Breaking

Sunday, September 18, 2022

Sunday, September 18, 2022

Ikhtiar Untuk Milla Sembuh

 

Bila vet sahkan Milla menghidap penyakit yang tiada ubatnya, hati mamacat mana yang tak luluh. Sedih, buntu memikirkan kalau takda ubat macam mana Milla nak sihat macam dulu? Adakah nyawa Milla semakin menghampiri pengakhirannya??


Allahuakbar .... mama tak bersedia nak kehilangan Milla :'(.


Walaupun tiada ubat khusus untuk merawat penyakit Milla, tapi vet syorkan untuk mama beri Milla makan immune booster iaitu DMG untuk meningkatkan sistem imun badan Milla melawan penyakit dan virus. Mesti bagi setiap hari tanpa gagal dan perlu diteruskan sehingga ke akhir hayat Milla.


Mula-mula beli kat vet 10ml. Tapi vet kata kat Shopee ada jual, so aku beli terus yang 120ml. Harga?? Mahal lagi dari harga kibble 10kg! Tapi demi Milla, aku pejamkan mata beli jugak.



DMG ada 2 jenama di pasaran, Vetri dan Biovet. Mana2 pun boleh tapi vet ni rekomen Vetri la. Alhamdulillah dah sampai pun dah setiap hari 1ml Milla. Syukurlah jugak dia jenis yang senang telan ubat. Mula-mula je 'drama' sikit, bila sampai di mulut dia elok menjilat hehe.




Setakat ni, Milla menunjukkan kesan positif. Dia masih berselera makan dan minum, aktif dan tidak menyendiri macam dulu. Bengkak gusi pun dah tiada cuma benjol di tekak tu masih boleh dirasa dengan tangan. Membuang pun takda masalah.


Moga Milla sentiasa bertenaga dan sihat. Mama akan berusaha sedaya yang boleh untuk buat Milla selesa.


Thursday, September 01, 2022

Thursday, September 01, 2022

My Lucky Number 7!

 

Cakap dah insaf. Tak nak amik kucing dah. Cukup dah 6 ekor tu. Tak nak bawak balik dah. Biar Dino jadi bongsu. Tapiiiiii dah namanya rezeki yang telah ditakdirkan. Maka, muncul lah kelibat nombor tujuh!


Bukan aku yang bawak balik. Ni en, suami yang punya keje. Kisahnya lebih kurang sama dengan Mochi. Ditinggalkan ibu. Kiranya Mochi dan dia satu ibu. Ibunya galak beranak, bila dah melahirkan dia cuma jaga sekejap kemudian galak cari jantan balik. Kesian anaknya ni, en. suami tak sampai hati nak tinggalkan dia disana.


Balik dari sekolah, adik tunjuk anak kucing dalam dakapan. Dah ceritanya macam tu, tak sampai hati la pulak nak tolak. Bela je la. 




Macam biasa la, kalau ada kucing baru dalam rumah yang lain akan kembang kuncup hidungnya nak tahu siapa gerangan yang baru sampai tu. Dalam enam ekor tu, hanya Dino je yang 'meraikan' kedatangan anak kucing ni haha. Siap pakej raging lagi! Sikit pun Dino tak hiss atau marah atau cakar anak kucing tu.


Yang lain habis berterabur lari menyorok atau hiss bila anak kucing melintas di depan haha. Lantak kan. Biar diaorang kenal mengenal satu sama lain. Aku jenis tak kurung kucing lama-lama sebab nak diaorang cepat mesra. Dalam 2-3 hari masing-masing dah boleh terima anak kucing ni.



Abg Dino ajak main2

Syukur yang lain dah boleh terima si Bennie. Tapi tu la yang peliknye si Bennie ni, dia makan memang cemerlang, cuma bab minum air/susu tu memang gagal! Nak kata dia tak reti jilat, elok je dia jilat wetfood haha. Aku kena bagi air/susu guna syringe baru dia minum. Tapi kencing berak elok pulak tu. Dia pun dah pandai membuang dalam litter box macam kakak2 dan abg2 dia.


Bulan depan boleh dah start bawak gi vet untuk vaksin pertama dia. Bennie jangan nakal2 ye. Mama sayang Bennie! Nah mama belanja video Bennie kena raging ngan abg Dino :p.






Monday, August 22, 2022

Monday, August 22, 2022

Jangan Sembarangan Klik Link Kalau Nak Akaun Bank Selamat

 

Assalamualaikum. Berat mata membaca berat lagi bahu yang memikul. Dah viral satu Malaysia tentang perkongsian luahan Dr. Rafidah di fb beliau baru-baru ni pasal kehilangan duit dalam akaun bank 'sotong'. Bukan sikit-sikit hilang pulak tu, 13K!  


Yang menyedihkan lagi tu, pemindahan duit dalam akaun bank beliau dibuat tanpa menggunakan sebarang TAC, macam yang selalu kita dapat tu kalau nak transfer duit ke akaun lain. Aku pun pelik jugak, macam mana duit boleh berpindah tanpa dapat TAC?? Selalunya, kita dengar kes akaun kena hack bila kita dapat TAC walaupun tak login akaun pun masa tu. Penggodam akan mesej kita dan mintak TAC kononnya tersilap tekan.


Tapi sekarang diaorang punya jahat dah naik the next level nampak gaya. Lebih rakus dan ganas. Dalam kes Dr. ni, langsung tak mintak TAC alih-alih duit lesap dalam akaun! Allahuakbar .... 13K bukan sikit kak long. Itu pun Dr. kata dah redha. Kalau orang biasa macam kita ni?? Penat lelah orang, keringat dan kudrat empat tulang semua kat situ :'(.




Balik pada cerita tadi. Umum memang dah tahu kalau duit dalam akaun lesap, bank takkan semudah itu nak ganti balik pada pemegang akaun. Kalau baca komen-komen, rata-ratanya memang cakap bank takkan bayar balik. Kira burn. Disalahkan kita pulak sebab tekan link yang bukan-bukan di media sosial. Bagi aku, kalau bank dah tahu dan dapat detect link tu tak selamat kenapa bank tak sekat? Mereka tentu dah tahu itu adalah phishing web kan? Yang orang ramai persoalkan sekarang adalah tahap keselamatan akaun bank tu yang membolehkan pemindahan duit secara banyak dalam satu hari boleh terjadi tanpa apa-apa syak wasangka.


Ada juga yang berkongsi pengalaman dengan bank lain, kalau ada pemindahan duit secara banyak dan meragukan, pihak bank sendiri akan call pemegang akaun tersebut untuk buat pengesahan. Bagi aku, itu adalah satu effort yang baik dari pihak bank. Kita yang tengah buat kerja tak tahu apa-apa, dalam masa yang sama duit dalam bank lesap! Sedih weiiiiii!


Bila kita daftar online banking kat handphone, maknanya, kita percaya tahap keselamatan sistem apps yang menjaga duit kita. Bila dah jadi macam ni dan bank tak nak bertanggungjawab atas alasan kita yang tekan link dulu, jadi bunyinya bank macam nak 'lepas tangan'. Save at your own risk!


So pengajaran yang boleh kita amik, berhati-hati ketika melayari sosial media. Jangan klik sembarangan link yang meragukan. Buang sikit curiosity tu. Jangan percaya bulat-bulat apa yang ada di fb, ig, tiktok, twitter dan sebagainya. Takda sapa yang akan tolong kita kalau duit dalam akaun dah lesap, apatah lagi bank.


Lagi satu yang kita kena selalu alert dan beringat, kalau buat fpx payment jangan terburu-buru. Layout laman web bank mesti mintak username dahulu. Lepas tu akan keluar gambar security yang minta kita sahkan. Lepas tu baru dia minta password. 


sumber : fb Johan Mohamed

 

Macam yang kat atas ni, kita boleh nampak dia mintak username dan password serentak! Itulah tandanya korang sedang menghampiri lubang scammer. Cepat-cepatla keluar dari situ. Kalau korang pergi isi jugak kemudian dia keluar error, suh isi semula itulah maksudnya akaun korang berjaya digodam menggunakan keylogger. Lepas tu duit dalam akaun pun wassalam.


Online banking pun dah tak selamat sekarang. Abis takkan nak delete semua apps bank dan buat urusan di kaunter je lepas ni? Bank-in duit pun guna CDM? Naya pak karim lagutuuuu! Benda semua hujung jari dah sekarang. Tapi inilah risikonya bila tahap sistem sekuriti online banking teruk. 


Haramjadah 'toyol' siber!

Monday, August 15, 2022

Monday, August 15, 2022

Semua naik!

 

Assalamualaikum. Baru-baru ni masa bawak mak pergi check-up kat klinik, aku berhadapan dengan situasi yang menghibakan . Kebanyakan yang datang ke klinik tu adalah orang tua samada ditemani pasangan, atau anak atau datang seorang. 


Kalau datang check-up first kena pergi kaunter pendaftaran letak buku temujanji. Tunggu nama dipanggil, pastu bawak mak pergi cucuk amik darah hujung jari untuk test glukosa. Pastu pergi bilik sebelah pulak amik berat badan tekanan darah. Pastu pergi pulak kaunter satu lagi ikut zon dan letak buku dan tunggu lagi nombor dipanggil. Lepas tu barulah masuk bilik jumpa doktor.



Begitulah rutin aku dan mak setiap kali ada temujanji di klinik. Kalau yang datang ditemani pasangan atau anak takpela. Ni ada yang datang seorang, terkial-kial tak tahu ke mana hala tuju lepas pendaftaran. Ada seorang pakcik ni dia datang seorang, lepas pendaftaran dia pergi ke tempat nak cucuk darah dan terus letak buku dalam bakul dan pergi duduk di kerusi. Aku yang tengok tak sampai nak buat tak tau. Aku panggil pakcik tu balik dan tekankan nombor giliran dan ketip satu nombor di buku dia, satu lagi suh dia pegang. Kalau nombor disebut baru pergi ke kaunter. Terkial-kial dia blur disitu, tak tau la dia faham ke tak aku cakap ape. 


Mak yang turut ada kat situ pun cakap,"macam tu la abah kau dulu. Sorang-sorang datang tak tau nak pergi mana dulu. Mak dulu pun masuk klinik sorang-sorang. Abah kau tunggu kat luar". Hmm terdiam aku. InsyaAllah mak ... pasni mak takkan keseorangan lagi di klinik. Anim akan teman mak selagi anim mampu.


Dan alhamdulillah sejak dari temujanji mak di Hospital Melaka lagi sampai sekarang, aku yang akan balik pastikan mak dapat pergi klinik. Bagi aku perkara sebegini memang jadi tanggungjawab anak. Bukan tanggungjawab cucu atau anak sedara melainkan ada hal mustahak yang tak boleh dielakkan, barulah boleh mintak tolong orang lain. Tapi sebolehnya, aku akan usahakan jugak untuk balik atau paling teruk pun tukar je tarikh temujajanji. Asalkan tidak menyusahkan sedara mara.




Tapi tu la keputusan pemeriksaan kesihatan mak kali ni membuatkan aku sedikit risau. BP naik, gula naik, berat badan pun naik! Mana taknya, makan durian aritu sepuas-puasnya mak cakap. Pastu raya haji dapat sumbangan daging korban makan lagi. Mana tak naik segala. Aku diamkan je la, memang betul pun haha. Tapi pasni mak kena kawal balik ye.


Puas duduk seminggu ngan mak. Bawak mak keluar makan di kedai hampir setiap hari. Happy sangat tengok mak dapat jalan-jalan sekitar pekan walaupun hanya untuk pergi beli barang. Haihh sedih lagi :(. Moga satu hari nanti aku dapat transfer sini balik duduk ngan mak...


Tuesday, August 09, 2022

Tuesday, August 09, 2022

Khabar Dukacita Buat Milla :(

 


Assalamualaikum. Sedih mengenangkan anak bulus sekor ni. Dalam enam ekor, dia yang paling 'pendiam' dan perangai paling elok. Milla sejenis 'introvert' dan tak suka main buas-buas. Dalam enam ekor tu, dengan abg Putam je dia suka bermain sebab abg Putam 'gentle' dan bila bergurau tak keluar kuku. Tapi kalau dengan Dino, dia pangkah terus haha sebab Dino main buas siap gigit-gigit dan tendang. Mana Mila mau macam tu.


Beberapa bulan lepas, mulut Milla berbau. So bawa dia pegi vet untuk pemeriksaan. Didapati ada gingivitis. Vet bagi ubat antibiotik dan anti-radang. Baik kejap, kemudian selang beberapa bulan jadi lagi. Bila vet tengok rekod macam tu, vet saspek sesuatu.




Vet cadangkan buat ujian darah untuk Milla untuk sahkan Milla ada FIV (kalau pada manusia kita panggil HIV) atau tidak. Disebabkan masalah mulut berbau dan gusi merah serta bengkak sikit di leher yang masih berlarutan, maka nak tak nak kena buat jugak. Buat ujian darah saja dah kena RM120.


Pejamkan mata demi kebaikan Milla. Hati ni pun tak sedap rasa dan kesian kat Milla pun ada. Buat test ni tak sampai 10 minit pun. Vet panggil masuk dan inilah keputusan ujian darah Milla.





Keputusan ujian darah ni sah dalam masa 15 minit saja, kalau lebih dari tu kira tak sah dah. Jadi bila vet titis darah Milla ia akan terus naik satu line atau dua line. Kalau ikutkan penglihatan aku, memang payah nak nampak garisan T tu naik, tapi vet kata dia nampak dan sehalus-halus garisan walaupun kabur tapi kalau nampak sikit pun dah kira positif FIV.


Untuk antibodi (AB) pulak, tak naik langsung garisan T bermakna Milla tak dapat hasilkan antibodi untuk melawan virus tu. Walaupun aku tak nampak garisan tu, tapi simptom yang ada pada Milla seperti bengkak nodus limfa (terasa benjolan bila pegang leher Milla) memang ada.


Simptom FIV:

  • Selera makan kurang
  • Berat badan kurang
  • Demam
  • Sakit bila mengunyah
  • Sawan
  • Cecair keluar dari mata dan hidung
  • Cirit birit
  • Kelenjar limfa bengkak
  • Kulit, pundi kencing atau buah pinggang

Aku perasan juga, sejak Milla sakit mulut dia dah tak makan wetfood. Kalau dulu, dia la yang pertama datang bila tiba masa untuk makan. Sekarang dia masih ada selera makan tapi banyak makan kibble. Lain-lain, Milla masih aktif dan sihat.


Lebih sedih lagi, vet kata FIV masih tiada vaksin atau ubat sehingga kini. Bermakna kucing yang terkena FIV tiada ubat yang boleh diberikan pada mereka melainkan booster untuk meningkatkan imun badan dan perlu diambil sehingga ke akhir hayat.


Booster ini bukanlah penyembuh kepada FIV tapi ia dapat membantu meningkatkan sistem imun kucing melawan virus. Vet cadangkan untuk ambil 1ml DMG setiap hari. Kita juga boleh dapatkan DMG ni farmasi atau beli secara online


Kesian Milla ... tapi mama takkan putus asa. Walaupun penyakit ini tiada ubat, tapi selagi Milla masih aktif dan ceria, ada selera makan, masih boleh bergerak dan bersihkan diri sendiri mama dah happy. Booster DMG ni harga dia agak mahal tapi demi Milla, mama akan usahakan agar badan Milla dapat lawan virus jahat tu.

Monday, August 08, 2022

Monday, August 08, 2022

Pakej Penjagaan Covid-19 (PPC) Baru Sampai

 

Assalamualaikum. Orang lain mungkin dah habis guna pun PPC ni tapi aku baru dapat ha. Sepatutnya dah dapat di tangan awal bulan Mac tapi disebabkan kami laki bini kena Covid berturut-turut selama dua minggu tu, tak boleh keluar ke mana-mana jadi memang ada sentiasa di rumah. 


Dah nama pun kat rumah, jadi kalau ada parcel sampai mesti aku tahu. Tapi hari tu, abg posmen tak ketuk pintu pun sekadar tinggalkan slip suruh tuntut barang dalam peti surat. 


Bila kami dua-dua dah sihat dan dibenarkan keluar, pergi peti surat tengok ada slip dari poslaju suruh pergi collect PPC kat Serahan Pos Pudu. So kami pergila sana, tapi bila serah slip ni abg posmen di kaunter tu kata dah lebih dari 7 hari, jadi PPC tu dah diserahkan balik pada KKM. 




Aik, boleh pulak macam tu? Dah la tak ketuk pintu, tinggalkan slip suruh tuntut dalam masa 7 hari. Habis macam mana kalau kena Covid masa tu? Memang melepas la PPC ni. Tak puas hati aku, sebab tiada percubaan untuk penghantaran kali kedua. Orang lain dah dapat kot, aku je yang tak dapat ni.


Aku masuk website KKM, dan disitu aku buat aduan tentang kes PPC dan situasi yang berlaku pada masa tu. Aku tinggalkan alamat emel supaya mereka boleh berhubung semula. Aku ceritakan dari A sampai Z, tentang aku dan suami kena Covid, tentang abg posmen tak hantar sampai depan pintu, dan tentang slip tuntutan yang telah terlepas tempoh.


Dalam 10 hari lepas tu, aku terima emel dari urusetia jawatankuasa PPC dari KKM dan mereka mengesahkan PPC aku telah dipulangkan untuk diproses semula. Jadi nak hantar balik tu kena ambil masa sebab mereka kena hantar secara berperingkat kepada penerima lain. Pendek cerita, aku punya lepas April baru boleh dapat.





Dalam bulan Mei, aku dapat emel semula dari urusetia jawatankuasa PPC minta butiran peribadi untuk pengeposan semula PPC. Bila diaorang hantar emel, kita kena alert dan cepat respon untuk memudahkan proses penghantaran. 



Lama gak la tunggu lepas bagi alamat tu. Ingatkan diaorang dah lupa kat aku hehe. Tup tup hujung bulan Julai abg posmen datang bawak bungkusan empat segi. Aku cam sangat kalau kotak empat segi macam tu. Sah PPC!


Alhamdulillah, sampai jugak kau ye hehe. Kalau orang ada di rumah dan abg posmen ketuk pintu bagi salam mesti la aku jawab. Walaupun terlambat beberapa bulan tapi syukurlah dapat jugak akhirnya. 

Thursday, July 21, 2022

Thursday, July 21, 2022

Takut Pakai Pelembap Muka? Krim Pelembap Mana Yang Terbaik Untuk Kulit Berminyak?

 

Assalamualaikum! Dah lama tak celoteh pasal skincare. Kalau cerita bab kulit idaman siapalah yang tak nak kulit putih halus mulus macam telur direbus. Teringin juga nak memiliki kulit licin berseri macam orang lain tu.


Masa awal-awal dulu bila sedar kulit ni berminyak dan mula ditumbuhi jerawat, mula la aku nak cuba macam-macam produk di pasaran. Sedangkan masa tu, langkah penjagaan kulit secara asas (basic) pun aku tak buat. Asal ada je iklan produk muka, mesti aku akan beli dan cuba sendiri. Tak kisah langsung sesuai ke tidak untuk kulit berminyak.


Akibatnya, kulit aku bukan makin baik tapi makin teruk jadinya! Jerawat makin banyak naik kat muka ditambah pula dengan kulit berminyak yang tak terkawal. Rupa-rupanya bukan semua produk di pasaran boleh kita guna ikut suka tanpa kita tahu kandungannya dan kesesuaian untuk kulit. 


Tapi tu la, jiwa remaja masa tu mana nak dengar cakap. Ikutkan hati sangat. Pengaruh iklan di televisyen sangat kuat masa tu. Bila dah breakout terus aku stop guna semua produk. Lepas tu, aku hanya guna pencuci muka. Masalah jerawat masih juga tak selesai. Bertahun lamanya aku cuba konsisten dengan pencuci muka saja tapi rupanya aku salah lagi!



Muka berminyak dan berjerawat memang tak boleh 'hidup' dengan pencuci muka saja. Dah cuci muka takkan nak biar macam tu je kan. Kulit yang banyak terdedah dengan cahaya matahari ni akan cepat kering dan kesat. Sebab tu kena guna krim pelembap (moisturizer) untuk kembalikan hidrasi dan kelembapan pada kulit.


Nak pilih moisturizer pun kena ada ilmu juga. Jangan tengok iklan terus nak beli. Kita kena tahu samada ianya sesuai untuk kulit berminyak dan apa bahan utama dalam produk tu. Selama ni pun, aku tak pandai pilih moisturizer. Ingat semua moisturizer tu sama je. Rupanya moisturizer ni ada 2 jenis, iaitu cream-based dan water-based.


Sebelum ni aku guna moisturizer yang cream-based punya, memang la makin berminyak kulit aku! Bila masuk tengahari, muka jadi kemerahan dan berkilat bukan disebabkan kelembapan tapi sebab minyak yang berlebihan. Bila minyak berlebihan, pori-pori akan tersumbat dan lagi banyak naik jerawat di muka!




Tipula kalau kata tak stres. Dah la kulit berminyak, jerawat naik sana sini. Tapi nak kata putus asa tu tak la. Aku cuba cari krim pelembap yang lain pula tapi kali ni aku akan pastikan bahan kandungannya dan jenis krim. Satu hari, aku diperkenalkan dengan krim pelembap Aqua Whitening Cream dari Hansaegee Nature.


Mula-mula risau juga nak guna, tapi bila tengok bahan kandungan dan jenis krim ni adalah water-based aku fikir why not aku cuba dulu kan? Bahan utama dalam Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream:


Niacinamide

  • Memberikan tona kulit cerah, kawalan minyak, membersihkan dan menganjalkan kulit muka
  • Memberi kesan pencerahan dan kelembapan
  • Mengurangkan liang pori wajah dan boleh mengawal kulit berminyak

Kim pelembap ini juga mengandungi 17 jenis ekstrak herba memberikan kombinasi padu untuk menjadikan kulit wajah lembut dan halus.






Lagi banyak kulit kita terdedah pada cahaya matahari, lagi banyak minyak yang akan terhasil pada kulit wajah. Sebab tu, aku kena pilih krim pelembap jenis water-based untuk memudahkan penyerapan ke dalam kulit. Bila sapu krim pelembap ni, cepat betul ia meresap dan melembapkan kulit. Serius, aku dah mula jatuh cinta kali pertama!


Tekstur dia memang ringan dan tidak melekit. Bila sapu di muka ia cepat meresap ke dalam kulit rasa lembut dan fresh. Yang bestnya, bila aku pergi berjalan di luar pun tak mudah berpeluh. Bila tak mudah berpeluh, kuranglah minyak yang tersumbat dalam pori-pori (non-comedogenic). 






Sekarang aku rasa lebih selesa dan yakin dengan diri sendiri. Kalau dulu, aku nak kena makeup sebelum pergi kerja untuk tutup cela di muka. Tapi sekarang selain dari sunscreen, aku hanya guna krim pelembap Hansaegee Nature Aqua Whitening Cream siang dan malam. Kesan paling ketara yang aku rasa kulit dah kurang berminyak walaupun bangun pagi. Terasa lembut dan kurang berjerawat. Tak cukup lagi ke tu? Bagi aku, memang inilah hasil yang aku dah lama nantikan!


Sebenarnya, bukan susah pun nak cari krim pelembap yang sesuai dengan jenis kulit kita. Cuma kita perlu ada sedikit ilmu tentang produk tu dan kena ambil tahu adakah ia sesuai dan selamat untuk kulit kita. Kadang-kadang, beli produk mahal pun tapi kalau tak sesuai dengan kulit, ia tidak akan menyelesaikan masalah betul tak.


Yang penting, aku happy dan puas hati dengan hasilnya. Kalau nak tahu, cubalah sendiri ;)


🍁Brand: Hansaegee Nature 

🍁Website: www.hansaegee.com/shop

🍁IG page: https://www.instagram.com/hansaegeenature/

🍁FB page: https://www.facebook.com/HansaegeeNature 

🍁Youtube page: https://www.youtube.com/c/HansaegeeNatureMalaysia



Friday, July 15, 2022

Friday, July 15, 2022

Isu-isu Sensitif Di Media Sosial

 

Assalamualaikum! Semakin hari semakin rancak dunia alam maya sekarang. Macam-macam isu sensasi yang aku perhatikan di media sosial baik di FB mahupun di IG. Yang baik kena puji, yang buruk kena keji. Itu memang dah jadi sebahagian dari rutin harian netizen. Ye la ... semua news sekarang di hujung jari. Kau tak puas hati boleh terus tunjuk kat komen.


Kadang-kadang aku tak faham dari mana datang 'kekuatan' orang yang cuba nak tarik perhatian orang lain dengan upload konten dengan niat nak provoke orang kat media sosial. Tak terfikirkah benda itu akan menjatuhkan diaorang? Tak terfikirkah pendapat diaorang tu hanya akan memburukkan keadaan? 




Isu Agama

Sekarang masih 'panas' isu video yang viral tentang penghinaan terhadap Islam oleh orang Islam sendiri. Yang ni ramai dah agak memang perbuatannya disengajakan dengan niat menimbulkan provokasi terhadap orang Islam. Dah kena tangkap pun minah tu dan bfnya. 


Moga jadi peringatan dan pengajaran buat kita semua. Jangan tunjukkan kebodohan dan kejahilan kita pada orang bila Allah sedang menutup aib kita. Kau nak provok siapa bila buat share konten macam tu? Kau nak orang bergaduh? Nak tunjuk yang kau berani bersuara? Kau dapat apa? Aku pun tak faham orang macam ni. 


Isu Bangsa/Kaum

Bukan mudah nak hidup harmoni dalam sebuah negara yang berbilang kaum. Kadang-kadang ada selisih faham tu biasa la. Sedangkan adik beradik satu bapa satu mak pun bolehkan bertikam lidah. Tapi janganla sampai pergi tunjuk kat media sosial melainkan ia melibatkan kesalahan jenayah. Zaman sekarang ni silap sikit je pun orang dah up kat FB lalu jadi viral. Habis orang lain yang takda kene mengena pun terpalit sama. 


Sama-sama la kita jaga keharmonian ni. Tak kira apa pun bangsa, kalau dah hidup berjiran atau bekerja sama dalam satu bangunan kena hormat antara satu sama lain. Cuma jangan melampau pergi masuk campur urusan kaum lain kemudian jadikan topik membawang di media sosial. Tak cerdik ah gitu. Dia punya hal dia punya hal lah. Kita tak perlu nak judge kaum lain ok.


Hal Keluarga

Yang ni cukup kena jaga. Tutup rapat-serapatnya. Jangan bagi orang luar dapat bayangan apa yang kau sedang lalui. Kalau ikutkan hati, memang banyak benda kita tak puas hati. Tapi kalau perlu lepaskan, jangan pilih media sosial. Tak kisahlah apa-apa hal pun, pasal jiran ke, mertua ke, ipar duai ke, penyondol ke, pasangan ke, anak ke, majikan ke, rakan sekerja ke. 


Dah tu nak lepas ke siapa? Kalau aku cakap "mengadu je pada Allah" bunyi macam cliche sangat kan. Tu semua orang pun tau. Tapi sebagai seorang yang dah dewasa menginjak ke usia 40 tahun ni, aku sendiri pun dah 'penat' nak marah2 orang. Aku tersangat sayang pada diri sendiri sampai aku rasa membazir buang emosi hanya kerana aku marah orang tu. Buat apa penatkan hati. Darah tinggi dari takda jadi ada. Untuk apa? Buang terus orang tu dari hidup kau. Jangan mention dia di mana-mana pun. Dia tak layak ada dalam ingatan kau. 


Isu Haiwan

Yang ni pun viral gak baru-baru ni. Pasal haiwan ni boleh jadi banyak cabang tahap kesensitifannya. Bergantung kepada konteks yang dibincangkan. Macam baru-baru ni yang viral pasal stetmen dari seorang selebriti tentang bagi anjing makan. Aku pun tak setuju stetmen dia tu. Mana boleh pukul rata macam tu. Sampai ke hati kau kalau jumpa anjing tepi jalan merenung penuh harapan menunggu seseorang bagi makan. Dia bukan macam kucing boleh mengiau kita dah tahu dia lapar. Ni kalau anjing menyalak kang, habis kita lari lintang pukang sebab ingat dia nak kejar gigit kita. Walhal dia mintak makan. 


Berhati-hatilah bila nak beri pendapat tu. Orang lain nak bagi anjing makan biarkan dengan cara mereka asalkan pandai jaga sentuhan. Setakat bagi makan takkan nak jadi isu. Kalau pencinta haiwan, takda isu anjing atau kucing. Isunya dia lapar dan kita kena bantu bagi dia makan.


Lain la kalau kau jadikan anjing sebagai 'bodyguard' masuk keluar mall. Jadikan anjing sebagai haiwan peliharaan macam kucing. Ha yang tu memang kena tegur la. Kena tahu hukum la. Apatah lagi kita ni orang Islam. Jangan buat hukum sendiri.


Hal Suami Isteri

Aku tak pasti orang lain, tapi bagi aku isu suami isteri ni agak sensitif untuk dibincangkan secara terbuka di media sosial. Tak kisah samada kesalahan itu dari pihak isteri atau suami, tapi sebolehnya jangan dicanang. Sebab kita pun tak sempurna di mata dia cuma pasangan tak canang. Kalau dia canang jugak, maknanya dia pun 2x5 la haha. Hal suami isteri ni kena cakap depan-depan. Kalau nak gaduh biar dia depan muka kita. Cakap apa yang terbuku di hati. Biar habis di situ.


Bila dah up di media sosial, ia akan melibatkan orang luar dalam masalah yang hanya kita dan pasangan je yang tahu. Orang yang komen pun bukan tahu situasi sebenar. 


Itu je yang aku dapat fikirkan buat masa ni. Kalau pasal kongsi gambar makanan, kebahagiaan rumahtangga, anak dapat 10A SPM, beli barang berjenama atau bercuti itu tak berapa sensitif bagi aku. Kita happy bila tengok orang happy. Tak perlu dengki mendengki apatah lagi cakap belakang. 


Benda ni juga jadi pengajaran buat aku dan anak-anak. Sering aku ingatkan diaorang, jangan sesekali dedahkan perkara yang tak sepatutnya diketahui orang di IG atau tiktok. Nak cari solusi sila berbincang dengan orang tu. Hatta bergaduh ngan kawan sekolah sekalipun, jangan disindir kawan tu dalam status ke ape. Manners kena jaga.

Monday, July 04, 2022

Monday, July 04, 2022

Sepetang Di Dusun Durian

 

Assalamualaikum! Sekarang masih rancak orang membeli durian walaupun dah nak hujung musimnya. Kat kawasan umah ni pun orang masih rancak mengambil kesempatan menjual dan membeli durian sementara harganya masih berpatutan.


Aku ni pulak tertahan-tahan dari awal bulan lagi nak beli ke tak durian tu. Hari-hari berjalan kat tepi port diaorang menjual tapi mampu jeling tepi dan berlalu pergi haha. Dah la situ dapat sambutan ramai pulak yang sanggup beratur semata-mata nak membeli dan merasa pelbagai jenis gred durian yang dijual. Bayangkan lepas solat Jumaat, pelanggan dah beratur depan port tu untuk beli. 


Tak pernah lagi aku tengok sambutan luar biasa macam tu. At least bukan kat tempat aku ni la. Tapi kali ni memang betul-betul orang sanggup demi nak makan durian. Dipendekkan cerita, satu hari aku dapat panggilan. Suara tu aku kenal betul. Rupanya pakcik sedara aku😂

         

First time dapat capai buah durian sambil kaki berpijak dibumi. Ini betul2 atas kepala ni!😆


Pakcik ajak ke dusun buah dia di Rembau amik buah durian. Ya Allah, sungguh aku tak teringat pakcik sendiri ada dusun durian padahal mak pernah bercerita sebelum ni yang dia dan arwah abah pernah pergi sebelum covid melanda. Kali ni memang langkah kanan betul! Kebetulan minggu tu aku memang niat nak balik kampung tengok mak walaupun dapat cuti sabtu ahad je. Ahad petang kami dah kena balik KL dan pakcik pulak kena balik  Johor. Jadi kena sampai jugak ke dusun tu hari Sabtu.


Patutlah aku dok tertahan-tahan nak beli durian, rupanya nak jadi rezeki kami sekeluarga merasa durian piyor dan fresh dari dusun pakcik aku ni.  





Yang bestnya, pokok durian kat dusun ni tak berapa tinggi sampaikan ada yang boleh dicapai dengan tangan je hehe. Kami sampai dusun dalam pukul 6 lebih tapi langit masih cerah cuaca pulak baik memang sesuai la nak lepak-lepak makan durian kat sini.


Tapi sebelum makan, kami kena kutip buah durian yang baru gugur. Apa lagi, laju-laju la aku tolak troli ikut suami meronda kawasan kutip buah. Tapi aku cuak jugak le sebab jalan bawah pokok, mula la kepala ni membayangkan yang bukan-bukan! :p


Hasil kutipan

Tukang sorong :p


Bertambah happy aku bila pakcik kata yang kutip kami boleh bawak balik. Kami dapat kutip 2 troli penuh! Yang nak dimakan buah durian lain yang memang dah ada so jom kita layan sebiji dua!





Alhamdulillah puas hati dapat makan durian sepuasnya. Mak pun happy dapat merasa lagi durian tahun ni. Sebelum ni mak datang ngan arwah abah bila nak makan durian. Kami je la yang pertama kali jejakkan kaki ke dusun pakcik aku ni.


Aku tak tahu la berapa biji dah bedal. Asal pakcik belah je, aku ngap haha. Pakcik banyak tanam durian IOI, tembaga dan musang king. Merasa jugak la kami semua jenis gred buah tu. Memang berbeza rasa dan tekstur setiap gred tu. Aku tak kira dah gred apa semuanya aku bedal haha.






Termenung jap suami tengok berbakul-bakul buah durian depan mata :p


Ingatkan kami bawa balik yang dalam troli je, rupanya ada sebakul lagi yang dah dikutip untuk dibawa balik. Buat tempoyak boleh nak makan pun boleh. Yang berbakul-bakul tu dah ada tuannya. Yang nak dibawa balik dok atas tanah tu, dalam troli dan bakul pink. Fuhh! hah makan la durian tu sampai lebam nim. Tak yah gaduh-gaduh nak beli durian dah. Takyah jeling-jeling durian tepi jalan tu dah :p.


Fuhh memang satu pengalaman baru buat aku. Kutip buah dan menikmati durian yang segar dari pokok. Terima kasih sangat kat pakcik aku yang ingat kat kami :D moga murah rezeki selalu.


Thursday, June 30, 2022

Thursday, June 30, 2022

Bagi Alasan Cerdik Sikit Boleh Tak!

 

Assalamualaikum! Satu hari aku masuk pasaraya E nak beli barang macam biasa. Dah pilih barang yang aku nak, aku ke kaunter untuk bayar. Tiap kali dia scan barang, akan keluar harga dekat monitor


Eh ... empat ringgit lima posen? Seingat aku, kat rak tadi harga barang tu empat ringgit dua puluh sen. Kenapa bila scan jadi mahal tiga puluh sen? Lalu aku tanya budak cashier tu, "dik .. harga kat rak empat ringgit dua puluh sen bukan harga ni". Dia boleh jawab,"oh harga dah naik kak..". Ya aku tahu harga naik tapi itu bukan harga di rak. Yang korang update tu hanya dalam sistem.


Dia pertahankan harga yang dalam sistem dan bagi alasan banyak barang nak kena kemas dan tak sempat update dalam sistem. Dia bercakap seolah-olah dia pekerja tunggal dalam pasaraya tu. Dah tu, manager wat mende? supervisor wat mende? Banyak dah alasan macam ni aku jumpa. Isu tag harga di rak tak sama dengan yang dalam sistem ni berlaku dimana-mana je. Dah tentu lah sebagai pengguna aku bayar untuk harga di rak saja. 




Bukan kerja aku atau pengguna lain nak kena terima alasan "banyak barang nak kena kemas". Kalau dalam sistem korang laju je tukar harga, tapi kat rak banyak cekadak ko bagi alasan yeh. Dari aku bertekak dengan dia, aku suh dia panggil manager/supervisor. 


Aku tanya,"kak...kalau tag harga di rak tak sama dengan dalam sistem, kena ikut harga di rak betul tak. Kak tahu kan peraturan tu?". Dia jawab dengan profesional dan mengaku kesilapan. Dipendekkan cerita, dia kira barang tu dengan harga empat ringgit dua puluh sen seperti yang tertera di rak. Setel kat situ jugak.


Moral of the story, tak kisah lah berapa beza harga di rak dengan dalam sistem kalau dah tak sama tu kena bagitau diaorang. Jangan fikir, eleh tiga posen je pun beza takkan tu pun nak kecoh. Ni bukan soal kecoh, tapi peraturan penetapan harga yang ditetapkan oleh pihak berkuasa. Boleh je kita nak cakap balik ke dia, kalau tak kecoh takyah bayar la tiga posen tu. 


Eh pandai pulak tak bagi😒


So pada pekedai runcit atau pasaraya, jangan bagi alasan banyak kerja nak kena susun barang la ape la. Orang takmo dengar tu. Aku tak tahu celah bedah mana yang payah sangat korang nak tukar tag harga kat rak. Ko bukan buat kerja sukarelawan ye.





Thursday, June 23, 2022

Thursday, June 23, 2022

Jaga Perut La Sangat!

 

Assalamualaikum! Inilah obsesiku selain kucing. Dah dekat sebulan aku dok ulang makan bubur berlauk yang aku beli dekat dengan opis aku. Walaupun bukan hari-hari beli tapi bila aku keje siang, memang inilah makanan pagi sampai petang. 


Dia punya obsesi tu, kalau hari tu bubur berlauk takde atau habis boleh kemurungan kejap aku haha. Lepas tu blur tak tau nak sarapan ape dah sebab memang dah terbiasa makan bubur berlauk. Sekali beli dua atau tiga bekas. Satu mangkuk tu aku boleh kenyang sepanjang pagi. Kang tengahari sekali. Kang petang sekali haha.




Ada sekali hari tu suami bawa balik bubur berlauk beli kat old town PJ. Harganya murah lima posen tapi rasanya tak sesedap yang aku beli ni huhu. Payah nak jumpa bubur berlauk sedap dan kena dengan citarasa tekak ni.


Dalam bubur berlauk ni ada cebisan ayam goreng, telur asin, daun bawang dan bawang goreng. Bubur dia bukan rasa kosong tapi rasa pedas-pedas lada gitu so memang kena la dengan ayam dan telur asin tu. Tapi tak boleh makan hari-hari sebab telur asin kan. 




Hari ni ketamakan aku terserlah bila aku beli tiga bekas terus! muahaha. Alhamdulillah. Itupun suami tanya tenghari kang nak nasi tak? Rasa-rasa aku jawab ape ...? hahaha :p


Maximum satisfaction!

Wednesday, June 15, 2022

Wednesday, June 15, 2022

Sah Mochi Kena Pyometra!

 

Assalamualaikum! Dalam enam ekor, mochi yang terakhir dimandulkan. Sebelum dimandulkan dia sempat bunting dan melahirkan anak. Masa dia on-heat anak-anak ada bagitahu keluar cecair dari faraj mochi. Tapi tak kerap. Kadang ada dan kadang tiada dan ia berlangsung selepas mochi melahirkan anaknya.


Mochi masih ada selera makan dan aktif seperti biasa melainkan cecair yang keluar dari faraj. So, genap sebulan aku bawa dia pergi vet untuk dimandulkan. Petang tu dapat call dari vet mengatakan bahawa mochi kena Pyometra!


Demi menyelamatkan mochi, dia harus dibedah dan dibuang peranakannya sebab dah membengkak dan bernanah didalamnya.


Peranakan mochi yang bengkak dan bernanah didalam



Pyometra

Apa itu Pyometra? - jangkitan kuman yang berlaku pada rahim atau peranakan kucing sehingga mengeluarkan cecair kuning keputihan (pus) dari faraj akibat peranakan yang membengkak dan bernanah.


Kategori kucing yang berisiko kena Pyometra? - boleh berlaku terutama dikalangan kucing yang sedang on-heat dan belum dimandulkan. Perubahan hormon yang berlaku ketika ini menyebabkan saluran peranakan mudah terdedah kepada jangkitan kuman.


Bagaimana kuman boleh masuk ke dalam peranakan? - ketika kucing betina sedang mengalami on-heat, serviksnya akan terbuka dan bakteria akan masuk dari faraj.


Apakah simptom Pyometra? 
  • Open Pyometra - keluar cecair kuning keputihan yang pekat dari faraj kucing, kerap kencing dan minum air secara berlebihan

  • Closed Pyometra - tiada selera makan, tidak aktif, kemurungan, muntah atau cirit-birit , kerap kencing dan minum air secara berlebihan 


Bagaimana merawat Pyometra? - Rawatan yang disyorkan oleh vet ialah pembedahan membuang rahim dan saluran peranakan. Vet juga akan menyediakan ubat antibiotik serta anti-radang untuk dimakan mengikut tempoh yang ditetapkan.


Cecair keluar dari faraj mochi


Dalam kes mochi, walaupun vet tak nyatakan kategori yang mana tapi aku rasa mochi kena open pyometra sebab dia masih aktif dan berselera makan. Hanya keluar cecair dari faraj sahaja. Syukurlah mochi dah selamat dibedah dan beransur sihat sekarang. Tiada lagi kelihatan cecair keluar dari farajnya. Yang penting, ubat antibiotik dan anti-radang mesti dihabiskan.


Vet cakap jika dibiarkan dan tidak dirawat cepat akan menyebbakan kematian kerana jangkitan kuman akan berjangkit ke dalam saluran darah dan organ lain.


mochi selamat dibedah


Bila dah ada anak bulus ni kita sebagai penjaga perlu sentiasa peka dengan keadaan kucing kita. Kalau ada yang kita nampak tak kena tu cepat-cepatla bawa pergi vet untuk dapatkan kepastian. Sebab itu, kita galakkan untuk mandulkan kucing bila dah sampai umurnya bagi mengelakkan kejadian seperti ini berlaku. Seeoloknya 6 bulan atau sebelum mereka mengalami on-heat


Jangan tunggu lama kerana ia akan membahayakan nyawa anak bulus kesayangan. 


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.