Ooohhhhh Itu Ke Namanyeeee??

Thursday, March 21, 2013

Assalamualaikum!~

Kuih ni memang dah peberet Kenit sejak zaman sekolah lagi. Tapi, namanya memang tak pernah Kenit tahu! Kalau tanya makcik yang jual kuih, diaorg pun tak tahu nak panggil ape!haha. Akhirnya, makcik tu suruh Kenit panggil je kuih kerak telinga! KERAK TELINGA?????That is meloyakan okey! hahaha. Ader ghuper telinga ke kuih ni makcik? Or, telinga maner pulak yang berkerak yek? hahaha. Setahu Kenit  yang berkerak ni biasanya TAIK telinga je la! Haihhhh makcik ni, sesuka je letak nama yang teruk cenggitu. Nasib baik bukan kuih TAIK TELINGA! ngeh3x~



Ditakdirkan jumpa kat mahkamah..terus rembat!
Tak banyak...ompek (4) jo!
Bertahun-tahun Kenit makan kuih ni, tapi still tak tahu nama sebenarnya. Kalu ader jual, Kenit tak berani nak cakap, "makcik, saya nak kuih KERAK TELINGA tu RM2"...mampus orang gelakkan Kenit kat situ, mau kuarantin 3 bulan Kenit kang! muahahaha. 

Tapi, ditakdirkan malam kelmarin waktu tengok tv bersama family, tertengok la plak channel 1 pasal penghasilan kuih muih tradisional ni. Kebetulan pulak, ade citer pasal kuih yang Kenit suka ni. sumer yang ada dalam umah tu Kenit suruh 'SSHHHHHHHHHHHHHHHHHH...diam diam, nak tau ape namanyer ni!' 




"Ooohhhhhh now i knowwwwwww", seloroh Kenit  So, next time kalu Kenit nak beli kuih ni takyah la segan-segan malu-malu nak cakap kuih kerak telinga...tak sesuwaiiiiii okey! hahaha. Dengan sopan & ghairahnya Kenit akan cakap, "makcik, bagi saya kuih PENJARAM RM 2" hahahaha. Kan sodap namo tu! Baghulah sosuwaiii.

Haaaa ghupo eh kuih yang telah menjadi idaman den selamo ni namo dio KUIH PENJARAM...bukan PENJARA yo! (mula la speaking nogori). Pado yang dah tau, baguslaaaaa. Pado yang tak tau layi macam den..memang la kito ni sekapal yo! buahahahaha~


Perrghhh! sodapnyoooo lah!
Apa yang Kenit suker sangat kuih PENJARAM ni ye? Kenit suka rasanya yang tak terlalu manis & very the simple! Paling Kenit berkenan ialah 'kerak'nya. 'Kerak' kat tepi tu memang mantops! Kalau orang yang pandai buat kuih penjaram ni, kerak kat tepi tu akan rasa rangup. Dan 'isi' di tengah yang berbonggol sikit tu tak terlalu tebal. Tapi, kuih ni agak berminyak sebab tu tak berapa nak fofular huhu.

Perrghhh! kalau dapat kat Kenit sebekas kuih penjaram macam kat atas sekali tu, memang tak pandang lain dah! hehehe. Tapi, Kenit kan tengah diet (citer tak berapa benar) so Kenit beli 4 biji je la hehehehe. Tahan sikit la nafsu makan ni, ni pun dah makin melebar! (^_^)

You Might Also Like

4 pengomen comel

  1. Susah nak dpt kuih nie..jrg2 dijual...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan...susah nak jumpa. biler dah jumpa rembat terus hehe

      Delete
  2. Enaknya kuih tu..hahaaa...ziarah pagi salam ukhuwah dari INDONESIA.

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM