Breaking

Friday, May 24, 2024

Friday, May 24, 2024

Aku Dapat Cucu ...Lagi!

 

Bila aku cakap dia yang last, betul aku tak tipu! Sejak tu takde dah aku amik kucing dari luar. Macam mana kesian pun kukeringkan hati! Tapi yang baru ni datang dari dalam rumah hahaha.


Tahap ni aku tak tahu nak kata apa dah! haha. Bersyukur dan redho je lah. Benda tereksiden kan haha. Bulan Mac lalu, lahirlah cucu-cucuku sebanyak 5 ekor. Tapi yang sempat hidup hanya 3 ekor.


Ibunya (Dakbu) tak sempatku mandulkan, rupanya dah bunting dek perbuatan si Bennie! Lepas aku dapat tahu Bennie mengandungkan Dakbu, aku terus bawa dia pergi vet kasi 'sunat' haha.




Dia menggatal time kewangan aku tak stabil (tengah bulan). Lepas dua bulan keluarlah 5 ekor budak yang comel-comel. Walaupun Dakbu baru jadi ibu kali pertama, tapi cara dia jaga anak-anak dia sangatlah aku respek. 

Dakbu sangat berhati-hati dan tak pernah meninggalkan anak-anak dia sejak lahir. Kami terpaksa letakkan makanan dan air dekat dengan dia supaya dia tak perlu bangun dan berjalan jauh untuk pergi makan. Setianya dia disisi anak-anak.

Yang lagi dua ekor tu mati pun sebab Dakbu gonggong anak dia pergi bawah meja. Habis berdarah mulut anak tu sebab Dakbu tak pandai lagi gonggong.



Tinggalah 3 ekor ni je sampai sekarang. Membesar dengan sihat. Dikelilingi dan disayangi oleh 'pakcik-pakcik' dan 'makcik-makcik' dalam rumah hahahaha. Beruntung sungguh diaorang ni, mak pak tinggal sekali hahahaha.


Bennie dah selamat aku 'sunat'kan. Kalau si Dabkbu ni nak menggatal sekalipun tiada jantan dalam rumah ni yang akan dapat membuntingkan dia lagi pasni hahahaha. Aku sunatkan Bennie sebab kos dia lebih rendah berbanding sunat betina. Betina kalau nak menggatal pun, dia berbunyi je. Tapi kalau jantan menggatal, habis satu blok dengar suara dia manggil betina lain hahaha.


Thursday, May 23, 2024

Thursday, May 23, 2024

Road To Braces - Temujanji Oral Hygiene

 

Bila doktor dah buat pemeriksaan dan sahkan yang kakak layak untuk rawatan braces, prosedur seterusnya adalah  pemeriksaan oral hygiene. Apa benda oral hygiene ni? Ia adalah pemeriksaan berkaitan dengan kebersihan mulut termasuk gigi dan gusi.


Prosedur ni memerlukan tiga kali datang ke klinik setiap dua minggu untuk memastikan pesakit menjaga kebersihan mulut dengan baik dan berdisplin. Kalau sebelum pakai braces kita kena jaga gigi dengan baik, dah pakai nanti lagilah rumit penjagaannya.


So, sepanjang tiga kali kehadiran kakak hanya kena scalling dan buat tampalan sikit saja. Secara keseluruhannya, doktor berpuas hati dengan gigi kakak. Kemudian barulah doktor buat surat rekomendasi ke klinik pakar.



Kami diberi tiga pilihan klinik pakar dalam KL :

  1. Klinik Pergigian Cahaya Suria
  2. Klinik Pergigian Kuala Lumpur (Titiwangsa)
  3. Klinik Pergigian Dato' Keramat

Masa aku pakai braces dulu, aku pergi dekat klinik gigi Cahaya Suria. Tapi sekarang kalau nak pergi sana waktu pagi memang menaiki kereta sangatlah tak praktikal haha. 

Sama jugak dengan klinik gigi Titiwangsa, jalan ke sana ya Allah jangan ditempuh belah pagi! 

Doktor suruh kami fikir dulu sebelum buat keputusan. Aku pilih klinik gigi Dato' Keramat sebab berdekatan dengan rumah dan walaupun jalan ke sana agak jem, tapi ada jalan baru ke Dato'Keramat yang lebih mudah dan cepat sampai. Lagipun, depan klinik gigi tu besar giler parking lot dia ye! Takyah pusing dua tiga kali cari parkir. Tapi kena bayar tiket masuk lah sebab ada orang jaga.

Next, nanti aku share apa kata doktor pakar pulak.

Wednesday, May 22, 2024

Wednesday, May 22, 2024

Penetapan Target & Format SPM 2024

 

Baru-baru kami ke sekolah untuk menghadiri program penetapan target SPM. Anak sulungku bakal menduduki peperiksaan terpenting dalam tahun-tahun persekolahan dan semestinya semua target nak straight A's kan!


Ibubapa diberi taklimat tentang bagaimana keputusan SPM diperolehi dan kriteria yang membolehkan pelajar mendapatkan sijil SPM. 


Format sijil SPM juga telah bertukar. Aku tak pasti adakah format ini telah lama digunapakai atau baru tahun ini dilaksanakan tapi yang pasti ia tidak sama macam zaman aku dulu haha. 



Format baru bagi mendapatkan sijil SPM 2024 mewajibkan pelajar untuk lulus bagi kedua-dua subjek BM dan Sejarah. Namun begitu, pelajar tidak akan dapat SIJIL SPM sekiranya:


  • gagal/tidak hadir untuk kedua-dua subjek BM dan Sejarah
  • gagal/tidak hadir untuk salah satu subjek (BM atau Sejarah)
  • gagal/tidak hadir untuk mana-mana kertas (Kertas 1/2/amali) bagi subjek BM dan Sejarah

Sekiranya pelajar gagal salah satu dari subjek BM atau Sejarah, maka KPM hanya akan mengeluarkan
PERNYATAAN KEPUTUSAN bagi menggantikan SIJIL SPM.


                   


Selain itu, format bagi  SIJIL SPM 2024 akan memaparkan HANYA SUBJEK YANG LULUS SAHAJA di atas sijil/pernyataan. Meaning, kalau gagal subjek Matematik, maka dalam sijil tidak akan dipaparkan nama subjek itu dan grednya.

Maksudnya, kalau pelajar amik 9 subjek dan hanya lulus 5 subjek maka hanya 5 subjek itu sahaja yang akan dicetak di atas SIJIL SPM. 

Sebab itu penting untuk semua calon SPM lulus terutama bagi subjek BM dan Sejarah. Gagal salah satu atau kedua-duanya maka yang akan dapat hanyalah PERNYATAAN KEPUTUSAN. Subjek lain dapat A+ sekalipun, PERNYATAAN KEPUTUSAN tu tak laku ye jika nak menyambung pelajaran di peringkat seterusnya.




Pengetua juga menekankan kehadiran ke sekolah amatlah penting apatah lagi bagi calon SPM. Satu hari saja tak hadir, maka pelajar tu akan banyak terlepas ilmu dan pembelajaran di sekolah. Cikgu pun takkan ulang!

Diharap semua calon SPM 2024 akan berjaya dengan cemerlang dan mendapat keputusan yang sangat baik. Buat anakanda Hazwani, ibu ayah doakan moga kakak berjaya dalam SPM tahun ini...amiinn aamiinnn!



Tuesday, May 21, 2024

Tuesday, May 21, 2024

Saya Jual Baju Preloved!

 

Dulu kan aku aktif meniaga di merata carboot sale. Antara tapak carboot yang pernah kami masuk macam CBS Kota Damansara, CBS Subang Bestari dan CBS Wangsa Walk. Disitulah pelbagai kenangan dan memori pahit manis dan mengenali pelbagai ragam manusia secara berdepan.


Tapi lepas tu, kami berhenti dari meniaga CBS sebab banyak barang dah habis. Asalnya, meniaga barang preloved sendiri. Pastu dapat sambutan dan mula seronok berniaga. Kami mula 'menyelam' cari barang pulak. Rumah pun dah jadi macam tongkang pecah haha.


Kemudian suami dapat kerja lain, dari situlah kami perlahan-lahan mengundurkan diri dari dunia carboot sale



Baru-baru ni atau lebih tepat lagi dalam bulan puasa hari tu, aku terlebih rajin mengemas almari baju. Dok pilih baju mana yang dah tak pakai tapi  masih elok, terutama baju raya tahun lepas yang pakai sekali dua je. Habis aku keluarkan semuanya dan mula terfikir nak jual preloved!


Aku mula join grup preloved di fb. Berlambak grup di sana. Menjual preloved di carboot sale tak sama macam dalam online. Kat dalam online, kita kena sediakan ukuran baju atau seluar siap-siap supaya customer boleh ukur dan tahu samada ukuran ngam ke tidak.



Sikit-sikit aku belajar dari tak tahu langsung kepada tahu sikit-sikit dan alhamdulillah ada rezeki walau tak banyak. Seronok juga meniaga preloved ni! Tapi dalam seronok tu ada jugak la ragam manusia yang perlu kita hadap. Ramai seller mengadu tentang perangai customer macam ni macam tu. Dan ada jugak customer yang mengadu seller perangai macam ni macam tu haha.


Tapi paling musibat ialah seller yang scam orang dan pembeli yang jadi joy buyer. Dua-dua ni golongan yang sangat dibenci dalam dunia perniagaan online. Aku banyak kali kena joy buyer ni. Tapi takda lagi la tahap nak viralkan diaorg dalam sosial media. Aku sound dalam wassap atau messenger je biar dia malu sendiri. Kalau melawan jugak, ha baru aku viral jawapan dia dalam fb hahaha.




Bukan takat tu je, kita kena hati-hati membeli dalam grup menjual ni sebab ada yang suka curi gambar baju orang lain kemudian kata tu baju dia. Bila customer dah bank-in duit terus dibloknya nombor dan fb customer tu. Duit haram tu dia makan! Sebab tu, semua gambar baju aku ada watermark. Penting supaya gambarku tak dicuri orang dan orang boleh tahu kalau itu scammer atau tidak.


Bukan semua seller menipu dan bukan semua pembeli itu joy buyer. Kita kena pandai 'menyelam' dan kena pandai menyiasat sebelum bank-in duit untuk beli barang. Kadang kita pos gambar belum tentu ada orang nak beli. Kena banyak bersabar dan rajin pos gambar barang kita di grup-grup preloved lain. InsyaAllah ada rezeki tu.


Monday, May 20, 2024

Monday, May 20, 2024

Tak Seronok Di Sekolah Baru?

 

Sejak kakak dan adik bertukar sekolah dari PJ ke KL bulan Februari yang lepas, aku takut jugakla kalau diaorang susah nak menyesuaikan diri di sekolah baru ni. Maklumla, separuh dari usia kecil (dari tadika ke sekolah menengah) mereka banyak dihabiskan di Petaling Jaya walaupun kami tinggal di KL. 


Aku risau juga kalau diaorang akan bertukar jadi introvert sebab ini kali pertama diaorang masuk sekolah menengah campur. Dah la tak kenal siapa-siapa pun kat sekolah tu. Sebab tu sebulan yang pertama, aku sering bertanya samada mereka ok ke kat sekolah tu? Cikgu dan kawan-kawan baru ok ke? Faham ke cikgu mengajar? Ada ke kawan yang mengusik? Makanan kantin ok ke? dan bermacam lagi soalan.




Tapi kalau tengok gambar kat atas ni siapa-siapa pun boleh agak samada diaorang happy dan bahagia ke tak kat sekolah baru tu hahaha. Disebabkan sekolah dekat dengan gerai jual makanan, boleh dikatakan hari-hari diaorang 'pau' aku hahaha! 

Walaupun aku ni orang lama yang tinggal di kawasan tu, tapi sumpah aku baru tau gerai makanan tepi jalan tu jual makanan goreng-goreng yang sedap giler! Budak-budak sekolah memang akan mengerumuni gerai-gerai tu untuk mengisi perut selepas waktu sekolah.

Baru-baru ni juga, adik ada bagitau yang kantin sekolah ada jual waffle RM3. Okla tu kan, harga rahmah. Aku marah juga kalau dia selalu beli nugget atau ayam goreng atau sosej je waktu rehat. Sejenis tak suka makan nasi berlauk ni payah!





Selain tu, diaorang cepat buat kawan. Alhamdulillah anak-anak aku takdala introvert sangat rupanya hahaha. Aku tanya juga cikgu mengajar korang faham ke. Alhamdulillah diaorang faham. Kalau tak faham tanya, jangan buat diam je.

Kawan-kawan ada gak yang mengusik. Maklumla, sekolah campur lelaki dan perempuan memang yang lelakinya gemar mengusik dan menyakat terutama budak-budak baru. Aku anggap itu lumrah untuk kenal-mengenal antara satu sama lain. Jangan lelebih dah la.

Overall, diaorang memang happy kat sekolah kat baru. Kakak bagitau dia terpilih dalam sukan lontar peluru mewakili rumah sukan. Adik pulak dapat masuk perbarisan kawad rumah sukan. Memang dia suka kawad haha.

Hari-hari ada je cerita lucu dari sekolah yang adik bawa balik. Aku pun tak risau sebab diaorang dah pandai bawa diri di sekolah baru. Untuk kakak, ini tahun terakhir di sekolah menengah. Kena fokus lebih untuk SPM.

Untuk adik, ada 2 tahun lagi insyaAllah di sini. Mesti akan ada banyak lagi memori dan kenangan yang dapat dilakarkan di sekolah ni.


Sunday, May 19, 2024

Sunday, May 19, 2024

Milla Dalam Ingatan

 

Aku masih ingat saat aku adopt Milla dan adiknya Millie dari grup di facebook pada tahun 2021. Kali pertama aku tengok gambar yang dipos oleh tuan lama mereka, terus aku jatuh hati! Tak tunggu lama, aku terus pm dan akhirnya kedua-duanya diserahkan kepadaku untuk dijaga.


Setahun pertama, Milla dan Millie yang asalnya anak kucing yang baru berusia beberapa bulan membesar dengan sihat dan aktif. Merekalah penyeri dalam rumah selain Putam dan Mia. Kedua-duanya aku vaksin dan mandulkan bila dah cukup umur.



Tapi tahun 2023, aku diuji apabila Milla disahkan mengidap sejenis penyakit yang hingga kini tiada ubatnya. Aku mula takut tapi tetap positif dan berusaha untuk merawat Milla ketika itu. Sanggup aku beli booster yang harganya mencecah ratusan ringgit walaupun ianya hanya untuk meningkatkan imun badan dan bukan merawat sepenuhnya.


Namun, penyakit Milla datang semula lepas 2 bulan dan kali ini memberi kesan sehingga dia tidak lagi makan dan minum secara normal hanya terbaring dan terpaksa dipakaikan pampers kucing.


Aku bawa dia ke vet sekali lagi dan doktor cuba untuk masukkan air ke dalam badannya kerana Milla mengalami dehidrasi yang agak teruk. Badannya juga susut mendadak. Tanda-tanda lain, kulit dan matanya berwarna kuning.



25/12/2023

26/12/2023 - Milla dah tiada


Dan malam itu juga, Milla akhirnya pergi meninggalkan kami buat selama-lamanya pada 26/12/2023. Aku dan adik sempat melihat saat-saat akhir Milla sebelum nafasnya berhenti sebab masa tu aku sedang nak bagi ubat. Kakak pula tak sanggup tengok 😭




Kini setelah beberapa bulan baru aku bersedia untuk berkongsi berita sedih ini. Maafkan kami kerana tak cukup sempurna menjagamu. Moga Milla tenang disana....


Sunday, May 19, 2024

Rasa Nak Boikot Teh Tarik Sebab Menderhaka!

 

Aku takda masalah nak boikot kopi dari mana-mana jenama antarabangsa dan lokal yang support zionis. Sebab aku sendiri bukan peminat kopi. Tak kisah lah macam mana korang cakap sekalipun, kopi tu sedap ke, lain dari yang lain ke, biji kopi terpaling original ke memang aku tak suka minum kopi. Full stop.


Begitu juga nescafe dan yang seumpama dengannya. Lokal atau antarabangsa. Tak boleh masuk tekak langsung. Aku cuma suka teh tarik atau teh o atau teh o limau. I'm a tea person haha. 


Tapi teh tarik ni pun nak kena boikot jugak rasanya. Maksud aku kedai mamak yang buat teh tarik ni! Bukan sebab support zionis ke ape tapi diaorang telah 'menderhaka' resipi!


Derhaka resipi macam mana tu?


Pagi ni aku order kopi o suam (takmo gula) untuk suami dan teh tarik bungkus untuk aku. Dah siap order, aku terus pergi bayar. Aku tengok air teh tarik aku tu macam cair-cair bukan macam teh tarik pekat. Tapi aku husnuzon je la kan haha. Aku pun gerak dari situ.




Dah habis makan aku pun sedut teh tarik tu. Sumpah  tak sedap! Cairrrrrrr tak rasa apa! Teh pun bukan susu pun bukan. Air tu keruh macam Sungai Klang hahahaha. Terus aku pergi balik kedai mamak tu dengan cik suami. Aku sengih tunjuk plastik teh tarik dan cakap,"bos, buat baru boleh. Takda rasa teh tarik ni".


Dia boleh jawab,"eh bukan you mintak teh tarik o ke?"


"Tak pernah dibuat orang minum teh tarik o! Saya kan biasa order teh tarik. Tadi saya cakap kopi o takmo gula. You pergi buat teh tarik o kenapa haha", aku jawab.


"Haahahaa...sorry sorry saya salah dengar la tu. Saya ingat teh tarik pun takmo susu hahaha. Takpa takpa kita kasi ganti baru", kata dia.


Apela mamak ni. Tak pernah dibuat orang lagi minum teh tarik takda susu. Rupa dah macam air Sungai Klang. Kot ye pun nak suruh aku cut sugar janganla sampai menderhaka resipi asli teh tarik hahahaha!


Akhirnya aku dapat jugak teh tarik yang sebenar. Tapi kali ni teh tarik mamak tak sedap mengancam lah. Tak pekat susu takpe la jugak, ni rasa teh pun kureng. Entah berapa kali tapis teh tu dia guna hmmm.


Friday, May 17, 2024

Friday, May 17, 2024

Road To Braces - Tanya Doktor Dulu

 

Dari tahun lepas lagi, kakak dah menyatakan hasratnya nak pakai pendakap gigi (braces). Tapi masa tu aku tak galakkan sebab gigi bongsu dia masih ada. Lagi satu, sebab masa tu trend pakai braces memang popular di kalangan remaja. Anak aku ni pun terikut sama!


Tapi tak semudah itu aku nak turutkan. Ingat murah ke pasang braces kat klinik swasta? Aku tak suka kalau anak ikut trend sana sini membabi buta. So, aku cakap kalau betul nak pakai braces jom kita pergi klinik gigi. 


Kita dapatkan pandangan pakar samada gigi kakak sesuai atau tidak pakai pendakap gigi? Tak dinafikan gigi dia jarang dan ketara bahagian depan (gigi kapak), tapi aku nak biar doktor gigi yang sahkan. Aku cakap awal-awal dengan kakak, apa saja keputusan doktor gigi (samada layak atau tidak dapat rawatan) kakak kena terima seadanya.


So, awal bulan Februari, aku bawa kakak pergi klinik gigi untuk buat pemeriksaan. 




Disebabkan kakak masih dibawah umur, setiap kali temujanji klinik aku kena duduk sama dalam bilik rawatan. Teringat zaman aku sekolah dulu, form 4 aku start ulang-alik klinik gigi untuk buat rawatan dan pemeriksaan sebelum pakai braces. Satu tahun jugak la nama aku dalam waiting list sebelum dapat pakai braces di klinik gigi bangunan Cahaya Suria, KL.


Berbalik pada kakak, doktor gigi membuat pemeriksaan dan mengukur tahap kejarakan gigi dulu. Alhamdulillah, kondisi gigi kakak memenuhi kriteria untuk pemasangan pendakap gigi (braces). Tapi bukan boleh terus pakai macam tu je!


Next story, aku akan share prosedur seterusnya.

Thursday, May 16, 2024

Thursday, May 16, 2024

Keputusan Ujian Darah

 

Aku mengaku bila dah masuk 4 series ni, ada satu ketakutan yang sentiasa menghantui. Sekarang ni bukan harta dan material dunia yang menjadi impianku tapi kesihatan itulah yang menjadi 'harta' paling bernilai bagi seorang manusia.


Mungkin juga aku sudah tua, maka perkara berkaitan dengan harta benda, fesyen dan keseronokan tidak lagi menjadi sesuatu yang utama melainkan aku kejar untuk jadi lebih sihat dan bersyukur masih dikurniakan kudrat untuk membesarkan anak-anak.



Jujur aku katakan, aku jarang buat pemeriksaan kesihatan menyeluruh di klinik kesihatan. Kalau ada pun, aku buat di opis kalau ada event kesihatan yang boleh cek kolesterol, gula dan tekanan darah tu.


Jadi tahun ini, aku buat keputusan untuk jalani pemeriksaan kesihatan menyeluruh untuk lebih cakna tentang tahap kesihatan.


Sehari sebelum amik darah, aku kena puasa dari malam sampai keesokannya. Lepas dua minggu amik darah, aku kena hadir semula di klinik untuk temujanji jumpa doktor dan tengok keputusan darah. Tipula kalau tak berdebar. Zaman sekarang penyakit berkaitan dengan organ banyak menyerang orang umur 40an.


Penyakit pun dah tak kira umur, sebab cara hidup dan gaya pemakanan kita yang sangat tak sihat. Tu memang aku akui lah. Sebab tu, aku dah lama tinggalkan fast food. Tambah pulak sekarang musim boikot lagilah kuat alasan aku untuk tidak makan semua tu.



Masuk dalam bilik doktor dan dia meneliti keputusan darah aku. Alhamdulillah tanpa berkias dia menyatakan bahawa semua ok! Paras hbA1c aku 5.1 (tak sempat amik gambar). Cuma paras Kolesterol LDL aku kena turunkan ke 2.6 dari 3.2 (doktor kata ikut skala doktor😅).


So, buat masa ni doktor nasihatkan aku untuk turunkan paras Kolesterol LDL aku dengan ubah cara pemakanan. Means, kena banyak makan sayur dan kurangkan daging. Kalau naik melebihi paras, barulah doktor bagi ubat kolesterol. Tak mau lah!


Wednesday, May 15, 2024

Wednesday, May 15, 2024

Hari Nakbah - Palestin Sentiasa Dalam Doa

 

Sudah lebih 7 bulan berlalu namun jalan keluar bagi permasalahan ini masih tiada penyelesaian. Sudah lebih 40 000 saudara kita di Palestin syahid akibat kaum laknatullah yang  nekad mahu melenyapkan tuan tanah orang Palestin dari muka bumi.


Telah beratus ribu kanak-kanak, wanita, orang tua yang menjadi mangsa pembantaian dan pembunuhan kaum zionis setiap hari. Bayangkan sudah tujuh bulan dan satu dunia masih tidak mampu berbuat apa-apa terhadap kekejaman zionis terlaknat!


Namun, berbeza kali ini penentangan terhadap kaum zionis turut disertai oleh hampir seluruh manusia di serata dunia. Dengan adanya teknologi di hujung jari, mereka terutama yang berada di sebelah Barat tidak lagi 'buta' sejarah mengenai Palestin.


Kini mereka telah mengetahui kebenaran yang telah disorok berpuluh tahun dan pembohongan terkutuk melalui media mereka disana. Generasi muda khususnya generasi Z telah bersatu dibawah nama kemanusiaan mengutuk serangan zionis terhadap Palestin dan menuntut agar Palestin dibebaskan!


Ramai juga yang masih 'buta' dan buat pekak dengan mengatakan ini semua bermula dari serangan 7 Oktober lalu. Jika Hamas tidak menyerang terlebih dahulu, maka semua ini tidak akan berlanjutan. Sungguh mereka 'buta'!


Bacalah sejarah Nakbah dan perang selepasnya. Betapa tanah suci Palestin dan orang Islam telah lama dirobek oleh kaum zionis untuk melunaskan hajat terkutuk mereka bagi menguasai Masjidil Aqsa.


Dan yang terbaru, lebih 1.5 juta orang Palestin telah dipaksa berpindah dari Rafah ke kem Al Mawasi yang telah pun sedia padat dengan beratus ribu manusia. 


Itu belum lagi kekejaman yang mereka lakukan terhadap penduduk Palestin di Tebing Barat. Ada yang ditangkap dan diseksa tanpa alasan, dipenjara malah rumah mereka dirampas begitu saja. Allahuakbar! Patutlah Allah melaknat mereka dalam al Quran!


Seruan kepada semua umat Islam, walaupun iman kita senipis bawang tapi sekurang-kurangnya titipkanlah doa dan qunut nazilah buat saudara kita di Palestin yang sedang menderita.


Kami juga dah tujuh bulan tak sentuh fast food jenama K, M & D. Anak-anak ada juga mengeluh pada mulanya, tapi aku terangkan pada mereka tentang kepentingan boikot ni. Tiada kompromi.


Lakukanlah apa saja usaha dan daya kemampuan kita untuk menyokong perjuangan mereka disana. Teruskan usaha memboikot produk-produk tertentu dan tunjukkan solidariti kita. 


76 tahun Palestin dijajah dan hari ni adalah Hari Nakbah. Bantulah kami untuk membebaskan Palestin...aamiin amiinn yarabbal alamin.


Wednesday, May 15, 2024

Geng Masak Maggi Di Stesen Minyak

 

Melihatkan kejadian yang berlaku di stesen minyak baru-baru ini membuatkan aku terfikir dimanakah silapnya orang kita dalam mendidik generasi muda. Atau adakah generasi muda itu sendiri sudah tepu dengan keseronokan dunia tanpa mempedulikan tentang keselamatan orang lain.


Sebab tu aku nak kecam orang lain pun kena fikir banyak kali, sebab yang banyak buat onar dan benda pelik ni lagi ramai orang kita. Tapi perbuatan geng ni memang meminta untuk dikecam oleh warga maya. Dalam hal ini, rakyat Malaysia bersatu padu haha. Yang komen suruh husnuzon pun ada.


Husnuzon kejadahnye. Takda alasan logik langsung melainkan otak di lutut. Aku tertarik dengan satu komen, "sekarang aku tahu geng H takda beza dengan rohingya". Tapi aku tak pernah nampak lagi atau viral pasal geng rohingya main masak-masak di stesen minyak haha.


kredit gambar : Diari Zhulaiqa Qhalisa Youhana


Aku tak tahu dimana mereka letak akal masa buat benda ni. Tengok dalam video bukan remaja, tapi semua dah jadi belia dan dewasa. Mungkin juga ada yang dah jadi mak orang bapak orang pun. Tak terfikirkah diaorang yang tempat diaorang masak tu lebih kurang 30m-50m saja dari stesen minyak?


Tak terfikirkah diaorang lantai yang diaorang pijak tu ada tempat simpanan minyak? Tak terfikirkah diaorang apa saja yang boleh mencetuskan api adalah bahaya terutama bila berada dikawasan tu? Sedangkan masa isi minyak pun kita dilarang menjawab telefon bimbit atau memegangnya.


Selagi daging tak hancur, tulang tak berterabur selagi tu tak insaf kan? Selagi tak mati, selagi tu lah orang akan mengecam. Mengecam bukan sebab jeles tengok diaorang masak maggi kat stesen minyak. 


Tapi orang mengecam sebab kebodohan dan tiada tanggungjawab terhadap nyawa dan keselamatan orang lain. 


Benda yang sama aku selalu cakap kalau orang bawa kereta macam 'hantu', "kalau nak mati, mati sengsorang. Jangan menyusahkan orang lain!".





Tak salah nak berkonvoi tapi otak kena selalu berfikir, akal kena selalu waras. Kalau nak mati, nak cacat, nak hancur berkecai silalah buat ditempat sunyi yang takda orang awam. Hanya geng-geng dia saja. Buatlah konten, rakamlah video banyak-banyak masa tu. Ha yang tu takda orang marah. Paling kuat pun, orang sedekahkan al-fatihah bila sampai berita.


Ni buat kat stesen minyak. Ada family, ada kanak-kanak, ada orang awam yang tidak berdosa berada dalam kawasan yang sama. Siapa nak bertanggungjawab kalau berlaku apa-apa? Siapa nak dipersalahkan? Nyawa boleh ganti ke??


Ketahuilah di zaman moden ini, semua berita viral di Malaysia boleh sampai ke serata dunia hanya di hujung jari saja. Lepas tu bila orang luar kecam kita kerana perbuatan segelintir, kita nak backup ape lagi? Dah memang tak cerdik!


Tuesday, May 14, 2024

Tuesday, May 14, 2024

Harga Tak Sama? Apa Nak Buat?

 

Aku perasan tahun ni KPDN negeri banyak buat intipan dan serbuan ke atas kedai-kedai dan pasaraya yang melakukan kesalahan berkaitan dengan banyak perkara seperti tidak mempamerkan tanda harga, menjual barang subsidi pada harga mahal, menyorokkan barang subsidi dan banyak lagi.


Aku ucapkan syabas kepada pasukan KPDN negeri yang berkongsi video TT tentang bagaimana mereka melakukan intipan dan seterusnya menyerbu kedai-kedai yang disyaki melanggar peraturan. Memang puas hati hehe.


Baru-baru ni, aku ke sebuah pasaraya untuk beli pasir kucing. Macam biasa sebelum ambil aku cek harga di rak dulu. Dah pasti itu harganya, aku bawa ke kaunter untuk bayar. Bila mamat tu scan dia keluar harga tak sama macam di rak. Mahal seringgit!


Lalu aku tegur, dik kat rak harga dia RM9.90. Mamat tu pun tanpa cakap apa-apa terus keluar kaunter dan menuju ke rak pasir kucing. Kemudian dia datang balik dan mengesahkan bahawa harga di rak itu adalah harga untuk pasir kucing yang aku ambil tadi. Lalu tanpa banyak soal, dia swipe kad dia balik untuk reset harga pada RM9.90.



Perkara sebegini memang banyak kali terjadi dimana-mana kedai ye. Selalu sangat mereka rajin tukar harga di mesin tapi malas tukar harga di rak! Kalau  kena dekat orang yang tak pandai nak fight, memang burn macam tu je la duit kita ye.


Beza seringgit kot!! Sedangkan kita tak cukup lima sen pun diaorang tak bagi lepas ...betul tak? Dah kenapa kita nak kena bermurah hati lebihkan seringgit untuk diaorang? 


Ada juga pekedai yang bila aku argue kenapa harga tak sama dengan yang discan? Alasannya tak sempat update. Oooo kat mesin sempat tukar, kat rak tak sempat tukar. Cantik muka kau! Aku sound terus cashier tu, ni pekerja ramai2 dalam kedai buat ape? jadi patung?? ha terdiam terus.


Dengan aku jangan bagi jawapan kurang bijak a.k.a bodo. Kalau kau bos, kau kuli, kau susun barang, kau buat checklist dan kau jadi cashier mungkin itu masuk akal.


So terpulanglah pada kita nak buat macam mana. Kalau boleh, jangan senyap atau mengalah bila perkara sebegini berlaku. Bagitau diaorang tentang perbezaan harga dan kalau ikut peraturan kita berhak minta harga seperti di rak walaupun bila scan harganya tak sama. Selalulah dapatkan tips untuk jadi pengguna yang bijak daripada video-video KPDN di TT tu.


Ok!



Monday, May 13, 2024

Monday, May 13, 2024

Open House Penghabisan Raya

 

Mood open house masih diteruskan walaupun di penghujung Syawal. Giliran bahagian aku pulak buat open house. Kebetulan hari tu aku tak keje, so datang la menyinggah kejap untuk merasai suasana open house.


Jangan tanya mana gambar makanan, sebab terlalu ramai orang jadi tak sempat nak tangkap gambar makanan cantik-cantik. Aku pun amik makanan terus ngap sebab lapar dah kan haha. 





Sambil makan sambil berborak dengan kawan yang keje syif siang. Mujurlah aku pakai baju kurung batik. Ingatkan nak pakai baju raya, tapi fikir balik tak payah la, sarung je baju batik tu haha.


Sunday, May 12, 2024

Sunday, May 12, 2024

Sambutan Raya Di HQ

 

Sambutan raya di HQ tahun ni cukup sederhana. Alhamdulillah, kali ni aku berkesempatan berada dalam kemeriahan sambutan sebab kebetulan kerja syif siang hari tu hehe. Setiap bahagian ada booth makanan masing-masing. Bahagian aku menyediakan juadah raya seperti lemang, nasi impit, rendang ayam dan daging serta kuah kacang.


Dan seperti yang dijangkakan, lemang kami laku habis! Maklumla, lemang ni dimasak sendiri oleh staf bahagian kami. Memang sedap la!






Juadah lain seperti kambing bakar, bakso, bubur lambuk, bubur pulut hitam, bubur caca, bubur kacang, buah-buahan, pelbagai jenis air dan koktel, pisang goreng, keropok lekor dan sukun. Memang banyak tak termakan aku semuanya huhu.

Sunday, May 12, 2024

Salah Siapa Anak Tak Pandai Guna Pengangkutan Awam?

 

Sejak kami pindah ke bandar besar Kuala Lumpur dari bandar Kuantan kira-kira 12 tahun yang lalu, aku mula berfikir bagaimana caranya untuk membiasakan diri mereka tinggal di dalam bandar yang besar. Untuk tahun pertama sehingga tahun ketiga di Kuantan, kakak dan adik masih kecil dan pergerakan kami banyak menggunakan kereta.


Tetapi setelah tinggal di Kuala Lumpur, aku mengambil inisiatif untuk membiasakan diri mereka dengan pengangkutan awam seawal usia mereka 6 dan 4 tahun! 


Kenapa? 


Kenapa nak susahkan diri bawa mereka jalan-jalan guna pengangkutan awam? Tak takut ke anak kena culik? tak takut  ke anak hilang? tak takut ke susah nak handle kenakalan diaorang di khalayak ramai?


Tipula kalau aku tak pernah terfikir tu semua! Bukan sorang nak kena jaga, dua orang kot! Budak-budak kalau dah buat perangai bukan mereka tahu apa pun. Kita la yang kena bijak kawal situasi dan diri.




Macam aku cakap tadi, seawal usia diaorang 6 dan 4 tahun, aku dah bawa diaorang naik bas! Trip pertama kitaorang adalah pergi KLCC. Memandangkan rumah kami tidak jauh dari KLCC, maka itu menjadi destinasi pilihan aku yang utama untuk bawa anak-anak menikmati panorama bandar dan jalan-jalan di kawasan sekitar.

Of course ada beberapa tips yang aku amalkan sebelum pergi ke sana, seperti jenis pengangkutan awam yang ada, kemudahan dan prasarana, ada tempat makan dan keselamatan. Lagipun, itu trip pertama diaorang so aku kena rancang dengan teliti supaya kami selamat pergi dan balik haha.

Mula-mula diaorang naik bas memang perasaan tu seronok dan teruja. Maklumla, kat Kuantan tak pernah naik bas huhu. Tapi nama pun budak-budak kan, nakalnye tetap ada walaupun dua-dua gegirl hehe. Dek kerana excited, diaorang suka tukar tempat duduk. Dah la bas tu tengah bergerak! Mujurlah takda yang jatuh.





Bermula dari situlah diaorang belajar menggunakan pengangkutan awam seperti bas dan LRT sehingga sekarang. Waima kami balik Melaka sekalipun, kami akan naik bas ekspres di Terminal BTS dan berhenti di Terminal Melaka Sentral. Aku tunjukkan mereka di mana nak beli tiket, kat mana nak kena tunggu bas atau LRT dan di mana nak turun atau keluar dari stesen.

Dari KLCC, kami outing 3 beranak sampai ke Sunway Pyramid. Semua tu menggunakan LRT dan bas. Jika difikirkan balik, aku pun tak tahu kenapa aku boleh berani sampai macam tu sekali haha. Tapi sebab anak-anak selalu mintak keluar jalan-jalan dan kalau nak naik kereta kat bandar ni satu masalah nak cari parking dan sebagainya. 

Lagi satu, diaorang pun dah jadi orang KL so nak tak nak kena belajar selok belok jalan di bandar ni. Takkan lah selamanya aku nak kena ngekor diaorang ke sana sini. Sampai masa aku akan lepaskan jugak diaorang, pandai-pandailah nak hidup! haha.





Suami aku menentang mulanya, risau sebab kami perempuan kan. Tapi aku cakap, aku ni membesar di KL. Anak-anak juga membesar di KL. Sampai bila nak 'kepung' diaorang takleh pergi sana takleh pergi sini. At least, aku ada untuk temankan diaorang. Nanti bila dah sampai masa (diaorang pergi belajar atau bekerja), diaorang tetap kena hadap selok belok KL. Dah kalau dari sekarang tak diajar, tak ditunjuk ... macam mana nak hidup??

Sebab aku tak nak anak-anak aku jadi generasi yang lembik! Semua benda nak harap mak bapak buat. Mak bapak pulak jenis tak nak mengajar atau terlalu paranoid nak lepaskan anak. Ingat ada pilihan ke? Kalau tinggal di tepi laut pun, nak tak nak kena belajar berenang. Dah kalau dalam bandar kau nak gerak ke sana sini, takkan nak bapak hantar setiap hari?

Ketahuilah mengetahui selok belok dan mahir menggunakan pengangkutan awam adalah antara perkara asas dalam hidup semua orang terutama yang hidup di bandar....betul atau tidak??

So untuk ibubapa, ajarlah anak-anak kita agar mereka boleh berdikari semampu yang boleh. Waima anak perempuan mahupun lelaki. 

Sekurang-kurangnya, kalau salah sorang dari kita meninggal dunia anak-anak boleh menguruskan kehidupan mereka sendiri dan tahu menjaga diri.

Cun ke tak cun... :D



Saturday, May 11, 2024

Saturday, May 11, 2024

Hampir Tak Beraya!

 

Dah masuk Zulkaedah baru datang mood nak masuk blog hehe. Lately tak dapat nak fokus pada blog sebab sibuk dengan urusan duniawi yang tak pernah habis. So, hari ni aku agak free so terfikir bolehlah kita share sikit cerita raya haritu.


Sebenarnya, kalau ikutkan tahun ni turn aku dapat cuti raya. Tapi bila tengok jadual kerja bulan April, nama aku tak termasuk dalam senarai yang dapat cuti. So, aku tanya pada yang buat jadual tahun ni tak boleh ke aku cuti sebab tahun lepas aku dah keje haha.


Begitulah kalau dah kerja syif. Ada masa kita dapat cuti raya, ada masa kita kena kerja. Aku sebenarnya baru nak berpasrah kalau dia kata aku takleh cuti, sebab aku hanya nak balik untuk tolong mak masak lauk raya je. Kesian la mak sengsorang masak. Kalau takleh balik hari raya, aku boleh balik sehari sebelum untuk tolong mak masak dan kemas apa yang patut.


Tapi syukurlah alhamdulillah, dia bagi aku cuti sehari sebelum dan raya pertama. Raya kedua aku kena masuk kerja malam haha. Takpe itu takda hal, asalkan aku boleh balik tolong mak masak.








Aku balik bukan saja nak tolong mak masak dan mengemas rumah, tapi melayan tetamu yang datang beraya. Kalau mak sorang memang tak terlayan dan tak larat. At least sedara datang ada la juadah raya untuk dihidang selain dari biskut raya. Sebab tu seboleh-bolehnya aku akan layan sapa saja yang datang dengan bersungguh-sungguh sebab bukan setiap hari kita terima tetamu kan.

Dan oleh sebab itulah, raya tahun ini aku telah merancang untuk masak satu menu nasi. Selalunya, pagi raya kami hidang nasi impit kuah lodeh dan rendang. Tapi kali ni, aku tambah satu lagi menu iaitu nasi tomato dan ayam masak merah hehehe.





Teringin benar aku nak masak nasi tomato dan ayam masak merah sebagai juadah raya. Takda la satu hari tu melantak nasi impit je kan haha. Tekak melayu kena la ada nasi jugak. Juadah raya lain seperti rendang daging, sup tulang, nasi impit, kuah lodeh tetap ada seperti kebiasaan.



Alhamdulillah begitulah cerita raya kami tahun ni. Syukur dapat jamu tetamu dengan juadah kami yang tak seberapa ni. Oh ya, tema warna kami tahun ni mustard dan brown haha. Anak2 nak pakai kaler brown, aku pulak dah beli siap2 baju kaler mustard so malas nak bazir duit beli baru. Tunggula tahun depan kita boleh matching kaler lagi hehe.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.