

Tuesday, January 10, 2017

Duit Belanja Sekolah | Berkongsi pendapat dalam Sinar Harian


Assalamualaikum!


Alhamdulillah, satu permulaan yang baik untuk tahun 2017 bila diberi kesempatan untuk berkongsi pengalaman peribadi dalam akhbar Sinar Harian baru-baru ini. Siapa sangka perkongsian santai tentang pengalaman menguruskan duit belanja sekolah anak dalam satu entri mendapat perhatian wartawan dari media cetak.

Sebenarnya, aku dipelawa dari tahun lepas lagi tapi temuramahnya sekitar penghujung bulan Disember tahun lepas hehe. 


Monday, December 12, 2016

Monday, December 12, 2016

Sihat & Selamat Dengan Produk LERY GROUP


Assalamualaikum!


Pernah terfikir tak bahawa produk yang kita gunakan untuk seisi keluarga tak kiralah samada ubat-ubatan mahupun bahan pembersih di rumah mempunyai bahan kimia yang membahayakan? Inilah yang menjadi kebimbangan kita kerana tanpa sedari, diri kita dan keluarga mungkin terdedah dengan risiko bahaya alahan atau penyakit akibat kandungan bahan kimia dalam produk tersebut!

Sebagai ibu, aku juga tidak lari dari kebimbangan ini kerana jika difikirkan semula kebanyakan produk yang kita gunakan setiap hari pasti mempunyai bahan kimia! 



Sebenarnya, tak susah nak cari produk yang bebas bahan kimia. Kenapa aku cakap macam tu? Sebab kalau korang baca blog aku ni, confirm korang tak perlu susah payah cari merata sebab aku sendiri akan kongsikan produk keluaran LERY GROUP ni yang selamat dan sihat untuk seisi keluarga πŸ˜‰

Keistimewaan produk keluaran LERY GROUP ni adalah ia berasaskan MINYAK PATI SERAI WANGI dan FORMULA yang dihasilkan TIADA BAHAN KIMIA, TIADA KANDUNGAN DEET (bahan aktif dalam penyembur serangga), TIADA KANDUNGAN ALKOHOL dan yang paling penting ia SELAMAT UNTUK KANAK-KANAK.


2 in 1 Multipurpose Cleaner 
1 Liter : RM 16.90
10 Liter: RM169.00


2 in 1 Multipurpose Cleaner 
500ml (Semburan): RM9.00 


Fungsi:

πŸ‘‰80% agen penghalau serangga seperti lipas, semut, cicak, lalat, lipan, tikus dan sebagainya

πŸ‘‰Dapat mengurangkan bau hapak pada sofa, karpet, tilam dan bantal
πŸ‘‰Dapat membunuh pepijat pada tilam, bantal, sofa dan karpet
πŸ‘‰Dapat membersihkan sebarang permukaan seperti lantai, kabinet, meja dan sebagainya
πŸ‘‰Dapat menghilangkan kotoran degil seperti kotoran yang bergetah dan gris
πŸ‘‰Dapat menghilangakan kotoran degil pada pakaian


Cara Penggunaan:


πŸ’¨Hanya perlu campurkan 2 penutup sukatan 2 in 1 Multipurpose Cleaner dengan setengah air baldi (bagi 1 botol 1 liter atau 10 liter) dan mop.

πŸ’¨Untuk masalah serangga serius, para pelanggan perlu mengemop sebanyak 2 kali sehari untuk 3 hari berturut-turut.

πŸ’¨Untuk tujuan mencuci lantai, tandas dan sebagainya, hanya semburkan sedikit mengikut anggaran masing-masing, kemudian sental dan bilas.

πŸ’¨Untuk tujuan mengelap sebarang permukaan seperti meja, cermin, tingkap dan sebagainya, hanya semburkan 2 in 1 Multipurpose Cleaner dan lap. Tidak perlu bilas sebagainya, hanya semburkan 2 in 1 Multipurpose Cleaner dan biarkan. Semburan perlu dilakukan 2 kali setiap hari untuk 3 hari berturut-turut.


Citronella Shower Gel Anti Aedes & Zika 

500ml : RM16.90


Fungsi:


πŸ‘‰Bertindak sebagai gel mandian yang mencegah dari terkena gigitan nyamuk Aedes dan Zika
πŸ‘‰Melembutkan kulit
πŸ‘‰Menyegarkan badan
πŸ‘‰Air bilasan mandian yang mengalir ke saluran paip dapat menghalau serangga-serangga yang berada di dalamnya seperti lipan, cacing halus dan semut
πŸ‘‰Mengharumkan bilik mandi.
πŸ‘‰Dapat membunuh bakteria pada kulit.
πŸ‘‰Dapat dijadikan sebagai losyen bagi mencegah gigitan nyamuk terutama apabila menyertai aktiviti perkhemahan dan merentas desa.


Cara Penggunaan:


πŸ’¨Letakkan sedikit Citronella Shower Gel Anti Aedes dan Zika pada tapak tangan dan campurkan sedikit air dan lumurkan pada badan serta bilas

πŸ’¨Bagi penggunaan losyen, hanya lumurkan sedikit pada lengan dan kaki atau leher sebelum memulakan aktiviti perkhemahan dan merentas desa


Moisturizing Hand Wash : RM 15.90



Fungsi:


πŸ‘‰Dapat membunuh bakteria pada tangan
πŸ‘‰Dapat melembutkan tangan
πŸ‘‰Air bilasan tangan yang mengalir ke dalam saluran paip dapat membunuh serangga di dalamnya

Cara Penggunaan:


πŸ’¨Letakkan sedikit cecair pencuci tangan pada tapak tangan, gosok dan bilas.

Insect Repellent 
55 ml : RM 7.90,1 liter: RM 30.00 
500ml: RM 15.00 , 10 Liter : RM300.00


Fungsi:

πŸ‘‰100% bertindak sebagai agen penghalau serangga dan tikus (terutama masalah serangga yang serius)
πŸ‘‰Bertindak sebagai pengganti kepada AEROSOL yang TIDAK merbahaya kepada kanak-kanak
πŸ‘‰Bertindak sebagai 100% agen untuk mencegah dan menghilangkan bau bilik yang hapak
πŸ‘‰Bertindak sebagai aromaterapi yang berfungsi melegakan tekanan emosi dan membunuh bakteria di dalam udara
πŸ‘‰Bertindak sebagai penghalau semut dan serangga yang lain pada tumbuh-tumbuhan 
πŸ‘‰100% dapat membunuh anai-anai.

Cara Penggunaan:


πŸ’¨Hanya semburkan Insect Repellent pada bahagian yang diinginkan. TIDAK PERLU dilap

πŸ’¨Untuk masalah serangga yang serius semburkan 2 kali setiap hari untuk 3 hari berturut-turut

πŸ’¨Untuk masalah bilik yang berbau hapak, campurkan Insect Repellent dengan sedikit air (mengikut anggaran masing-masing dan keluasan bilik) ke dalam mesin aromaterapi dan pasangkan untuk setiap 1/2 jam (mengikut tahap masalah bau hapak tersebut)

πŸ’¨Untuk mengelakkan dari serangga pada tumbuh-tumbuhan, hanya semburkan Insect Repellent pada tumbuh-tumbuhan dan biarkan.

Kombo Kembara (Citronella Shower Gel Anti Aedes & Zika 100ml, Moisturizing Hand Wash 100 ml dan Insect Repellent 55ml): RM 29.00


Kombo Kembara ni sesuai sangat bagi mereka yang suka travel. Masuk hutan tak perlu tergaru-garu dah, pek Kombo Kembara ni insyaAllah boleh melindungi korang dari gigitan nyamuk dan serangga.

Untuk makluman korang, walaupun produk keluaran LERY GROUP baru 3 bulan menapak dalam pasaran tempatan, tapi sambutan yang diterima amat menggalakkan terutama dari syarikat-syarikat korporat dan persendirian. antara pelanggan korporat mereka ialah Hotel Royale Chulan Kuala Lumpur, Hotel Cyberview Resort & Spa Cyberjaya, Kelab Golf Saujana Subang, Hotel Le Meridien Kuala Lumpur, Hotel Pam Inn Ampang, Nasi Kandar Kajang Bangi, Tadika Adeela Melawati, Perbadanan Usahawan Nasional Berhad dan banyak lagi.

Dimana boleh dapatkan produk keluaran LERY GROUP ni? 

Haa korang boleh beli secara online di Lazada Malaysia, atau boleh dapatkannya di pasar mini terpilih seperti GJ Mart di AU2 Keramat, Pasaraya As Syakirin Melawati dan Suri Halal Mart, Ukay Perdana. Dan pada awal tahun 2017 nanti, produk keluaran LERY GROUP akan dipasarkan di rangkaian hypermarket di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh layari :



LERY GROUP SDN. BHD.
SC-SG-24, JALAN UP1/1D
SPRING VILLA , UKAY PERDANA
68000 AMPANG, SELANGOR DARUL EHSAN
MALAYSIA.

HOTLINE:
+6016 644 9105

CUSTOMER CARE HOTLINE:
+6019 296 9756


Friday, September 30, 2016

Friday, September 30, 2016

Pentingnya kena hadir ceramah kebakaran!


Assalamualaikum!


Ada satu soalan yang penceramah tu ajukan semalam yang membuatkan aku terfikir, yang mungkin selama ni barangkali kebanyakan dari kita suka ambil enteng benda ni. Berapa banyak antara kita yang ketika duduk buat kerja di pejabat, bila loceng kecemasan berbunyi dan kita masih melakukan kerja di meja? 

Sebab tu bila encik bomba mengatakan bahawa masih ramai rakyat Malaysia yang ambil mudah pasal benda ni, aku tak boleh nafikan kerana itulah hakikatnya. Tapi syukur penerangan dan pencerahan dari encik bomba semalam sedikit sebanyak telah menyedarkan kami yang hadir tentang kepentingan mengetahui tentang latihan kebakaran.


Tuesday, May 24, 2016

Tuesday, May 24, 2016

Tips Fesyen Online Muslimah Ke Pejabat


Assalamualaikum!


Antara benda yang boleh buat korang stres setiap hari ialah memilih pakaian yang sesuai untuk ke pejabat ... setuju? Untuk kaum wanita yang bekerjaya khususnya, memilih baju boleh menjadi satu 'mimpi' ngeri kerana jika tersalah pilih ia akan 'menghantui' kita selama-lamanya! Tidakkkkkkkkk ..... T_T

Banyak faktor yang perlu dititikberatkan sebelum kita memilih pakaian. Samada korang bekerja di pejabat mahupun melakukan tugasan di luar, pemilihan pakaian yang praktikal dan sesuai sangat penting untuk memastikan keselesaan ketika melakukan pekerjaan. Antara faktor yang diambil kira ialah :

  • saiz badan
  • umur
  • jenis kerjaya,
  • padanan corak serta aksesori
  • tona kulit (mengikut personaliti)

Tapi jangan risau! Kerana ada beberapa tips fesyen online yang boleh bantu korang membuat pilihan dengan betul dan sesuai! ;)
 


gambar : sekadar hiasan


Tips Fesyen Online Muslimah Ke Pejabat

  • Kenali tubuh anda

Paling utama dan paling terpenting sekali, anda kena kenali tubuh badan anda. Pilih pakaian yang selesa dipakai dan tidak terlalu menonjolkan bentuk tubuh badan. Pastikan pakaian yang dikenakan sesuai dengan ketinggian dan bentuk tubuh. 

  • Tentukan jenis pakaian yang boleh dan tidak boleh dipakai ke pejabat
Tidak kira samada anda bekerja di agensi kerajaan mahupun swasta/korporat, pemilihan jenis pakaian yang sesuai penting mengikut profesion masing-masing. Gunakan garis panduan pemakaian yang disediakan supaya anda boleh membuat keputusan yang betul dalam memilih pakaian. Antara pilihan jenis pakaian yang sesuai ialah baju kurung, kemeja bersama blazer, jumpsuit dan lain-lain. Elakkan dari memakai material jenis denim atau jeans.



gambar : sekadar hiasan
  • Pilih saiz pakaian yang sesuai dengan bentuk badan
Elakkan memakai pakaian yang kainnya mengikut bentuk badan. Pemilihan saiz baju yang betul akan memberikan imej profesional dan juga selesa ketika di pejabat. Sekiranya anda sering mengenakan kemeja dan seluar slack atau long pants, pastikan baju kemeja tidak pendek sehingga di paras atas paha.

  • Pilih padanan warna yang sesuai 
Sebaiknya pilih dua padanan warna yang sesuai. Paling maksimum, boleh sehingga tiga warna sahaja. Elakkan memilih kumpulan warna yang sama, Kumpulan warna terbahagi kepada dua iaitu warna sejuk dan warna panas. Sekiranya mempunyai corak, anda boleh suai padankan dengan warna yang terdapat dalam corak tersebut untuk membangkitkan penampilan yang lebih harmoni



  • Aksesori
Fesyen tidak hanya terfokus pada pemakaian sahaja, malah ia turut melibatkan pemilihan aksesori yang sesuai dan padan seperti tudung, kasut dan beg tangan. Untuk tudung, elakkan dari memilih tudung yang mempunyai corak 'berserabut' dengan hiasan manik dan labuci semata-mata, namun jika terdapat sedikit di bahagian tepi tudung itu tidak menjadi salah!

Sekiranya anda memakai pakaian corak 'kosong', tudung sebaiknya pilih yang bercorak. Padanan warna juga perlu diambil kira supaya warna tudung harmoni dan seimbang dengan warna baju. Begitu juga jika anda memakai baju bercorak, maka tudung bercorak 'kosong' dipilih.

Harap tips-tips di atas dapat memudahkan kita membuat keputusan dalam memilih pakaian yang sesuai. Yang penting kita merasa selesa dengan apa yang kita pakai dan praktikal dengan bidang tugas kita di pejabat atau di luar. 

Selamat mencuba! ^^



Wednesday, March 04, 2015

Wednesday, March 04, 2015

Tips Tidak Mengantuk Ketika Berkursus


Assalamualaikum!




Oohhh perkara ini memang banyak kali terjadi setiap kali berkursus. Terutama kalau ko pergi kursus yang hanya banyak bercakap dari melakukan aktiviti. Kelas pulak ber-aircond, lagi sedap kite menguap hehe.

Aku biasa mengantuk dalam kursus. Mungkin terbawa-bawa sejak dari bangku sekolah lagi, tambah dalam kelas Sejarah .. aku mesti mengantuk! hehe. Tapi, ada satu dua kursus yang aku rasa seronok dan puas! Contohnya macam kursus tahun lepas bersama CuteCarry, memang happening dan puas giler! Ade aku kongsikan di blog ni. 

Tuesday, January 27, 2015

Tuesday, January 27, 2015

Peluklah Isterimu


Assalamualaikum!


Amboi amboiii tajuk kontroversi sangat ni! haha. Ini bukan nak citer kisah peribadi i minta dipeluk suami ye. Tak baik citer begitu ... tak sesuaiiiiii! Sekali sekala kita 'tukar angin' la citer pasal hubungan suami isteri kan hehe.

Dalam family, pelukan adalah sesuatu yang perlu ada dan wajib dibuat. Siapa yang paling kerap korang peluk? anak? ibu? ayah? suami? isteri? 

Pelukan adalah satu cara kita menzahirkan rasa kasih dan sayang pada orang yang kita peluk tu. Kalau yang suami isteri masih belum ada anak, maka pasangan kitalah orang yang kita kena peluk setiap hari. Kalau ada anak-anak, peluklah anak-anak, suami dan isteri sekali.

Peluk ada macam- macam jenis cara. Ada suka peluk pasangan dari belakang. Ada suka peluk anak bila anak berlari ke arah dia. Macam-macam cara ....


gambar hiasan

Wednesday, January 14, 2015

Wednesday, January 14, 2015

Adakah Normal Mempunyai Anak Yang Banyak/Suka Bercakap?


Assalamualaikum!


Aku juga teringin lama dah nak tanya soalan ni hehe. Dalam family, kakak adalah orang yang paling banyak bercakap a.k.a talkative. 

Kakak akan bercakap tentang apa saja yang dia nampak atau jumpa ... everything anything! Setiap kali ada ruang dan peluang dia akan keluarkan soalan-soalan yang boleh mencabar akal dan minda kita untuk menjawabnya haha.

Ibu dah banyak kali terkena ngan kakak masa mula-mula dia start bertanya dulu. Macam mana dia lahir, macam mana adik lahir, kenapa dia keluar kat perut adik keluar kat bawah, kenapa rambut dia tak lurus macam adik blablablabla ... 


Friday, December 19, 2014

Friday, December 19, 2014

Carikan Madu Untuk Kak Ipar


Assalamualaikum!




Kelmarin ziarah kak ipar di rumahnya di Shah Alam. Kesian tengok dia batuk agak teruk plus demam sikit. Sampaikan bercakap pun suara pun payah nak kuar. So, petang semalam lepas keje kami singgah di masjid kat PJ cari madu tuk kak ipar.

Tuesday, November 04, 2014

Tuesday, November 04, 2014

Mana Ada Hantu??


Assalamualaikum!


Gelak besar aku ngan Pak Jelan dengar Mira bercerita pasal hantu semalam. Dia kalau bercerita kemain penuh semangat macam benda tu betul-betul berlaku! Aku ngan Pak Jelan iya kan aje la pasal tak mo kasi putus mood dia nak bercerita hehe.

Iye buuuuu .... kawan adik memang nampak hantu tu buat bunyi 'heeee heee heeee' (hantu mengilai barangkali)

kat mana dia dengar?

masa dia dalam perut ibu dia ....

apa yang dia buat dalam perut ibu dia???

dia baby kannnn ... memang la duduk dalam perut ibu dia! Ape la ibu ni ....!

Eh eh .... kita pulak! hahaha. 

Topik 'hantu' memang boleh jadi bualan hangat kami anak beranak. Bukan berborak atau bercerita sebab hantu itu hantu ini, tapi sebab 'bertekak' nak memahamkan diaorg dalam dunia ni MANA ADA HANTUUUUUUU .....!


Tuesday, November 04, 2014

Anak Cemburu


Assalamualaikum!


Aku tak pasti samada perasaan ini lahir di kalangan adik beradik yang sama jantina atau sebaliknya. Tapi, melalui pemerhatian aku terhadap pasangan yang dapat anak sepasang, kebarangkalian menghadapi masalah 'anak cemburu' ini agak kecil nak dibandingkan dengan anak yang sama jantina.

Mira lahir pada usia Wani genap dua tahun! Since adik lahir, tiada masalah cemburu ketara yang aku dapati antara mereka berdua. Kedua-duanya aku layan sama rata dan penuh kasih sayang. Maklumla, masa tu masing-masing masih kecil.

Kakak tak pernah jentik adik dia atau tarik rambut atau cuba 'mencederakan' ketika Mira masih baby. Kalau dia geram pun, dia akan cium dan gomol pipi dan mata si Mira. Pendek kata, aku tak pernah tertekan menjaga mereka berdua.


Friday, October 10, 2014

Friday, October 10, 2014

Saat Mereka Tersenyum ..!



Assalamualaikum!


Sebagai ibubapa yang berkerjaya, kami tidak punyai masa yang banyak bersama anak-anak. Pagi masing-masing di sekolah dan di pejabat, petang baru berjumpa dan malam hanya ada masa yang sikit untuk berkumpul sekeluarga sebelum tidur.

Sebab itu, sedaya upaya kami akan luangkan masa bersama kakak dan adik supaya mereka tak rasa 'kosong' atau kurang kasih sayang kami. Kadang-kadang, kalau ada rezeki lebih kami turutkan kemahuan mereka yang tertangguh dulu. 


Thursday, October 09, 2014

Thursday, October 09, 2014

Cabaran Mendisplinkan Anak


Assalamualaikum!


Sebenarnya, peraturan akan membuatkan anak-anak merasa lebih selamat kerana ia memberikan garis panduan yang jelas untuk diikuti. Dengan adanya peraturan dan displin yang jelas, semua ahli keluarga akan memahami dan melaksanakan tugas masing-masing. Anak-anak akan dapat mempelajari tanggungjawabnya dengan lebih cepat dan teratur.

Seperti mana yang Rasulullah s.a.w ajarkan pada kita, mendidik dan mendisplinkan anak haruslah mengikut peringkat umur tertentu. 


Wednesday, October 08, 2014

Wednesday, October 08, 2014

Sokonglah Pasangan Anda


Assalamualaikum!



Setiap pasangan tidak terlepas dari konflik dalam rumahtangga, lebih-lebih lagi bila mempunyai anak-anak yang sedang meningkat dewasa. Bagi aku, perkara yang paling diperlukan oleh kami sebagai ibu bapa adalah sokongan terhadap satu sama lain.

Perjalanan membesarkan anak-anak  tidak selalunya berjalan lancar. Lebih-lebih lagi kami mempunyai dua orang anak perempuan yang comel tapi aktif tak kira masa dan tempat! haha. Maka, segala tenaga dan kesabaran perlu ada dalam diri kami untuk mengimbangi komunikasi dan hubungan dengan anak-anak juga antara kami suami isteri.




motif blur muka insan di belakang sebab tu gambar bos!
(ekekekeke)


Thursday, September 25, 2014

Thursday, September 25, 2014

Review I Sabun Seri Emas


Assalamualaikum!


Setiap hari aku berhadapan dengan pelbagai pencemaran bermula keluar dari rumah, ketika di jalanraya dan di dalam pejabat. Biasa kalau kulit rasa tak sihat ni, banyak faktornya seperti asap kenderaan, jerebu dan macam-macam lagi kan. Bila balik, muka terasa kusam dan kulit jadi lebam dan tidak bermaya. 


Duta Produk Seri Emas
Raisyyah Rania Yeap/ Felixia Yeap

Aku ni pulak jenis yang tak berapa suka menggunakan pencuci muka yang banyak chemical, sebab kulit akan jadi kesat dan liang pori akan jelas kelihatan sehingga menjejaskan muka aku!

Jadi bila aku dapat tahu Seri Emas ada menghasilkan sabun muka 100% buatan tangan (handmade) dengan kandungan bahan semulajadi tanpa bahan kimia, dah tentu aku nak sekali mencubanya! ^^




Alhamdulillah bungkusan sabun Seri Emas selamat sampai ke tangan aku seminggu lebih yang lepas. Malam tu jugak aku guna terus! hehe. Korang tau kan, aku ni ada masalah resdung yang serius suatu ketika dulu. 

Tapi, takla serius sampai keluar ulat cuma hidung ni kalau datang gatal dia ..... mulala aku akan tonyoh-tonyoh 360 darjah sampai merah-merah!

Pastu mak nampak aku kena marah! hehe.




Sabun Seri Emas bukan saja boleh mengurangkan resdung, tapi juga boleh mengatasi masalah lain seperti kelumumur, elergik makanan laut, masalah jerawat batu dan migrain.

Kandungan bahan semulajadi dalam sabun Seri Emas ini memberikan tindakbalas positif pada kulit aku, tanpa memberikan sebarang masalah sepanjang aku menggunakannya.


Keistimewaan Sabun Seri Emas
  • Jaminan 100% buatan tangan (handmade)
  • Diperbuat 100% bahan semulajadi tanpa bahan kimia
  • Diuji & digunapakai hampir 10 tahun
  • Penggunaan mudah hanya 2-3 minit saja kemudian bilas
  • Berkesan sepantas 1 hari penggunaan
  • Kandungan ekstrak delima yang tinggi




Alhamdulillah, selepas seminggu lebih aku menggunakan sabun Seri Emas ni memang ada perubahan pada kulit wajah aku. 

  • Kulit muka rasa lembap dan halus
  • Liang pori semakin mengecil dan tona kulit jadi sekata
  • Jerawat cepat mengecut
  • Parut jerawat semakin mengecil 
  • Muka semakin kurang gatal-gatal
  • Kurang bersin dan tak perlu tonyoh-tonyoh hidung lagi dah ^^

Disebabkan sabun Seri Emas ini tidak mengandungi bahan kimia, jadi aku rasa selesa sangat bila menggunakannya setiap hari, pagi dan malam tanpa meninggalkan kerengsaan (tidak selesa) pada kulit.

Kini, aku tak perlu risau lagi pasal resdung dan paling penting, aku tak perlu nak tonyoh-tonyoh hidung aku yang mancung ni hahaha :p. Memang selamat digunakan dan berkesan merawat masalah kulit.

Sekiranya korang ingin mendapatkan produk sabun Seri Emas ini, bolehlah layari Seri Emas di : 


Facebook


atau 

SMS 

BB60 ke 013-2298329

 
Harga : 

RM60 (Semenanjung Malaysia) 
 RM65 (Sabah & Sarawak) 
termasuk pos 

Duta produk : Raisyyah Rania Yeap / Felixia Yeap


SAMPEL PERCUMA UNTUK ANDA!

Istimewa untuk pembaca Blog Nukilan Kenit, Seri Emas berbesar hati untuk memberikan korang sampel sabun SERI EMAS secara PERCUMA!!^^

Hanya isikan butiran diri di dalam borang di bawah ini, dan korang berpeluang mencuba sendiri produk SERI EMAS ini nanti.

atau klik http://eepurl.com/2wPmD

Jangan lepaskan peluang ini! ^^


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.