Monday, May 27, 2013

# Teknologi

13 Rekabentuk Rumah Inspirasi Alam Semulajadi.

Assalamualaikum!~

Kita semua memerlukan sesuatu/seseorang yang boleh dijadikan sebagai inspirasi. Mak, abah, adik beradik, best friend, sepupu, anak-anak, suami, isteri malah SEKUTU/SETERU juga boleh menjadi inspirasi untuk diri kita lebih maju kehadapan.

Tidak ketinggalan juga dalam merekebentuk rumah idaman. Ada yang menjadikan alam semulajadi sebagai inspirasi bukan sahaja supaya ia kelihatan menarik dan unik malah luar biasa bagi penggemarnya. Soal selesa atau tidak terpulang kepada mata yang memandangnya, yang pasti ada beberapa rekabentuk yang Kenit suka juga (^_^). 

Jom terjah!~



Diinspirasikan dari bentuk cendawan dan cengkerang.
- Nice though...(^_^) -


Sekali tengok dah tahu rumah yang diberi nama Fallingwater ini
diinspirasikan dari air terjun.

- Gabungan semulajadi & arkitek = ohsemness! -

Serupa apa ya?? AWAN! Yesss...cuma 'awan' ini mempunyai graviti.
Rumah yang diinspirasikan dari awan ini kelihatan ringkas.
- Agak-agak perlu berapa ratus meter kain langsir yek? -


Bentuknya seperti cocoon (kepompong)
-Ok, yang ni serius memang unik! -

Mengambil bentuk seakan cengkerang di pantai.
-bentuk spiral tu mesti tangganya kan?-


Inspirasi dari bentuk cendawan.
- quite lovely...sesuai untuk nature lover dan romantikas hehe-


Direkabentuk mengambil kira bentuk wave (ombak)
- cantik ira kayu pada dinding rumah. Tingkap hadapan dipasangkan kaca yang tebal,sesuai sangat kalau dapat menghadap ke arah matahari terbenam-


Satu lagi bentuk rumah seperti cengkerang bulat.
- macam futuristik pun ada kan?-


Serupa apakah ini?? Yezzzzaaa....macam kelopak bunga.
- lengkap dengan wind turbine, ground-source heat pump
dan panel solar...apa lagi korang mau?hehe
-


Bentuk daun. Fuh!
- bentuk bumbung yang seperti daun memerangkap udara sejuk di dalam rumah
dan mengekalkan 'kesejukan' di dalamnya. Cantekkkkk!
-


Satu lagi rumah berbentuk daun
-1st impression?? Macam reban ayam nak runtuh ekekeke. Sorry,
i'm doing my best to be honest as i can be (^_^)
-


Bentuk bunga.....?
-Sekali tengok macam UFO kan? Sebenarnya, rumah ini ikut bentuk
bunga lili (lilypad). Tapi, jika ditambah lampu sejibik ikut UFO!
-


Seperti sarang burung.
-Mungkinkah generasi akan datang memilih untuk tinggal di atas pokok bersama burung?Only this time, burung-burung ini pasti gembira kerana 'rumah' ini
besar dari rumah mereka dulu
-

P/S: Rumahku Syurgaku.....
sumber

8 comments:

  1. teringin nak ada rumah sndiri.. ermmm

    ReplyDelete
  2. Kalau dapat bina satu alangkah bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi kalu ada org sudi nk hadiahkan satu lagi sejuta rahmat kan? Heeee (^_^)

      Delete
  3. yang macam kpompong mcm bawang pun ada..hehe..semua cantik n smart..

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah la nana hehe cam bawang pun ada yek (^_^)

      Delete
  4. Kat malaysia tak penah ada lagi -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ader kang orang kata buang tebiat pulak eekekeke.

      Delete

Apa kata korang?