Breaking

Friday, May 20, 2022

Friday, May 20, 2022

Dapat Cucu Baru

 

Assalamualaikum! Dah nak sampai masa dah Mochi ni beranak. Lebih kurang dua bulan jugak dia membawak perut boyotnye kesana sini. Memang perancangan asalnya aku nak bawak Mochi pergi vet untuk dimandulkan. Tapi disebabkan ada kekangan kewangan masa tu, duit nak pakai untuk repair kereta maka terpaksa tangguhkan niat tu.


Tak sangka pulak dalam diam, dia buat projek dengan jantan lain. Yang pastinya bukan jantan dalam umah haha tapi jantan oyen yang selalu naik umah nak makan. Mochi pulak kebetulan memang tengah on heat, dia punya gatal merenyam nak mengawan tu tak dapat dibendung lagi huhu.




Nak mengawan dengan abg Putam dan Dino, keduanya dah kena 'sunat'. Memang rezeki oyen la ni hahahaha. Malam nak beranak tu, mochi dah start mengiau nak cari port. Kadang-kadang mulutnya ternganga macam anjing, menahan kontraksi barangkali. Perut dia tu aku usap lembut dan perlahan untuk menenangkan dia. Sikit-sikit keluar darah dari bontot dia. Dah cakap dah dengan mochi jangan banyak-banyak ye mochi. Beranak 2 ekor sudah. Sekali dia keluar 5 ekor!


Proses kelahiran berjalan lancar alhamdulillah. Tanggal 6/5/2022, lahirlah 5 ekor. Bermula pukul 10.30pm setiap setengah jam. 



Dengan ini, secara rasminya kami dah bertambah ahli keluarga sebanyak 11 ekor kesemuanya hahaha. Poning den! Tapi inilah rezeki. Mochi dah jadi mama dan mama dah jadi tokmama. Ayah pulak jadi tokayah hahahaha. Nak jugak jadi tok! :p



Thursday, May 19, 2022

Thursday, May 19, 2022

Perjuangan Orang Lama Untuk Generasi Baru

 

Assalamualaikum! Hari ni genap sudah lima tahun kenangan bergelar 'mahasiswa' di metmalaysia. Masa mula-mula dapat tahu yang gred 17 kena buat assignment dan presentation sebelum dinaikkan gred ke 29, ramai yang tak suka dan ada yang protes takmo buat!


Yang ramai protes ni pun sebab 'tak larat' nak baca dan taip jawapan panjang-panjang dalam bentuk folio. Dah tu kena buat penyampaian depan pegawai pulak. Dah la ramai yang dah nak bersara setahun dua lagi, tapi tetap juga diwajibkan buat.


Kami yang lain-lain ni takda pilihan jugak, kena buat assignment dan presentation. Kalau tak buat, gred tak naik dan duduklah kau di gred 17 sampai pencen hehe. 




Berbulan juga nak menyiapkan assignment ni. Ada 2 jenis, individu dan berkumpulan. Yang geng veteran memang 'lenguh' nak hadap tapi nak tak nak kena buat jugak.


Otak berkarat silalah buka buku balik dan baca haha. Dengan keje hakiki lagi, memang satu tempoh yang mencabar. Aku tak dapat bayangkan macam mana mahasiswa kat universiti tu yang kena hadap assignment untuk course masing-masing. 




Namun bila diingat balik, inilah hasil dari perjuangan orang-orang lama yang menuntut agar dinaiktaraf gred jawatan setelah sekian lama bersuara. Dan bila suara mereka akhirnya didengar, ramai antara mereka tidak sempat merasakan nikmat ini.


Kita sebagai generasi baru kenalah bersyukur dan berterima kasih di atas suara dan perjuangan senior-senior lama. Susahnya sekejap je, tapi nikmatnya dirasai sehingga kini oleh penjawat awam yang baru masuk. So hargailah apa yang mereka telah buat untuk kita.

Sunday, May 15, 2022

Sunday, May 15, 2022

Open House VS Terjah Raya

 


Assalamualaikum! Setiap kali raya mesti ada isu yang dibangkitkan. Ada je yang tak kena di mata orang kita. Semua benda nak dicerita pada orang. Tambah kalau kita tak setuju dengan lain. Kali ni kecoh pasal rumah terbuka atau open house. Yang ni pun perlu dibahas ke??


Tahun ni semua dapat beraya di kampung halaman setelah dua tahun PKP. Kalau raya pertama orang datang ke rumah, dah tentu kebanyakan kita dah stenbai juadah raya untuk tetamu. Itu tak menjadi masalah. Tapi bila dah seminggu raya, orang nak datang rumah timbul pulak isu open house ni.


Bagi aku kan, open house pun boleh. Terjah raya pun boleh. Dua-dua pun tak jadi masalah sebenarnya. Yang bermasalah ialah kita. Kalau orang tu selesa dengan open house, biarlah dia dengan caranya. Kalau dia tak nak buat open house pun bukan kita yang kena tanggung makan minum dia. Adoiiii benda macam ni pun boleh jadi bahan debat kat media sosial.



Lagipun sekarang, orang bukan macam dulu main terjah raya umah orang. Kurang-kurang dia akan call kita dulu tanya ada kat umah ke idok. Masing-masing kan dah ada smartphone ... itulah gunanya. Takkan la kita nak tunggu jemputan dari orang yang buat open house aje. Nak pergi beraya silakan. Takyah tunggu orang jemput. Tanya dia ada kat umah ke tidak, pastu cakap nak datang beraya kalau boleh.


Orang jamu biskut raya saja pun jangan la ko kecam belakang. Apa dia hidang tu itulah rezeki kite. Ini tidak, sikit-sikit nak citer kat media sosial orang tu bagi kau makan mee goreng je. Allahuakbar ... ape teruk nau orang kita sekarang ni. Dah la tak bersyukur dengan mee goreng tu, kau pergi malukan pulak tuan rumah kat orang lain. Boleh kenyang ke perut tu??


Aku tak nampak isu ni jadi masalah pada kaum lain. Gi beraya umah orang ni niatnya untuk ziarah sedara mara yang dah lama kita tak jumpa. Bukan nak cara sangat pasal makanan. Syukurlah tuan rumah tu bagi makan mee goreng. Orang lain tu datang beraya ada tuan rumah langsung tak layan tau. Yang tu pun pesen tak empuk jugak tu. Tapi kalau dah terkena sekali, lenkali jangan datang dah. Sonang kan!


Dalam hidup ni, kita tak perlu sentiasa puaskan hati orang dan orang tak semestinya kena sentiasa berpuas hati dengan cara kita sebab kita semua tak sempurna. Faham?


Dah puasa 6 ke belum tuuuu? Kalau dah jom sambung beraya :D


Friday, May 13, 2022

Friday, May 13, 2022

Tanah Kubur Bukan Hak Milik Kita

 

Assalamualaikum! Baru-baru ni ada orang kongsikan di FB batu nisan di kubur ayahnya telah dialihkan ketepi bersama dengan batu nisan lain dan isu ini agak viral dan banyak yang berlainan pendapat tentangnya.



Satu benda yang kita kena faham sebagai orang yang duduk luar dari kampung halaman dan hanya balik ziarah sekali sekala. Apatah lagi muka kita jarang nak timbul di masjid kampung. Lagi teruk, waris tak bercampur dan tak kenal pun siapa ajk yang menguruskan tanah perkuburan. 



Benda yang paling kritis dan penting kita kena faham ialah, tanah kubur adalah tanah wakaf. Ianya bukan hak milik perseorangan mahupun kampung tersebut. Sampai masa bila diperlukan, ia akan ditambak untuk menempatkan jenazah lain. 




Sudah dua bulan aku tak ziarah kubur abah. Raya kali ni aku nak tengok dan bersihkan kubur abah. Sepupu cakap pihak pengurusan kubur dah sembur racun tapi tak sempat bersihkan rumput mati. Bila sampai situ, memang agak sedih gak la tengok keadaan kubur abah.


Atas kubur penuh dengan rumput kering. Tapi pokok puding tumbuh molek sampai melayut ke bahagian sebelah. 



Lagi satu kan, semoleknya di tanah wakaf tak perlulah bina kepok bertingkat sehingga 'makan' ruang kubur sebelah. Banyak dah ceramah ustad bagitau tentang binaan kubur ni. Jangankan kepok, siap ada yang bina bangku pulak! Ziarahnya bukan hari-hari pun. 


Al fatihah buat arwah abah. Sentiasa dalam doa dan ingatanku...

Thursday, May 12, 2022

Thursday, May 12, 2022

Biskut Raya 2022

 

Assalamualaikum! Tahun ni aku dapat cuti balik beraya, so niat nak buat biskut raya tu memang ada. Tahun lepas aku belanja lebih tiga ratus ringgit untuk biskut raya beli kat orang. Masa tu kan masih PKP dan tak boleh rentas negeri, jadi nak tak nak kena beli yang dah siap.


Dari tiga ratus ringgit tu, aku dapat tiga jenis kuih je. Kang takda kuih raya, tak berseri la meja di pagi lebaran huhu. Sebab tu, tahun ni aku nekad nak buat biskut sendiri.


Belanja beli bahan-bahan nak buat biskut tahun ni memang terasa kenaikan harganya. Tapi kalau nak dibandingkan dengan beli dah siap, lagi berbaloi buat sendiri. Butter je dah dekat dua ratus! Tapi aku buat biskut ni bukan untuk makan sendiri je, tapi untuk mak dan akak. 




Biskut Dahlia kesukaan kakak. So, biskut ni dah jadi wajib setiap kali nak raya. Walaupun tak sesedap orang lain buat, tapi anak kata sedap kira ok la kan hehe. 




Biskut Tutty Fruity tahun ni baru muncul dari senarai kuih raya. Lama dah tak buat biskut ni. Tapi biskut ni yang paling senang sebab main tekap-tekap je. Biskut ni ada buah-buahan campuran. 




Tahun ni anak-anak request biskut cornflake. Tapi aku cakap korang kena buat sendiri la sebab ibu dah sibuk dengan empat jenis. Nak buatnya pun senang, so belikan aje bahan-bahannya dan diaorang buat sendiri dua beradik. Kiranya, ni biskut raya pertama diaorang buat sendiri.





Biskut mama carrie ni wajib setiap kali raya. Tapi tahun ni, biskut mama carrie aku tak berapa menjadi la, terutama icingnya. Mujurlah kesedapannya masih terserlah walaupun rupanya tak semenggah haha.




Tart nenas tahun ni aku buat tart bunga. Lagi senang dari tart gulung! Ni pun akak aku yang request. Tart nenas memang kegemaran kami, tapi aku tak berapa suka yang gulung. Lagipun yang gulung tu leceh sikit, yang bunga ni main tekap je pastu tepek jem nenas di tengah. 


Alhamdulillah tercapai hajatku nak buat biskut raya sendiri tahun ni. Mak paling suka tart nenas tu. Sedap walaupun tak gebu macam orang lain punya hehe.


Wednesday, May 11, 2022

Wednesday, May 11, 2022

Syawal 2022 Bersama Bonda




Assalamualaikum! Syawal yang dinanti akhirnya kunjung tiba. Tahun ini lebih bermakna sebab dah boleh balik kampung dan berkumpul bersama ahli keluarga. Pastinya mana-mana orang tua pun akan menantikan detik ini setelah sekian lama untuk bersama raikan Syawal dengan anak menantu cucu.


Syukur alhamdulillah diizinkan kami beraya bersama mak tahun ini. Walaupun dah dua tahun pemergian abah, aku tak mahu mak rasa sedih dan sunyi di pagi Syawal. 


Seperti tahun-tahun sebelumnya, Syawal kami disambut sederhana. Pagi-pagi mak dah sibuk dengan ayam di reban. Lepas tu barulah masing-masing bersiap dengan pakaian baru.









Dan tak sah la kalau tak bergambar kan hehe. Kalau di KL, masing-masing malas nak turun ke bawah amik gambar. Ni kat kampung keluar je rumah dah boleh berootd kat pasu bunga uwan hehe. Sebelum orang datang beraya, moh le kite amik peluang bergambar sampai lebam! hehehe.


Tahun ni orang kata raya terkejut sebab pengumuman raya dibuat pada malam raya. Yang mana masih di bandar tu memang rushing la nak kemas beg balik kampung. Yang di kampung pula kalut cari barang nak masak rendang dan juadah raya lain. Biasanya, malam raya orang jual lemang tepi jalan tapi tahun ni malam raya penjual daging masih meniaga untuk pastikan orang dapat bekalan daging yang cukup nak masak.


Pendek kata rakyat Malaysia tahun ni kelam kabut buat persiapan saat akhir.


Kami pun kalut di dapur. Malam tu jugak aku gagahkan buat biskut raya sementara mak sibuk dengan rendang nasi impit dan sup tulang. Memang tak lelap mata malam tu huhu. Tahun ni jugak takda hari mantai seperti sebelumnya.





Rumah mak meriah dengan kedatangan sedara mara jauh dan dekat. Alhamdulillah silaturrahim terjalin erat meskipun masing-masing duduk jauh namun masih ingat pada mak.






Tapi mak paling happy sebab anak sulung dia balik bersama cucu-cucu raya kali ni. Alhamdulillah kami bertiga dapat balik beraya ngan mak. Happy je tengok mak. Moga mak dipanjangkan umur dan dikurniakan kesihatan yang baik agar kami dapat beraya lagi ngan mak untuk tahun-tahun akan datang. Aamiinn Allahumma aamiinnn...


Tuesday, May 10, 2022

Tuesday, May 10, 2022

Bazar Ramadan Duyong

 

Assalamualaikum! Tahun ni aku dapat cuti raya yahoooo! So kena la amik peluang ni balik kampung seminggu awal untuk setelkan apa yang patut. Macam kat KL, di kampung pun aku rajin beli makanan di bazar ramadan.


Tapi tahun ni, bazaar ramadan di KL tak best sangat. Tak banyak pilihan dan tak ramai yang menjual. So bila balik kampung, aku nak merasa pulak suasana di sana. Seronoknya, dekat-dekat nak raya bazar ramadan di bandar akan jadi lengang dan tak ramai yang menjual. Berbeza di kampung, lagi dekat nak raya lagi best sebab peniaga bazar akan ambil peluang 'buat' duit meniaga di saat-saat akhir sebab orang bandar akan pulang ke kampung.







Ternyata memang meriah suasana bazar di kampung. Lepas asar, jalan masuk dah sesak dengan kenderaan dari dua arah. Tapi lagi sesak lagi orang suka kan haha. Walaupun bazar ni tak sepanjang di KL, tapi banyak la jugak pilihan makanan disana. 


Di sini jugak, suami amik peluang bayar zakat di meja yang dikhaskan. Walaupun boleh bayar online, tapi dia lebih 'old school' bab ni. Aku ok je janji bayar. Kalau tak sia-sia je puasa tak bayar zakat.





Monday, May 09, 2022

Monday, May 09, 2022

Lega Dino Dah Dimandulkan

 

Assalamualaikum! Perancangan nak bawak dia pergi vet sepatutnya 2 bulan lepas, tapi disebabkan kekangan masa tu, maka terpaksa ditangguhkan ke bulan lepas. Dalam masa 2 bulan tu la dia buat perangai!


Perangai ape? Dia kencing merata terutama kat sofa. Kadang dia kencing dalam skop sampah, kadang elok pulak dia kencing kat lubang dalam bilik air. Kalau datang nakal dia, dikencingnya kat longgokan baju dan alas kaki. Aduhaiiii si bongsu ni .... memang menjadi perangai dia.


Tapi sebab bongsu kan....sayang gak la hahaha. Kena kat ayah dia, terus kena jentik telinga haha. Kencing kat sofa pun mama ni masih boleh bertahan lagi. Paling teruk dia kena bebel je la. Tapi lama-lama mana leh tahan asyik basuh sarung sofa je haha. Takleh jadi ...kena 'sunat' budak ni!




Nekad dalam hati, duit gaji bulan ni aku mesti bawa bongsu pergi 'sunat'.  Kang dia kencing pulak kat sofa uwan lagi teruk haha. Mujurlah vet ni mudah berurusan dan harganya pun berpatutan (ok la).


Tarikh 25 April, Dino masuk vet dan aku amik pada 27 April. Saja aku lebihkan sehari dia di sana, sebab nak betul2 lukanya sembuh. Dia tu dah la aktif semacam, risau sangat kalau dia melompat sana sini, tersangkut pulak hahaha.








Lega bongsu dah dimandulkan. Sejak hari tu, dia tak kencing dah di sofa tapi aku masih berjaga-jaga gak. Beratnya sedikit turun tapi selera makan dia macam biasa. Luka di telurnya masih nampak kesan jahitan tapi dah sembuh .


Kejenya asyik tido je sekarang haha. Dia pun dah kurang agresif dengan 'kakak2'nya dan abg putam, tak macam dulu suka kokak dan terjah sampai 'menjerit' kawan tu haha.


So tinggal lagi sekor yang kena dimandulkan, iaitu Mochi. Tapi Mochi sekarang sedang bahagia melalui fasa menjadi ibu kepada 5 ekor anak haha. Nantilah ... aku citer bab Mochi pulak. 


Friday, May 06, 2022

Friday, May 06, 2022

Throwback Mengandung - Pregnant Tapi Bleeding

 

Sebelum ni kalau gugur, keluar darah ketul-ketul terus. Tapi kali ni hanya darah lendir yang keluar (setakat ni) dan perut pun hanya cramp sikit-sikit dan bukan sepanjang masa.


Mujurlah kami datang ke hospital dapatkan pandangan doktor dulu. Sebab tu bila ada bleeding je terus gi hospital. Buku pink takda pun takpa janji kita nak tahu apa yang menyebabkan pendarahan dan adakah janin kita ada peluang untuk survive atau tidak. Dari pemeriksaan ultrasound kantung masih dalam rahim maka sah aku bukan mengandung diluar rahim (ektopik) dan since aku tak mengalami kejang perut atau sakit perut yang teruk maka doktor takleh nak sahkan aku keguguran.


Hari ni masuk hari ke empat aku bleeding. Bleeding yang keluar setiap kali nak buang air kecil je. Di pad tiada, tapi bila buang air kecil dia akan keluar setomppk besar duit dua posen.


Pagi tadi bangun tido cek pad tiada darah yang melekat. Tapi bila nak buang air kecil tetiba keluar darah setompok dan segumpal something yang aku tak pasti apa dia. Nak kata tu janin atau kantung, tiada darah yang banyak keluar sebelum atau selepas itu. Tapi lepas mandi aku mula mengalami perut cramp tapi masih mild dan terkawal. Kejap cramp kejap tidak.




Redha...taknak fikir ape dah. Kalau ada rezeki ade la. Benda kita tak boleh paksa simpan walau betapa kita mahukan ia. Aku teruskan berehat macam biasa dan kurangkan bergerak. 


Hari ni masuk hari ketiga aku bleeding tapi darah di pad tidak sebanyak hari pertama dan kedua. Bleeding hanya bila nak kencing je. Perut pun dah tak cramp tak sakit. Tapi aku masih berehat je dan tak bergerak sangat. Kerja memasak, membasuh abg yang buat. Kemas mengemas anak-anak ada. Alhamdulillah diaorg sangat memahami aku yang tak boleh bergerak sangat ni.


Memandangkan doktor tak bagi apa2 ubat lepas checkup haritu, aku amik inisiatif beli sendiri asid folik di farmasi.


Sepanjang aku bleeding takda sakit perut atau cramp perut yang teruk macam senggugut. Darah berwarna merah hitam pun keluar hanya ketika buang air kecil dan adela besar duit dua posen tu. Berbeza sungguh dengan keadaan ketika aku keguguran kali ketiga dan keempat dulu. Time tu darah fresh campur ketul-ketul keluar lengkap dengan pakej senggugut teruk, demam, nak pitam dan lemah badan.


Sebelum kejadian keguguran, petang semalamnya aku bersihkan diri macam biasa. Hairannya pad aku dari malam sehingga ke pagi ni kosong! Takda darah secoet pun. Rupa-rupanya itu tanda sayang ibu nak keluar dari rahim ibu hari ni. Tengaharinya, pergi tandas macam biasa nak buang air kecil, dan terasa seketul kecil keluar. Darah pun sikit je macam biasa. Sakit perut tidak, apepun tidak. Redha...terus call abg ajak gi Hospital Ampang nak confirmkan keguguran.
 

Daku tenung lama-lama janinku..terima kasih sayang ibu. Terima kasih kerana sayang keluar dengan mudah tanpa sakitkan ibu. Kakak-kakak mesti sedih balik sekolah kang, tapi ibu tahu Allah nak bagi lebih lepas ni insyaAllah.


Dalam lepas Zuhur kami sampai di hospital. Anak2 dicutikan harini sebab payah kang nak ulang alik amik dioarng di sekolah. Dah la sekolah di PJ nun. Kami naik Grab je. Sampai kat PAC, cerita kat nurse kejadian dirumah dan nurse suh amik tekanan darah. Kebetulan PAC dalam proses nak renovate, kami diarah naik tingkat 4 bilik EPAU untuk pemeriksaan lanjut. Sementara tu, sayang ibu yang ibu dah letak siap-siap dalam plastik kecil diserahkan pada nurse.

 
Kali ni dapat doktor wanita muda India, lembut je cakapnya elok je explanation dia. Kita pun jadi faham. Dia scan kat perut memula, tak nampak. Kita scan ikut bawah la ye puan. Tapi sebelum tu dia bawa keluar muncung itik tu lagiiiii haha. Nak tak nak serah diri je la. Dia masuk lembut dah, tapi senak tu memang takleh dibawa bincang ye. Pastu dia suh batuk. Batuk sampai rasa kat perut, agaknya dia nak tengok ada darah ketul-ketul keluar lagi ke tak.



Dah setel muncung itik, baru dia scan guna transducer untuk tengok dalam rahim. Aku mintak tengok sekali scan tu, so sambil dia scan dia explain dinding rahim dah menipis dan kosong. Takda apa tertinggal di dalam.


Alang-alang dia scan tu, aku tanya rahim aku macam mana? ada cyst ke, fibroid ke huhu. Dia gelak cakap takda, why would you think like that? dia tanya aku. Just in case doctor, benda kita tak nampak dari luar mana la tau kan. So mine is complete misscarriage tak perlu warded dan buat dnc. Dapat mc seminggu. Sebab keguguran (misscarriage)? doktor cakap might be genetic problem dan janin tak boleh berkembang (develop)


Last prosedur, nurse kasi inject ubat kecutkan rahim. Sampai rumah dan dan aku rasa berpeluh nak pitam, nak muntah. Terus baring di katil dan bermula la episod berpantang sendiri.





Alhamdulillah terima kasih sayang ibu kerana permudahkan urusan ibu. Sayang keluar cukup mudah tanpa sakiti ibu. Terima kasih kerana hadir dalam rahim ibu walau cuma untuk 9 minggu. Kami beri nama Muhammad sama seperti dua janinku sebelum ini. Tunggu ibu dan ayah di syurga ye sayang. 
 

Dan petang itu hujan turun selebat-lebatnya seolah-olah mengiringi tangisan ibu dalam hati. Sampai kita jumpa lagi sayang...



13.02.2020
Khamis



Tuesday, April 26, 2022

Tuesday, April 26, 2022

Throwback Mengandung - Kandunganku 50-50

 

Dua hari lepas dapat tahu pregnant, keluar spotting coklat sikit-sikit. Masa mengandung Mira pun sama gak keadaannya. So tak mikir sangat tapi risau tu ade la. Dua hari je spotting coklat, masuk pagi hari ketiga kuar lendir merah pulak macam period tu. Hati dah risau takut kena macam dua kali keguguran sebelum ni. Perut tak sakit sangat, cramp pun sikit-sikit je tapi bila bangun, duduk, ke tandas nak membuang lendir merah tu akan keluar.


Dalam hati dah syak kalau pendarahan ni memang ada risiko keguguran. Esok paginy aku ajak abg pergi Hospital Ampang buat scan tengok adakah baby dan kantung tu masih ada dalam rahim atau dah jatuh. Dah bersedia apa saja kemungkinan dan kalau boleh biarlah dia keluar sendiri macam dua kali gugur dulu.


Sampai kat Hospital Ampang, aku masuk kat PAC dulu. Disebabkan aku tak buat buku pink lagi, aku perlu buat upt sekali lagi. Bila disahkan positif, baru aku masuk bilik rawatan. Start aku tahu aku pregnant aku ada buat sedikit bacaan tentang pengalaman orang mengandung dan keguguran. Ye la dah 12 tahun aku tinggalkan dunia tu, kenala menelaah balik apa yang patut.




Hasil dari bacaan tu aku baru tau apa itu 'muncung itik' la, scan ikut bawah la, sebab masa aku mengandung 4 kali sebelum ni aku tak lalui tu semua. Scan pun kat perut je huhu.


So masuk bilik rawatan, aku baring atas katil dan doktor start tanya macam2 soalan. Bila first beranak, berapa kali czer, berapa kali normal, berapa anak hidup, berapa anak gugur, anak lahir cukup bulan ke, pernah buat pap smear ke. Takda buku pink gitu le agaknya.


Spotting bermula 5hb hingga 6hb. Kemudian hari ketiga keluar lendir merah pekat seperti period diikuti perut cramp tapi tidak kerap dan tidak sakit sangat. Tak pening kepala dan tak pitam. Rasa macam biasa.


Sebelum pergi hospital dua pad dengan darah sederhana penuh. Aku tak suka tunggu darah sampai bergenang dalam pad tu, belum penuh aku dah basuh dan ganti dengan pad baru. So bila doktor tanya berapa pad darah, aku jawab dua pad separuh penuh.


Aku ingatkan bila masuk bilik rawatan tu doktor nak scan je perut sebab aku nak tahu samada kantung ngan baby masih ada atau dah takda dalam rahim. Tapi bila doktor bawa keluar satu alat rupa macammmmm muncung itik....asssudah ni mesti muncung itik ni!


Tahu2 je la kalau muncung itik tu nak masuk kat mana kan huhu. Dengan penuh redha doktor masukkan muncung itik tu, masyaAllah ...haha orang yang dah merasainya saja yang tahu. Ada kata ok, aku kata tak selesa dan sakit sikit la. Alang-alang dah masuk muncung itik tu, doktor buat pap smear sekali.


sumber: google


Dah keluar muncung itik, tiba masa untuk doktor scan. Aku ingatkan, ok doktor nak scan perut, tapi bila doktor cakap nak scan kat bawah, aku cuak sekali lagi! Doktor cakap kali ni tak sakit macam tadi ye puan, saya janji. Sapa kataaaaaa! hehe. Doktor nak scan tengok boleh nampak kantung ke tak tapi doktor tak sure sebab kalau nampak pun macam kecik sangat lagi. Ye la, baru 8 minggu kan.


Aku ada tanya gak kenapa doktor tak scan kat perut. Doktor cakap kandungan masih awal kalau scan perut pun tak nampak. Lepas tu, doktor suh aku naik tingkat 4 buat scan sekali lagi. Kali ni aku merasa scan kat perut dan scan kat bawah sekali lagi huhu. Betul apa yang doktor cakap, scan di perut tak nampak. Scan di bawah tak sure pulak. Lalu dia panggil doktor bos untuk confirmkan dan kena scan bawah kali ketiga.


Akhirnya doktor bos cakap biasanya kalau berlaku pendarahan ni memang ada risiko kearah keguguran. Tapi kandungan awak ni 50-50, nak kata gugur pun tidak nak kata tak gugur pun tidak. Kemungkinan bleeding awak ni normal sebab ada kes bleeding tapi lepas dua minggu janin elok masih ada. Jadi kita akan buat appointment untuk awak datang lagi dua minggu untuk cek sekali lagi. Tapi jika dalam tempoh dua minggu ni awak keluar darah fresh yang luar biasa banyak, rasa nak pitam, keluar darah ketul-ketul cepat-cepat datang hospital bawa darah ketulan (jangan flush atau buang) tu untuk kita confirmkan. Selepas itu kita scan balik untuk tentukan samada perlu cuci atau tidak. Kalau perlu dnc, awak kena warded la kita bagi cuti seminggu. Kalau rahim dah kosong bersih awak boleh rehat dirumah je.


Aku tak tau nak rasa apa time tu. Gembira ke, sedih ke, tapi redha walau apapun keputusannya. Inilah kali pertama aku alami kes sebegini.


Nak tak nak kena balik dan tunggu dalam dua minggu.




Tuesday, April 19, 2022

Tuesday, April 19, 2022

Throwback Mengandung

 

Assalamualaikum! Tak tahu nak mulakan macam mana. Walaupun dah dua tahun ia berlalu, tapi kadang-kadang tu teringat juga. Nak kata teringin nak mencuba untuk pregnant semula, aku dah tak letak harapan. Maklumla, anak-anak pun dah besar dan aku dah nak hampir cecah 40.


Cuma aku tak pernah cerita pasal benda ni pada sapa-sapa pun. Aku belum bersedia. Ditambah dengan berita pemergian arwah ibu mertua dan arwah abah dalam tahun yang sama, aku nekad untuk mendiamkan diri.


Selepas dua tahun, aku lebih tenang untuk berkongsi cerita dan memori tentang kandunganku yang berusia 8 minggu waktu itu. So aku mula selongkar balik galeri gambar untuk cari gambar aku disahkan positif mengandung. Tapi sayang ... aku tak sempat tangkap gambar pun! Dia punya terkejut tu sampai tahap lupa nak amik gambar huhu. 


Memang tak terjangka, tak terfikir ia akan hadir dalam rahimku ini ... apatah lagi masa tu aku dah 37 tahun. Orang kata mengandung di usia lebih dari 35 tahun banyak risikonya. Namun kita tawakal pada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.


Mengimbau kembali insiden 12 tahun lalu, bukan sekali tapi dua kali menjadikan aku trauma yang bukan sedikit. Setahun 3 bulan usia Mira, aku disahkan mengandung lagi, namun pada usia kandunganku menjangkau 2 bulan aku keguguran. Dua bulan kemudian aku disahkan mengandung lagi, namun kali ini hanya mampu bertahan selama 6 minggu saja.


Kecewa bukan kepalang. Kedua-dua insiden itu berlaku dalam tahun yang sama. Traumaku bukan setakat disitu saja. Ada sekali tu aku sangka aku mengandung sebab dah lebih sebulan tak datang period. Bila buat test keputusan negatif. Kecewa lagi. Selepas itu, aku berhenti berharap.


sumber : google


Aku tidak mengambil sebarang pil perancang atau apa-apa kaedah selama 12 tahun ini tapi tidak juga cuba untuk TTC. Tapi semua itu kuasa Allah kan. Bila kita terlalu berharap bulan demi bulan, tahun demi tahun tapi kalau Allah kata belum masanya lagi, maka siapalah kita nak persoalkan takdirNya.


Tidak mahu lagi berharap, biarlah masa dan takdir yang menentukan. Andai ada rezeki untuk daku menimang cahaya mata lagi, takkan aku menolak. Dan bila Allah kata kun fayakun, maka jadila ia. 


Walaupun aku ragu-ragu pada mulanya untuk buat test sendiri, tapi naluri ibu ini kuat mengatakan ada sesuatu dalam rahimku yang sedang membesar, maka aku kuatkan semangat juga pergi beli dan test. Maka, pagi 4/2/2020 urin pertama dititis tiga kali.


Alhamdulillah syukur sangat bila line kedua tu jelas kelihatan. Tiada ungkapan selain alhamdulillah. Beli pregnancy test kit pun yang paling murah hanya RM4.90 di Watsons. Dan aku hanya buat sekali je test ni, terang dan jelas so tak perlu second opinion lagi dah.


Lepas buat test aku tak pergi klinik terus, ingat nak tunggu 10 weeks macam tu baru pergi...



Monday, April 18, 2022

Monday, April 18, 2022

Yogurt Untuk Buka Puasa

 

Assalamualaikum! Haritu masuk Econsave bukak peti ais nak cari susu coklat Farm Fresh, sebab adik nak buat coklat ais untuk buka puasa. Sayangnya takda, tapi mata ni terlihat kelibat yogurt jenama Farm Fresh di situ.


Terus amik, belek-belek kemudian letak dalam bakul. Lama dah tak makan yogurt. Biasanya aku tak galakkan buka puasa makan benda-benda masam, berjeruk dan pedas. Tapi dalam hati cakap, minum air buah dulu, pastu baru makan yogurt. Takde la perut meragam 'terkejut'.



Yogurt Farm Fresh ni perisa stroberi. Harga jangan tanya sebab bukan aku yang bayar haha. Dah tu resit suami yang pegang. Entah kemana perginya. Berbuka asyik minum air manis je. Badan dah 'kembang' bertambah 'kembang' jadinya. So kita seimbangkan dengan yogurt.


Antara kebaikan yogurt ialah mengurangkan risiko diabetes, baik untuk kesihatan gigi dan tulang, mengurangkan rasa lapar, baik untuk sistem pencernaan, merawat masalah sembelit dan banyak lagi.




Yogurt sedap dimakan sejuk-sejuk. Kalau dimakan bila dah tak sejuk, kemasamannya akan lagi terasa. Tapi ok je kalau kita dah biasa makan yogurt. Sejuk ke tak sejuk ke, tetap stok makan.




Memang tebal dan penuh berkrim yogurt dia. Tapi aku tak nampak lagi mana storberinya masa ni. So suap je la. Memang pekat masam yogurt tapi sedap! Terasa macam makan yogurt asli. Dah sampai separuh baru nampak stoberi haha.  Kacau rata dan makan semula, ahhh sedap!


Rasa manis stroberi yang just nice je. Tak manis yang keterlaluan. Masih mengekalkan rasa yogurt tu. Memang best ni buat makan moreh.

Thursday, April 14, 2022

Thursday, April 14, 2022

Rezeki Orang Kerja Syif

 

Assalamualaikum! Kebahagiaan orang yang kerja syif antaranya bila orang lain pergi kerja, kau cuti. Kau tak perlu bersesak dalam kesesakan jalan raya setiap hari untuk sampai ke opis sebelum pukul 8 pagi. Kau boleh manage masa untuk urusan peribadi dan lain-lain. Sedangkan orang kerja waktu normal perlu ambil cuti kalau ada urusan di luar. Tapi tu la, bila orang cuti kau kena kerja haha. 


Aku bahagia dengan apa yang ada sekarang. Tak perlu masuk opis hari-hari (kecuali kena call-back). Tak perlu risau tentang kerja berlambak (walau aku suka banyak kerja) dan semestinya aku tak perlu korbankan cuti rehat untuk urusan luar. 


Lagipun dah tua ni takda aku kisahkan sangat pasal cuti atau tak. Kalau zaman muda-muda bujang dulu bolehla nak 'meraung' tak dapat balik raya. Merayu-rayu kat penyelia minta nak balik cuti beraya walaupun kau tahu tahun tu kau mesti keje haha.



Tahun lepas juga aku berjaya simpan cuti rehat untuk GCR. Sayangnya hanya boleh simpan maksimum 17 hari sedangkan aku ada baki 18 hari lagi. So bawa ke tahun ini bertambah 'meriah' cuti rehat. In fact, sejak aku keje syif, aku tak ambil tahu langsung pasal cuti rehat sebab hanya guna cuti rest off dan clear off saja.


Semalam rezeki dapat makanan untuk berbuka puasa, nasi Arab. Hari ni pula dapat bubur lambuk Kg. Baru. Minggu lepas dapat sumbangan buah kurma dari kelab surau. Alhamdulillah .... nampak kecil tapi sangat bermakna buat geng-geng syif. Moga Allah murahkan rezeki dermawan yang bermurah hati di bulan Ramadan ini.


Selamat berbuka!

Wednesday, April 13, 2022

Wednesday, April 13, 2022

Ramadan Ke-6 Kami Naik Trak Tunda

 

Assalamualaikum! Bulan lepas kami 'diuji' dengan Covid-19. Macam mana elak sekalipun, kalau Allah izinkan maka kena lah. Bulan ni kereta pulak buat hal. Kalau ikutkan usia dah lebih 10 tahun umur kereta tu. Tapi kami baru guna lebih kurang 5 tahun.


Macam-macam 'dia' bagi kat kami. Tersadai tepi jalan berapa kali. Tayar pancit la, bateri kong la. Tahun lepas lagi dashyat, bahagian enjin kereta terbakar di lot parking rumah. Masa tu aku kerja pagi. Suami dah start enjin, nampak api keluar dari bonet depan. Langsung suami off balik, tarik kunci bukak bonet dan cabut kabel bateri.


Aku yang baru turun tangga terpinga-pinga bila suami jerit mintak tuala basah. Ingatkan ape, rupanya bonet depan keluar api! Mujur jiran bawah tu cepat respon. Dia la yang bagi kami kain basah dan air sebaldi. Aku berulang alik pergi tadah air kat umah jiran. 


Habis cair semua kabel yang getah dan plastik. Sikit lagi api nak menuju ke salur petrol. Aku sedih juga kalau kereta tu ditakdirkan meletop terbakar. Tapi lagi sedih kalau kereta jiran-jiran sebelah terbakar sekali. Ya Allah mintak dijauhkan macam tu! Dah la parking kawasan blok dekat-dekat plak tu.


Syukurlah takda yang serius, tiada kemalangan jiwa cuma memang bahagian enjin tu banyak kabel cair.  Melengung aku pagi tu. 


Berbulan lamanya kami 'patah kaki'. Mujurlah ada kawan baik hati pinjamkan kereta untuk bagi kami guna sementara nak tunggu kereta tu siap dibaiki. Dah la kakak dan adik sekolah setiap hari. Memang ujian betul masa tu.



So kalau nak dibandingkan situasi tahun lepas dengan yang berlaku baru-baru ni aku masih rasa bersyukur sangat. Sebab kali ni, bukan melibatkan kebakaran. Ramadan ke-6 kami balik kerja macam biasa lepas buka puasa di pejabat. Sikit lagi nak sampai rumah tetiba temperature kereta naik mendadak dan mengeluarkan bunyi amaran. Terus suami berhentikan kereta di tepi jalan.


Call syarikat insurans untuk arrange trak tunda. Hampir dua jam jugak kami tersadai di situ sebab orangnya asyik tak jumpa jalan. Akhirnya trak sampai dan kami minta tunda kereta sampai ke rumah. Pertama kali kami merasa naik trak tunda hahaha. Yang lebih sikit eksaitednye aku le. Anak-anak ngan ayahnya control tentang aje.




Syukur esoknya kereta dah boleh jalan balik lepas suami tukar something (serius aku lupa ape benda tu hahaha). Ni kelmarin, kereta tu meragam lagi. Start enjin tak hidup pulak. Mujur la tak tersadai tepi jalan. Langsung bawa ke bengkel, tengahmalam semalam baru siap.


Begitulah cabaran berkereta lama ni. Sikit-sikit dia 'sedut' duit kita hehe. Situ rosak, sana jem. Bulan lepas yang ni rosak, bulan ni yang tu rosak. Harap-harap dekat nak raya ni jangan la buat hal lagi ye.


Tuesday, April 12, 2022

Tuesday, April 12, 2022

USB Food Mini Processor

 

Assalamualaikum! Dah lama sangat aku usha benda ni kat Shopee. Asyik dok lalu lalang je. Dari sebulan ke sebulan nak membeli tapi tak tak terbeli lagi. Padahal bukan mahal sangat pun, tak sampai lima belas ringgit.


Tapi kali ni aku mesti beli. Niat nak guna untuk bulan Ramadan. Dia punya malas nak tumbuk bawang tu taklehh dibawa bincang haha. Nak buat stok bawang pun aku malas. Lagipun bukan hari-hari family aku selera nak makan nasi. Ada hari diaorang langsung tak makan nasi. Hanya jamah roti dan kurma waktu sahur. So aku pun tak beria sangat nak sediakan stok bawang macam orang lain.




So beli je la food processor ni dengan harapan cepat kerja memasakku di dapur. Sebenarnya, kat rumah memang dah ada mini chopper tapi yang manual punya. Tapi yang tu kena tarik so jarang nak guna. Kalau nak masak, budak-budak ni la jadi 'mangsa' kena chop guna manual chopper tu hehe.


Ada macam-macam jenis, macam-macam jenama dan macam-macam harga kat Shopee. Aku pilih dari shocking sale je la. Barang sampai dengan jayanya. Terus test. Boleh caj USB dn guna terus.





Puas hati membeli. Hajat dihati masih nak memiliki sebuah pressure cooker. Tapi harga melangit sangat. Kita simpan dulu hajat itu hehe. Yang penting lepas ni tak perlu menumbuk dah. Nampak tak pemalasnye tu? hahaha.


Friday, April 08, 2022

Friday, April 08, 2022

Tak sahur pun kena puasa

 

Assalamualaikum! Belum seminggu puasa dah ada hari yang terlajak sahur. Biasa la tu kan. Tambah kalau tukang kejut takda kat rumah kena keja malam. Memang yang di rumah pakat tak bangun sahur la. Tapi dalam kes ni tukang kejut yang terlajak sahur di tempat kerja hahaha. Naya pak karim!


Syukurlah anak-anak dah besar panjang ni, takda mengadu nak buka puasa bagai (setakat ni la). Diaorang ni sejenis yang tak makan nasi waktu sahur dan berbuka. Memang ikut perangai aku. Berbuka kena makan selain dari nasi. Macam kuey tiow goreng ke, mihun goreng ke, mihun sup ke. Pas tarawih baru boleh masuk nasi. Itu pun kalau lapar. Kalau kenyang memang sahur je la makan. 


Manusia posa pun tak camni. Ni sekarang sapa yang posa sebenarnya??? 😂


Yang lagi dua orang tu 'diet' tak makan nasi huhu. Jenuh aku explain kat diaorang, diet bukan dengan cara tak makan nasi tapi konsep makan separuh suku-suku. Nasi kena ada makan sehari sekali takpa dah. Nasi tu pulak kena segenggam je letak dalam pinggan. Lebihkan sayur, buah-buahan dan sumber protein (ikan, ayam dll). Malam pulak lepas pukul 7 tak makan dah, kalau lapar jugak boleh kunyah epal hijau atau minum susu. Kena jugak eksais keluarkan peluh baru badan terasa fit. Ni kalau berat turun tapi tak fit buat apa!


Tapi faham-faham je la....remaja kan. Tetap jugak dia tolak nasi. Lantakan di situ. Jangan bila dah sakit perut bagi alasan nak bukak puasa, memang 'cair' telinga tu aku bebelkan.


Thursday, April 07, 2022

Thursday, April 07, 2022

Bubur lambuk kg baru juga yang dicari!

 

Assalamualaikum! Tahun ni bazar Ramadan meriah sekali. Walaupun semua tahu harga barang mentah naik sebelum posa lagi, tapi tetap jugak aku tengok ramai orang beli makanan di bazar Ramadan. Tadi aku singgah kejap masuk dalam bazar, nak cari satu makanan ni yang lama aku idam tiap kali tiba bulan posa.


Sambil-sambil tu kita jalan la tengok makanan lain yang orang jual. Tahun ni luar biasa makanan dalam bazar. Buat pertama kalinya aku tengok orang jual oyster! Yes, oyster yang makan ngan perahan lemon dan sos pencicah. Tiga ekor lima belas ringgit! 




Aku teruskan pencarian dan akhirnya ketemu jua! Bubur lambuk kg baru jugak yang aku nak untuk bukak posa. Sebungkus empat ringgit, masih mengekalkan harga seperti tahun lepas. Aku harap harga ni kekal sampai akhir Ramadan huhu.


Makanan lain aku tak berapa sangat tapi kalau bubur lambuk kg baru aku tuju ke situ dulu. Sebab setahun sekali je dapat merasa bubur lambuk ni. Dapat beli sebungkus buat berbuka di opis pun dah kenyang sepanjang malam.





Syukur alhamdulillah bubur lambuk kg baru masih mengekalkan signature bubur daging dia yang sedap. Rasa rempah yang cukup dan daging lembut ditambah dengan kacang (kacang apa aku tak tahu tapi kaler coklat dan bulat) memang powerrr!

Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.