Breaking

Thursday, March 31, 2022

Thursday, March 31, 2022

Perlu ke terima suntikan Tetanus?

 


Assalamualaikum! Vaksin ape pulak dah ni. Tak habis-habis cucuk sana cucuk sini. Hari tu cucuk vaksin untuk Covid-19. Yang ni cucuk vaksin untuk Tetanus pulak. 


Tetanus ni apa pulak? Haa ibubapa kena ambil tahu juga pasal Tetanus ni ye. Nanti anak-anak tanya kenapa kita kena ambik vaksin Tetanus ni? Takde la tergagap-gagap nak jawab.


Apa Itu Tetanus?

Sejenis penyakit kancing gigi yang melibatkan sistem saraf yang boleh menyebabkan kekejangan otot. Boleh bayangkan tak macam ketap gigi tu. Punca daripada jangkitan kuman Clostridium Tetani yang terdapat dalam tanah, habuk dan baja. 


Antara gejala penyakit kancing gigi :
  1. kekejangan pada otot rahang (ketap gigi)
  2. kekejangan pada otot lain seperti otot pernafasan, leher, paha dan lain2
  3. kesakitan akibat kekejangan
  4. sukar untuk menelan
  5. sawan perubahan pada tekanan darah


Biasanya orang kaitkan penyakit kancing gigi dengan terkena karat besi. Tapi bukan karat tu penyebabnya tapi kuman Clostridium Tetani yang terdapat pada karat besi yang terdedah. Adapun, ia juga tersebar melalui titisan daripada batuk atau bersin.




Suntikan Tetanus termasuk dalam jadual imunisasi kebangsaan. Jadi pelajar tingkatan tiga perlu dapatkan suntikan ini di klinik kesihatan atau klinik desa yang ditetapkan. Lepas tu surat pengesahan yang diberi oleh klinik perlu dibawa ke sekolah untuk diberi pada guru nanti.


Macam biasa, aku temankan kakak hari tu. Urusan berjalan dengan lancar dan cepat alhamdulillah.


sumber : doctoroncall


               


Vaksin Tetanus

Seperti vaksin-vaksin lain, vaksin Tetanus bukanlah fungsinya mencegah terus dari penyakit kancing gigi. Tapi, vaksin ini berfungsi membina imuniti untuk melawan kuman Clostridium tetani. Kalau terkena kancing gigi, komplikasinya tidak seteruk berbanding yang tidak divaksin.


Terdapat 4 jenis vaksin yang boleh berfungsi untuk melindungi anda daripada penyakit tetanus atau kancing gigi.


Jenis Vaksin
Penyakit Yang Disasarkan
Golongan Yang Menerima Suntikan
DTaP
Difteria, Tetanus, Pertussis (Batuk Kokol)
Bayi seawal 6 minggu sehingga kanak-kanak
berusia 6 tahun
DT
Difteria, Tetanus, Pertussis (Batuk Kokol)
Bayi seawal 6 minggu sehingga kanak-kanak
berusia 6 tahun yang tidak boleh menerima vaksin pertussis
Tdap
​Difteria, Tetanus dan Pertussis
- Golongan remaja (11-12 tahun)

- Golongan dewasa

-Ibu mengandung

Td
​Difteria dan Tetanus
Golongan kanak-kanak berusia 7 tahun ke atas dan orang dewasa
sumber : doctoroncall


Wednesday, March 30, 2022

Wednesday, March 30, 2022

Birthday Surprise Di Chicken Royale!

 

Assalamualaikum! Berbulan sudah aku plan nak sambut hari lahir kakak dan adik, tapi kali ni buat dengan penuh kejutan yang tak dijangka. Tapi aku kena rancang dengan teliti dan tersusun. Even ayahnya pun tak tahu tentang plan nak surprisekan kakak dan adik. Dua hari sebelum birthday baru aku bagitau ayahnya tentang plan birthday surprise ini.


Tahun ini, aku mau sesuatu yang berbeza. Sambutan yang lain dari sebelumnya. Tapi disebabkan aku tak pernah buat surprise macam ni, maka aku kena susun rancangan dan sediakan bajet yang sesuai supaya semuanya berjalan lancar.




Tengoklah diaorang. Besar panjang dah anak-anak aku. Bukannya ramai cuma dua orang je. Yang di syurga menanti ada lagi tiga orang. Alhamdulillah untuk segala nikmat dan ujian. Mereka berdua dah meningkat remaja. Masing-masing dah bersekolah menengah. Tahun ini pun adik dah tingkatan satu.


Dua tahun kebelakangan ini, mereka juga diuji. Diuji dengan tak dapat pergi sekolah, berkurung di rumah dan kebebasan terbatas. Aku susah hati setiap kali mereka mintak nak keluar pergi jalan-jalan dalam mall. Tapi aku faham sangat perasaan mereka yang perlukan kebebasan dan keseronokan berjalan-jalan. 


Lalu, aku niat nak gembirakan anak-anak sekurang-kurangnya pada sambutan hari lahir mereka dengan harapan malam itu menjadi kenangan indah yang akan dikenang mereka sampai bila-bila.





Malam 23 Mac, aku dan ayahnya bawa mereka ke Restoran Chicken Royale cawangan Cheras. Since cawangan Ampang tak boleh dine-in, maka Cheras adalah yang terdekat dengan kami. Kami bertolak pukul 8 malam dan sampai setengah jam kemudian. Masa ni pun orang tak berapa ramai lagi. Jadi senang nak dapat tempat.


Selalunya, kami bawa kakak dan adik makan kfc atau dominos. Kali ni aku cakap ngan ayahnya, moh kita bawa anak-anak makan kat sini (Chicken Royale). Ada ayam, ada cheese. Dua benda yang mereka suka makan! haha.


Sebelum nak pergi, aku dah usha makanan apa nak diorder nanti. Memang makanan kat sini termasuk dalam menu yang anak-anak suka makan. 


Sebelum diselimuti cheese


Selepas diselimuti cheese


Set yang aku order ni set bersiong namanya. Cukup untuk makan 4-5 orang. Memang berbaloi dan kenyang sampai tersandar dibuatnya! Mana tak bersandar ... aku dan ayahnya yang kena perabih nasi. Kakak dan adik tak makan nasi, diet katanya hahahaha.


Alhamdulillah, mereka suka set bersiong ni. Sedap cheese tu makan ngan kentang, wedges dan nugget. Ingat nak order juga burger parameswara tapi krew situ cakap burger dah habis pulak. 


Yang syoknya tengok krew main lambung cheese kat meja kami. Video? mesti ada! 






Walaupun kami kena tunggu 40 minit untuk set bersiong ni (sebab ayam dah habis) tapi berbaloi. Licin setalam kami kerjakan sebab masing-masing pun memang tengah lapar hehe. 


Dah kenyang, kami duduk sebentar sambil refill air minuman. Sementara tu aku dan ayahnya pergi ke kereta bersiap sedia dengan gift bouquet dan kek. Eh nervous rasanya! malu pun ada...maklumla depan orang ramai tu huhu. Tapi itu semua aku tolak ke tepi, asalkan plan aku nak surprisekan mereka menjadi!


Video? eh mestilah ada!






Hahaha boleh nampak reaksi muka adik bila aku bawa masuk belon dan kek. Memang terkejut tercengang terbeliak tergamam suma ade lah! Mama ni buang tebiat ke ape ni ... barangkali itu yang adik fikir. Ye la...tak pernah aku buat birthday surprise macam ni sejak mereka kecil. Masing-masing dah remaja baru mama terhegeh-hegeh nak buat haahha.


Tapi syukur alhamdulillah plan aku menjadi! Yessss! Anak-anak memang terkejut dan tak sangka betul mama mereka ada plan macam ni dalam kepala haha. Ingatkan bawa pergi makan je. Pagi tu ayahnya dah bagi hadiah pun kat mereka. Tak sangka pulak, malamnya ada lagi surprise dari mama!



Happy birthday my precious pearls! 


Since tarikh hari lahir mereka sama, jadi kek dan gift bouquet kena kongsi la ye. Tapi hadiah mesti nak ada dua haha.




Gift bouquet dan kek ni aku tempah dalam fb. Puas survey tau, last-last dapat yang harga berpatutan. Combo ni cuma RM50 je tak termasuk caj penghantaran. Red velvet ni pun sedap, anak-anak suka sebab tak terlalu manis.





Untuk hadiah, aku hanya tanya mereka pilihan warna je. Tapi mereka memang tak sangka aku akan bagi hadiah jam tangan. Mereka sangka mama nak bagi beg tangan atau kasut :p. 


Yesss .... menjadi lagi surprise aku!



Alhamdulillah mereka suka sangat hadiah ni. Lega yang teramat aku rasa. Syukur ya Allah semua yang dirancang berjalan lancar dan dipermudahkan. Anak-anak mama happy malam tu. Mama pun happy!


Kakak dan adik selalu ingat, mama dan ayah tetap menyayangi kakak dan adik selama-lamanya. Moga kakak dan adik jadi anak-anak yang baik dan solehah dan sayang antara satu sama lain. Harap kakak dan adik suka dengan hadiah yang tak seberapa dari kami. Love you both!

Tuesday, March 29, 2022

Tuesday, March 29, 2022

Anugerah Cemerlang Terakhir Mira Di Sekolah Rendah

 

Assalamualaikum! Syukur alhamdulillah, Mira masih diberikan peluang untuk naik ke pentas menerima anugerah cemerlang untuk kali terakhir sebelum pergi meninggalkan sekolah rendah. 


Ibu sebenarnya sedikit sedih kerana dua tahun terakhir Mira tak dapat aktif dalam apa-apa aktiviti dan program di sekolah. Banyak masa dihabiskan dengan pdpr. Hanya bergantung kepada pencapaian dalam ujian yang diadakan. Syukurlah Mira tunjukkan usaha yang terbaik dalam ujian.




Bila Mira bagitau yang dia akan terima anugerah di sekolah, kami rasa happy tapi sayang, ibubapa tak dibenarkan hadir kerana mematuhi SOP yang ditetapkan oleh sekolah.


Mujurlah guru kelas Mira berkongsi gambar naik ke pentas dalam grup wassap. Jadilah boleh buat sebagai kenang-kenangan. Walaupun dua tahun kebelakangan ini, banyak kekangan dan kesulitan akibat dari Covid-19, kami tetap bersyukur anak-anak mampu menghabiskan persekolahan Tahun 6 dengan penuh iltizam dan semangat.






Tahniah buat anak ibu. Moga Mira makin bersemangat bila naik Tingkatan 1 nanti dan teruskan kecemerlangan. Ibu doakan Mira berjaya dalam cita-cita dan kehidupan, tapi masih merendah diri dan sentiasa berusaha tanpa jemu....allahumma aamiiinn!


Monday, March 28, 2022

Monday, March 28, 2022

Milla kena Gingivitis

 

Assalamualaikum! Kucing kalau dia sihat, dia takkan duduk diam. Makan berselera, aktif bermain, tidur lena dan badan berisi. Tapi bila dia tak sihat, dia akan menunjukkan tanda-tanda yang berbeza dari ketika dia sihat.


Milla sebenarnya kucing yang aktif. Dia sejenis kucing yang sopan tapi aktif hehe. Bermain pun dia tak galak macam yang lain. Dia juga yang paling responsif kalau kita panggil nama dia. Tapi aku perasan hari tu, dia tak seperti selalunya.





Selalu dia akan main dengan adik dia Millie. Tapi hari tu dia bawa diri duduk di sudut ruang tamu dan tak bercampur dengan kucing lain. Yang paling ketara, gusi dia merah dan bengkak. Dia paling tak suka kalau kami cuba nak buka mulut atau sentuh mulut dia. Nampak sangat dia menahan sakit. Bau mulut dia busuk. Busuk kerana sakit ni lain dengan mulut busuk sebab makanan. Kita dekatkan muka kat dia pun dah boleh bau. 


Bila dia tidur, mulut dia akan ternganga dan air liur meleleh. Bila aku tanya vet, benda (air liur meleleh) ni normal sebab ada je kucing sejenis perangai tidur macam tu. Tapi aku syak Milla bukan macam tu. Sebab anak-anak bulus aku tidur memang tak meleleh air liur. Kecuali bila ada masalah dalam mulut dia.


Tapi selera makan dia dan berat badannya normal. Dia masih boleh makan kibbles dan wet food. Tidur pun takda masalah, cuma dia tak aktif dan suka menyendiri. 





Maka, esoknya aku bawa Milla pergi vet dan dapatkan rawatan. Bukan semua penyakit boleh kita bagi air kelapa atau rumput helikopter tu. Kena kenalpasti dia sakit apa dulu. Gusi bengkak ni memang boleh efek pemakanan anak bulus kita. 


Selesai rawatan, vet bagi aku tiga jenis ubat, ubat anti-radang, antibiotik dan multivitamin. Ubat cacing tu tambahan je sebab aku terlepas temujanji sebelum ini. Dalam tempoh seminggu tu, Milla hanya dibenarkan makan kibbles. Wet food dihentikan sementara waktu atas nasihat vet.





Bila aku tanya kalau ikut skala dari 1-10, penyakit Milla ni di skala ke berapa. Vet jawab skala 8, which is quite severe jugak dia punya sakit mulut ni. Tapi alhamdulillah, Milla dah sihat sekarang lepas habiskan antibiotik.


Dia pun dah mula bermain dengan yang lain, gusinya dah tak merah dan bengkak lagi serta tak berbau busuk.  Yeayyyy to Milla!


Friday, March 25, 2022

Friday, March 25, 2022

Hari pertama Mira bergelar pelajar sekolah menengah

 

Assalamualaikum! Dalam dua tiga hari ni, masih ramai ibubapa yang update gambar-gambar dan kongsikan momen anak masing-masing kat media sosial. Aku faham sangat kalau ibubapa suka share gambar hari pertama, sebab waktu ni lah anak-anak happy tak sabar nak jejakkan kaki di sekolah.


Ibubapa pun mesti tumpang happy kan. eksaited tengok anak masuk kelas dan mula belajar benda baru. Ada juga yang share gambar bekal makanan, beg berat, tudung senget dan macam-macam lagi la ragam anak-anak bila balik sekolah. Memang tak dinafikan itu juga kegembiraan buat ibubapa. Aku pun suka share masa kakak dan adik sekolah rendah dulu.


Kini diaorang dah meningkat remaja, dua-dua dah bergelar pelajar sekolah menengah. Cumanya, bagi Mira hari pertama dia dan kawan-kawan Tingkatan 1 hingga 3 dah kena Pdpr di rumah. Jadi, semangat nak share tu ke 'laut' hahaha.




Tapi tetap mama abadikan kenangan hari pertama sekolah Mira di dalam blog mama. Walaupun Mira tidak lengkap berpakaian sekolah, hanya duduk bersila dalam 'kelas' sambil tekun mendengar penerangan dari guru, ibu tetap teruja dan tersenyum lega melihat semangat Mira.


Kakak toksah cakap, dia memang bersemangat mengadap pdpr seperti biasa walaupun tahun ni dia dah Tingkatan 3. 


Persiapan sekolah pun belum ada lagi. Mama dahulukan buku-buku je dulu sebab nak guna untuk pdpr. InsyaAllah hujung bulan kita beli baju pulak ye. Jangan dah beli tetiba umum sekolah tutup balik udoh! Nanti mama pulak pakai baju sekolah pegi keje hahaha .... buang tebiat mama!


Thursday, March 24, 2022

Thursday, March 24, 2022

Ahli Baru Kelab Covid-19!

 

π…‘π…’π…£π…žπ…ŸTak sanggup lagi aku mengenang kisah lalu
Keganasan menghantui diriku
Biarkan ia pergi
Menjadi satu misteri
Bagaikan tiada hati yang peduli...π…‘π…’π…£π…žπ…Ÿ


Setelah lebih 2 tahun, dari tarikh 18 Mac 2020 start PKP, dari masa vaksin covid belum dihasilkan sehingga aku lengkap 3 dos termasuk penggalak, akhirnya tanggal 10 Mac aku secara rasmi termasuk dalam statistik kes aktif Covid-19 di Malaysia untuk tahun 2022!


Punca? Wallahualam. Tapi seminggu sebelum tu aku dok sibuk jaga suami. Walaupun dah pakai facemask, sanitizer, sembur pembasmi kuman (disinfectant) dalam rumah dan bilik serta pengasingan bilik tetap juga risiko tu ada.


Dah la sekarang susah nak cari covid test-kit di kedai dan pasaraya. Cari punya cari terpaksa masuk dalam farmasi. Pejam mata je la amik 3 kotak dan bayar.


Gejala pertama yang buat aku rasa tak sedap hati pagi tu mula dengan rasa tekak geli-geli. Bukan sakit tekak ye...tapi rasa geli-geli je. Macam ada orang geletek tekak hahaha. Langsung tak sakit dan tak perit. Masa tu aku dah tak sedap hati sebab aku tak pernah sakit tekak macam tu.


Disebabkan esoknya aku kena kerja jadi kena buat test dulu. Bangun pagi sebelum mandi aku dah siapkan sampel ailio segala. Lepas 15 minit haa tudia! Samar-samar tapi .... ya... begitulah.




Bila dah nyata keputusan positif, aku update di mysejahtera dan dikategorikan sebagai Cat-2 sebab bergejala.


Tapi hari pertama aku gejala sangat ringan hampir seperti kena demam biasa. Ye la 2-3 harini hujan lebat sebelah petang. Aku pulak suka gi kedai time nak hujan sebab alasan nak ngelak dr bersesak dengan orang. Time hujan kan tak ramai orang kuar. Dalam kelebatan hujan tu aku redah je sampai lencun. So aku ingat demam sebab main hujan la.


Hari pertama & kedua
-Tekak geli geli
-batuk ringan mcm berdehem
-suara garau sekejap
-Deria rasa dan selera makan ada
-Tiada lenguh2 sendi
-Badan kejap dedor kejap ok. Kalau buat kerja kuar peluh dia ok. Malam dia dedor balik. Makan panadol kuar peluh ok balik
-Bersin tapi belum selsema


Hari ketiga & keempat
-Bersin dan selsema
-Batuk berkahak tapi tidak kerap
-Hilang deria bau dan rasa disebabkan selsema dan hidung tersumbat
-Kepala terasa 'berat'
-Batang hidung rasa perit. Orang lain tekak, aku kena kat batang hidung


Hari kelima, keenam & ketujuh
-Badan terasa lebih sihat dari sebelumnya
-Tiada batuk
-Tiada selsema
-Deria rasa dan bau kembali pulih
-Pergerakan dan pernafasan kembali normal


Suami dah habis kuarantin sambung ke aku. Macam acara lari pas baton pulak hehe. Setiap hari kena jawab soalan di mysejahtera tentang kondisi kesihatan diri. Bila gejala aku dah berkurangan, status Cat-2 jadi Cat-1.


Risau? Risau ke anak2 je la. Diaorang dah 2 dos tapi alhamdulillah setakat ini diberikan kesihatan yang baik. Pengalaman diaorang bila ayahnya positif aritu membuatkan diaorang lebih tahu macam mana nak handle pesakit covid yang kuarantin di rumah. So sekarang ni diaorang la yang akan pastikan rumah disembur pagi dan petang dan pakai penutup muka bila keluar bilik.




Sepanjang 7 hari kuarantin ni juga aku makan ubat demam dan selsema ikut sukatan macam biasa. Sampai rasa badan dan berpeluh dan ok baru berhenti makan.


Bulan Mac bulan Covid untuk kami berdua. Naik tepu aku terkurung dalam bilik. Tapi demi tak nak berjangkit dengan anak-anak daku kuatkan hati jugak. Mungkin ada hikmah disebalik semua ini. Apapun, nasi sudah jadi bubur haha. Sekarang boleh teruskan kehidupan seperti biasa. 


Pada mereka yang diuji dengan Covid-19, moga diringankan kesakitan dan cepat sembuh. Jangan panik, laluilah hari-hari kuarantin korang dengan sabar dan kuat ye. InsyaAllah ...

Wednesday, March 23, 2022

Wednesday, March 23, 2022

Sushi RM1

 

Assalamualaikum! Apa barang yang sedap dan boleh dapat dengan harga satu ringgit sekarang ni? Taufufa pun dah naik jadi tiga ringgit semangkuk. Pendek kata, makanan yang dulu harganya seringgit takkan dapat harga macam tu sekarang.


Kat bawah rumah aku ni ada bermacam jenis gerai makanan. Sejak kerajaan membenarkan peniaga meniaga untuk memperbaiki ekonomi akibat PKP yang berlarutan, banyak gerai-gerai kecil boleh kita nampak meniaga di tepi jalan. Ada yang meniaga char kuey tiow, kopi, pisang goreng cheese, takoyaki, sushi dan banyak lagi.




Ada satu stall kecil jual sushi situ. Tengok gambar kat banner macam kenal je muka tu. Rupanya sushi wak doyok. Teringat dia baru bukak restoran sushi kat melawati mall kan. Baru tak baru la.


Tapi sebelum dia bukak restoran sushi tu, stall sushi dia dah memang ada tepi jalan. Anak aku yang sulung pulak suka makan sushi. Entah dari mana dia tengok agaknya. Walaupun aku suka sushi tapi last aku makan zaman sekolah menengah dulu je. 







Seketul sushi tu harganya seringgit. Dalam gambar nampak macam kecil kan, maklumla amatur amik gambar hehe. Tapi sebenarnya memang padan harga dia seringgit! Tu belum ko ngap lagi. Padu dan kena betul dengan tekak kita orang Malaysia.


Satu set ada 10 ketul so harganya RM10. Jangan tanya aku yang mana satu best. Bagi aku semuanya best! Sushi ni bukan macam dalam restoran sushi yang guna ikan mentah, udang mentah tu. Sushi ni telah di'malaysia'kan citarasanya jadi memang boleh 'masuk' tekak orang kita.



Kakak dan aku memang enjoy makan sushi seringgit ni. Kalau membeli tak boleh beli satu set. Kena dua set haha. Makan sushi saje dua puluh ringgit huhu. Tapi berbaloi 10 ketul tu boleh ngap sorang hahaha. Syukur lah adik tak suka kalau tak tiga puluh ringgit dah terbang hahaha :p.


Tuesday, March 22, 2022

Tuesday, March 22, 2022

Tolong jangan pdpr lagi!


Assalamualaikum! Pagi yang indah, sejuk mata memandang. Dalam banyak-banyak sekolah, sekolah adik la yang paling banyak pokok di sekeliling. Ni kalau pagi-pagi belajar dalam kelas rasa tenang je, hirup udara segar, senang ilmu nak masuk dalam otak.


Rutin mak-mak bila sekolah nak buka. Harini aku bersiap sedia depan pintu kedai buku. Ada beberapa parents yang dah tiba lebih awal. Ikut jadual bukak pukul 9.30am. Tapi biasanya, kalau berjanji 9.30 bukaknya belum tentu 9.30 kan haha. Kena faham la paling koman pun kena tunggu setengah jam lagi. Mujurlah, dia sampai 10 minit lepas tu.



Kami yang duduk depan pagar pengawal sekolah terus berjalan kaki ke kedai buku. Kena beratur cepat bila parents dah ramai ni. Tunjuk je senarai buku tingkatan 1 yang wajib dibeli dan bayar. Walaupun sekolah dibuka pada 21 Mac, tapi adik masih perlu belajar secara pdpr di rumah sehingga 3 April.


Bila beratur feeling dia macam anak nak masuk darjah satu walhal dah tingkatan 1! Sekolah kakak lebih praktikal. Ibubapa hanya dibenarkan beli buku dengan cara drive-through. Sebut tingkatan berapa dan terus orang bookshop tu hulur beg plastik berisi buku dan ibubapa hulur duit je dari dalam kereta.





So setel sudah buku-buku adik. Tak banyak benda nak dibeli buat masa ni sebab kakak dan adik kena pdpr dulu. Start posa barulah diaorang boleh jejakkan kaki di sekolah baru, jumpa guru kelas baru dan belajar bersama kawan-kawan baru. 


Ya...harap-harap begitulah perancangannya. Kalau boleh janganlah pdpr lagi tahun ni. Budak-budak dah 'lemau' belajar dengan cara ni. Since kebanyakan pelajar sekolah menengah pun ramai yang dah vaksin, aku takda kebimbangan kalau anak-anak pergi sekolah. Yang penting jaga SOP. 


Moga diaorang ada peluang untuk belajar secara normal, dalam kelas macam dulu.

Monday, March 21, 2022

Monday, March 21, 2022

Gara-gara terlepas tarikh vaksin!

 

Assalamualaikum! Perkataan vaksin memang dah normal kita dengar dari fasa pandemik, epidemik dan sekarang nak masuk fasa endemik. Zaman banyak penyakit, banyak virus memang ada risiko yang kita tak boleh nak elak. Nak tak nak kena ikhtiar dengan cara vaksinasi. 


Ada yang rekomen amalkan pemakanan sunnah, pemakanan sihat, makan suplimen, makan buah, makan sayur, minum madu. Itu semua memang perlu tapi kena konsisten. Bukan dah sakit baru terhegeh-hegeh nak makan. Berapa kerat sangat yang konsisten ye dak. Tambah sekarang nak beli tu semua guna duit. Orang baru nak 'hidup' lepas 3 kali PKP dengan harga barang melambung lagi ... memang tak terkejar nak suap ke mulut.


Tapi apapun caranya, terpulang kepada tuan punya badan. Nak vaksin ke, tak nak vaksin, takut vaksin ke takda sapa boleh paksa. Badan sendiri kan. 



Bukan manusia je kena lengkap vaksin la ni. Haiwan peliharaan pun kena lengkap vaksin jugak! Tiga kali cucuk baru dikira lengkap. Bezanya, vaksin kita PERCUMA, vaksin mereka BERBAYAR! Tapi demi kesihatan kucing, kena la bawa pegi cucuk jugak.


Sapa kena gi cucuk vaksin? Batch terakhir, Dino dan Mochi. Dua ekor ni masih baby masa aku amik. Sorang 'budak pasar', sorang lagi 'budak bumbung'. Patutnya mereka dah lengkap vaksin awal bulan Januari, tapi aku terlepas tarikh dos ketiga, maka dos pertama dan dos kedua automatik terbatal. Tak pasal-pasal kena ulang balik jadual vaksinasi mereka! Bukan salah mereka, tapi salah aku le haha. Mereka salah pun mereka tak perlu bayar hahaha.




So, bulan 1 start balik dos pertama. Bulan Februari dos kedua dan Mac dos ketiga. Satu kali dos RM40, kena tiga kali sila kira sendiri. Itu belum kira lagi yang 2 dos yang terbatal tu hahaha. So jangan gatal-gatal terlepas tarikh vaksin mereka ye.


Biasanya, kalau aku amik stray cat bawa balik rumah, dalam minggu tu jugak aku akan bawa mereka pergi vet untuk vaksin dos pertama dan ubat cacing. Dua tu penting. Alhamdulillah setel bab vaksin. Tahun depan pulak kita jumpa vet untuk vaksin secara tahunan. Repot kesihatan mereka pun bagus. Berat naik, aktif, selera makan baik dan tiada masalah penyakit serius. 


Mochi

Dino a.k.a Prince


Lega bab vaksin. Next, nak setelkan bab mandul mereka pulak. Kakak-kakak dan abg Putam semua dah selamat mandul. 


Tengok la yang bongsu (Dino) tu pun. Mentang-mentang dah lengkap vaksin, bukan main terkangkang dia duduk! Dia lupa agaknya yang dibawah tu kena potong separuh nanti wakakakaka! Jahatnye mama .... :p



Sunday, March 20, 2022

Sunday, March 20, 2022

Hadiah Sempena Anniversary Ke-16

Assalamualaikum! Bulan Mac bulan terpenting dalam hidup kami dan anak-anak. Hari istimewa biasanya makan-makan kat luar. Tapi tahun ini, tiada sambutan seumpamanya. Kita hanya mampu merancang tapi Allah menentukan. Hanya kerana dua calit itu kelihatan, semua yang dirancang terpaksa ditangguhkan.


Petang tu suami call cakap tekak dia dah start perit dan terasa lenguh2. Petang tu jugak dia pergi cari Covid test kit. Keluar masuk dari satu pasaraya ke satu pasaraya. Dapat pun..disambar 3 kotak!


Sekali dia hantar gambar....tediaaaaa! Terang jelas lagi nyata. Simptom yang tadi semakin terasa. Balik umah duduk dulu asing dalam balik. Esok pagi sebelum mandi dan gosok gigi dia test lagi.


Keputusan sekali lagi....sah itu Covid-19! Simptom dah ada, keputusan positif. Perkara yang sama berulang kembali. Bulan lepas macam ni jugak kejadiannya. Time nak balik kampung, time nak bercuti time tu lah kami kena kuarantin. Bulan lepas kami kena kuarantin sebab kontak rapat (masa tu kontak rapat kena kuarantin jugak)


Tapi kali ni suami disahkan positif. Maka dia kena kuarantin di rumah. Namun, aku dan anak-anak negatif dan hanya kontak rapat. Bagusnya, start bulan Mac kontak rapat dah boleh keluar rumah selagi tiada simptom dan perlu buat ujian kendiri. Jadi kami boleh pergi ke kedai dan mendapatkan barang keperluan.


Mujurlah masa ni aku memang ambil cuti jadi tak ganggu kawan-kawan lain. Sedihnya tak dapat balik kampung jumpa mak. Padahal awal bulan tu, mak kena pergi jumpa doktor tapi disebabkan ini, terpaksa ditangguhkan.





Mak kata, takpela ... yang penting bagi suami aku sihat dulu. Allahuakbar ... sedih dengar tapi apakan daya bukan kita nampak virus tu kan. Redha dan hadapilah hari-hari kuarantin dengan tabah. Dah la kena masa tarikh anniversary kami yang ke-16. Dia di dalam bilik, aku di ruang tamu. Wish gitu-gitu je la dalam wassap hehe.


Alhamdulillah 7 hari kuarantin dilalui dengan penuh kesabaran. Syukur status Covid suami dari Cat-2 bertukar ke Cat-1. 


Simptom yang dialami suami agak mild tapi yang tak tahan tu, lenguh dan sakit sendi serta selsema dan batuk. Alhamdulillah lepas makan ubat ok dah sikit, cuma sekarang ni walaupun dah bebas Covid, dia mengadu sakit gigi pulak. Mungkin ini yang dinamakan post-Covid simptom.


Hmm..mungkin ada hikmah semua ini. Dua kali perancangan nak balik kampung tertunda kerana Covid. Tapi aku syukur suami buat ujian dulu bila terbit simptom sebelum balik kampung. Kalau tak tentu kami akan rasa bersalah dengan mak. 


Moga semua yang terkesan dengan virus ini diringankan kesakitan dan dipermudahkan segala urusan.



Friday, March 18, 2022

Friday, March 18, 2022

Bela kucing memang kena bagi sampai gemok ke?


Assalamualaikum! At least itulah yang aku fikir dulu. Bela kucing kena sampai gemok baru sihat. Kalau tak gemok something wrong. Rupanya aku salah!


Dulu zaman aku budak2 bela kucing, hanya pandai bagi makan, belai dan main bersama. Kalau sakit baru bawak pegi vet. Vaksin jauh sekali. Ubat cacing tak pernah amik tahu.


Dino - Makan hanya kibbles dan wetfood. 
Terpaling gemuk dalam keluarga hahaha!



Sekarang, vaksin kucing kena 3 kali untuk tahun pertama. Vaksin dia saje dah seratus lebih untuk 3 sesi. Belum citer pasal ubat kutu dan cacing. Belum citer pasal bayaran mandul. Tapi itu semua satu kewajipan untuk jaga kebajikan mereka. Kasih sayang dan ilmu kena seiring. 


Dalam 6 ekor ni, 4 ekor alhamdulillah berat naik cantik. Yang lagi 2 ekor, Mia dan Mochi maintain slim. Makan sama, vitamin semuanya sama. Putam dan Milla naik sikit. Tapi 'johan' dan 'naib johan' milik Dino dan Millie hahaha.


Millie - Pose tido kegemaran dia. 
Kalau hati senang, perut kenyang camnila dia lena hehe



Dua ketul ni senang naik badan. Tak taulah apa rahsia mereka. Dino tu tak padan dengan 'budak pasar' ... dia punya berat mendadak lebih lagi dari Mochi padahal aku ambil Mochi dulu. Kali terakhir timbang kat vet 4.6kg! Sikit lagi nak sama dengan beras 5kg hahaha.


Sekarang aku tak kejar 'gemok'. Cukup mereka lengkap vaksin tahunan, makan berselera, aktif dan selesa. Bila mereka aktif aku tahu mereka cukup sihat. Bila mereka sihat aku pun tenang.


Disclaimer

If you require any more information or have any questions about our site's disclaimer, please feel free to contact us by email at wanimira737@gmail.com.


All the information on this website is published in good faith and for general information purpose only. www.hanimhashim.com does not make any warranties about the completeness, reliability and accuracy of this information. Any action you take upon the information you find on this website (www.hanimhashim.com), is strictly at your own risk. www.hanimhashim.com will not be liable for any losses and/or damages in connection with the use of our website.