Tuesday, September 24, 2013

# Parenting & Tips

Start Ada Anak....

Assalamualaikum!~



Haaa orang dah kawen boleh duk dekat-dekat, orang bujang sila duk belakang nooooo haha. Ni kenit cuma nak share pengalaman sebelum dan selepas ada anak. 

Penat? tak cukup tidoq? tak cukup tangan? tak cukup kaki? 

Stendettttttt! hehe (^_^)

Segalanya rasa macam tak cukup je kan? Kalau ada button 'add me' kat badan ni rasa nak picit je kasi kuaq satu lagi 'kenit' haha. Dah kawen sebulan, takat memasak, membasuh dan menggosok baju takde hal punyer. Nak gi berdating together gether pun boleh lagi. Balik lewat malam?? NO HAL punyer! Sapa nak marah kenit?? Kuar ngan laki sendiri kannnn haha.
 
Dulu boleh je lepak kat benteng (sekarang panggil Kuantan Esplanade) sampai kul 1 pagi sambil makan tofu hehe. Start pregnant, aktiviti nokturnal (kuar malam) kami juga kena ubah. Paling lambat pun lepak sampai kul 9 malam je. Pastu cari bantal dan selimut ekekekeke.


Start ada anak....

1st kakak kuar, hidup kenit pun otomatik berubah. Priority pada dia. Umur masih muda masa tu, 23 tahun dah ada baby...agak kelam kabut jugak. Mujur mak ada membantu terutama dalam pantang. Bila mak dah balik ke kampung smula, rasa hidup kenit kembali bercelaru. Bila dah ada anak kecil payah nak adjust timing tuk diri sendiri dan suami. Mujur Pak Jelan memahami.

Masa mak duduk sekali, kenit tak banyak bergerak pasal beranak c-zer. Siang duduk di sofa menyusukan anak, malam baring di katil menyusukan anak jugak. Time makan.. makan, time tido.. tido. Bila Mira kuar, time tu umur kenit 25 tahun barulah boleh adapt sikit-sikit. Still kakak perlukan perhatian pasal dia masih kecik lagi waktu tu. Pak Jelan la yang banyak bermanja ngan kakak, dan Mira menepek kat ibu doplohpat jam hehe.

Jenjalan

Nak gi memana barang-barang budak ni WAJIB standby! termoplus air, botol susu, susu, minyak angin, vicks, lotion, minyak rambut, baby wet tissue, sabun mandi, shampoo baby. tuala, baju bla bla bla bla. Tu belum nak angkut lagi stroller, buaian baby kalau nak gi jalan jauh atau nak balik kampung. Standby pulak plastik kosong satu nak isi pampers 'berisi' kalau-kalau budak2 ni u'u' dalam kete. 

Dah siap sumer tu, dah susun barang dalam bonet kete barulah kami boleh gerak. Syukur bila depa dah besaq sikit ni, senang nak bawak gi jalan mana-mana. Susu takyah bawak kecuali time balik kampung je. 

Makan

Dulu dengan Pak Jelan, tak heran makan ke tak. Nak makan lambat nak makan cepat...takat minum milo cicah biskut pun boleh. Selera makan tak berapa bernafsu sangat pasal tenaga kurang digunakan waktu tu muahahaha. Tapi, start ada anak....

Bangun pagi bancuh susu tuk kakak adik dulu pastu baru gi mandi. Masa kecik adik makan susu je la, cuma kakak dah pandai makan bubur so, memang kena masak bubur bila balik keje tu. Sampaikan kalau penat sangat (sebab keje syif) bubur tu pun jadi makanan kami laki bini haha. Just goreng ikan masin dan telur mata letak kicap..phuaahhhhhh!

Sekarang, takleh kalau tak masak. Budak-budak ni memang kuat makan! Mungkin kenit pun macam ni kecik-kecik dulu hehe cuma bila banyak bermain memang kuruih la jadiknya! Kebanyakan masa kenit masak ikut apa diaorg nak makan. Bebudak ni tak makan pedas...kalau kenit masak konpom tak laku! Kalau kicap...no. SATU! Memang sejati ikut ayahnya hehe.

Tido

Atas katil??? TAKDA MAKNENYE LAAAAA...! Semua terbongkang kat tengah umah hahaha. Letak la katil Vono King size pun memang takkan tido la kami kat atas tu. Dulu masa berdua, katil tu akan kenit hias cantik2 tiap2 bulan bertukar cadarnya, sarung bantalnya. 

Start ada anak, kitaorg prefer tido bersama atas lantai kat tengah rumah. Bentang la toto besar tu siap ngan bantal dan selimut memasing. Nak buat ala-ala khemah pun takpe hehe.

Pergi mana-mana pun, kenit sekuarga tak biasa tido dalam bilik. Even balik Melaka atau Perak, kenit prefer tido kat tengah umah walaupun ada bilik sendiri. Nak solat dan salin baju baru masuk bilik. Pesen anak-anak kenit ni, diaorg nak tido sebelah kenit. Berebut-rebut nak tido bawah ketiak ibu, sampaikan kadang2 boleh jadi gaduh plak. Ketiak ayah tak laku muahaha....

Senang citer, angkut sumer sekali tido kat depan. Biarlah tido atas lantai keras...asalkan dapat tido sebelah ibu. Pagi esok, ayahnye la tukang kemas balik hehe. 

Shopping

Jarang sangat dah kot?? Bukan tak cukup, tapi sejak ada anak ni kenit jadi sedikit kudukut la hehe. Ralat nak kuar RM10 tuk beli tudung sendiri, asyik cakap dalam ati 'ini kalau aku beli susu anak atau pampers anak pun lepas ni'. Maklumla, masa tu susu ngan pampers suatu keperluan bagi kenit. Tang lain kenit tak heran, tang dua benda ni kenit sensitip sikit,wajib ADA sepanjang masa.

Bila dah duk KL ni, kenit lebih selesa shopping online. Itupun, dok mikior dua tiga kali nak beli ke tak nak beli ke tak. Walaupun budak2 ni dah tak pakai pampers, tapi susu masih bedal lagi. Pak Jelan selalu cakap "beli je laaa..". Pastu kenit jawab "nantilaaa...." hehe.

Wayang

Hurmmm...bila kali terakhir kenit tengok wayang ye?? Ohh...7 tahun lepas. Masa tu kakak belum ada lagi. Start kenit pregnant, kenit dah stop pi tengok wayang. Tak tahu la naper, tetiba mood berwayang tu terus mati! Masa tu dah berfeeling macam mak-mak , dah takda huha huha atau nak berjoli lagi. Asyik tengok perut sendiri je muahahaha. Syok tengok perut sendiri memboyot dari tengok wayang egegegegege.

Kalau rasa kepingin nak tengok citer filem, Pak Jelan beli CD RM5 je. Balik umah pasang kat player, duk sebelah Pak Jelan siap ngan milo suam dan kepok lekor. Keliling buat 'kubu' ngan bantal pastu ngunyah la puas2 muahaha. 

Outstation

Part ni paling sedih menusuk kalbu! Tambah masa diaorg masih kecik pipi bambam baru nak berjalan merangkak. Kena plak tinggal 3 hari...seminggu...dua minggu. Bila masih berdua ngan Pak Jelan takat rindu-rinduan je. Paling berat boleh buat video 3G. Tapi, feeling dia lain sikit la bila tinggalkan anak. Menjejeh jejeh air mata ni dalam bilik hotel tgh2 malam buta bile member sebelah tido baekkkkk punyer! hahaha. Tau-tau bangun pagi dah ada 'peta dunia' atas bantal hehe. Rindu takleh nak cakap dah, rasa nak terbang balik umah time tu jugak! 

Masa ngan anak

Masa kenit duk Kuantan dulu, esoknya nak pi keje...malam sebelum tu dah siap sedia bakul susu dan beg baju tuk antar ke umah pengasuh. Baju nak pakai siap dah atas katil. Bangkit pagi pi ke dapur jerang air cerek, kolam baby dalam bilik air standby ngan air sejuk campur plak ngan air panas tadi kasi suam.  

Bila masa kita mandikan anak kita, time tu la bonding antara ibu/ayah ngan anak menjadi sangat rapat dan mesra. Sentuhan kulit kita ke kulit dia, usapan lembut dan pelukan mesra membuatkan kita rasa malas sungguh nak pi keje ari tu! Rasa tak mo pi keje je, nak duk umah gomol-gomol ngan baby.

Bila dah besaq ni, bebudak ni agak malu-malu sikit. Terutama kakak malu bila ibu nak mandikan dia. Yang adik besela takda perasaan...perasan yang dia tu masih baby hehe. Termenung jugak kenit kadang2, kalau la budak2 ni dah besaq remaja besok takda dah dia nak suruh kita mandikan dia, pakaikan baju tuk dia, sikatkan rambut dia, bedakkan dia, betulkan kain baju sekolah dia....haihhh kalau korang ada anak pasti korang paham perasaan kenit.



Jadi, pada yang ada anak kecil yang baru saja bergelar ibubapa yang baru nak belajar membiasakan diri dengan orang baru, jangan sesekali korang merungut atau mengeluh! Korang tak tau betapa indahnya dunia ibubapa ni! Penat???? Hidup single pun penat dik nonnn! Tapi, bila si kecik tu senyum dengan pipi bambamnya, dengan keletah lenggok manjanya semua penat ko ilang! 



My precious pearls....ibu sayang kamu ketat-ketat!~

Rasa berbaloi menahan sakit nak beranak .... rasa time tu jugak ko nak beranak lagi sorang! agagagagagagagagagagagaga....

18 comments:

  1. tapi dalam perit2 pun..ttp senyum kan =) automatik hdup berubah..best ada anak ni..pelengkap dalam keluarga..teringin pulak nk ada anak sndri..kui3

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dinafikan lagi hehe..memang best tapi dalam bestnya ada tanggungjawab dan amanah yang besar. Akak doakan fais juga akan mengalami kebahagiaan begini (^_^)

      Delete
  2. Betul3.. tpi jika nk bndingkn seronok lagi zmn lpas khwin dn de ank... hehe

    ReplyDelete
  3. hehe pengalaman akak ni boleh dijadikan panduan.. :)
    akak, jom berpantun.. ada rezeki boleh dpt hdiah..

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/09/segmen-komen-berpantun-by-shakira.html

    good luck akak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sudi singgah ye shakira (^_^)

      Delete
  4. org bujang tumpang baca,
    hehe..
    mn tau bleh wat pedoman kelak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh bolehhhhh hehehe semoga bermanfaat buat shark (^_^)

      Delete
  5. cutenya anak-anak kenit.. :) macam mama jugak lah tu, tersenyum baca entri ni.... nanti kita sharing kisah kita pulak.. hihihih... mama lagi muda kawin kot .. umur 22 dah ada sorang anak... kuat nangis pulak tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow! mama kawen umur 21 la yek? kenit kawen umur 22 hehe. Tak sabar nak baca kisah mama plak (^_^)

      Delete
  6. kalau saya nanti kak, taktau la macam mana..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ainim mesti lagi bagus dari akak (^_^).

      Delete
  7. selalunya orang yang ada anak nie dia akan lebihkan anak dulu berbanding dirinya...bila nak merasa semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah pasti kak aida, tengok je lah kenit ni dari pemboros boleh tukar jadi kudukut laaa hehe. InsyaAllah kak aida..banyakkan berdoa dan usaha lagi (^_^)

      Delete
  8. Replies
    1. that's for sure abg fahmi (^_^). Memang kita kena adjust sikit timing tu sebab banyak dah lari haha. Tapi, it's all worth the world to see your children smiling back to you (^_^)

      Delete
  9. hahaha... seronok baca... rasa cam sama jek... ye, masa mula2 dpt anak, mmg lintang pukang semua... sekarang ni pun masih sama... sbb anak kecik lain ragam... anak dah besar umur 12 tahun, lain ragam pulak...

    tapi bila layan keletak anak-anak kelakar gak... memori indah untuk di ingati...

    tq ye kenit membawa akak mengingati memori indah sepanjang 12 tahun bergelar ibu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe begitula lain umur lain pe'el nye kan kak..tapi semua itu pasti akan jadi kenangan bila mereka dah besar sok huhu.

      Delete

Apa kata korang?

Follow Us @soratemplates