Friday, January 10, 2014

# Solat Kita

Hukum Sujud Sahwi Menggantikan Bacaan Doa Qunut.


Assalamualaikum!~

Soalan :

Boleh tak kiter solat Subuh tak baca doa qunut tapi gantikannya dengan sujud sahwi dengan alasan TAK INGAT doa qunut?

Jawapan :




Untuk lebih terang dan jelas maksudnya, kenit selitkan juga video sebagai rujukan kenit dan korang.


USTAZ AZHAR IDRUS


Semoga kita beroleh manfaat dan selamat beramal!
(^_^)

Bermakna, kalau kita tak baca doa qunut dalam solat pun takpa dan solat kita masih sah kerana hukum membacanya adalah sunat. Tapi, kita tak dapatla pahala membaca doa qunut tu. Dengan adanya pencerahan ini, semoga kita lebih yakin dalam menunaikan solat insyaALLAH.



22 comments:

  1. terima kasih for this info.. sangat membantu saya ^_^

    ReplyDelete
  2. bagusnya dengan penjelasan sebegini.. terima kasih atas perkongsian ini..

    ReplyDelete
  3. terima kasih atas info ni. sy pun pernah lupa.

    ReplyDelete
  4. salam pagi jumaat..tksh berkongsi info..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam jumaat sis, semoga bermanfaat (^_^)

      Delete
  5. Perkongsian yg baik.. t kasih & salam Jumaat.. :)

    ReplyDelete
  6. ooooo.... lagi baca lagi bagus kan.... kalau lupa tak khusyuk lah kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mama, semolek-moleknya doa qunut itu kita hafal dan amalkan kerna ia sunnah nabi kita kan. Dapat pahala lagi membacanya (^_^)

      Delete
  7. Terima kasih share info ni kak..moga kita jelas dengan penerangan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah fiza insyaAllah moga beroleh manfaat (^_^)

      Delete
  8. good sharing kak. fae dah bookmark entry ne untuk my future reference.

    ReplyDelete
  9. ya betul tu... mmg kena jelaskan betul2 kat anak2, ank2 murid sy selalu tak solat dgn alasan tak ingt doa qunut... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe lepas ni, mereka tentu takda alasan untuk tidak solat kan :)

      Delete
  10. sunat kalau buat dapat pahala.. perkongsian yang baik untuk hari jumaat nie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah yang sebaik-baiknya,takkan taknak pahala kan? hehe

      Delete
  11. salam jumaat. Terima kasih berkongsi, Kak :)

    ReplyDelete
  12. Alhamdulillah....lebih elok baca qunut kan...tak hafal...kena gak belajar kan dear :)

    ReplyDelete

Apa kata korang?