Bagaimana Kerja Syif Boleh Menjejaskan Kesihatan Anda?

Friday, February 07, 2014


Assalamualaikum!




Biasa keje syif? Siapa pernah keje syif atau sedang keje syif, better luangkan sedikit masa membaca akan apa yang aku kongsikan ni. Pengalaman sendiri,  memula keje syif memang satu 'azab' bagi orang yang tak biasa berjaga malam macam aku. Keje pagi takpe lagi, tapi kalau keje malam memang terasa penatnya. Penyudahnya, esok pagi balik aku 'pengsan' sampai ke tenghari hehe.


Aku keje syif tujuh tahun sebelum aku dipindahkan ke HQ. Itupun, masa memula sampai sini aku masih keje syif di bahagian Satelit.  Alah bisa tegal biasa, dah biasa sangat berjaga malam mengadap pc. Cuma kengkadang 'terbabas' jugak la tidur sampai 3-4 jam hehe. 

Cukupla tu mengomel pasal aku...

Pagi tadi, buka emel jabatan ada hamba Allah yang kongsikan artikel ni tentang keje syif ni. Mungkin bagus aku kongsikan fakta ini buat pembaca yang disayangi hehe.

Ini fakta bukan auta nooo hehe.

Working night shifts throws the body into chaos, scientists have warned.They showed that a topsy-turvy sleep cycle causes havoc deep inside DNAThis could help explain everything from why jet lag makes us feel so lousy to why shift work is linked to a host of health problems from obesity to diabetesThe Surrey University researchers delayed the bedtime of 22 healthy men and women by four hours a day for three days, until they were going sleep when they would normally wake up and vice versa.

Blood tests showed that when sleeping normally, 6 per cent of their genes were timed to be more or less active at certain times of the day.
For instance, some genes involved in defending the body against disease worked harder during the day than at night.

But when following a night shift-like pattern of sleeping during the day and being awake at night, this rhythm was ‘profoundly disrupted’.

Researcher Dr Simon Archer told the BBC: ‘Over 97 per cent of rhythmic genes become out of sync with mistimed sleep and this really explains why we feel so bad during jet lag or if we have to work irregular shifts.’ 

Fellow researcher Professor Derk-Jan Dijk described the effect as ‘chaos’. He added: ‘This research may help us understand the negative effects associated with shift work, jet lag and other conditions in which the rhythms of our genes are disrupted.’ 

Other experts said it was surprising that such a big effect had occurred after just a few weeks of disrupted sleep.  They said that long-term, the genetic chaos could lead to a lot of health problems.

The findings, detailed in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences, could shed light on jet lag, ageing and other processes in which the body clock is altered. -dailymail.uk



Boleh nampak tak poin-poin yang aku highlightkan di atas? semuanya berkaitan dengan gangguan kesihatan dan DNA. Sounds serious kan??! Walaupun mengetahui hakikatnya, namun semua orang tahu kita tidak boleh mengelakkan ianya dari berlaku.

Jadi, kita kena cari alternatif lain untuk maintain kesihatan tubuh dan sistem pertahanan penyakit. Pada yang bekerja syif, jagalah kesihatan anda sebaiknya. Maklumla, bila dah jadi 'burung antu' ni, risikonya tu lebih tinggi berbanding dengan orang yang keje 8 jam.



You Might Also Like

13 pengomen comel

  1. betul tu... badan jadi tak berapa stabil kan ...

    ReplyDelete
  2. pernah sekali ada pengalaman kerja syif ni masa kerja MNC company dulu kenit...

    ReplyDelete
  3. Alamakk...kesiannyaaa..kawan2 saya ramai jugak keje shift

    ReplyDelete
  4. betoi tu...cik akak yang biasa kerja pagi pon..rasa tak nak bgun je..hihi...:)
    inikan nak kerja shif...adoi..rasa aku tak mampu..hihi

    ReplyDelete
  5. Salam kenit.Tu sebablah saya mmg xsuke keje shif.Kalau boleh nk cr offce hour hehe ;)

    ReplyDelete
  6. saya kalau kerja syif siang nak waktu balik dia suruh sambung sampai ke malam. Penatnya tuhan sahaj yang tahu

    ReplyDelete
  7. Hmm... Fitrahnya Allah ciptakan siang kerja, mlm tido dan beribadah..tpi bila.keje shift mmg langgar fitrah tu.. Bila langgar fitrah mmg akan ada kesan negatif juga sdikit sbyk kn...

    ReplyDelete
  8. Alhamdulillah setakat pengalaman kerja dulu tak pernah kerja shift..susah juga berkerja shift kadang² melawan lumrah alam kitaran kehidupan seharian tu..huhu

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum.. good info.. sebab saya ni pon tergolong dalam kategori keje syif jugak, cuma untungnya saya.. cuma dapat shift pagi je.. jalan 3 shift.. tapi kalau ade yang mc.. terpaksa ot lebih la.. seyes memang memenatkan..

    ReplyDelete
  10. tak sangka ada efek gak ye keje syif ni.

    p/s: jemput join giveaway kami.
    http://rexylla.blogspot.com/2013/12/rexylla-fb-page-launching-giveaway.html

    ReplyDelete
  11. mama ni 24 jam kerja, tidur pun malam, subuh dah bangun semula.... takde masa nak rehat lagi bila johor cuti sabtu...... errm..

    ReplyDelete
  12. Aku ok je keje shift..best kdg2 keje shift ni.ape2 urusan yg nk kene buat waktu siang xpyh amik cuti.blh simpan cuti utk raye..hehe

    ReplyDelete

Apa kata korang?

DISCLAIMER - Hanimhashim.com merupakan blog peribadi. Segala pendapat yang diluahkan disini adalah berdasarkan dari pengalaman penulis sendiri dan tidak mewakili mana-mana pihak kecuali jika penulis nyatakan namanya di sini. Sebarang perkongsian atau penyebaran apa-apa maklumat dari blog ini samada melalui PRINT SCREEN atau apa saja cara adalah dilarang sama sekali kecuali dengan keizinan tuan punya blog. Tindakan akan diambil sekiranya hak persendirian ini dicabuli. Pendapat penulis tidak semestinya kekal. Terima kasih

Facebook - HanimHashimDotCom

Google+ Followers

COPYRIGHT @ 2016 HANIM HASHIM