Breaking

Showing posts with label Travel. Show all posts
Showing posts with label Travel. Show all posts

Wednesday, November 24, 2021

Wednesday, November 24, 2021

Destinasiku Penang!


Assalamualaikum! Sejak diumumkan kebenaran untuk merentas negeri, hati ini meronta-ronta nak keluar dari bandar dan pergi bercuti. Bukan aku saja, tapi anak-anak pun dah loya duduk di rumah tak keluar ke mana selama hampir dua tahun. Tapi masa tu, program vaksinasi belum bermula jadi aku tangguhkan dulu perancangan tu.



Sekarang kami sekeluarga sudah divaksin sepenuhnya. Aku pun baru je ambil booster hari tu. Walaupun ia tidak diwajibkan tapi sebagai langkah berjaga-jaga ianya digalakkan. So bolehlah kami merancang percutian tanpa sebarang kerisauan dan was-was. 


Bila semua dah lengkap vaksin, tahu tak kemana kami nak pergi bercuti dulu? Tak perlu pergi jauh-jauh sampai ke luar negara tu. Dalam negara kita ni pun ada banyak destinasi-destinasi menarik untuk dikunjungi . Lagipun inilah masanya kita kena #SupportLokal dan naikkan kembali kegemilangan industri pelancongan negara yang terjejas akibat Covid-19.





Arghh rindunya nak tengok laut! Kami memang suka lepak tepi pantai, tengok laut dan main air. Bayangkanlah kali terakhir aku tengok laut ialah pada dua tahun lepas. Jadi kali ni, aku bercadang nak bawak anak-anak bercuti ke destinasi yang ada 'port' kegemaran kami, iaitu pantai. 


Sebelum nak pergi bercuti kena ada perancangan awal kan. Memandangkan pertengahan bulan Disember nanti anak-anak mula cuti sekolah, itulah masanya yang sesuai untuk kami memulakan percutian. Cuti pun tak lama, jadi kena pilih tarikh dan rancang sebaiknya.


Semua orang tahu, kebaikan vaksinasi bukan saja dapat melindungi diri kita dari risiko bahaya Covid-19. Tapi kebaikan vaksinasi juga dapat menjimatkan perbelanjaan untuk beli tiket kapal terbang dan tempahan hotel! 


Iyeeee, betul ...ni bukan auta tapi fakta! Traveloka akan bagi diskaun istimewa 15% bila menempah tiket kapal terbang dan 10% untuk tempahan bilik hotel. Semua ini istimewa untuk mereka yang dah lengkap vaksin. Cun tak? cunnnn...! Bukan tu saja, kita boleh menuntut pelepasan cukai sehingga RM1000 dari promosi ini sehingga 31 Disember 2022.




So pada mereka yang dah lengkap vaksin, gunakan MySejahtera anda untuk menikmati tawaran terbaik ini untuk bawa keluarga pergi bercuti. Pada 'kaki' travel, lagilah suka kan! Sekurang-kurangnya MySejahtera tu takdala asyik guna untuk scan masuk keluar pasaraya je kan hehe.



Walaupun rasa happy nak pergi bercuti, kerisauan tu pasti ada sedikit. Ye la, walaupun kita dah lengkap vaksinasi kita tetap perlu menjaga SOP yang ditetapkan oleh KKM. Untuk itu, Traveloka juga menyediakan info-info terkini tentang Covid-19 serta menyediakan perkhidmatan tempahan PCR Test untuk mereka sebelum memulakan perjalanan.


Selain itu, Traveloka juga sedia memberikan refund dan reschedule penerbangan sekiranya diperlukan demi keselesaan kepada pelanggan. Maksudnya, kita boleh minta bayaran balik tiket kapal terbang yang kita dah beli sekiranya berlaku hal kecemasan dan kita juga boleh minta penjadualan semula penerbangan ke tarikh lain.


Dah setel bab tiket kapal terbang, kita pergi ke tempahan hotel. Ada banyak pilihan hotel, chalet, BnB, villa dan apartmen mesra keluarga yang boleh kita pilih di Traveloka. Since aku bawa keluarga, mestilah nakkan penginapan yang selesa dan mempunyai kemudahan asas yang diperlukan sepanjang berada di sana nanti.


So, kita tak perlu pening-pening kepala. Semuanya di hujung jari, hanya perlu cari hotel atau villa yang sesuai. Pilihanku dah semestinya yang dekat dengan pantai. So bila boleh menikmati pemandangan indah dan bila turun jalan kaki sikit dah jumpa pantai! Oh syoknyeeee ...!



Bagi mereka yang ingin tempah bilik hotel untuk tarikh kemudian, tempahan hotel lebih mudah dan fleksibel bila menggunakan aplikasi Traveloka. Dengan aplikasi ini, kita boleh buy now, stay later serta menikmati baucer tempahan pada harga istimewa dan boleh merancang untuk check-in bilik hotel pada tarikh lain serta menikmati room complimentary upgrade.


Tak sabar rasanya nak tunggu cuti sekolah bawa anak-anak ke Pantai Batu Feringgi dan Pantai Teluk Bahang di Penang. Sebab tu kena survey dari sekarang penerbangan dan hotel Penang. Lagipun, kalau tempah sekarang kita boleh dapatkan hotel promo pada harga yang lebih menjimatkan. Barulah boleh pergi jalan-jalan makan angin sepuas-puasnya sambil main air tepi laut!



Monday, July 01, 2019

Monday, July 01, 2019

Percutian Ke Western Australia Yang Dinanti-nantikan!


Assalamualaikum! Bila dah melepasi tempoh setengah tahun ni, mula la fikiran tu melayang-layang ke tempat atau negara yang teringin untuk aku jejakkan kaki. Asyik main kat dalam negara je, sesekali nak juga treat myself dengan percutian ke luar negara. What's on my mind? -Western Australia! Walaupun aku bukan kaki travel tapi aku ada satu impian untuk pergi sana nanti. Tapi sebelum tu, kena la ada perancangan dan survey dulu kan. Kot-kot ada promosi untuk tiket ke, hotel ke so kalau boleh jimat banyak kenapa nak bayar lebih kannnn?

Australia adalah sebuah negara yang besar terlalu banyak tempat-tempat cantik dan menarik yang boleh kita terokai dan lawati, terutama di bahagian Australia Barat atau Western Australia. Nak pergi jalan-jalan satu Australia tu takla, tapi pilihan tempat yang nak pergi tu memang banyak so kenala pilih yang berbaloi.



Tuesday, July 31, 2018

Tuesday, July 31, 2018

Terbang bercuti dengan Malindo Air



Assalamualaikum! Masa first time dengar nama Malindo Air ni, korang ada tertanya-tanya tak, ni company kapal terbang dari mana? Nama macam Malaysia, eh macam Indonesia pun ada. Konfius sikit kan?


Friday, November 10, 2017

Friday, November 10, 2017

Belanja & Tebus Barangan Eksklusif HAPPIPLAYGROUND Di Watsons Sempena HappiGoHoliday!


Assalamualaikum!


Cuti sekolah dah nak hampir, pasti korang ada perancangan istimewa nak bawa keluarga pergi bercuti kan? Mesti dalam kepala sekarang dah terbayang-bayang pasir putih tepi pantai, ombak saling berkejaran ... haa haa nyanyi la tu hahaha!

Anyway, nak travel kenala sediakan barang keperluan yang cukup untuk memastikan percutian kita sempurna dan selesa. Setuju? Kalau setuju, meh baca sampai habis sebab aku ada berita baik dari Watsons! 


Tuesday, November 07, 2017

Tuesday, November 07, 2017

Nak Terbang Pergi Bercuti? Traveloka Ada "Make 11.11 Fly"!


Assalamualaikum!


Ish sekejap je dah nak sampai hujung tahun ye! Terasa cepat betul masa berlalu, tau-tau je dah masuk bulan November. Sekarang ni minggu peperiksaan, hujung bulan November ni dah mula cuti sekolah. Mesti korang ada perancangan bercuti bersama keluarga nanti kan! Tak kisahlah bercuti jauh atau dekat, asalkan dapat luangkan masa bersama-sama pasangan dan anak-anak di tempat-tempat menarik luar dan dalam negara.

Tapi kan, korang dah start buat tempahan ke? Kalau korang nak book hotel dan tiket penerbangan, kenalah mula dari hari ni. Lagi pun, semua mesti dah tahu kan tarikh keramat 11/11 akan berlangsungnya jualan online atau SALE besar-besaran seluruh Malaysia. Haaaa Traveloka pun akan ada tawaran menarik untuk kita semua yang nak terbang pergi bercuti melalui "Make 11.11 Fly"!




Wednesday, August 23, 2017

Wednesday, August 23, 2017

Istimewa Traveloka Untuk Sukan SEA 2017 (KL2017)


Assalamualaikum!

Kalau korang seorang yang suka melancong, pasti korang suka dengar perkataan ini .... TRAVELOKA! Traveloka antara laman web pilihan utama bagi mereka yang ingin mendapatkan kepuasan dan tawaran hebat untuk percutian domestik dan antarabangsa.  



Kini Traveloka kembali, dengan menjadi Penaja Emas dan Official Online Travel Partner untuk temasya Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 yang sedang rancak berlangsung. Apatah lagi, negara kita menjadi tuan rumah tahun ini, pastinya Traveloka ingin meraikan saat kegemilangan ini bersama-sama kita. 

Hello, Malaysia! Sempena KL2017, kita bukan sahaja boleh bersorak untuk kemenangan pasukan negara kita, tapi Traveloka juga ingin mengajak korang rebut peluang untuk memenangi pelbagai hadiah bernilai RM200,000! Wowwwww .... lumayan sungguh! Korang boleh datang ke Booth Traveloka di Bukit Jalil dan sertai peraduan-peraduan yang disediakan di sana. Mana tahu korang punya rezeki boleh menang salah satu hadiah dari Traveloka!


Traveloka Livestream Page


Bagi menyemarakkan lagi semangat #bangkitbersama, Traveloka turut menyediakan perkhidmatan Traveloka Livestream Page di www.travelokakl2017.com.my yang mana korang boleh tengok secara LIVE perlawanan sukan samada di Facebook ataupun di Youtube! So, tak dapat tengok di stadium pun takpa sebab korang masih boleh saksikan pasukan korang bertanding di sini.

Bukan tu saja tau! Sambil melihat perlawanan secara LIVE, korang masih berpeluang memenangi kupon travel bernilai RM45,000! Caranya, dengan hanya meneka pasukan manakah yang akan menang bagi setiap perlawanan yang dipertandingkan.

Dua Promosi Hebat Dari Traveloka 

Ingat promosi ingat Traveloka! Ada 2 promosi hebat untuk kaki travel, iaitu GO S.E.A! dan Hello, Malaysia!


GO S.E.A!

Diskaun sehingga 60% untuk tiket penerbangan dan hotel di 10 destinasi Asia Tenggara seperti Singapura, Bangkok, Phuket, Chiang Mai, Ho Chi Minh City, Hanoi, Bali, Jakarta, Bandung dan Lombok! 

Nak lagi berbaloi? Korang boleh tempah semua ini hanya di hujung jari dengan menggunakan Aplikasi Traveloka! Yesss ... tolong download cepat sekarang jika belum ye. Rugi besar kalau korang tak manfaatkan kemudahan ini.

Dah download, jangan lupa daftar dan log in cepat. Kemudian korang boleh mula tempah tiket penerbangan ataupun hotel dari 11 Ogos sehingga 31 Ogos 2017. Fuh ... sempat lagi kalau nak booking sekarang ni!


Hello, Malaysia!

Ucapkan Hello, Malaysia! kerana korang boleh dapatkan diskaun untuk hotel dan penerbangan sehingga 40% bagi bila korang jelajah satu Malaysia! Nak teroka alam semulajadi atau nikmati bandar moden? Kenapa tidak kedua-duanya sekali? Dan semua ini korang boleh dapatkan bila korang tempah melalui promosi Hello, Malaysia oleh Traveloka!

Jangan lupa untuk datang melihat temasya Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 yang sedang berlangsung sekiranya korang datang ke Kuala Lumpur ya. Jom kita sokong pasukan negara kita yang bertanding! Layari https://www.traveloka.com/en-my/promotion/hello-malaysia hari ini dan nikmati promosi bermula sekarang sehingga 31 Ogos 2017

Jom kita melancong bersama Traveloka dan bersorak untuk pasukan kita!

Tuesday, August 30, 2016

Tuesday, August 30, 2016

Terokai Pulau Pinang Dengan Traveloka


Assalamualaikum!


Korang ingin pergi bercuti? Tak tahu kemana destinasi percutian seterusnya? Haaa dekat dekat nak hujung tahun begini memang ramai yang sudah mula merancang percutian samada bersama keluarga masing-masing atau bersama pasangan atau dengan rakan-rakan. Bagi yang masih belum puas meneroka tempat-tempat menarik dan pulau-pulau cantik di Malaysia ni, apa kata korang berkunjung ke Pulau Pinang!


Pulau Pinang memang tidak asing lagi sebagai antara destinasi pelancongan terkenal dikalangan pelancong tempatan dan luar negara. Banyak faktor yang membuatkan negeri yang terletak di bahagian Utara Semenanjung ini menjadi destinasi percutian pilihan tau, antaranya kerana warisan sejarahnya, keindahan pulau-pulau, kepelbagaian budaya tempatan yang unik dan banyak lagi!





Tempat-tempat Menarik Di Pulau Pinang Yang Mesti Dilawati!


Terdapat banyak tempat-tempat menarik yang boleh korang lawati disini. Jangan risau tentang kemudahan penginapan sebab Pulau Pinang ada menawarkan pelbagai jenis penginapan yang selesa mengikut bajet korang untuk sepanjang tempoh percutian.

Kalau korang nak berkunjung ke tempat-tempat menarik yang tidak jauh dari hotel penginapan, korang boleh tinggal di Sunway Hotel Georgetown. Selain pakej penginapan yang menarik dan berpatutan, hotel bertaraf 4 bintang ini juga antara hotel yang menjadi pilihan pelancong yang berkunjung ke Pulau Pinang.


Tempah Hotel Dengan Traveloka


Untuk menjimatkan masa, korang boleh tempah terus melalui https://www.traveloka.com/en-my/. Klik sahaja pada pilihan destinasi korang, tentukan tarikh penginapan dan klik 'Cari Hotel' untuk mengetahui pakej-pakej hotel menarik yang disediakan. Mudah bukan! ;)





Ok setelah selesai menempah Sunway Hotel, korang boleh mulakan lawatan percutian korang ke destinasi yang pertama!

Penang Khoo Kongsi


Jika korang ke Pulau Pinang pastikan korang mengunjungi Khoo Kongsi, antara destinasi paling menarik disini. Dibina 650 tahun yang lalu, ia adalah sebahagian dari goh tai seh (5 puak besar) yang menjadi tulang belakang masyarakat Hokkien satu masa dahulu. Lokasinya terletak di Jalan Acheh, off Lebuh Pitt. Kalau dari Sunway Hotel Penang hanya 15 minit berjalan kaki.






Mengikut sejarahnya, Kongsi (rumah kaum) ini menjadi tempat penyembahan nenek moyang bagi kaum Cina. Ia juga dijadikan sebagai tempat berkumpul ahli keluarga melakukan aktiviti berbentuk spiritual sesama mereka.

Muzium Kamera


Bagi yang suka tengok koleksi-koleksi kamera lama dan vintage, korang boleh temuinya di Muzium Kamera yang terletak di sebuah rumah kedai dua tingkat yang telah diubahsuai di Lebuh Muntri. Muzium Kamera ini adalah yang pertama seumpamanya dibina di Asia Tenggara menempatkan pelbagai jenis kamera lama yang mempunyai sejarahnya yang tersendiri melalui pelbagai evolusi dalam dunia fotografi dari zaman awalnya.




Di muzium ni korang boleh ketahui tentang sejarah awal kamera zaman dahulu dan melihat sendiri koleksi-koleksi kamera lama serta turut diselitkan info mengenainya. So, muzium ni memang sesuai untuk dilawat oleh seisi keluarga, atau bersama rakan terutamanya yang 'kaki' kamera! So, jangan lepaskan peluang datang ke sini tau. Hanya mengambil masa 15 minit je masa berjalan kaki dari Sunway Hotel Georgetown ;)


Clan Jetty


Clan Jetties disini merupakan sebahagian dari Jejak Warisan Penang yang terkenal. Dahulunya ada 7 jeti tetapi satu daripadanya telah musnah dalam satu kebakaran dan kini hanya tinggal 6 buah jeti. Clan Jetties pernah menjadi kubu terakhir bagi penempatan orang-orang Cina yang dibina berhadapan dengan perairan.


Lokasinya terletak dari Lebuh Chulia (bersebelahan dengan Masjid Kapitan Kling) di Pengkalan Weld, kampung air ini telah wujud disini sejak berabad lamanya. Setiap jeti diberi nama sempena nama satu-satu kaum Cina - Jeti Chew




Untuk makluman korang, Clan Jetty ni berdekatan dengan terminal feri. Tapi kalau korang nak menikmati pemandangan indah sekitarnya, jaraknya hanya 17 minit berjalan kaki dari Sunway Hotel. Jangan lupa bawa kamera tau, disinilah korang boleh test skill ambil gambar dengan kamera korang! ;)

Rumah Peranakan Penang

Rumah Peranakan Penang merupakan salah satu cara memperkenalkan tentang kebudayaan dan cara hidup Baba & Nyonya kepada masyarakat luar. Rumah peranakan ini yang dibaikpulih menjadi muzium menempatkan lebih 1000 peninggalan barangan antik dan artifak bersejarah adalah antara bukti kewujudan masyarakat Baba & Nyonya khususnya di Pulau Pinang.  




Ia dibina pada akhir kurun ke-19, di dalam Rumah Peranakan Penang ini terdapat unsur-unsur campuran antara budaya English, Scottish & China dalam senibina ukirnya. Kalau korang nak tahu lebih lanjut tentang sejarah Baba & Nyonya, korang boleh berkunjung ke sini bersama keluarga. Perjalanan ke sini dari Sunway Hotel Georgetown hanya mengambil masa 21 minit sahaja.

Menarik bukan! Banyak tempat-tempat menarik di sini yang boleh korang kunjungi bersama keluarga mahupun rakan-rakan. Dengan Traveloka, percutian korang pasti akan lebih mudah dan selesa. Oh ya, korang juga boleh muat turun apps Traveloka untuk telefon pintar bagi memudahkan dan mempercepatkan korang membuat tempahan hotel. Jadi, tiada masalah dengan Traveloka! ^^


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.